ΤΜΗΜΑ 7

Πώς να Εκπαιδεύετε το Παιδί Σας

Πώς να Εκπαιδεύετε το Παιδί Σας

«Αυτά τα λόγια τα οποία σε προστάζω σήμερα πρέπει να είναι στην καρδιά σου· και πρέπει να τα ενσταλάζεις στους γιους σου».​—Δευτερονόμιο 6:​6, 7

Όταν ο Ιεχωβά δημιούργησε το θεσμό της οικογένειας, κατέστησε τους γονείς υπεύθυνους για τα παιδιά τους. (Κολοσσαείς 3:20) Ως γονέας, έχετε την ευθύνη να εκπαιδεύσετε το παιδί σας ώστε να αγαπάει τον Ιεχωβά και να γίνει ώριμος ενήλικος. (2 Τιμόθεο 1:5· 3:15) Πρέπει επίσης να διαπιστώσετε τι βρίσκεται στην καρδιά του γιου ή της κόρης σας. Βέβαια, πολύ σπουδαίο ρόλο παίζει το δικό σας παράδειγμα. Ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε στο παιδί σας το Λόγο του Ιεχωβά είναι να τον βάλετε πρώτα στη δική σας καρδιά.​—Ψαλμός 40:8.

1 ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΜΙΛΟΥΝ

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ: “Να είστε γρήγοροι στο να ακούτε, αργοί στο να μιλάτε”. (Ιακώβου 1:19) Τα παιδιά σας πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν να σας μιλούν άνετα. Χρειάζεται να ξέρουν ότι είστε έτοιμοι να ακούσετε όποτε έχουν ανάγκη να σας μιλήσουν. Να δημιουργείτε ειρηνικό περιβάλλον ώστε να εκφράζονται εύκολα. (Ιακώβου 3:18) Αν πιστεύουν ότι θα είστε σκληροί ή επικριτικοί, μπορεί να μη σας ανοιχτούν αληθινά. Να είστε υπομονετικοί μαζί τους και να τα διαβεβαιώνετε τακτικά ότι τα αγαπάτε.​—Ματθαίος 3:17· 1 Κορινθίους 8:1.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

  • Να είστε διαθέσιμοι όταν τα παιδιά σας έχουν ανάγκη να μιλήσουν

  • Να συζητάτε τακτικά με τα παιδιά σας, όχι μόνο όταν υπάρχουν προβλήματα

2 ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ: «Όποιος εκδηλώνει ενόραση σε κάποιο ζήτημα θα βρει καλό». (Παροιμίες 16:20) Κάποιες φορές, θα χρειαστεί να δείτε τι κρύβεται πίσω από τα λόγια των παιδιών σας προκειμένου να καταλάβετε πώς νιώθουν στ’ αλήθεια. Είναι συνηθισμένο να υπερβάλλουν τα νεαρά άτομα ή να μην εννοούν πραγματικά αυτά που λένε. «Όταν κάποιος αποκρίνεται σε ένα ζήτημα πριν το ακούσει, αυτό είναι ανοησία». (Παροιμίες 18:13) Μη θυμώνετε εύκολα.​—Παροιμίες 19:11.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

  • Αποφασίστε ότι δεν θα διακόπτετε τα παιδιά σας ούτε θα αντιδράτε υπερβολικά, ό,τι και αν πουν

  • Προσπαθήστε να θυμάστε πώς νιώθατε εσείς στην ηλικία τους και τι θεωρούσατε σημαντικό

3 ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ: «Άκου, γιε μου, τη διαπαιδαγώγηση του πατέρα σου και μην εγκαταλείπεις το νόμο της μητέρας σου». (Παροιμίες 1:8) Ο Ιεχωβά έχει δώσει τόσο στον πατέρα όσο και στη μητέρα εξουσία πάνω στα παιδιά. Διδάξτε τα να σας σέβονται και να σας υπακούν. (Εφεσίους 6:1-3) Αν οι γονείς δεν είναι απόλυτα «ενωμένοι με τον ίδιο νου», τα παιδιά το διαισθάνονται. (1 Κορινθίους 1:10) Αν διαφωνείτε, μην το δείχνετε μπροστά τους επειδή αυτό θα μπορούσε να υποσκάψει το σεβασμό τους για εσάς ως γονείς.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

  • Συζητήστε και συμφωνήστε για το πώς θα διαπαιδαγωγείτε τα παιδιά σας

  • Αν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε διαφορετική γνώμη για την εκπαίδευση των παιδιών, προσπαθήστε να καταλάβετε την άποψή του

4 ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΤΕ ΣΧΕΔΙΟ

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ: «Εκπαίδευσε το αγόρι σύμφωνα με την οδό που είναι κατάλληλη για αυτό». (Παροιμίες 22:6) Η επιτυχημένη εκπαίδευση των παιδιών σας δεν έρχεται αυτόματα. Χρειάζεστε ένα σχέδιο εκπαίδευσης, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη διαπαιδαγώγησή τους. (Ψαλμός 127:4· Παροιμίες 13:1) Το να διαπαιδαγωγείτε τα παιδιά σας δεν σημαίνει απλώς να τα τιμωρείτε, αλλά και να τα βοηθάτε να καταλάβουν γιατί υπάρχουν κανόνες. (Παροιμίες 28:7) Επίσης, να τα διδάσκετε να αγαπούν το Λόγο του Ιεχωβά και να διακρίνουν τις αρχές του. (Ψαλμός 1:2) Έτσι θα αναπτύξουν υγιή συνείδηση.​—Εβραίους 5:14.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

  • Φροντίστε να βλέπουν τα παιδιά σας τον Θεό ως πραγματικό Πρόσωπο το οποίο θα εμπιστεύονται

  • Δείξτε τους πώς να εντοπίζουν και να αποφεύγουν ηθικούς κινδύνους, όπως αυτούς που υπάρχουν στο Ίντερνετ και στα κοινωνικά δίκτυα. Διδάξτε τους πώς να αποφεύγουν όσους θα ήθελαν να τα εκμεταλλευτούν σεξουαλικά

«Εκπαίδευσε το αγόρι σύμφωνα με την οδό που είναι κατάλληλη για αυτό»