ΤΜΗΜΑ 3

Πώς να Λύνετε Προβλήματα

Πώς να Λύνετε Προβλήματα

«Να έχετε έντονη αγάπη ο ένας για τον άλλον, επειδή η αγάπη καλύπτει πλήθος αμαρτιών».​—1 Πέτρου 4:8

Καθώς εσείς και ο σύντροφός σας αρχίζετε την κοινή σας ζωή θα δημιουργηθούν ποικίλα προβλήματα, ίσως λόγω διαφορών στο πώς σκέφτεστε, νιώθετε και βλέπετε τη ζωή. Ή μπορεί να προκύψουν προβλήματα από εξωτερικούς παράγοντες και απρόσμενα γεγονότα.

Μολονότι ίσως μπαίνουμε στον πειρασμό να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, η Αγία Γραφή μάς συμβουλεύει να κοιτάζουμε τα προβλήματά μας κατάματα. (Ματθαίος 5:23, 24) Αν εφαρμόζετε τις Γραφικές αρχές, θα βρίσκετε τις καλύτερες λύσεις στα προβλήματά σας.

1 ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ: “Υπάρχει καιρός να μιλάει κανείς”. (Εκκλησιαστής 3:1, 7) Φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο για να συζητήσετε το πρόβλημα. Πείτε με ειλικρίνεια στο σύντροφό σας πώς νιώθετε και τι σκέφτεστε γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. “Να λέτε πάντα την αλήθεια”. (Εφεσίους 4:25) Ακόμη και αν είστε αναστατωμένοι, συγκρατηθείτε ώστε να μην καβγαδίσετε. Η ήρεμη απάντηση δεν θα αφήσει μια συζήτηση που κανονικά θα ήταν απλή να εξελιχθεί σε λογομαχία.​—Παροιμίες 15:4· 26:20.

Ακόμη και αν διαφωνείτε, συνεχίστε να εκφράζεστε με ωραίο τρόπο και μην παραλείπετε να εκδηλώνετε αγάπη και σεβασμό στο σύντροφό σας. (Κολοσσαείς 4:6) Να προσπαθείτε να λύσετε το ζήτημα το συντομότερο, και μην παύετε να επικοινωνείτε.​—Εφεσίους 4:26.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

  • Καθορίστε μια κατάλληλη ώρα για να συζητήσετε το πρόβλημα

  • Όταν είναι η σειρά σας να ακούσετε, προσπαθήστε να μη διακόπτετε. Θα έρθει και η σειρά σας να μιλήσετε

2 ΝΑ ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ: «Να νιώθετε τρυφερή στοργή ο ένας για τον άλλον. Στην απόδοση αμοιβαίας τιμής, να παίρνετε την πρωτοβουλία». (Ρωμαίους 12:10) Έχει μεγάλη σημασία το πώς ακούτε. Να προσπαθείτε να καταλαβαίνετε πώς σκέφτεται ο σύντροφός σας δείχνοντας “κατανόηση και ταπεινοφροσύνη”. (1 Πέτρου 3:8· Ιακώβου 1:19) Μην παριστάνετε ότι ακούτε. Όποτε είναι δυνατόν, σταματήστε ό,τι κάνετε και δώστε στο σύντροφό σας αμέριστη προσοχή. Ή ρωτήστε τον αν γίνεται να συζητήσετε αργότερα. Αν τον θεωρείτε συμπαίκτη και όχι αντίπαλο, δεν θα “βιάζεστε να θίγεστε”.​—Εκκλησιαστής 7:9.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

  • Να ακούτε το σύντροφό σας με ανοιχτό μυαλό, ακόμη και αν δεν σας αρέσουν όσα λέει

  • Να προσπαθείτε να καταλάβετε το νόημα πίσω από τις λέξεις. Να παρατηρείτε τη γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής του συντρόφου σας

3 ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΑΣ

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ: «Από κάθε είδους μόχθο απορρέει όφελος, αλλά απλώς και μόνο ο λόγος των χειλιών οδηγεί στη στέρηση». (Παροιμίες 14:23) Δεν αρκεί να καταλήγετε σε καλές λύσεις. Χρειάζεται να υλοποιείτε ό,τι αποφασίσατε. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται σκληρή εργασία και αρκετή προσπάθεια, αλλά αξίζει τον κόπο. (Παροιμίες 10:4) Αν λειτουργείτε ως ομάδα, θα έχετε «καλή ανταμοιβή» για τη σκληρή εργασία σας.​—Εκκλησιαστής 4:9.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

  • Αποφασίστε ποια πρακτικά βήματα θα κάνει ο καθένας για να λύσετε το πρόβλημα

  • Κάθε τόσο να αξιολογείτε την πρόοδό σας