ΜΑΘΗΜΑ 3

Πώς Ανακαλύφτηκε Ξανά η Γραφική Αλήθεια;

Πώς Ανακαλύφτηκε Ξανά η Γραφική Αλήθεια;

Σπουδαστές της Γραφής, δεκαετία του 1870

Πρώτο τεύχος της Σκοπιάς, 1879

Η Σκοπιά σήμερα

Η Γραφή προείπε ότι, μετά το θάνατο του Χριστού, ανάμεσα στους πρώτους Χριστιανούς θα εμφανίζονταν ψευδοδιδάσκαλοι οι οποίοι θα νόθευαν τη Γραφική αλήθεια. (Πράξεις 20:29, 30) Με την πάροδο του χρόνου, συνέβη αυτό ακριβώς. Ανέμειξαν τις διδασκαλίες του Ιησού με ειδωλολατρικές θρησκευτικές αντιλήψεις, και δημιουργήθηκε μια κίβδηλη μορφή Χριστιανοσύνης. (2 Τιμόθεο 4:3, 4) Πώς μπορούμε λοιπόν να είμαστε βέβαιοι ότι σήμερα κατανοούμε σωστά τι διδάσκει πράγματι η Αγία Γραφή;

Ήρθε ο καιρός να αποκαλύψει ο Ιεχωβά την αλήθεια. Εκείνος προείπε ότι “τον καιρό του τέλους η αληθινή γνώση επρόκειτο να γίνει άφθονη”. (Δανιήλ 12:4) Το 1870, μια μικρή ομάδα ατόμων που αναζητούσαν την αλήθεια αντιλήφθηκε ότι πολλές δοξασίες των εκκλησιών δεν συμφωνούν με τη Γραφή. Ως εκ τούτου, άρχισαν να κάνουν έρευνα με σκοπό να κατανοήσουν αυτά που όντως δίδασκε η Γραφή, και ο Ιεχωβά τούς ευλόγησε με πνευματική κατανόηση.

Ειλικρινείς άνθρωποι μελετούσαν προσεκτικά τη Γραφή. Εκείνοι οι ειλικρινείς Σπουδαστές της Γραφής, οι οποίοι άνοιξαν το δρόμο για εμάς, ακολουθούσαν μια μέθοδο μελέτης την οποία χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα. Εξέταζαν τις Γραφές κατά θέματα. Όταν έβρισκαν μια δυσνόητη Γραφική περικοπή, αναζητούσαν άλλα εδάφια που να τη διευκρινίζουν. Όταν κατέληγαν σε ένα συμπέρασμα το οποίο εναρμονιζόταν με το σύνολο των Γραφών, το κατέγραφαν. Αφήνοντας έτσι τη Γραφή να αυτοερμηνεύεται, ανακάλυψαν ξανά την αλήθεια για το όνομα και τη Βασιλεία του Θεού, το σκοπό του για την ανθρωπότητα και τη γη, την κατάσταση των νεκρών και την ελπίδα της ανάστασης. Η έρευνά τους τούς απελευθέρωσε από πολλές ψευδείς πεποιθήσεις και συνήθειες.​—Ιωάννης 8:31, 32.

Το 1879, οι Σπουδαστές της Γραφής διέκριναν πλέον ότι είχε έρθει ο καιρός να γνωστοποιηθεί ευρέως η αλήθεια. Έτσι, το ίδιο εκείνο έτος, έθεσαν σε κυκλοφορία το περιοδικό που συνεχίζουμε να εκδίδουμε μέχρι σήμερα, το οποίο ονομάζεται Η Σκοπιά​—Αναγγέλλει τη Βασιλεία του Ιεχωβά. Αυτή τη στιγμή κηρύττουμε τις Γραφικές αλήθειες σε 240 χώρες και σε 750 και πλέον γλώσσες. Ποτέ προηγουμένως δεν ήταν τόσο άφθονη η αληθινή γνώση!

  • Μετά το θάνατο του Χριστού, τι συνέβη στη Γραφική αλήθεια;

  • Τι μας έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε ξανά την αλήθεια από το Λόγο του Θεού;