ΜΑΘΗΜΑ 18

Πώς Βοηθάμε τους Αδελφούς μας που Πλήττονται από Συμφορές;

Πώς Βοηθάμε τους Αδελφούς μας που Πλήττονται από Συμφορές;

Δομινικανή Δημοκρατία

Ιαπωνία

Αϊτή

Όταν ξεσπάει μια συμφορά, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά οργανώνονται αμέσως για να παράσχουν βοήθεια στους αδελφούς τους που έχουν πληγεί. Αυτές οι προσπάθειες αποδεικνύουν τη γνησιότητα της αγάπης που έχουμε μεταξύ μας. (Ιωάννης 13:34, 35· 1 Ιωάννη 3:17, 18) Με ποιους τρόπους βοηθάμε;

Προσφέρουμε χρήματα. Όταν έγινε μεγάλη πείνα στην Ιουδαία τον πρώτο αιώνα, οι Χριστιανοί στην Αντιόχεια έστειλαν οικονομική βοήθεια στους πνευματικούς αδελφούς τους. (Πράξεις 11:27-30) Έτσι και εμείς, όταν μαθαίνουμε ότι οι αδελφοί μας σε κάποιο μέρος της γης αντιμετωπίζουν κακουχίες, στέλνουμε δωρεές μέσω της τοπικής μας εκκλησίας ώστε να δοθεί υλική βοήθεια σε εκείνους που τη χρειάζονται απεγνωσμένα.​—2 Κορινθίους 8:13-15.

Παρέχουμε πρακτική βοήθεια. Οι ντόπιοι πρεσβύτεροι στην πληγείσα περιοχή αναζητούν κάθε μέλος της εκκλησίας για να βεβαιωθούν ότι όλοι είναι σώοι και ασφαλείς. Μια επιτροπή παροχής βοήθειας μπορεί να συντονίζει την προσφορά τροφίμων, καθαρού πόσιμου νερού, ρουχισμού, στέγης και ιατρικής περίθαλψης. Πολλοί Μάρτυρες που διαθέτουν τις αναγκαίες δεξιότητες προσφέρονται να πάνε με δικά τους έξοδα και να συμμετάσχουν στην παροχή βοήθειας ή στην επισκευή σπιτιών και Αιθουσών Βασιλείας που έχουν υποστεί ζημιές. Χάρη στην ενότητα που χαρακτηρίζει την οργάνωσή μας και στην πείρα που έχουμε συσσωρεύσει εργαζόμενοι μαζί, είμαστε σε θέση να κινητοποιούμαστε αμέσως σε περιπτώσεις ανάγκης. Παρότι τείνουμε χείρα βοηθείας σε «εκείνους με τους οποίους είμαστε συγγενείς στην πίστη», όταν είναι δυνατόν βοηθάμε και άλλους, όποια και αν είναι η θρησκεία τους.​—Γαλάτες 6:10.

Προσφέρουμε πνευματική και συναισθηματική υποστήριξη. Τα θύματα καταστροφών έχουν ιδιαίτερη ανάγκη παρηγοριάς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αντλούμε δύναμη από τον Ιεχωβά, “τον Θεό κάθε παρηγοριάς”. (2 Κορινθίους 1:3, 4) Μεταδίδουμε μετά χαράς τις υποσχέσεις της Γραφής σε ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση, διαβεβαιώνοντάς τους ότι σύντομα η Βασιλεία του Θεού θα θέσει τέρμα σε όλες τις τραγωδίες που προκαλούν πόνο και βάσανα.​—Αποκάλυψη 21:4.

  • Γιατί είναι οι Μάρτυρες σε θέση να ανταποκρίνονται γρήγορα σε περιπτώσεις καταστροφών;

  • Ποια πνευματική παρηγοριά μπορούμε να μεταδίδουμε στους επιζώντες;