ΜΑΘΗΜΑ 19

Ποιος Είναι ο Πιστός και Φρόνιμος Δούλος;

Ποιος Είναι ο Πιστός και Φρόνιμος Δούλος;

Όλοι ωφελούμαστε από την πνευματική τροφή μας

Λίγο πριν από το θάνατό του, ο Ιησούς είχε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση με τέσσερις μαθητές του​—τον Πέτρο, τον Ιάκωβο, τον Ιωάννη και τον Ανδρέα. Καθώς προέλεγε το σημείο της παρουσίας του στις τελευταίες ημέρες, έθεσε ένα σημαντικό ερώτημα: «Ποιος άραγε είναι ο πιστός και φρόνιμος δούλος τον οποίο ο κύριός του διόρισε υπεύθυνο στο υπηρετικό προσωπικό του για να τους δίνει την τροφή τους στον κατάλληλο καιρό;» (Ματθαίος 24:3, 45· Μάρκος 13:3, 4) Με αυτά τα λόγια, ο Ιησούς διαβεβαίωσε τους μαθητές του ότι, ως «κύριός» τους, θα διόριζε εκείνους που θα παρείχαν σταθερή ροή πνευματικής τροφής στους ακολούθους του τον καιρό του τέλους. Ποιοι θα αποτελούσαν αυτόν το δούλο;

Είναι μια μικρή ομάδα χρισμένων ακολούθων του Ιησού. Ο «δούλος» είναι ταυτόσημος με το Κυβερνών Σώμα των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Παρέχει επίκαιρη πνευματική τροφή σε όσους λατρεύουν τον Ιεχωβά μαζί του. Εξαρτόμαστε από αυτόν τον πιστό δούλο για να μας δίνει «τη μερίδα της τροφής [μας] στον κατάλληλο καιρό».​—Λουκάς 12:42.

Ασχολείται με τη διαχείριση του σπιτικού του Θεού. (1 Τιμόθεο 3:15) Ο Ιησούς ανέθεσε στο δούλο τη βαρυσήμαντη ευθύνη να διαχειρίζεται το έργο του επίγειου τμήματος της οργάνωσης του Ιεχωβά​—να φροντίζει για τους υλικούς πόρους της, να κατευθύνει το έργο κηρύγματος και να μας διδάσκει μέσω των εκκλησιών μας. Προκειμένου να μας παρέχει ό,τι χρειαζόμαστε όταν το χρειαζόμαστε, «ο πιστός και φρόνιμος δούλος» διανέμει πνευματική τροφή μέσω των εντύπων που χρησιμοποιούμε στη διακονία μας καθώς και μέσω των προγραμμάτων που παρουσιάζονται στις συναθροίσεις και στις συνελεύσεις μας.

Ο δούλος είναι πιστός στις Γραφικές αλήθειες και στην αποστολή του να κηρύξει τα καλά νέα, ενώ είναι φρόνιμος καθώς φροντίζει σοφά για τα συμφέροντα του Χριστού στη γη. (Πράξεις 10:42) Ο Ιεχωβά ευλογεί το έργο αυτού του δούλου με αύξηση και άφθονες πνευματικές προμήθειες.​—Ησαΐας 60:22· 65:13.

  • Ποιον διόρισε ο Ιησούς για να δίνει πνευματική τροφή στους μαθητές του;

  • Με ποιους τρόπους αποδεικνύεται πιστός και φρόνιμος ο δούλος;