ΜΑΘΗΜΑ 13

Τι Είναι ο Σκαπανέας;

Τι Είναι ο Σκαπανέας;

Καναδάς

Από σπίτι σε σπίτι

Γραφική μελέτη

Προσωπική μελέτη

Ο όρος «σκαπανέας» αναφέρεται συχνά σε αυτούς που εξερευνούν νέες περιοχές και ανοίγουν το δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλοι. Ο Ιησούς ήταν κατά μία έννοια σκαπανέας εφόσον στάλθηκε στη γη για να επιτελέσει μια ζωοπάροχη διακονία και να ανοίξει το δρόμο για τη σωτηρία. (Ματθαίος 20:28) Σήμερα, οι ακόλουθοί του τον μιμούνται αφιερώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο “κάνοντας μαθητές”. (Ματθαίος 28:19, 20) Μερικοί μάλιστα είναι σε θέση να αναλάβουν αυτό που εμείς λέμε υπηρεσία σκαπανέα.

Ο σκαπανέας είναι ολοχρόνιος ευαγγελιστής. Όλοι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι κήρυκες των καλών νέων. Ωστόσο, μερικοί έχουν οργανώσει τη ζωή τους έτσι ώστε να υπηρετούν ως τακτικοί σκαπανείς, αφιερώνοντας 70 ώρες το μήνα στο έργο κηρύγματος. Για να το πετύχουν αυτό, πολλοί διαλέγουν εργασία μερικής απασχόλησης. Άλλοι επιλέγονται για να υπηρετήσουν ως ειδικοί σκαπανείς σε περιοχές όπου η ανάγκη για διαγγελείς της Βασιλείας είναι μεγαλύτερη, αφιερώνοντας 130 ή περισσότερες ώρες το μήνα στη διακονία. Οι σκαπανείς μένουν ικανοποιημένοι με έναν απλό τρόπο ζωής, έχοντας τη βεβαιότητα ότι ο Ιεχωβά θα φροντίσει να μην τους λείψουν τα αναγκαία. (Ματθαίος 6:31-33· 1 Τιμόθεο 6:6-8) Όσοι δεν μπορούν να είναι σκαπανείς σε ολοχρόνια βάση μπορούν να υπηρετούν ως βοηθητικοί σκαπανείς όποτε έχουν τη δυνατότητα, αυξάνοντας τη δράση τους στο κήρυγμα σε 30 ή 50 ώρες το μήνα.

Ο σκαπανέας υποκινείται από αγάπη για τον Θεό και τους ανθρώπους. Όπως ο Ιησούς, έτσι και εμείς παρατηρούμε ότι πολλοί έχουν απελπιστική ανάγκη να μάθουν για τον Θεό και τους σκοπούς του. (Μάρκος 6:34) Εμείς όμως έχουμε στη διάθεσή μας γνώση που μπορεί να τους βοηθήσει ευθύς αμέσως αλλά και να τους δώσει βάσιμη ελπίδα για το μέλλον. Η αγάπη για τον πλησίον υποκινεί το σκαπανέα να δίνει γενναιόδωρα από το χρόνο και τις δυνάμεις του για να βοηθάει τους άλλους πνευματικά. (Ματθαίος 22:39· 1 Θεσσαλονικείς 2:8) Ως αποτέλεσμα, βλέπει την πίστη του να ενισχύεται, πλησιάζει περισσότερο τον Θεό και νιώθει πολύ ευτυχισμένος.​—Πράξεις 20:35.

  • Πώς θα εξηγούσατε τι είναι σκαπανέας;

  • Τι υποκινεί μερικούς να υπηρετούν ως σκαπανείς ολοχρόνια;