ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 10

Η Αγάπη και η Εκτίμηση για τον Ιεχωβά Οδηγούν στο Βάφτισμα

Η Αγάπη και η Εκτίμηση για τον Ιεχωβά Οδηγούν στο Βάφτισμα

«Τι με εμποδίζει να βαφτιστώ;»​—ΠΡΑΞ. 8:36.

ΥΜΝΟΣ 37 Υπηρετούμε τον Ιεχωβά Ολόψυχα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ *

1, 2. Όπως υποδηλώνουν τα εδάφια Πράξεις 8:27-31, 35-38, τι υποκίνησε τον Αιθίοπα ευνούχο να βαφτιστεί;

ΘΕΛΕΤΕ να βαφτιστείτε ως μαθητής του Χριστού; Η αγάπη και η εκτίμηση έχουν υποκινήσει πολλούς να κάνουν αυτή την επιλογή. Ας εξετάσουμε το παράδειγμα ενός αξιωματούχου που βρισκόταν στην υπηρεσία της βασίλισσας της Αιθιοπίας.

2 Εκείνος ο Αιθίοπας ενήργησε αμέσως σύμφωνα με όσα έμαθε από τις Γραφές. (Διαβάστε Πράξεις 8:27-31, 35-38) Τι τον υποκίνησε; Προφανώς εκτιμούσε τον Λόγο του Θεού. Μάλιστα, καθώς επέβαινε στο άρμα του, διάβαζε μια περικοπή από το βιβλίο του Ησαΐα. Όταν του μίλησε ο Φίλιππος, ένιωσε εκτίμηση για όσα είχε κάνει ο Ιησούς για αυτόν. Αλλά γιατί είχε πάει στην Ιερουσαλήμ; Διότι είχε ήδη αναπτύξει αγάπη για τον Ιεχωβά. Πώς το γνωρίζουμε; Επειδή στην Ιερουσαλήμ είχε μόλις αποδώσει λατρεία στον Ιεχωβά. Προφανώς είχε αφήσει τη θρησκεία στην οποία γεννήθηκε και είχε συνταυτιστεί με το μόνο έθνος που ήταν αφιερωμένο στον αληθινό Θεό. Η ίδια αυτή αγάπη για τον Ιεχωβά τον υποκίνησε να κάνει άλλο ένα ζωτικό βήμα, συγκεκριμένα να βαφτιστεί και να γίνει μαθητής του Χριστού.​—Ματθ. 28:19.

3. Τι μπορεί να εμποδίζει κάποιον να βαφτιστεί; (Βλέπε το πλαίσιο « Τι Έχετε Μέσα στην Καρδιά Σας;»)

3 Η αγάπη για τον Ιεχωβά μπορεί να υποκινήσει και εσάς να βαφτιστείτε. Αλλά η αγάπη μπορεί επίσης να σας εμποδίσει. Πώς; Δείτε μερικά παραδείγματα. Ίσως αγαπάτε βαθιά τους μη ομόπιστους συγγενείς και φίλους σας και φοβάστε ότι αν βαφτιστείτε θα σας μισήσουν. (Ματθ. 10:37) Ή ίσως αγαπάτε συνήθειες που ξέρετε ότι μισεί ο Θεός και δυσκολεύεστε να απαγκιστρωθείτε από αυτές. (Ψαλμ. 97:10) Ή ίσως από τότε που θυμάστε τον εαυτό σας τηρείτε εορταστικά έθιμα τα οποία συνδέονται με την ψεύτικη θρησκεία. Μπορεί να αγαπάτε τις όμορφες αναμνήσεις που συνδέονται με αυτές τις γιορτές. Ως αποτέλεσμα, ίσως δυσκολεύεστε να πάψετε να τηρείτε έθιμα που δυσαρεστούν τον Ιεχωβά. (1 Κορ. 10:20, 21) Το ερώτημα λοιπόν είναι: «Ποιον ή τι αγαπώ περισσότερο;»

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΓΑΠΗ

4. Ποιο είναι το πρώτιστο κίνητρο που θα σας οδηγήσει στο βάφτισμα;

4 Υπάρχουν πολλά πράγματα που αξίζουν την αγάπη και την εκτίμησή σας. Για παράδειγμα, ακόμα και προτού αρχίσετε μελέτη με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, ίσως να είχατε αναπτύξει βαθιά εκτίμηση για την Αγία Γραφή. Και ίσως να είχατε καλλιεργήσει αγάπη για τον Ιησού. Τώρα που έχετε πλέον γνωρίσει τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, ίσως να αγαπάτε τη συναναστροφή μαζί τους. Αλλά η αγάπη για αυτά τα καλά πράγματα δεν θα σας κάνει απαραιτήτως να θέλετε να αφιερωθείτε στον Ιεχωβά και να βαφτιστείτε. Το πρώτιστο κίνητρο που θα σας οδηγήσει στο βάφτισμα είναι η αγάπη για τον ίδιο τον Ιεχωβά Θεό. Όταν τον αγαπήσετε περισσότερο από οποιονδήποτε και οτιδήποτε, δεν θα επιτρέψετε σε κανέναν και σε τίποτα να σας εμποδίσει να τον υπηρετείτε. Θα μπορούσατε να δείτε την αγάπη για τον Ιεχωβά ως την πύλη που θα σας οδηγήσει στο βάφτισμα αλλά και ως το προστατευτικό κιγκλίδωμα που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε στον δρόμο της υπηρεσίας του Θεού.

5. Ποια ερωτήματα θα εξετάσουμε;

5 Ο Ιησούς είπε ότι πρέπει να αγαπάμε τον Ιεχωβά με όλη μας την καρδιά, την ψυχή, τη διάνοια και τη δύναμη. (Μάρκ. 12:30) Πώς μπορείτε να μάθετε να αγαπάτε και να σέβεστε τον Ιεχωβά τόσο βαθιά; Αν συλλογιζόμαστε πόσο μας αγαπάει ο Ιεχωβά, υποκινούμαστε να τον αγαπάμε και εμείς. (1 Ιωάν. 4:19) Ποια άλλα αισθήματα και πράξεις είναι φυσικό να ακολουθήσουν από τη στιγμή που θα αναπτύξετε αυτή τη σημαντικότατη αγάπη; *

6. Σύμφωνα με το εδάφιο Ρωμαίους 1:20, ποιος είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να μάθετε για τον Ιεχωβά;

6 Μάθετε για τον Ιεχωβά μέσα από τη δημιουργία του. (Διαβάστε Ρωμαίους 1:20· Αποκ. 4:11) Κάντε στοχασμούς γύρω από τη σοφία που είναι έκδηλη στον τρόπο με τον οποίο είναι σχεδιασμένα τα φυτά και τα ζώα. Προσπαθήστε να μάθετε κάποια πράγματα για τον θαυμαστό τρόπο με τον οποίο είναι φτιαγμένο το σώμα σας. (Ψαλμ. 139:14) Και σκεφτείτε πόση ενέργεια έχει συσσωρεύσει ο Ιεχωβά στον ήλιο μας, ο οποίος είναι ένα μόνο από τα δισεκατομμύρια άστρα που υπάρχουν. * (Ησ. 40:26) Τότε, ο σεβασμός σας για τον Ιεχωβά θα βαθαίνει. Ωστόσο, η γνώση ότι ο Ιεχωβά είναι σοφός και παντοδύναμος αποτελεί απλώς μέρος του θεμελίου στο οποίο βασίζεται η σχέση σας μαζί του. Για να οικοδομήσετε ισχυρή αγάπη για τον Ιεχωβά, χρειάζεται να μάθετε περισσότερα για αυτόν.

7. Προκειμένου να αγαπάτε βαθιά τον Ιεχωβά, για ποιο πράγμα χρειάζεται να είστε πεπεισμένοι;

7 Χρειάζεται να είστε πεπεισμένοι ότι ο Ιεχωβά ενδιαφέρεται για εσάς προσωπικά. Μήπως δυσκολεύεστε να πιστέψετε πως ο Δημιουργός του ουρανού και της γης γνωρίζει ότι υπάρχετε και νοιάζεται για εσάς; Αν ναι, να θυμάστε ότι ο Ιεχωβά «δεν είναι μακριά από τον καθέναν μας». (Πράξ. 17:26-28) «Ερευνάει όλες τις καρδιές» και σας υπόσχεται ότι “αν τον αναζητήσετε, θα σας αφήσει να τον βρείτε”, όπως είπε ο Δαβίδ στον Σολομώντα. (1 Χρον. 28:9) Μάλιστα, ο λόγος για τον οποίο μελετάτε τώρα τη Γραφή είναι, όπως λέει ο Ιεχωβά, το γεγονός ότι εκείνος “σας έλκυσε κοντά του”. (Ιερ. 31:3) Όσο περισσότερο εκτιμάτε όλα όσα έχει κάνει ο Ιεχωβά για εσάς, τόσο θα βαθαίνει η αγάπη σας για αυτόν.

8. Πώς μπορείτε να ανταποκρίνεστε στην αγάπη του Ιεχωβά;

8 Ένας τρόπος για να ανταποκρίνεστε στην αγάπη του Ιεχωβά είναι το να του μιλάτε μέσω προσευχής. Η αγάπη σας για τον Θεό θα μεγαλώνει καθώς θα του λέτε τις έγνοιες σας και θα τον ευχαριστείτε για όλα όσα κάνει για εσάς. Επιπρόσθετα, η σχέση σας μαζί του θα δυναμώνει καθώς θα βλέπετε πώς απαντάει στις προσευχές σας. (Ψαλμ. 116:1) Θα πειστείτε απόλυτα ότι σας καταλαβαίνει. Αλλά για να πλησιάσετε τον Ιεχωβά, χρειάζεται να κατανοείτε τον τρόπο σκέψης του. Επίσης, χρειάζεται να ξέρετε τι θέλει από εσάς. Ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε αυτή τη γνώση είναι η μελέτη του Λόγου του, της Αγίας Γραφής.

Ο καλύτερος τρόπος για να είμαστε κοντά στον Θεό και να ξέρουμε τι θέλει από εμάς είναι να μελετάμε τη Γραφή (Βλέπε παράγραφο 9) *

9. Πώς μπορείτε να δείχνετε ότι εκτιμάτε τη Γραφή;

9 Μάθετε να εκτιμάτε τον Λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή. Μόνο η Γραφή περιέχει την αλήθεια σχετικά με τον Ιεχωβά και τον σκοπό του για εσάς. Δείχνετε ότι εκτιμάτε τη Γραφή αν τη διαβάζετε κάθε μέρα, αν προετοιμάζεστε για τη μελέτη σας και αν εφαρμόζετε όσα μαθαίνετε. (Ψαλμ. 119:97, 99· Ιωάν. 17:17) Έχετε προσωπικό πρόγραμμα ανάγνωσης της Αγίας Γραφής; Το τηρείτε φροντίζοντας να διαβάζετε τη Γραφή κάθε μέρα;

10. Ποιο είναι ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της Γραφής;

10 Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της Γραφής είναι ότι περιέχει αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων σχετικά με τον Ιησού. Είναι το μόνο ακριβές σύγγραμμα που εξηγεί τι έχει κάνει ο Ιησούς για εσάς. Καθώς μαθαίνετε τι είπε και τι έκανε ο Ιησούς, πιθανότατα θα υποκινηθείτε να αναπτύξετε φιλία μαζί του.

11. Πώς μπορείτε να μάθετε να αγαπάτε τον Ιεχωβά;

11 Μάθετε να αγαπάτε τον Ιησού, και η αγάπη σας για τον Ιεχωβά θα μεγαλώσει. Γιατί; Επειδή ο Ιησούς αντανακλά τέλεια τις ιδιότητες του Πατέρα του. (Ιωάν. 14:9) Επομένως, όσο περισσότερα μαθαίνετε για τον Ιησού, τόσο βαθύτερη κατανόηση θα αποκτάτε για τον Ιεχωβά και τόσο περισσότερο θα τον εκτιμάτε. Σκεφτείτε τη συμπόνια που έδειχνε ο Ιησούς στους περιφρονημένους​—τους φτωχούς, τους αρρώστους και τους ανυπεράσπιστους. Σκεφτείτε επίσης τις πρακτικές συμβουλές που δίνει σε εσάς και το πώς βελτιώνεται η ζωή σας όταν τον ακούτε.​—Ματθ. 5:1-11· 7:24-27.

12. Καθώς μαθαίνετε για τον Ιησού, τι θα υποκινηθείτε ίσως να κάνετε;

12 Η αγάπη σας για τον Ιησού πιθανότατα θα δυναμώσει αν στοχάζεστε τη θυσία που έκανε ώστε να μπορούν να συγχωρηθούν οι αμαρτίες μας. (Ματθ. 20:28) Όταν συνειδητοποιήσετε ότι ο Ιησούς ήταν πρόθυμος να πεθάνει για εσάς, ίσως υποκινηθείτε να μετανοήσετε και να ζητήσετε τη συγχώρηση του Ιεχωβά. (Πράξ. 3:19, 20· 1 Ιωάν. 1:9) Καθώς θα αγαπάτε ολοένα και περισσότερο τον Ιησού και τον Ιεχωβά, θα είναι φυσικό να ελκύεστε σε εκείνους που νιώθουν το ίδιο.

13. Τι σας έχει χαρίσει ο Ιεχωβά;

13 Μάθετε να αγαπάτε την οικογένεια του Ιεχωβά. Μη ομόπιστοι συγγενείς και πρώην φίλοι σας ίσως δεν καταλαβαίνουν γιατί θέλετε να αφιερωθείτε στον Ιεχωβά. Μπορεί μάλιστα να σας εναντιώνονται. Ο Ιεχωβά θα σας βοηθήσει χαρίζοντάς σας μια πνευματική οικογένεια. Αν μένετε προσκολλημένοι σε αυτήν, θα βρίσκετε την αγάπη και την υποστήριξη που χρειάζεστε. (Μάρκ. 10:29, 30· Εβρ. 10:24, 25) Με τον καιρό, μπορεί και κάποιοι από τη δική σας οικογένεια να αρχίσουν να υπηρετούν τον Ιεχωβά και να τηρούν τους κανόνες του.​—1 Πέτρ. 2:12.

14. Σύμφωνα με το εδάφιο 1 Ιωάννη 5:3, τι έχετε διαπιστώσει σχετικά με τους κανόνες του Ιεχωβά;

14 Μάθετε να εκτιμάτε και να εφαρμόζετε τους κανόνες του Ιεχωβά. Προτού γνωρίσετε τον Ιεχωβά, ίσως να βάζατε τους δικούς σας κανόνες, αλλά τώρα βλέπετε ότι οι κανόνες του Ιεχωβά είναι καλύτεροι. (Ψαλμ. 1:1-3· διαβάστε 1 Ιωάννη 5:3) Πάρτε για παράδειγμα τις συμβουλές της Γραφής για τους συζύγους, τους γονείς και τα παιδιά. (Εφεσ. 5:22–6:4) Καθώς εφαρμόζετε αυτές τις συμβουλές, βλέπετε την οικογενειακή σας ζωή να βελτιώνεται; Καθώς υπακούτε στις οδηγίες του Ιεχωβά όσον αφορά τη σοφή επιλογή φίλων, υπάρχει βελτίωση στις συνήθειές σας; Είστε πιο χαρούμενοι; (Παρ. 13:20· 1 Κορ. 15:33) Πιθανότατα θα απαντήσετε «ναι».

15. Τι μπορείτε να κάνετε αν χρειάζεστε βοήθεια για να εφαρμόσετε Βιβλικές αρχές;

15 Κάποιες φορές, ίσως να μην ξέρετε πώς να εφαρμόσετε τις Βιβλικές αρχές που μαθαίνετε. Ο Ιεχωβά όμως χρησιμοποιεί την οργάνωσή του ώστε να σας προμηθεύει ύλη που βασίζεται στη Γραφή και η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να διακρίνετε το ορθό από το εσφαλμένο. (Εβρ. 5:13, 14) Διαβάζοντας και μελετώντας αυτή την ύλη, θα διαπιστώσετε ότι είναι πρακτική και συγκεκριμένη, και πιθανότατα θα ελκυστείτε στην οργάνωση του Ιεχωβά.

16. Πώς έχει οργανώσει ο Ιεχωβά τον λαό του;

16 Μάθετε να αγαπάτε και να υποστηρίζετε την οργάνωση του Ιεχωβά. Ο Ιεχωβά έχει οργανώσει τον λαό του σε εκκλησίες, και ο Γιος του, ο Ιησούς, είναι η κεφαλή όλων αυτών των εκκλησιών. (Εφεσ. 1:22· 5:23) Ο Ιησούς έχει διορίσει μια μικρή ομάδα χρισμένων αντρών για να ηγούνται στη διοργάνωση του έργου που εκείνος θέλει να επιτελεστεί σήμερα. Ο Ιησούς αποκάλεσε αυτή την ομάδα “πιστό και φρόνιμο δούλο”. Εκείνοι οι άντρες παίρνουν στα σοβαρά την ευθύνη που έχουν να σας τρέφουν και να σας προστατεύουν πνευματικά. (Ματθ. 24:45-47) Ένας τρόπος με τον οποίο συμβάλλει ο πιστός δούλος στη φροντίδα σας είναι το ότι διασφαλίζει πως θα σας ποιμαίνουν ικανοί πρεσβύτεροι. (Ησ. 32:1, 2· Εβρ. 13:17· 1 Πέτρ. 5:2, 3) Οι πρεσβύτεροι είναι πρόθυμοι να δαπανηθούν για εσάς, να σας παρηγορήσουν και να σας βοηθήσουν να πλησιάσετε ακόμα περισσότερο τον Ιεχωβά. Αλλά ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούν να κάνουν για εσάς είναι να σας βοηθήσουν να διδάξετε άλλους για τον Ιεχωβά.​—Εφεσ. 4:11-13.

17. Σύμφωνα με τα εδάφια Ρωμαίους 10:10, 13, 14, γιατί μιλάμε σε άλλους για τον Ιεχωβά;

17 Βοηθήστε άλλους να μάθουν να αγαπούν τον Ιεχωβά. Ο Ιησούς πρόσταξε τους ακολούθους του να διδάσκουν άλλους για τον Ιεχωβά. (Ματθ. 28:19, 20) Θα μπορούσατε να υπακούσετε σε αυτή την εντολή απλώς και μόνο από καθήκον. Αλλά καθώς η αγάπη σας για τον Ιεχωβά θα μεγαλώνει, θα νιώθετε όπως οι απόστολοι Πέτρος και Ιωάννης, οι οποίοι είπαν: «Δεν μπορούμε να μη μιλάμε για αυτά που είδαμε και ακούσαμε». (Πράξ. 4:20) Λίγα πράγματα φέρνουν τόση ευτυχία όσο το να βοηθήσουμε κάποιον να αγαπήσει τον Ιεχωβά. Φανταστείτε πόση χαρά ένιωσε ο ευαγγελιστής Φίλιππος όταν βοήθησε εκείνον τον Αιθίοπα να γνωρίσει τη Γραφική αλήθεια και να βαφτιστεί! Αν μιμείστε τον Φίλιππο και υπακούτε στην εντολή του Ιησού να κηρύττετε, αποδεικνύετε ότι θέλετε να είστε Μάρτυρας του Ιεχωβά. (Διαβάστε Ρωμαίους 10:10, 13, 14) Τότε, πιθανότατα θα κάνετε και εσείς την ίδια ερώτηση με τον Αιθίοπα: «Τι με εμποδίζει να βαφτιστώ;»​—Πράξ. 8:36.

18. Τι θα εξετάσουμε στο επόμενο άρθρο;

18 Όταν αποφασίσετε να βαφτιστείτε, θα κάνετε το σημαντικότερο βήμα της ζωής σας. Επειδή πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό βήμα, πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά τα όσα περιλαμβάνονται. Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για το βάφτισμα; Τι χρειάζεται να κάνετε πριν και μετά το βάφτισμα; Το επόμενο άρθρο θα απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα.

ΥΜΝΟΣ 2 Ιεχωβά Είναι το Όνομά Σου

^ παρ. 5 Μερικοί αγαπούν τον Ιεχωβά αλλά δεν είναι βέβαιοι για το αν είναι έτοιμοι να βαφτιστούν ως Μάρτυρές του. Αν νιώθετε και εσείς έτσι, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να ανασκοπήσετε μερικές πρακτικές ενέργειες που θα σας οδηγήσουν στο βάφτισμα.

^ παρ. 5 Οι άνθρωποι διαφέρουν, γι’ αυτό μερικοί μπορεί να εφαρμόσουν τις εισηγήσεις του άρθρου με διαφορετική σειρά από αυτήν με την οποία αναφέρονται εδώ.

^ παρ. 6 Για περισσότερα παραδείγματα, βλέπε τα ειδικά βιβλιάρια Δημιουργήθηκε η Ζωή; και Η Προέλευση της Ζωής​—Πέντε Ερωτήματα που Αξίζει να Τεθούν.

^ παρ. 61 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Μια αδελφή δίνει ένα φυλλάδιο σε κάποια κοπέλα που συναντάει στην αγορά.