Νεαροί—Μείνετε Σταθεροί Ενάντια στον Διάβολο

Νεαροί—Μείνετε Σταθεροί Ενάντια στον Διάβολο

«Ντυθείτε ολόκληρη την πανοπλία του Θεού για να μπορέσετε να μείνετε σταθεροί ενάντια στις πανούργες πράξεις του Διαβόλου».​—ΕΦΕΣ. 6:11.

ΥΜΝΟΙ: 79, 140

1, 2. (α) Γιατί οι νεαροί Χριστιανοί βγαίνουν νικητές στη μάχη ενάντια στις πονηρές πνευματικές δυνάμεις; (Βλέπε εικόνα στην αρχή του άρθρου.) (β) Τι θα εξετάσουμε;

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ παρομοίασε τη ζωή μας ως Χριστιανών με τη ζωή στρατιωτών που μάχονται εκ του συστάδην, δηλαδή σώμα με σώμα. Βέβαια, ο δικός μας πόλεμος είναι πνευματικός, όχι κυριολεκτικός. Ωστόσο, οι εχθροί μας είναι πραγματικοί. Ο Σατανάς και οι δαίμονες είναι επιδέξιοι πολεμιστές με τεράστια πείρα. Εκ πρώτης όψεως, οι προοπτικές μας ίσως φαίνονται δυσοίωνες. Ιδιαίτερα οι νεαροί Χριστιανοί μπορεί να φαίνονται ευάλωτοι. Μπορούν άραγε να ελπίζουν ότι θα βγουν νικητές στη μάχη με υπερανθρώπινες, πονηρές πνευματικές δυνάμεις; Η αλήθεια είναι ότι οι νεαροί μπορούν να νικήσουν, και όντως νικούν! Γιατί; Επειδή “αποκτούν δύναμη αναφορικά με τον Κύριο”. Αλλά κάνουν και κάτι άλλο εκτός από το να αντλούν δύναμη από τον Θεό. Φορούν και πολεμική εξάρτυση. Σαν τους καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες, έχουν “ντυθεί ολόκληρη την πανοπλία του Θεού”.​—Διαβάστε Εφεσίους 6:10-12.

2 Όταν ο Παύλος χρησιμοποίησε αυτό το παράδειγμα, ίσως είχε κατά νου την πανοπλία που φορούσαν οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι. (Πράξ. 28:16) Ας εξετάσουμε γιατί είναι εύστοχο αυτό το παράδειγμα. Παράλληλα, προσέξτε τι λένε μερικοί νεαροί για τις δυσκολίες και τα οφέλη που σχετίζονται με καθένα από τα εξαρτήματα της πνευματικής πανοπλίας.

Είναι η Πανοπλία σας Ολόκληρη;

“Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ”

3, 4. Πώς μοιάζει με ρωμαϊκή στρατιωτική ζώνη η αλήθεια της Γραφής;

3 Διαβάστε Εφεσίους 6:14. Η ρωμαϊκή στρατιωτική ζώνη είχε μεταλλικά πλακίδια που προστάτευαν τη μέση του στρατιώτη. Ήταν σχεδιασμένη έτσι ώστε να στηρίζει το βάρος του θώρακα της πανοπλίας και να τον κρατάει στη θέση του. Κάποιες ζώνες είχαν επίσης γερές υποδοχές για σπαθί και ξιφίδιο. Με τη ζώνη του στερεωμένη σφιχτά, ο στρατιώτης μπορούσε να νιώθει σιγουριά και να μείνει σταθερός στη μάχη.

4 Παρόμοια, οι αλήθειες που μαθαίνουμε από τον Λόγο του Θεού μάς προστατεύουν από την πνευματική βλάβη που προξενούν οι ψεύτικες διδασκαλίες. (Ιωάν. 8:31, 32· 1 Ιωάν. 4:1) Όσο δε περισσότερο αγαπάμε τις θεϊκές αλήθειες, τόσο ευκολότερο είναι να φοράμε τον «θώρακά» μας, δηλαδή να ζούμε σύμφωνα με τους δίκαιους κανόνες του Θεού. (Ψαλμ. 111:7, 8· 1 Ιωάν. 5:3) Επιπρόσθετα, όταν έχουμε σαφή κατανόηση των αληθειών του Λόγου του Θεού, μπορούμε να μένουμε σταθεροί νιώθοντας σιγουριά και να τις υπερασπιζόμαστε ενώπιον των εναντιουμένων.​—1 Πέτρ. 3:15.

5. Γιατί πρέπει να λέμε την αλήθεια;

5 Όταν η Γραφική αλήθεια είναι σφιχτά δεμένη γύρω μας, σαν να λέγαμε, θα υποκινούμαστε να ζούμε σε αρμονία με αυτήν και να λέμε την αλήθεια πάντοτε. Γιατί δεν πρέπει να λέμε ψέματα; Επειδή τα ψέματα είναι από τα πιο αποτελεσματικά όπλα του Σατανά. Βλάπτουν τόσο εκείνον που τα λέει όσο και εκείνον που τα πιστεύει. (Ιωάν. 8:44) Γι’ αυτό, αν και είμαστε ατελείς, προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να μη λέμε ψέματα. (Εφεσ. 4:25) Αυτό όμως μπορεί να είναι δύσκολο. Η 18χρονη Άμπιγκεϊλ λέει: «Ίσως φαίνεται ότι δεν αξίζει πάντα να λες την αλήθεια, ιδίως όταν ένα ψέμα μπορεί να σε γλιτώσει από μια δύσκολη κατάσταση». Γιατί λοιπόν προσπαθεί να λέει πάντα την αλήθεια; Η ίδια εξηγεί: «Όταν είμαι ειλικρινής, έχω καθαρή συνείδηση ενώπιον του Ιεχωβά. Επίσης, οι γονείς μου και οι φίλοι μου ξέρουν ότι μπορούν να με εμπιστευτούν». Η 23χρονη Βικτόρια λέει: «Όταν λες την αλήθεια και υπερασπίζεσαι τα πιστεύω σου, μπορεί να πέσεις θύμα εκφοβισμού. Αλλά πάντα αποκομίζεις εξαιρετικά οφέλη: αποκτάς αυτοπεποίθηση, νιώθεις πιο κοντά στον Ιεχωβά και κερδίζεις τον σεβασμό όσων σε αγαπούν». Οπωσδήποτε, αξίζει να έχετε «τη ζώνη της αλήθειας στερεωμένη γύρω από τη μέση σας» σε κάθε περίπτωση.

Η ζώνη της αλήθειας (Βλέπε παραγράφους 3-5)

“Ο ΘΩΡΑΚΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ”

6, 7. Γιατί παρομοιάζεται η δικαιοσύνη με θώρακα;

6 Ένα είδος θώρακα που φορούσε ο Ρωμαίος στρατιώτης τον πρώτο αιώνα αποτελούνταν από οριζόντιες σιδερένιες λωρίδες που επικάλυπταν η μία την άλλη. Αυτές ήταν καμπυλωτές ώστε να εφαρμόζουν στον κορμό του στρατιώτη και ήταν στερεωμένες σε δερμάτινες λωρίδες με μεταλλικά άγκιστρα και πόρπες. Όσο για τους ώμους του, αυτοί καλύπτονταν με επιπρόσθετες σιδερένιες λωρίδες στερεωμένες σε δέρμα. Αυτός ο θώρακας περιόριζε ως έναν βαθμό τις κινήσεις του στρατιώτη, ο οποίος έπρεπε επίσης να ελέγχει τακτικά αν οι λωρίδες ήταν γερά στερεωμένες. Αλλά η πανοπλία του προστάτευε την καρδιά του και άλλα ζωτικά όργανα από την κόψη του σπαθιού ή την αιχμή του βέλους.

7 Τι ταιριαστό σύμβολο των δίκαιων κανόνων του Ιεχωβά οι οποίοι προστατεύουν τη συμβολική μας καρδιά! (Παρ. 4:23) Όπως ένας στρατιώτης δεν θα αντάλλασσε τον σιδερένιο του θώρακα με κάποιον άλλον από κατώτερο μέταλλο, έτσι και εμείς δεν θα θέλαμε ποτέ να ανταλλάξουμε τους κανόνες του Ιεχωβά περί ορθού με τους δικούς μας κανόνες. Η δική μας κρίση είναι πολύ ελαττωματική και δεν μπορεί να μας προσφέρει την προστασία που χρειαζόμαστε. (Παρ. 3:5, 6) Αντί να βασιζόμαστε σε αυτήν, ελέγχουμε τακτικά αν οι “σιδερένιες λωρίδες” που μας έχει δώσει ο Ιεχωβά είναι γερά στερεωμένες πάνω από την καρδιά μας.

8. Γιατί αξίζει να τηρούμε τους κανόνες του Ιεχωβά;

8 Μήπως μερικές φορές νιώθετε ότι οι δίκαιοι κανόνες του Ιεχωβά σάς καταβαρύνουν ή περιορίζουν την ελευθερία σας; Ο 21χρονος Ντάνιελ λέει: «Καθηγητές και συμμαθητές με κορόιδευαν επειδή ζω σύμφωνα με τους Γραφικούς κανόνες. Για κάποιο διάστημα, είχα χάσει την αυτοπεποίθησή μου και ένιωθα πεσμένος ψυχολογικά». Πώς το ξεπέρασε; Ο ίδιος εξηγεί: «Τελικά, είδα πόσο ωφέλιμο είναι να ζούμε σύμφωνα με τους κανόνες του Ιεχωβά. Μερικοί “φίλοι” μου άρχισαν να παίρνουν ναρκωτικά, ενώ άλλοι παράτησαν το σχολείο. Ήταν θλιβερό να βλέπω πώς εξελίσσονταν τα πράγματα στη ζωή τους. Ο Ιεχωβά όντως μας προστατεύει». Η 15χρονη Μάντισον λέει: «Χρειάζεται πραγματικός αγώνας για να τηρώ τους κανόνες του Ιεχωβά και να μην κάνω αυτά που οι συνομήλικοί μου θεωρούν ωραία και διασκεδαστικά». Πώς τα καταφέρνει; «Θυμίζω στον εαυτό μου ότι φέρω το όνομα του Ιεχωβά και ότι ο πειρασμός είναι απλώς ο τρόπος με τον οποίο μου επιτίθεται ο Σατανάς. Όταν κερδίζω μια μάχη, νιώθω καλύτερα με τον εαυτό μου».

Ο θώρακας της δικαιοσύνης (Βλέπε παραγράφους 6-8)

«ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΑΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΕΤΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»

9-11. (α) Ποια συμβολικά υποδήματα φορούν οι Χριστιανοί; (β) Τι θα μας βοηθήσει να νιώθουμε πιο άνετα όταν κηρύττουμε τα καλά νέα;

9 Διαβάστε Εφεσίους 6:15. Αν ένας Ρωμαίος στρατιώτης δεν φορούσε τα υποδήματά του, δεν ήταν έτοιμος να πάει στη μάχη. Τα υποδήματά του, που έμοιαζαν με σανδάλια, ήταν φτιαγμένα από τρία στρώματα δέρματος, πράγμα που του επέτρεπε να πατάει γερά χωρίς να γλιστράει. Χάρη στο σχέδιό τους, ήταν ανθεκτικά και άνετα.

10 Ενώ τα κυριολεκτικά υποδήματα των Ρωμαίων στρατιωτών τούς πήγαιναν στον πόλεμο, τα συμβολικά υποδήματα των Χριστιανών τούς βοηθούν να μεταδώσουν ένα άγγελμα ειρήνης. (Ησ. 52:7· Ρωμ. 10:15) Και πάλι όμως, χρειάζεται θάρρος για να μιλήσει κάποιος όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία. Ο 20χρονος Μπο λέει: «Φοβόμουν να δώσω μαρτυρία στους συμμαθητές μου. Μάλλον ένιωθα αμηχανία. Κοιτάζοντας το παρελθόν, βλέπω ότι δεν υπήρχε λόγος. Τώρα χαίρομαι να δίνω μαρτυρία στους συνομηλίκους μου».

11 Πολλοί νεαροί έχουν διαπιστώσει ότι, αν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς, νιώθουν πιο άνετα να κηρύξουν τα καλά νέα. Τι μπορείτε να κάνετε για να είστε έτοιμοι; Η 16χρονη Τζούλια λέει: «Έχω πάντα έντυπα στην τσάντα του σχολείου. Επίσης, όταν οι συμμαθητές μου εκφράζουν τις απόψεις τους και τα πιστεύω τους, ακούω προσεκτικά. Τότε μπορώ να σκεφτώ τι θα τους βοηθήσει. Όταν έχω προετοιμαστεί, μπορώ να τους μιλήσω για κάτι που θα ωφελήσει συγκεκριμένα εκείνους». Η 23χρονη Μακένζι λέει: «Αν δείχνεις καλοσύνη και είσαι καλός ακροατής, θα πάρεις μια ιδέα για το τι απασχολεί τους συνομηλίκους σου. Φροντίζω να διαβάζω όλη την ύλη που δημοσιεύεται για τους νεαρούς. Με αυτόν τον τρόπο, μπορώ να τους δείξω κάποιο σημείο από τη Γραφή ή από τον ιστότοπο jw.org που θα τους βοηθήσει». Όπως δείχνουν αυτά τα σχόλια, όσο καλύτερα προετοιμασμένοι είστε για να κηρύξετε, τόσο πιο γερά θα είναι δεμένα τα «σανδάλια» σας στα πόδια σας.

Υποδήματα ετοιμότητας (Βλέπε παραγράφους 9-11)

“Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ”

12, 13. Ποια είναι μερικά από τα «πυρωμένα βέλη» του Σατανά;

12 Διαβάστε Εφεσίους 6:16. “Η μεγάλη ασπίδα” του Ρωμαίου λεγεωνάριου ήταν ορθογώνια και τον κάλυπτε από τους ώμους ως τα γόνατα. Τον προστάτευε από τα χτυπήματα των όπλων και από τον καταιγισμό των βελών.

13 Μερικά από τα «πυρωμένα βέλη» που μπορεί να σας εκτοξεύσει ο Σατανάς είναι ψέματα για τον Ιεχωβά​—ότι Εκείνος δεν ενδιαφέρεται για εσάς και ότι δεν σας αγαπάει. Η 19χρονη Ίντα παλεύει με αισθήματα αναξιότητας. Η ίδια λέει: «Πολλές φορές νιώθω ότι ο Ιεχωβά δεν είναι κοντά μου και ότι δεν θέλει να είναι Φίλος μου». Πώς αντιμετωπίζει αυτή την επίθεση; Η Ίντα εξηγεί: «Οι συναθροίσεις είναι τεράστιο τονωτικό για την πίστη μου. Παλιά πήγαινα και καθόμουν σε μια καρέκλα χωρίς να δίνω ούτε μία απάντηση. Νόμιζα ότι κανείς δεν θα ήθελε να ακούσει τι είχα να πω. Τώρα όμως, προετοιμάζομαι για τις συναθροίσεις και προσπαθώ να απαντάω δύο ή τρεις φορές. Μου είναι δύσκολο, αλλά μετά νιώθω πολύ καλύτερα. Και όλοι οι αδελφοί με ενθαρρύνουν πάρα πολύ. Κάθε φορά φεύγω από τη συνάθροιση με τη βεβαιότητα ότι ο Ιεχωβά με αγαπάει».

14. Ποια αλήθεια τονίζει το παράδειγμα της Ίντα;

14 Το παράδειγμα της Ίντα τονίζει μια σημαντική αλήθεια: Η κυριολεκτική ασπίδα του στρατιώτη είχε σταθερές διαστάσεις, αλλά η δική μας ασπίδα μπορεί είτε να συρρικνωθεί είτε να μεγαλώσει. Εξαρτάται από εμάς. (Ματθ. 14:31· 2 Θεσ. 1:3) Πόσο σημαντικό είναι να οικοδομούμε την πίστη μας!

Η μεγάλη ασπίδα της πίστης (Βλέπε παραγράφους 12-14)

“Η ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ”

15, 16. Πώς μοιάζει η ελπίδα με περικεφαλαία;

15 Διαβάστε Εφεσίους 6:17. Η περικεφαλαία που φορούσαν οι Ρωμαίοι πεζικάριοι ήταν σχεδιασμένη να αποκρούει τα χτυπήματα που στόχευαν στο κεφάλι, στον αυχένα και στο πρόσωπο. Μερικές περικεφαλαίες είχαν λαβή για να μπορούν οι στρατιώτες να τις κρατούν στο χέρι.

16 Όπως η περικεφαλαία προστάτευε τον εγκέφαλο του στρατιώτη, έτσι και η «ελπίδα της σωτηρίας» προστατεύει τη διάνοιά μας, την ικανότητα σκέψης μας. (1 Θεσ. 5:8· Παρ. 3:21) Η ελπίδα μάς κρατάει προσηλωμένους στις υποσχέσεις του Θεού και μας βοηθάει να βλέπουμε τα προβλήματα στη σωστή τους διάσταση. (Ψαλμ. 27:1, 14· Πράξ. 24:15) Αλλά για να είναι η «περικεφαλαία» μας αποτελεσματική, πρέπει να τη φοράμε στο κεφάλι, όχι να την κρατάμε στο χέρι.

17, 18. (α) Πώς θα μπορούσε να μας κάνει ο Σατανάς να βγάλουμε την περικεφαλαία μας; (β) Πώς μπορούμε να δείχνουμε ότι δεν έχουμε ξεγελαστεί από την απάτη του Σατανά;

17 Πώς θα μπορούσε να μας κάνει ο Σατανάς να βγάλουμε την περικεφαλαία μας; Σκεφτείτε πώς ενήργησε στην περίπτωση του Ιησού. Ο Σατανάς ασφαλώς γνώριζε ότι ο Ιησούς είχε την ελπίδα να κυβερνήσει αργότερα την ανθρωπότητα. Αλλά ο Ιησούς θα έπρεπε να περιμένει μέχρι τον προσδιορισμένο καιρό του Ιεχωβά. Και πριν από αυτό, θα έπρεπε να υποφέρει και να πεθάνει. Ο Σατανάς πρόσφερε λοιπόν στον Ιησού την ευκαιρία να εκπληρώσει την ελπίδα του νωρίτερα. Υπαινίχθηκε ότι, αν ο Ιησούς έκανε μια πράξη λατρείας, θα μπορούσε να τα έχει όλα και μάλιστα αμέσως. (Λουκ. 4:5-7) Παρόμοια, ο Σατανάς γνωρίζει ότι ο Ιεχωβά θα μας προσφέρει υλικά οφέλη στο νέο σύστημα. Χρειάζεται όμως να περιμένουμε, και μπορεί στο μεταξύ να αντιμετωπίσουμε αντιξοότητες. Έτσι λοιπόν, ο Σατανάς μάς προσφέρει δελεαστικές ευκαιρίες για να απολαύσουμε μια τέτοια ζωή τώρα. Θέλει να επιζητούμε τα υλικά οφέλη πρώτα​—να τα έχουμε όλα και μάλιστα εδώ και τώρα. Ο Σατανάς μάς προτρέπει να επιζητούμε δευτερευόντως τη Βασιλεία.​—Ματθ. 6:31-33.

18 Όπως πολλοί άλλοι νεαροί Χριστιανοί, έτσι και η 20χρονη Κιάνα δεν έχει ξεγελαστεί από αυτή την απάτη. Η ίδια λέει: «Ξέρω ότι η μόνη ελπίδα για να λυθούν όλα μας τα προβλήματα είναι η Βασιλεία του Θεού». Πώς επηρεάζει αυτή η στερεή ελπίδα τον τρόπο σκέψης της και τις πράξεις της τώρα; Η Κιάνα εξηγεί: «Η ελπίδα του Παραδείσου με βοηθάει να βλέπω τους κοσμικούς στόχους στη σωστή τους διάσταση. Δεν αναλώνομαι προσπαθώντας να εκμεταλλευτώ οικονομικά τα ταλέντα μου ή να ανελιχθώ επαγγελματικά. Απεναντίας, επενδύω χρόνο και δυνάμεις σε πνευματικούς στόχους».

Η περικεφαλαία της σωτηρίας (Βλέπε παραγράφους 15-18)

«ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ», Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

19, 20. Πώς μπορούμε να γίνουμε πιο επιδέξιοι στη χρήση του Λόγου του Θεού;

19 Το σπαθί που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι πεζικάριοι την εποχή που έγραψε ο Παύλος την επιστολή του είχε μήκος περίπου 50 εκατοστά και ήταν σχεδιασμένο για μάχη εκ του συστάδην. Ένας λόγος για τον οποίο οι Ρωμαίοι στρατιώτες ήταν τόσο αποτελεσματικοί ήταν το γεγονός ότι εξασκούνταν στη χρήση των όπλων τους κάθε μέρα.

20 Ο Παύλος παρομοιάζει τον Λόγο του Θεού με σπαθί που μας έχει δώσει ο Ιεχωβά. Αλλά πρέπει να μάθουμε να τον χρησιμοποιούμε επιδέξια όταν υπερασπιζόμαστε τα πιστεύω μας​—ή όταν διορθώνουμε τον δικό μας τρόπο σκέψης. (2 Κορ. 10:4, 5· 2 Τιμ. 2:15) Πώς μπορείτε να γίνετε πιο επιδέξιοι; Ο 21χρονος Σεμπάστιαν λέει: «Καταγράφω ένα εδάφιο από κάθε κεφάλαιο της Γραφής που διαβάζω. Λίγο λίγο φτιάχνω έναν κατάλογο με τα αγαπημένα μου εδάφια. Έτσι νιώθω ότι συμβαδίζω καλύτερα με τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά». Ο Ντάνιελ, που αναφέρθηκε νωρίτερα, λέει: «Καθώς διαβάζω τη Γραφή, επιλέγω εδάφια που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που συναντώ στη διακονία. Έχω δει ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται θετικά όταν βλέπουν ότι μιλάς με πάθος για τη Γραφή και ότι κάνεις φιλότιμες προσπάθειες για να τους βοηθήσεις».

Το σπαθί του πνεύματος (Βλέπε παραγράφους 19, 20)

21. Γιατί δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τον Σατανά και τους δαίμονες;

21 Όπως δείχνουν τα παραδείγματα των νεαρών που αναφέρθηκαν σε αυτό το άρθρο, δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τον Σατανά και τους δαίμονες. Είναι ισχυροί, αλλά όχι ανίκητοι. Και επιπλέον είναι θνητοί. Σύντομα, στη διάρκεια της Χιλιετούς Βασιλείας του Χριστού, θα είναι περιορισμένοι σε μια κατάσταση απόλυτης αδράνειας, και κατόπιν θα καταστραφούν. (Αποκ. 20:1-3, 7-10) Γνωρίζουμε τον εχθρό μας, τις μεθόδους του και τις προθέσεις του. Με τη βοήθεια του Ιεχωβά, μπορούμε να μείνουμε σταθεροί εναντίον του!