ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 14
“Να Οδεύετε Εντατικά προς την Ωριμότητα”
«Ας οδεύουμε εντατικά προς την ωριμότητα».—ΕΒΡ. 6:1.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ
Μάθετε πώς ένας ώριμος Χριστιανός σκέφτεται και ενεργεί σε αρμονία με το θέλημα του Θεού και παίρνει σοφές αποφάσεις.
1. Τι αναμένει ο Ιεχωβά από εμάς;
ΛΙΓΑ γεγονότα φέρνουν μεγαλύτερη χαρά σε ένα αντρόγυνο από ό,τι η γέννηση ενός υγιούς μωρού. Ωστόσο, παρότι οι γονείς αγαπούν το νεογέννητο καμάρι τους, δεν θέλουν να παραμείνει για πάντα βρέφος. Μάλιστα, θα ανησυχούσαν πολύ αν δεν αναπτυσσόταν. Παρόμοια, ο Ιεχωβά χαίρεται όταν κάνουμε τα πρώτα μας βήματα ως ακόλουθοι του Ιησού, αλλά δεν θέλει να παραμείνουμε πνευματικά νήπια. (1 Κορ. 3:1) Αντίθετα, μας ζητάει να “γίνουμε πλήρως αναπτυγμένοι” Χριστιανοί.—1 Κορ. 14:20.
2. Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;
2 Τι σημαίνει το να γίνει κάποιος πλήρως αναπτυγμένος Χριστιανός; Πώς αναπτυσσόμαστε προς τη Χριστιανική ωριμότητα; Ποιον ρόλο παίζει η στερεή πνευματική τροφή στην ανάπτυξή μας; Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική αυτοπεποίθηση; Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΩΡΙΜΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ;
3. Τι σημαίνει το να γίνει κάποιος πλήρως αναπτυγμένος Χριστιανός;
3 Στην Αγία Γραφή, η λέξη του πρωτότυπου ελληνικού κειμένου που αποδίδεται «πλήρως αναπτυγμένοι» είναι τέλειοι. Αυτή η λέξη μπορεί επίσης να σημαίνει «ώριμοι» και «πλήρεις». (1 Κορ. 2:6) Γινόμαστε πλήρως αναπτυγμένοι, ή αλλιώς ώριμοι, ως Χριστιανοί, όταν ξεπερνάμε το στάδιο της πνευματικής βρεφικής ηλικίας και γινόμαστε πνευματικοί άντρες ή γυναίκες. Βέβαια, ακόμα και όταν έχουμε πετύχει αυτόν τον στόχο, δεν πρέπει ποτέ να σταματάμε να προοδεύουμε πνευματικά. (1 Τιμ. 4:15) Όλοι μας, περιλαμβανομένων και εκείνων που είναι νεαροί σε ηλικία, μπορούμε να είμαστε ώριμοι πνευματικά. Αλλά τι δείχνει ότι ένας Χριστιανός έχει ωριμάσει;
4. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ώριμου Χριστιανού;
4 Ώριμος Χριστιανός είναι κάποιος που ζει σύμφωνα με όλες τις απαιτήσεις του Θεού, χωρίς να διαλέγει εκείνες που θέλει να ακολουθεί. Βέβαια, όντας ατελής, κάνει λάθη. Ωστόσο, δείχνει με την καθημερινή του ζωή ότι σκέφτεται και ενεργεί σε αρμονία με το θέλημα του Θεού. Έχει ντυθεί τη νέα προσωπικότητα και προσπαθεί διαρκώς να εναρμονίζει τον τρόπο σκέψης του ολοένα και περισσότερο με τον τρόπο σκέψης του Θεού. (Εφεσ. 4:22-24) Έχει εκπαιδεύσει τον εαυτό του να παίρνει σοφές αποφάσεις με βάση τους νόμους και τις αρχές του Ιεχωβά. Γι’ αυτό, δεν χρειάζεται έναν εκτενή κατάλογο από κανόνες που να διέπουν τη συμπεριφορά του. Όταν παίρνει μια απόφαση, έχει την αυτοπειθαρχία να ενεργεί ανάλογα.—1 Κορ. 9:26, 27.
5. Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει ένας ανώριμος Χριστιανός; (Εφεσίους 4:14, 15)
5 Από την άλλη πλευρά, ο Χριστιανός που παραμένει ανώριμος μπορεί εύκολα να παραπλανηθεί από “δόλο” και «απατηλά τεχνάσματα» και να εξαπατηθεί από εκείνους που προωθούν θεωρίες συνωμοσίας και από τους αποστάτες. (Διαβάστε Εφεσίους 4:14, 15) Ίσως έχει την τάση να ζηλεύει, να δημιουργεί έριδες, να προσβάλλεται ή να ενδίδει στον πειρασμό.—1 Κορ. 3:3.
6. Δείξτε με παράδειγμα πώς εξελίσσεται η διαδικασία της πνευματικής ωρίμανσης. (Βλέπε επίσης εικόνα.)
6 Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, οι Γραφές παρομοιάζουν τη διαδικασία της ανάπτυξης προς την πνευματική ωριμότητα με τη διαδικασία της ανάπτυξης προς την ενηλικίωση. Ένα παιδί έχει άγνοια για πολλά πράγματα, οπότε χρειάζεται την προστασία και την επίβλεψη ενός ενηλίκου. Για παράδειγμα, μια μητέρα ίσως ζητάει από την κορούλα της να την κρατάει από το χέρι όταν διασχίζουν τον δρόμο. Καθώς η κόρη μεγαλώνει, η μητέρα ίσως της επιτρέπει να διασχίζει τον δρόμο μόνη της, αλλά και πάλι της υπενθυμίζει να κοιτάζει και από τις δύο μεριές αν έρχονται αυτοκίνητα. Όταν η κόρη ενηλικιώνεται, φροντίζει από μόνη της να αποφεύγει τέτοιους κινδύνους. Όπως τα μικρά παιδιά χρειάζονται βοήθεια από ενηλίκους για να αποφεύγουν τον κίνδυνο, έτσι και οι ανώριμοι Χριστιανοί συχνά χρειάζονται βοήθεια από ώριμους Χριστιανούς για να αποφεύγουν τους πνευματικούς κινδύνους και να παίρνουν σοφές αποφάσεις. Αντίθετα, όταν οι ώριμοι Χριστιανοί πρέπει να πάρουν μια απόφαση, σκέφτονται με βάση Βιβλικές αρχές για να διαπιστώσουν πώς βλέπει ο Ιεχωβά το ζήτημα και κατόπιν ενεργούν ανάλογα.
7. Χρειάζονται οι ώριμοι Χριστιανοί τη βοήθεια των άλλων;
7 Μήπως αυτό σημαίνει ότι ένας ώριμος Χριστιανός δεν χρειάζεται ποτέ βοήθεια από κανέναν; Όχι. Και οι ώριμοι χρειάζεται να ζητούν βοήθεια κάποιες φορές. Αλλά κάποιος που είναι ανώριμος ίσως αναμένει από τους άλλους να του πουν τι να κάνει ή να πάρουν μια απόφαση που θα έπρεπε να πάρει ο ίδιος. Από την άλλη πλευρά, ένας ώριμος Χριστιανός ωφελείται μεν από τη σοφία και την πείρα των άλλων, όμως παράλληλα αναγνωρίζει ότι ο Ιεχωβά αναμένει από αυτόν να «βαστάξει το δικό του φορτίο».—Γαλ. 6:5.
8. Από ποιες απόψεις διαφέρουν μεταξύ τους τα ώριμα άτομα;
8 Όπως οι ενήλικοι διαφέρουν εμφανισιακά, έτσι και οι ώριμοι Χριστιανοί διαφέρουν όσον αφορά πνευματικές ιδιότητες, όπως η σοφία, το θάρρος, η γενναιοδωρία και η συμπόνια. Επιπλέον, όταν δύο ώριμοι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν μια παρόμοια κατάσταση, μπορεί να καταλήξουν σε διαφορετικά συμπεράσματα που είναι και τα δύο αποδεκτά από Βιβλική άποψη. Αυτό αληθεύει ιδιαίτερα σε ζητήματα συνείδησης. Αναγνωρίζοντας αυτό το γεγονός, οι ώριμοι Χριστιανοί δεν κρίνουν ο ένας τον άλλον για τέτοιες διαφορές. Απεναντίας, εστιάζουν στη διατήρηση της ενότητας.—Ρωμ. 14:10· 1 Κορ. 1:10.
ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ;
9. Επέρχεται αυτομάτως η ανάπτυξη προς την πνευματική ωριμότητα; Εξηγήστε.
9 Η σωματική ανάπτυξη είναι απλώς θέμα χρόνου, αλλά η ανάπτυξη προς την πνευματική ωριμότητα δεν επέρχεται ποτέ αυτομάτως. Για παράδειγμα, οι αδελφοί και οι αδελφές στην Κόρινθο δέχτηκαν τα καλά νέα, βαφτίστηκαν, έλαβαν άγιο πνεύμα και ωφελήθηκαν από την εκπαίδευση που έλαβαν προσωπικά από τον απόστολο Παύλο. (Πράξ. 18:8-11) Εντούτοις, κάποια χρόνια μετά το βάφτισμά τους, πολλοί ήταν ακόμα ανώριμοι. (1 Κορ. 3:2) Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην επιβραδυνθεί η πνευματική μας ανάπτυξη;
10. Τι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε στην ωριμότητα; (Ιούδα 20)
10 Προκειμένου να φτάσουμε στην ωριμότητα, πρέπει πρώτα να καλλιεργήσουμε την επιθυμία να ωριμάσουμε. Εκείνοι που “αγαπούν την απειρία”, προτιμώντας να παραμένουν πνευματικά βρέφη, δεν θα κάνουν πρόοδο. (Παρ. 1:22) Δεν θέλουμε να είμαστε σαν εκείνους που είναι πλήρως αναπτυγμένοι σωματικά, αλλά εξακολουθούν να εξαρτώνται από τους γονείς τους ώστε να παίρνουν αποφάσεις για λογαριασμό τους. Απεναντίας, θέλουμε να είμαστε οι ίδιοι υπεύθυνοι για την πνευματική μας ανάπτυξη. (Διαβάστε Ιούδα 20) Αν προσπαθείτε ακόμα να φτάσετε στην ωριμότητα, να προσεύχεστε να σας δίνει ο Ιεχωβά «τόσο την επιθυμία όσο και τη δύναμη να αναλαμβάνετε δράση».—Φιλιπ. 2:13.
11. Ποια βοήθεια έχουμε στη διάθεσή μας για να προοδεύσουμε προς την ωριμότητα; (Εφεσίους 4:11-13)
11 Ο Ιεχωβά δεν αναμένει να αναπτυχθούμε προς την ωριμότητα μόνοι μας. Εκείνοι που υπηρετούν ως ποιμένες και δάσκαλοι στη Χριστιανική εκκλησία είναι προετοιμασμένοι να μας βοηθήσουν να γίνουμε “πλήρως αναπτυγμένοι” από πνευματική άποψη, «φτάνοντας στο μέτρο του αναστήματος που αντιστοιχεί στην πληρότητα του Χριστού». (Διαβάστε Εφεσίους 4:11-13) Ο Ιεχωβά μάς δίνει επίσης το άγιο πνεύμα του για να μας βοηθάει να έχουμε «τον νου του Χριστού». (1 Κορ. 2:14-16) Επιπλέον, ο Θεός ενέπνευσε τη συγγραφή των τεσσάρων Ευαγγελίων για να μας δείξει πώς σκεφτόταν, μιλούσε και ενεργούσε ο Ιησούς στη διάρκεια της επίγειας διακονίας του. Αν μιμείστε τον τρόπο σκέψης και ενέργειας του Ιησού, μπορείτε να πετύχετε τον στόχο της Χριστιανικής ωριμότητας.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΤΡΟΦΗΣ
12. Τι είναι «τα αρχικά δόγματα σχετικά με τον Χριστό»;
12 Για να προοδεύσουμε προς την ωριμότητα, πρέπει επίσης να προχωρήσουμε «πέρα από τα αρχικά δόγματα σχετικά με τον Χριστό», δηλαδή τις βασικές Χριστιανικές διδασκαλίες. Κάποιες από αυτές είναι η μετάνοια, η πίστη, το βάφτισμα και η ανάσταση. (Εβρ. 6:1, 2) Διδασκαλίες όπως αυτές αποτελούν το θεμέλιο της Χριστιανοσύνης. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο απόστολος Πέτρος μίλησε σχετικά με αυτές όταν κήρυξε στο πλήθος την Πεντηκοστή. (Πράξ. 2:32-35, 38) Πρέπει να δεχτούμε αυτές τις βασικές διδασκαλίες για να γίνουμε μαθητές του Χριστού. Παραδείγματος χάρη, ο Παύλος προειδοποίησε ότι όσοι αρνούνται τη διδασκαλία της ανάστασης απορρίπτουν τη Χριστιανική πίστη στο σύνολό της. (1 Κορ. 15:12-14) Ωστόσο, δεν πρέπει να μένουμε ικανοποιημένοι έχοντας μόνο βασική γνώση της αλήθειας.
13. Τι πρέπει να κάνουμε για να ωφελούμαστε από τη στερεή πνευματική τροφή που αναφέρεται στο εδάφιο Εβραίους 5:14; (Βλέπε επίσης εικόνα.)
13 Σε αντίθεση με τα αρχικά δόγματα, η στερεή πνευματική τροφή περιλαμβάνει, όχι μόνο τους νόμους, αλλά και τις αρχές του Ιεχωβά, οι οποίες μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον τρόπο σκέψης του. Για να ωφελούμαστε από τέτοια τροφή, πρέπει να μελετάμε, να στοχαζόμαστε και να εφαρμόζουμε προσεκτικά τον Λόγο του Θεού. Ενεργώντας έτσι, εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να παίρνει αποφάσεις που ευαρεστούν τον Ιεχωβά.—Διαβάστε Εβραίους 5:14.
14. Πώς βοήθησε ο Παύλος τους Κορινθίους να αναπτυχθούν προς την ωριμότητα;
14 Οι ανώριμοι Χριστιανοί συχνά δυσκολεύονται όταν αντιμετωπίζουν καταστάσεις στις οποίες πρέπει να συλλογιστούν Βιβλικές αρχές και να τις εφαρμόσουν. Αν δεν υπάρχει κάποιος Βιβλικός νόμος, μερικοί ίσως νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Άλλοι ίσως ζητούν κάποιον κανόνα όταν δεν απαιτείται κανόνας. Λόγου χάρη, οι Χριστιανοί στην Κόρινθο προφανώς ζήτησαν από τον Παύλο έναν κανόνα σχετικά με το αν μπορούσαν να τρώνε τροφές που είχαν προσφερθεί σε κάποιο είδωλο. Αντί να τους πει τι να κάνουν, ο Παύλος αναγνώρισε τον ρόλο της συνείδησης και το γεγονός ότι κάθε άτομο έχει “το δικαίωμα να επιλέγει”. Έκανε λογικούς συλλογισμούς με βάση αρχές οι οποίες θα επέτρεπαν σε κάθε άτομο να έχει ειρήνη με τη συνείδησή του και παράλληλα να μη σκανδαλίζει τους άλλους. (1 Κορ. 8:4, 7-9) Με αυτόν τον τρόπο, ο Παύλος βοήθησε τους Κορινθίους να αναπτυχθούν πνευματικά, έτσι ώστε να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις δικές τους δυνάμεις διάκρισης αντί να εξαρτώνται από κάποιον άλλον ή απλώς να αναζητούν κανόνες.
15. Πώς βοήθησε ο Παύλος τους Εβραίους Χριστιανούς να κάνουν πνευματική πρόοδο;
15 Αντλούμε ένα πολύτιμο δίδαγμα από αυτά που έγραψε ο Παύλος στους Εβραίους Χριστιανούς. Μερικοί δεν είχαν συνεχίσει να αναπτύσσονται πνευματικά. Μάλιστα είχαν “ξαναγίνει άτομα που χρειάζονταν γάλα, όχι στερεή [πνευματική] τροφή”. (Εβρ. 5:12) Είχαν πάψει να συμβαδίζουν με την αλήθεια, η οποία αποκαλυπτόταν προοδευτικά μέσω της εκκλησίας. (Παρ. 4:18) Για παράδειγμα, πολλοί Ιουδαίοι πιστοί εξακολουθούσαν να προωθούν τον Μωσαϊκό Νόμο, παρότι σχεδόν 30 χρόνια νωρίτερα ο Νόμος είχε καταργηθεί με βάση τη θυσία του Χριστού. (Ρωμ. 10:4· Τίτο 1:10) Ασφαλώς, 30 χρόνια έφταναν και περίσσευαν για να προσαρμόσουν οι Ιουδαίοι Χριστιανοί τον τρόπο σκέψης τους! Όποιος έχει διαβάσει τη θεόπνευστη επιστολή του Παύλου προς τους Εβραίους μπορεί να επιβεβαιώσει ότι αυτό το βιβλίο περιέχει στερεή πνευματική τροφή. Ήταν ακριβώς αυτό που χρειάζονταν εκείνοι οι Χριστιανοί για να ενισχύσουν την πίστη τους στην ανωτερότητα της Χριστιανικής διευθέτησης για λατρεία και για να βρουν το θάρρος να συνεχίσουν να κηρύττουν παρά την εναντίωση από τους Ιουδαίους.—Εβρ. 10:19-23.
ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ
16. Τι άλλο πρέπει να κάνουμε εκτός από το να προοδεύουμε προς την ωριμότητα;
16 Πρέπει να καταβάλλουμε σθεναρές προσπάθειες, όχι μόνο για να φτάσουμε στην ωριμότητα, αλλά και για να τη διατηρήσουμε. Αυτό απαιτεί να αποφεύγουμε την υπερβολική αυτοπεποίθηση. (1 Κορ. 10:12) Πρέπει “να εξετάζουμε” τον εαυτό μας για να βεβαιωνόμαστε ότι εξακολουθούμε να κάνουμε πρόοδο.—2 Κορ. 13:5.
17. Πώς δείχνει η επιστολή του Παύλου προς τους Κολοσσαείς την ανάγκη να παραμένουμε ώριμοι;
17 Στην επιστολή του προς τους Κολοσσαείς, ο Παύλος τονίζει και πάλι την ανάγκη να παραμένουμε ώριμοι. Παρότι οι Κολοσσαείς είχαν γίνει πλήρως αναπτυγμένοι Χριστιανοί, ο Παύλος τούς προειδοποίησε να μην παγιδευτούν από τον κοσμικό τρόπο σκέψης. (Κολ. 2:6-10) Ο δε Επαφράς, ο οποίος προφανώς γνώριζε καλά τους αδελφούς εκείνης της εκκλησίας, προσευχόταν συνεχώς “να σταθούν τελικά πλήρεις”, ή αλλιώς ώριμοι. (Κολ. 4:12) Ποιο είναι το δίδαγμα; Τόσο ο Παύλος όσο και ο Επαφράς κατανοούσαν ότι η διατήρηση της ωριμότητας απαιτεί προσωπική προσπάθεια και τη στήριξη του Θεού. Ήθελαν να παραμείνουν οι Κολοσσαείς ώριμοι, ή αλλιώς πλήρως αναπτυγμένοι, Χριστιανοί παρά τις όποιες προκλήσεις.
18. Τι θα μπορούσε να συμβεί σε έναν ώριμο Χριστιανό; (Βλέπε επίσης εικόνα.)
18 Ο Παύλος προειδοποίησε τους Εβραίους ότι ένας ώριμος Χριστιανός θα μπορούσε να χάσει οριστικά την επιδοκιμασία του Θεού. Η καρδιά ενός Χριστιανού θα μπορούσε να σκληρυνθεί τόσο πολύ ώστε αυτός να μην είναι πλέον σε θέση να μετανοήσει και να λάβει τη συγχώρηση του Θεού. Ευτυχώς, οι Εβραίοι δεν είχαν απομακρυνθεί σε τέτοιον βαθμό. (Εβρ. 6:4-9) Τι θα πούμε για όσους σήμερα γίνονται αδρανείς ή αποκόπτονται αλλά αργότερα μετανοούν; Η ταπεινή τους μετάνοια δείχνει ότι διαφέρουν από αυτούς για τους οποίους έγραψε ο Παύλος. Ωστόσο, όταν επιστρέφουν στον Ιεχωβά, χρειάζονται τη βοήθεια που παρέχει εκείνος. (Ιεζ. 34:15, 16) Οι πρεσβύτεροι ίσως διευθετήσουν να τους βοηθήσει κάποιος έμπειρος Μάρτυρας να ανακτήσουν την πνευματική τους δύναμη.
19. Ποιον στόχο πρέπει να έχουμε;
19 Αν οδεύετε εντατικά προς τη Χριστιανική ωριμότητα, μπορείτε να πετύχετε τον στόχο σας! Συνεχίστε να λαβαίνετε στερεή πνευματική τροφή και να εναρμονίζετε τον τρόπο σκέψης σας ολοένα και περισσότερο με τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά. Και αν έχετε ήδη ωριμάσει, μείνετε σταθεροί ως πλήρως αναπτυγμένοι Χριστιανοί.
ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΟΥΣΑΤΕ;
-
Τι σημαίνει το να γίνει κάποιος ώριμος Χριστιανός;
-
Πώς μπορούμε να αναπτυχθούμε προς τη Χριστιανική ωριμότητα;
-
Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική αυτοπεποίθηση;
a ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ένας αδελφός εφαρμόζει τις αρχές που έχει μάθει από τον Λόγο του Θεού όταν επιλέγει ψυχαγωγία.
Η ΣΚΟΠΙΑ (ΕΚΔΟΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ)