Να Συνεργάζεστε με τον Ιεχωβά Κάθε Μέρα

Να Συνεργάζεστε με τον Ιεχωβά Κάθε Μέρα

«Είμαστε συνεργάτες του Θεού».​—1 ΚΟΡ. 3:9.

ΥΜΝΟΙ: 64, 111

1. Με ποιους τρόπους μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τον Ιεχωβά;

ΕΠΙΘΥΜΙΑ του Δημιουργού ήταν να υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι οι οποίοι θα συνεργάζονταν μαζί του για την επιτέλεση των σκοπών του. Παρά την τωρινή ατελή κατάσταση της ανθρωπότητας, τα πιστά άτομα μπορούν να συνεργάζονται με τον Ιεχωβά κάθε μέρα. Για παράδειγμα, γινόμαστε «συνεργάτες του Θεού» κηρύττοντας τα καλά νέα της Βασιλείας του και κάνοντας μαθητές. (1 Κορ. 3:5-9) Σκεφτείτε τι προνόμιο έχουμε: Υπολογιστήκαμε άξιοι να συνεργαζόμαστε με τον παντοδύναμο Δημιουργό του σύμπαντος σε ένα έργο που εκείνος θεωρεί σημαντικό! Ωστόσο, το κήρυγμα και η μαθήτευση δεν είναι οι μόνοι τρόποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε με τον Ιεχωβά. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το κάνουμε αυτό​—βοηθώντας την οικογένειά μας και τους συλλάτρεις μας, δείχνοντας φιλοξενία, συμμετέχοντας εθελοντικά σε θεοκρατικά προγράμματα και διευρύνοντας την ιερή μας υπηρεσία.​—Κολ. 3:23.

2. Γιατί θα ήταν άσοφο να συγκρίνετε αυτά που κάνετε εσείς για να προάγετε τους σκοπούς του Ιεχωβά με αυτά που κάνουν οι άλλοι;

2 Καθώς θα εξετάζουμε αυτή την ύλη, μην μπείτε στη διαδικασία να συγκρίνετε αυτά που μπορείτε να κάνετε εσείς για τον Ιεχωβά με αυτά που μπορούν να κάνουν οι άλλοι. Να θυμάστε ότι η ηλικία, η υγεία, οι περιστάσεις και οι ικανότητες διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ο απόστολος Παύλος είπε υπό θεϊκή έμπνευση: «Ο καθένας ας εξετάζει τις δικές του ενέργειες, και τότε θα έχει λόγο να χαίρεται σε σχέση με τον εαυτό του μόνο και όχι σε σύγκριση με τον άλλον».​—Γαλ. 6:4.

ΝΑ ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΑΤΡΕΙΣ ΣΑΣ

3. Γιατί μπορεί να ειπωθεί ότι όποιος φροντίζει για την οικογένειά του συνεργάζεται με τον Θεό;

3 Ο Ιεχωβά αναμένει από τους υπηρέτες του να φροντίζουν για την οικογένειά τους. Λόγου χάρη, ίσως χρειάζεται να εργάζεστε για να παρέχετε τα προς το ζην στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Πολλές μητέρες μένουν στο σπίτι για να φροντίζουν τα μικρά παιδιά τους. Και μερικά ενήλικα παιδιά ίσως χρειάζεται να φροντίζουν τους ανήμπορους γονείς τους. Αυτά τα πράγματα είναι αναγκαίο να γίνονται. Ο Λόγος του Θεού αναφέρει: «Αν κάποιος δεν προμηθεύει για τους δικούς του, και ειδικά για τα μέλη του σπιτικού του, έχει απαρνηθεί την πίστη και είναι χειρότερος από άπιστο». (1 Τιμ. 5:8) Αν έχετε τέτοιες ευθύνες, πιθανότατα δεν μπορείτε να αφιερώσετε όσο χρόνο θα θέλατε σε θεοκρατικές δραστηριότητες. Αλλά μην απογοητεύεστε! Ο Ιεχωβά ευαρεστείται όταν προμηθεύετε για την οικογένειά σας.​—1 Κορ. 10:31.

4. Πώς μπορούν οι γονείς να βάζουν τα θεοκρατικά συμφέροντα πάνω από τα δικά τους, και με ποια αποτελέσματα;

4 Οι Χριστιανοί γονείς συνεργάζονται με τον Ιεχωβά όταν στρέφουν τα παιδιά τους σε θεοκρατικούς στόχους. Πολλοί που το έκαναν αυτό είδαν αργότερα τα παιδιά τους να αναλαμβάνουν διορισμούς στην ολοχρόνια υπηρεσία μακριά από το σπίτι. Μερικοί είναι ιεραπόστολοι, άλλοι κάνουν σκαπανικό εκεί όπου η ανάγκη για κήρυκες είναι μεγαλύτερη και κάποιοι υπηρετούν στο Μπέθελ. Λόγω της απόστασης, οι οικογένειες ίσως δεν μπορούν να βλέπονται όσο συχνά θα ήθελαν. Εντούτοις, οι αυτοθυσιαστικοί γονείς προτρέπουν τα παιδιά τους να παραμείνουν στους διορισμούς τους. Γιατί; Νιώθουν μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ξέροντας ότι τα παιδιά τους βάζουν στην πρώτη θέση τα συμφέροντα της Βασιλείας. (3 Ιωάν. 4) Ίσως πολλοί από αυτούς τους γονείς νιώθουν σαν την Άννα, η οποία είπε ότι “δάνεισε” τον γιο της τον Σαμουήλ στον Ιεχωβά. Αυτοί οι γονείς πολύ σωστά θεωρούν μια τέτοια συνεργασία πολύτιμο προνόμιο. Δεν θα ήθελαν να είναι αλλιώς τα πράγματα.​—1 Σαμ. 1:28.

5. Πώς θα μπορούσατε να προσφέρετε πρακτική βοήθεια σε μέλη της εκκλησίας σας; (Βλέπε εικόνα στην αρχή του άρθρου.)

5 Αν δεν έχετε πιεστικές οικογενειακές ευθύνες, μήπως θα μπορούσατε να προσφέρετε ένα χέρι βοήθειας σε συλλάτρεις σας που έχουν να φροντίσουν κάποιον δικό τους, όπως επίσης σε εκείνους που είναι ανήμποροι, ηλικιωμένοι ή έχουν κάποιες άλλες ανάγκες; Κοιτάξτε γύρω σας στην εκκλησία και παρατηρήστε ποιοι χρειάζονται βοήθεια. Ενδεχομένως θα μπορούσατε να κρατήσετε συντροφιά στον ηλικιωμένο γονέα μιας αδελφής ώστε να μπορέσει εκείνη να ασχοληθεί με άλλα ζητήματα. Ή θα μπορούσατε να βοηθήσετε όσους έχουν ανάγκη προσφερόμενοι να τους μεταφέρετε στις συναθροίσεις, να πάτε για ψώνια, να τους κάνετε μια εξυπηρέτηση ή να επισκεφτείτε κάποιον στο νοσοκομείο. Ενεργώντας έτσι, ίσως συνεργάζεστε με τον Ιεχωβά για να απαντηθεί μια προσευχή.​—Διαβάστε 1 Κορινθίους 10:24.

ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

6. Τι περιλαμβάνει η εκδήλωση φιλοξενίας;

6 Οι συνεργάτες του Θεού διακρίνονται για τη φιλοξενία τους. Η λέξη φιλοξενία του πρωτότυπου ελληνικού κειμένου σημαίνει «καλοσύνη προς τους ξένους». (Εβρ. 13:2· υποσ.) Ο Λόγος του Θεού αναφέρει περιστατικά που μας διδάσκουν να δείχνουμε τέτοια αγάπη. (Γέν. 18:1-5) Μπορούμε και πρέπει να αξιοποιούμε τακτικά ευκαιρίες για να βοηθάμε τους άλλους, είτε είναι “συγγενείς μας στην πίστη” είτε όχι.​—Γαλ. 6:10.

7. Γιατί θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δείχνετε φιλοξενία στους ολοχρόνιους υπηρέτες που επισκέπτονται την εκκλησία σας;

7 Μπορείτε να συνεργάζεστε με τον Θεό δείχνοντας φιλοξενία στους ολοχρόνιους υπηρέτες που επισκέπτονται την εκκλησία σας; (Διαβάστε 3 Ιωάννη 5, 8) Τέτοιες περιστάσεις συνήθως δίνουν την ευκαιρία για “αμοιβαία ενθάρρυνση”. (Ρωμ. 1:11, 12) Δείτε την εμπειρία του Όλαφ. Εκείνος θυμάται ότι πριν από δεκαετίες κανείς στην εκκλησία του δεν μπορούσε να προσφέρει κατάλυμα στον επίσκοπο περιοχής, ο οποίος ήταν άγαμος. Ο νεαρός τότε Όλαφ ρώτησε τους γονείς του, οι οποίοι δεν ήταν Μάρτυρες, αν θα μπορούσε ο αδελφός να μείνει στο σπίτι τους. Εκείνοι συμφώνησαν αλλά είπαν ότι ο Όλαφ θα χρειαζόταν να κοιμηθεί στον καναπέ. Η προσαρμογή άξιζε τον κόπο. Ο Όλαφ θυμάται: «Τι υπέροχη εβδομάδα ήταν εκείνη! Ο επίσκοπος και εγώ σηκωνόμασταν νωρίς κάθε μέρα και κάναμε πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις τρώγοντας το πρωινό μας. Ενθαρρύνθηκα τόσο πολύ ώστε γεννήθηκε μέσα μου η επιθυμία να αναλάβω την ολοχρόνια υπηρεσία». Εδώ και 40 χρόνια, ο Όλαφ υπηρετεί σε διάφορους ιεραποστολικούς διορισμούς.

8. Ποιους λόγους έχουμε να δείχνουμε καλοσύνη έστω και αν στην αρχή φαίνεται ότι οι άλλοι δεν την εκτιμούν; Δώστε παράδειγμα.

8 Μπορείτε να δείχνετε αγάπη στους ξένους με πολλούς τρόπους ακόμα και αν οι προσπάθειές σας δεν εκτιμώνται αρχικά. Σκεφτείτε το εξής παράδειγμα. Ενώ διεξήγε μια Γραφική μελέτη, κάποια αδελφή στην Ισπανία πρόσεξε ότι η σπουδάστριά της η Γιέσικα, που ήταν από τον Ισημερινό, έκλαιγε ασταμάτητα. Η αδελφή τη ρώτησε τι της συνέβαινε. Η Γιέσικα της είπε ότι προτού μεταναστεύσει ήταν τόσο φτωχή ώστε κάποια μέρα δεν είχε καθόλου φαγητό. Το μόνο που είχε να δώσει στην κόρη της ήταν νερό. Η Γιέσικα προσπαθούσε να κοιμίσει το παιδί ενώ παράλληλα προσευχόταν για βοήθεια. Έπειτα από λίγο, την επισκέφτηκαν δύο Μάρτυρες του Ιεχωβά, αλλά εκείνη τους φέρθηκε με αγένεια και έσκισε το περιοδικό που της πρόσφεραν. «Αυτό θα δώσω στην κόρη μου να φάει;» τις ρώτησε. Οι αδελφές προσπάθησαν να την παρηγορήσουν, αλλά μάταια. Αργότερα, άφησαν ένα καλάθι με τρόφιμα έξω από την πόρτα της. Η Γιέσικα συγκινήθηκε με την καλοσύνη τους και ένιωσε άσχημα καθώς θυμόταν ότι δεν είχε δώσει προσοχή όταν ο Θεός απάντησε στην προσευχή της. Αλλά τώρα ήταν αποφασισμένη να υπηρετήσει τον Ιεχωβά. Τι υπέροχο αποτέλεσμα είχε η γενναιοδωρία που έδειξαν οι αδελφές μας!​—Εκκλ. 11:1, 6.

ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΣΕ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

9, 10. (α) Ποιες ήταν μερικές περιπτώσεις στους Βιβλικούς χρόνους στις οποίες ο λαός του Θεού χρειάστηκε να εκδηλώσει εθελοντικό πνεύμα; (β) Μεταξύ άλλων, για ποιες ανάγκες φροντίζουν πρόθυμοι άντρες στην εκκλησία σήμερα;

9 Σε διάφορες περιπτώσεις στην ιστορία του αρχαίου Ισραήλ, χρειάζονταν εθελοντές. (Έξοδ. 36:2· 1 Χρον. 29:5· Νεεμ. 11:2) Αλλά και σήμερα παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες για να προσφέρετε εθελοντικά τον χρόνο σας, τους πόρους σας και τις δεξιότητές σας ώστε να βοηθήσετε τους αδελφούς και τις αδελφές σας. Όταν το κάνετε αυτό, θα είστε πολύ χαρούμενοι και θα λάβετε πολλές ευλογίες.

10 Ο Λόγος του Θεού προτρέπει τους άντρες στην εκκλησία να συνεργάζονται με τον Ιεχωβά επιδιώκοντας προνόμια υπηρεσίας και επίβλεψης. (1 Τιμ. 3:1, 8, 9· 1 Πέτρ. 5:2, 3) Εκείνοι που το κάνουν αυτό θέλουν να βοηθούν τους άλλους τόσο από πρακτική όσο και από πνευματική άποψη. (Πράξ. 6:1-4) Σας έχουν ρωτήσει οι πρεσβύτεροι αν θα ήσασταν πρόθυμος να υπηρετήσετε ως ταξιθέτης ή να βοηθάτε με τα έντυπα, τους τομείς, τη συντήρηση και ούτω καθεξής; Εκείνοι που φροντίζουν για τέτοια καθήκοντα θα σας διαβεβαιώσουν ότι το να βοηθούν τους άλλους είναι ιδιαίτερα απολαυστικό.

Όταν συμμετέχουμε εθελοντικά σε θεοκρατικά προγράμματα, ανοίγονται πολλές ευκαιρίες για καινούριες φιλίες (Βλέπε παράγραφο 11)

11. Πώς έχει ωφεληθεί μια αδελφή από τις φιλίες που έκανε σε θεοκρατικά προγράμματα οικοδόμησης;

11 Εκείνοι που συμμετέχουν εθελοντικά σε θεοκρατικά προγράμματα πολλές φορές κάνουν καινούριους φίλους. Πάρτε για παράδειγμα τη Μάρτζι, μια αδελφή που έχει εργαστεί 18 χρόνια σε προγράμματα οικοδόμησης Αιθουσών Βασιλείας. Όλα αυτά τα χρόνια, έχει χρειαστεί επανειλημμένα να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει νεότερες αδελφές. Έχει διαπιστώσει ότι αυτός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για αμοιβαία πνευματική ενθάρρυνση. (Ρωμ. 1:12) Σε δύσκολες περιόδους της ζωής της, οι φιλίες που σφυρηλάτησε στα οικοδομικά προγράμματα έχουν αποτελέσει πηγή ενθάρρυνσης. Έχετε συμμετάσχει εσείς ποτέ σε ένα τέτοιο πρόγραμμα οικοδόμησης; Είτε διαθέτετε κάποιες δεξιότητες είτε όχι, μήπως μπορείτε να προσφερθείτε;

12. Πώς θα μπορούσατε να συμμετάσχετε στο έργο παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών;

12 Όταν συμβαίνουν καταστροφές, οι υπηρέτες του Θεού έχουν ευκαιρίες να συνεργαστούν μαζί του βοηθώντας με πρακτικούς τρόπους τους αδελφούς τους. Για παράδειγμα, παρέχουν οικονομική υποστήριξη στους πληγέντες. (Ιωάν. 13:34, 35· Πράξ. 11:27-30) Επίσης, βοηθούν στην καθαριότητα ή στην ανοικοδόμηση. Η Γκαμπριέλα, μια αδελφή από την Πολωνία της οποίας το σπίτι καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από μια πλημμύρα, αναθάρρησε όταν αδελφοί από γειτονικές εκκλησίες πρόστρεξαν σε βοήθειά της. «Δεν θέλω να μιλήσω για όσα έχασα​—αυτά είναι απλώς υλικά πράγματα», λέει η ίδια. «Προτιμώ να σας πω πόσα κέρδισα. Αυτή η εμπειρία με διαβεβαίωσε ότι το να ανήκουμε στη Χριστιανική εκκλησία είναι μοναδικό προνόμιο καθώς και πηγή χαράς και ευτυχίας». Πολλοί που γίνονται δέκτες τέτοιας βοήθειας έπειτα από μια καταστροφή λένε ότι νιώθουν πλουσιότεροι ύστερα από αυτή την εμπειρία. Και όσοι συνεργάζονται με τον Ιεχωβά για να προσφέρουν βοήθεια νιώθουν βαθιά ικανοποίηση.​—Διαβάστε Πράξεις 20:35· 2 Κορινθίους 9:6, 7.

13. Πώς μπορεί η εθελοντική υπηρεσία να ενισχύσει τη σχέση μας με τον Ιεχωβά; Δώστε παράδειγμα.

13 Η Στέφανι μαζί με άλλους αδελφούς είχε τη χαρά να συνεργαστεί με τον Θεό βοηθώντας Μάρτυρες που είχαν έρθει ως πρόσφυγες στις Ηνωμένες Πολιτείες από εμπόλεμες περιοχές. Βοήθησαν στην εύρεση και στον εξοπλισμό σπιτιών για τέτοιες οικογένειες. «Συγκινούμασταν βλέποντας τη χαρά και την εκτίμησή τους καθώς ένιωθαν την αγάπη της παγκόσμιας αδελφότητάς τους», λέει η ίδια. «Εκείνες οι οικογένειες θεωρούν ότι εμείς τους βοηθήσαμε, αλλά η αλήθεια είναι ότι εκείνοι βοήθησαν εμάς πολύ περισσότερο». Και προσθέτει: «Είδαμε αγάπη, ενότητα, πίστη και εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά. Όλα αυτά ενίσχυσαν πραγματικά την αγάπη μας για τον Ιεχωβά και αυτό έκανε ακόμα πιο βαθιά την εκτίμησή μας για όλα όσα λαβαίνουμε μέσω της οργάνωσής του».

ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΑΣ

14, 15. (α) Ποιο πνεύμα εκδήλωσε ο προφήτης Ησαΐας; (β) Πώς μπορούν οι κήρυκες της Βασιλείας σήμερα να μιμούνται τη στάση του Ησαΐα;

14 Θα θέλατε να συνεργαστείτε πληρέστερα με τον Ιεχωβά; Θα ήσασταν πρόθυμοι να μετακομίσετε για να τον υπηρετήσετε εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για εργάτες στην οργάνωσή του; Βέβαια, οι υπηρέτες του Θεού δεν χρειάζεται να ξενιτευτούν για να εκδηλώσουν γενναιοδωρία. Αλλά οι περιστάσεις μερικών αδελφών τούς επιτρέπουν να προσφερθούν για να υπηρετήσουν πιο μακριά. Η στάση τους είναι σαν του προφήτη Ησαΐα. Όταν ο Ιεχωβά ρώτησε: «Ποιον θα στείλω, και ποιος θα πάει για εμάς;» εκείνος απάντησε: «Ορίστε εγώ! Στείλε εμένα!» (Ησ. 6:8) Έχετε εσείς την επιθυμία και τις ανάλογες περιστάσεις ώστε να ανταποκριθείτε με παρόμοιο τρόπο σε θεοκρατικές ανάγκες; Ποιες ανάγκες υπάρχουν;

15 Αναφορικά με το έργο κηρύγματος και μαθήτευσης, ο Ιησούς είπε: «Ο θερισμός είναι πολύς, αλλά οι εργάτες λίγοι. Γι’ αυτό, παρακαλέστε τον Κύριο του θερισμού να στείλει εργάτες στον θερισμό του». (Ματθ. 9:37, 38) Μπορείτε να υπηρετήσετε σε έναν αγρό όπου η ανάγκη είναι μεγαλύτερη, ίσως κάνοντας σκαπανικό; Ή μήπως μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον άλλον να το κάνει αυτό; Πολλοί αδελφοί και αδελφές νιώθουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να δείξουν την αγάπη τους για τον Θεό και τον πλησίον είναι να κάνουν σκαπανικό σε περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για θεριστές. Μπορείτε να σκεφτείτε άλλους τρόπους για να διευρύνετε ή να αυξήσετε την υπηρεσία σας; Η χαρά που θα αποκομίσετε θα είναι τεράστια.

16, 17. Ποιες άλλες ευκαιρίες ανοίγονται αν έχετε την επιθυμία να διευρύνετε το έργο που κάνετε για τον Ιεχωβά;

16 Θα ήσασταν πρόθυμοι να υπηρετήσετε στο Μπέθελ ή να συμμετέχετε στην οικοδόμηση θεοκρατικών εγκαταστάσεων, είτε ως προσωρινοί εργάτες είτε ως εξωτερικοί βοηθοί; Υπάρχει διαρκώς ανάγκη για άτομα που μπορούν να υπηρετήσουν τον Ιεχωβά οπουδήποτε και σε οτιδήποτε τους ζητηθεί. Ίσως χρειαστεί να υπηρετήσουν σε έναν τομέα όπου υπάρχει μια συγκεκριμένη ανάγκη, παρότι διαθέτουν ειδίκευση και πείρα σε έναν διαφορετικό τομέα. Ωστόσο, ο Ιεχωβά εκτιμάει το αυτοθυσιαστικό πνεύμα των ατόμων που προσφέρουν τον εαυτό τους εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.​—Ψαλμ. 110:3.

17 Έχετε την επιθυμία να λάβετε επιπρόσθετη εκπαίδευση ώστε να είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για την ιερή σας υπηρεσία; Αν ναι, ίσως διαθέτετε τα προσόντα για να παρακολουθήσετε τη Σχολή για Ευαγγελιστές της Βασιλείας. Αυτή η σχολή παρέχει εκπαίδευση σε πνευματικούς άντρες και γυναίκες που βρίσκονται στην ολοχρόνια υπηρεσία ώστε να επεκτείνουν τα θεοκρατικά συμφέροντα στον αγρό. Εκείνοι που κάνουν αίτηση πρέπει να είναι πρόθυμοι να δεχτούν οποιονδήποτε διορισμό όταν αποφοιτήσουν. Θα ήσασταν πρόθυμοι να αξιοποιήσετε αυτή την ευκαιρία ώστε να επιδιώξετε μεγαλύτερα προνόμια υπηρεσίας;​—1 Κορ. 9:23.

18. Ποιο θα είναι το κέρδος σας αν συνεργάζεστε με τον Ιεχωβά κάθε μέρα;

18 Ως μέλη του λαού του Ιεχωβά, υποκινούμαστε να είμαστε γενναιόδωροι​—κάτι που αποτελεί εκδήλωση αγαθότητας, καλοσύνης και αγάπης—​και να ενδιαφερόμαστε για τους άλλους κάθε μέρα. Όταν το κάνουμε αυτό, αποκομίζουμε χαρά, ειρήνη και ευτυχία. (Γαλ. 5:22, 23) Όποιες και αν είναι οι περιστάσεις σας στη ζωή, μπορείτε να βρίσκετε χαρά με το να μιμείστε τη γενναιόδωρη προσωπικότητα του Ιεχωβά και με το να είστε πολύτιμος συνεργάτης του!​—Παρ. 3:9, 10.