ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 34

Έχετε Θέση στην Εκκλησία του Ιεχωβά!

Έχετε Θέση στην Εκκλησία του Ιεχωβά!

«Όπως το σώμα είναι ένα αλλά έχει πολλά μέλη, και όλα τα μέλη αυτού του σώματος, αν και πολλά, αποτελούν ένα σώμα, έτσι είναι και ο Χριστός».​—1 ΚΟΡ. 12:12.

ΥΜΝΟΣ 101 Συνεργαζόμαστε με Ενότητα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ *

1. Ποιο προνόμιο απολαμβάνουμε;

ΤΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ είναι να ανήκουμε στην εκκλησία του Ιεχωβά! Βρισκόμαστε σε έναν πνευματικό παράδεισο γεμάτο ειρηνικούς, ευτυχισμένους ανθρώπους. Ποια είναι η δική σας θέση στην εκκλησία;

2. Ποιο παράδειγμα χρησιμοποίησε ο απόστολος Παύλος σε κάποιες θεόπνευστες επιστολές του;

2 Μπορούμε να μάθουμε πολλά για αυτό το θέμα από ένα παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο απόστολος Παύλος σε κάποιες θεόπνευστες επιστολές του. Σε καθεμιά από αυτές τις επιστολές, ο Παύλος παρομοίασε την εκκλησία με το ανθρώπινο σώμα. Παρομοίασε επίσης τα άτομα σε μια εκκλησία με μέλη του σώματος.​—Ρωμ. 12:4-8· 1 Κορ. 12:12-27· Εφεσ. 4:16.

3. Ποια τρία διδάγματα θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;

3 Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τρία σημαντικά διδάγματα που παίρνουμε από το εν λόγω παράδειγμα. Πρώτον, θα μάθουμε ότι ο καθένας από εμάς έχει μια θέση * στην εκκλησία του Ιεχωβά. Δεύτερον, θα εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε αν δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε ποια είναι η θέση μας στην εκκλησία. Και τρίτον, θα εξετάσουμε γιατί χρειάζεται να παραμένουμε δραστήριοι εκπληρώνοντας τον δικό μας ρόλο στην εκκλησία του Θεού.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΠΑΙΖΕΙ ΕΝΑΝ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

4. Τι μας διδάσκουν τα εδάφια Ρωμαίους 12:4, 5;

4 Το πρώτο δίδαγμα που αντλούμε από το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο Παύλος είναι ότι ο καθένας από εμάς έχει σημαντική θέση στην οικογένεια του Ιεχωβά. Ο Παύλος αρχίζει το παράδειγμά του ως εξής: «Όπως σε ένα σώμα έχουμε πολλά μέλη, αλλά δεν έχουν όλα τα μέλη την ίδια λειτουργία, έτσι και εμείς, αν και πολλοί, είμαστε ένα σώμα σε ενότητα με τον Χριστό, αλλά ατομικά είμαστε μέλη που ανήκουν το ένα στο άλλο». (Ρωμ. 12:4, 5) Τι εννοούσε ο Παύλος; Ότι ο καθένας μας, αν και έχει διαφορετικό ρόλο στην εκκλησία, είναι πολύτιμος.

Έχουμε διαφορετικούς ρόλους στην εκκλησία, αλλά ο καθένας από εμάς είναι πολύτιμος (Βλέπε παραγράφους 5-12) *

5. Ποια «δώρα» έχει δώσει ο Ιεχωβά στην εκκλησία;

5 Όταν σκέφτεστε εκείνους που έχουν μια θέση στην εκκλησία, ίσως ο νους σας πηγαίνει αμέσως σε εκείνους που ασκούν την ηγεσία. (1 Θεσ. 5:12· Εβρ. 13:17) Είναι αλήθεια ότι, μέσω του Χριστού, ο Ιεχωβά έχει δώσει στην εκκλησία Του «δώρα σε μορφή ανθρώπων». (Εφεσ. 4:8) Σε αυτά τα «δώρα σε μορφή ανθρώπων» περιλαμβάνονται τα μέλη του Κυβερνώντος Σώματος, οι διορισμένοι βοηθοί του Κυβερνώντος Σώματος, τα μέλη Επιτροπών Τμήματος, οι επίσκοποι περιοχής, οι εκπαιδευτές θεοκρατικών σχολών, οι πρεσβύτεροι και οι διακονικοί υπηρέτες. Όλοι αυτοί οι αδελφοί είναι διορισμένοι από το άγιο πνεύμα να φροντίζουν τα πολύτιμα πρόβατα του Ιεχωβά και να υπηρετούν τα συμφέροντα της εκκλησίας.​—1 Πέτρ. 5:2, 3.

6. Σύμφωνα με τα εδάφια 1 Θεσσαλονικείς 2:6-8, τι αγωνίζονται να κάνουν οι αδελφοί που είναι διορισμένοι από το άγιο πνεύμα;

6 Αυτοί οι αδελφοί είναι διορισμένοι από το άγιο πνεύμα για να εκπληρώνουν διάφορες ευθύνες. Όπως τα διάφορα μέλη του σώματος, λόγου χάρη τα χέρια και τα πόδια, εργάζονται προς όφελος ολόκληρου του σώματος, έτσι και οι αδελφοί που είναι διορισμένοι από το άγιο πνεύμα εργάζονται σκληρά προς όφελος ολόκληρης της εκκλησίας. Δεν επιζητούν δόξα για τον εαυτό τους. Απεναντίας, αγωνίζονται να εποικοδομούν και να ενισχύουν τους αδελφούς και τις αδελφές τους. (Διαβάστε 1 Θεσσαλονικείς 2:6-8) Ευχαριστούμε τον Ιεχωβά για αυτούς τους ανιδιοτελείς άντρες που διαθέτουν τέτοια πνευματικά προσόντα!

7. Ποιες ευλογίες απολαμβάνουν πολλοί στην ολοχρόνια υπηρεσία;

7 Μερικοί στην εκκλησία διορίζονται ιεραπόστολοι, ειδικοί σκαπανείς ή τακτικοί σκαπανείς. Μάλιστα, αδελφοί και αδελφές σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει το έργο κηρύγματος και μαθήτευσης ολοχρόνια σταδιοδρομία τους. Ως αποτέλεσμα, έχουν βοηθήσει πολλούς να γίνουν μαθητές του Χριστού Ιησού. Παρότι αυτοί οι ολοχρόνιοι ευαγγελιστές έχουν συνήθως λίγα από υλική άποψη, ο Ιεχωβά τούς έχει ανταμείψει με μια ζωή γεμάτη ευλογίες. (Μάρκ. 10:29, 30) Θεωρούμε πολύτιμους αυτούς τους αδελφούς και τις αδελφές, και είμαστε ευγνώμονες που αποτελούν μέρος της εκκλησίας!

8. Γιατί είναι κάθε διαγγελέας των καλών νέων πολύτιμος για τον Ιεχωβά;

8 Μήπως οι διορισμένοι αδελφοί και εκείνοι που βρίσκονται στην ολοχρόνια διακονία είναι οι μόνοι που έχουν θέση στην εκκλησία; Ούτε κατά διάνοια! Κάθε διαγγελέας των καλών νέων είναι σημαντικός για τον Θεό και για την εκκλησία. (Ρωμ. 10:15· 1 Κορ. 3:6-9) Μάλιστα, ένας από τους σημαντικότερους στόχους της εκκλησίας είναι να κάνει μαθητές του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. (Ματθ. 28:19, 20· 1 Τιμ. 2:4) Όλοι όσοι είναι συνταυτισμένοι με την εκκλησία, τόσο βαφτισμένοι όσο και αβάφτιστοι ευαγγελιζόμενοι, προσπαθούν να κάνουν αυτό το έργο προτεραιότητά τους.​—Ματθ. 24:14.

9. Γιατί θεωρούμε πολύτιμες τις Χριστιανές αδελφές μας;

9 Ο Ιεχωβά δίνει στις Χριστιανές αδελφές αξιοπρεπή θέση στην εκκλησία. Θεωρεί πολύτιμες αυτές τις συζύγους, μητέρες, χήρες και άγαμες αδελφές που τον υπηρετούν όσια. Οι Γραφές αναφέρουν επανειλημμένα εξαίρετες γυναίκες που ευαρέστησαν τον Θεό. Αυτές επαινούνται ως θαυμάσια παραδείγματα σοφίας, πίστης, ζήλου, θάρρους, γενναιοδωρίας και καλών έργων. (Λουκ. 8:2, 3· Πράξ. 16:14, 15· Ρωμ. 16:3, Φιλιπ. 4:3· Εβρ. 11:11, 31, 35) Πόσο ευγνώμονες είμαστε στον Ιεχωβά που έχουμε στις εκκλησίες μας Χριστιανές με αυτές τις ωραίες ιδιότητες!

10. Γιατί θεωρούμε πολύτιμους τους ηλικιωμένους μας;

10 Μια ακόμα ευλογία είναι ότι έχουμε μαζί μας πολλούς ηλικιωμένους. Μερικές εκκλησίες έχουν ηλικιωμένους αδελφούς και αδελφές που δαπάνησαν όσια ολόκληρη τη ζωή τους στην υπηρεσία του Ιεχωβά. Άλλοι ηλικιωμένοι ίσως γνώρισαν την αλήθεια πιο πρόσφατα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ηλικιωμένοι μας ίσως παλεύουν με διάφορα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία. Αυτά τα προβλήματα ίσως περιορίζουν τη δράση τους στην εκκλησία και στο έργο κηρύγματος. Ωστόσο, εκείνοι κάνουν ό,τι μπορούν στη διακονία αγρού και χρησιμοποιούν όσες δυνάμεις έχουν για να ενθαρρύνουν και να εκπαιδεύουν άλλους! Ωφελούμαστε πολύ από την πείρα τους. Είναι πανέμορφοι στα μάτια του Ιεχωβά αλλά και στα δικά μας.​—Παρ. 16:31.

11, 12. Πώς ενθαρρύνεστε από τους νεαρούς στην εκκλησία σας;

11 Σκεφτείτε επίσης τους νεαρούς μας. Αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις καθώς μεγαλώνουν σε αυτόν τον κόσμο που κυριαρχείται από τον Σατανά τον Διάβολο και τις πονηρές του φιλοσοφίες. (1 Ιωάν. 5:19) Εντούτοις, όλοι ενθαρρυνόμαστε όταν βλέπουμε τους νεαρούς μας να κάνουν σχόλια στις συναθροίσεις, να συμμετέχουν στη διακονία και να υπερασπίζονται με θάρρος τις πεποιθήσεις τους. Ναι, εσείς οι νεαροί έχετε σημαντική θέση στην εκκλησία του Ιεχωβά!​—Ψαλμ. 8:2.

12 Ωστόσο, μερικοί αδελφοί και αδελφές μας δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι είναι ουσιώδες κομμάτι της εκκλησίας. Τι μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε ότι ως άτομα έχουμε θέση στην εκκλησία; Ας δούμε.

ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

13, 14. Γιατί ίσως νιώθουν μερικοί ότι δεν είναι πολύτιμοι για την εκκλησία;

13 Προσέξτε το δεύτερο δίδαγμα που αντλούμε από το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο Παύλος. Τα λόγια του στρέφουν την προσοχή σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί σήμερα: δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι είναι πολύτιμοι για την εκκλησία. Ο Παύλος γράφει: «Αν το πόδι πει: “Επειδή δεν είμαι χέρι, δεν είμαι μέρος του σώματος”, δεν παύει να είναι μέρος του σώματος. Και αν το αφτί πει: “Επειδή δεν είμαι μάτι, δεν είμαι μέρος του σώματος”, δεν παύει να είναι μέρος του σώματος». (1 Κορ. 12:15, 16) Τι εννοούσε ο Παύλος;

14 Αν συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους στην εκκλησία, μπορεί να μη βλέπετε τη δική σας αξία. Μερικοί στην εκκλησία μπορεί να είναι χαρισματικοί δάσκαλοι, καλοί οργανωτές ή επιδέξιοι ποιμένες. Εσείς ίσως θεωρείτε ότι υστερείτε σε αυτούς τους τομείς. Αυτό δείχνει ότι είστε ταπεινοί και μετριόφρονες. (Φιλιπ. 2:3) Αλλά να προσέχετε. Αν συγκρίνετε διαρκώς τον εαυτό σας με εκείνους που έχουν εξαιρετικά ταλέντα, θα απογοητευτείτε. Μπορεί μάλιστα να νιώσετε, όπως ανέφερε ο Παύλος, ότι δεν έχετε καμιά θέση στην εκκλησία. Τι θα σας βοηθήσει να υπερνικήσετε τέτοια αισθήματα;

15. Σύμφωνα με τα εδάφια 1 Κορινθίους 12:4-11, τι πρέπει να αναγνωρίζουμε για οποιαδήποτε χαρίσματα ίσως έχουμε;

15 Σκεφτείτε το εξής: Ο Ιεχωβά έδωσε σε μερικούς Χριστιανούς του πρώτου αιώνα τα θαυματουργικά χαρίσματα του αγίου πνεύματος, αλλά δεν έλαβαν όλοι οι Χριστιανοί τα ίδια χαρίσματα. (Διαβάστε 1 Κορινθίους 12:4-11) Ο Ιεχωβά τούς εμπιστεύτηκε διαφορετικά χαρίσματα και ικανότητες, αλλά ο κάθε Χριστιανός ήταν πολύτιμος. Σήμερα, δεν έχουμε τα θαυματουργικά χαρίσματα του αγίου πνεύματος. Εξακολουθεί όμως να ισχύει η ίδια αρχή. Μπορεί να μην έχουμε όλοι τα ίδια ταλέντα, αλλά είμαστε όλοι πολύτιμοι για τον Ιεχωβά.

16. Ποια συμβουλή του αποστόλου Παύλου χρειάζεται να εφαρμόζουμε;

16 Αντί να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους Χριστιανούς, χρειάζεται να εφαρμόζουμε τη θεόπνευστη συμβουλή του αποστόλου Παύλου: «Ο καθένας ας εξετάζει τις δικές του ενέργειες, και τότε θα έχει λόγο να χαίρεται σε σχέση με τον εαυτό του μόνο και όχι σε σύγκριση με τον άλλον».​—Γαλ. 6:4.

17. Πώς θα ωφεληθούμε αν ακολουθήσουμε τη συμβουλή του Παύλου;

17 Αν ακολουθήσουμε τη θεόπνευστη συμβουλή του Παύλου και εξετάσουμε τις δικές μας ενέργειες, ίσως αρχίσουμε να διακρίνουμε ότι έχουμε μοναδικά χαρίσματα και ικανότητες. Για παράδειγμα, ένας πρεσβύτερος μπορεί να μην είναι χαρισματικός δάσκαλος πάνω στο βήμα, αλλά να είναι πολύ αποτελεσματικός στο έργο μαθήτευσης. Ή μπορεί να μην είναι τόσο οργανωμένος όσο άλλοι πρεσβύτεροι στην εκκλησία του, αλλά να είναι πασίγνωστος ως στοργικός ποιμένας τον οποίο οι ευαγγελιζόμενοι νιώθουν άνετα να πλησιάσουν για συμβουλές από τη Γραφή. Ή μπορεί να φημίζεται για τη φιλοξενία του. (Εβρ. 13:2, 16) Όταν βλέπουμε καθαρά τα δικά μας χαρίσματα, θα έχουμε λόγους να νιώθουμε όμορφα για τη συμβολή μας στην εκκλησία. Επίσης, θα είναι λιγότερο πιθανό να φθονούμε τους αδελφούς μας που έχουν διαφορετικά χαρίσματα από τα δικά μας.

18. Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τις ικανότητές μας;

18 Όποια θέση και αν έχουμε στην εκκλησία, όλοι μας πρέπει να επιθυμούμε να βελτιώσουμε την υπηρεσία μας και να αναπτύξουμε τις ικανότητές μας. Για να μας βοηθήσει να βελτιωθούμε, ο Ιεχωβά μάς παρέχει θαυμάσια εκπαίδευση μέσω της οργάνωσής του. Για παράδειγμα, στη μεσοβδόμαδη συνάθροιση εκπαιδευόμαστε για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη διακονία μας. Επωφελείστε εσείς πλήρως από αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα;

19. Πώς μπορείτε να πετύχετε τον στόχο να παρακολουθήσετε τη Σχολή για Ευαγγελιστές της Βασιλείας;

19 Ένα άλλο θαυμάσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι η Σχολή για Ευαγγελιστές της Βασιλείας. Μπορούν να την παρακολουθήσουν αδελφοί και αδελφές που βρίσκονται στην ολοχρόνια διακονία και είναι μεταξύ 23 και 65 ετών. Ίσως αυτός ο στόχος να σας φαίνεται ανέφικτος. Αντί όμως να βρίσκετε λόγους για τους οποίους δεν μπορείτε να πάτε, φτιάξτε έναν κατάλογο με λόγους για τους οποίους θέλετε να πάτε. Έπειτα, καταρτίστε ένα σχέδιο ώστε να αποκτήσετε τα ανάλογα προσόντα. Με τη βοήθεια του Ιεχωβά και με σκληρή δουλειά, αυτό που σας φαινόταν ανέφικτο μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

20. Τι μαθαίνουμε από τα εδάφια Ρωμαίους 12:6-8;

20 Το τρίτο δίδαγμα που αντλούμε από το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο Παύλος βρίσκεται στα εδάφια Ρωμαίους 12:6-8. (Διαβάστε) Εδώ ο Παύλος δείχνει ξανά ότι οι αδελφοί στην εκκλησία έχουν διαφορετικά χαρίσματα. Τώρα όμως τονίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε χάρισμα έχουμε για να εποικοδομούμε και να ενισχύουμε την εκκλησία.

21, 22. Τι μαθαίνουμε από το παράδειγμα του Ρόμπερτ και του Φελίτσε;

21 Προσέξτε το παράδειγμα ενός αδελφού τον οποίο θα ονομάσουμε Ρόμπερτ. Αφού υπηρέτησε σε μια ξένη χώρα, διορίστηκε να υπηρετεί στο Μπέθελ στην πατρίδα του. Αν και τον διαβεβαίωσαν ότι η αλλαγή στον διορισμό του δεν οφειλόταν σε κάποια δική του ανεπάρκεια, εκείνος είπε: «Ένιωθα αποτυχημένος, και αυτή η αρνητική άποψη για τον εαυτό μου κράτησε πολλούς μήνες. Υπήρχαν φορές που σκεφτόμουν να εγκαταλείψω την υπηρεσία Μπέθελ». Πώς ξαναβρήκε τη χαρά του; Ένας συμπρεσβύτερός του τού υπενθύμισε ότι ο Ιεχωβά μάς εκπαίδευσε σε κάθε προηγούμενο διορισμό ώστε να είμαστε πιο χρήσιμοι στον τωρινό μας διορισμό. Ο Ρόμπερτ κατάλαβε ότι έπρεπε να πάψει να κοιτάζει στο παρελθόν και να αρχίσει να εστιάζει στο τι μπορούσε να κάνει τώρα.

22 Ο αδελφός Φελίτσε Επίσκοπο αντιμετώπισε μια παρόμοια δοκιμασία. Ο ίδιος και η σύζυγός του αποφοίτησαν από τη Γαλαάδ το 1956 και υπηρέτησαν στο έργο περιοχής στη Βολιβία. Το 1964, απέκτησαν παιδί. Ο Φελίτσε είπε: «Δυσκολευτήκαμε πολύ να αφήσουμε τον πολύτιμο διορισμό μας. Οφείλω να ομολογήσω ότι χαράμισα σχεδόν έναν χρόνο από τη ζωή μου επειδή είχα βυθιστεί στην αυτολύπηση. Αλλά με τη βοήθεια του Ιεχωβά, άλλαξα στάση και επικεντρώθηκα στη νέα μου ευθύνη ως γονέας». Μήπως νιώθετε και εσείς όπως ο Ρόμπερτ ή ο Φελίτσε; Μήπως νιώθετε αποθάρρυνση επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχετε τα ίδια προνόμια υπηρεσίας που είχατε στο παρελθόν; Αν ναι, θα είστε πιο ευτυχισμένοι αν εστιάσετε σε αυτά που μπορείτε να κάνετε τώρα για να υπηρετείτε τον Ιεχωβά και τους αδελφούς σας. Μείνετε δραστήριοι, χρησιμοποιώντας τα χαρίσματα και τις ικανότητές σας για να βοηθάτε άλλους, και θα βρείτε χαρά καθώς εποικοδομείτε την εκκλησία.

23. Για ποιο πράγμα πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο, και τι θα εξετάσουμε στο επόμενο άρθρο;

23 Ο καθένας από εμάς είναι πολύτιμος για τον Ιεχωβά. Εκείνος θέλει να ανήκουμε στην οικογένειά του. Αν αφιερώνουμε χρόνο για να στοχαζόμαστε πώς μπορούμε να εποικοδομούμε τους αδελφούς μας και κατόπιν εργαζόμαστε σκληρά για να εκπληρώνουμε αυτόν τον ρόλο, θα είναι λιγότερο πιθανό να νιώθουμε ότι δεν ανήκουμε στην εκκλησία! Αλλά πώς πρέπει να βλέπουμε τους άλλους στην εκκλησία; Πώς μπορούμε να δείχνουμε ότι τους εκτιμούμε; Στο επόμενο άρθρο μας, θα εξετάσουμε αυτό το σημαντικό θέμα.

ΥΜΝΟΣ 24 Ελάτε στο Βουνό του Ιεχωβά

^ παρ. 5 Όλοι θέλουμε να νιώθουμε ότι ανήκουμε στον Ιεχωβά. Αλλά μερικές φορές ίσως αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να του φανούμε χρήσιμοι. Αυτό το άρθρο θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι ο καθένας από εμάς έχει μια πολύτιμη θέση στην εκκλησία.

^ παρ. 3 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Η θέση που έχουμε στην εκκλησία του Ιεχωβά είναι ο ρόλος που παίζουμε στην εποικοδόμηση και στην ενίσχυση της εκκλησίας. Δεν εξαρτάται από το φυλετικό, εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό ή μορφωτικό μας υπόβαθρο.

^ παρ. 62 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Οι τρεις εικόνες δείχνουν τι συμβαίνει σε μια συνάθροιση​—πριν, στη διάρκειά της και μετά. Εικόνα 1: Ένας πρεσβύτερος καλωσορίζει θερμά κάποιον επισκέπτη, ένας νεαρός αδελφός ετοιμάζει τον ηχητικό εξοπλισμό και μια αδελφή συζητάει με μια ηλικιωμένη αδελφή. Εικόνα 2: Μικροί και μεγάλοι επιδιώκουν να δώσουν απαντήσεις στη Μελέτη Σκοπιάς. Εικόνα 3: Ένα αντρόγυνο βοηθάει στην καθαριότητα της Αίθουσας Βασιλείας. Μια μητέρα βοηθάει το παιδί της να ρίξει χρήματα στο κουτί συνεισφορών. Ένας νεαρός αδελφός τακτοποιεί τα περιοδικά, και ένας άλλος αδελφός λέει δυο ενθαρρυντικά λόγια στην ηλικιωμένη αδελφή.