ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 34

Μάθετε από τις Βιβλικές Προφητείες

Μάθετε από τις Βιβλικές Προφητείες

«Εκείνοι . . . που έχουν ενόραση θα καταλάβουν».​—ΔΑΝ. 12:10.

ΥΜΝΟΣ 98 Οι Θεόπνευστες Γραφές

ΠΕΡΙΛΗΨΗ a

1. Τι θα μας βοηθήσει να μάθουμε να απολαμβάνουμε τη μελέτη των Βιβλικών προφητειών;

 «ΜΟΥ αρέσει πολύ να μελετώ τις Βιβλικές προφητείες», λέει ένας νεαρός αδελφός, ο Μπεν. Συμφωνείτε μαζί του; Ή μήπως διστάζετε κάπως να καταπιαστείτε με τις προφητείες; Μπορεί μάλιστα να νομίζετε ότι η μελέτη των προφητειών είναι βαρετή. Αν όμως μάθετε γιατί φρόντισε ο Ιεχωβά να συμπεριληφθούν στον Λόγο του, ίσως αλλάξετε γνώμη.

2. Σε τι θα εστιάσει αυτό το άρθρο;

2 Σε αυτό το άρθρο θα δούμε, όχι μόνο γιατί πρέπει να μαθαίνουμε για τις Βιβλικές προφητείες, αλλά και πώς μπορούμε να τις μελετούμε. Έπειτα, θα εξετάσουμε δύο προφητείες από το βιβλίο του Δανιήλ για να δούμε πώς μπορεί η κατανόησή τους να μας ωφελήσει τώρα.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ;

3. Τι χρειάζεται να κάνουμε προκειμένου να κατανοήσουμε τις Βιβλικές προφητείες;

3 Για να κατανοήσουμε τις Βιβλικές προφητείες, χρειάζεται να ζητήσουμε βοήθεια. Σκεφτείτε το εξής παράδειγμα: Φανταστείτε ότι επισκέπτεστε ένα άγνωστο μέρος αλλά κάποιος φίλος σας που ταξιδεύει μαζί σας είναι καλά εξοικειωμένος με την περιοχή. Ξέρει ακριβώς πού βρίσκεστε και πού βγάζει ο κάθε δρόμος. Αναμφίβολα, θα χαιρόσασταν που ο φίλος σας δέχτηκε να έρθει μαζί σας! Παρόμοια, ο Ιεχωβά ξέρει πού βρισκόμαστε στο ρεύμα του χρόνου, καθώς και τι υπάρχει στον δρόμο μπροστά μας. Επομένως, για να κατανοήσουμε τις Βιβλικές προφητείες, πρέπει να ζητήσουμε ταπεινά τη βοήθεια του Ιεχωβά.​—Δαν. 2:28· 2 Πέτρ. 1:19, 20.

Η μελέτη των Βιβλικών προφητειών μάς βοηθάει να προετοιμαστούμε για μελλοντικά γεγονότα (Βλέπε παράγραφο 4)

4. Γιατί φρόντισε ο Ιεχωβά να καταγραφούν προφητείες στον Λόγο του; (Ιερεμίας 29:11) (Βλέπε επίσης εικόνα.)

4 Όπως κάθε καλός γονέας, έτσι και ο Ιεχωβά θέλει να έχουν τα παιδιά του ευτυχισμένο μέλλον. (Διαβάστε Ιερεμίας 29:11) Αλλά ανόμοια με τους ανθρώπινους γονείς, ο Ιεχωβά μπορεί να προλέγει το μέλλον με απόλυτη ακρίβεια. Φρόντισε να καταγραφούν προφητείες στον Λόγο του έτσι ώστε να είμαστε ενήμεροι για σημαντικά γεγονότα προτού συμβούν. (Ησ. 46:10) Οι Βιβλικές προφητείες είναι στοργικά δώρα από τον ουράνιο Πατέρα μας. Πώς μπορείτε όμως να είστε βέβαιοι ότι τα όσα προλέγει η Γραφή όντως θα βγουν αληθινά;

5. Τι μπορεί να μάθει ένα νεαρό άτομο από την εμπειρία του Μαξ;

5 Στο σχολείο, οι νεαροί μας περιβάλλονται συνήθως από άτομα που έχουν ελάχιστο ή καθόλου σεβασμό για τη Γραφή. Τα λόγια και η διαγωγή τους μπορεί να δημιουργήσουν αμφιβολίες στη διάνοια ενός νεαρού Μάρτυρα. Προσέξτε την εμπειρία ενός αδελφού, του Μαξ, ο οποίος λέει: «Στην εφηβική μου ηλικία, άρχισα να αμφιβάλλω ότι οι γονείς μου μού δίδασκαν την αληθινή θρησκεία και ότι η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστη». Τι έκαναν οι γονείς του; Ο ίδιος λέει: «Αντέδρασαν ήρεμα, παρότι ξέρω ότι ανησύχησαν». Οι γονείς του Μαξ απάντησαν στις ερωτήσεις του από τη Γραφή. Αλλά έκανε κάτι και ο Μαξ. «Μελέτησα ο ίδιος τις Βιβλικές προφητείες», λέει, «και συζήτησα τα όσα έμαθα με άλλα νεαρά άτομα». Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ο Μαξ λέει: «Έπειτα από αυτό, ήμουν πεπεισμένος ότι η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστη!»

6. Τι χρειάζεται να κάνετε αν έχετε αμφιβολίες, και γιατί;

6 Αν, όπως ο Μαξ, αρχίζετε να αμφιβάλλετε ότι η Γραφή περιέχει την αλήθεια, δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές. Χρειάζεται όμως να κάνετε κάτι για αυτό. Η αμφιβολία είναι σαν τη σκουριά. Αν την αγνοήσουμε, μπορεί σιγά σιγά να καταστρέψει κάτι πολύτιμο. Για να αρχίσετε να αφαιρείτε οποιαδήποτε «σκουριά» από την πίστη σας, χρειάζεται να αναρωτηθείτε: “Πιστεύω τα όσα λέει η Γραφή για το μέλλον;” Αν δεν είστε βέβαιοι, τότε χρειάζεται να μελετήσετε κάποιες Βιβλικές προφητείες που έχουν ήδη εκπληρωθεί. Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό;

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΛΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ

Για να καλλιεργήσουμε εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά όπως ο Δανιήλ, πρέπει να μελετούμε τις Βιβλικές προφητείες ταπεινά, διεξοδικά και με το σωστό κίνητρο (Βλέπε παράγραφο 7)

7. Τι παράδειγμα έθεσε ο Δανιήλ όσον αφορά το πώς να μελετούμε τις προφητείες; (Δανιήλ 12:10) (Βλέπε επίσης εικόνα.)

7 Ο Δανιήλ έθεσε καλό παράδειγμα όσον αφορά το πώς να μελετούμε τις προφητείες. Προσέγγιζε τις προφητείες με το σωστό κίνητρο, για να μάθει την αλήθεια. Ήταν επίσης ταπεινός, καθώς αναγνώριζε ότι ο Ιεχωβά δίνει κατανόηση σε εκείνους που τον γνωρίζουν και ζουν σύμφωνα με τους καθαρούς κανόνες του. (Δαν. 2:27, 28· διαβάστε Δανιήλ 12:10) Απέδειξε ότι ήταν ταπεινός με το να στηρίζεται στον Ιεχωβά για βοήθεια. (Δαν. 2:18) Επίσης, μελετούσε διεξοδικά. Έκανε έρευνα στις θεόπνευστες Γραφές που ήταν διαθέσιμες στην εποχή του. (Ιερ. 25:11, 12· Δαν. 9:2) Πώς μπορείτε να μιμείστε τον Δανιήλ;

8. Γιατί αρνούνται μερικοί να πιστέψουν ότι οι Βιβλικές προφητείες εκπληρώνονται, αλλά τι πρέπει να κάνουμε εμείς;

8 Εξετάστε τα κίνητρά σας. Είναι η ισχυρή επιθυμία να μάθετε την αλήθεια το κίνητρο με το οποίο μελετάτε τις Βιβλικές προφητείες; Αν ναι, τότε ο Ιεχωβά θα σας βοηθήσει. (Ιωάν. 4:23, 24· 14:16, 17) Για ποιον άλλον λόγο θα μπορούσε κάποιος να μελετάει τις προφητείες; Μερικοί το κάνουν αυτό ελπίζοντας να βρουν αποδείξεις ότι η Γραφή δεν είναι θεόπνευστη. Θεωρούν ότι έτσι δικαιολογούνται να θέτουν δικούς τους κανόνες περί ορθού και εσφαλμένου και να ζουν σύμφωνα με αυτούς. Εντούτοις, χρειάζεται να έχουμε το σωστό κίνητρο. Επιπρόσθετα, προκειμένου να κατανοήσουμε τις Βιβλικές προφητείες, χρειαζόμαστε μια σημαντική ιδιότητα.

9. Ποια ιδιότητα είναι αναγκαία για να κατανοούμε τις Βιβλικές προφητείες; Εξηγήστε.

9 Να είστε ταπεινοί. Ο Ιεχωβά υπόσχεται να βοηθάει τους ταπεινούς. (Ιακ. 4:6) Επομένως, χρειάζεται να προσευχόμαστε για τη βοήθειά του ώστε να κατανοούμε τις Βιβλικές προφητείες. Πρέπει επίσης να αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε τη βοήθεια του αγωγού που εκείνος χρησιμοποιεί για να μας δίνει την πνευματική τροφή μας στον κατάλληλο καιρό. (Λουκ. 12:42) Ο Ιεχωβά είναι Θεός τάξης, άρα είναι λογικό να χρησιμοποιεί μόνο έναν αγωγό για να μας βοηθάει να κατανοούμε τις αλήθειες που περιέχει ο Λόγος του.​—1 Κορ. 14:33· Εφεσ. 4:4-6.

10. Τι μαθαίνετε από την εμπειρία της Έστερ;

10 Να μελετάτε διεξοδικά. Διαλέξτε μια προφητεία που σας ενδιαφέρει και κάντε έρευνα πρώτα για εκείνη. Αυτό έκανε μια αδελφή, η Έστερ. Την ενδιέφεραν οι προφητείες που προέλεγαν την έλευση του Μεσσία. Η Έστερ λέει: «Όταν ήμουν 15 χρονών, άρχισα να αναζητώ αποδείξεις για το ότι αυτές οι προφητείες γράφτηκαν όντως πριν από την εποχή του Ιησού». Πείστηκε όταν διάβασε για τους Ρόλους της Νεκράς Θαλάσσης. «Μερικοί από αυτούς γράφτηκαν πριν από την εποχή του Χριστού», λέει η Έστερ, «άρα οι προφητείες που περιείχαν ήταν σίγουρα από τον Θεό». Η ίδια παραδέχεται: «Κάποια πράγματα χρειάστηκε να τα διαβάσω αρκετές φορές για να τα καταλάβω». Αλλά χαίρεται που έκανε την προσπάθεια. Αφού μελέτησε διεξοδικά αρκετές Βιβλικές προφητείες, λέει: «Μπόρεσα η ίδια να δω καθαρά ότι τα όσα λέει η Αγία Γραφή είναι η αλήθεια!»

11. Πώς ωφελούμαστε όταν αποδεικνύουμε στον εαυτό μας ότι τα όσα λέει η Γραφή είναι η αλήθεια;

11 Όταν βλέπουμε πώς έχουν ήδη εκπληρωθεί κάποιες προφητείες στον Λόγο του Θεού, αναπτύσσουμε ακλόνητη εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά και στον τρόπο με τον οποίο μας οδηγεί. Επιπρόσθετα, οι Βιβλικές προφητείες μάς βοηθούν να διατηρούμε μια βέβαιη ελπίδα για το μέλλον, όποιες δοκιμασίες και αν αντιμετωπίζουμε τώρα. Ας εξετάσουμε εν συντομία δύο προφητείες που κατέγραψε ο Δανιήλ και οι οποίες εκπληρώνονται τώρα. Η κατανόησή τους μπορεί να μας βοηθήσει να παίρνουμε σοφές αποφάσεις.

ΠΩΣ ΣΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΑΠΟ ΣΙΔΕΡΟ ΚΑΙ ΠΗΛΟ;

12. Τι αντιπροσωπεύουν τα πόδια από «σίδερο αναμειγμένο με μαλακό πηλό»; (Δανιήλ 2:41-43)

12 Διαβάστε Δανιήλ 2:41-43. Στο όνειρο του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα που ερμήνευσε ο Δανιήλ, τα πόδια της εικόνας που είδε ο βασιλιάς ήταν φτιαγμένα από «σίδερο αναμειγμένο με μαλακό πηλό». Παραβάλλοντας αυτή την προφητεία με άλλες στα βιβλία του Δανιήλ και της Αποκάλυψης, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα πόδια αντιπροσωπεύουν την αγγλοαμερικανική συμμαχία, την κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη σήμερα. Αναφορικά με αυτή την παγκόσμια δύναμη, ο Δανιήλ λέει ότι «η βασιλεία θα είναι κατά μέρος ισχυρή και κατά μέρος εύθραυστη». Γιατί κατά μέρος εύθραυστη; Επειδή ο κοινός λαός, που απεικονίζεται από τον μαλακό πηλό, υποσκάπτει την ικανότητά της να ενεργεί με σιδερένια ισχύ. b

13. Ποιες σημαντικές αλήθειες μπορούμε να αντιληφθούμε επειδή κατανοούμε αυτή την προφητεία;

13 Από την περιγραφή του Δανιήλ για εκείνη την εικόνα και ιδίως για τα πόδια της, μαθαίνουμε αρκετές σημαντικές αλήθειες. Πρώτον, η Αγγλοαμερικανική Παγκόσμια Δύναμη έχει δείξει την ισχύ της με κάποιους τρόπους. Για παράδειγμα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να κερδηθούν και οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Ωστόσο, αυτή η παγκόσμια δύναμη έχει αποδυναμωθεί και θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται εξαιτίας εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ των ίδιων της των πολιτών. Δεύτερον, αυτή η συμμαχία θα είναι η τελευταία παγκόσμια δύναμη που θα κυβερνήσει προτού η Βασιλεία του Θεού βάλει τέλος σε όλες τις ανθρώπινες βασιλείες. Παρότι άλλα έθνη μπορεί κατά καιρούς να εναντιώνονται στην Αγγλοαμερικανική Παγκόσμια Δύναμη, δεν θα την αντικαταστήσουν. Το ξέρουμε αυτό επειδή η «πέτρα», η οποία αντιπροσωπεύει τη Βασιλεία του Θεού, θα συντρίψει τα πόδια, το μέρος της εικόνας που συμβολίζει την αγγλοαμερικανική συμμαχία.​—Δαν. 2:34, 35, 44, 45.

14. Πώς μας βοηθάει η κατανόηση της προφητείας για τα πόδια από σίδερο και πηλό να παίρνουμε σοφές αποφάσεις;

14 Είστε εσείς πεπεισμένοι ότι η προφητεία του Δανιήλ για τα πόδια από σίδερο και πηλό είναι αληθινή; Αν ναι, αυτό θα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ζείτε τη ζωή σας. Δεν θα επιδιώκετε υλική εξασφάλιση σε έναν κόσμο που σύντομα θα καταστραφεί εντελώς. (Λουκ. 12:16-21· 1 Ιωάν. 2:15-17) Η κατανόηση αυτής της προφητείας θα σας βοηθήσει επίσης να διακρίνετε τη σπουδαιότητα του έργου κηρύγματος και διδασκαλίας. (Ματθ. 6:33· 28:18-20) Αφού μελετήσετε αυτή την προφητεία, αναρωτηθείτε: “Δείχνουν οι αποφάσεις που παίρνω ότι είμαι πεπεισμένος πως η Βασιλεία του Θεού θα βάλει σύντομα τέλος σε όλες τις ανθρώπινες κυβερνήσεις;”

ΠΩΣ ΣΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ» ΚΑΙ «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ»;

15. Ποιοι είναι «ο βασιλιάς του βορρά» και «ο βασιλιάς του νότου» σήμερα; (Δανιήλ 11:40)

15 Διαβάστε Δανιήλ 11:40. Το 11ο κεφάλαιο του Δανιήλ μιλάει για δύο βασιλιάδες, δηλαδή πολιτικές δυνάμεις, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την παγκόσμια κυριαρχία. Παραβάλλοντας αυτή την προφητεία με άλλες στη Γραφή, μπορούμε να κατανοήσουμε ότι «ο βασιλιάς του βορρά» είναι η Ρωσία και οι σύμμαχοί της ενώ «ο βασιλιάς του νότου» είναι η Αγγλοαμερικανική Παγκόσμια Δύναμη. c

16. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν εκείνοι που ζουν στην επικράτεια του “βασιλιά του βορρά”;

16 Οι υπηρέτες του Θεού που ζουν υπό τη διακυβέρνηση του “βασιλιά του βορρά” υπομένουν άμεσο διωγμό από αυτόν. Κάποιοι Μάρτυρες έχουν υποστεί ξυλοδαρμό και έχουν φυλακιστεί για την πίστη τους. Αντί να τρομοκρατήσουν τους αδελφούς μας, οι ενέργειες του “βασιλιά του βορρά” ενισχύουν την πίστη τους. Γιατί; Επειδή οι αδελφοί μας ξέρουν ότι ο διωγμός του λαού του Θεού εκπληρώνει προφητικές δηλώσεις του Δανιήλ. d (Δαν. 11:41) Η γνώση αυτού του γεγονότος μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε την ελπίδα μας ισχυρή και την ακεραιότητά μας άθικτη.

17. Ποιες προκλήσεις έχουν αντιμετωπίσει οι υπηρέτες του Θεού υπό τη διακυβέρνηση του “βασιλιά του νότου”;

17 Στο παρελθόν, και «ο βασιλιάς του νότου» έχει κάνει άμεσες επιθέσεις στον λαό του Ιεχωβά. Για παράδειγμα, κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, πολλοί αδελφοί φυλακίστηκαν λόγω της Χριστιανικής τους ουδετερότητας και μερικοί νεαροί Μάρτυρες αποβλήθηκαν από το σχολείο για τον ίδιο λόγο. Τις πρόσφατες δεκαετίες όμως, οι υπηρέτες του Ιεχωβά που ζουν στην επικράτεια αυτού του βασιλιά έχουν αντιμετωπίσει πιο έμμεσες δοκιμασίες της οσιότητάς τους στη Βασιλεία του Θεού. Λόγου χάρη, στις προεκλογικές εκστρατείες, ένας Χριστιανός ίσως μπει στον πειρασμό να υποστηρίξει κάποιο κόμμα ή κάποιον υποψήφιο έναντι κάποιου άλλου. Μπορεί να μη φτάσει στο σημείο να ψηφίσει, αλλά στον νου και στην καρδιά του παίρνει θέση. Πόσο σημαντικό είναι να παραμένουμε πολιτικά ουδέτεροι, όχι μόνο με τις πράξεις μας, αλλά και στις σκέψεις και στα αισθήματά μας!​—Ιωάν. 15:18, 19· 18:36.

Μπορούμε να ενισχύουμε την πίστη μας και να αποφεύγουμε την υπερβολική ανησυχία αν αντιλαμβανόμαστε ότι η εναντίωση από τον “βασιλιά του βορρά” και τον “βασιλιά του νότου” εκπληρώνει Βιβλικές προφητείες (Βλέπε παραγράφους 16-18)

18. Πώς αντιδρούμε στη σύγκρουση ανάμεσα στον “βασιλιά του βορρά” και στον αντίπαλό του; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

18 Εκείνοι που δεν έχουν πίστη στις Βιβλικές προφητείες ίσως ανησυχούν υπερβολικά όταν βλέπουν τον “βασιλιά του νότου” να “συγκερατίζεται” με τον “βασιλιά του βορρά”. (Δαν. 11:40, υποσ.) Και οι δύο βασιλιάδες έχουν αρκετά πυρηνικά όπλα για να αφανίσουν κάθε ζωή στη γη. Αλλά ξέρουμε ότι ο Ιεχωβά δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό. (Ησ. 45:18) Αντί λοιπόν να μας αναστατώνει, η εχθρότητα ανάμεσα στον “βασιλιά του βορρά” και στον “βασιλιά του νότου” ενισχύει την πίστη μας. Επιβεβαιώνει ότι το τέλος αυτού του συστήματος είναι κοντά.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ

19. Τι πρέπει να αναγνωρίζουμε όσον αφορά τις Βιβλικές προφητείες;

19 Δεν ξέρουμε πώς θα εκπληρωθούν ορισμένες Βιβλικές προφητείες. Ακόμα και ο προφήτης Δανιήλ δεν κατανοούσε τη σημασία όλων όσων κατέγραψε. (Δαν. 12:8, 9) Αλλά το ότι δεν κατανοούμε πλήρως πώς θα εκπληρωθεί μια προφητεία δεν σημαίνει και ότι δεν θα εκπληρωθεί. Χωρίς αμφιβολία, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά θα μας αποκαλύψει ό,τι χρειάζεται να ξέρουμε ακριβώς στον κατάλληλο καιρό, όπως έκανε και στο παρελθόν.​—Αμώς 3:7.

20. Ποιες συναρπαστικές Βιβλικές προφητείες θα δούμε σύντομα να εκπληρώνονται, και τι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε;

20 Θα γίνει μια διακήρυξη για «ειρήνη και ασφάλεια». (1 Θεσ. 5:3) Έπειτα, οι πολιτικές δυνάμεις του κόσμου θα επιτεθούν στην ψεύτικη θρησκεία και θα την εξαλείψουν. (Αποκ. 17:16, 17) Κατόπιν, θα επιτεθούν στον λαό του Θεού. (Ιεζ. 38:18, 19) Αυτά τα γεγονότα θα οδηγήσουν κατευθείαν στον τελικό πόλεμο του Αρμαγεδδώνα. (Αποκ. 16:14, 16) Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτά τα γεγονότα θα λάβουν χώρα σύντομα. Μέχρι τότε, ας συνεχίσουμε να δείχνουμε την εκτίμησή μας στον στοργικό ουράνιο Πατέρα μας δίνοντας προσοχή στις Βιβλικές προφητείες και βοηθώντας άλλους να κάνουν το ίδιο.

ΥΜΝΟΣ 95 Το Φως Γίνεται Λαμπρότερο

a Όσο άσχημη και αν γίνει η κατάσταση στον κόσμο, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι μας περιμένει ένα ευτυχισμένο μέλλον. Αποκτούμε αυτή τη βεβαιότητα μελετώντας τις Βιβλικές προφητείες. Αυτό το άρθρο θα παρουσιάσει συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους πρέπει να μελετούμε τα όσα προλέγει η Γραφή. Θα εξετάσουμε επίσης εν συντομία δύο προφητείες που κατέγραψε ο Δανιήλ και θα δούμε πώς ωφελούμαστε προσωπικά όταν τις κατανοούμε.

b Βλέπε το άρθρο «Η Βασιλεία χει Εκγαθιδρυθεί!, παρ.10, στη Σκοπιά Ιούλιος 2022.

c Βλέπε το άρθρο «Ποιος Είναι “ο Βασιλιάς του Βορρά” Σήμερα;», παρ. 3, 4, στη Σκοπιά του Μαΐου 2020.

d Βλέπε το άρθρο «Ποιος Είναι “ο Βασιλιάς του Βορρά” Σήμερα;», παρ. 7-9, στη Σκοπιά του Μαΐου 2020.