ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 33

Μάθετε από το Παράδειγμα του Δανιήλ

Μάθετε από το Παράδειγμα του Δανιήλ

«Είσαι πολύ αγαπητός».​—ΔΑΝ. 9:23.

ΥΜΝΟΣ 73 Δώσε μας Τόλμη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ a

1. Γιατί εντυπωσιάστηκαν οι Βαβυλώνιοι από τον προφήτη Δανιήλ;

 Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ Δανιήλ ήταν νεαρός όταν οι Βαβυλώνιοι τον έσυραν μακριά από την πατρίδα του ως αιχμάλωτο πολέμου. Αλλά ο Δανιήλ προφανώς εντυπωσίασε τους Βαβυλωνίους. Αυτοί είδαν «ό,τι [ήταν] ορατό στα μάτια»​—ότι ο Δανιήλ ήταν ένας νέος «χωρίς κανένα ελάττωμα, με καλή εμφάνιση» και ότι προερχόταν από σημαντική οικογένεια. (1 Σαμ. 16:7) Για αυτούς τους λόγους, τον εκπαίδευσαν ώστε να γίνει επίλεκτο μέλος της κοινωνίας τους.​—Δαν. 1:3, 4, 6.

2. Πώς έβλεπε ο Ιεχωβά τον Δανιήλ; (Ιεζεκιήλ 14:14)

2 Ο Ιεχωβά αγαπούσε τον Δανιήλ, όχι λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης ή της κοινωνικής του θέσης, αλλά επειδή έβλεπε τι είδους άτομο επέλεξε να είναι αυτός ο νεαρός. Μάλιστα, ίσως ήταν ακόμα στα τέλη της εφηβείας του ή λίγο μετά τα 20 όταν ο Ιεχωβά τον μνημόνευσε ευνοϊκά μαζί με τον Νώε και τον Ιώβ, οι οποίοι είχαν αποκτήσει καλή υπόληψη ενώπιον του Θεού υπηρετώντας τον επί πολλές δεκαετίες. (Γέν. 5:32· 6:9, 10· Ιώβ 42:16, 17· διαβάστε Ιεζεκιήλ 14:14) Ο Ιεχωβά εξακολούθησε να αγαπάει τον Δανιήλ σε όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης και αξιόλογης ζωής του.​—Δαν. 10:11, 19.

3. Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;

3 Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε δύο ιδιότητες του Δανιήλ που τον έκαναν αγαπητό στον Ιεχωβά. Αρχικά, θα περιγράψουμε την κάθε ιδιότητα και θα ανασκοπήσουμε κάποια περιστατικά στα οποία την εκδήλωσε. Κατόπιν, θα δούμε τι βοήθησε τον Δανιήλ να καλλιεργήσει αυτές τις ιδιότητες. Τέλος, θα ασχοληθούμε με το πώς μπορούμε να τον μιμούμαστε. Αν και αυτό το άρθρο γράφτηκε με τους νεαρούς υπόψη, όλοι μπορούμε να μάθουμε από το παράδειγμα του Δανιήλ.

ΝΑ ΜΙΜΕΙΣΤΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ

4. Πώς έδειξε θάρρος ο Δανιήλ; Δώστε παράδειγμα.

4 Οι θαρραλέοι άνθρωποι μπορεί μεν να νιώθουν φόβο, αλλά δεν του επιτρέπουν να τους εμποδίσει να κάνουν το σωστό. Ο Δανιήλ ήταν πολύ θαρραλέος νέος. Προσέξτε δύο περιστατικά στα οποία έδειξε θάρρος. Το πρώτο πιθανότατα συνέβη περίπου δύο χρόνια αφότου οι Βαβυλώνιοι κατέστρεψαν την Ιερουσαλήμ. Ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ της Βαβυλώνας ταράχτηκε εξαιτίας ενός ονείρου με μια τεράστια εικόνα. Απείλησε να σκοτώσει όλους τους σοφούς του, μεταξύ αυτών και τον Δανιήλ, αν δεν κατάφερναν να του πουν τι είχε δει στο όνειρό του και να δώσουν την ερμηνεία του. (Δαν. 2:3-5) Ο Δανιήλ έπρεπε να ενεργήσει γρήγορα. Διαφορετικά, θα χάνονταν ζωές. «Πήγε και ζήτησε από τον βασιλιά χρόνο για να του πει την ερμηνεία». (Δαν. 2:16) Αυτό απαίτησε θάρρος και πίστη. Η Γραφή δεν λέει ότι ο Δανιήλ είχε ερμηνεύσει ξανά όνειρα στο παρελθόν. Ζήτησε από τους φίλους του​—των οποίων τα βαβυλωνιακά ονόματα ήταν Σεδράχ, Μισάχ και Αβδενεγώ—​«να προσευχηθούν ζητώντας έλεος από τον Θεό του ουρανού σχετικά με αυτό το μυστικό». (Δαν. 2:18) Ο Ιεχωβά απάντησε σε εκείνες τις προσευχές. Με τη βοήθεια του Θεού, ο Δανιήλ ερμήνευσε το όνειρο του Ναβουχοδονόσορα. Η ζωή του Δανιήλ και των φίλων του σώθηκε.

5. Ποια άλλη δοκιμασία του θάρρους του αντιμετώπισε ο Δανιήλ;

5 Κάποιο διάστημα αφότου ο Δανιήλ ερμήνευσε το όνειρο με την τεράστια εικόνα, το θάρρος του δοκιμάστηκε ξανά. Ο Ναβουχοδονόσορ είδε άλλο ένα συνταρακτικό όνειρο. Αυτό το όνειρο περιλάμβανε ένα γιγαντιαίο δέντρο. Ο Δανιήλ εξήγησε θαρραλέα στον βασιλιά τη σημασία του ονείρου, περιλαμβανομένης και της εξαγγελίας ότι ο βασιλιάς επρόκειτο να τρελαθεί και να χάσει τον θρόνο του για μια περίοδο χρόνου. (Δαν. 4:25) Ο βασιλιάς θα μπορούσε εύκολα να θεωρήσει εκείνο το άγγελμα ανατρεπτικό και να διατάξει τον θάνατό του. Αλλά ο Δανιήλ έδειξε θάρρος και μετέδωσε το άγγελμά του.

6. Τι βοήθησε ίσως τον Δανιήλ να είναι θαρραλέος;

6 Τι βοήθησε ίσως τον Δανιήλ να είναι θαρραλέος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του; Στην παιδική του ηλικία, ασφαλώς διδάχτηκε από το παράδειγμα της μητέρας του και του πατέρα του. Εκείνοι αναμφίβολα υπάκουαν στις οδηγίες που είχε δώσει ο Ιεχωβά στους Ισραηλίτες γονείς και δίδασκαν τον Νόμο του Θεού στο παιδί τους. (Δευτ. 6:6-9) Ο Δανιήλ ήξερε, όχι μόνο τα στοιχειώδη του Νόμου, όπως τις Δέκα Εντολές, αλλά και τις λεπτομέρειες σχετικά με το τι μπορούσε και τι δεν μπορούσε να τρώει ένας Ισραηλίτης. b (Λευιτ. 11:4-8· Δαν. 1:8, 11-13) Έμαθε επίσης την ιστορία του λαού του Θεού και ήξερε τι τους συνέβαινε όταν δεν τηρούσαν τους κανόνες του Ιεχωβά. (Δαν. 9:10, 11) Χάρη στις εμπειρίες που είχε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Δανιήλ ήταν βέβαιος ότι ο Ιεχωβά και οι κραταιοί άγγελοί Του τον στήριζαν.​—Δαν. 2:19-24· 10:12, 18, 19.

Ο Δανιήλ καλλιέργησε θάρρος μέσω μελέτης και προσευχής, καθώς και δείχνοντας εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά (Βλέπε παράγραφο 7)

7. Τι άλλο βοήθησε τον Δανιήλ να έχει θάρρος; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

7 Ο Δανιήλ μελετούσε τα συγγράμματα των προφητών του Θεού, περιλαμβανομένων και των προφητειών του Ιερεμία. Από εκείνη τη μελέτη, διέκρινε αργότερα ότι η μακροχρόνια αιχμαλωσία των Ιουδαίων στη Βαβυλώνα επρόκειτο σύντομα να τερματιστεί. (Δαν. 9:2) Καθώς έβλεπε τις Βιβλικές προφητείες να εκπληρώνονται, αναμφίβολα ενισχυόταν η εμπιστοσύνη του στον Ιεχωβά, και εκείνοι που έχουν ισχυρή εμπιστοσύνη στον Θεό μπορούν να δείξουν εντυπωσιακό θάρρος. (Παράβαλε Ρωμαίους 8:31, 32, 37-39) Το σημαντικότερο είναι ότι ο Δανιήλ προσευχόταν συχνά στον ουράνιο Πατέρα του. (Δαν. 6:10) Ομολογούσε τις αμαρτίες του στον Ιεχωβά και του εξέφραζε τα αισθήματά του. Επιπρόσθετα, ζητούσε βοήθεια. (Δαν. 9:4, 5, 19) Ήταν άνθρωπος σαν εμάς, οπότε δεν είχε γεννηθεί θαρραλέος. Καλλιέργησε αυτή την ιδιότητα μέσω μελέτης και προσευχής, καθώς και δείχνοντας εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά.

8. Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε θάρρος;

8 Τι χρειάζεται να κάνουμε για να καλλιεργήσουμε θάρρος; Οι γονείς μας ίσως μας προτρέπουν να είμαστε θαρραλέοι, αλλά δεν μπορούν να μας μεταβιβάσουν αυτή την ιδιότητα σαν να ήταν οικογενειακό κειμήλιο. Η απόκτηση θάρρους μοιάζει με την εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αναπτύξετε πλήρως μια δεξιότητα είναι το να παρατηρείτε προσεκτικά τι κάνει ο εκπαιδευτής σας και κατόπιν να μιμείστε το παράδειγμά του. Παρόμοια, μαθαίνουμε να είμαστε θαρραλέοι με το να παρατηρούμε προσεκτικά πώς εκδηλώνουν άλλοι αυτή την ιδιότητα και κατόπιν να μιμούμαστε το παράδειγμά τους. Επομένως, τι έχουμε μάθει από τον Δανιήλ; Όπως εκείνος, έτσι και εμείς χρειάζεται να γνωρίζουμε καλά τον Λόγο του Θεού. Πρέπει να καλλιεργήσουμε στενή σχέση με τον Ιεχωβά μιλώντας του ανοιχτά και συχνά. Χρειάζεται επίσης να δείχνουμε εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά, βέβαιοι πως έχουμε την υποστήριξή του. Τότε, όταν η πίστη μας δοκιμαστεί, θα εκδηλώσουμε θάρρος.

9. Πώς ωφελούμαστε όταν είμαστε θαρραλέοι;

9 Ωφελούμαστε με αρκετούς τρόπους όταν είμαστε θαρραλέοι. Προσέξτε την εμπειρία του Μπεν. Πήγαινε σε ένα σχολείο στη Γερμανία όπου όλοι πίστευαν στην εξέλιξη και θεωρούσαν μύθο την αφήγηση της Αγίας Γραφής περί δημιουργίας. Μια μέρα, δόθηκε στον Μπεν η ευκαιρία να σταθεί μπροστά στην τάξη και να εξηγήσει γιατί πιστεύει ότι η ζωή δημιουργήθηκε. Παρουσίασε θαρραλέα τις πεποιθήσεις του. Με ποιο αποτέλεσμα; Ο Μπεν λέει: «Ο καθηγητής μου άκουσε προσεκτικά και έφτιαξε αντίγραφα της ύλης που χρησιμοποίησα για να υποστηρίξω την άποψή μου και τα μοίρασε σε όλη την τάξη». Πώς αντέδρασαν οι συμμαθητές του Μπεν; «Πολλοί από αυτούς ήταν ανοιχτόμυαλοι», λέει ο Μπεν, «και είπαν ότι με θαυμάζουν». Όπως δείχνει η εμπειρία του Μπεν, τα θαρραλέα άτομα συχνά κερδίζουν τον σεβασμό των άλλων. Μπορεί επίσης να ελκύσουν ειλικρινή άτομα στον Ιεχωβά. Ασφαλώς, έχουμε βάσιμους λόγους να καλλιεργήσουμε θάρρος.

ΝΑ ΜΙΜΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ

10. Τι είναι οσιότητα;

10 Στην Αγία Γραφή, η εβραϊκή λέξη που αποδίδεται «οσιότητα», ή «όσια αγάπη», μεταδίδει την ιδέα της θερμής και στοργικής προσκόλλησης που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει την αγάπη την οποία έχει ο Θεός για τους υπηρέτες του. Η ίδια λέξη χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει την αγάπη που δείχνουν οι υπηρέτες του Θεού μεταξύ τους. (2 Σαμ. 9:6, 7) Η οσιότητά μας μπορεί να γίνει ισχυρότερη με το πέρασμα του χρόνου. Προσέξτε πώς συνέβη αυτό στην περίπτωση του Δανιήλ.

Ο Ιεχωβά ανταμείβει την οσιότητα του Δανιήλ στέλνοντας έναν άγγελο και κλείνοντας το στόμα των λιονταριών (Βλέπε παράγραφο 11)

11. Ποια δοκιμασία της οσιότητάς του αντιμετώπισε ο Δανιήλ στα γηρατειά του; (Βλέπε εικόνα εξωφύλλου.)

11 Η οσιότητα του Δανιήλ στον Ιεχωβά δοκιμάστηκε επανειλημμένα στη διάρκεια της ζωής του. Αλλά μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες ήρθε όταν είχε πια περάσει τα 90. Τότε, η Βαβυλώνα είχε πλέον κατακτηθεί από τους Μήδους και τους Πέρσες και διοικούνταν από τον βασιλιά Δαρείο. Κάποια μέλη της βασιλικής αυλής αντιπαθούσαν τον Δανιήλ και δεν σέβονταν τον Θεό που λάτρευε. Γι’ αυτό, έστησαν μια πλεκτάνη με στόχο να θανατωθεί ο Δανιήλ. Κατάφεραν να εκδοθεί ένα διάταγμα το οποίο θα δοκίμαζε αν ο Δανιήλ θα ήταν όσιος στον Θεό του ή στον βασιλιά. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνει ο Δανιήλ για να αποδείξει την οσιότητά του στον βασιλιά και να μη διαφέρει από όλους τους υπόλοιπους ήταν να πάψει να προσεύχεται στον Ιεχωβά για 30 ημέρες. Ο Δανιήλ αρνήθηκε να συμβιβαστεί. Ως αποτέλεσμα, τον έριξαν στον λάκκο των λιονταριών. Αλλά ο Ιεχωβά αντάμειψε την οσιότητά του σώζοντάς τον από το στόμα των λιονταριών. (Δαν. 6:12-15, 20-22) Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε ακλόνητη οσιότητα στον Ιεχωβά, όπως αυτή που έδειξε ο Δανιήλ;

12. Πώς καλλιέργησε ο Δανιήλ ακλόνητη οσιότητα στον Ιεχωβά;

12 Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η οσιότητα υποκινείται από ισχυρή αγάπη. Η οσιότητα του Δανιήλ στον Ιεχωβά ήταν ακλόνητη επειδή αγαπούσε πολύ τον ουράνιο Πατέρα του. Ο Δανιήλ αναμφίβολα ανέπτυξε αυτή την αγάπη κάνοντας σκέψεις για τις ιδιότητες του Ιεχωβά και για τον τρόπο με τον οποίο τις εκδήλωνε. (Δαν. 9:4) Ο Δανιήλ στοχαζόταν επίσης με ευγνωμοσύνη όλα τα καλά πράγματα που είχε κάνει ο Ιεχωβά για εκείνον και για τον λαό Του.​—Δαν. 2:20-23· 9:15, 16.

Σαν τον Δανιήλ, μπορείτε να καλλιεργήσετε ακλόνητη οσιότητα στον Ιεχωβά αν τον αγαπάτε πολύ (Βλέπε παράγραφο 13)

13. (α) Ποιες δοκιμασίες της οσιότητάς τους αντιμετωπίζουν οι νεαροί μας; Δώστε παράδειγμα. (Βλέπε επίσης εικόνα.) (β) Όπως δείχνει το βίντεο, πώς θα μπορούσατε να απαντάτε όταν οι άλλοι σας ρωτούν αν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά υποστηρίζουν εκείνους που επιλέγουν ομοφυλοφιλικό τρόπο ζωής;

13 Όπως ο Δανιήλ, έτσι και οι νεαροί μας περιβάλλονται από άτομα που δεν σέβονται τον Ιεχωβά και τους κανόνες του. Τέτοια άτομα ίσως αντιπαθούν οποιονδήποτε ισχυρίζεται πως αγαπάει τον Θεό. Μερικοί ίσως προσπαθούν μάλιστα να εκφοβίσουν τους νεαρούς μας ώστε να διαρρήξουν την οσιότητά τους στον Ιεχωβά. Προσέξτε, για παράδειγμα, τι συνέβη σε έναν νεαρό, τον Γκρέιαμ, ο οποίος ζει στην Αυστραλία. Αυτός αντιμετώπισε μια δύσκολη κατάσταση όταν πήγαινε στο γυμνάσιο. Κάποια φορά την ώρα του μαθήματος, η καθηγήτρια ρώτησε τους μαθητές πώς θα αντιδρούσαν αν ένας φίλος τους τούς εκμυστηρευόταν ότι είναι ομοφυλόφιλος. Η καθηγήτρια είπε ότι όλοι όσοι θα υποστήριζαν έναν φίλο που θα ακολουθούσε αυτόν τον τρόπο ζωής έπρεπε να σταθούν στη μια πλευρά της αίθουσας, ενώ όσοι δεν θα τον υποστήριζαν, στην άλλη πλευρά. Ο Γκρέιαμ λέει: «Όλη η τάξη εκτός από εμένα και άλλον έναν Μάρτυρα στάθηκε στην πλευρά που υποστήριζε αυτόν τον τρόπο ζωής». Αυτό που συνέβη κατόπιν ήταν μια πραγματική δοκιμασία της οσιότητας του Γκρέιαμ στον Ιεχωβά. Ο ίδιος λέει: «Όλη την υπόλοιπη διδακτική ώρα, οι άλλοι μαθητές αλλά και η ίδια η καθηγήτρια μας κορόιδευαν και μας πρόσβαλλαν. Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να υπερασπιστώ την πίστη μου με ήρεμο και λογικό τρόπο, αλλά δεν ήθελαν να ακούσουν λέξη». Πώς επηρέασε τον Γκρέιαμ αυτή η δοκιμασία της οσιότητάς του; Ο ίδιος λέει: «Δεν μου άρεσε που ήμουν στόχος τέτοιων φραστικών επιθέσεων, αλλά ένιωσα απίστευτα χαρούμενος για το ότι μπόρεσα να υπερασπιστώ τις πεποιθήσεις μου χωρίς να συμβιβαστώ». c

14. Ποιος είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να καλλιεργήσουμε ακλόνητη οσιότητα στον Ιεχωβά;

14 Μπορούμε να καλλιεργήσουμε ακλόνητη οσιότητα στον Ιεχωβά αν, όπως ο Δανιήλ, αναπτύξουμε βαθιά αγάπη για Εκείνον. Καλλιεργούμε αυτή την αγάπη μαθαίνοντας για τις ιδιότητες του Ιεχωβά. Για παράδειγμα, μπορούμε να μελετούμε τα πράγματα που έχει φτιάξει. (Ρωμ. 1:20) Αν θέλετε να βαθύνετε την αγάπη και τον σεβασμό σας για τον Ιεχωβά, θα μπορούσατε να διαβάσετε τα σύντομα άρθρα στη σειρά «Προϊόν Σχεδιασμού;» ή να παρακολουθήσετε τα βίντεο. Θα μπορούσατε επίσης να εξετάσετε την ύλη στα ειδικά βιβλιάρια Δημιουργήθηκε η Ζωή; και Η Προέλευση της Ζωής​—Πέντε Ερωτήματα που Αξίζει να Τεθούν. Προσέξτε τι είπε μια νεαρή αδελφή από τη Δανία, η Έστερ, σχετικά με αυτές τις εκδόσεις: «Η επιχειρηματολογία είναι καταπληκτική. Τα βιβλιάρια δεν σου λένε τι να πιστεύεις. Απλώς παρουσιάζουν τα στοιχεία και σε αφήνουν να αποφασίσεις». Ο Μπεν λέει: «Αυτή η ύλη ενίσχυσε πολύ την πίστη μου. Μου απέδειξε ότι ο Θεός δημιούργησε τη ζωή». Αφού μελετήσετε αυτή την ύλη, πιθανότατα θα συμφωνήσετε με τη δήλωση της Γραφής: «Άξιος είσαι, Ιεχωβά Θεέ μας, να λάβεις τη δόξα, την τιμή και τη δύναμη, επειδή εσύ δημιούργησες τα πάντα».​—Αποκ. 4:11. d

15. Ποιος είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να καλλιεργήσουμε στενή σχέση με τον Ιεχωβά;

15 Ένας άλλος τρόπος να καλλιεργήσουμε βαθιά αγάπη για τον Ιεχωβά είναι με το να μελετούμε προσεκτικά τη ζωή του Γιου του, του Ιησού. Μια νεαρή αδελφή, η Σαμίρα, η οποία ζει στη Γερμανία, το έκανε αυτό. Η ίδια λέει: «Γνώρισα καλύτερα τον Ιεχωβά μέσω του Ιησού». Όταν η Σαμίρα ήταν μικρή, δυσκολευόταν να καταλάβει πώς είναι δυνατόν να έχει ο Ιεχωβά αισθήματα. Μπορούσε όμως να καταλάβει πώς ένιωθε ο Ιησούς. «Μου άρεσε ο Ιησούς επειδή ήταν φιλικός και αγαπούσε τα παιδιά», προσθέτει η Σαμίρα. Όσο περισσότερο μάθαινε για τον Ιησού, τόσο πιο κοντά ερχόταν στον Ιεχωβά. Γιατί; Η ίδια λέει: «Σιγά σιγά κατάλαβα ότι ο Ιησούς μιμείται τέλεια τον Πατέρα του. Μοιάζουν πάρα πολύ. Συνειδητοποίησα ότι αυτός ήταν ένας λόγος που ο Ιεχωβά έστειλε τον Ιησού στη γη, για να μπορέσει η ανθρωπότητα να γνωρίσει τον Ιεχωβά καλύτερα». (Ιωάν. 14:9) Αν θέλετε να ενισχύσετε τη σχέση σας με τον Ιεχωβά, αφιερώστε χρόνο για να μάθετε όλα όσα μπορείτε σχετικά με τον Ιησού. Αν το κάνετε αυτό, θα αυξήσετε την αγάπη σας για τον Ιεχωβά και την οσιότητά σας σε εκείνον.

16. Πώς ωφελούμαστε όταν είμαστε όσιοι; (Ψαλμός 18:25· Μιχαίας 6:8)

16 Εκείνοι που είναι όσιοι συχνά δημιουργούν στενές και διαρκείς φιλίες. (Ρουθ 1:14-17) Επιπρόσθετα, οι άνθρωποι που είναι όσιοι στον Ιεχωβά έχουν βάσιμους λόγους να νιώθουν εσωτερική ειρήνη. Γιατί; Επειδή ο Ιεχωβά υπόσχεται να είναι όσιος σε εκείνους που είναι όσιοι σε αυτόν. (Διαβάστε Ψαλμός 18:25· Μιχαίας 6:8) Σκεφτείτε​—ο παντοδύναμος Δημιουργός είναι πρόθυμος να δεθεί συναισθηματικά μαζί μας! Και όταν το κάνει αυτό, καμιά δοκιμασία, κανένας εναντιούμενος, ούτε και ο ίδιος ο θάνατος δεν μπορεί να διασπάσει αυτόν τον δεσμό. (Δαν. 12:13· Λουκ. 20:37, 38· Ρωμ. 8:38, 39) Πόσο σημαντικό είναι να μιμούμαστε τον Δανιήλ και να παραμένουμε όσιοι στον Ιεχωβά!

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΑΝΙΗΛ

17, 18. Τι άλλο μπορούμε να μάθουμε από τον Δανιήλ;

17 Σε αυτό το άρθρο, εξετάσαμε μόνο δύο από τις ιδιότητες του Δανιήλ. Αλλά μπορούμε να μάθουμε πολύ περισσότερα από αυτόν. Για παράδειγμα, ο Ιεχωβά έδωσε στον Δανιήλ μια σειρά από οράματα και όνειρα, καθώς και την ικανότητα να ερμηνεύει προφητικά αγγέλματα. Πολλές από εκείνες τις προφητείες έχουν ήδη εκπληρωθεί. Άλλες δίνουν λεπτομέρειες για μελλοντικά γεγονότα τα οποία θα επηρεάσουν κάθε άτομο στη γη.

18 Στο επόμενο άρθρο, θα εξετάσουμε δύο προφητείες που κατέγραψε ο Δανιήλ. Η κατανόηση αυτών των προφητειών μπορεί να βοηθήσει όλους μας, μικρούς και μεγάλους, να πάρουμε σοφές αποφάσεις τώρα. Εκείνες οι προφητείες μπορούν επίσης να ενισχύσουν το θάρρος και την οσιότητά μας ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δοκιμασίες που βρίσκονται ακριβώς μπροστά μας.

ΥΜΝΟΣ 119 Πρέπει να Έχουμε Πίστη

a Οι νεαροί υπηρέτες του Ιεχωβά σήμερα αντιμετωπίζουν προκλήσεις που δοκιμάζουν το θάρρος τους και την οσιότητά τους στον Ιεχωβά. Οι συμμαθητές τους ίσως τους χλευάζουν επειδή πιστεύουν στη δημιουργία. Ή ίσως οι συνομήλικοί τους προσπαθούν να τους κάνουν να νιώσουν ανόητοι επειδή υπηρετούν τον Θεό και ζουν σύμφωνα με τους κανόνες του. Αλλά όπως θα δείξει αυτό το άρθρο, εκείνοι που μιμούνται τον προφήτη Δανιήλ και υπηρετούν τον Ιεχωβά με θάρρος και οσιότητα είναι αληθινά σοφοί.

b Ο Δανιήλ είχε τρεις πιθανούς λόγους να θεωρεί τα φαγητά των Βαβυλωνίων ακάθαρτα: (1) Το κρέας μπορεί να προερχόταν από ζώα που απαγόρευε ο Νόμος. (Δευτ. 14:7, 8) (2) Το αίμα των ζώων ίσως να μην είχε στραγγίξει εντελώς. (Λευιτ. 17:10-12) (3) Η κατανάλωση εκείνων των φαγητών θα μπορούσε να θεωρηθεί μέρος της λατρείας κάποιου ψεύτικου θεού.​—Παράβαλε Λευιτικό 7:15 και 1 Κορινθίους 10:18, 21, 22.

c Παρακολουθήστε το βίντεο «Το Αποτέλεσμα της Αληθινής Δικαιοσύνης θα Είναι Ειρήνη» στον ιστότοπο jw.org.

d Για να ενισχύσετε την αγάπη σας για τον Ιεχωβά, μπορείτε επίσης να μελετήσετε το βιβλίο Πλησιάστε τον Ιεχωβά, το οποίο αναλύει σε βάθος τις ιδιότητες και την προσωπικότητα του Ιεχωβά.