ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 36

Να Βαστάζετε Αυτά που Πρέπει και να Πετάξετε από Πάνω σας τα Υπόλοιπα

Να Βαστάζετε Αυτά που Πρέπει και να Πετάξετε από Πάνω σας τα Υπόλοιπα

«Ας πετάξουμε και εμείς από πάνω μας κάθε βάρος . . . και ας τρέχουμε με υπομονή τον αγώνα που έχει τεθεί μπροστά μας».​—ΕΒΡ. 12:1.

ΥΜΝΟΣ 33 Ρίξε στον Ιεχωβά το Βάρος που Σηκώνεις

ΠΕΡΙΛΗΨΗ a

1. Σύμφωνα με το εδάφιο Εβραίους 12:1, τι χρειάζεται να κάνουμε προκειμένου να φτάσουμε στη γραμμή του τερματισμού στον αγώνα μας για τη ζωή;

 Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ παρομοιάζει τη Χριστιανική μας ζωή με αγώνα δρόμου. Οι δρομείς που περνούν με επιτυχία τη γραμμή του τερματισμού ανταμείβονται με αιώνια ζωή. (2 Τιμ. 4:7, 8) Χρειάζεται να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να συνεχίσουμε να τρέχουμε, ιδίως επειδή η γραμμή του τερματισμού είναι πιο κοντά από ποτέ. Ο απόστολος Παύλος, ο οποίος ολοκλήρωσε με επιτυχία τον αγώνα του για τη ζωή, έδειξε τι θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε. Μας πρότρεψε να «πετάξουμε . . . από πάνω μας κάθε βάρος και . . . [να] τρέχουμε με υπομονή τον αγώνα που έχει τεθεί μπροστά μας».​—Διαβάστε Εβραίους 12:1.

2. Τι σημαίνει να «πετάξουμε . . . από πάνω μας κάθε βάρος»;

2 Όταν ο Παύλος έγραψε ότι πρέπει να «πετάξουμε . . . από πάνω μας κάθε βάρος», μήπως εννοούσε ότι ως Χριστιανοί δεν χρειάζεται να βαστάζουμε κανένα φορτίο; Όχι, δεν ήθελε να πει αυτό. Απεναντίας, εννοούσε ότι χρειάζεται να απαλλαχτούμε από κάθε περιττό βάρος. Ένα τέτοιο βάρος θα μπορούσε να μας γίνει εμπόδιο και να μας εξουθενώσει. Για να υπομείνουμε, πρέπει να εντοπίζουμε γρήγορα οποιοδήποτε περιττό βάρος θα μπορούσε να μας επιβραδύνει και να το πετάμε. Ταυτόχρονα όμως, δεν πρέπει να πετάμε από πάνω μας φορτία που οφείλουμε να βαστάζουμε. Διαφορετικά, θα μπορούσαμε να αποκλειστούμε από τον αγώνα. (2 Τιμ. 2:5) Ποια φορτία πρέπει να βαστάζουμε;

3. (α) Σύμφωνα με το εδάφιο Γαλάτες 6:5, τι πρέπει να βαστάζουμε; (β) Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο, και γιατί;

3 Διαβάστε Γαλάτες 6:5. Ο Παύλος ανέφερε κάτι που πρέπει να βαστάζουμε. Έγραψε ότι «ο καθένας θα βαστάξει το δικό του φορτίο». Ο Παύλος εδώ αναφερόταν στο προσωπικό μας φορτίο ευθύνης ενώπιον του Θεού, κάτι που πρέπει να βαστάζουμε μόνοι μας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι περιλαμβάνεται στο “δικό μας φορτίο” και πώς μπορούμε να το βαστάζουμε. Επίσης, θα εντοπίσουμε περιττά βάρη που ενδεχομένως βαστάζουμε και θα μάθουμε πώς μπορούμε να τα πετάξουμε από πάνω μας. Αν βαστάζουμε το δικό μας φορτίο και πετάμε τα περιττά βάρη, αυτό θα μας βοηθήσει να τρέξουμε τον αγώνα μας για τη ζωή με επιτυχία.

ΦΟΡΤΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΣΤΑΖΟΥΜΕ

4. Γιατί δεν είναι βάρος η ευχή της αφιέρωσής μας; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

4 Η ευχή της αφιέρωσής μας. Όταν αφιερωθήκαμε στον Ιεχωβά, κάναμε επίσημη ευχή να τον λατρεύουμε και να επιτελούμε το θέλημά του. Πρέπει να τηρούμε αυτή την ευχή. Το να ζούμε σύμφωνα με την αφιέρωσή μας είναι σοβαρή ευθύνη, αλλά όχι βάρος. Άλλωστε, ο Ιεχωβά μάς δημιούργησε έτσι ώστε να κάνουμε το θέλημά του. (Αποκ. 4:11) Έβαλε μέσα μας μια πνευματική ανάγκη και μας δημιούργησε κατά την εικόνα του. Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να τον πλησιάζουμε και να βρίσκουμε ευχαρίστηση στην επιτέλεση του θελήματός του. (Ψαλμ. 40:8) Επιπλέον, όταν κάνουμε το θέλημα του Θεού και ακολουθούμε τον Γιο του, “νιώθουμε αναζωογόνηση”.​—Ματθ. 11:28-30.

(Βλέπε παραγράφους 4, 5)

5. Τι θα σας βοηθήσει να εκπληρώνετε την ευχή της αφιέρωσής σας; (1 Ιωάννη 5:3)

5 Πώς μπορείτε να βαστάζετε αυτό το φορτίο; Θα σας βοηθήσουν δύο πράγματα. Πρώτον, να ενισχύετε συνεχώς την αγάπη σας για τον Ιεχωβά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό στοχαζόμενοι όλα τα καλά πράγματα που έχει κάνει για εσάς καθώς και τις ευλογίες που σας επιφυλάσσει. Όσο μεγαλώνει η αγάπη σας για τον Θεό τόσο πιο εύκολο θα σας είναι να τον υπακούτε. (Διαβάστε 1 Ιωάννη 5:3) Δεύτερον, να μιμείστε τον Ιησού. Εκείνος επιτέλεσε με επιτυχία το θέλημα του Θεού επειδή προσευχόταν στον Ιεχωβά για βοήθεια και έμενε προσηλωμένος στην ανταμοιβή του. (Εβρ. 5:7· 12:2) Όπως ο Ιησούς, έτσι και εσείς να προσεύχεστε στον Ιεχωβά για δύναμη και να διατηρείτε την ελπίδα της αιώνιας ζωής ξεκάθαρη στο μυαλό σας. Καθώς μεγαλώνει η αγάπη σας για τον Θεό και μιμείστε τον Γιο του, θα είστε σε θέση να εκπληρώνετε την ευχή της αφιέρωσής σας.

6. Γιατί πρέπει να φροντίζουμε για τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

6 Οι οικογενειακές μας υποχρεώσεις. Στον αγώνα μας για τη ζωή, πρέπει να αγαπάμε τον Ιεχωβά και τον Ιησού περισσότερο από τους συγγενείς μας. (Ματθ. 10:37) Αυτό όμως δεν μας δίνει το ελεύθερο να παραμελούμε τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις, λες και αυτές μας εμποδίζουν να ευαρεστούμε τον Θεό και τον Χριστό. Ίσα ίσα, για να είμαστε αποδεκτοί στον Θεό και στον Χριστό, χρειάζεται να εκπληρώνουμε τον ρόλο μας μέσα στην οικογένεια. (1 Τιμ. 5:4, 8) Αν το κάνουμε αυτό, θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Άλλωστε, ο Ιεχωβά σχεδίασε την οικογένεια έτσι ώστε να ευημερεί όταν οι δύο σύζυγοι συμπεριφέρονται μεταξύ τους με αγάπη και σεβασμό, όταν οι γονείς αγαπούν και εκπαιδεύουν τα παιδιά τους και όταν τα παιδιά υπακούν στους γονείς τους.​—Εφεσ. 5:33· 6:1, 4.

(Βλέπε παραγράφους 6, 7)

7. Πώς μπορείτε να εκπληρώνετε τον ρόλο σας μέσα στην οικογένεια;

7 Πώς μπορείτε να βαστάζετε αυτό το φορτίο; Όποιος και αν είναι ο ρόλος σας μέσα στην οικογένεια, να εμπιστεύεστε τη σοφία που βρίσκεται στη Γραφή αντί να στηρίζεστε απλώς στα συναισθήματά σας, στο τι συνηθίζεται στον πολιτισμό σας ή στα λόγια των αποκαλούμενων ειδικών. (Παρ. 24:3, 4) Να αξιοποιείτε τις Βιβλικές μας εκδόσεις. Αυτές περιέχουν πρακτικές ιδέες για την εφαρμογή των Βιβλικών αρχών. Για παράδειγμα, η σειρά άρθρων «Συμβουλές για την Οικογένεια» έχει πληροφορίες προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα αντρόγυνα, οι γονείς και οι έφηβοι. b Να είστε αποφασισμένοι να εφαρμόζετε ό,τι λέει η Γραφή, ακόμα και αν άλλα μέλη της οικογένειάς σας δεν το κάνουν αυτό. Αν ενεργείτε έτσι, η οικογένειά σας θα ωφελείται και εσείς θα απολαμβάνετε την ευλογία του Ιεχωβά.​—1 Πέτρ. 3:1, 2.

8. Πώς μπορούν να μας επηρεάσουν οι αποφάσεις μας;

8 Η ευθύνη για τις αποφάσεις μας. Ο Ιεχωβά μάς έχει δώσει το δώρο της ελεύθερης βούλησης και θέλει να απολαμβάνουμε τα οφέλη που απορρέουν από τις καλές αποφάσεις. Ωστόσο, δεν μας προστατεύει από τα αποτελέσματα των κακών αποφάσεων. (Γαλ. 6:7, 8) Γι’ αυτόν τον λόγο, αποδεχόμαστε τις συνέπειες που προκύπτουν από τις κακές επιλογές μας, τα αστόχαστα λόγια μας και τις βιαστικές ενέργειές μας. Ανάλογα με το τι έχουμε κάνει, ίσως βασανιζόμαστε από ένοχη συνείδηση. Αλλά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πως είμαστε υπόλογοι για τις αποφάσεις μας μπορεί να μας υποκινήσει να ομολογήσουμε τις αμαρτίες μας, να διορθώσουμε τα λάθη μας και να προσπαθήσουμε να μην τα επαναλάβουμε. Τέτοιες ενέργειες μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε στον αγώνα για τη ζωή.

Το να βαστάζουμε το δικό μας φορτίο περιλαμβάνει το να ζούμε σύμφωνα με την ευχή της αφιέρωσής μας στον Ιεχωβά, το να εκπληρώνουμε τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις και το να αποδεχόμαστε τις συνέπειες των αποφάσεών μας (Βλέπε παραγράφους 4-9)

(Βλέπε παραγράφους 8, 9)

9. Τι μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε μια λάθος απόφαση; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

9 Πώς μπορείτε να βαστάζετε αυτό το φορτίο; Αν δεν μπορείτε να αναιρέσετε μια κακή απόφαση, αποδεχτείτε την τωρινή σας κατάσταση. Αναγνωρίστε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν. Μην αναλώνεστε συναισθηματικά και ψυχικά δικαιολογώντας τον εαυτό σας ή κατηγορώντας τον εαυτό σας ή άλλους για τις κακές σας αποφάσεις. Αντί για αυτό, παραδεχτείτε τα λάθη σας και προσπαθήστε να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε υπό τις παρούσες συνθήκες. Αν νιώθετε ένοχοι για κάποιο σφάλμα που διαπράξατε, στραφείτε ταπεινά στον Ιεχωβά μέσω προσευχής, ομολογήστε το λάθος σας και ζητήστε του να σας συγχωρήσει. (Ψαλμ. 25:11· 51:3, 4) Ζητήστε συγνώμη από εκείνους που ίσως βλάψατε και, αν είναι απαραίτητο, ζητήστε τη βοήθεια των πρεσβυτέρων. (Ιακ. 5:14, 15) Μάθετε από τα λάθη σας και προσπαθήστε να μην τα επαναλάβετε. Ενεργώντας έτσι, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά θα σας δείξει έλεος και θα σας παρέχει την αναγκαία στήριξη.​—Ψαλμ. 103:8-13.

ΒΑΡΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ . . . ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΑΣ»

10. Γιατί είναι δυσβάσταχτο βάρος οι εξωπραγματικές προσδοκίες; (Γαλάτες 6:4)

10 Εξωπραγματικές προσδοκίες. Μπορεί να επιβαρύνουμε τον εαυτό μας με εξωπραγματικές προσδοκίες όταν τον συγκρίνουμε με άλλους. (Διαβάστε Γαλάτες 6:4) Αν συγκρίνουμε συνεχώς τον εαυτό μας με άλλους, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε φθόνο και ανταγωνιστικό πνεύμα. (Γαλ. 5:26) Προσπαθώντας να πετύχουμε ό,τι και οι άλλοι, ίσως σπρώχνουμε τον εαυτό μας να κάνει πράγματα πέρα από αυτό που είναι λογικά εφικτό με βάση τις ικανότητές μας και τις περιστάσεις μας. Και αν «η προσδοκία που αναβάλλεται αρρωσταίνει την καρδιά», πόσο πιο αποκαρδιωτικό είναι να έχουμε προσδοκίες που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να εκπληρώσουμε! (Παρ. 13:12) Αυτό θα μπορούσε να απομυζήσει τη δύναμή μας και να μας επιβραδύνει στον αγώνα μας για τη ζωή.​—Παρ. 24:10.

11. Τι μπορεί να σας βοηθήσει να αποφεύγετε τις εξωπραγματικές προσδοκίες;

11 Πώς μπορείτε να πετάξετε από πάνω σας αυτό το βάρος; Μην αναμένετε από τον εαυτό σας περισσότερα από ό,τι ο Ιεχωβά. Εκείνος ποτέ δεν αναμένει να δώσετε κάτι που δεν έχετε. (2 Κορ. 8:12) Να είστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά δεν συγκρίνει αυτά που κάνετε εσείς με αυτά που κάνουν οι άλλοι. (Ματθ. 25:20-23) Θεωρεί πολύτιμη τη δική σας ολόψυχη υπηρεσία, τη δική σας πιστότητα και τη δική σας υπομονή. Να αποδέχεστε με μετριοφροσύνη ότι η ηλικία σας, η υγεία σας και οι περιστάσεις σας μπορεί να περιορίζουν τα όσα είστε σε θέση να κάνετε τώρα. Όπως ο Βαρζελαΐ, έτσι και εσείς μη διστάζετε να αρνηθείτε κάποια προνόμια όταν οι σωματικοί σας περιορισμοί αποτελούν πρόβλημα. (2 Σαμ. 19:35, 36) Σαν τον Μωυσή, να δέχεστε βοήθεια και να αναθέτετε ευθύνες σε άλλους όταν αυτό είναι κατάλληλο. (Έξοδ. 18:21, 22) Αυτή η μετριοφροσύνη θα σας εμποδίζει να έχετε εξωπραγματικές προσδοκίες που θα μπορούσαν να σας εξουθενώσουν στον αγώνα σας για τη ζωή.

12. Είμαστε υπεύθυνοι για τις κακές αποφάσεις των άλλων; Εξηγήστε.

12 Η αίσθηση ότι ευθυνόμαστε για τις κακές αποφάσεις των άλλων. Δεν μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις για λογαριασμό των άλλων, ούτε μπορούμε πάντοτε να τους προστατεύουμε από τις συνέπειες των κακών επιλογών τους. Για παράδειγμα, ένας γιος ή μια κόρη μπορεί τελικά να αποφασίσει να πάψει να υπηρετεί τον Ιεχωβά. Αυτή η απόφαση μπορεί να προκαλέσει ανείπωτη θλίψη στους γονείς. Ωστόσο, οι γονείς που κατηγορούν τον εαυτό τους για την κακή απόφαση του παιδιού τους επωμίζονται ένα δυσβάσταχτο βάρος​—ένα βάρος που ο Ιεχωβά δεν αναμένει από αυτούς να βαστάζουν.​—Ρωμ. 14:12.

13. Πώς μπορεί ένας γονέας να διαχειριστεί μια κακή απόφαση του παιδιού του;

13 Πώς μπορείτε να πετάξετε από πάνω σας αυτό το βάρος; Αναγνωρίστε ότι ο Ιεχωβά έχει δώσει σε όλους μας ελεύθερη βούληση. Επιτρέπει σε κάθε άτομο να κάνει τη δική του επιλογή. Αυτό περιλαμβάνει και το αν θα τον υπηρετεί. Ο Ιεχωβά ξέρει ότι δεν είστε τέλειος γονέας. Θέλει απλώς να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Η επιλογή που έχει κάνει το παιδί σας είναι δική του ευθύνη, όχι δική σας. (Παρ. 20:11) Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να στενοχωριέστε για λάθη που κάνατε ως γονέας. Αν συμβαίνει αυτό, πείτε στον Ιεχωβά πώς νιώθετε και ζητήστε του συγχώρηση. Εκείνος ξέρει ότι δεν μπορείτε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω και να αλλάξετε ό,τι έχει συμβεί. Ταυτόχρονα, δεν αναμένει από εσάς να προστατεύετε το παιδί σας ώστε να μη θερίσει ό,τι έσπειρε. Να θυμάστε ότι, αν το παιδί σας κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια να επιστρέψει στον Ιεχωβά, Εκείνος θα το δεχτεί πρόθυμα πίσω.​—Λουκ. 15:18-20.

14. Γιατί η υπερβολική ενοχή είναι ένα βάρος που πρέπει να πετάξουμε από πάνω μας;

14 Η υπερβολική ενοχή. Όταν αμαρτάνουμε, είναι κατανοητό ότι νιώθουμε ένοχοι. Εντούτοις, η υπερβολική ενοχή είναι ένα βάρος που ο Ιεχωβά δεν ήθελε ποτέ να βαστάζουμε. Είναι ένα βάρος που πρέπει να πετάξουμε από πάνω μας. Πώς καταλαβαίνουμε ότι η ενοχή μας είναι υπερβολική; Αν ομολογήσαμε την αμαρτία μας, μετανοήσαμε και τώρα κάνουμε ενέργειες για να μην την επαναλάβουμε, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά μάς έχει συγχωρήσει. (Πράξ. 3:19) Όταν έχουμε κάνει αυτά τα βήματα, ο Ιεχωβά δεν θέλει να συνεχίσουμε να νιώθουμε ένοχοι. Ξέρει πόσο επιζήμια μπορεί να είναι η επίμονη ενοχή. (Ψαλμ. 31:10) Αν μας καταβάλει η λύπη, μπορεί να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας για τη ζωή.​—2 Κορ. 2:7.

Όταν έχετε μετανοήσει ειλικρινά, ο Ιεχωβά δεν συνεχίζει να σκέφτεται τις αμαρτίες σας, και ούτε εσείς πρέπει να το κάνετε αυτό (Βλέπε παράγραφο 15)

15. Τι μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την υπερβολική ενοχή; (1 Ιωάννη 3:19, 20) (Βλέπε επίσης εικόνα.)

15 Πώς μπορείτε να πετάξετε από πάνω σας αυτό το βάρος; Όταν σας βασανίζει η υπερβολική ενοχή, να εστιάζετε στην “αληθινή συγχώρηση” που παρέχει ο Θεός. (Ψαλμ. 130:4) Όταν εκείνος συγχωρεί αυτούς που μετανοούν ειλικρινά, υπόσχεται: «Δεν θα θυμάμαι πια την αμαρτία τους». (Ιερ. 31:34) Αυτό σημαίνει ότι στο εξής ο Ιεχωβά δεν θα σας καταλογίζει τις παλιές σας αμαρτίες. Επομένως, μη θεωρείτε ότι οι συνέπειες των αμαρτιών σας είναι αποδείξεις ότι δεν σας έχει συγχωρήσει. Και μην τιμωρείτε τον εαυτό σας αν τα παλιά σας λάθη ίσως περιορίζουν τα όσα μπορείτε να κάνετε τώρα στην υπηρεσία του. Ο Ιεχωβά δεν συνεχίζει να σκέφτεται τις αμαρτίες σας, και ούτε εσείς πρέπει να το κάνετε αυτό.​—Διαβάστε 1 Ιωάννη 3:19, 20.

ΝΑ ΤΡΕΧΕΤΕ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ

16. Ως δρομείς, τι πρέπει να αναγνωρίζουμε;

16 Καθώς τρέχουμε τον αγώνα μας για τη ζωή, πρέπει να “τρέχουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να κερδίσουμε”. (1 Κορ. 9:24) Μπορούμε να το κάνουμε αυτό αν αναγνωρίζουμε τη διαφορά ανάμεσα στα φορτία που πρέπει να βαστάζουμε και στα βάρη που πρέπει να πετάξουμε από πάνω μας. Σε αυτό το άρθρο, εξετάσαμε λίγα μόνο παραδείγματα για το τι πρέπει να βαστάζουμε και τι πρέπει να πετάξουμε. Αλλά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλα. Ο Ιησούς είπε ότι θα μπορούσαμε “να καταβαρυνθούμε από υπερβολικό φαγητό και υπερβολικό ποτό και ανησυχίες της ζωής”. (Λουκ. 21:34) Αυτά και άλλα εδάφια μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε προσαρμογές που ίσως χρειάζεται να κάνετε καθώς τρέχετε τον αγώνα σας για τη ζωή.

17. Γιατί μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα κερδίσουμε τον αγώνα για τη ζωή;

17 Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα κερδίσουμε τον αγώνα για τη ζωή επειδή ο Ιεχωβά θα μας δίνει τη δύναμη που χρειαζόμαστε. (Ησ. 40:29-31) Συνεπώς, μην επιβραδύνετε! Να μιμείστε τον απόστολο Παύλο, ο οποίος αγωνίστηκε με όλο του το είναι ώστε να λάβει το βραβείο που είχε τεθεί μπροστά του. (Φιλιπ. 3:13, 14) Κανείς δεν μπορεί να τρέξει αυτόν τον αγώνα για λογαριασμό σας, αλλά με τη βοήθεια του Ιεχωβά μπορείτε να τα καταφέρετε. Ο Ιεχωβά θα σας βοηθάει να βαστάζετε τα φορτία σας και να πετάτε από πάνω σας τα περιττά βάρη. (Ψαλμ. 68:19) Με τον Ιεχωβά στο πλευρό σας, θα είστε σε θέση να τρέχετε τον αγώνα σας με υπομονή και να κερδίσετε.

ΥΜΝΟΣ 65 Προχωρείτε!

a Αυτό το άρθρο θα μας βοηθήσει να τρέξουμε τον αγώνα για τη ζωή. Ως δρομείς, πρέπει να βαστάζουμε κάποια συγκεκριμένα φορτία. Αυτά περιλαμβάνουν την ευχή της αφιέρωσής μας, τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις και την ευθύνη για τις αποφάσεις μας. Ωστόσο, πρέπει να πετάξουμε από πάνω μας κάθε περιττό βάρος που θα μπορούσε να μας επιβραδύνει. Τι περιλαμβάνει αυτό; Το άρθρο μας θα δώσει την απάντηση.

b Μπορείτε να βρείτε τη σειρά άρθρων «Συμβουλές για την Οικογένεια» στον ιστότοπο jw.org. Ενδεικτικά, κάποια άρθρα για τα αντρόγυνα είναι: «Πώς να Δείχνετε Σεβασμό» και «Πώς να Δείχνετε Εκτίμηση», για τους γονείς: «Μάθετε στα Παιδιά Πώς να Χρησιμοποιούν Σωστά το Κινητό» και «Επικοινωνία με το Παιδί σας στην Εφηβεία» και για τους εφήβους: «Πώς να Αντισταθείς στην Πίεση από τους Συνομηλίκους» και «Πώς να Αντιμετωπίσεις τη Μοναξιά».