Νεαροί​—“Να Αγωνίζεστε για να Λάβετε τη Σωτηρία Σας”

Νεαροί​—“Να Αγωνίζεστε για να Λάβετε τη Σωτηρία Σας”

«Όπως υπακούατε πάντοτε, . . . εξακολουθήστε να αγωνίζεστε με φόβο και τρόμο για να λάβετε τη σωτηρία σας».​—ΦΙΛΙΠ. 2:12, ΜΝΚ (ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ).

ΥΜΝΟΙ: 133, 135

1. Γιατί είναι το βάφτισμα τόσο σημαντικό βήμα; (Βλέπε εικόνα στην αρχή του άρθρου.)

ΚΑΘΕ χρόνο βαφτίζονται χιλιάδες σπουδαστές της Αγίας Γραφής. Πολλοί από αυτούς είναι νεαροί, εφηβικής και προεφηβικής ηλικίας. Ίσως έχουν ανατραφεί στην αλήθεια. Είσαι και εσύ ένας από αυτούς; Αν ναι, σου αξίζει έπαινος. Το βάφτισμα αποτελεί απαίτηση για τους Χριστιανούς και είναι ουσιώδες βήμα για τη σωτηρία.​—Ματθ. 28:19, 20· 1 Πέτρ. 3:21.

2. Γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε ή να αποφεύγουμε το βήμα του βαφτίσματος;

2 Αν και το βάφτισμα ανοίγει τον δρόμο για πολλές ευλογίες, συνεπάγεται επίσης ευθύνη. Με ποια έννοια; Την ημέρα του βαφτίσματός σου, απάντησες «ναι» στην ερώτηση: «Με βάση τη θυσία του Ιησού Χριστού, έχετε μετανιώσει για τις αμαρτίες σας και έχετε αφιερώσει τον εαυτό σας στον Ιεχωβά για να κάνετε το θέλημά του;» Το βάφτισμά σου συμβολίζει την αφιέρωσή σου. Έδωσες στον Ιεχωβά επίσημη υπόσχεση να τον αγαπάς και να βάζεις το θέλημά του πάνω από οτιδήποτε άλλο. Πρόκειται για σοβαρή δέσμευση. Υπάρχει άραγε λόγος να μετανιώσεις που την ανέλαβες; Ούτε κατά διάνοια. Το να αφήνεις τον εαυτό σου στα χέρια του Ιεχωβά δεν είναι ποτέ λάθος κίνηση. Σκέψου ποια είναι η εναλλακτική επιλογή! Το άτομο που ζει μακριά από τον Ιεχωβά βρίσκεται υπό τη διακυβέρνηση του Σατανά. Ο Διάβολος δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη σωτηρία σου. Στην πραγματικότητα, θα χαρεί πολύ αν χάσεις την αιώνια ζωή λόγω του ότι θα ταχθείς με το μέρος του απορρίπτοντας την κυριαρχία του Ιεχωβά.

3. Ποιες ευλογίες φέρνει η αφιέρωσή σου στον Ιεχωβά;

3 Σε αντίθεση με αυτό, σκέψου τις ευλογίες που έχεις ως αφιερωμένος και βαφτισμένος Χριστιανός. Τώρα που έχεις δώσει τη ζωή σου στον Ιεχωβά, μπορείς να λες με περισσότερη πεποίθηση από ποτέ: «Ο Ιεχωβά είναι στο πλευρό μου· δεν θα φοβηθώ. Τι μπορεί να μου κάνει ο χωματένιος άνθρωπος;» (Ψαλμ. 118:6) Δεν θα μπορούσες να γευτείς μεγαλύτερο προνόμιο στη ζωή από το να ταχθείς με το μέρος του Θεού και να έχεις την επιδοκιμασία του.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

4, 5. (α) Με ποια έννοια αποτελεί προσωπική ευθύνη η αφιέρωση; (β) Ποιες δυσκολίες δεν είναι αποκλειστικότητα των νεαρών;

4 Η σχέση που έχεις με τον Ιεχωβά ως βαφτισμένος Χριστιανός δεν είναι “οικογενειακό πακέτο” όπως αυτά που προσφέρουν οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Αντίθετα, τώρα είσαι εσύ υπεύθυνος για τη σωτηρία σου, έστω και αν μένεις ακόμα με τους γονείς σου. Γιατί είναι σημαντικό να το θυμάσαι αυτό; Επειδή δεν μπορείς πάντα να προβλέψεις ποιες δυσκολίες θα συναντήσεις στο μέλλον. Για παράδειγμα, αν βαφτίστηκες σε προεφηβική ηλικία, πιθανότατα θα αντιμετωπίσεις καινούρια αισθήματα και πιέσεις στην αρχή και στη διάρκεια της εφηβείας. Μια έφηβη το έθεσε ως εξής: «Συνήθως, ένα παιδί δεν δυσανασχετεί που είναι Μάρτυρας του Ιεχωβά απλώς επειδή δεν τρώει από κάποια τούρτα γενεθλίων στο σχολείο. Αλλά έπειτα από λίγα χρόνια, όταν η επιθυμία για σεξ γίνει ισχυρότερη, θα πρέπει να είναι απόλυτα πεπεισμένο ότι η υπακοή στους νόμους του Ιεχωβά είναι πάντα η καλύτερη επιλογή».

5 Φυσικά, οι καινούριες δυσκολίες δεν είναι αποκλειστικότητα των νεαρών. Ακόμα και εκείνοι που βαφτίστηκαν ως ενήλικοι αντιμετωπίζουν πολλές απρόσμενες δοκιμασίες της πίστης. Αυτές οι δοκιμασίες ίσως σχετίζονται με τον γάμο, τα ζητήματα υγείας ή την εργασία. Ουσιαστικά ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα αντιμετωπίσει καταστάσεις που απαιτούν πιστότητα στον Ιεχωβά.​—Ιακ. 1:12-14.

6. (α) Τι σημαίνει το ότι η αφιέρωσή σου στον Ιεχωβά είναι άνευ όρων; (β) Τι μαθαίνεις από τα εδάφια Φιλιππησίους 4:11-13;

6 Για να μπορέσεις να μείνεις πιστός υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, μην ξεχνάς ποτέ ότι η υπόσχεση που έδωσες στον Ιεχωβά είναι άνευ όρων. Αυτό σημαίνει ότι είπες στον Κυρίαρχο του σύμπαντος πως θα συνεχίσεις να τον υπηρετείς ακόμα και αν οι φίλοι σου ή οι γονείς σου πάψουν να το κάνουν αυτό. (Ψαλμ. 27:10) Σε κάθε κατάσταση, μπορείς να βρεις τη δύναμη​—με τη βοήθεια του Ιεχωβά—​για να ανταποκριθείς στην αφιέρωσή σου.​—Διαβάστε Φιλιππησίους 4:11-13.

7. Τι σημαίνει το να αγωνίζεσαι «με φόβο και τρόμο» για να λάβεις τη σωτηρία σου;

7 Ο Ιεχωβά θέλει να είσαι φίλος του. Αλλά για να διατηρήσεις αυτή τη φιλία και να αγωνιστείς για να λάβεις τη σωτηρία θα χρειαστεί προσπάθεια. Μάλιστα, το εδάφιο Φιλιππησίους 2:12, ΜΝΚ (στην αγγλική), λέει: «Εξακολουθήστε να αγωνίζεστε με φόβο και τρόμο για να λάβετε τη σωτηρία σας». Αυτά τα λόγια δείχνουν ότι χρειάζεται να σκέφτεσαι πώς θα διατηρήσεις τη φιλία σου με τον Ιεχωβά και πώς θα παραμείνεις πιστός παρά τις όποιες δυσκολίες. Δεν έχεις περιθώρια για υπερβολική αυτοπεποίθηση. Ακόμα και μερικοί παλαίμαχοι υπηρέτες του Θεού έχουν ξεστρατίσει. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν ώστε να αγωνίζεσαι για να λάβεις τη σωτηρία σου;

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

8. Τι περιλαμβάνει η προσωπική μελέτη, και γιατί είναι σημαντική;

8 Η φιλία με τον Ιεχωβά περιλαμβάνει αμφίδρομη επικοινωνία​—ακούμε και μιλάμε. Η προσωπική μελέτη της Γραφής είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο ακούμε τον Ιεχωβά. Αυτό περιλαμβάνει το να αποκτούμε γνώση διαβάζοντας με στοχασμό τον Λόγο του Θεού και τα Γραφικά έντυπα. Καθώς το κάνεις αυτό, να θυμάσαι ότι η μελέτη της Γραφής δεν είναι απλώς ακαδημαϊκή ενασχόληση. Δεν πρέπει να είναι όπως όταν αποστηθίζεις πληροφορίες για να περάσεις τις εξετάσεις στο σχολείο. Η παραγωγική μελέτη μοιάζει περισσότερο με αποστολή στην οποία μπορείς να εξερευνήσεις και να ανακαλύψεις καινούριες πτυχές της προσωπικότητας του Ιεχωβά. Αυτό θα σε βοηθήσει να πλησιάσεις τον Θεό, και τότε εκείνος θα πλησιάσει εσένα.​—Ιακ. 4:8.

Πόσο καλά επικοινωνείς με τον Ιεχωβά; (Βλέπε παραγράφους 8-11)

9. Ποια εργαλεία σε έχουν βοηθήσει στην προσωπική σου μελέτη;

9 Η οργάνωση του Ιεχωβά έχει προμηθεύσει αρκετά εργαλεία για να σε βοηθήσει να καταρτίσεις ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα μελέτης. Για παράδειγμα, οι «Δραστηριότητες για Μελέτη της Αγίας Γραφής» που βρίσκονται στην ενότητα «Έφηβοι» του ιστότοπου jw.org μπορούν να σε βοηθήσουν να αντλήσεις πρακτικά διδάγματα από Βιβλικά περιστατικά. Στο jw.org θα βρεις επίσης τους οδηγούς μελέτης «Τι Διδάσκει Πράγματι η Αγία Γραφή;» οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν να ενισχύσεις την πεποίθησή σου για τα πιστεύω σου. Αυτοί οι οδηγοί μελέτης μπορούν να σε βοηθήσουν να μάθεις να εξηγείς τα πιστεύω σου σε άλλους. Επιπρόσθετες ιδέες για μελέτη θα βρεις στο άρθρο «Οι Νεαροί Ρωτούν . . . Πώς Μπορώ να Κάνω Απολαυστική την Ανάγνωση της Αγίας Γραφής;» στο Ξύπνα! του Απριλίου 2009. Η μελέτη και ο στοχασμός παίζουν σημαντικό ρόλο στον αγώνα που κάνεις για να λάβεις τη σωτηρία σου.​—Διαβάστε Ψαλμός 119:105.

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΕΧΕΙ ΖΩΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ

10. Γιατί έχει η προσευχή ζωτική σημασία για έναν βαφτισμένο Χριστιανό;

10 Ενώ η προσωπική μελέτη είναι ένας τρόπος για να ακούμε τον Ιεχωβά, η προσευχή είναι ένας τρόπος για να του μιλάμε. Ο Χριστιανός δεν πρέπει να θεωρεί την προσευχή ανούσια τελετουργία. Ούτε είναι κάτι σαν φυλαχτό που αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας σε κάποια προσπάθεια. Η προσευχή αποτελεί πραγματική επικοινωνία με τον Δημιουργό μας. Ο Ιεχωβά θέλει να σε ακούει. (Διαβάστε Φιλιππησίους 4:6) Όταν αντιμετωπίζεις οποιαδήποτε ανησυχία, η σοφή συμβουλή της Γραφής είναι να “ρίχνεις στον Ιεχωβά το βάρος που σηκώνεις”. (Ψαλμ. 55:22) Το πιστεύεις πραγματικά; Εκατομμύρια αδελφοί και αδελφές μπορούν να σε διαβεβαιώσουν ότι αυτό τους έχει βοηθήσει. Μπορεί να βοηθήσει και εσένα!

11. Γιατί πρέπει πάντα να ευχαριστείς τον Ιεχωβά;

11 Η προσευχή σού δίνει την ευκαιρία να κάνεις κάτι περισσότερο από το να ζητάς απλώς τη βοήθεια του Ιεχωβά. Η Γραφή λέει: «Αποδειχτείτε ευγνώμονες». (Κολ. 3:15) Μερικές φορές μάς απορροφούν τόσο πολύ τα προβλήματά μας ώστε παραβλέπουμε τις πολλές ευλογίες που έχουμε. Βάλε στόχο να σκέφτεσαι κάθε μέρα τρία τουλάχιστον πράγματα για τα οποία μπορείς να είσαι ευγνώμων. Έπειτα, να ευχαριστείς με προσευχή τον Ιεχωβά για αυτές τις ευλογίες. Η Άμπιγκεϊλ, μια έφηβη που βαφτίστηκε στα 12, λέει: «Πιστεύω ότι ο Ιεχωβά αξίζει τις ευχαριστίες μας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο σύμπαν. Πρέπει να τον ευχαριστούμε με κάθε ευκαιρία για τα δώρα που μας έχει δώσει. Κάποτε άκουσα μια εξαιρετική υπενθύμιση: Αν ξυπνούσαμε αύριο έχοντας μόνο τα πράγματα για τα οποία ευχαριστήσαμε τον Ιεχωβά σήμερα, με τι θα είχαμε απομείνει;» *

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΣ

12, 13. Γιατί είναι σημαντικό να σκέφτεσαι πώς έχεις γευτεί εσύ προσωπικά την αγαθότητα του Ιεχωβά;

12 Ο βασιλιάς Δαβίδ, ο οποίος είχε απελευθερωθεί από πολλές οδυνηρές δοκιμασίες, είπε τα εξής λόγια σε έναν ύμνο: «Γευτείτε και δείτε ότι ο Ιεχωβά είναι αγαθός· ευτυχισμένος είναι ο ακμαίος άντρας που καταφεύγει σε αυτόν». (Ψαλμ. 34:8) Το συγκεκριμένο εδάφιο τονίζει την αξία της προσωπικής πείρας. Όταν διαβάζεις τη Γραφή και τα έντυπά μας και όταν παρακολουθείς τις Χριστιανικές συναθροίσεις, ακούς ενθαρρυντικές εμπειρίες για το πώς βοήθησε άλλους ο Θεός να μείνουν πιστοί. Αλλά καθώς αναπτύσσεσαι πνευματικά, χρειάζεται να δεις το χέρι του Ιεχωβά στη δική σου ζωή. Πώς έχεις γευτεί εσύ προσωπικά την αγαθότητα του Ιεχωβά;

13 Υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο όλοι οι Χριστιανοί έχουν γευτεί την αγαθότητα του Ιεχωβά. Έχουν προσκληθεί να πλησιάσουν τον Θεό και τον Γιο του. Ο Ιησούς είπε: «Κανείς δεν μπορεί να έρθει σε εμένα αν ο Πατέρας, που με έστειλε, δεν τον ελκύσει». (Ιωάν. 6:44) Πιστεύεις ότι αυτά τα λόγια ισχύουν για εσένα; Ένας νεαρός ίσως σκεφτεί: “Ο Ιεχωβά έλκυσε τους γονείς μου, και εγώ απλώς ακολούθησα”. Όταν όμως αφιερώθηκες στον Ιεχωβά και βαφτίστηκες, έδειξες ότι είχες αποκτήσει μια προνομιακή σχέση μαζί του. Τώρα εκείνος πραγματικά σε γνωρίζει. Η Γραφή μάς διαβεβαιώνει: «Αν κανείς αγαπάει τον Θεό, Εκείνος τον γνωρίζει αυτόν». (1 Κορ. 8:3) Να προσπαθείς πάντα να θεωρείς ιδιαίτερα πολύτιμη τη θέση σου στην οργάνωση του Ιεχωβά.

14, 15. Πώς σε βοηθάει η διακονία να ενισχύσεις την πίστη σου;

14 Ένας άλλος τρόπος για να γευτείς την αγαθότητα του Ιεχωβά είναι να νιώσεις την υποστήριξή του καθώς μιλάς για την πίστη σου σε άλλους. Μπορείς να το κάνεις αυτό στη διακονία αλλά και στο σχολείο. Μερικοί δυσκολεύονται να κηρύττουν στους συμμαθητές τους. Πιθανότατα καταλαβαίνεις το γιατί. Δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσουν. Και ακόμα πιο δύσκολο από το να μιλήσεις σε έναν και μόνο συμμαθητή σου μπορεί να είναι το να μιλήσεις σε μια μεγάλη ομάδα παιδιών. Τι θα σε βοηθήσει;

15 Κατ’ αρχάς, σκέψου γιατί έχεις πειστεί για τα πιστεύω σου. Μπορείς να αξιοποιήσεις τους οδηγούς μελέτης που βρίσκονται στον ιστότοπο jw.org. Έχουν σχεδιαστεί ώστε να σε βοηθήσουν να σκεφτείς τι πιστεύεις, γιατί το πιστεύεις και πώς μπορείς να το εξηγείς στους άλλους. Αν η πεποίθησή σου είναι ισχυρή και αν προετοιμάζεσαι καλά, θα νιώθεις την ώθηση να δίνεις μαρτυρία για το όνομα του Ιεχωβά.​—Ιερ. 20:8, 9.

16. Τι θα σε βοηθήσει να μη διστάζεις να μιλήσεις ανοιχτά για τα πιστεύω σου;

16 Ωστόσο, ακόμα και αν έχεις προετοιμαστεί, ίσως διστάζεις να μιλήσεις ανοιχτά για τα πιστεύω σου. Μια αδελφή που τώρα είναι 18 χρονών και βαφτίστηκε στα 13 της παραδέχεται: «Ξέρω τι πιστεύω, αλλά μερικές φορές δυσκολεύομαι να διατυπώσω τις σκέψεις μου». Πώς ξεπερνάει αυτό το εμπόδιο; Η ίδια λέει: «Προσπαθώ να είμαι άνετη. Οι συμμαθητές μου μιλούν ελεύθερα για ό,τι κάνουν. Πρέπει και εγώ να νιώθω ελεύθερη να κάνω το ίδιο. Αναφέρω λοιπόν έτσι τυχαία κάτι σαν και αυτό: “Τις προάλλες δίδασκα τη Γραφή και . . .” Στη συνέχεια αφηγούμαι κάποιο περιστατικό. Αν και το περιστατικό αυτό καθαυτό δεν σχετίζεται άμεσα με τη Γραφή, τα παιδιά πολλές φορές έχουν την περιέργεια να μάθουν πώς ακριβώς διδάσκω τη Γραφή. Μερικές φορές με ρωτούν για αυτό. Όσο περισσότερο χρησιμοποιώ τη συγκεκριμένη προσέγγιση, τόσο πιο εύκολο μου είναι. Και μετά νιώθω πάντα υπέροχα!»

17. Πώς θα σε βοηθάει η άποψή σου για την πίστη σου να μιλάς σε άλλους;

17 Όταν δείχνεις σεβασμό και προσωπικό ενδιαφέρον στους άλλους, είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν ανάλογα. «Πάντα είχα τον φόβο ότι αν ανέφερα τη Γραφή σε μια συζήτηση θα με θεωρούσαν φανατική». Αυτό το σχόλιο έκανε η Ολίβια, η οποία είναι 17 χρονών και βαφτίστηκε στην προεφηβική της ηλικία. Αργότερα άρχισε να σκέφτεται διαφορετικά. Αντί να επικεντρώνεται στους φόβους της, έκανε τον εξής συλλογισμό: «Πολλοί νεαροί δεν ξέρουν τίποτα για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Εμείς είμαστε οι μόνοι Μάρτυρες με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Επομένως, ο τρόπος με τον οποίο ενεργούμε μπορεί να καθορίσει την αντίδρασή τους. Τι θα γίνει αν είμαστε ντροπαλοί ή συνεσταλμένοι, αν δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε για την πίστη μας ή αν μιλάμε για αυτήν αλλά μετά “μαζευόμαστε”; Τότε θα νομίζουν ότι δεν νιώθουμε περήφανοι για αυτό που είμαστε. Μπορεί μάλιστα να μας φερθούν άσχημα επειδή μας λείπει η αυτοπεποίθηση. Αν όμως μιλάμε με άνεση και σιγουριά για τα πιστεύω μας, ως φυσιολογικό μέρος της συζήτησης, είναι πιο πιθανό να μας σέβονται».

ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΟΥ

18. Τι περιλαμβάνει το να αγωνίζεσαι για να λάβεις τη σωτηρία σου;

18 Όπως είδαμε, το να αγωνίζεσαι για να λάβεις τη σωτηρία σου αποτελεί σοβαρή ευθύνη. Περιλαμβάνεται η μελέτη του Λόγου του Θεού και ο στοχασμός γύρω από αυτόν, η προσευχή στον Ιεχωβά και το να σκέφτεσαι τους τρόπους με τους οποίους έχει ευλογήσει εσένα προσωπικά. Όλα αυτά θα ενισχύσουν τη βεβαιότητά σου ότι έχεις το προνόμιο να είσαι φίλος του Ιεχωβά. Αυτό με τη σειρά του θα σε ωθεί να μιλάς ανοιχτά για τα πιστεύω σου.​—Διαβάστε Ψαλμός 73:28.

19. Γιατί αξίζει τον κόπο η προσπάθεια που καταβάλλεις για τη σωτηρία σου;

19 Ο Ιησούς είπε: «Αν κάποιος θέλει να έρθει πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει το ξύλο του βασανισμού του και ας με ακολουθεί συνεχώς». (Ματθ. 16:24) Σαφώς, για να είσαι μαθητής του Χριστού, πρέπει να αφιερωθείς και να βαφτιστείς. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για αμέτρητες ευλογίες τώρα και για αιώνια ζωή στον νέο κόσμο του Θεού. Επομένως, έχεις κάθε λόγο να αγωνίζεσαι για να λάβεις τη σωτηρία σου!

^ παρ. 11 Για περισσότερες ιδέες, βλέπε το άρθρο «Οι Νεαροί Ρωτούν​—Γιατί Πρέπει να Προσεύχομαι;» και το συνοδευτικό του φύλλο εργασίας στον ιστότοπο jw.org/el.