Νεαροί, ο Δημιουργός σας Θέλει να Είστε Ευτυχισμένοι

Νεαροί, ο Δημιουργός σας Θέλει να Είστε Ευτυχισμένοι

«Σε χορταίνει με καλά πράγματα όλη σου τη ζωή».​—ΨΑΛΜ. 103:5.

ΥΜΝΟΙ: 135, 39

1, 2. Όταν επιλέγουμε στόχους στη ζωή, γιατί είναι σοφό να ακούμε τον Δημιουργό μας; (Βλέπε εικόνες στην αρχή του άρθρου.)

ΑΝ ΕΙΣΑΙ νεαρό άτομο, πιθανότατα έχεις λάβει πολλές συμβουλές για το μέλλον σου. Καθηγητές, σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού και άλλοι ίσως σε παροτρύνουν να επιδιώξεις ανώτερη εκπαίδευση και μια επικερδή σταδιοδρομία. Ο Ιεχωβά όμως σε συμβουλεύει να ακολουθήσεις διαφορετική πορεία. Βέβαια, θέλει να προσπαθείς να τα πηγαίνεις όσο καλύτερα γίνεται στο σχολείο ώστε να μπορείς να συντηρείς τον εαυτό σου όταν αποφοιτήσεις. (Κολ. 3:23) Αλλά όταν αποφασίζεις ποιες προτεραιότητες θα βάλεις στη ζωή σου, σε προτρέπει να καθοδηγείσαι από σοφές συμβουλές οι οποίες λαβαίνουν υπόψη τον σκοπό και το θέλημά του για εμάς σε αυτόν τον καιρό του τέλους.​—Ματθ. 24:14.

2 Να θυμάσαι επίσης ότι ο Ιεχωβά βλέπει ολόκληρη την εικόνα επειδή γνωρίζει τι περιμένει αυτόν τον κόσμο και πόσο σύντομα θα έρθει το τέλος του. (Ησ. 46:10· Ματθ. 24:3, 36) Επίσης γνωρίζει εμάς​—τι μας φέρνει πραγματική ικανοποίηση και ευτυχία καθώς και τι μας οδηγεί σε απογοήτευση και δυστυχία. Έτσι λοιπόν, όσο λογικές και αν φαίνονται οι ανθρώπινες συμβουλές, αν δεν λαβαίνουν υπόψη τον Λόγο του Θεού, δεν είναι καθόλου σοφές.​—Παρ. 19:21.

“ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΦΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ”

3, 4. Πώς επηρέασε μια κακή συμβουλή τον Αδάμ και την Εύα, καθώς και τους απογόνους τους;

3 Οι κακές συμβουλές έχουν τις ρίζες τους πολύ βαθιά στην ανθρώπινη ιστορία, τότε που έκανε την εμφάνισή του ο Σατανάς. Εκείνος ο αυθάδης, αυτόκλητος σύμβουλος είπε στην Εύα ότι η ίδια και ο σύζυγός της θα ήταν πιο ευτυχισμένοι αν επέλεγαν τη δική τους πορεία στη ζωή. (Γέν. 3:1-6) Στην πραγματικότητα όμως τα κίνητρα του Σατανά ήταν ιδιοτελή. Αυτό που ήθελε από τον Αδάμ και την Εύα, καθώς και από τους μελλοντικούς τους απογόνους, ήταν να δίνουν την υποταγή τους και τη λατρεία τους σε εκείνον αντί να λατρεύουν τον Ιεχωβά. Αλλά τι είχε κάνει ο Σατανάς για αυτούς; Ο Ιεχωβά ήταν εκείνος που τους είχε δώσει ό,τι είχαν​—το ταίρι τους, το πανέμορφο παραδεισιακό σπίτι τους και τα τέλεια σώματά τους με την προοπτική να ζουν για πάντα.

4 Δυστυχώς, ο Αδάμ και η Εύα παρήκουσαν τον Θεό, αποκόπτοντας τον εαυτό τους από εκείνον. Όπως ξέρεις, τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Σαν ένα λουλούδι που το κόβουμε από το φυτό, ο Αδάμ και η Εύα άρχισαν σιγά σιγά να «μαραίνονται» και να πεθαίνουν. Τα παιδιά τους υπέφεραν και εκείνα από την κατάρα της αμαρτίας. (Ρωμ. 5:12) Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να μην υποτάσσονται στον Θεό. Θέλουν να ζουν τη ζωή τους με τον δικό τους τρόπο. (Εφεσ. 2:1-3) Τα αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι “δεν υπάρχει σοφία ενάντια στον Ιεχωβά”.​—Παρ. 21:30.

5. Ποια πεποίθηση είχε ο Θεός στην ανθρώπινη δημιουργία του, και ήταν δικαιολογημένη αυτή η πεποίθηση;

5 Ωστόσο, ο Ιεχωβά ήξερε ότι μερικοί άνθρωποι, μεταξύ αυτών και πολλοί εξαιρετικοί νεαροί, θα τον αναζητούσαν και θα τον υπηρετούσαν. (Ψαλμ. 103:17, 18· 110:3) Πόσο τους εκτιμάει ο Ιεχωβά! Θεωρείς ότι είσαι και εσύ ένας από αυτούς; Αν ναι, αναμφίβολα απολαμβάνεις πολλά «καλά πράγματα» από τον Θεό τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην ευτυχία σου. (Διαβάστε Ψαλμός 103:5· Παρ. 10:22) Όπως θα δούμε τώρα, αυτά τα «καλά πράγματα» περιλαμβάνουν αφθονία εξαιρετικής πνευματικής τροφής, το καλύτερο είδος φίλων, αξιόλογους στόχους και αληθινή ελευθερία.

Ο ΙΕΧΩΒΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥ ΑΝΑΓΚΗ

6. Γιατί πρέπει να νοιάζεσαι για την πνευματική σου ανάγκη, και πώς προμηθεύει ο Ιεχωβά για εσένα;

6 Ανόμοια με τα ζώα, εσύ έχεις μια πνευματική ανάγκη την οποία μπορεί να ικανοποιήσει μόνο ο Δημιουργός σου. (Ματθ. 4:4) Όταν τον ακούς με εκτίμηση, αποκτάς κατανόηση, σοφία και ευτυχία. Ο Ιησούς είπε: «Ευτυχισμένοι είναι όσοι έχουν συναίσθηση της πνευματικής τους ανάγκης». (Ματθ. 5:3) Ο Θεός ικανοποιεί την πνευματική σου ανάγκη με τον Λόγο του και με την άφθονη πνευματική τροφή που παρέχει μέσω “του πιστού και φρόνιμου δούλου”. (Ματθ. 24:45) Και από τι ποικιλία και πλούτο χαρακτηρίζεται αυτή η τροφή!​—Ησ. 65:13, 14.

7. Ποια είναι μερικά οφέλη όταν αφομοιώνεις την πνευματική τροφή που παρέχει ο Θεός;

7 Η πνευματική τροφή που παρέχει ο Θεός θα σου δίνει σοφία και ικανότητα σκέψης, εφόδια τα οποία θα σε προστατεύουν με πολλούς τρόπους. (Διαβάστε Παροιμίες 2:10-14) Για παράδειγμα, αυτές οι ιδιότητες σου ανοίγουν τα μάτια ώστε να ξεχωρίζεις τις ψεύτικες διδασκαλίες, όπως την άποψη ότι δεν υπάρχει Δημιουργός. Σε προστατεύουν από το ψέμα ότι τα χρήματα και τα αποκτήματα είναι το κλειδί για την ευτυχία. Και σε βοηθούν να αναγνωρίζεις τις εσφαλμένες επιθυμίες και την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και να τους αντιστέκεσαι. Συνέχισε λοιπόν να αναζητάς τη θεϊκή σοφία και την ικανότητα σκέψης, θεωρώντας τες θησαυρούς! Καθώς θα αποκτάς αυτές τις πολύτιμες ιδιότητες, θα διαπιστώσεις προσωπικά ότι ο Ιεχωβά σε αγαπάει και θέλει το καλύτερο για εσένα.​—Ψαλμ. 34:8· Ησ. 48:17, 18.

8. Γιατί πρέπει να πλησιάσεις τον Θεό τώρα, και πώς θα σε ωφελήσει αυτό στο μέλλον;

8 Σύντομα, κάθε μέρος του κόσμου του Σατανά θα κατασυντριφτεί, και μόνο κοντά στον Ιεχωβά θα είμαστε ασφαλείς. Μάλιστα, μπορεί να έρθει ο καιρός που θα εξαρτόμαστε από αυτόν για το επόμενο γεύμα μας! (Αββακ. 3:2, 12-19) Ναι, τώρα είναι ο καιρός να πλησιάσεις τον ουράνιο Πατέρα σου και να ενισχύσεις την εμπιστοσύνη σου σε εκείνον. (2 Πέτρ. 2:9) Αν το κάνεις αυτό, τότε ό,τι και αν συμβαίνει γύρω σου, θα νιώθεις όπως ο ψαλμωδός Δαβίδ, ο οποίος έγραψε: «Κρατώ τον Ιεχωβά διαρκώς μπροστά μου. Επειδή αυτός είναι στα δεξιά μου, δεν θα κλονιστώ ποτέ».​—Ψαλμ. 16:8.

Ο ΙΕΧΩΒΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΔΟΣ ΦΙΛΩΝ

9. (α) Σύμφωνα με το εδάφιο Ιωάννης 6:44, τι κάνει ο Ιεχωβά; (β) Τι το ξεχωριστό συμβαίνει όταν συναντούμε άλλους Μάρτυρες;

9 Ο Ιεχωβά ελκύει εκείνους στους οποίους επιτρέπει να γίνουν μέλη της πνευματικής του οικογένειας. Ελκύει με καλοσύνη αυτά τα ειλικρινή άτομα στην αληθινή λατρεία. (Διαβάστε Ιωάννης 6:44) Όταν συναντάς πρώτη φορά κάποιον που δεν είναι στην αλήθεια, τι ξέρεις για αυτό το άτομο; Πέρα από το όνομά του και την εμφάνισή του, πιθανώς ελάχιστα. Αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο όταν συναντάς πρώτη φορά κάποιον που γνωρίζει και αγαπάει τον Ιεχωβά. Ακόμα και αν αυτός έχει μεγαλώσει διαφορετικά ή είναι από άλλη χώρα, φυλή ή πολιτισμό, γνωρίζεις ήδη πολλά για εκείνον, όπως και εκείνος για εσένα!

Ο Ιεχωβά θέλει να έχουμε το καλύτερο είδος φίλων και να βάζουμε πνευματικούς στόχους (Βλέπε παραγράφους 9-12)

10, 11. Τι κοινό έχουν μεταξύ τους τα μέλη του λαού του Ιεχωβά, και πώς μας ωφελεί αυτό;

10 Παραδείγματος χάρη, αναγνωρίζετε αμέσως ο ένας τη «γλώσσα» του άλλου, την «καθαρή γλώσσα» της αλήθειας. (Σοφ. 3:9) Ως αποτέλεσμα, ο καθένας σας ξέρει τι πιστεύει ο άλλος για τον Θεό, τους ηθικούς κανόνες και την ελπίδα για το μέλλον, για να αναφέρουμε μόνο λίγα. Επιπλέον, αυτά τα πράγματα είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορείς να γνωρίζεις για κάποιον, και σου δίνουν μια αίσθηση σιγουριάς και εμπιστοσύνης. Επίσης, θέτουν τη βάση για ωφέλιμες και διαρκείς φιλίες.

11 Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ως λάτρης του Ιεχωβά έχεις το καλύτερο είδος φίλων, και αυτοί βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Απλώς τους περισσότερους δεν τους έχεις γνωρίσει ακόμα! Ποιος άλλος, εκτός από τον λαό του Ιεχωβά, απολαμβάνει αυτό το πολύτιμο δώρο;

Ο ΙΕΧΩΒΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

12. Ποιους εξαιρετικούς πνευματικούς στόχους μπορείς να βάλεις;

12 Διαβάστε Εκκλησιαστής 11:9–12:1. Έχεις βάλει έναν ή περισσότερους πνευματικούς στόχους τους οποίους αγωνίζεσαι να πετύχεις; Ίσως προσπαθείς να διαβάζεις την Αγία Γραφή κάθε μέρα. Ή μπορεί να προσπαθείς να βελτιώσεις τις ικανότητές σου στην ομιλία και στη διδασκαλία. Όποιους στόχους και αν έχεις, πώς νιώθεις όταν βλέπεις θετικά αποτελέσματα ή όταν τα βλέπουν οι άλλοι και σε επαινούν; Αναμφίβολα νιώθεις ότι πέτυχες κάτι και χαίρεσαι. Και δικαίως, διότι βάζεις το θέλημα του Θεού πάνω από το δικό σου, όπως έκανε ο Ιησούς.​—Ψαλμ. 40:8· Παρ. 27:11.

13. Τι καθιστά την υπηρεσία του Θεού ιδιαίτερη και μοναδική σε σύγκριση με τις κοσμικές επιδιώξεις;

13 Επίσης, εστιάζοντας σε πνευματικές επιδιώξεις, κάνεις ένα έργο που φέρνει αληθινή ικανοποίηση γιατί δεν είναι ούτε κατά διάνοια μάταιο. Ο απόστολος Παύλος έγραψε: «Να είστε σταθεροί, αμετακίνητοι, έχοντας πάντοτε πολλά να κάνετε στο έργο του Κυρίου, γνωρίζοντας ότι ο κόπος σας δεν είναι μάταιος σε σχέση με τον Κύριο». (1 Κορ. 15:58) Συγκριτικά, μια ζωή που χαρακτηρίζεται από κοσμικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις​—ακόμα και αν αυτές φαίνεται ότι φέρνουν μεγάλη επιτυχία—​σε τελική ανάλυση είναι μια ζωή ματαιότητας. (Λουκ. 9:25) Κάποιος που το απέδειξε αυτό τόσο στον εαυτό του όσο και σε εμάς ήταν ο βασιλιάς Σολομών.​—Ρωμ. 15:4.

14. Τι μπορείς να μάθεις από το πείραμα του Σολομώντα με τις απολαύσεις;

14 Ο Σολομών, ο οποίος διέθετε αμύθητα πλούτη και μεγάλη εξουσία, έκανε ένα πείραμα “δοκιμάζοντας τις απολαύσεις για να δει τι καλό πρόσφεραν”. (Εκκλ. 2:1-10) Έχτισε σπίτια, σχεδίασε κήπους και πάρκα, και επιδίωξε οτιδήποτε επιθυμούσε. Πώς ένιωθε μετά; Ευχαριστημένος; Γεμάτος; Ικανοποιημένος; Δεν χρειάζεται να μαντέψουμε. Μας το είπε ο ίδιος, γράφοντας: «Όταν όμως συλλογίστηκα όλα τα έργα που έκαναν τα χέρια μου . . . , είδα ότι τα πάντα ήταν μάταια . . . Τίποτα . . . δεν είχε πραγματική αξία». (Εκκλ. 2:11) Τι δυνατό μάθημα! Θα δείξεις σοφία παίρνοντάς το στα σοβαρά;

15. Γιατί είναι σημαντική η πίστη, και ποια είναι τα οφέλη της, σύμφωνα με το εδάφιο Ψαλμός 32:8;

15 Ο Ιεχωβά θέλει να σε γλιτώσει από τον πόνο που θα νιώθεις αν χρειαστεί να πάθεις για να μάθεις τα μαθήματα της ζωής. Ομολογουμένως, χρειάζεσαι πίστη για να υπακούς στον Θεό και να βάζεις το θέλημά του πρώτο στη ζωή σου. Αυτή η πίστη είναι ανεκτίμητη και ποτέ δεν απογοητεύει. Ναι, ο Ιεχωβά ποτέ δεν θα ξεχάσει “την αγάπη που έδειξες για το όνομά του”. (Εβρ. 6:10) Γι’ αυτό λοιπόν, να εργάζεσαι σκληρά ώστε να οικοδομήσεις ισχυρή πίστη, και έτσι θα δεις από πρώτο χέρι ότι ο ουράνιος Πατέρας σου θέλει το καλύτερο για εσένα.​—Διαβάστε Ψαλμός 32:8.

Ο ΘΕΟΣ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

16. Γιατί πρέπει να θεωρούμε πολύτιμη την ελευθερία και να τη χρησιμοποιούμε σοφά;

16 «Όπου υπάρχει το πνεύμα του Ιεχωβά, υπάρχει ελευθερία», έγραψε ο Παύλος. (2 Κορ. 3:17) Ναι, ο Ιεχωβά αγαπάει την ελευθερία, και έβαλε αυτή την αγάπη και στη δική σου καρδιά. Ταυτόχρονα όμως, θέλει να χρησιμοποιείς την ελευθερία σου υπεύθυνα, κάτι που αποτελεί προστασία για εσένα. Ίσως ξέρεις νεαρούς που βλέπουν πορνογραφία, διαπράττουν σεξουαλική ανηθικότητα, ασχολούνται με αθλήματα υψηλού κινδύνου, παίρνουν ναρκωτικά ή κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Μπορεί όντως να απολαμβάνουν λίγες στιγμές έξαψης ή ευχαρίστησης. Αλλά συνήθως το τίμημα είναι μεγάλο​—κάποια ασθένεια, εθισμός ή ακόμα και θάνατος. (Γαλ. 6:7, 8) Σαφώς, η «ελευθερία» τους είναι μια οδυνηρή αυταπάτη.​—Τίτο 3:3.

17, 18. (α) Πώς ελευθερώνει η υπακοή στον Θεό; (β) Πώς συγκρίνεται η ελευθερία που είχαν αρχικά ο Αδάμ και η Εύα με αυτήν των ανθρώπων σήμερα;

17 Συγκριτικά μιλώντας, πόσους ξέρεις που αρρώστησαν επειδή τηρούσαν τους Γραφικούς κανόνες; Σαφώς, η υπακοή στον Ιεχωβά ωφελεί την υγεία και ελευθερώνει. (Ψαλμ. 19:7-11) Επιπλέον, όταν χρησιμοποιείς την ελευθερία σου σοφά​—δηλαδή μέσα στα όρια των τέλειων νόμων και αρχών του Θεού—​δείχνεις στον Θεό αλλά και στους γονείς σου ότι αξίζεις να σου δοθεί περισσότερη ελευθερία. Μάλιστα, σκοπός του Θεού είναι να δώσει τελικά στους πιστούς υπηρέτες του τέλεια ελευθερία, η οποία στη Γραφή αποκαλείται «ένδοξη ελευθερία των παιδιών του Θεού».​—Ρωμ. 8:21.

18 Ο Αδάμ και η Εύα πήραν μια γεύση αυτής της ελευθερίας. Στον κήπο της Εδέμ, πόσες περιοριστικές εντολές τούς έδωσε ο Θεός; Μόνο μία. Δεν έπρεπε να φάνε από τον καρπό ενός και μόνο δέντρου. (Γέν. 2:9, 17) Θα θεωρούσες αυτόν τον μοναδικό περιορισμό σκληρό ή καταπιεστικό; Όχι βέβαια! Σύγκρινέ το αυτό με τους αναρίθμητους ανθρωποποίητους νόμους που εξαναγκάζονται οι άνθρωποι να μαθαίνουν και να τηρούν.

19. Με ποιους τρόπους διδασκόμαστε ώστε να γίνουμε ένας ελεύθερος λαός;

19 Ο Ιεχωβά συμπεριφέρεται πολύ σοφά στους υπηρέτες του. Αντί να μας δίνει έναν ατελείωτο κατάλογο με νόμους, μας διδάσκει υπομονετικά να ακολουθούμε τον νόμο της αγάπης. Θέλει να ζούμε σύμφωνα με τις θεϊκές αρχές και να μισούμε το κακό. (Ρωμ. 12:9) Η Επί του Όρους Ομιλία του Ιησού αποτελεί θαυμάσιο παράδειγμα αυτής της διδασκαλίας, καθώς αναφέρεται στις βαθύτερες αιτίες της αδικοπραγίας. (Ματθ. 5:27, 28) Ως Βασιλιάς της Βασιλείας του Θεού, ο Χριστός θα συνεχίσει να μας εκπαιδεύει στον νέο κόσμο ώστε η στάση μας απέναντι στη δικαιοσύνη και στην ανομία να αντικατοπτρίζει τέλεια τη δική του. (Εβρ. 1:9) Επίσης, θα μας εξυψώσει σε σωματική και διανοητική τελειότητα. Για φαντάσου, δεν θα νιώθεις πια την έλξη της αμαρτίας ούτε θα υφίστασαι τις φρικτές συνέπειές της. Τότε, επιτέλους, θα απολαμβάνεις «την ένδοξη ελευθερία» που σου υποσχέθηκε ο Ιεχωβά.

20. (α) Πώς χρησιμοποιεί ο Ιεχωβά την ελευθερία του; (β) Πώς μπορείς να ωφεληθείς από το παράδειγμα του Θεού;

20 Βέβαια, η ελευθερία μας ποτέ δεν θα είναι απόλυτη. Θα κυριαρχείται από την αγάπη για τον Θεό και για τους συνανθρώπους μας. Στην ουσία, ο Ιεχωβά μάς ζητάει απλώς να τον μιμούμαστε. Εκείνος διαθέτει απεριόριστη ελευθερία, αλλά έχει επιλέξει να καθοδηγείται από την αγάπη στις σχέσεις του με τα νοήμονα πλάσματά του. (1 Ιωάν. 4:7, 8) Είναι λοιπόν λογικό ότι η ελευθερία μας θα βρει την πληρέστερη έκφρασή της μόνο όταν θα καθοδηγείται από τη θεοειδή αγάπη.

21. (α) Πώς ένιωθε ο Δαβίδ απέναντι στον Ιεχωβά; (β) Τι θα εξετάσουμε στο επόμενο άρθρο;

21 Εκτιμάς τα πολλά «καλά πράγματα» που σου έχει δώσει ο Ιεχωβά, όπως την αφθονία πνευματικής τροφής, καλούς φίλους, αξιόλογους στόχους και την προοπτική της τέλειας ελευθερίας; (Ψαλμ. 103:5) Αν ναι, ελπίζουμε να σε εκφράζει η προσευχή που έχει καταγραφεί στο εδάφιο Ψαλμός 16:11: «Μου μαθαίνεις τον δρόμο της ζωής. Στην παρουσία σου υπάρχει άφθονη χαρά· υπάρχει ευτυχία στα δεξιά σου για πάντα». Το επόμενο άρθρο θα εξετάσει μερικά ακόμα πνευματικά πετράδια που βρίσκουμε στον 16ο Ψαλμό. Αυτά θα φωτίσουν ακόμα περισσότερο τα κλειδιά για μια αληθινά ικανοποιητική ζωή.