ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 1

Μείνετε Ήρεμοι και Δείξτε Εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά

Μείνετε Ήρεμοι και Δείξτε Εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά

ΕΔΑΦΙΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021: «Μείνετε ήρεμοι και δείξτε εμπιστοσύνη​—αυτό θα είναι η δύναμή σας».​—ΗΣ. 30:15.

ΥΜΝΟΣ 3 Σιγουριά μας, Ελπίδα μας, Δύναμή Μας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ *

1. Σαν τον βασιλιά Δαβίδ, τι μπορεί να ρωτούν μερικοί από εμάς;

ΟΛΟΙ θέλουμε να έχουμε ήρεμη και ειρηνική ζωή. Σε κανέναν δεν αρέσει να ανησυχεί. Ενίοτε όμως, ίσως μας κατακλύζουν αισθήματα ανησυχίας. Μάλιστα, μερικοί υπηρέτες του Ιεχωβά ίσως κάνουν την ίδια ερώτηση που έκανε ο βασιλιάς Δαβίδ στον Ιεχωβά: «Ως πότε θα με τρώει η ανησυχία και θα θλίβεται η καρδιά μου κάθε ημέρα;»​—Ψαλμ. 13:2.

2. Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;

2 Αν και δεν μπορούμε να απαλλαχτούμε εντελώς από τα αισθήματα ανησυχίας, μπορούμε να κάνουμε πολλά ώστε να τα κρατάμε υπό έλεγχο. Σε αυτό το άρθρο, θα εντοπίσουμε αρχικά κάποια πράγματα που ίσως μας προξενούν ανησυχία. Κατόπιν, θα εξετάσουμε έξι πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να παραμένουμε ήρεμοι καθώς αντιμετωπίζουμε προβλήματα.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ;

3. Ποιες πιέσεις αντιμετωπίζουμε, και κατά πόσον μπορούμε να τις ελέγξουμε;

3 Κάποια πράγματα που προξενούν ανησυχία μπορούμε να τα ελέγξουμε ελάχιστα ή και καθόλου. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε πόσο θα ακριβαίνουν τα τρόφιμα, τα ρούχα και η στέγαση κάθε χρόνο. Ούτε μπορούμε να ελέγξουμε το πόσο συχνά θα προσπαθούν οι συνάδελφοι ή οι συμμαθητές μας να μας δελεάσουν ώστε να φερθούμε ανέντιμα ή ανήθικα. Επίσης, δεν μπορούμε να τερματίσουμε την εγκληματικότητα στη γειτονιά μας. Βιώνουμε αυτά τα προβλήματα επειδή ζούμε σε έναν κόσμο όπου η νοοτροπία των περισσότερων ανθρώπων δεν βασίζεται σε Βιβλικές αρχές. Ο Σατανάς, ο θεός αυτού του κόσμου, ξέρει ότι μερικοί θα επιτρέψουν στις «ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων» να τους εμποδίσουν να υπηρετούν τον Ιεχωβά. (Ματθ. 13:22· 1 Ιωάν. 5:19) Δεν είναι να απορούμε που ο κόσμος είναι γεμάτος πιεστικές καταστάσεις!

4. Ποια μπορεί να είναι η αντίδρασή μας στις έντονες πιέσεις;

4 Εξαιτίας των έντονων πιέσεων, ίσως αφήνουμε την ανησυχία να μας κατατρώει. Για παράδειγμα, μπορεί να ανησυχούμε ότι θα αρρωστήσουμε και θα χάσουμε μεροκάματα ή ακόμα και τη δουλειά μας. Επίσης, ίσως φοβόμαστε ότι δεν θα μείνουμε πιστοί αν βρεθούμε αντιμέτωποι με τον πειρασμό να παραβιάσουμε τον νόμο του Θεού. Σύντομα ο Σατανάς θα κάνει εκείνους που ελέγχει να επιτεθούν στον λαό του Θεού, οπότε ίσως ανησυχούμε για το πώς θα αντιδράσουμε σε αυτή την επίθεση. Ίσως αναρωτιόμαστε: “Είναι κακό να ανησυχώ για τέτοια πράγματα;”

5. Τι εννοούσε ο Ιησούς όταν είπε: «Μην ανησυχείτε»;

5 Ξέρουμε ότι ο Ιησούς είπε στους ακολούθους του: «Μην ανησυχείτε». (Ματθ. 6:25) Μήπως αυτό σημαίνει ότι αναμένει από εμάς να μη νιώθουμε ποτέ την παραμικρή ανησυχία; Όχι βέβαια! Άλλωστε, στο παρελθόν κάποιοι όσιοι υπηρέτες του Ιεχωβά πάλευαν με ανησυχίες αλλά δεν έχασαν την επιδοκιμασία του. * (1 Βασ. 19:4· Ψαλμ. 6:3) Ο Ιησούς ουσιαστικά μας καθησύχαζε με αυτά τα λόγια. Δεν ήθελε να ανησυχούμε σε τέτοιον βαθμό για τις έγνοιες της ζωής ώστε να επηρεαστεί αρνητικά η υπηρεσία μας προς τον Θεό. Ποιοι είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να έχουμε υπό έλεγχο την ανησυχία μας;​—Βλέπε το πλαίσιο « Πώς θα το Κάνετε Αυτό».

ΕΞΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΗΡΕΜΟΙ

Βλέπε παράγραφο 6 *

6. Σύμφωνα με τα εδάφια Φιλιππησίους 4:6, 7, τι μπορεί να ηρεμήσει τις ανησυχίες μας;

6 (1Να προσεύχεστε συχνά. Οι Χριστιανοί που είναι υπό πίεση μπορούν να βρίσκουν ανακούφιση στρεφόμενοι στον Ιεχωβά με ένθερμη προσευχή. (1 Πέτρ. 5:7) Ως απάντηση στις προσευχές σας, θα λαβαίνετε την «ειρήνη του Θεού η οποία υπερβαίνει κάθε [ανθρώπινη] κατανόηση». (Διαβάστε Φιλιππησίους 4:6, 7) Ο Ιεχωβά ηρεμεί τις ανησυχητικές σκέψεις μας μέσω του ισχυρού αγίου του πνεύματος.​—Γαλ. 5:22.

7. Τι πρέπει να θυμόμαστε όταν προσευχόμαστε στον Θεό;

7 Όταν πλησιάζετε τον Ιεχωβά με προσευχή, να του ανοίγετε την καρδιά σας. Να είστε συγκεκριμένοι. Πείτε του ποιο είναι το πρόβλημα και εξηγήστε του πώς νιώθετε για αυτό. Αν είναι εφικτό να λυθεί, ζητήστε από τον Ιεχωβά σοφία για να βρείτε τη λύση και δύναμη για να ενεργήσετε αναλόγως. Αν η λύση του προβλήματος δεν είναι στο χέρι σας, ζητήστε του να σας βοηθήσει να μην ανησυχείτε υπερβολικά. Αν είστε συγκεκριμένοι στις προσευχές σας, αργότερα θα μπορέσετε να δείτε πιο καθαρά πώς απάντησε ο Ιεχωβά. Αν η απάντηση δεν έρθει αμέσως αφού προσευχηθείτε, μην παραιτηθείτε. Ο Ιεχωβά θέλει, όχι μόνο να είστε συγκεκριμένοι στις προσευχές σας, αλλά και να δείχνετε επιμονή.​—Λουκ. 11:8-10.

8. Τι πρέπει να περιλαμβάνουμε στις προσευχές μας;

8 Καθώς ρίχνετε τις ανησυχίες σας στον Ιεχωβά μέσω προσευχής, να περιλαμβάνετε οπωσδήποτε και λόγια ευχαριστίας. Είναι καλό να συλλογιζόμαστε τις ευλογίες μας, ακόμα και όταν οι περιστάσεις μας είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Αν κάποιες φορές δεν βρίσκετε λόγια να εκφράσετε τα έντονα συναισθήματά σας, να θυμάστε ότι ο Ιεχωβά απαντάει και σε προσευχές τόσο απλές όπως: “Σε παρακαλώ, βοήθησέ με!”​—2 Χρον. 18:31· Ρωμ. 8:26.

Βλέπε παράγραφο 9 *

9. Πώς μπορεί να βρεθεί αληθινή ασφάλεια;

9 (2Να βασίζεστε στη σοφία του Ιεχωβά, όχι στη δική σας. Τον όγδοο αιώνα Π.Κ.Χ., ο λαός του Ιούδα ένιωθε να απειλείται από τους Ασσυρίους. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποφύγουν τον ασσυριακό ζυγό, στράφηκαν στην ειδωλολατρική Αίγυπτο. (Ησ. 30:1, 2) Ο Ιεχωβά τούς προειδοποίησε ότι η κακή τους πορεία θα είχε καταστροφικές συνέπειες. (Ησ. 30:7, 12, 13) Μέσω του Ησαΐα, ο Ιεχωβά είπε στον λαό πώς θα μπορούσαν να βρουν αληθινή ασφάλεια. «Μείνετε ήρεμοι και δείξτε εμπιστοσύνη [στον Ιεχωβά]​—αυτό θα είναι η δύναμή σας».​—Ησ. 30:15β.

10. Ποιες είναι μερικές καταστάσεις στις οποίες μπορούμε να δείξουμε ότι εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά;

10 Πώς θα μπορούσαμε να δείξουμε ότι εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά; Σκεφτείτε μερικά παραδείγματα. Ας υποθέσουμε ότι σας προσφέρουν μια εργασία με μεγαλύτερο μισθό η οποία θα απαιτεί σημαντικό μέρος του χρόνου σας και θα παρεμποδίζει το πνευματικό σας πρόγραμμα. Ή υποθέστε ότι κάποιος στον χώρο εργασίας σας εκδηλώνει αισθηματικό ενδιαφέρον για εσάς, αλλά δεν είναι βαφτισμένος υπηρέτης του Θεού. Ή φανταστείτε ότι ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειάς σας σάς δίνει τελεσίγραφο: «Ή εγώ ή ο Θεός σου». Και στις τρεις περιπτώσεις, βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη απόφαση, αλλά σε καθεμιά από αυτές ο Ιεχωβά θα σας δώσει την κατεύθυνση που χρειάζεστε. (Ματθ. 6:33· 10:37· 1 Κορ. 7:39) Το ερώτημα είναι: Θα εμπιστευτείτε αυτή την κατεύθυνση τόσο ώστε να την εφαρμόσετε;

Βλέπε παράγραφο 11 *

11. Ποιες Βιβλικές αφηγήσεις θα μπορούσαμε να μελετήσουμε για να μένουμε ήρεμοι όταν αντιμετωπίζουμε εναντίωση;

11 (3Να μαθαίνετε από καλά και κακά παραδείγματα. Η Αγία Γραφή περιέχει πολλές αφηγήσεις που τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να μένουμε ήρεμοι και να θέτουμε την εμπιστοσύνη μας στον Ιεχωβά. Καθώς μελετάτε αυτές τις αφηγήσεις, να παρατηρείτε τι βοηθούσε τους υπηρέτες του Θεού να μένουν ήρεμοι ακόμα και όταν αντιμετώπιζαν ακραία εναντίωση. Λόγου χάρη, όταν το ιουδαϊκό ανώτατο δικαστήριο πρόσταξε τους αποστόλους να σταματήσουν να κηρύττουν, εκείνοι δεν φοβήθηκαν. Απεναντίας, δήλωσαν με τόλμη: «Πρέπει να υποτασσόμαστε πρωτίστως στην εξουσία του Θεού και όχι των ανθρώπων». (Πράξ. 5:29) Ακόμα και όταν τους έδειραν, οι απόστολοι δεν πανικοβλήθηκαν. Γιατί; Επειδή ήξεραν ότι ο Ιεχωβά ήταν στο πλευρό τους. Ήταν ευχαριστημένος μαζί τους. Έτσι λοιπόν, συνέχισαν να κηρύττουν τα καλά νέα. (Πράξ. 5:40-42) Παρόμοια, όταν ο μαθητής Στέφανος βρέθηκε αντιμέτωπος με τον θάνατο, παρέμεινε τόσο ήρεμος και γαλήνιος, ώστε το πρόσωπό του ήταν «σαν πρόσωπο αγγέλου». (Πράξ. 6:12-15) Γιατί; Επειδή ήταν βέβαιος για την επιδοκιμασία του Ιεχωβά.

12. Σύμφωνα με τα εδάφια 1 Πέτρου 3:14 και 4:14, γιατί μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι όταν διωκόμαστε;

12 Οι απόστολοι είχαν άμεσες αποδείξεις ότι ο Ιεχωβά ήταν μαζί τους. Εκείνος τους είχε δώσει τη δύναμη να κάνουν θαύματα. (Πράξ. 5:12-16· 6:8) Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με εμάς σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, μέσω του Λόγου του, ο Ιεχωβά μάς διαβεβαιώνει στοργικά πως, όταν υποφέρουμε για χάρη της δικαιοσύνης, ευαρεστείται με εμάς και το πνεύμα του είναι μαζί μας. (Διαβάστε 1 Πέτρου 3:14· 4:14) Αντί λοιπόν να βασανίζουμε το μυαλό μας με το πώς θα αντιδράσουμε στον σφοδρό διωγμό στο μέλλον, είναι καλύτερα να εστιάζουμε στο πώς μπορούμε τώρα να ενισχύουμε την πεποίθησή μας στην ικανότητα του Ιεχωβά να μας στηρίζει και να μας απελευθερώνει. Όπως εκείνοι οι πρώτοι μαθητές, έτσι και εμείς πρέπει να εμπιστευόμαστε στην υπόσχεση του Ιησού: «Εγώ θα σας δώσω λόγια και σοφία που όλοι μαζί οι εναντιούμενοί σας δεν θα μπορούν να της αντισταθούν ούτε να την αντικρούσουν». Μας έχει δοθεί η εγγύηση: «Μέσω της υπομονής σας θα διατηρήσετε τη ζωή σας». (Λουκ. 21:12-19) Και ποτέ ας μην ξεχνάμε ότι ο Ιεχωβά διατηρεί στη μνήμη του και την παραμικρή λεπτομέρεια για τους υπηρέτες του που πεθαίνουν πιστοί σε αυτόν. Έχοντας αυτή τη γνώση, θα τους αναστήσει.

13. Πώς ωφελούμαστε εξετάζοντας τις εμπειρίες εκείνων που δεν έμειναν ήρεμοι και δεν έδειξαν εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά;

13 Μαθαίνουμε επίσης από τις εμπειρίες εκείνων που δεν έμειναν ήρεμοι και δεν έδειξαν εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά. Η μελέτη αυτών των κακών παραδειγμάτων θα μας βοηθήσει να μην κάνουμε τα λάθη που έκαναν εκείνοι. Για παράδειγμα, στην αρχή της διακυβέρνησής του, ο βασιλιάς Ασά του Ιούδα στηρίχτηκε στον Ιεχωβά όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν τεράστιο στρατό. Ο Ιεχωβά τον ευλόγησε χαρίζοντάς του τη νίκη. (2 Χρον. 14:9-12) Αργότερα όμως, όταν ο πολύ μικρότερος στρατός του βασιλιά Βαασά του Ισραήλ ήρθε εναντίον του, ο Ασά πλήρωσε τους Συρίους για στρατιωτική βοήθεια αντί να στραφεί στον Ιεχωβά για σωτηρία, όπως είχε κάνει στο παρελθόν. (2 Χρον. 16:1-3) Και προς το τέλος της ζωής του, όταν αρρώστησε βαριά, δεν στηρίχτηκε στον Ιεχωβά για βοήθεια.​—2 Χρον. 16:12.

14. Τι μαθαίνουμε από τα λάθη του Ασά;

14 Στην αρχή, ο Ασά απέβλεπε στον Ιεχωβά όταν αντιμετώπιζε προβλήματα. Αργότερα όμως, έπαψε να στρέφεται στον Θεό του για βοήθεια, προτιμώντας να χειρίζεται μόνος του τα ζητήματα. Εκ πρώτης όψεως, το σχέδιό του να στραφεί στους Συρίους για βοήθεια εναντίον του Ισραήλ μπορεί να φαινόταν πολύ πρακτικό. Αλλά η επιτυχία του δεν κράτησε πολύ. Ο Ιεχωβά τού είπε μέσω ενός προφήτη: «Επειδή στηρίχτηκες στον βασιλιά της Συρίας και δεν στηρίχτηκες στον Ιεχωβά τον Θεό σου, ο στρατός του βασιλιά της Συρίας έχει διαφύγει από το χέρι σου». (2 Χρον. 16:7) Εμείς δεν πρέπει να έχουμε τόση αυτοπεποίθηση ώστε να προσπαθούμε να χειριζόμαστε τα ζητήματα μόνοι μας, χωρίς να αποβλέπουμε στον Ιεχωβά για καθοδηγία μέσω του Λόγου του. Ακόμα και σε κάποια επείγουσα κατάσταση, πρέπει να στηριχτούμε με ηρεμία στον Ιεχωβά και εκείνος θα μας βοηθήσει να τα καταφέρουμε.

Βλέπε παράγραφο 15 *

15. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε όταν διαβάζουμε τη Γραφή;

15 (4Να απομνημονεύετε Βιβλικές περικοπές. Καθώς διαβάζετε Βιβλικές περικοπές που δείχνουν ότι αποκτούμε δύναμη όταν μένουμε ήρεμοι και εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά, να προσπαθείτε να απομνημονεύσετε μερικά βασικά εδάφια. Ίσως θα σας βοηθήσει να τα γράφετε κάπου και να τα ανασκοπείτε συχνά. Ο Ιησούς του Ναυή έλαβε την προσταγή να διαβάζει χαμηλόφωνα το βιβλίο του Νόμου σε τακτική βάση προκειμένου να ενεργεί σοφά. Αυτές οι υπενθυμίσεις θα τον βοηθούσαν επίσης να υπερνικήσει τον φόβο που θα μπορούσαν να του προκαλέσουν οι περιστάσεις του. (Ιησ. Ναυή 1:8, 9) Πολλές εκφράσεις στον Λόγο του Θεού μπορούν να δώσουν και σε εσάς ειρήνη διάνοιας και καρδιάς σε καταστάσεις που κανονικά θα προξενούσαν ανησυχία ή τρόμο.​—Ψαλμ. 27:1-3· Παρ. 3:25, 26.

Βλέπε παράγραφο 16 *

16. Πώς χρησιμοποιεί ο Ιεχωβά την εκκλησία για να μας βοηθάει να μένουμε ήρεμοι και να δείχνουμε εμπιστοσύνη σε αυτόν;

16 (5Να συναναστρέφεστε με τον λαό του Θεού. Ο Ιεχωβά χρησιμοποιεί τους αδελφούς και τις αδελφές μας για να μας βοηθάει να μένουμε ήρεμοι και να δείχνουμε εμπιστοσύνη σε αυτόν. Στις συναθροίσεις μας, ωφελούμαστε από τη διδασκαλία που παρέχεται, από τα σχόλια του ακροατηρίου και από τις εποικοδομητικές συζητήσεις που κάνουμε με τους αδελφούς και τις αδελφές μας. (Εβρ. 10:24, 25) Ενθαρρυνόμαστε επίσης πολύ όταν ανοίγουμε την καρδιά μας σε έμπιστους φίλους στην εκκλησία. «Ο καλός λόγος» από έναν φίλο μπορεί να καθησυχάσει σε μεγάλο βαθμό την ανησυχία μας.​—Παρ. 12:25.

Βλέπε παράγραφο 17 *

17. Σύμφωνα με το εδάφιο Εβραίους 6:19, πώς μπορεί η ελπίδα της Βασιλείας να μας χαρίζει σταθερότητα παρά τις δύσκολες περιστάσεις;

17 (6Να κρατάτε την ελπίδα σας ισχυρή. Η ελπίδα της Βασιλείας λειτουργεί «σαν άγκυρα για την ψυχή», χαρίζοντάς μας σταθερότητα παρά τις δύσκολες περιστάσεις ή τις ανησυχητικές σκέψεις. (Διαβάστε Εβραίους 6:19) Να στοχάζεστε την υπόσχεση του Ιεχωβά για ένα μέλλον στο οποίο δεν θα υπάρχουν πια αρνητικές σκέψεις. (Ησ. 65:17) Να οραματίζεστε τον εαυτό σας στον ειρηνικό νέο κόσμο, όπου οι οδυνηρές καταστάσεις θα αποτελούν παρελθόν. (Μιχ. 4:4) Θα ενισχύετε επίσης την ελπίδα σας αν τη μεταδίδετε και σε άλλους. Να κάνετε όλα όσα μπορείτε στο έργο κηρύγματος και μαθήτευσης. Τότε, θα έχετε «την πλήρη βεβαιότητα της ελπίδας μέχρι το τέλος».​—Εβρ. 6:11.

18. Τι δυσκολίες αναμένουμε στο μέλλον, και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία;

18 Καθώς αυτό το σύστημα πραγμάτων πλησιάζει στο τέλος του, θα βιώνουμε περισσότερες δυσκολίες που θα μπορούσαν να μας προξενήσουν ανησυχητικές σκέψεις. Το εδάφιο του έτους για το 2021 θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες και να μείνουμε ήρεμοι, όχι με τη δική μας δύναμη, αλλά χάρη στην εμπιστοσύνη μας στον Ιεχωβά. Στη διάρκεια του έτους, ας δείχνουμε με τις πράξεις μας ότι έχουμε πίστη στην υπόσχεση του Ιεχωβά: «Μείνετε ήρεμοι και δείξτε εμπιστοσύνη​—αυτό θα είναι η δύναμή σας».​Ησ. 30:15.

ΥΜΝΟΣ 8 Ο Ιεχωβά Είναι το Καταφύγιό Μας

^ παρ. 5 Το εδάφιο του έτους για το 2021 τονίζει πόσο σημαντικό είναι να εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά σε πιεστικές καταστάσεις τώρα αλλά και στο μέλλον. Αυτό το άρθρο θα αναλύσει πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εφαρμόσουμε τη συμβουλή του εδαφίου του έτους.

^ παρ. 5 Μερικοί πιστοί αδελφοί και αδελφές υποφέρουν από έντονες κρίσεις άγχους ή πανικού. Μια τέτοια διαταραχή αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν πρέπει να συγχέεται με το είδος ανησυχίας στο οποίο αναφερόταν ο Ιησούς.

^ παρ. 63 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: (1) Στη διάρκεια της μέρας, μια αδελφή προσεύχεται έντονα για τις ανησυχίες της.

^ παρ. 65 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: (2) Την ώρα του διαλείμματος στη δουλειά της, στρέφεται στον Λόγο του Θεού για σοφία.

^ παρ. 67 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: (3) Κάνει στοχασμούς γύρω από καλά και κακά παραδείγματα που βρίσκονται στη Γραφή.

^ παρ. 69 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: (4) Κολλάει στο ψυγείο της ένα ενθαρρυντικό εδάφιο που θέλει να απομνημονεύσει.

^ παρ. 71 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: (5) Απολαμβάνει καλή συναναστροφή στη διακονία.

^ παρ. 73 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: (6) Ισχυροποιεί την ελπίδα της συλλογιζόμενη το μέλλον.