ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 4

Γιατί Παρευρισκόμαστε στην Ανάμνηση

Γιατί Παρευρισκόμαστε στην Ανάμνηση

«Εξακολουθήστε να το κάνετε αυτό σε ανάμνησή μου».​—ΛΟΥΚ. 22:19.

ΥΜΝΟΣ 20 Έδωσες τον Αγαπητό σου Γιο

ΠΕΡΙΛΗΨΗ *

1, 2. (α) Πότε ιδιαίτερα θυμόμαστε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο που έχει πεθάνει; (β) Τι θέσπισε ο Ιησούς το βράδυ προτού πεθάνει;

 ΟΣΑ χρόνια και αν έχουν περάσει από τότε που πέθαναν κάποιοι αγαπημένοι μας άνθρωποι, εξακολουθούμε να τους θυμόμαστε. Η επέτειος του θανάτου τους συνήθως μας φέρνει στον νου ιδιαίτερα ζωηρές αναμνήσεις.

2 Κάθε χρόνο, είμαστε ανάμεσα στους εκατομμύρια ανθρώπους παγκόσμια που συναθροίζονται με αφορμή την επέτειο του θανάτου κάποιου που αγαπάμε πολύ​—του Ιησού Χριστού. (1 Πέτρ. 1:8) Συγκεντρωνόμαστε για να θυμηθούμε εκείνον που έδωσε τη ζωή του ως λύτρο ώστε να μας σώσει από την αμαρτία και τον θάνατο. (Ματθ. 20:28) Μάλιστα, ο Ιησούς ήθελε να θυμούνται οι ακόλουθοί του τον θάνατό του. Το βράδυ προτού πεθάνει, θέσπισε ένα ιδιαίτερο δείπνο και έδωσε την εντολή: «Εξακολουθήστε να το κάνετε αυτό σε ανάμνησή μου».​—Λουκ. 22:19.

3. Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;

3 Ένας μικρός αριθμός εκείνων που παρευρίσκονται στην Ανάμνηση του θανάτου του Χριστού έχουν ουράνια ελπίδα. Αλλά παρευρίσκονται και πολλά εκατομμύρια άλλα άτομα που έχουν επίγεια ελπίδα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε λόγους για τους οποίους και οι δύο ομάδες παρευρίσκονται πρόθυμα στην Ανάμνηση κάθε χρόνο. Θα δούμε επίσης πώς ωφελούμαστε από την παρουσία μας εκεί. Ας αρχίσουμε εξετάζοντας κάποιους λόγους για τους οποίους παρευρίσκονται οι χρισμένοι.

ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΜΕΝΟΙ

4. Γιατί παίρνουν οι χρισμένοι από το ψωμί και το κρασί στην Ανάμνηση;

4 Κάθε χρόνο, οι χρισμένοι αποβλέπουν στο να παρευρεθούν στην Ανάμνηση ως συμμετέχοντες. Γιατί είναι κατάλληλο να παίρνουν από το ψωμί και το κρασί; Για να βρούμε την απάντηση, ας σκεφτούμε τι συνέβη το τελευταίο βράδυ της επίγειας ζωής του Ιησού. Μετά το δείπνο του Πάσχα, ο Ιησούς θέσπισε το Δείπνο του Κυρίου, όπως είναι γνωστό. Έδωσε το ψωμί και το κρασί στους 11 πιστούς αποστόλους του και τους είπε να φάνε και να πιουν από αυτά. Τους μίλησε για δύο διαθήκες, δηλαδή συμφωνίες​—τη νέα διαθήκη και τη διαθήκη για Βασιλεία. * (Λουκ. 22:19, 20, 28-30) Αυτές οι διαθήκες κατέστησαν εφικτό να γίνουν εκείνοι οι απόστολοι και ένας περιορισμένος αριθμός άλλων ατόμων βασιλιάδες και ιερείς στον ουρανό. (Αποκ. 5:10· 14:1) Μόνο όσοι ανήκουν στο χρισμένο υπόλοιπο * και μετέχουν σε αυτές τις δύο διαθήκες μπορούν να παίρνουν από το ψωμί και το κρασί στην Ανάμνηση.

5. Τι αναγνωρίζουν οι χρισμένοι όσον αφορά την ελπίδα που τους έχει δοθεί;

5 Προσέξτε άλλον έναν λόγο για τον οποίο οι χρισμένοι αδημονούν να παρευρεθούν στην Ανάμνηση: Αυτός ο εορτασμός τούς δίνει την ευκαιρία να συλλογιστούν την ελπίδα τους. Ο Ιεχωβά τούς έχει δώσει μια θαυμαστή ελπίδα​—να απολαύσουν αθάνατη και άφθαρτη ζωή στον ουρανό, να υπηρετήσουν μαζί με τον δοξασμένο Ιησού Χριστό και τους υπόλοιπους από τους 144.000 και, πάνω από όλα, να βρίσκονται στην ίδια την παρουσία του Ιεχωβά Θεού! (1 Κορ. 15:51-53· 1 Ιωάν. 3:2) Οι χρισμένοι αναγνωρίζουν ότι έχουν προσκληθεί να απολαύσουν τέτοια προνόμια στον ουρανό. Αλλά για να γίνουν δεκτοί στον ουρανό πρέπει να παραμείνουν πιστοί μέχρι τον θάνατό τους. (2 Τιμ. 4:7, 8) Οι χρισμένοι νιώθουν μεγάλη χαρά όταν συλλογίζονται την ουράνια ελπίδα τους. (Τίτο 2:13) Τι θα πούμε για τα «άλλα πρόβατα»; (Ιωάν. 10:16) Ποιοι είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους παρευρίσκονται στην Ανάμνηση;

ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΑΤΑ

6. Γιατί παρευρίσκονται τα άλλα πρόβατα στην Ανάμνηση κάθε χρόνο;

6 Τα άλλα πρόβατα παρευρίσκονται στην Ανάμνηση, όχι ως συμμετέχοντες, αλλά ως παρατηρητές. Το 1938, ήταν η πρώτη φορά που όσοι έχουν την επίγεια ελπίδα προσκλήθηκαν συγκεκριμένα να παρευρεθούν στην Ανάμνηση. Η Σκοπιά 1 Μαρτίου 1938 (1 Απριλίου 1938 στην ελληνική) δήλωνε: “Θα είναι εξ ολοκλήρου ορθό και κατάλληλο για [όσους ανήκουν στα άλλα πρόβατα] να είναι παρόντες στη συνάθροιση αυτή και να παρατηρήσουν τι γίνεται. . . . Αυτός πρέπει να είναι, και είναι, καιρός αγαλλίασης και για αυτούς επίσης”. Όπως οι καλεσμένοι σε μια γαμήλια τελετή χαίρονται που παρευρίσκονται, έτσι και όσοι ανήκουν στα άλλα πρόβατα χαίρονται να είναι παρόντες ως παρατηρητές στην Ανάμνηση.

7. Γιατί αποβλέπουν με προσμονή τα άλλα πρόβατα στην ομιλία της Ανάμνησης;

7 Τα άλλα πρόβατα επίσης συλλογίζονται την ελπίδα τους. Αποβλέπουν με προσμονή στην ομιλία της Ανάμνησης, επειδή μεγάλο μέρος της εστιάζει στα όσα θα κάνουν ο Χριστός και οι 144.000 συγκυβερνήτες του για τους πιστούς ανθρώπους κατά τη Χιλιετή Βασιλεία. Υπό την ηγεσία του Βασιλιά τους, του Ιησού Χριστού, εκείνοι οι ουράνιοι κυβερνήτες θα βοηθήσουν να μεταμορφωθεί η γη σε παράδεισο και να εξυψωθεί η υπάκουη ανθρωπότητα σε τελειότητα. Είναι πολύ συναρπαστικό για τους εκατομμύρια παρατηρητές στην Ανάμνηση να φαντάζονται τη μελλοντική εκπλήρωση Βιβλικών προφητειών, όπως αυτές που βρίσκονται στα εδάφια Ησαΐας 35:5, 6· 65:21-23 και Αποκάλυψη 21:3, 4. Οραματίζονται τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε εκείνον τον νέο κόσμο, και έτσι ενισχύουν την ελπίδα τους για το μέλλον και την αποφασιστικότητά τους να μην πάψουν ποτέ να υπηρετούν τον Ιεχωβά.​—Ματθ. 24:13· Γαλ. 6:9.

8. Ποιος είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο τα άλλα πρόβατα παρευρίσκονται στην Ανάμνηση;

8 Προσέξτε άλλον έναν λόγο για τον οποίο τα άλλα πρόβατα παρευρίσκονται στην Ανάμνηση. Θέλουν να δείξουν την αγάπη και την υποστήριξή τους στους χρισμένους. Ο Λόγος του Θεού προείπε ότι θα υπήρχε στενός δεσμός ανάμεσα στους χρισμένους και σε εκείνους που έχουν την επίγεια ελπίδα. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

9. Τι δείχνει η προφητεία που είναι καταγραμμένη στο εδάφιο Ζαχαρίας 8:23 για το πώς βλέπουν τα άλλα πρόβατα τους χρισμένους;

9 Διαβάστε Ζαχαρίας 8:23. Αυτή η προφητεία δημιουργεί μια συγκινητική εικόνα τού πώς βλέπουν τα άλλα πρόβατα τους χρισμένους αδελφούς και αδελφές τους. Οι λέξεις “Ιουδαίος” και «σας» αναφέρονται στην ίδια ομάδα, στο χρισμένο υπόλοιπο. (Ρωμ. 2:28, 29) Οι «10 άντρες από όλες τις γλώσσες των εθνών» αντιπροσωπεύουν τα άλλα πρόβατα. Αυτοί “πιάνουν σφιχτά” τους χρισμένους, δηλαδή προσκολλώνται όσια σε αυτούς, αποδίδοντας μαζί τους αγνή λατρεία. Όπως είναι λοιπόν φυσικό, το βράδυ της Ανάμνησης, όσοι ανήκουν στα άλλα πρόβατα δείχνουν τη στενή τους προσκόλληση στους χρισμένους με το να είναι παρόντες μαζί τους.

10. Τι έχει κάνει ο Ιεχωβά σε εκπλήρωση της προφητείας που βρίσκεται στα εδάφια Ιεζεκιήλ 37:15-19, 24, 25;

10 Διαβάστε Ιεζεκιήλ 37:15-19, 24, 25. Σε εκπλήρωση αυτής της προφητείας, ο Ιεχωβά έχει ενώσει τους χρισμένους και τα άλλα πρόβατα με έναν αδιάρρηκτο δεσμό ενότητας. Η προφητεία αναφέρει δύο ραβδιά. Εκείνοι που έχουν την ουράνια ελπίδα είναι σαν το ραβδί «για τον Ιούδα» (τη φυλή από την οποία επιλέγονταν οι βασιλιάδες του Ισραήλ), και εκείνοι που έχουν την επίγεια ελπίδα είναι σαν το ραβδί «του Εφραΐμ». * Ο Ιεχωβά θα ένωνε τις δύο ομάδες ώστε να γίνουν «ένα ραβδί». Αυτό σημαίνει ότι υπηρετούν ενωμένα υπό τον έναν Βασιλιά τους, τον Χριστό Ιησού. Κάθε χρόνο, οι χρισμένοι και τα άλλα πρόβατα παρευρίσκονται στην Ανάμνηση, όχι ως δύο χωριστές ομάδες, αλλά ως «ένα ποίμνιο» υπό “έναν ποιμένα”.​—Ιωάν. 10:16.

11. Πώς δείχνουν πρωτίστως την υποστήριξή τους στους αδελφούς του Χριστού «τα πρόβατα» που αναφέρονται στα εδάφια Ματθαίος 25:31-36, 40;

11 Διαβάστε Ματθαίος 25:31-36, 40. «Τα πρόβατα» σε αυτή την παραβολή αντιπροσωπεύουν τους δικαίους στον καιρό του τέλους οι οποίοι έχουν την επίγεια ελπίδα​—δηλαδή τα άλλα πρόβατα. Αυτοί στηρίζουν όσια τους εναπομένοντες χρισμένους με το πνεύμα αδελφούς του Χριστού πρωτίστως βοηθώντας τους να φέρουν σε πέρας μια τεράστια ευθύνη​—το παγκόσμιο έργο κηρύγματος και μαθήτευσης.​—Ματθ. 24:14· 28:19, 20.

12, 13. Ποιοι είναι μερικοί άλλοι τρόποι με τους οποίους τα άλλα πρόβατα δείχνουν την υποστήριξή τους για τους αδελφούς του Χριστού;

12 Κάθε χρόνο, τις εβδομάδες πριν από την Ανάμνηση, τα άλλα πρόβατα δείχνουν την υποστήριξή τους για τους αδελφούς του Χριστού συμμετέχοντας πλήρως σε μια παγκόσμια εκστρατεία για να προσκαλέσουν τους ενδιαφερομένους στην Ανάμνηση. (Βλέπε το πλαίσιο « Κάνετε Σχέδια εκ των Προτέρων για την Περίοδο της Ανάμνησης;») Επίσης, βοηθούν να γίνουν όλες οι αναγκαίες διευθετήσεις ώστε η Ανάμνηση να τηρηθεί σε κάθε εκκλησία παγκόσμια παρότι οι περισσότερες εκκλησίες δεν έχουν κανέναν που να παίρνει από τα εμβλήματα. Τα άλλα πρόβατα χαίρονται να στηρίζουν τους αδελφούς του Χριστού με τέτοιους τρόπους. Αυτά τα πρόβατα ξέρουν ότι ο Ιησούς βλέπει όσα κάνουν για τους χρισμένους αδελφούς του σαν να τα έκαναν για εκείνον προσωπικά.​—Ματθ. 25:37-40.

13 Ποιοι είναι μερικοί επιπρόσθετοι λόγοι για τους οποίους όλοι μας, ανεξάρτητα από την ελπίδα μας, παρευρισκόμαστε στην Ανάμνηση;

ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ

14. Πώς μας έχουν δείξει μεγάλη αγάπη ο Ιεχωβά και ο Ιησούς;

14 Είμαστε ευγνώμονες για την αγάπη που μας έχουν δείξει ο Ιεχωβά και ο Ιησούς. Ο Ιεχωβά έχει δείξει την αγάπη του για εμάς με πολλούς τρόπους, αλλά ένας τρόπος ξεχωρίζει από όλους τους άλλους. Η μεγαλύτερη έκφραση της ανιδιοτελούς αγάπης του Θεού μας ήταν το ότι έστειλε τον αγαπητό του Γιο να υποφέρει και να πεθάνει για εμάς. (Ιωάν. 3:16) Αναγνωρίζουμε ότι και ο Ιησούς έδειξε μεγάλη αγάπη δίνοντας πρόθυμα τη ζωή του για εμάς. (Ιωάν. 15:13) Δεν μπορούμε ποτέ να ανταποδώσουμε στον Ιεχωβά και στον Ιησού την αγάπη που μας έχουν δείξει. Μπορούμε όμως να δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας με τον τρόπο με τον οποίο ζούμε κάθε μέρα. (Κολ. 3:15) Επίσης, παρευρισκόμαστε στην Ανάμνηση ώστε να θυμόμαστε την αγάπη τους για εμάς καθώς και να δείχνουμε τη δική μας αγάπη για εκείνους.

15. Γιατί τόσο οι χρισμένοι όσο και τα άλλα πρόβατα εκτιμούν ιδιαίτερα το δώρο του λύτρου;

15 Εκτιμούμε ιδιαίτερα το δώρο του λύτρου. (Ματθ. 20:28) Οι χρισμένοι θεωρούν πολύτιμο το λύτρο, το οποίο καθιστά εφικτή τη θαυμάσια ελπίδα τους. Λόγω της πίστης τους στη θυσία του Χριστού, ο Ιεχωβά τούς έχει ανακηρύξει δίκαιους και τους έχει υιοθετήσει ως παιδιά του. (Ρωμ. 5:1· 8:15-17, 23) Όσοι ανήκουν στα άλλα πρόβατα είναι επίσης ευγνώμονες για το λύτρο. Με βάση την πίστη τους στο χυμένο αίμα του Χριστού, έχουν καθαρή υπόσταση ενώπιον του Θεού, μπορούν να του αποδίδουν ιερή υπηρεσία και έχουν την ελπίδα να επιζήσουν «από τη μεγάλη θλίψη». (Αποκ. 7:13-15) Ένας τρόπος με τον οποίο τόσο οι χρισμένοι όσο και τα άλλα πρόβατα δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους για το λύτρο είναι η παρουσία τους στην Ανάμνηση κάθε χρόνο.

16. Ποιος είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο παρευρισκόμαστε στην Ανάμνηση;

16 Ένας άλλος λόγος για τον οποίο παρευρισκόμαστε στην Ανάμνηση είναι ότι θέλουμε να υπακούμε στον Ιησού. Όποια και αν είναι η ελπίδα μας για το μέλλον, θεωρούμε ότι ισχύει για εμάς προσωπικά η εντολή την οποία έδωσε ο Ιησούς το βράδυ που θέσπισε την Ανάμνηση: «Εξακολουθήστε να το κάνετε αυτό σε ανάμνησή μου».​—1 Κορ. 11:23, 24.

ΠΩΣ ΩΦΕΛΟΥΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ

17. Πώς μας βοηθάει η Ανάμνηση να πλησιάσουμε περισσότερο τον Ιεχωβά;

17 Πλησιάζουμε περισσότερο τον Ιεχωβά. (Ιακ. 4:8) Όπως μάθαμε, η Ανάμνηση μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε την ελπίδα που μας έχει δώσει ο Ιεχωβά και να κάνουμε στοχασμούς γύρω από τη μεγάλη αγάπη που μας έχει δείξει. (Ιερ. 29:11· 1 Ιωάν. 4:8-10) Όταν συλλογιζόμαστε τη βέβαιη ελπίδα μας για το μέλλον και την ακλόνητη αγάπη του Θεού για εμάς, βαθαίνουμε τη δική μας αγάπη για τον Ιεχωβά και ενισχύουμε τη σχέση μας μαζί του.​—Ρωμ. 8:38, 39.

18. Τι μας ωθεί να κάνουμε ο στοχασμός γύρω από το παράδειγμα του Ιησού;

18 Υποκινούμαστε να μιμούμαστε το παράδειγμα του Ιησού. (1 Πέτρ. 2:21) Τις ημέρες πριν από την Ανάμνηση, εστιάζουμε σε Βιβλικές αφηγήσεις σχετικά με την τελευταία εβδομάδα του Ιησού στη γη, τον θάνατό του και την ανάστασή του. Έπειτα, το βράδυ της Ανάμνησης, η ομιλία μάς υπενθυμίζει την αγάπη του Ιησού για εμάς. (Εφεσ. 5:2· 1 Ιωάν. 3:16) Καθώς διαβάζουμε για το παράδειγμα αυτοθυσίας του Ιησού και κάνουμε στοχασμούς γύρω από αυτό, νιώθουμε την υποχρέωση “να περπατάμε ακριβώς όπως περπάτησε εκείνος”.​—1 Ιωάν. 2:6.

19. Πώς μπορούμε να παραμείνουμε στην αγάπη του Θεού;

19 Είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι να παραμείνουμε στην αγάπη του Θεού. (Ιούδα 20, 21) Παραμένουμε στην αγάπη του Θεού κάνοντας το καλύτερο που μπορούμε για να τον υπακούμε, να αγιάζουμε το όνομά του και να φέρνουμε χαρά στην καρδιά του. (Παρ. 27:11· Ματθ. 6:9· 1 Ιωάν. 5:3) Ο εορτασμός της Ανάμνησης μας ωθεί να είμαστε πιο αποφασισμένοι να ζούμε την κάθε ημέρα με τρόπο που λέει στον Ιεχωβά: “Θέλω να παραμείνω στην αγάπη σου για πάντα!”

20. Ποιους βάσιμους λόγους έχουμε να παρευρισκόμαστε στην Ανάμνηση;

20 Είτε η ελπίδα μας είναι να ζήσουμε για πάντα στον ουρανό είτε στη γη, έχουμε βάσιμους λόγους να παρευρισκόμαστε στην Ανάμνηση. Κάθε χρόνο, όταν συναθροιζόμαστε εκείνη την ημερομηνία, θυμόμαστε τον θάνατο κάποιου που αγαπάμε, του Ιησού Χριστού. Πάνω από όλα, θυμόμαστε τη μεγαλύτερη πράξη αγάπης​—την αγάπη που μας έδειξε ο Ιεχωβά δίνοντας τον Γιο του ως λύτρο. Φέτος, η Ανάμνηση θα διεξαχθεί το βράδυ της Παρασκευής 15 Απριλίου 2022. Αγαπάμε τον Ιεχωβά και τον Γιο του. Γι’ αυτό, κατά την επέτειο του θανάτου του Ιησού, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικό για εμάς από την παρουσία μας στην Ανάμνηση.

ΥΜΝΟΣ 16 Εξυμνείτε τον Ιεχωβά για τον Χρισμένο Γιο Του

^ Είτε η ελπίδα μας είναι να ζήσουμε στον ουρανό είτε στον παράδεισο στη γη, αποβλέπουμε στο να παρευρεθούμε στην Ανάμνηση κάθε χρόνο. Αυτό το άρθρο θα εξετάσει τους βάσιμους Βιβλικούς λόγους για τους οποίους παρευρισκόμαστε και το πώς ωφελούμαστε από αυτό.

^ Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα διαθήκη και τη διαθήκη για Βασιλεία, βλέπε το άρθρο «Θα Γίνετε “Βασιλεία Ιερέων”» στη Σκοπιά 15 Οκτωβρίου 2014, σελ. 15-17.

^ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Η έκφραση χρισμένο υπόλοιπο αναφέρεται στους εναπομένοντες χρισμένους Χριστιανούς που ζουν ακόμα στη γη.

^ Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προφητεία για τα δύο ραβδιά που βρίσκεται στο 37ο κεφάλαιο του Ιεζεκιήλ, βλέπε Η Αγνή Λατρεία του Ιεχωβά Επιτέλους Αποκαθίσταται!, σελ. 130-135, παρ. 3-17.