ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 4

Ο Ιεχωβά Έχει Τρυφερή Στοργή για Εσάς

Ο Ιεχωβά Έχει Τρυφερή Στοργή για Εσάς

«Ο Ιεχωβά είναι πολύ τρυφερός σε στοργή».​—ΙΑΚ. 5:11, υποσ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ

Η όσια αγάπη του Ιεχωβά μάς φέρνει πιο κοντά του και μας κάνει να νιώθουμε ότι έχουμε ασφάλεια και καλή φροντίδα, καθώς επίσης μας αναζωογονεί.

1. Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τον Ιεχωβά;

 ΕΧΕΤΕ ποτέ προσπαθήσει να φανταστείτε πώς είναι ο Ιεχωβά; Όταν του μιλάτε μέσω προσευχής, τι σας έρχεται στο μυαλό; Αν και ο Ιεχωβά είναι αόρατος, η Αγία Γραφή τον περιγράφει με διάφορους τρόπους. Ο Ιεχωβά αποκαλείται «ήλιος και ασπίδα» και «φωτιά που κατατρώει». (Ψαλμ. 84:11· Εβρ. 12:29) Η παρουσία του παρομοιάζεται με πέτρα ζαφειριού, αστραφτερό μέταλλο και λαμπρό ουράνιο τόξο. (Ιεζ. 1:26-28) Μερικές από αυτές τις περιγραφές του Ιεχωβά ίσως μας γεμίζουν δέος ή ακόμα και φόβο.

2. Τι μπορεί να εμποδίζει μερικούς να πλησιάσουν τον Ιεχωβά;

2 Εφόσον δεν μπορούμε να δούμε τον Ιεχωβά, ίσως δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι μας αγαπάει. Μερικοί νομίζουν ότι ο Ιεχωβά δεν θα μπορούσε ποτέ να τους αγαπήσει εξαιτίας των βιωμάτων τους. Ίσως να μην είχαν ποτέ έναν πατέρα που τους αγαπούσε. Ο Ιεχωβά κατανοεί αυτά τα αισθήματα και πώς μας επηρεάζουν. Για να μας βοηθήσει, αποκαλύπτει την υπέροχη προσωπικότητά του στον Λόγο του.

3. Γιατί είναι καλό να εξετάσουμε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την αγάπη του Ιεχωβά;

3 Η μία λέξη που περιγράφει καλύτερα τον Ιεχωβά είναι η αγάπη. (1 Ιωάν. 4:8) Ο Ιεχωβά είναι η προσωποποίηση της αγάπης. Η αγάπη επηρεάζει κάθε του πράξη. Η αγάπη του Θεού είναι τόσο θερμή και τόσο ισχυρή ώστε αυτός την εκδηλώνει ακόμα και σε εκείνους που δεν τον αγαπούν. (Ματθ. 5:44, 45) Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τον Ιεχωβά και την αγάπη του. Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τον Θεό μας, τόσο περισσότερο θα τον αγαπάμε.

Ο ΙΕΧΩΒΑ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ

4. Πώς σας κάνει να νιώθετε η τρυφερή στοργή του Ιεχωβά; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

4 «Ο Ιεχωβά είναι πολύ τρυφερός σε στοργή». (Ιακ. 5:11, υποσ.) Στη Γραφή, παρομοιάζει τον εαυτό του με στοργική μητέρα. (Ησ. 66:12, 13) Φανταστείτε μια μητέρα που φροντίζει με αγάπη το παιδάκι της. Το παίζει τρυφερά στα γόνατά της και του μιλάει με ήρεμη, καθησυχαστική φωνή. Όταν εκείνο κλαίει ή πονάει, η μητέρα του φροντίζει να έχει ό,τι χρειάζεται. Όταν εμείς πονάμε, μπορούμε να υπολογίζουμε στην αγάπη του Ιεχωβά. Ο ψαλμωδός έγραψε: «Όταν οι έγνοιες με έπνιξαν, εσύ με παρηγόρησες και με καθησύχασες».​—Ψαλμ. 94:19.

«Όπως η μητέρα παρηγορεί τον γιο της, έτσι θα σας παρηγορώ και εγώ» (Βλέπε παράγραφο 4)



5. Τι σημαίνει για εσάς η όσια αγάπη του Ιεχωβά;

5 Ο Ιεχωβά είναι όσιος. (Ψαλμ. 103:8) Όταν κάνουμε κάποιο λάθος, δεν μας θεωρεί χαμένη υπόθεση. Το έθνος του Ισραήλ τον απογοήτευσε επανειλημμένα. Ωστόσο, εκείνος εξέφρασε την ακλόνητη αγάπη του στον μετανοημένο λαό του με τα εξής λόγια: «Έγινες πολύτιμος στα μάτια μου, τιμημένος, και εγώ σε αγάπησα». (Ησ. 43:4, 5) Η αγάπη του Θεού δεν έχει αλλάξει. Μπορούμε πάντοτε να βασιζόμαστε σε αυτήν. Ακόμα και αν έχουμε κάνει κάποια σοβαρά λάθη, ο Ιεχωβά δεν μας εγκαταλείπει. Όταν μετανοούμε και επιστρέφουμε στον Ιεχωβά, βρίσκουμε την αγάπη του για εμάς άθικτη. Εκείνος υπόσχεται ότι «θα συγχωρήσει άφθονα». (Ησ. 55:7) Η Γραφή λέει ότι χάρη σε αυτή τη συγχώρηση θα έρθουν «καιροί αναζωογόνησης από τον ίδιο τον Ιεχωβά».​—Πράξ. 3:19.

6. Τι μας διδάσκει το εδάφιο Ζαχαρίας 2:8 για τον Ιεχωβά;

6 Διαβάστε Ζαχαρίας 2:8. Επειδή μας αγαπάει, ο Ιεχωβά είναι ευαίσθητος απέναντι στα αισθήματά μας και πρόθυμος να μας προστατεύει. Πονάει όταν πονάμε. Ως αποτέλεσμα, έχουμε βάση να προσευχόμαστε ως εξής: «Φύλαξέ με σαν την κόρη του ματιού σου». (Ψαλμ. 17:8) Το μάτι είναι ευαίσθητο και πολύτιμο μέρος του σώματος. Όταν λοιπόν ο Ιεχωβά μάς παρομοιάζει με την κόρη του ματιού του, είναι σαν να μας λέει: “Όποιος σε πειράξει, λαέ μου, πειράζει κάτι που είναι πολύτιμο για εμένα”.

7. Γιατί χρειάζεται να ενισχύσουμε την πεποίθησή μας στην αγάπη του Ιεχωβά;

7 Ο Ιεχωβά θέλει να είμαστε βέβαιοι ότι μας αγαπάει προσωπικά. Ξέρει όμως ότι εξαιτίας κάποιων βιωμάτων μας ίσως αναρωτιόμαστε για το αν θα μπορούσε να μας αγαπήσει. Ή ίσως αντιμετωπίζουμε κάποιες καταστάσεις τώρα που δοκιμάζουν την πεποίθησή μας στην αγάπη του Ιεχωβά. Τι θα ενισχύσει την πεποίθησή μας; Το να μάθουμε πώς εκφράζει ο Ιεχωβά την αγάπη του προς τον Ιησού, τους χρισμένους και όλους εμάς.

ΠΩΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΙΕΧΩΒΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ

8. Γιατί ήταν ο Ιησούς πεπεισμένος για την αγάπη του Πατέρα του;

8 Επί αμέτρητους αιώνες, ο Ιεχωβά και ο αγαπημένος του Γιος σφυρηλατούσαν έναν στενό δεσμό βαθιάς αγάπης και στοργής. Η σχέση τους είναι η παλιότερη στο σύμπαν. Ο Ιεχωβά εξέφρασε ανοιχτά την αγάπη του για τον Ιησού, όπως διαβάζουμε στο εδάφιο Ματθαίος 17:5. Ο Ιεχωβά θα μπορούσε απλώς να πει: “Αυτός είναι εκείνος τον οποίο έχω επιδοκιμάσει”. Ωστόσο, ήθελε να γνωρίζουμε πόσο πολύ αγαπάει τον Ιησού, γι’ αυτό είπε επίσης: «Αυτός είναι ο Γιος μου ο αγαπητός». Ο Ιεχωβά ήταν περήφανος για το ποιος ήταν ο Ιησούς και για το τι επρόκειτο να κάνει. (Εφεσ. 1:7) Και ο Ιησούς δεν είχε καμιά αμφιβολία για τα αισθήματα του Πατέρα του για εκείνον. Η αγάπη του Ιεχωβά ήταν τόσο πραγματική για τον Ιησού ώστε μπορούσε να τη νιώσει βαθιά μέσα του. Επανειλημμένα είπε με πεποίθηση ότι ο Πατέρας τον αγαπούσε.​—Ιωάν. 3:35· 10:17· 17:24.

9. Ποια έκφραση περιγράφει την αγάπη του Ιεχωβά για τους χρισμένους; Εξηγήστε. (Ρωμαίους 5:5)

9 Ο Ιεχωβά επιβεβαιώνει επίσης την αγάπη του για τους χρισμένους. (Διαβάστε Ρωμαίους 5:5) Προσέξτε την έκφραση «έχει εκχυθεί». Ένα σύγγραμμα το περιγράφει αυτό ως εξής: «Έχει έρθει πάνω μας σαν χείμαρρος». Πόσο δυναμικά τονίζει αυτή η εικόνα την άφθονη αγάπη του Ιεχωβά για τους χρισμένους! Οι χρισμένοι ξέρουν ότι τους έχει «αγαπήσει ο Θεός». (Ιούδα 1) Ο απόστολος Ιωάννης εξέφρασε τα αισθήματά τους όταν έγραψε: «Δείτε πόσο μεγάλη αγάπη μάς έχει δείξει ο Πατέρας, να αποκληθούμε παιδιά του Θεού!» (1 Ιωάν. 3:1) Μήπως η αγάπη του Ιεχωβά περιορίζεται στους χρισμένους; Όχι, ο Ιεχωβά έχει αποδείξει την αγάπη του για όλους εμάς.

10. Ποια είναι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση της αγάπης του Ιεχωβά για εσάς;

10 Ποια είναι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση της αγάπης του Ιεχωβά; Το λύτρο​—η πιο εξαιρετική πράξη αγάπης στο σύμπαν! (Ιωάν. 3:16· Ρωμ. 5:8) Ο Ιεχωβά έδωσε τον πολύτιμο Γιο του, επιτρέποντας να πεθάνει για όλους τους ανθρώπους, ώστε να μπορούν να συγχωρηθούν οι αμαρτίες μας και να γίνουμε φίλοι Του. (1 Ιωάν. 4:10) Όσο περισσότερο στοχαζόμαστε το τίμημα που κατέβαλαν ο Ιεχωβά και ο Ιησούς, τόσο περισσότερο κατανοούμε πόσο αγαπούν τον καθέναν από εμάς. (Γαλ. 2:20) Το λύτρο δεν καταβλήθηκε για να τηρηθούν οι όροι ενός ψυχρού συμβολαίου. Είναι ένα δώρο αγάπης. Ο Ιεχωβά απέδειξε την αγάπη του για εμάς θυσιάζοντας ό,τι πολυτιμότερο είχε​—τον Ιησού. Ο Ιεχωβά επέτρεψε να υποφέρει ο Γιος του και να πεθάνει για χάρη μας.

11. Τι μαθαίνουμε από το εδάφιο Ιερεμίας 31:3;

11 Όπως είδαμε, ο Ιεχωβά δεν κρατάει τα αισθήματά του για τον εαυτό του, αλλά εκφράζει θερμά την αγάπη του. (Διαβάστε Ιερεμίας 31:3) Ο Ιεχωβά μάς έχει ελκύσει κοντά του επειδή μας αγαπάει. (Παράβαλε Δευτερονόμιο 7:7, 8) Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να μας χωρίσει από αυτή την αγάπη. (Ρωμ. 8:38, 39) Πώς νιώθετε εσείς για αυτή την αγάπη; Διαβάστε τον 23ο Ψαλμό και δείτε την επίδραση που είχε η αγάπη και η τρυφερή φροντίδα του Ιεχωβά στον Δαβίδ και την επίδραση που μπορεί να έχει σε όλους εμάς.

ΠΩΣ ΝΙΩΘΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ;

12. Πώς θα συνοψίζατε τον 23ο Ψαλμό;

12 Ο 23ος Ψαλμός είναι ένας ύμνος που εκφράζει πεποίθηση για την αγάπη και την τρυφερή φροντίδα του Ιεχωβά. (Ψαλμός 23:1-6) Ο Δαβίδ, ο συγγραφέας αυτού του ψαλμού, περιγράφει τον ισχυρό δεσμό που υπήρχε ανάμεσα στον ίδιο και στον Ποιμένα του, τον Ιεχωβά. Ο Δαβίδ ένιωθε ασφαλής καθώς άφηνε τον Ιεχωβά να τον καθοδηγεί και εξαρτόταν απόλυτα από εκείνον. Ήξερε ότι η αγάπη του Ιεχωβά θα τον ακολουθούσε όλες τις ημέρες της ζωής του. Γιατί ήταν τόσο βέβαιος;

13. Γιατί ήταν ο Δαβίδ βέβαιος για τη φροντίδα του Ιεχωβά;

13 «Δεν θα μου λείψει τίποτα». Ο Δαβίδ ένιωθε ότι είχε καλή φροντίδα επειδή ο Ιεχωβά τού προμήθευε συνεχώς ό,τι είχε ανάγκη. Ο Δαβίδ επίσης απολάμβανε τη φιλία και την εύνοια του Ιεχωβά. Γι’ αυτό, ήταν βέβαιος πως, ό,τι και αν του επιφύλασσε το μέλλον, ο Ιεχωβά θα συνέχιζε να φροντίζει για όλες του τις ανάγκες. Η εμπιστοσύνη του Δαβίδ στην τρυφερή αγάπη του Ιεχωβά ήταν πιο ισχυρή από οποιεσδήποτε ανησυχίες του και του χάριζε βαθιά ευτυχία και ικανοποίηση.​—Ψαλμ. 16:11.

14. Πώς μπορεί να μας φροντίσει στοργικά ο Ιεχωβά;

14 Ο Ιεχωβά μάς φροντίζει στοργικά, ιδίως όταν συμβαίνουν άσχημα πράγματα στη ζωή μας. Η Κλερ, a η οποία υπηρετεί στο Μπέθελ πάνω από 20 χρόνια, ένιωσε αβοήθητη όταν η οικογένειά της δέχτηκε αλλεπάλληλα συντριπτικά πλήγματα. Ο πατέρας της υπέστη ένα σοβαρό εγκεφαλικό, μια από τις αδελφές της αποκόπηκε και οι δικοί της έχασαν τη μικρή τους επιχείρηση και το σπίτι τους. Πώς τους έδειξε ο Ιεχωβά τη στοργική του φροντίδα; Η Κλερ λέει: «Ο Ιεχωβά φρόντιζε πάντα να έχει η οικογένειά μου ό,τι χρειαζόταν την κάθε μέρα. Ξανά και ξανά, αυτό που προμήθευε ο Ιεχωβά ξεπερνούσε οτιδήποτε θα μπορούσα να φανταστώ! Σκέφτομαι συχνά εκείνες τις στιγμές που ένιωσα την τρυφερή αγάπη του Ιεχωβά και τις φυλάω σαν θησαυρό. Αυτές οι αναμνήσεις με βοηθούν να συνεχίζω παρά τις δοκιμασίες».

15. Γιατί ένιωθε ο Δαβίδ αναζωογονημένος; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

15 «Με αναζωογονεί». Κατά καιρούς, ο Δαβίδ ένιωθε έντονη στενοχώρια εξαιτίας όλων των προβλημάτων και των δοκιμασιών που αντιμετώπιζε. (Ψαλμ. 18:4-6) Εντούτοις, η τρυφερή αγάπη και η φροντίδα του Ιεχωβά τον αναζωογονούσαν. Ο Ιεχωβά οδηγούσε τον εξουθενωμένο φίλο του σε «χλοερά βοσκοτόπια» και σε «τόπους ανάπαυσης με άφθονα νερά». Ως αποτέλεσμα, ο Δαβίδ ξανάβρισκε τη δύναμή του και ήταν σε θέση να συνεχίζει.​—Ψαλμ. 18:28-32.

Ακόμα και ενόσω ο Δαβίδ ήταν φυγάς, η τρυφερή αγάπη και η φροντίδα του Ιεχωβά τον αναζωογονούσαν (Βλέπε παράγραφο 15)



16. Πώς σας έχει αναζωογονήσει η αγάπη του Ιεχωβά;

16 Παρόμοια σήμερα, «στην όσια αγάπη του Ιεχωβά οφείλεται το ότι δεν φτάσαμε στο τέλος μας» παρά τις δοκιμασίες και τις δυσκολίες της ζωής. (Θρ. 3:22· Κολ. 1:11) Πάρτε για παράδειγμα τη Ρέιτσελ, η οποία καταρρακώθηκε όταν ο σύζυγός της εγκατέλειψε τόσο εκείνη όσο και τον Ιεχωβά στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Τι έκανε ο Ιεχωβά για τη Ρέιτσελ; Η ίδια λέει: «Ο Ιεχωβά φρόντιζε να νιώθω ότι με αγαπούν: Με περιέβαλλαν φίλοι που περνούσαν χρόνο μαζί μου, μου έφερναν φαγητό, μου έστελναν καλοσυνάτα μηνύματα και ενθαρρυντικά εδάφια, μου χαμογελούσαν και δεν έπαυαν να μου υπενθυμίζουν ότι ο Ιεχωβά με φρόντιζε. Ευχαριστώ συνεχώς τον Ιεχωβά που μου έχει δώσει μια μεγάλη στοργική οικογένεια».

17. Γιατί ο Δαβίδ “δεν φοβόταν μήπως πάθει κακό”;

17 «Δεν φοβάμαι μήπως πάθω κακό, επειδή εσύ είσαι μαζί μου». Η ζωή του Δαβίδ κινδύνευε συχνά επειδή είχε πολλούς ισχυρούς εχθρούς. Αλλά η αγάπη του Ιεχωβά τον έκανε να νιώθει ασφαλής και προστατευμένος. Ο Δαβίδ μπορούσε να νιώσει ότι ο Ιεχωβά ήταν μαζί του σε κάθε κατάσταση και αυτό τον καθησύχαζε. Γι’ αυτό, μπορούσε να ψάλλει: «[Ο Ιεχωβά] με απάλλαξε από όλους τους φόβους μου». (Ψαλμ. 34:4) Οι φόβοι του Δαβίδ ήταν πραγματικοί, αλλά η αγάπη του Ιεχωβά ήταν ισχυρότερη από τους φόβους του.

18. Πώς μπορεί η βεβαιότητα ότι ο Ιεχωβά σάς αγαπάει να σας ενισχύσει όταν φοβάστε;

18 Πώς μας ενισχύει η βεβαιότητα ότι ο Ιεχωβά μάς αγαπάει όταν αντιμετωπίζουμε τρομακτικές καταστάσεις; Μια σκαπάνισσα, η Σούζι, περιγράφει πώς ένιωσε αυτή και ο σύζυγός της όταν ο γιος τους αυτοκτόνησε: «Μια ξαφνική τραγωδία είναι τραυματική εμπειρία και σε κάνει να νιώθεις ευάλωτος και αβοήθητος. Αλλά η τρυφερή στοργή του Ιεχωβά μάς έκανε να νιώθουμε ασφαλείς και προστατευμένοι». Η Ρέιτσελ θυμάται: «Κάποιο βράδυ που η καρδιά μου πονούσε αφόρητα και ήμουν γεμάτη ανησυχία και φόβο, κραύγασα δυνατά στον Ιεχωβά. Αμέσως ένιωσα ότι εκείνος καθησύχασε την καρδιά μου και με ηρέμησε, όπως μια μητέρα το μωρό της, και αποκοιμήθηκα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη τη στιγμή». Ένας πρεσβύτερος, ο Τάσος, έμεινε τέσσερα χρόνια στη φυλακή επειδή αρνήθηκε να καταταχθεί στον στρατό. Πώς γεύτηκε την αγάπη και τη φροντίδα του Ιεχωβά; Ο ίδιος λέει: «Ο Ιεχωβά φρόντισε για όλες τις ανάγκες μου και με το παραπάνω. Αυτό ενίσχυσε την πεποίθησή μου ότι μπορώ να τον εμπιστευτώ πλήρως. Επίσης, μέσω του πνεύματός του, ο Ιεχωβά μού έδινε χαρά παρότι βρισκόμουν σε ένα καταθλιπτικό περιβάλλον. Αυτό με διαβεβαίωσε ότι, όσο πιο στενά συνεργαζόμουν μαζί του, τόσο περισσότερο θα μπορούσα να ωφελούμαι από την αγαθότητά του. Γι’ αυτό, άρχισα να τον υπηρετώ ως τακτικός σκαπανέας ενόσω ήμουν στη φυλακή».

ΠΛΗΣΙΑΣΤΕ ΤΟΝ ΤΡΥΦΕΡΟ ΘΕΟ ΣΑΣ

19. (α) Τι θα λέμε στις προσευχές μας αν γνωρίζουμε ότι ο Θεός μάς αγαπάει; (β) Ποια περιγραφή της αγάπης του Ιεχωβά αγγίζει εσάς προσωπικά; (Βλέπε το πλαίσιο « Λόγια που μας Βοηθούν να Νιώσουμε τη Θερμή Αγάπη του Ιεχωβά».)

19 Όλες οι εμπειρίες που εξετάσαμε αποδεικνύουν ότι ο Ιεχωβά, «ο Θεός της αγάπης», είναι μαζί μας! (2 Κορ. 13:11) Εκείνος ενδιαφέρεται για εμάς προσωπικά. Είμαστε βέβαιοι ότι “περιβαλλόμαστε με την όσια αγάπη Του”. (Ψαλμ. 32:10) Όσο περισσότερο στοχαζόμαστε το πώς μας έχει δείξει την αγάπη του, τόσο πιο πραγματικός γίνεται και τόσο πιο κοντά του νιώθουμε. Μπορούμε να τον πλησιάζουμε ελεύθερα και να του λέμε πόσο χρειαζόμαστε την αγάπη του. Μπορούμε να του εκφράζουμε όλες μας τις ανησυχίες με τη βεβαιότητα ότι καταλαβαίνει και ότι είναι πρόθυμος να μας βοηθήσει.​—Ψαλμ. 145:18, 19.

20. Πώς μας φέρνει πιο κοντά στον Ιεχωβά η αγάπη του;

20 Όπως ελκυόμαστε στη θαλπωρή της φωτιάς μια κρύα μέρα, έτσι ελκυόμαστε και στη θερμή αγάπη του Ιεχωβά. Αν και η αγάπη του Ιεχωβά είναι ισχυρή, είναι επίσης και τρυφερή. Γι’ αυτό, να καλοδέχεστε τη θερμή αγάπη του Ιεχωβά στη ζωή σας. Και όλοι μας ας ανταποκρινόμαστε στην αγάπη του λέγοντας με ενθουσιασμό: «Αγαπώ τον Ιεχωβά»!​—Ψαλμ. 116:1.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΟΥΣΑΤΕ;

  • Πώς θα περιγράφατε την αγάπη του Ιεχωβά;

  • Γιατί μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά σάς αγαπάει πάρα πολύ;

  • Πώς σας κάνει να νιώθετε η αγάπη του Ιεχωβά;

a Μερικά ονόματα έχουν αλλαχτεί.