ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 29

Να Υποστηρίζετε τον Επίσκοπό μας, τον Ιησού

Να Υποστηρίζετε τον Επίσκοπό μας, τον Ιησού

«Μου έχει δοθεί όλη η εξουσία στον ουρανό και στη γη».​—ΜΑΤΘ. 28:18.

ΥΜΝΟΣ 13 Ο Χριστός, το Υπόδειγμά Μας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ a

1. Ποιο είναι το θέλημα του Ιεχωβά σήμερα;

 ΣΗΜΕΡΑ είναι θέλημα του Θεού να κηρυχτούν τα καλά νέα της Βασιλείας σε όλη τη γη. (Μάρκ. 13:10· 1 Τιμ. 2:3, 4) Αυτό το έργο είναι του Ιεχωβά, και είναι τόσο σημαντικό ώστε το έχει θέσει υπό την κατεύθυνση του αγαπημένου του Γιου. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι, υπό την επιδέξια επίβλεψη του Ιησού, το έργο κηρύγματος θα ολοκληρωθεί σε βαθμό που ικανοποιεί τον Ιεχωβά προτού έρθει το τέλος.​—Ματθ. 24:14.

2. Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;

2 Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς χρησιμοποιεί ο Ιησούς τον “πιστό και φρόνιμο δούλο” του για να παρέχει πνευματική τροφή και να οργανώνει τους ακολούθους του για τη μεγαλύτερη εκστρατεία κηρύγματος στην ιστορία. (Ματθ. 24:45) Θα δούμε επίσης τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να υποστηρίζει τον Ιησού και τον πιστό δούλο.

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ

3. Ποια εξουσία έχει δοθεί στον Ιησού;

3 Ο Ιησούς επιβλέπει το έργο κηρύγματος. Πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για αυτό; Λίγο προτού αναληφθεί στον ουρανό, ο Ιησούς συναντήθηκε με κάποιους πιστούς ακολούθους του σε ένα βουνό στη Γαλιλαία. Τους είπε: «Μου έχει δοθεί όλη η εξουσία στον ουρανό και στη γη». Προσέξτε τι είπε αμέσως μετά: «Πηγαίνετε, λοιπόν, και κάντε μαθητές από όλα τα έθνη». (Ματθ. 28:18, 19) Άρα λοιπόν, μεταξύ άλλων, στον Ιησού έχει δοθεί η εξουσία να κατευθύνει το έργο κηρύγματος.

4. Γιατί μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιησούς εξακολουθεί να επιβλέπει το έργο κηρύγματος;

4 Ο Ιησούς δήλωσε ότι το έργο κηρύγματος και μαθήτευσης θα επιτελούνταν σε «όλα τα έθνη» και ότι εκείνος θα ήταν μαζί με τους ακολούθους του «όλες τις ημέρες μέχρι την τελική περίοδο του συστήματος πραγμάτων». (Ματθ. 28:20) Εκείνες οι δηλώσεις δείχνουν σαφώς ότι το έργο κηρύγματος θα συνεχιζόταν υπό την επίβλεψη του Ιησού μέχρι και τις ημέρες μας.

5. Πώς συμμετέχουμε στην εκπλήρωση του εδαφίου Ψαλμός 110:3;

5 Ο Ιησούς δεν φοβόταν ότι δεν θα υπήρχαν αρκετοί εργάτες κατά την τελική περίοδο του συστήματος πραγμάτων. Ήξερε ότι θα εκπληρώνονταν τα προφητικά λόγια του ψαλμωδού: «Ο λαός σου θα προσφέρει πρόθυμα τον εαυτό του την ημέρα της στρατιωτικής σου δύναμης». (Ψαλμ. 110:3) Αν συμμετέχετε στο έργο κηρύγματος, υποστηρίζετε τον Ιησού και τον πιστό δούλο και συμβάλλετε στην εκπλήρωση αυτής της προφητείας. Το έργο προχωρεί, αλλά υπάρχουν και δυσκολίες.

6. Ποια είναι μια δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κήρυκες της Βασιλείας σήμερα;

6 Μια δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κήρυκες της Βασιλείας είναι η εναντίωση. Αποστάτες, θρησκευτικοί ηγέτες και πολιτικοί έχουν δώσει σε πολλούς εσφαλμένη εντύπωση για το έργο μας. Αν οι συγγενείς, οι γνωστοί και οι συνεργάτες μας έχουν παραπλανηθεί από αυτή την προπαγάνδα, ίσως μας πιέζουν να πάψουμε να υπηρετούμε τον Ιεχωβά και να πάψουμε να κηρύττουμε. Σε ορισμένες χώρες, η εναντίωση παίρνει τη μορφή εκφοβισμού, απειλών, συλλήψεων, ακόμα και φυλάκισης. Δεν μας εκπλήσσει αυτή η αντίδραση. Ο Ιησούς προείπε: «Όλα τα έθνη θα σας μισούν εξαιτίας του ονόματός μου». (Ματθ. 24:9) Και μόνο το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε τέτοιο μίσος αποτελεί απόδειξη ότι έχουμε την επιδοκιμασία του Ιεχωβά. (Ματθ. 5:11, 12) Ο Διάβολος κρύβεται πίσω από αυτή την εναντίωση. Αλλά δεν μπορεί να τα βάλει με τον Ιησού! Με την υποστήριξη του Ιησού, τα καλά νέα φτάνουν σε ανθρώπους όλων των εθνών. Εξετάστε τις αποδείξεις.

7. Ποιες αποδείξεις βλέπετε για το ότι εκπληρώνονται τα εδάφια Αποκάλυψη 14:6, 7;

7 Μια άλλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε ως κήρυκες της Βασιλείας είναι ο γλωσσικός φραγμός. Στην αποκάλυψη που έδωσε στον απόστολο Ιωάννη, ο Ιησούς προείπε ότι στις ημέρες μας τα καλά νέα θα υπερνικούσαν αυτό το εμπόδιο. (Διαβάστε Αποκάλυψη 14:6, 7) Πώς συμβαίνει αυτό; Δίνουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους την ευκαιρία να ανταποκριθούν στο άγγελμα της Βασιλείας. Σήμερα, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να διαβάσουν ύλη βασισμένη στη Γραφή στον ιστότοπό μας, τον jw.org, επειδή περιέχει πληροφορίες σε πάνω από 1.000 γλώσσες! Όσο για το βιβλίο Ευτυχισμένη Ζωή για Πάντα!, το κύριο εργαλείο μελέτης μας για το έργο μαθήτευσης, δόθηκε έγκριση να μεταφραστεί σε πάνω από 700 γλώσσες! Επίσης, η πνευματική τροφή έχει γίνει διαθέσιμη μέσω βίντεο για τους κουφούς και μέσω εκδόσεων στην Μπράιγ για τους τυφλούς. Βλέπουμε να εκπληρώνονται Βιβλικές προφητείες. Άνθρωποι «από όλες τις γλώσσες των εθνών» μαθαίνουν να μιλούν την «καθαρή γλώσσα» της Βιβλικής αλήθειας. (Ζαχ. 8:23· Σοφ. 3:9) Όλα αυτά επιτελούνται υπό την επιδέξια επίβλεψη του Ιησού Χριστού.

8. Ποια είναι τα αποτελέσματα της δράσης μας στο κήρυγμα μέχρι τώρα;

8 Σήμερα, πάνω από 8.000.000 άνθρωποι σε 240 χώρες είναι συνταυτισμένοι με την οργάνωση του Ιεχωβά, και κάθε χρόνο βαφτίζονται δεκάδες χιλιάδες! Ωστόσο, ακόμα σημαντικότερες από τους αριθμούς είναι οι πνευματικές ιδιότητες, η «νέα προσωπικότητα», που έχουν καλλιεργήσει αυτοί οι καινούριοι μαθητές. (Κολ. 3:8-10) Πολλοί έπαψαν να είναι ανήθικοι, βίαιοι, προκατειλημμένοι και εθνικιστές. Η προφητεία που έχει καταγραφεί στο εδάφιο Ησαΐας 2:4 εκπληρώνεται: “Δεν μαθαίνουν πια τον πόλεμο”. Καθώς καταβάλλουμε σκληρές προσπάθειες για να ντυθούμε τη νέα προσωπικότητα, συμβάλλουμε στο να ελκύονται άνθρωποι στην οργάνωση του Θεού και αποδεικνύουμε ότι ακολουθούμε τον επίσκοπό μας, τον Χριστό Ιησού. (Ιωάν. 13:35· 1 Πέτρ. 2:12) Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει τυχαία. Ο Ιησούς μάς δίνει την αναγκαία βοήθεια.

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΕΝΑΝ ΔΟΥΛΟ

9. Σύμφωνα με τα εδάφια Ματθαίος 24:45-47, τι προειπώθηκε όσον αφορά τον καιρό του τέλους;

9 Διαβάστε Ματθαίος 24:45-47. Ο Ιησούς προείπε ότι τον καιρό του τέλους θα διόριζε έναν “πιστό και φρόνιμο δούλο” να παρέχει πνευματική τροφή. Επομένως, θα αναμέναμε να εργάζεται πυρετωδώς αυτός ο δούλος στις ημέρες μας. Και όντως έτσι είναι. Ο επίσκοπός μας χρησιμοποιεί μια μικρή ομάδα χρισμένων αντρών για να παρέχει στον λαό του Θεού και στους ενδιαφερομένους πνευματική “τροφή στον κατάλληλο καιρό”. Αυτοί οι άντρες δεν εξουσιάζουν την πίστη των άλλων. (2 Κορ. 1:24) Απεναντίας, αναγνωρίζουν ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο “ηγέτης και διοικητής” του λαού του.​—Ησ. 55:4.

10. Ποιο από τα βιβλία που εμφανίζονται στις εικόνες σάς έπεισε να βαδίσετε στην οδό για αιώνια ζωή;

10 Από το 1919, ο πιστός δούλος έχει ετοιμάσει μια ποικιλία από εκδόσεις προορισμένες να δίνουν στους νεοενδιαφερομένους μια πρώτη γεύση θρεπτικής πνευματικής τροφής. Το 1921, ο δούλος ετοίμασε το βιβλίο Η Κιθάρα του Θεού για να βοηθάει τους ενδιαφερομένους να μαθαίνουν βασικές Βιβλικές διδασκαλίες. Καθώς άλλαζαν οι καιροί, έγιναν διαθέσιμα επιπρόσθετα βιβλία. Ποιο βιβλίο βοήθησε εσάς να γνωρίσετε και να αγαπήσετε τον ουράνιο Πατέρα μας; Το «Έστω ο Θεός Αληθής», το Η Αλήθεια που Οδηγεί στην Αιώνιο Ζωή, το Μπορείτε να Ζείτε για Πάντα στον Παράδεισο στη Γη, το Γνώση που Οδηγεί στην Αιώνια Ζωή, το Τι Διδάσκει Πράγματι η Αγία Γραφή;, το Τι Μπορεί να μας Διδάξει η Αγία Γραφή; ή το Ευτυχισμένη Ζωή για Πάντα!, το πιο καινούριο βιβλίο μας; Όλα αυτά τα βιβλία σχεδιάστηκαν για να καλύψουν μια συγκεκριμένη ανάγκη τον καιρό που τέθηκαν σε κυκλοφορία.

11. Γιατί είναι ζωτικό να λαβαίνουμε όλοι πνευματική τροφή;

11 Στερεή πνευματική τροφή δεν χρειάζονται μόνο οι νεοενδιαφερόμενοι. Όλοι τη χρειαζόμαστε. Ο απόστολος Παύλος έγραψε: «Η στερεή τροφή είναι για ώριμους ανθρώπους». Ο Παύλος πρόσθεσε ότι η χρήση όσων μαθαίνουμε μέσω αυτής της πνευματικής τροφής θα μας βοηθάει “να ξεχωρίζουμε το ορθό από το εσφαλμένο”. (Εβρ. 5:14) Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που τα ήθη έχουν εκφυλιστεί όσο ποτέ άλλοτε, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να τηρούμε τους κανόνες του Ιεχωβά. Αλλά ο Ιησούς φροντίζει να παίρνουμε την αναγκαία δύναμη μέσω εύγευστης πνευματικής τροφής. Πηγή αυτής της τροφής είναι ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή. Ο πιστός δούλος ετοιμάζει και διανέμει αυτή την τροφή υπό την κατεύθυνση του Ιησού.

12. Πώς έχουμε τιμήσει το όνομα του Θεού, όπως ο Ιησούς;

12 Όπως ο Ιησούς, έτσι και εμείς έχουμε δώσει στο όνομα του Θεού την εξοχότητα που του αξίζει. (Ιωάν. 17:6, 26) Για παράδειγμα, το 1931, υιοθετήσαμε το Βιβλικό όνομα Μάρτυρες του Ιεχωβά, συνδέοντας έτσι τον εαυτό μας με τον ουράνιο Πατέρα μας με πολύ προσωπικό τρόπο. (Ησ. 43:10-12) Και από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, το θεϊκό όνομα εμφανίζεται στο εξώφυλλο κάθε τεύχους αυτού του περιοδικού. Επιπρόσθετα, η Μετάφραση Νέου Κόσμου έχει αποκαταστήσει το όνομα του Θεού στη δικαιωματική του θέση στον Λόγο του. Τι αντίθεση με τις εκκλησίες του Χριστιανικού κόσμου, οι οποίες έχουν αφαιρέσει το όνομα του Ιεχωβά από πολλές δικές τους μεταφράσεις της Αγίας Γραφής!

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ ΤΟΥ

13. Τι σας πείθει ότι ο Ιησούς χρησιμοποιεί τον “πιστό και φρόνιμο δούλο” σήμερα; (Ιωάννης 6:68)

13 Μέσω του “πιστού και φρόνιμου δούλου”, ο Ιησούς έχει δημιουργήσει μια αξιοσημείωτη οργάνωση στη γη για να προάγει την αγνή λατρεία. Πώς νιώθετε για αυτή την οργάνωση; Ίσως σας έρχονται στον νου τα λόγια του αποστόλου Πέτρου, ο οποίος είπε στον Ιησού: «Σε ποιον να πάμε; Εσύ έχεις λόγια αιώνιας ζωής». (Ιωάν. 6:68) Πού θα βρισκόταν οποιοσδήποτε από εμάς σήμερα αν δεν είχαμε έρθει σε επαφή με την οργάνωση του Ιεχωβά; Μέσω αυτής, ο Χριστός διασφαλίζει ότι τρεφόμαστε καλά από πνευματική άποψη. Επίσης, μας εκπαιδεύει για να επιτελούμε τη διακονία μας αποτελεσματικά. Επιπρόσθετα, μας βοηθάει να ντυθούμε «τη νέα προσωπικότητα» έτσι ώστε να ευαρεστούμε τον Ιεχωβά.​—Εφεσ. 4:24.

14. Πώς έχετε ωφεληθεί στη διάρκεια της πανδημίας της νόσου COVID-19 επειδή ανήκετε στην οργάνωση του Ιεχωβά;

14 Ο Ιησούς παρέχει σοφή κατεύθυνση σε κρίσιμους καιρούς. Τα οφέλη αυτής της κατεύθυνσης έγιναν φανερά όταν ξέσπασε η πανδημία της νόσου COVID-19. Ενώ πολλοί στον κόσμο ήταν αβέβαιοι για το ποια πορεία να ακολουθήσουν, ο Ιησούς φρόντισε να λάβουμε σαφή καθοδηγία για να μείνουμε ασφαλείς. Μας δόθηκε η προτροπή να φοράμε μάσκα όταν βγαίνουμε έξω και να τηρούμε την κοινωνική αποστασιοποίηση. Στους πρεσβυτέρους δινόταν η υπενθύμιση να διατηρούν τακτική επαφή με όλους στην εκκλησία και να μένουν ενήμεροι για τις υλικές και τις πνευματικές τους ανάγκες. (Ησ. 32:1, 2) Λαβαίναμε επιπρόσθετη κατεύθυνση και ενθάρρυνση μέσω των ενημερώσεων από το Κυβερνών Σώμα.

15. Ποια κατεύθυνση δόθηκε για τη διεξαγωγή των συναθροίσεων και την επιτέλεση του έργου κηρύγματος κατά την πανδημία, και με ποια αποτελέσματα;

15 Στη διάρκεια της πανδημίας, λάβαμε επίσης σαφή κατεύθυνση για το πώς να διεξάγουμε τις συναθροίσεις και πώς να συμμετέχουμε στο έργο κηρύγματος. Σχεδόν αμέσως, αρχίσαμε να παρακολουθούμε τις συναθροίσεις και τις συνελεύσεις μέσω βιντεοδιάσκεψης. Αρχίσαμε επίσης να δίνουμε μαρτυρία σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσω επιστολών και τηλεφώνου. Ο Ιεχωβά ευλόγησε τις προσπάθειές μας. Πολλά γραφεία τμήματος έχουν αναφέρει αξιοσημείωτες αυξήσεις στον αριθμό των ευαγγελιζομένων. Μάλιστα, πολλοί είχαν ενθαρρυντικές εμπειρίες στη διάρκεια αυτής της περιόδου.​—Βλέπε το πλαίσιο « Ο Ιεχωβά Ευλογεί το Έργο Μας».

16. Για ποιο πράγμα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι;

16 Ορισμένοι ίσως πίστευαν ότι η οργάνωση έπαιρνε υπερβολικά μέτρα προφύλαξης για την πανδημία. Αλλά επανειλημμένα έγινε φανερό ότι η κατεύθυνση που λάβαμε ήταν βάσιμη. (Ματθ. 11:19) Και καθώς στοχαζόμαστε τον στοργικό τρόπο με τον οποίο ο Ιησούς οδηγεί τον λαό του, είμαστε βέβαιοι πως, ό,τι και αν φέρει το αύριο, ο Ιεχωβά και ο αγαπημένος του Γιος θα είναι μαζί μας.​—Διαβάστε Εβραίους 13:5, 6.

17. Πώς νιώθετε για το ότι εργάζεστε υπό την επίβλεψη του Ιησού;

17 Τι ευλογία είναι να εργαζόμαστε υπό την επίβλεψη του Ιησού! Ανήκουμε σε μια οργάνωση που ξεπερνάει κάθε πολιτισμικό, εθνικό και γλωσσικό φραγμό. Τρεφόμαστε καλά από πνευματική άποψη και είμαστε εξοπλισμένοι για να επιτελούμε το έργο κηρύγματος. Σε προσωπικό επίπεδο, λαβαίνουμε βοήθεια για να ντυθούμε τη νέα προσωπικότητα και μαθαίνουμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Έχουμε κάθε λόγο να καυχιόμαστε για τον επίσκοπό μας, τον Ιησού!

ΥΜΝΟΣ 16 Εξυμνείτε τον Ιεχωβά για τον Χρισμένο Γιο Του

a Εκατομμύρια άντρες, γυναίκες και παιδιά κηρύττουν τώρα με ζήλο τα καλά νέα. Είστε και εσείς ανάμεσά τους; Αν ναι, τότε εργάζεστε υπό την επίβλεψη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε αποδείξεις ότι ο Ιησούς επιβλέπει το έργο κηρύγματος σήμερα. Ο στοχασμός γύρω από αυτές τις πληροφορίες θα μας ωθήσει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον Ιεχωβά υπό την κατεύθυνση του Χριστού.