ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 28
ΥΜΝΟΣ 123 Όσια Υποταγή στη Θεοκρατική Τάξη
Διακρίνετε την Αλήθεια;
«Μείνετε . . . σταθεροί, με τη ζώνη της αλήθειας στερεωμένη γύρω από τη μέση σας».—ΕΦΕΣ. 6:14.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ
Εκπαιδευόμαστε να διακρίνουμε τη διαφορά ανάμεσα στην αλήθεια που έχουμε μάθει από τον Ιεχωβά και στα ψέματα που προάγουν ο Σατανάς και οι ενάντιοί μας.
1. Πώς νιώθετε για την αλήθεια;
Ο ΛΑΟΣ του Ιεχωβά αγαπάει την αλήθεια που βρίσκεται μέσα στον Λόγο Του. Έχουμε οικοδομήσει την πίστη μας πάνω σε αυτήν. (Ρωμ. 10:17) Έχουμε πιστέψει ότι ο Ιεχωβά ίδρυσε τη Χριστιανική εκκλησία ως “στύλο και στήριγμα της αλήθειας”. (1 Τιμ. 3:15) Υποτασσόμαστε μετά χαράς σε «εκείνους που ασκούν την ηγεσία» μεταξύ μας καθώς εξηγούν την αλήθεια από την Αγία Γραφή και δίνουν κατεύθυνση σε αρμονία με το θέλημα του Θεού.—Εβρ. 13:17.
2. Σύμφωνα με το εδάφιο Ιακώβου 5:19, ποιον κίνδυνο διατρέχουμε ακόμα και αφού μάθουμε την αλήθεια;
2 Ωστόσο, ακόμα και αφού έχουμε αποδεχτεί την αλήθεια και τον ρόλο που παίζει η οργάνωση του Θεού παρέχοντας αξιόπιστη καθοδηγία, θα μπορούσαμε να ξεστρατίσουμε. (Διαβάστε Ιακώβου 5:19) Και τι δεν θα έδινε ο Σατανάς για να μας κάνει να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στην Αγία Γραφή ή στην κατεύθυνση που λαβαίνουμε από την οργάνωση του Θεού!—Εφεσ. 4:14.
3. Γιατί χρειάζεται να μένουμε προσκολλημένοι στην αλήθεια; (Εφεσίους 6:13, 14)
3 Διαβάστε Εφεσίους 6:13, 14. Σύντομα, ο Διάβολος θα χρησιμοποιήσει δυναμική προπαγάνδα για να παροδηγήσει ολόκληρα έθνη ώστε να ταχθούν εναντίον του Ιεχωβά. (Αποκ. 16:13, 14) Μπορούμε επίσης να αναμένουμε ότι ο Σατανάς θα εντείνει τις προσπάθειές του να παροδηγήσει τον λαό του Ιεχωβά. (Αποκ. 12:9) Συνεπώς, είναι σημαντικό να εκπαιδευτούμε να διακρίνουμε τη διαφορά ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα και να είμαστε υπάκουοι στην αλήθεια. (Ρωμ. 6:17· 1 Πέτρ. 1:22) Η επιβίωσή μας στη διάρκεια της μεγάλης θλίψης θα εξαρτηθεί από αυτό!
4. Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;
4 Σε αυτό το άρθρο, θα εντοπίσουμε δύο ιδιότητες οι οποίες είναι αναγκαίες για να διακρίνουμε την αλήθεια που προέρχεται από την Αγία Γραφή και να δεχόμαστε κατεύθυνση από την οργάνωση του Θεού. Έπειτα, θα εξετάσουμε τρία πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να μείνουμε προσκολλημένοι στην αλήθεια.
ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
5. Πώς μας βοηθάει ο φόβος του Ιεχωβά να διακρίνουμε την αλήθεια;
5 Φόβος του Ιεχωβά. Όταν έχουμε καλλιεργήσει κατάλληλο φόβο για τον Ιεχωβά, τον αγαπάμε τόσο πολύ ώστε δεν θα θέλαμε ποτέ να κάνουμε κάτι που θα τον δυσαρεστούσε. Θέλουμε πολύ να μάθουμε τη διαφορά ανάμεσα στο ορθό και στο εσφαλμένο, ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, ώστε να κερδίσουμε την επιδοκιμασία του Ιεχωβά. (Παρ. 2:3-6· Εβρ. 5:14) Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε στον φόβο του ανθρώπου να γίνει μεγαλύτερος από την αγάπη μας για τον Ιεχωβά, εφόσον αυτό που ευαρεστεί τους ανθρώπους πολλές φορές δυσαρεστεί τον Ιεχωβά.
6. Πώς έκανε ο φόβος του ανθρώπου δέκα Ισραηλίτες αρχηγούς να διαστρεβλώσουν την αλήθεια;
6 Αν φοβόμαστε ανθρώπους περισσότερο από όσο φοβόμαστε τον Θεό, θα μπορούσαμε να απομακρυνθούμε από την αλήθεια. Σκεφτείτε το παράδειγμα των 12 αρχηγών που κατασκόπευσαν τη γη την οποία ο Ιεχωβά είχε υποσχεθεί να δώσει στους Ισραηλίτες. Δέκα από εκείνους τους κατασκόπους φοβούνταν τους Χαναναίους περισσότερο από όσο αγαπούσαν τον Ιεχωβά. Είπαν στους άλλους Ισραηλίτες: «Δεν μπορούμε να ανεβούμε εναντίον αυτών των ανθρώπων, επειδή είναι ισχυρότεροι από εμάς». (Αριθ. 13:27-31) Από ανθρώπινη άποψη, οι Χαναναίοι ήταν όντως ισχυρότεροι από τους Ισραηλίτες—αυτό ήταν αλήθεια. Αλλά όποιος έλεγε ότι οι Ισραηλίτες δεν θα μπορούσαν να νικήσουν τους εχθρούς τους έβγαζε τον Ιεχωβά από την εξίσωση. Εκείνοι οι δέκα κατάσκοποι έπρεπε να εστιάσουν σε αυτό που ο Ιεχωβά ήθελε να κάνουν οι Ισραηλίτες. Έπρεπε επίσης να στοχαστούν τα όσα είχε κάνει εκείνος για αυτούς στο πρόσφατο παρελθόν. Τότε θα είχαν αντιληφθεί ότι η ισχύς των Χαναναίων δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με την υπέρτατη δύναμη του Ιεχωβά. Ανόμοια με εκείνους τους άπιστους κατασκόπους, ο Ιησούς του Ναυή και ο Χάλεβ ήθελαν να έχουν την επιδοκιμασία του Ιεχωβά. Είπαν στον λαό: «Αν ο Ιεχωβά μείνει ευχαριστημένος μαζί μας, θα μας φέρει οπωσδήποτε σε αυτή τη γη και θα μας τη δώσει».—Αριθ. 14:6-9.
7. Πώς μπορούμε να ενισχύουμε τον φόβο μας για τον Ιεχωβά; (Βλέπε επίσης εικόνα.)
7 Για να ενισχύουμε τον φόβο μας για τον Ιεχωβά, χρειάζεται να σκεφτόμαστε τι τον ευαρεστεί κάθε φορά που παίρνουμε μια απόφαση. (Ψαλμ. 16:8) Όταν διαβάζετε Βιβλικές αφηγήσεις, να ρωτάτε τον εαυτό σας: “Αν ήμουν εγώ σε εκείνη την κατάσταση, ποια απόφαση θα είχα πάρει;” Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι είστε εκεί και ακούτε καθώς οι δέκα Ισραηλίτες αρχηγοί δίνουν την αρνητική τους αναφορά. Θα πιστεύατε εκείνη την αναφορά και θα ενδίδατε στον φόβο του ανθρώπου ή θα υπερτερούσε η αγάπη σας για τον Ιεχωβά και η επιθυμία σας να τον ευαρεστείτε; Μια ολόκληρη γενιά Ισραηλιτών δεν διέκρινε την αλήθεια που είπαν ο Ιησούς του Ναυή και ο Χάλεβ. Ως αποτέλεσμα, έχασαν την ευκαιρία να μπουν στην Υποσχεμένη Γη.—Αριθ. 14:10, 22, 23.
8. Ποια ιδιότητα πρέπει να προσπαθούμε σκληρά να καλλιεργούμε, και γιατί;
8 Ταπεινοφροσύνη. Ο Ιεχωβά αποκαλύπτει την αλήθεια στους ταπεινούς. (Ματθ. 11:25) Δεχτήκαμε ταπεινά βοήθεια για να μάθουμε την αλήθεια. (Πράξ. 8:30, 31) Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να προσέχουμε να μη γίνουμε υπερήφανοι. Η υπερηφάνεια θα μπορούσε να μας κάνει να θεωρούμε τις προσωπικές μας απόψεις εξίσου έγκυρες με τις Βιβλικές αρχές και με την κατεύθυνση της οργάνωσης του Ιεχωβά.
9. Πώς μπορούμε να διατηρούμε την ταπεινοφροσύνη μας;
9 Για να διατηρούμε την ταπεινοφροσύνη μας, χρειάζεται να θυμόμαστε πόσο μικροί είμαστε σε σύγκριση με τη μεγαλοσύνη του Ιεχωβά. (Ψαλμ. 8:3, 4) Μπορούμε επίσης να προσευχόμαστε να καλλιεργήσουμε ταπεινό, ευδίδακτο πνεύμα. Ο Ιεχωβά μάς δίνει τις σκέψεις του μέσω του Λόγου του και της οργάνωσής του και θα μας βοηθάει να τις βάζουμε πάνω από τις δικές μας. Όταν διαβάζετε τη Γραφή, να αναζητάτε στοιχεία που δείχνουν ότι ο Ιεχωβά αγαπάει την ταπεινοφροσύνη και μισεί την υπερηφάνεια, την αλαζονεία και την υπεροψία. Φροντίστε δε ακόμα περισσότερο να παραμείνετε ταπεινοί αν λάβετε κάποιο προνόμιο υπηρεσίας το οποίο σας δίνει ως έναν βαθμό εξουσία ή προβολή.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
10. Ποιους έχει χρησιμοποιήσει ο Ιεχωβά για να παρέχει εκπαίδευση και κατεύθυνση στον λαό του;
10 Να διατηρείτε την εμπιστοσύνη σας στη θεοκρατική κατεύθυνση. Στον αρχαίο Ισραήλ, ο Ιεχωβά έδινε οδηγίες στον λαό του μέσω του Μωυσή και κατόπιν μέσω του Ιησού του Ναυή. (Ιησ. Ναυή 1:16, 17) Οι Ισραηλίτες ευλογούνταν όταν έβλεπαν αυτούς τους άντρες ως εκπροσώπους του Ιεχωβά Θεού. Αιώνες αργότερα, όταν ιδρύθηκε η Χριστιανική εκκλησία, αρχικά έδιναν κατεύθυνση οι 12 απόστολοι. (Πράξ. 8:14, 15) Έπειτα συμπεριλήφθηκαν σε εκείνη την ομάδα και άλλοι πρεσβύτεροι στην Ιερουσαλήμ. Ακολουθώντας την κατεύθυνση που λάβαιναν από εκείνους τους πιστούς άντρες, «οι εκκλησίες σταθεροποιούνταν στην πίστη και αύξαναν σε αριθμό κάθε ημέρα». (Πράξ. 16:4, 5) Και στους σύγχρονους καιρούς, ευλογούμαστε όταν ακολουθούμε τη θεοκρατική κατεύθυνση από την οργάνωση του Ιεχωβά. Αλλά πώς θα ένιωθε ο Ιεχωβά αν αρνούμασταν να αναγνωρίσουμε εκείνους που έχει διορίσει; Θα βρούμε την απάντηση αν εξετάσουμε τι συνέβη όταν οι Ισραηλίτες κατευθύνονταν στην Υποσχεμένη Γη.
11. Στον αρχαίο Ισραήλ, τι συνέβη σε εκείνους που αμφισβήτησαν τον Μωυσή, τον οποίο ο Θεός είχε επιλέξει για να ασκεί την ηγεσία; (Βλέπε επίσης εικόνα.)
11 Όταν οι Ισραηλίτες βρίσκονταν καθ’ οδόν προς την Υποσχεμένη Γη, κάποια στιγμή ορισμένοι εξέχοντες άντρες αμφισβήτησαν τον Μωυσή και τον ρόλο που του είχε αναθέσει ο Ιεχωβά. Είπαν: «Ολόκληρη η σύναξη είναι άγια [όχι μόνο ο Μωυσής], όλοι τους, και ο Ιεχωβά βρίσκεται ανάμεσά τους». (Αριθ. 16:1-3) Παρότι αλήθευε ότι στα μάτια του Θεού «ολόκληρη η σύναξη» ήταν άγια, ο Ιεχωβά είχε επιλέξει τον Μωυσή για να ασκεί την ηγεσία στον λαό Του. (Αριθ. 16:28) Επικρίνοντας τον Μωυσή, οι στασιαστές στην ουσία επέκριναν τον Ιεχωβά. Δεν εστίασαν σε αυτό που ήθελε ο Ιεχωβά. Εστίασαν σε αυτό που ήθελαν εκείνοι—περισσότερη εξουσία και αναγνώριση. Ο Θεός θανάτωσε εκείνους που είχαν πρωτοστατήσει στον στασιασμό, καθώς και χιλιάδες άλλους που είχαν πάρει το μέρος τους. (Αριθ. 16:30-35, 41, 49) Σήμερα, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως ο Ιεχωβά αποδοκιμάζει εκείνους που δείχνουν έλλειψη σεβασμού για τις οργανωτικές του διευθετήσεις.
12. Γιατί μπορούμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη μας στην οργάνωση του Ιεχωβά;
12 Μπορούμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη μας στην οργάνωση του Ιεχωβά. Όταν φαίνεται καθαρά ότι χρειάζεται να γίνει μια προσαρμογή στην κατανόησή μας για κάποια Βιβλική αλήθεια ή στον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένο το έργο της Βασιλείας, εκείνοι που ασκούν την ηγεσία δεν διστάζουν να κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές. (Παρ. 4:18) Ενεργούν έτσι επειδή θέλουν πάνω από όλα να ευαρεστούν τον Ιεχωβά. Επίσης, κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να βασίζουν τις αποφάσεις τους στον Λόγο του Θεού, το πρότυπο που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι υπηρέτες του Ιεχωβά.
13. Τι είναι «το πρότυπο των υγιών λόγων», και τι πρέπει να κάνουμε σε σχέση με αυτό;
13 «Να διακρατείς το πρότυπο των υγιών λόγων». (2 Τιμ. 1:13) «Το πρότυπο των υγιών λόγων» είναι οι Χριστιανικές διδασκαλίες που βρίσκονται στην Αγία Γραφή. (Ιωάν. 17:17) Αυτές οι διδασκαλίες αποτελούν τη βάση για όλα όσα πιστεύουμε. Η οργάνωση του Ιεχωβά μάς έχει διδάξει να μένουμε προσκολλημένοι σε αυτό το πρότυπο. Αν το κάνουμε αυτό, θα ευλογούμαστε.
14. Πώς έπαψαν μερικοί Χριστιανοί να διακρατούν «το πρότυπο των υγιών λόγων»;
14 Τι μπορεί να συμβεί αν παρεκκλίνουμε από «το πρότυπο των υγιών λόγων»; Προσέξτε ένα παράδειγμα. Τον πρώτο αιώνα, φαίνεται πως ανάμεσα σε κάποιους Χριστιανούς κυκλοφόρησε η φήμη ότι η ημέρα του Ιεχωβά είχε έρθει. Ίσως κάποια επιστολή—δήθεν από τον απόστολο Παύλο—ισχυριζόταν κάτι τέτοιο. Χωρίς να αφιερώσουν χρόνο για να εξακριβώσουν τα γεγονότα, μερικοί Χριστιανοί στη Θεσσαλονίκη πίστεψαν εκείνη τη φήμη και μάλιστα τη διέδιδαν. Δεν θα είχαν ξεγελαστεί αν θυμούνταν τα πράγματα που τους είχε διδάξει ο Παύλος όταν ήταν ακόμα μαζί τους. (2 Θεσ. 2:1-5) Ο Παύλος συμβούλεψε τους αδελφούς του να μην πιστεύουν καθετί που άκουγαν. Και για να τους βοηθήσει στο μέλλον, ολοκλήρωσε τη δεύτερη επιστολή του προς τους Θεσσαλονικείς με τα λόγια: «Αυτός είναι ο χαιρετισμός μου, εμένα του Παύλου, με το ίδιο μου το χέρι, ο οποίος είναι σημείο σε κάθε επιστολή· έτσι γράφω».—2 Θεσ. 3:17.
15. Πώς μπορούμε να προστατευόμαστε από ψέματα που παρουσιάζονται ως αλήθειες; Δώστε παράδειγμα. (Βλέπε επίσης εικόνες.)
15 Τι μαθαίνουμε από τα λόγια του Παύλου προς τους Θεσσαλονικείς; Όταν ακούμε κάτι που δεν εναρμονίζεται με όσα έχουμε μάθει από τη Γραφή ή όταν ακούμε μια φήμη που προκαλεί αίσθηση, χρειάζεται να ασκούμε διάκριση. Στην πρώην Σοβιετική Ένωση, κάποτε οι εχθροί μας κατάφεραν να κυκλοφορήσει μεταξύ των αδελφών μια επιστολή δήθεν από τα παγκόσμια κεντρικά γραφεία. Η επιστολή έδινε την προτροπή να σχηματίσουν κάποιοι αδελφοί μια χωριστή, ανεξάρτητη οργάνωση. Η ίδια η επιστολή φαινόταν γνήσια. Αλλά οι πιστοί αδελφοί δεν ξεγελάστηκαν. Αντιλήφθηκαν ότι το μήνυμα της επιστολής δεν συμφωνούσε με αυτά που είχαν διδαχτεί. Σήμερα, οι εχθροί της αλήθειας χρησιμοποιούν μερικές φορές τη σύγχρονη τεχνολογία για να μας μπερδέψουν και να μας διαιρέσουν. Αντί να “κλονιστούμε γρήγορα από τη λογική μας”, μπορούμε να προστατευτούμε με το να σκεφτόμαστε αν αυτό που ακούμε ή διαβάζουμε είναι σε αρμονία με τις αλήθειες που έχουμε ήδη μάθει.—2 Θεσ. 2:2· 1 Ιωάν. 4:1.
16. Σύμφωνα με τα εδάφια Ρωμαίους 16:17, 18, τι πρέπει να κάνουμε αν κάποιοι παρεκκλίνουν από την αλήθεια;
16 Να μένετε ενωμένοι με εκείνους που είναι όσιοι στον Ιεχωβά. Ο Θεός θέλει να είμαστε ενωμένοι στη λατρεία μας. Θα μένουμε ενωμένοι αν μένουμε προσκολλημένοι στην αλήθεια. Όσοι παρεκκλίνουν από την αλήθεια δημιουργούν διαιρέσεις μέσα στην εκκλησία, γι’ αυτό ο Θεός μάς προειδοποιεί να “τους αποφεύγουμε”. Διαφορετικά, μπορεί και εμείς οι ίδιοι να απομακρυνθούμε από την αλήθεια.—Διαβάστε Ρωμαίους 16:17, 18.
17. Ποια οφέλη αποκομίζουμε αν διακρίνουμε την αλήθεια και μένουμε προσκολλημένοι σε αυτήν;
17 Αν διακρίνουμε την αλήθεια και μένουμε προσκολλημένοι σε αυτήν, θα είμαστε πνευματικά ασφαλείς και υγιείς. (Εφεσ. 4:15, 16) Θα προστατευόμαστε από τις ψευδείς διδασκαλίες και την προπαγάνδα του Σατανά, και θα είμαστε ασφαλείς στη φροντίδα του Ιεχωβά κατά τη διάρκεια της μεγάλης θλίψης. Να μένετε σταθερά προσκολλημένοι σε ό,τι είναι αληθινό, «και ο Θεός της ειρήνης θα είναι μαζί σας».—Φιλιπ. 4:8, 9.
ΥΜΝΟΣ 122 Να Είστε Σταθεροί, Αμετακίνητοι!
a ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΩΝ: Αναπαράσταση: Πριν από δεκαετίες, οι αδελφοί στην πρώην Σοβιετική Ένωση έλαβαν μια επιστολή δήθεν από τα παγκόσμια κεντρικά γραφεία, η οποία όμως στην πραγματικότητα ήταν από τους εχθρούς μας. Στους σύγχρονους καιρούς, οι εχθροί μας μπορεί να χρησιμοποιήσουν το Ίντερνετ για να διαδώσουν κάτι παραπλανητικό σχετικά με την οργάνωση του Ιεχωβά.
Η ΣΚΟΠΙΑ (ΕΚΔΟΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ)