ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 27

ΥΜΝΟΣ 73 Δώσε μας Τόλμη

Να Είστε Θαρραλέοι σαν τον Σαδώκ

Να Είστε Θαρραλέοι σαν τον Σαδώκ

«Ο Σαδώκ [ήταν] ένας κραταιός και θαρραλέος νεαρός άντρας».​—1 ΧΡΟΝ. 12:28.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ

Πώς μας βοηθάει το παράδειγμα του Σαδώκ να είμαστε θαρραλέοι.

1, 2. Ποιος ήταν ο Σαδώκ; (1 Χρονικών 12:22, 26-28)

 ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ τη σκηνή. Ένα πλήθος από 340.000 και πλέον άντρες είχε συγκεντρωθεί για να κάνει τον Δαβίδ βασιλιά όλου του Ισραήλ. Επί τρεις ημέρες, οι ζωηρές συζητήσεις, οι χαρούμενοι ύμνοι και τα ξένοιαστα γέλια αντηχούσαν στους βραχώδεις λόφους κοντά στη Χεβρών. (1 Χρον. 12:39) Ήταν εκεί και ένας νεαρός που λεγόταν Σαδώκ. Πιθανότατα δεν ξεχώριζε σε εκείνο το τεράστιο πλήθος. Ωστόσο, ο Ιεχωβά τον πρόσεξε και φρόντισε να μάθουμε ότι ήταν εκεί. (Διαβάστε 1 Χρονικών 12:22, 26-28) Ποιος ήταν ο Σαδώκ;

2 Ο Σαδώκ ήταν ιερέας και συνεργαζόταν στενά με τον αρχιερέα Αβιάθαρ. Ο Σαδώκ ήταν επίσης «βλέπων», δηλαδή μπορούσε να διακρίνει το θεϊκό θέλημα και είχε λάβει εξαιρετική ενόραση. (2 Σαμ. 15:27) Οι άνθρωποι απευθύνονταν στον Σαδώκ όταν χρειάζονταν σοφές συμβουλές. Ήταν επίσης θαρραλέος. Με αυτή την πτυχή της προσωπικότητάς του θα ασχοληθεί το άρθρο μας.

3. (α) Γιατί χρειάζεται να είναι θαρραλέοι οι λάτρεις του Ιεχωβά; (β) Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;

3 Σε αυτές τις τελευταίες ημέρες, ο Σατανάς εντείνει τις επιθέσεις του στον λαό του Θεού. (1 Πέτρ. 5:8) Χρειάζεται να είμαστε θαρραλέοι καθώς προσμένουμε να εξαλείψει ο Ιεχωβά τον Σατανά και το πονηρό του σύστημα. (Ψαλμ. 31:24) Ας εξετάσουμε τρεις τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μιμούμαστε το θάρρος του Σαδώκ.

ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

4. Γιατί χρειάζεται θάρρος ο λαός του Ιεχωβά για να υποστηρίζει τη Βασιλεία του; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

4 Ως λαός του Ιεχωβά υποστηρίζουμε ολόκαρδα τη Βασιλεία του Θεού, αλλά πολλές φορές χρειάζεται θάρρος για να το κάνουμε αυτό. (Ματθ. 6:33) Για παράδειγμα, σε αυτόν τον πονηρό κόσμο, χρειάζεται θάρρος για να ζούμε σύμφωνα με τους κανόνες του Ιεχωβά και για να κηρύττουμε τα καλά νέα της Βασιλείας. (1 Θεσ. 2:2) Επίσης, συχνά απαιτείται θάρρος για να παραμείνουμε πολιτικά ουδέτεροι σε αυτό το σύστημα πραγμάτων, το οποίο διαιρείται ολοένα και περισσότερο. (Ιωάν. 18:36) Πολλοί υπηρέτες του Ιεχωβά έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες, σωματική κακομεταχείριση ή φυλάκιση λόγω της άρνησής τους να συμμετάσχουν σε πολιτικές ή στρατιωτικές δραστηριότητες.

Όταν οι άλλοι παίρνουν θέση σε πολιτικά ζητήματα, εσείς τι κάνετε; (Βλέπε παράγραφο 4)


5. Γιατί χρειαζόταν θάρρος ο Σαδώκ για να υποστηρίξει τον Δαβίδ;

5 Όταν ο Δαβίδ ανακηρύχτηκε βασιλιάς στη Χεβρών, ο Σαδώκ δεν πήγε εκεί απλώς και μόνο για να συμμετάσχει σε αυτό το γεγονός. Πήγε οπλισμένος και ετοιμοπόλεμος. (1 Χρον. 12:38) Ήταν πρόθυμος να ακολουθήσει τον Δαβίδ στη μάχη και να υπερασπιστεί τον Ισραήλ από τους εχθρούς του. Το θάρρος του αναπλήρωνε και με το παραπάνω την όποια πολεμική του απειρία.

6. Πώς αποτέλεσε ο Δαβίδ καλό παράδειγμα θάρρους για τον Σαδώκ; (Ψαλμός 138:3)

6 Πού έμαθε ένας ιερέας σαν τον Σαδώκ να δείχνει τέτοιο θάρρος; Είχε γύρω του ανθρώπους που ήταν ισχυροί και θαρραλέοι. Αναμφίβολα, ωφελήθηκε από το παράδειγμά τους. Λόγου χάρη, ο Δαβίδ έδειχνε εξαιρετικό θάρρος όταν «οδηγούσε τον Ισραήλ στις εκστρατείες του», και το παράδειγμά του ώθησε όλο τον Ισραήλ να τον υποστηρίξει ολόκαρδα. (1 Χρον. 11:1, 2) Ο Δαβίδ στηριζόταν πάντα στον Ιεχωβά για να τον βοηθάει εναντίον των εχθρών του. (Ψαλμ. 28:7· διαβάστε Ψαλμός 138:3) Ο Σαδώκ εμπνεόταν και από άλλα παραδείγματα που είχε κοντά του​—άντρες όπως ο Ιωδαέ και ο γιος του, ο πολεμιστής Βεναΐας, καθώς και οι 22 άλλοι αρχηγοί φυλών που τάχθηκαν στο πλευρό του Δαβίδ. (1 Χρον. 11:22-25· 12:26-28) Όλοι αυτοί οι άντρες έδρασαν αποφασιστικά για να υποστηρίξουν τη βασιλεία του Δαβίδ.

7. (α) Από ποια σύγχρονα παραδείγματα θάρρους μπορούμε να διδαχτούμε; (β) Τι μαθαίνετε από το παράδειγμα του αδελφού Ενσίλου στο βίντεο;

7 Παίρνουμε δύναμη και θάρρος όταν σκεφτόμαστε το παράδειγμα ατόμων που έχουν υποστηρίξει θαρραλέα την κυριαρχία του Ιεχωβά. Ο Βασιλιάς μας, ο Χριστός Ιησούς, αντιστάθηκε σθεναρά στην πίεση να εμπλακεί στο πολιτικό σύστημα πραγμάτων του Σατανά. (Ματθ. 4:8-11· Ιωάν. 6:14, 15) Στηριζόταν πάντοτε στον Ιεχωβά για δύναμη. Έχουμε επίσης αμέτρητα σύγχρονα παραδείγματα νεαρών αντρών που πήραν θέση ως αντιρρησίες συνείδησης ή αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε πολιτικές δραστηριότητες. Θα μπορούσατε να βρείτε κάποιες από τις εμπειρίες τους στον ιστότοπο jw.org. a

ΝΑ ΒΟΗΘΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΑΣ

8. Πότε μπορεί να χρειάζονται θάρρος οι πρεσβύτεροι προκειμένου να προσφέρουν πρακτική βοήθεια στους αδελφούς τους;

8 Οι υπηρέτες του Ιεχωβά χαίρονται να βοηθούν ο ένας τον άλλον. (2 Κορ. 8:4) Ωστόσο, κάποιες φορές χρειάζεται θάρρος για να το κάνουν αυτό. Για παράδειγμα, όταν ξεσπάει πόλεμος, οι τοπικοί πρεσβύτεροι αντιλαμβάνονται ότι οι αδελφοί και οι αδελφές τους χρειάζονται ενθάρρυνση, στήριξη και ίσως πνευματικές ή υλικές προμήθειες. Από αγάπη για τα πρόβατα, οι πρεσβύτεροι διακινδυνεύουν τη δική τους ασφάλεια προκειμένου να προμηθεύσουν ό,τι χρειάζεται. (Ιωάν. 15:12, 13) Κάνοντάς το αυτό, μιμούνται το παράδειγμα θάρρους του Σαδώκ.

9. Όπως αναφέρεται στα εδάφια 2 Σαμουήλ 15:27-29, ποια αποστολή ανέθεσε ο Δαβίδ στον Σαδώκ; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

9 Η ζωή του Δαβίδ κινδύνευε. Ο γιος του ο Αβεσσαλώμ ήταν αποφασισμένος να του κλέψει τη βασιλεία. (2 Σαμ. 15:12, 13) Ο Δαβίδ έπρεπε να φύγει από την Ιερουσαλήμ αμέσως! Φώναξε στους υπηρέτες του: «Σηκωθείτε να φύγουμε, διότι κανείς μας δεν θα γλιτώσει από τον Αβεσσαλώμ!» (2 Σαμ. 15:14) Καθώς οι υπηρέτες έφευγαν, ο Δαβίδ συνειδητοποίησε ότι κάποιος έπρεπε να μείνει πίσω ώστε να τον κρατάει ενήμερο για τα σχέδια του Αβεσσαλώμ. Έστειλε λοιπόν τον Σαδώκ και άλλους ιερείς πίσω στην πόλη για να υπηρετούν ως πληροφοριοδότες. (Διαβάστε 2 Σαμουήλ 15:27-29) Έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί. Αυτό που τους είπε ο Δαβίδ να κάνουν ήταν ριψοκίνδυνο​—θα μπορούσαν να χάσουν και τη ζωή τους ακόμα. Ο Αβεσσαλώμ ήταν εγωιστής, εκδικητικός και ύπουλος. Φανταστείτε τι θα έκανε στον Σαδώκ και στους άλλους ιερείς αν μάθαινε ότι τον κατασκόπευαν για να προστατέψουν τον Δαβίδ!

Ο Δαβίδ έστειλε τον Σαδώκ σε μια επικίνδυνη αποστολή (Βλέπε παράγραφο 9)


10. Πώς προστάτεψαν τον Δαβίδ ο Σαδώκ και εκείνοι που ήταν μαζί του;

10 Ο Δαβίδ κατέστρωσε ένα σχέδιο το οποίο περιλάμβανε τον Σαδώκ και τον Χουσαΐ, έναν άλλον όσιο φίλο του. (2 Σαμ. 15:32-37) Εφαρμόζοντας το σχέδιο, ο Χουσαΐ κέρδισε την εμπιστοσύνη του Αβεσσαλώμ και πρότεινε μια στρατηγική η οποία θα έδινε στον Δαβίδ χρόνο να προετοιμαστεί. Έπειτα, ο Χουσαΐ ενημέρωσε τον Σαδώκ και τον Αβιάθαρ για το σχέδιο. (2 Σαμ. 17:8-16) Κατόπιν, οι δυο τους κατάφεραν να ειδοποιήσουν τον Δαβίδ. (2 Σαμ. 17:17) Με τη βοήθεια του Ιεχωβά, ο Σαδώκ και οι άλλοι ιερείς συνέβαλαν καθοριστικά στο να προστατευτεί η ζωή του Δαβίδ.​—2 Σαμ. 17:21, 22.

11. Πώς μπορούμε να μιμούμαστε το θάρρος του Σαδώκ όταν βοηθάμε τους αδελφούς μας;

11 Αν κληθούμε να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας σε επικίνδυνους καιρούς, πώς μπορούμε να δείξουμε θάρρος σαν του Σαδώκ; (1) Να ακολουθείτε τις οδηγίες. Σε τέτοιες συνθήκες, είναι σημαντικό να μένουμε ενωμένοι. Να συνεργάζεστε με την κατεύθυνση που δίνει το τοπικό σας γραφείο τμήματος. (Εβρ. 13:17) Οι πρεσβύτεροι πρέπει να ανασκοπούν τακτικά τις τοπικές διευθετήσεις για ετοιμότητα σε περιπτώσεις καταστροφών, καθώς και την οργανωτική κατεύθυνση για το τι πρέπει να κάνουμε όταν πλησιάζει μια καταστροφή. (1 Κορ. 14:33, 40) (2) Να είστε θαρραλέοι αλλά προσεκτικοί. (Παρ. 22:3) Να ενεργείτε σύμφωνα με την κοινή λογική. Μη ριψοκινδυνεύετε άσκοπα. (3) Να στηρίζεστε στον Ιεχωβά. Να θυμάστε ότι ο Ιεχωβά νοιάζεται βαθιά για το καλό το δικό σας και των αδελφών σας. Θα σας βοηθήσει να φροντίσετε τους αδελφούς σας με ασφάλεια.

12, 13. Τι μαθαίνετε από τις εμπειρίες του Βίκτορ και του Βιτάλι; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

12 Πάρτε για παράδειγμα τον Βίκτορ και τον Βιτάλι, δύο αδελφούς οι οποίοι για κάποιο διάστημα παρέδιδαν τρόφιμα και νερό σε ομοπίστους τους στην Ουκρανία. «Ψάχναμε παντού για τρόφιμα», λέει ο Βίκτορ. «Πολλές φορές ακούγαμε πυροβολισμούς γύρω μας. Ένας αδελφός δώρισε τρόφιμα που είχε αποθηκευμένα. Χάρη σε αυτή τη δωρεά, πολλοί αδελφοί είχαν ό,τι χρειάζονταν για να επιζήσουν για κάποιο διάστημα. Καθώς φορτώναμε πράγματα στο φορτηγό μας, μια ρουκέτα προσγειώθηκε περίπου 20 μέτρα πιο πέρα. Ολόκληρη εκείνη την ημέρα, ικέτευα τον Ιεχωβά να μου δώσει το αναγκαίο θάρρος για να συνεχίσω να βοηθάω τους αδελφούς».

13 «Χρειαζόταν πολύ θάρρος», λέει ο Βιτάλι. «Το πρώτο μου ταξίδι κράτησε 12 ώρες. Προσευχόμουν στον Ιεχωβά σε όλη τη διαδρομή». Ο Βιτάλι ήταν θαρραλέος αλλά και προσεκτικός. Ο ίδιος προσθέτει: «Ζητούσα από τον Ιεχωβά σοφία και μετριοφροσύνη. Οδηγούσα μόνο σε δρόμους εγκεκριμένους από τις αρχές. Ωφελήθηκα βλέποντας από πρώτο χέρι πώς συνεργάζονταν οι αδελφοί και οι αδελφές. Απομάκρυναν εμπόδια από τον δρόμο, συγκέντρωναν και φόρτωναν ανθρωπιστική βοήθεια και μας παρείχαν τροφή και κατάλυμα στη διαδρομή».

Σε επικίνδυνους καιρούς, να είστε θαρραλέοι αλλά προσεκτικοί όταν βοηθάτε τους αδελφούς σας (Βλέπε παραγράφους 12, 13)


ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΟΣΙΟΙ ΣΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ

14. Πώς μπορεί να επηρεαστούμε αν κάποιος που αγαπάμε πάψει να είναι όσιος στον Ιεχωβά;

14 Μια από τις πιο αποθαρρυντικές δοκιμασίες είναι όταν ένα μέλος της οικογένειάς μας ή ένας στενός μας φίλος εγκαταλείπει τον Ιεχωβά. (Ψαλμ. 78:40· Παρ. 24:10) Όσο πιο στενός είναι ο δεσμός μας με αυτό το άτομο, τόσο πιο δύσκολο είναι να αποδεχτούμε την κατάσταση. Αν έχετε βιώσει μια τέτοια οδυνηρή εμπειρία, το παράδειγμα οσιότητας του Σαδώκ μπορεί να σας ενισχύσει.

15. Γιατί χρειαζόταν θάρρος ο Σαδώκ για να παραμείνει όσιος στον Ιεχωβά; (1 Βασιλέων 1:5-8)

15 Ο Σαδώκ παρέμεινε όσιος στον Ιεχωβά όταν ο στενός του συνεργάτης, ο Αβιάθαρ, επέλεξε να γίνει ανόσιος. Αυτό συνέβη στο τέλος της βασιλείας του Δαβίδ. Όταν ο Δαβίδ ήταν ετοιμοθάνατος, ο γιος του ο Αδωνίας αποπειράθηκε να σφετεριστεί τον θρόνο τον οποίο ο Ιεχωβά είχε υποσχεθεί στον Σολομώντα. (1 Χρον. 22:9, 10) Ο Αβιάθαρ επέλεξε να υποστηρίξει τον Αδωνία. (Διαβάστε 1 Βασιλέων 1:5-8) Με αυτόν τον τρόπο, ο Αβιάθαρ έδειξε ανοσιότητα, όχι μόνο στον Δαβίδ, αλλά και στον Ιεχωβά! Φαντάζεστε τη θλίψη και την απογοήτευση του Σαδώκ; Επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ο ίδιος και ο Αβιάθαρ είχαν συνεργαστεί στενά ως ιερείς. (2 Σαμ. 8:17) Είχαν φροντίσει «την Κιβωτό του αληθινού Θεού» μαζί. (2 Σαμ. 15:29) Αρχικά, είχαν υποστηρίξει και οι δύο τη βασιλεία του Δαβίδ, ενώ είχαν κάνει και πολλά άλλα πράγματα μαζί στην υπηρεσία του Ιεχωβά.​—2 Σαμ. 19:11-14.

16. Τι βοήθησε πιθανότατα τον Σαδώκ να παραμείνει όσιος;

16 Ο Σαδώκ παρέμεινε όσιος στον Ιεχωβά παρά την επιλογή του Αβιάθαρ. Ο Δαβίδ δεν αμφέβαλε ποτέ για την οσιότητα του Σαδώκ. Όταν αποκαλύφτηκε η πλεκτάνη του Αδωνία, ο Δαβίδ ζήτησε από τον Σαδώκ, τον Νάθαν και τον Βεναΐα να χρίσουν βασιλιά τον Σολομώντα. (1 Βασ. 1:32-34) Το παράδειγμα όσιων λάτρεων του Ιεχωβά, όπως ήταν ο Νάθαν και οι άλλοι υποστηρικτές του βασιλιά Δαβίδ, πιθανότατα ενίσχυσε και ενθάρρυνε τον Σαδώκ. (1 Βασ. 1:38, 39) Όταν ο Σολομών έγινε βασιλιάς, «διόρισε τον Σαδώκ τον ιερέα στη θέση του Αβιάθαρ».​—1 Βασ. 2:35.

17. Πώς μπορείτε να μιμηθείτε τον Σαδώκ αν κάποιο κοντινό σας πρόσωπο γίνει ανόσιο στον Ιεχωβά;

17 Πώς μπορείτε να μιμηθείτε τον Σαδώκ; Αν κάποιο κοντινό σας πρόσωπο επιλέξει να εγκαταλείψει τον Ιεχωβά, δείξτε καθαρά ποια είναι η επιλογή σας. (Ιησ. Ναυή 24:15) Ο Ιεχωβά θα σας δώσει τη δύναμη και το θάρρος που θα χρειαστείτε. Να στηρίζεστε σε εκείνον μέσω προσευχής και μένοντας κοντά σε όσιους συλλάτρεις σας. Ο Ιεχωβά θεωρεί πολύτιμη την οσιότητά σας και θα σας ανταμείψει για αυτήν.​—2 Σαμ. 22:26.

18. Τι μαθαίνετε από την εμπειρία του Μάρκο και της Σίσε;

18 Σκεφτείτε το παράδειγμα του Μάρκο και της συζύγου του, της Σίσε. Οι δύο ενήλικες κόρες τους έφυγαν από την αλήθεια. Ο Μάρκο λέει: «Από την ημέρα που γεννιούνται τα παιδιά σου, τα αγαπάς πάρα πολύ. Θα έκανες το παν για να τα προστατέψεις. Όταν λοιπόν επιλέγουν να εγκαταλείψουν τον Ιεχωβά, η καρδιά σου ραγίζει». Ο Μάρκο συνεχίζει: «Αλλά ο Ιεχωβά είναι στο πλευρό μας. Έχει φροντίσει όταν εγώ είμαι αδύναμος, να είναι δυνατή η γυναίκα μου, και όταν εκείνη είναι αδύναμη, να είμαι δυνατός εγώ». Η Σίσε προσθέτει: «Δεν θα είχαμε αντέξει αν ο Ιεχωβά δεν μας έδινε την αναγκαία δύναμη. Πάλευα με το αίσθημα ότι έφταιγα εγώ και είπα στον Ιεχωβά πώς ένιωθα. Έπειτα από λίγο καιρό, μια αδελφή την οποία είχα χρόνια να δω με πλησίασε, με έπιασε από τους ώμους, με κοίταξε στα μάτια και είπε: “Να θυμάσαι, Σίσε, δεν φταις εσύ!” Με τη βοήθεια του Ιεχωβά, έχω καταφέρει να διατηρήσω τη χαρά μου στην υπηρεσία του».

19. Τι είστε αποφασισμένοι να κάνετε;

19 Ο Ιεχωβά θέλει να είναι όλοι οι λάτρεις του θαρραλέοι σαν τον Σαδώκ. (2 Τιμ. 1:7) Ωστόσο, δεν θέλει να στηριζόμαστε στη δική μας δύναμη. Θέλει να στηριζόμαστε σε εκείνον. Αν λοιπόν βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου θα χρειάζεστε θάρρος, στραφείτε στον Ιεχωβά. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα σας κάνει εξίσου θαρραλέους με τον Σαδώκ!​—1 Πέτρ. 5:10.

ΥΜΝΟΣ 126 Αγρυπνείτε, Μείνετε Σταθεροί, να Είστε Κραταιοί