Να Υποστηρίζετε την Κυριαρχία του Ιεχωβά!

Να Υποστηρίζετε την Κυριαρχία του Ιεχωβά!

«Άξιος είσαι, Ιεχωβά, ναι, ο Θεός μας, να λάβεις τη δόξα και την τιμή και τη δύναμη, επειδή εσύ δημιούργησες τα πάντα».​—ΑΠΟΚ. 4:11.

ΥΜΝΟΙ: 112, 133

1, 2. Για ποιο πράγμα πρέπει να είναι πεπεισμένος ο καθένας μας; (Βλέπε εικόνα στην αρχή του άρθρου.)

ΟΠΩΣ είδαμε στο προηγούμενο άρθρο, ο Διάβολος διατείνεται ότι ο Ιεχωβά ασκεί την κυριαρχία του με ανάξιο τρόπο και ότι η ανθρωπότητα θα ζούσε καλύτερα αν αυτοκυβερνιόταν. Έχει δίκιο ο Σατανάς; Ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι που επέλεγαν να αυτοκυβερνιούνται θα μπορούσαν να ζουν για πάντα. Θα ζούσαν καλύτερα χωρίς τη διακυβέρνηση του Θεού; Θα ήσασταν εσείς πιο ευτυχισμένος αν είχατε απόλυτη ανεξαρτησία και αιώνια ζωή;

2 Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει για εσάς σε αυτές τις ερωτήσεις. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να σκεφτεί το ζήτημα διεξοδικά. Κάνοντάς το αυτό, θα πρέπει να γίνει φανερό ότι η κυριαρχία του Θεού είναι δίκαιη. Είναι η καλύτερη διακυβέρνηση. Και αξίζει την ολόκαρδη υποστήριξή μας. Η Αγία Γραφή παρέχει τη βάση για μια τέτοια πεποίθηση. Εξετάστε, για παράδειγμα, τι μας λένε οι Γραφές για το ότι η κυριαρχία του Ιεχωβά είναι δικαιωματική.

Ο ΙΕΧΩΒΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ

3. Γιατί είναι ο Ιεχωβά ο μόνος δικαιωματικός Κυρίαρχος;

3 Ο Ιεχωβά είναι ο δικαιωματικός Κυρίαρχος του σύμπαντος επειδή είναι ο παντοδύναμος Θεός και ο Δημιουργός. (1 Χρον. 29:11· Πράξ. 4:24) Στο εδάφιο Αποκάλυψη 4:11, οι 144.000 ουράνιοι συγκυβερνήτες του Χριστού απεικονίζονται σε ένα όραμα να λένε: «Άξιος είσαι, Ιεχωβά, ναι, ο Θεός μας, να λάβεις τη δόξα και την τιμή και τη δύναμη, επειδή εσύ δημιούργησες τα πάντα, και λόγω του θελήματός σου υπήρξαν και δημιουργήθηκαν». Ναι, επειδή ο Ιεχωβά δημιούργησε τα πάντα, δικαιούται πλήρως να κυβερνάει τους ανθρώπους καθώς και τα πνευματικά πλάσματα.

4. Γιατί το να εναντιωθεί κάποιος στην κυριαρχία του Θεού αποτελεί κακή χρήση της ελεύθερης βούλησης;

4 Ο Σατανάς δεν έχει δημιουργήσει τίποτα. Συνεπώς, δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικεί την παγκόσμια διακυβέρνηση. Στασιάζοντας εναντίον της κυριαρχίας του Ιεχωβά, εκείνος και το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι ενήργησαν αλαζονικά. (Ιερ. 10:23) Είναι αλήθεια ότι, ως πλάσματα με ελεύθερη βούληση, μπορούσαν να επιλέξουν την ανεξαρτησία από τον Θεό. Αλλά μήπως αυτό τους έδινε το δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο; Όχι. Η ελεύθερη βούληση δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να κάνουν πολλές κατάλληλες επιλογές καθημερινά. Αλλά δεν τους δίνει το δικαίωμα να στασιάσουν εναντίον του Δημιουργού και Ζωοδότη τους. Σαφώς, το να ταχθεί κάποιος εναντίον του Ιεχωβά αποτελεί κακή χρήση της ελεύθερης βούλησης. Ως άνθρωποι, η θέση μας είναι υπό τη δίκαιη διακυβέρνηση του Ιεχωβά.

5. Γιατί μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι αποφάσεις του Θεού είναι δίκαιες;

5 Ο Ιεχωβά είναι ο δικαιωματικός Κυρίαρχος και για έναν ακόμα λόγο. Ασκεί την εξουσία του με τέλεια δικαιοσύνη. Ο ίδιος διακηρύττει: «Εγώ είμαι ο Ιεχωβά, Αυτός που εκδηλώνει στοργική καλοσύνη, κρίση και δικαιοσύνη στη γη· διότι σε αυτά βρίσκω ευχαρίστηση». (Ιερ. 9:24) Εκείνος δεν έχει ως βάση του κάποιον γραπτό κώδικα νόμων φτιαγμένο από ατελείς ανθρώπους προκειμένου να καθορίζει τι είναι σωστό και δίκαιο. Το τέλειο αίσθημά του περί δικαιοσύνης εκπορεύεται από την ίδια του την ύπαρξη, και με αυτό ως βάση προμήθευσε γραπτούς νόμους για τους ανθρώπους. «Η δικαιοσύνη και η κρίση είναι η βάση του θρόνου [του]», επομένως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι νόμοι, οι αρχές και οι αποφάσεις του είναι δίκαια. (Ψαλμ. 89:14· 119:128) Αντιθέτως, ο Σατανάς, παρά τον ισχυρισμό του ότι η κυριαρχία του Ιεχωβά είναι ανεπαρκής, δεν έχει κατορθώσει να φτιάξει έναν κόσμο όπου επικρατεί πάντα η δικαιοσύνη.

6. Ποιος είναι ένας λόγος για τον οποίο ο Ιεχωβά έχει το δικαίωμα να κυβερνάει τον κόσμο;

6 Επιπλέον, ο Ιεχωβά είναι ο δικαιωματικός Κυρίαρχος επειδή έχει τη γνώση και τη σοφία που χρειάζονται για να φροντίζει το σύμπαν. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ο Θεός έδωσε στον Γιο του τη δυνατότητα να γιατρεύει αρρώστιες τις οποίες οι γιατροί δεν μπορούσαν να θεραπεύσουν. (Ματθ. 4:23, 24· Μάρκ. 5:25-29) Από την άποψη του Ιεχωβά, αυτό δεν ήταν θαύμα. Εκείνος κατανοεί τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται και έχει την ικανότητα να αναιρέσει κάθε βλάβη. Το ίδιο αληθεύει και σε σχέση με την ικανότητά του να αναστήσει τους νεκρούς και να αποτρέψει τις φυσικές καταστροφές.

7. Πώς είναι η σοφία του Ιεχωβά απείρως ανώτερη από τη σοφία του κόσμου υπό την εξουσία του Σατανά;

7 Ο κόσμος υπό την επιρροή του Σατανά εξακολουθεί να ψάχνει τρόπο για να επιλύσει εθνικές και διεθνείς διαμάχες. Μόνο ο Ιεχωβά έχει τη σοφία να φέρει παγκόσμια ειρήνη. (Ησ. 2:3, 4· 54:13) Καθώς μαθαίνουμε για τη γνώση και τη σοφία του Ιεχωβά, νιώθουμε όπως ο απόστολος Παύλος, ο οποίος έγραψε υπό θεϊκή έμπνευση: «Ω! βάθος πλούτου και σοφίας και γνώσης του Θεού! Πόσο ανεξερεύνητες είναι οι κρίσεις του και ανεξιχνίαστες οι οδοί του!»​—Ρωμ. 11:33.

Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ

8. Τι σας συγκινεί στον τρόπο διακυβέρνησης του Ιεχωβά;

8 Η Γραφή δεν κατοχυρώνει απλώς το δικαίωμα που έχει ο Ιεχωβά να κυβερνάει. Δείχνει γιατί η κυριαρχία του είναι ανώτερη από την κυριαρχία άλλων. Ένας λόγος είναι ότι εκείνος κυβερνάει με αγάπη. Πράγματι, η καρδιά μας συγκινείται από το πώς επιλέγει να ασκεί την κυριαρχία του. Αυτός είναι «ελεήμων και φιλεύσπλαχνος, . . . είναι μακρόθυμος και αφθονεί σε στοργική καλοσύνη [ή αλλιώς, όσια αγάπη] και αλήθεια». (Έξοδ. 34:6) Ο Θεός φέρεται στους ανθρώπινους υπηρέτες του με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Μας φροντίζει καλύτερα από ό,τι μπορούμε να φροντίσουμε εμείς τον εαυτό μας. Αντίθετα με τον ισχυρισμό του Διαβόλου, ο Ιεχωβά δεν στερεί τίποτα καλό από τους πιστούς λάτρεις του. Έδωσε μάλιστα και τον πολύτιμο Γιο του ώστε να μπορούμε να έχουμε την προοπτική της ατέλειωτης ζωής!​—Διαβάστε Ψαλμός 84:11· Ρωμαίους 8:32.

9. Πώς γνωρίζουμε ότι ο Θεός ενδιαφέρεται και για μεμονωμένα άτομα;

9 Το ενδιαφέρον του Ιεχωβά δεν περιορίζεται στην ευημερία του λαού του ως σύνολο. Εκείνος δείχνει έντονο ενδιαφέρον και για το κάθε άτομο. Αναλογιστείτε, για παράδειγμα, τους τρεις αιώνες στη διάρκεια των οποίων ο Ιεχωβά ήγειρε και ενδυνάμωνε κριτές ώστε να ελευθερώνουν το έθνος του Ισραήλ από τους δυνάστες του. Εκείνη την ταραχώδη περίοδο, δεν διέφυγε την προσοχή του μια μη Ισραηλίτισσα, η Ρουθ. Κάνοντας μεγάλη θυσία, εκείνη μεταστράφηκε στην αληθινή λατρεία. Ο Ιεχωβά την ευλόγησε με έναν σύζυγο και έναν γιο. Αλλά οι ευλογίες της θα έχουν και συνέχεια. Όταν αναστηθεί, η Ρουθ θα μάθει ότι ο γιος της αποτέλεσε μέρος της γραμμής που οδήγησε στον Μεσσία. Και φανταστείτε τη συγκίνησή της όταν ανακαλύψει ότι η ιστορία της διατηρήθηκε σε ένα βιβλίο της Γραφής που φέρει το όνομά της!​—Ρουθ 4:13· Ματθ. 1:5, 16.

10. Γιατί η κυριαρχία του Ιεχωβά δεν είναι υπέρμετρα περιοριστική;

10 Ο τρόπος διακυβέρνησης του Ιεχωβά δεν είναι ούτε καταπιεστικός ούτε άκαμπτος. Παρέχει ελευθερία και προάγει τη χαρά. (2 Κορ. 3:17) Ο Δαβίδ το εξέφρασε ως εξής: «Στην παρουσία του [Θεού] υπάρχει μεγαλειότητα και λαμπρότητα· ισχύς και χαρά υπάρχουν στον τόπο της κατοίκησής του». (1 Χρον. 16:7, 27, ΜΝΚ [στην αγγλική]) Παρόμοια, ο ψαλμωδός Εθάν έγραψε: «Ευτυχισμένος είναι ο λαός που γνωρίζει τις χαρούμενες φωνές. Ιεχωβά, στο φως του προσώπου σου περπατούν αυτοί. Σε σχέση με το όνομά σου χαίρονται όλη την ημέρα και χάρη στη δικαιοσύνη σου εξυψώνονται».​—Ψαλμ. 89:15, 16.

11. Πώς μπορούμε να ισχυροποιήσουμε την πεποίθησή μας ότι η κυριαρχία του Ιεχωβά είναι η καλύτερη;

11 Ο συχνός στοχασμός γύρω από την αγαθότητα του Ιεχωβά μπορεί να ενισχύσει την πεποίθησή μας ότι η διακυβέρνησή του είναι η καλύτερη. Θα νιώθουμε όπως ο ψαλμωδός: «Μία ημέρα στις αυλές σου είναι καλύτερη από χίλιες αλλού». (Ψαλμ. 84:10) Και πώς θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό; Ως ο στοργικός Σχεδιαστής και Δημιουργός μας, ο Ιεχωβά γνωρίζει τι χρειαζόμαστε προκειμένου να είμαστε αληθινά ευτυχισμένοι, και καλύπτει αυτή την ανάγκη άφθονα. Ό,τι και αν απαιτεί από εμάς είναι προς όφελός μας και τελικά καταλήγει στη μεγαλύτερη χαρά μας. Αυτό αληθεύει ακόμα και αν οι απαιτήσεις του συνεπάγονται κάποιες θυσίες.​—Διαβάστε Ησαΐας 48:17.

12. Ποιο είναι το πρώτιστο κίνητρό μας για να υποστηρίζουμε την κυριαρχία του Ιεχωβά;

12 Η Γραφή δείχνει ότι, μετά τη Χιλιετή Διακυβέρνηση του Χριστού, μερικοί άνθρωποι θα επιλέξουν να στασιάσουν εναντίον της κυριαρχίας του Ιεχωβά. (Αποκ. 20:7, 8) Τι θα μπορούσε να τους ωθήσει να κάνουν κάτι τέτοιο; Ο Διάβολος, έχοντας ελευθερωθεί από τη φυλακή και αποφασισμένος να παροδηγήσει την ανθρωπότητα, αναμφίβολα θα κάνει έκκληση στην ιδιοτέλεια. Αυτό έκανε πάντα. Ίσως επιχειρήσει να πείσει τους ανθρώπους ότι υπάρχει τρόπος να ζουν για πάντα χωρίς να υπακούν στον Ιεχωβά. Φυσικά, αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύσει ποτέ. Για να γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι: Θα έχει κάποια απήχηση σε εμάς ένας τέτοιος ψευδής ισχυρισμός; Αν αγαπάμε τον Ιεχωβά και τον υπηρετούμε επειδή είναι αγαθός και επειδή είναι ο δικαιωματικός Κυρίαρχος του σύμπαντος, τότε ένας τέτοιος διαβολικός ισχυρισμός θα είναι αποκρουστικός. Ποτέ δεν θα επιθυμήσουμε άλλη ζωή εκτός από τη ζωή υπό τη δικαιωματική και στοργική κυριαρχία του Ιεχωβά.

ΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

13. Πώς δείχνουμε την υποστήριξή μας στον Θεό όταν τον μιμούμαστε;

13 Σίγουρα η κυριαρχία του Ιεχωβά αξίζει την ολόκαρδη υποστήριξή μας. Όπως είδαμε, εκείνος έχει το δικαίωμα να κυβερνάει, και ο δικός του τρόπος διακυβέρνησης είναι ο καλύτερος. Μπορούμε να υποστηρίζουμε την κυριαρχία του Ιεχωβά διακρατώντας την ακεραιότητά μας και υπηρετώντας τον Θεό πιστά. Πώς αλλιώς μπορούμε να δείχνουμε την υποστήριξή μας; Κάνοντας τα πράγματα με τον τρόπο του Ιεχωβά. Όταν χειριζόμαστε τα ζητήματα όπως θα έκανε ο Ιεχωβά, δείχνουμε ότι αγαπάμε και υποστηρίζουμε τον δικό του τρόπο διακυβέρνησης.​—Διαβάστε Εφεσίους 5:1, 2.

14. Πώς μπορούν οι πρεσβύτεροι και οι οικογενειάρχες να μιμούνται τον Ιεχωβά;

14 Από τη μελέτη της Γραφής, μαθαίνουμε ότι ο Ιεχωβά ασκεί την εξουσία του με στοργικό τρόπο. Σε αρμονία με αυτό, οι οικογενειάρχες και οι πρεσβύτεροι που αγαπούν την κυριαρχία του δεν θα είναι απαιτητικοί, σαν να ασκούν μια μικρή δική τους κυριαρχία. Απεναντίας, θα μιμούνται τον Ιεχωβά. Ο Παύλος ήταν τέτοιος μιμητής του Θεού και του Γιου του. (1 Κορ. 11:1) Ο Παύλος δεν έφερνε σε δύσκολη θέση τους άλλους ούτε τους πίεζε να ακολουθήσουν μια επιθυμητή πορεία ενέργειας. Αντίθετα, έκανε έκκληση σε εκείνους. (Ρωμ. 12:1· Εφεσ. 4:1· Φιλήμ. 8-10) Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται ο Ιεχωβά τα ζητήματα. Συνεπώς, αυτός πρέπει να είναι ο τρόπος όλων όσων αγαπούν και υποστηρίζουν τον δικό του τρόπο διακυβέρνησης.

15. Πώς αποκαλύπτει ο σεβασμός για τη θεοκρατική ηγεσία την αγάπη μας για τον τρόπο διακυβέρνησης του Ιεχωβά;

15 Πώς αντιδρούμε εμείς στη θεϊκά εξουσιοδοτημένη ηγεσία; Όταν συνεργαζόμαστε με σεβασμό, δείχνουμε την υποστήριξή μας για την κυριαρχία του Ιεχωβά. Ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουμε πλήρως κάποια απόφαση ή δεν συμφωνούμε, πρέπει και πάλι να υποστηρίζουμε τη θεοκρατική τάξη. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τον τρόπο του κόσμου, αλλά είναι ο τρόπος ζωής υπό τη διακυβέρνηση του Ιεχωβά. (Εφεσ. 5:22, 23· 6:1-3· Εβρ. 13:17) Ενεργώντας έτσι ωφελούμαστε, διότι ο Θεός θέλει το καλό μας.

16. Πώς παίρνουν προσωπικές αποφάσεις οι υποστηρικτές της κυριαρχίας του Θεού;

16 Μπορούμε επίσης να δείχνουμε την υποστήριξή μας στην κυριαρχία του Θεού με τις προσωπικές μας αποφάσεις. Ο τρόπος του Ιεχωβά δεν είναι να παρέχει μια συγκεκριμένη εντολή για κάθε κατάσταση. Αντ’ αυτού, καθώς μας καθοδηγεί, αποκαλύπτει τον τρόπο σκέψης του. Για παράδειγμα, δεν παρέχει έναν λεπτομερή κώδικα ντυσίματος για τους Χριστιανούς. Αλλά αποκαλύπτει την επιθυμία του να επιλέγουμε τρόπους ντυσίματος και εμφάνισης που δείχνουν σεμνότητα και αρμόζουν σε Χριστιανούς διακόνους. (1 Τιμ. 2:9, 10) Ενδιαφέρεται επίσης να μη σκανδαλίζουμε τους άλλους ούτε να τους αναστατώνουμε με τις αποφάσεις μας. (1 Κορ. 10:31-33) Όταν κατευθύνουμε τα βήματά μας με γνώμονα, όχι αποκλειστικά τις προτιμήσεις μας, αλλά πρωτίστως τις σκέψεις και το μέλημα του Ιεχωβά, δείχνουμε ότι αγαπάμε και υποστηρίζουμε τον δικό του τρόπο διακυβέρνησης.

Να υποστηρίζετε την κυριαρχία του Θεού στη λήψη αποφάσεων και στις οικογενειακές δραστηριότητες (Βλέπε παραγράφους 16-18)

17, 18. Ποιοι είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους τα ζευγάρια μπορούν να δείχνουν ότι υποστηρίζουν την κυριαρχία του Ιεχωβά;

17 Εξετάστε έναν τομέα στον οποίο τα Χριστιανικά ζευγάρια μπορούν να υποστηρίζουν τον τρόπο του Ιεχωβά και ως εκ τούτου την κυριαρχία του. Τι γίνεται αν ο έγγαμος βίος αποδειχτεί πιο δύσκολος από ό,τι αναμενόταν; Ίσως δε και απογοητευτικός; Ας συλλογιστούμε για λίγο τον τρόπο με τον οποίο ενεργούσε ο Ιεχωβά απέναντι στον Ισραήλ. Ο Ιεχωβά αναφέρθηκε στον εαυτό του σαν να ήταν σύζυγος εκείνου του αρχαίου έθνους. (Ησ. 54:5· 62:4) Τι δύσκολος που αποδείχτηκε εκείνος ο «γάμος»! Ωστόσο, ο Ιεχωβά δεν έσπευσε να τον εγκαταλείψει. Επανειλημμένα έδειξε έλεος στο έθνος και οσιότητα στη διαθήκη που είχε κάνει μαζί τους. (Διαβάστε Ψαλμός 106:43-45) Δεν μας ελκύει στον Ιεχωβά αυτή η όσια αγάπη;

18 Συνεπώς, τα ζευγάρια που αγαπούν τον τρόπο του Ιεχωβά Τον μιμούνται. Δεν αναζητούν κάποιον αντιγραφικό τρόπο για να τερματίσουν έναν δύσκολο γάμο. Αντιλαμβάνονται ότι ο Ιεχωβά τούς έχει ενώσει και ότι θέλει να “προσκολληθούν” ο ένας στον άλλον. Η μόνη Γραφική βάση για διαζύγιο που θα μπορούσε να καταστήσει κάποιον ελεύθερο να ξαναπαντρευτεί είναι η σεξουαλική ανηθικότητα. (Ματθ. 19:5, 6, 9) Όταν τα ζευγάρια χειρίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα την κατάστασή τους και επιδιώκουν ακόμα και να τη βελτιώσουν, υποστηρίζουν τον δίκαιο τρόπο διακυβέρνησης του Ιεχωβά.

19. Αν αστοχήσουμε σε κάτι ως προς την υποστήριξη της κυριαρχίας του Θεού, τι πρέπει να κάνουμε;

19 Εφόσον είμαστε ατελείς, μερικές φορές θα κάνουμε πράγματα που απογοητεύουν τον Ιεχωβά. Εκείνος το γνωρίζει αυτό και έχει μεριμνήσει στοργικά για εμάς μέσω του λύτρου του Χριστού. Έτσι λοιπόν, όταν αστοχούμε σε κάτι, πρέπει να ζητάμε τη συγχώρηση του Ιεχωβά. (1 Ιωάν. 2:1, 2) Αντί να επικρίνουμε συνεχώς τον εαυτό μας, πρέπει να αγωνιζόμαστε να μαθαίνουμε από το λάθος. Αν παραμένουμε κοντά στον Ιεχωβά, εκείνος θα μας συγχωρεί, θα επουλώνει τις πληγές μας και θα μας βοηθάει να χειριζόμαστε παρόμοιες καταστάσεις με επιτυχία στο μέλλον.​—Ψαλμ. 103:3.

20. Γιατί πρέπει να υποστηρίζουμε την κυριαρχία του Ιεχωβά τώρα;

20 Στον νέο κόσμο, όλοι θα έρθουν υπό την κυριαρχία του Ιεχωβά και θα μάθουν τις δίκαιες οδούς του. (Ησ. 11:9) Εμείς, ωστόσο, λαβαίνουμε πολλή από εκείνη την εκπαίδευση τώρα. Και η διαδικασία της τακτοποίησης του ζητήματος της κυριαρχίας έχει προχωρήσει πολύ. Τώρα είναι ο καιρός να υποστηρίζουμε την κυριαρχία του Θεού με την ακεραιότητά μας, την υπηρεσία μας, καθώς επίσης καταβάλλοντας ένθερμες προσπάθειες για να τον μιμούμαστε σε όλα όσα κάνουμε.