ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 24
Να Ανατρέπετε Κάθε Συλλογισμό που Είναι Εναντίον της Γνώσης του Θεού!
«Ανατρέπουμε συλλογισμούς και κάθε υψηλό πράγμα που υψώνεται εναντίον της γνώσης του Θεού».—2 ΚΟΡ. 10:5.
ΥΜΝΟΣ 124 Πάντα Όσιοι
ΠΕΡΙΛΗΨΗ *
1. Ποια προειδοποίηση έδωσε ο απόστολος Παύλος σε χρισμένους Χριστιανούς;
«ΜΗ ΔΙΑΠΛΑΘΕΣΤΕ από αυτό το σύστημα πραγμάτων», προειδοποίησε ο απόστολος Παύλος. (Ρωμ. 12:2) Απηύθυνε αυτά τα λόγια σε Χριστιανούς του πρώτου αιώνα. Γιατί έδωσε τόσο ισχυρή νουθεσία σε άντρες και γυναίκες που ήταν αφιερωμένοι στον Θεό και χρισμένοι με άγιο πνεύμα;—Ρωμ. 1:7.
2, 3. Πώς προσπαθεί ο Σατανάς να μας στρέψει εναντίον του Ιεχωβά, αλλά πώς μπορούμε εμείς να ξεριζώσουμε πράγματα που είναι “ισχυρά οχυρωμένα” στη διάνοιά μας;
2 Ο Παύλος ανησυχούσε επειδή κάποιοι Χριστιανοί προφανώς είχαν επηρεαστεί από επιβλαβείς συλλογισμούς και φιλοσοφίες που προωθούσε ο κόσμος του Σατανά. (Εφεσ. 4:17-19) Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε οποιονδήποτε από εμάς. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μας απομακρύνει από τον Ιεχωβά, ο Σατανάς, ο θεός αυτού του συστήματος πραγμάτων, χρησιμοποιεί διάφορες τακτικές. Για παράδειγμα, εκμεταλλεύεται οποιαδήποτε τάση μπορεί να έχουμε προς την ιδιοτελή φιλοδοξία ή την αυτοπροβολή. Μπορεί μάλιστα να χρησιμοποιεί ορισμένα στοιχεία από τα βιώματά μας, τον πολιτισμό μας ή την παιδεία μας για να μας κάνει να σκεφτόμαστε όπως θέλει εκείνος.
3 Είναι άραγε εφικτό να ξεριζώσουμε πράγματα που είναι “ισχυρά οχυρωμένα” στη διάνοιά μας; (2 Κορ. 10:4) Προσέξτε την απάντηση του Παύλου: «Ανατρέπουμε συλλογισμούς και κάθε υψηλό πράγμα που υψώνεται εναντίον της γνώσης του Θεού, και αιχμαλωτίζουμε κάθε σκέψη για να την κάνουμε υπάκουη στον Χριστό». (2 Κορ. 10:5) Ναι, με τη βοήθεια του Ιεχωβά μπορούμε όντως να υπερνικήσουμε τους εσφαλμένους συλλογισμούς. Όπως ένα φάρμακο μπορεί να εξουδετερώσει ένα δηλητήριο, έτσι και ο Λόγος του Θεού μπορεί να μας βοηθήσει να εξουδετερώσουμε τη δηλητηριώδη επίδραση του κόσμου του Σατανά.
“ΝΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΝΟΥ ΣΑΣ”
4. Τι αλλαγές χρειάστηκε να κάνουμε πολλοί από εμάς όταν γνωρίσαμε την αλήθεια;
4 Θυμηθείτε τις αλλαγές που χρειάστηκε να κάνετε όταν γνωρίσατε την αλήθεια του Λόγου του Θεού και αποφασίσατε να υπηρετείτε τον Ιεχωβά. Για πολλούς από εμάς, αυτό περιλάμβανε το να εγκαταλείψουμε κάποια μορφή εσφαλμένης διαγωγής. (1 Κορ. 6:9-11) Πόσο ευγνώμονες είμαστε για τη βοήθεια που μας έδωσε ο Ιεχωβά ώστε να υπερνικήσουμε τέτοιες αμαρτωλές συνήθειες!
5. Ποια δύο πράγματα πρέπει να κάνουμε σύμφωνα με το εδάφιο Ρωμαίους 12:2;
5 Εντούτοις, δεν πρέπει ποτέ να εφησυχάζουμε. Αν και σταματήσαμε να διαπράττουμε τις σοβαρές αμαρτίες στις οποίες εμπλεκόμασταν προτού βαφτιστούμε, χρειάζεται ακόμα να αποφεύγουμε επιμελώς οτιδήποτε θα μας έβαζε στον πειρασμό να ξανακάνουμε τα ίδια. Πώς θα τα καταφέρουμε; Ο Παύλος απαντάει: «Μη διαπλάθεστε από αυτό το σύστημα πραγμάτων, αλλά να μεταμορφώνεστε ανακαινίζοντας τον νου σας». (Ρωμ. 12:2) Απαιτούνται λοιπόν δύο πράγματα. Πρώτον, χρειάζεται να “μη διαπλαθόμαστε”, δηλαδή να μη διαμορφωνόμαστε, από αυτόν τον κόσμο. Δεύτερον, χρειάζεται να “μεταμορφωνόμαστε” ανακαινίζοντας τον νου μας.
6. Τι μαθαίνουμε από την ουσία των λόγων του Ιησού στα εδάφια Ματθαίος 12:43-45;
6 Η μεταμόρφωση που είχε κατά νου ο Παύλος περιλαμβάνει περισσότερα από μια επιφανειακή αλλαγή στην εμφάνιση. Αγγίζει όλο μας το είναι. (Βλέπε το πλαίσιο « Μεταμόρφωση ή Μεταμφίεση;») Χρειάζεται να ανακαινίζουμε τον νου μας—τις ενδόμυχες απόψεις, αισθήματα και τάσεις μας. Όλοι λοιπόν χρειάζεται να αναρωτηθούμε: “Είναι οι αλλαγές που κάνω για να γίνω Χριστιανός απλώς επιφανειακές ή γίνομαι όντως Χριστιανός βαθιά μέσα μου;” Υπάρχει σημαντική διαφορά. Στα λόγια του που είναι καταγραμμένα στα εδάφια Ματθαίος 12:43-45, ο Ιησούς έδειξε τι πρέπει να κάνουμε. (Διαβάστε) Η ουσία αυτών των λόγων τονίζει την εξής σημαντική αλήθεια: Δεν αρκεί να αποβάλουμε τις εσφαλμένες σκέψεις. Χρειάζεται να γεμίσουμε το κενό με θεοσεβείς σκέψεις.
«ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΣΤΕ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΤΑΣΗ»
7. Πώς μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που είμαστε μέσα μας;
7 Είναι άραγε εφικτό να αλλάξουμε τις κύριες τάσεις μας ή αυτό που είμαστε πραγματικά μέσα μας; Ο Λόγος του Θεού απαντάει: «Πρέπει να ανανεώνεστε όσον αφορά την κυρίαρχη διανοητική σας στάση και πρέπει να ντυθείτε τη νέα προσωπικότητα που δημιουργήθηκε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού με αληθινή δικαιοσύνη και οσιότητα». (Εφεσ. 4:23, 24) Ναι, είναι εφικτό να αλλάξουμε αυτό που είμαστε μέσα μας, αλλά δεν είναι εύκολο. Δεν αρκεί να καταπνίγουμε τις εσφαλμένες επιθυμίες και να αποφεύγουμε τις εσφαλμένες πράξεις. Χρειάζεται να αλλάξουμε την “κυρίαρχη διανοητική μας στάση”, πράγμα που περιλαμβάνει το να αλλάξουμε τις επιθυμίες, τις τάσεις και τα κίνητρά μας. Αυτό απαιτεί συνεχή δράση.
8, 9. Πώς τονίζει η εμπειρία ενός αδελφού την ανάγκη να αλλάξουμε αυτό που είμαστε μέσα μας;
8 Ας εξετάσουμε το παράδειγμα ενός αδελφού ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε βίαιο άτομο. Αφού έπαψε να πίνει και να μπλέκει σε καβγάδες, απέκτησε τα προσόντα για βάφτισμα, δίνοντας έτσι υπέροχη μαρτυρία στη μικρή τοπική κοινότητα. Αλλά ένα βράδυ λίγο μετά το βάφτισμά του, αντιμετώπισε μια απροσδόκητη δοκιμασία. Ένας μεθυσμένος ήρθε στο σπίτι του και άρχισε να τον προκαλεί να παλέψουν. Αρχικά ο αδελφός μας αντιστάθηκε στην παρόρμηση να ασκήσει βία. Όταν όμως ο άλλος βλασφήμησε το όνομα του Ιεχωβά, ο καινούριος αδελφός μας δεν άντεξε. Βγήκε έξω και τον ξυλοκόπησε. Ποιο ήταν το πρόβλημα; Παρότι η μελέτη της Γραφής τον είχε βοηθήσει να καταπνίξει τις βίαιες τάσεις του, εκείνος δεν είχε καταφέρει ακόμα να αλλάξει την κυρίαρχη διανοητική του στάση. Με άλλα λόγια, δεν είχε αλλάξει αυτό που ήταν πραγματικά μέσα του.
9 Ο αδελφός όμως δεν παραιτήθηκε. (Παρ. 24:16) Με τη βοήθεια των πρεσβυτέρων, συνέχισε να σημειώνει πρόοδο. Τελικά, απέκτησε τα προσόντα για να γίνει πρεσβύτερος. Κάποιο βράδυ όμως έξω από την Αίθουσα Βασιλείας, βρέθηκε μπροστά σε μια πρόκληση παρόμοια με εκείνη που είχε αντιμετωπίσει χρόνια νωρίτερα. Ένας μεθυσμένος ετοιμαζόταν να δείρει κάποιον άλλον πρεσβύτερο. Τι έκανε ο αδελφός μας; Με ήρεμο, ταπεινό τρόπο λογίκεψε τον μεθυσμένο, εκτόνωσε την ένταση και βοήθησε εκείνον τον άνθρωπο που τρέκλιζε να πάει στο σπίτι του. Τι είχε συμβεί; Ο αδελφός μας είχε αλλάξει την κυρίαρχη διανοητική του στάση. Βαθιά μέσα του είχε μεταμορφωθεί σε έναν ειρηνικό, ταπεινό άνθρωπο. Τι αίνος δόθηκε στον Ιεχωβά!
10. Τι χρειάζεται για να κάνουμε αυτές τις αλλαγές;
10 Αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε συμβαίνουν αυτομάτως. Ίσως χρειαστεί να καταβάλουμε «ένθερμη προσπάθεια» για αρκετά χρόνια. (2 Πέτρ. 1:5) Δεν αρκεί το ότι είμαστε «στην αλήθεια» για ορισμένο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται να βάλουμε τα δυνατά μας προκειμένου να αλλάξουμε τον εσωτερικό εαυτό μας. Κάποια βασικά βήματα θα μας βοηθήσουν να κάνουμε αυτή την αλλαγή. Ας εξετάσουμε μερικά.
ΠΩΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΑΣΗ
11. Πώς μας βοηθάει η προσευχή να αλλάξουμε την κυρίαρχη διανοητική μας στάση;
11 Η προσευχή είναι το σημαντικό πρώτο βήμα. Χρειάζεται να προσευχόμαστε όπως ο ψαλμωδός: «Δημιούργησε μέσα μου αγνή καρδιά, Θεέ, και βάλε μέσα μου νέο πνεύμα, σταθερό». (Ψαλμ. 51:10) Πρέπει να αναγνωρίσουμε την ανάγκη να αλλάξουμε την κυρίαρχη διανοητική μας στάση και να ζητήσουμε τη βοήθεια του Ιεχωβά. Πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε; Μας ενθαρρύνει η υπόσχεση που έδωσε ο Ιεχωβά όσον αφορά τους σκληρόκαρδους Ισραηλίτες της εποχής του Ιεζεκιήλ: «Θα τους δώσω ενοποιημένη καρδιά και θα βάλω νέο πνεύμα μέσα τους . . . και θα τους δώσω σάρκινη καρδιά [δηλαδή καρδιά δεκτική στην καθοδήγηση του Θεού]». (Ιεζ. 11:19· υποσ.) Ο Ιεχωβά ήταν πρόθυμος να βοηθήσει εκείνους τους Ισραηλίτες να αλλάξουν και είναι πρόθυμος να βοηθήσει και εμάς.
12, 13. (α) Σύμφωνα με το εδάφιο Ψαλμός 119:59, τι χρειάζεται να στοχαζόμαστε; (β) Ποια ερωτήματα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας;
12 Ο στοχασμός είναι το δεύτερο σημαντικό βήμα. Καθώς διαβάζουμε καθημερινά τον Λόγο του Θεού, χρειάζεται να αφιερώνουμε χρόνο για να στοχαζόμαστε, ή αλλιώς να σκεφτόμαστε βαθιά, ποιες σκέψεις και αισθήματα χρειάζεται να αλλάξουμε. (Διαβάστε Ψαλμός 119:59· Εβρ. 4:12· Ιακ. 1:25) Πρέπει να εντοπίζουμε τυχόν τάσεις που έχουμε να ελκυόμαστε από ανθρώπινες φιλοσοφίες. Χρειάζεται να παραδεχόμαστε ειλικρινά ποιες είναι οι αδυναμίες μας και κατόπιν να προσπαθούμε σκληρά να απαλλαχτούμε από αυτές.
13 Για παράδειγμα, αναρωτηθείτε: “Μήπως υπάρχει έστω και κάποιο ίχνος φθόνου ή ζήλιας στην καρδιά μου;” (1 Πέτρ. 2:1) “Μήπως νιώθω κάποια υπερηφάνεια λόγω της καταγωγής μου, της μόρφωσής μου ή της οικονομικής μου κατάστασης;” (Παρ. 16:5) “Μήπως περιφρονώ όσους δεν έχουν τα ίδια πράγματα με εμένα ή όσους είναι από διαφορετική φυλή;” (Ιακ. 2:2-4) “Μήπως νιώθω να με ελκύουν αυτά που προσφέρει ο κόσμος του Σατανά;” (1 Ιωάν. 2:15-17) “Μήπως νιώθω να με ελκύει η ανήθικη και βίαιη ψυχαγωγία;” (Ψαλμ. 97:10· 101:3· Αμώς 5:15) Οι απαντήσεις σε αυτά τα προσωπικά ερωτήματα ίσως αναδείξουν τομείς στους οποίους χρειάζεστε βελτίωση. Αν υπερνικούμε συλλογισμούς που ίσως είναι “ισχυρά οχυρωμένοι” μέσα στην καρδιά μας, θα ευαρεστούμε τον ουράνιο Πατέρα μας.—Ψαλμ. 19:14.
14. Γιατί είναι τόσο σημαντική η επιλογή καλών συναναστροφών;
14 Η επιλογή καλών συναναστροφών είναι το τρίτο απαραίτητο βήμα. Είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι, αυτοί με τους οποίους συναναστρεφόμαστε μας επηρεάζουν πολύ. (Παρ. 13:20) Στη δουλειά ή στο σχολείο, πιθανότατα μας περιβάλλουν άτομα που δεν θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε θεοσεβή τρόπο σκέψης. Μπορούμε όμως να βρούμε το καλύτερο είδος συναναστροφής στις Χριστιανικές μας συναθροίσεις. Εκεί μπορούμε να παρακινούμαστε «σε αγάπη και καλά έργα».—Εβρ. 10:24, 25.
ΝΑ «ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ»
15, 16. Πώς προσπαθεί ο Σατανάς να αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας;
15 Να θυμάστε όμως ότι ο Σατανάς είναι αποφασισμένος να αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας. Χρησιμοποιεί κάθε είδους συλλογισμό για να εξουδετερώσει την επιρροή της αλήθειας του Λόγου του Θεού.
16 Ο Σατανάς συνεχίζει να κάνει το ίδιο ερώτημα που έκανε και στην Εύα στον κήπο της Εδέμ: «Είπε πράγματι ο Θεός ότι . . . ;» (Γέν. 3:1) Σε αυτόν τον κόσμο, ο οποίος είναι υπό τον έλεγχο του Σατανά, ακούμε συχνά ερωτήματα που δημιουργούν αμφιβολίες, όπως για παράδειγμα: “Πράγματι δεν εγκρίνει ο Θεός τους γάμους ατόμων του ίδιου φύλου; Πράγματι δεν θέλει ο Θεός να γιορτάζετε Χριστούγεννα και γενέθλια; Πράγματι αναμένει ο Θεός σας να αρνηθείτε τη μετάγγιση αίματος; Πράγματι αναμένει ένας στοργικός Θεός να αποφεύγετε τη συναναστροφή με αγαπημένα σας πρόσωπα που έχουν αποκοπεί;”
17. Τι πρέπει να κάνουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ερωτήματα που αμφισβητούν τις πεποιθήσεις μας, και ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα σύμφωνα με τα εδάφια Κολοσσαείς 2:6, 7;
17 Χρειάζεται να είμαστε βέβαιοι για τις πεποιθήσεις μας. Αν αφήνουμε τέτοιου είδους ερωτήματα αναπάντητα στη διάνοιά μας, μπορεί να μετατραπούν σε σοβαρές αμφιβολίες. Αυτές οι αμφιβολίες θα μπορούσαν τελικά να διαστρεβλώσουν τον τρόπο σκέψης μας και να καταστρέψουν την πίστη μας. Τι χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε; Ο Λόγος του Θεού μάς λέει να μεταμορφώνουμε τον νου μας, ώστε να αποδεικνύουμε στον εαυτό μας «το καλό και ευπρόσδεκτο και τέλειο θέλημα του Θεού». (Ρωμ. 12:2) Μελετώντας τακτικά, μπορούμε να αποδεικνύουμε στον εαυτό μας τις αλήθειες που έχουμε μάθει από τη Γραφή. Μπορούμε να έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι οι κανόνες του Ιεχωβά είναι σωστοί. Τότε, σαν δέντρο με βαθιές ρίζες, θα είμαστε γερά ριζωμένοι, “σταθεροποιημένοι στην πίστη”.—Διαβάστε Κολοσσαείς 2:6, 7.
18. Τι θα μας βοηθάει να εξουδετερώνουμε τη δηλητηριώδη επίδραση του κόσμου του Σατανά;
18 Κανένας άλλος δεν μπορεί να σταθεροποιήσει την πίστη σας για λογαριασμό σας. Γι’ αυτό, εξακολουθήστε να ανανεώνεστε όσον αφορά την κυρίαρχη διανοητική σας στάση. Να προσεύχεστε συνεχώς και να ικετεύετε για τη βοήθεια του πνεύματος του Ιεχωβά. Να στοχάζεστε βαθιά και να εξετάζετε διαρκώς τον τρόπο σκέψης σας και τα κίνητρά σας. Να αναζητάτε καλές συναναστροφές, και φροντίστε να σας περιβάλλουν άτομα που θα σας βοηθούν να μεταμορφώνετε τον τρόπο σκέψης σας. Ενεργώντας έτσι, θα εξουδετερώνετε τη δηλητηριώδη επίδραση του κόσμου του Σατανά και θα ανατρέπετε επιτυχώς «συλλογισμούς και κάθε υψηλό πράγμα που υψώνεται εναντίον της γνώσης του Θεού».—2 Κορ. 10:5.
ΥΜΝΟΣ 50 Η Προσευχή της Αφιέρωσής Μου
^ παρ. 5 Καλώς ή κακώς, τα βιώματά μας, ο πολιτισμός μας και η παιδεία μας επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης μας. Ίσως διαπιστώνουμε ότι κάποιες εσφαλμένες απόψεις έχουν ριζώσει βαθιά στην προσωπικότητά μας. Αυτό το άρθρο θα μας δείξει πώς μπορούμε να υπερνικήσουμε οποιεσδήποτε εσφαλμένες τάσεις ίσως έχουμε αναπτύξει.
Η ΣΚΟΠΙΑ (ΕΚΔΟΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ)