ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 24

Ιεχωβά​—Εκείνος που Συγχωρεί με Απαράμιλλο Τρόπο

Ιεχωβά​—Εκείνος που Συγχωρεί με Απαράμιλλο Τρόπο

«Εσύ, Ιεχωβά, είσαι αγαθός και πρόθυμος να συγχωρείς· είσαι γεμάτος όσια αγάπη προς όλους όσους σε επικαλούνται».​—ΨΑΛΜ. 86:5.

ΥΜΝΟΣ 42 Η Προσευχή του Υπηρέτη του Θεού

ΠΕΡΙΛΗΨΗ a

1. Ποια αλήθεια εξέφρασε ο βασιλιάς Σολομών στο εδάφιο Εκκλησιαστής 7:20;

 Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΣΟΛΟΜΩΝ παρατήρησε: «Δεν υπάρχει δίκαιος άνθρωπος στη γη που να κάνει πάντα το καλό και να μην αμαρτάνει ποτέ». (Εκκλ. 7:20) Τι μεγάλη αλήθεια! Όλοι είμαστε αμαρτωλοί. (1 Ιωάν. 1:8) Επομένως, όλοι χρειαζόμαστε τη συγχώρηση του Θεού και των συνανθρώπων μας.

2. Πώς νιώθετε όταν σας συγχωρεί ένας στενός σας φίλος;

2 Αναμφίβολα θα θυμάστε κάποια φορά που προσβάλατε έναν στενό σας φίλο. Θέλατε να διορθώσετε τα πράγματα και να αποκαταστήσετε τη σχέση σας, γι’ αυτό ζητήσατε ειλικρινά συγνώμη. Τι νιώσατε όταν ο φίλος σας σάς συγχώρησε ανεπιφύλακτα; Ανακούφιση; Ναι, καθώς και μεγάλη χαρά!

3. Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;

3 Θέλουμε να είναι ο Ιεχωβά ο πιο στενός μας Φίλος, αλλά κάποιες φορές λέμε ή κάνουμε πράγματα που τον προσβάλλουν. Γιατί μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά είναι πρόθυμος να συγχωρεί; Πώς υπερέχει η συγχώρηση του Ιεχωβά από τη συγχώρηση που μπορούμε να δώσουμε εμείς; Και τέλος, ποιος μπορεί να λάβει τη συγχώρηση του Θεού;

Ο ΙΕΧΩΒΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΙ

4. Γιατί μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά είναι πρόθυμος να συγχωρεί;

4 Ο Λόγος του Θεού μάς διαβεβαιώνει ότι ο Ιεχωβά είναι πρόθυμος να συγχωρεί. Όταν ο Ιεχωβά αποκάλυψε τον εαυτό του στον Μωυσή στο όρος Σινά, είπε μέσω ενός αγγελικού εκπροσώπου: «Ιεχωβά, Ιεχωβά, Θεός ελεήμων και συμπονετικός, μακρόθυμος και γεμάτος όσια αγάπη και αλήθεια, που δείχνει όσια αγάπη σε χιλιάδες, που συγχωρεί σφάλμα και παράβαση και αμαρτία». (Έξοδ. 34:6, 7) Ο Ιεχωβά είναι Θεός γεμάτος θέρμη και έλεος, πάντοτε πρόθυμος να συγχωρεί τους μετανοημένους αμαρτωλούς.​—Νεεμ. 9:17· Ψαλμ. 86:15.

Ο Ιεχωβά γνωρίζει όλα όσα μας έχουν διαμορφώσει (Βλέπε παράγραφο 5)

5. Σύμφωνα με τα εδάφια Ψαλμός 103:13, 14, τι υποκινείται να κάνει ο Ιεχωβά επειδή ξέρει πολύ καλά τους ανθρώπους;

5 Ως ο Δημιουργός μας, ο Ιεχωβά ξέρει τα πάντα για εμάς. Για σκεφτείτε! Ξέρει κάθε λεπτομέρεια για κάθε άνθρωπο πάνω στη γη. (Ψαλμ. 139:15-17) Επομένως, μπορεί να δει όλες τις ατέλειες που έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μας. Και επιπλέον, γνωρίζει όλα τα βιώματα που έχουν διαπλάσει και διαμορφώσει την προσωπικότητά μας. Επειδή ξέρει πολύ καλά την ανθρωπότητα, ο Ιεχωβά υποκινείται να μας φέρεται με έλεος.​—Ψαλμ. 78:39· διαβάστε Ψαλμός 103:13, 14.

6. Πώς έχει αποδείξει ο Ιεχωβά ότι είναι πρόθυμος να συγχωρεί;

6 Ο Ιεχωβά έχει αποδείξει ότι είναι πρόθυμος να συγχωρεί. Κατανοεί ότι, εξαιτίας των πράξεων του πρώτου ανθρώπου, του Αδάμ, όλοι βρεθήκαμε κάτω από την κατάρα της αμαρτίας και του θανάτου. (Ρωμ. 5:12) Δεν υπήρχε τρόπος να ελευθερώσουμε τον εαυτό μας ή οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο από αυτή την κατάρα. (Ψαλμ. 49:7-9) Αλλά ο στοργικός Θεός μας έδειξε συμπόνια και φρόντισε να απελευθερωθούμε. Πώς το έκανε αυτό; Όπως δείχνει το εδάφιο Ιωάννης 3:16, ο Ιεχωβά έστειλε τον μονογενή του Γιο να πεθάνει για χάρη μας. (Ματθ. 20:28· Ρωμ. 5:19) Ο Ιησούς πήρε τη θέση μας και υπέστη την ποινή του θανάτου για να ελευθερώσει όποιον εκδηλώνει πίστη σε αυτόν. (Εβρ. 2:9) Πόσο οδυνηρό πρέπει να ήταν για τον Ιεχωβά να βλέπει τον αγαπημένο του Γιο να πεθαίνει με βασανιστικό και ταπεινωτικό τρόπο! Ασφαλώς, ο Ιεχωβά δεν θα επέτρεπε να πεθάνει ο Γιος του αν δεν ήθελε να μας συγχωρήσει.

7. Ποια είναι μερικά Βιβλικά παραδείγματα ατόμων τα οποία ο Ιεχωβά συγχώρησε ανεπιφύλακτα;

7 Η Γραφή είναι γεμάτη παραδείγματα ατόμων τα οποία ο Ιεχωβά συγχώρησε ανεπιφύλακτα. (Εφεσ. 4:32) Ποιος σας έρχεται στο μυαλό; Ίσως ο βασιλιάς Μανασσής. Εκείνος ο ασεβής άνθρωπος διέπραξε φρικτές αμαρτίες εναντίον του Ιεχωβά. Πρωτοστάτησε στην ψεύτικη λατρεία. Θανάτωσε τα ίδια του τα παιδιά, προσφέροντάς τα ως θυσία σε ειδωλολατρικούς θεούς. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να τοποθετήσει μια γλυπτή εικόνα ενός ψεύτικου θεού στον ιερό ναό του Ιεχωβά. Η Γραφή λέει για αυτόν: «Έκανε σε μεγάλη κλίμακα το κακό στα μάτια του Ιεχωβά για να τον προσβάλει». (2 Χρον. 33:2-7) Όταν όμως ο Μανασσής εκδήλωσε εγκάρδια μετάνοια, ο Ιεχωβά τον συγχώρησε ανεπιφύλακτα. Τον αποκατέστησε μάλιστα στη θέση του ως βασιλιά. (2 Χρον. 33:12, 13) Επίσης, ίσως σας έρχεται στο μυαλό ο βασιλιάς Δαβίδ, ο οποίος διέπραξε σοβαρές αμαρτίες εναντίον του Ιεχωβά, μεταξύ άλλων μοιχεία και φόνο. Όταν όμως μετανόησε ειλικρινά και παραδέχτηκε το σφάλμα του, ο Ιεχωβά τον συγχώρησε και αυτόν. (2 Σαμ. 12:9, 10, 13, 14) Ναι, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά είναι πρόθυμος να συγχωρεί. Και όπως θα δούμε, η ικανότητά του να συγχωρεί υπερέχει σε ασύγκριτο βαθμό από των ανθρώπων.

Η ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΙ

8. Πώς επηρεάζει η απαράμιλλη θέση του Ιεχωβά ως Κριτή την ικανότητά του να συγχωρεί;

8 Ο Ιεχωβά είναι «ο Κριτής όλης της γης». (Γέν. 18:25) Ένας καλός κριτής, ή αλλιώς δικαστής, χρειάζεται να έχει βαθιά κατανόηση του νόμου. Αυτό ασφαλώς αληθεύει για τον Ιεχωβά επειδή εκτός από Κριτής μας είναι και Νομοθέτης μας. (Ησ. 33:22) Κανείς δεν διαθέτει τόσο βαθιά και ισχυρή αίσθηση περί ορθού και εσφαλμένου όσο ο Ιεχωβά. Τι άλλο χρειάζεται για να είναι κάποιος καλός κριτής; Να μπορεί να εξετάσει όλα τα στοιχεία μιας υπόθεσης προτού εκφέρει κρίση. Από αυτή την άποψη, ο Ιεχωβά διαθέτει σε απαράμιλλο βαθμό τα προσόντα ως Κριτής.

9. Ποιες πληροφορίες έχει στη διάθεσή του ο Ιεχωβά όταν αποφασίζει αν θα συγχωρήσει;

9 Ανόμοια με τους ανθρώπινους δικαστές, ο Ιεχωβά έχει πάντα τέλεια αντίληψη όλων των στοιχείων κάθε υπόθεσης που φέρνεται ενώπιόν του. (Γέν. 18:20, 21· Ψαλμ. 90:8) Δεν περιορίζεται από αυτά που βλέπουν ή ακούν οι άνθρωποι. Κατανοεί απόλυτα πώς επηρεάζονται οι πράξεις ενός ατόμου από τη γενετική του κατασκευή, την ανατροφή του και το περιβάλλον του, καθώς επίσης από τη συναισθηματική και τη διανοητική του κατάσταση. Επίσης, ο Ιεχωβά διαβάζει την καρδιά. Αντιλαμβάνεται πλήρως τα κίνητρα, τις προθέσεις και τις επιθυμίες κάθε ανθρώπου. Τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί από τον Ιεχωβά. (Εβρ. 4:13) Συνεπώς, η συγχώρηση του Ιεχωβά βασίζεται πάντα στην πλήρη γνώση που διαθέτει εκείνος για μια κατάσταση.

Ο Ιεχωβά είναι δίκαιος και αμερόληπτος. Δεν μπορεί να δωροδοκηθεί (Βλέπε παράγραφο 10)

10. Γιατί μπορούμε να πούμε ότι οι κρίσεις του Ιεχωβά είναι πάντα δίκαιες; (Δευτερονόμιο 32:4)

10 Οι κρίσεις του Ιεχωβά είναι πάντα δίκαιες. Εκείνος είναι απόλυτα αμερόληπτος. Η συγχώρησή του δεν καθορίζεται ποτέ από την εμφάνιση, τον πλούτο, την εξοχότητα ή τις ικανότητες κάποιου. (1 Σαμ. 16:7· Ιακ. 2:1-4) Κανείς δεν μπορεί να τον πιέσει ή να τον δωροδοκήσει. (2 Χρον. 19:7) Δεν παίρνει ποτέ αποφάσεις από εκνευρισμό ή συναισθηματική παρόρμηση. (Έξοδ. 34:7) Χωρίς αμφιβολία, χάρη στην κατανόησή του και στη διεισδυτική του ματιά, ο Ιεχωβά είναι ο πιο ικανός Κριτής.​—Διαβάστε Δευτερονόμιο 32:4.

11. Με ποια έννοια είναι απαράμιλλη η συγχώρηση του Ιεχωβά;

11 Οι συγγραφείς των Εβραϊκών Γραφών αναγνώριζαν ότι η συγχώρηση του Ιεχωβά είναι απαράμιλλη. Σε μερικές περιπτώσεις, χρησιμοποίησαν μια εβραϊκή λέξη η οποία, σύμφωνα με κάποιο σύγγραμμα, «αναφέρεται αποκλειστικά στη συγχώρηση που δίνει στον αμαρτωλό ο Θεός, και δεν χρησιμοποιείται ποτέ για να υποδηλώσει την κατώτερου είδους και βαθμού συγχώρηση που δίνει ένας άνθρωπος σε κάποιον άλλον». Μόνο ο Ιεχωβά έχει την εξουσία να συγχωρήσει πλήρως έναν μετανοημένο αμαρτωλό. Ποιο είναι το αποτέλεσμα όταν μας συγχωρεί ο Ιεχωβά;

12, 13. (α) Τι απολαμβάνει κάποιος όταν τον συγχωρεί ο Ιεχωβά; (β) Πόσο διαρκούν τα οφέλη της συγχώρησης του Ιεχωβά;

12 Όταν αποδεχόμαστε το γεγονός ότι ο Ιεχωβά μάς έχει συγχωρήσει, απολαμβάνουμε “καιρούς αναζωογόνησης”, κάτι που περιλαμβάνει ειρήνη διάνοιας και καθαρή συνείδηση. Τέτοια συγχώρηση δεν μπορεί να έρθει από ανθρώπους, αλλά πρέπει να έρθει από «τον ίδιο τον Ιεχωβά». (Πράξ. 3:19) Όταν ο Ιεχωβά μάς συγχωρεί, αποκαθιστά τη σχέση του μαζί μας σε τόσο πλήρη βαθμό ώστε είναι σαν να μην είχαμε αμαρτήσει ποτέ.

13 Άπαξ και μας συγχωρήσει ο Ιεχωβά, δεν θα μας κατηγορήσει ποτέ ούτε θα μας τιμωρήσει ξανά για τη συγκεκριμένη αμαρτία. (Ησ. 43:25· Ιερ. 31:34) Ο Ιεχωβά βάζει τις αμαρτίες μας «όσο μακριά είναι η ανατολή από τη δύση». b (Ψαλμ. 103:12) Όταν συλλογιζόμαστε το μεγαλείο της συγχώρησης του Ιεχωβά, γεμίζουμε ευγνωμοσύνη και δέος. (Ψαλμ. 130:4) Αλλά ποιος μπορεί να λάβει αυτή τη συγχώρηση από τον Ιεχωβά;

ΠΟΙΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙ Ο ΙΕΧΩΒΑ;

14. Τι έχουμε μάθει μέχρι στιγμής σχετικά με το πώς αποφασίζει ο Ιεχωβά αν θα συγχωρήσει;

14 Όπως είδαμε, η απόφαση του Ιεχωβά να συγχωρήσει δεν εξαρτάται από το αν η αμαρτία ήταν μεγάλη ή μικρή. Επίσης, μάθαμε ότι ο Ιεχωβά χρησιμοποιεί τη γνώση που διαθέτει ως Δημιουργός, Νομοθέτης και Κριτής μας όταν αποφασίζει αν θα δώσει συγχώρηση. Ποιους παράγοντες λαβαίνει υπόψη του;

15. Σύμφωνα με τα εδάφια Λουκάς 12:47, 48, ποιος είναι ένας παράγοντας που λαβαίνει υπόψη του ο Ιεχωβά;

15 Ένας παράγοντας που λαβαίνει υπόψη του ο Ιεχωβά είναι το αν ο αμαρτωλός γνώριζε ότι αυτό που έκανε ήταν εσφαλμένο. Ο Ιησούς το κατέστησε αυτό σαφές, όπως φαίνεται στα εδάφια Λουκάς 12:47, 48. (Διαβάστε) Ένα άτομο το οποίο εσκεμμένα σχεδιάζει να κάνει κάτι κακό και έχει πλήρη γνώση ότι αυτό που κάνει προσβάλλει τον Ιεχωβά διαπράττει σοβαρή αμαρτία. Ένα τέτοιο άτομο κινδυνεύει να μη λάβει συγχώρηση. (Μάρκ. 3:29· Ιωάν. 9:41) Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε πως μερικές φορές γνωρίζουμε ότι αυτό που κάναμε ήταν εσφαλμένο. Υπάρχει ελπίδα για εμάς σε μια τέτοια περίπτωση; Ναι! Και αυτό μας οδηγεί σε έναν άλλον παράγοντα που λαβαίνει υπόψη του ο Ιεχωβά.

Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά θα μας συγχωρήσει αν μετανοήσουμε ειλικρινά (Βλέπε παραγράφους 16, 17)

16. Τι είναι μετάνοια, και γιατί είναι ουσιώδης προκειμένου να μας συγχωρήσει ο Ιεχωβά;

16 Ένας άλλος παράγοντας που λαβαίνει υπόψη του ο Ιεχωβά είναι το αν ο αμαρτωλός έχει μετανοήσει ειλικρινά. Τι σημαίνει αυτό; «Μετανοώ» σημαίνει «αλλάζω γνώμη, στάση ή σκοπό». Αυτό εμπεριέχει την ιδέα ότι το άτομο νιώθει μεταμέλεια και βαθιά λύπη για τα άσχημα πράγματα που έκανε ή για το ότι δεν έκανε τα σωστά πράγματα που όφειλε να κάνει. Το μετανοημένο άτομο λυπάται, όχι μόνο για τα σφάλματα που έκανε, αλλά και για την κακή πνευματική κατάσταση που οδήγησε σε αυτά. Θυμηθείτε ότι τόσο ο Μανασσής όσο και ο Δαβίδ διέπραξαν σοβαρές αμαρτίες, αλλά ο Ιεχωβά τούς συγχώρησε επειδή μετανόησαν ειλικρινά. (1 Βασ. 14:8) Ναι, ο Ιεχωβά πρέπει να δει αποδείξεις μετάνοιας προκειμένου να συγχωρήσει. Αλλά δεν αρκεί να νιώσουμε λύπη για την αμαρτωλή μας πορεία ή για κάποια αμαρτία που διαπράξαμε. Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε δράση. c Αυτό μας οδηγεί σε έναν άλλον παράγοντα που λαβαίνει υπόψη του ο Ιεχωβά.

17. Τι είναι μεταστροφή, και γιατί είναι ζωτική προκειμένου να μην επαναλάβουμε παλιές αμαρτίες; (Ησαΐας 55:7)

17 Η μεταστροφή είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που λαβαίνει υπόψη του ο Ιεχωβά. Μεταστροφή σημαίνει «στροφή σε άλλη κατεύθυνση». Με άλλα λόγια, το άτομο πρέπει να αλλάξει πορεία εγκαταλείποντας την κακή οδό του και ακολουθώντας την οδό του Ιεχωβά. (Διαβάστε Ησαΐας 55:7) Πρέπει να μεταμορφώσει τον νου του έτσι ώστε να καθοδηγείται από τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά. (Ρωμ. 12:2· Εφεσ. 4:23) Πρέπει να είναι αποφασισμένος να αφήσει πίσω του τον προηγούμενο κακό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. (Κολ. 3:7-10) Βέβαια, αυτό που παρέχει την πραγματική βάση για να μας συγχωρήσει ο Ιεχωβά και να μας καθαρίσει από την αμαρτία είναι η πίστη μας στη θυσία του Χριστού. Ο Ιεχωβά θα εφαρμόσει την αξία αυτής της θυσίας σε εμάς όταν δει ότι καταβάλλουμε ειλικρινείς προσπάθειες για να αλλάξουμε την πορεία της διαγωγής μας.​—1 Ιωάν. 1:7.

ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

18. Τι εξετάσαμε σχετικά με τη συγχώρηση του Ιεχωβά;

18 Ας ανασκοπήσουμε εν συντομία μερικά από τα βασικά σημεία που εξετάσαμε. Ο Ιεχωβά είναι όντως Εκείνος που συγχωρεί με τον πιο απαράμιλλο τρόπο στο σύμπαν. Γιατί το λέμε αυτό; Πρώτον, είναι πάντοτε πρόθυμος να συγχωρεί. Δεύτερον, μας ξέρει από κάθε άποψη. Γνωρίζει τέλεια την ψυχοσύνθεσή μας και βρίσκεται στην ιδανική θέση για να εξακριβώσει αν έχουμε μετανοήσει αληθινά. Και τρίτον, όταν μας συγχωρεί, σβήνει εντελώς τα παλιά. Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε καθαρή συνείδηση και να απολαμβάνουμε την εύνοιά του.

19. Μολονότι είμαστε ατελείς και συνεχίζουμε να αμαρτάνουμε, γιατί μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι;

19 Φυσικά, όσο είμαστε ατελείς, θα συνεχίσουμε να αμαρτάνουμε. Ωστόσο, μας παρηγορούν τα λόγια που βρίσκονται στην εγκυκλοπαίδεια Ενόραση στις Γραφές, Τόμος 2, σελίδα 320: «Εφόσον ο Ιεχωβά βλέπει με έλεος τη σαρκική αδυναμία των υπηρετών του, αυτοί δεν χρειάζεται να αισθάνονται συνεχώς τύψεις για τα σφάλματα που κάνουν λόγω έμφυτης ατέλειας. (Ψλ 103:8-14· 130:3) Αν περπατούν ευσυνείδητα στις οδούς του Θεού, μπορούν να είναι χαρούμενοι. (Φλπ 4:4-6· 1Ιω 3:19-22)». Τι ενθαρρυντική σκέψη!

20. Τι θα εξετάσουμε στο επόμενο άρθρο;

20 Είμαστε ευγνώμονες για το ότι ο Ιεχωβά είναι πρόθυμος να μας συγχωρεί όταν λυπόμαστε αληθινά για τις αμαρτίες που έχουμε διαπράξει. Αλλά πώς μπορούμε να μιμούμαστε τη συγχώρηση του Ιεχωβά; Από ποιες απόψεις μοιάζει η συγχώρησή μας με τη συγχώρηση του Ιεχωβά, και από ποιες απόψεις διαφέρει; Γιατί είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αυτή τη διαφορά; Το επόμενο άρθρο θα δώσει τις απαντήσεις.

ΥΜΝΟΣ 45 Ο Στοχασμός της Καρδιάς Μου

a Στον Λόγο του, ο Ιεχωβά μάς διαβεβαιώνει ότι είναι πρόθυμος να συγχωρεί τους μετανοημένους αμαρτωλούς. Κάποιες φορές όμως, ίσως νιώθουμε ανάξιοι της συγχώρησής του. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε γιατί μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο Θεός μας είναι πάντοτε πρόθυμος να μας συγχωρεί όταν λυπόμαστε αληθινά για τις αμαρτίες που έχουμε διαπράξει.

b Βλέπε το βιβλίο Πλησιάστε τον Ιεχωβά, κεφ. 26, παρ. 9.

c ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Η λέξη «μετάνοια» αναφέρεται στην αλλαγή γνώμης η οποία συνοδεύεται από την εγκάρδια λύπη που νιώθει κάποιος για τον προηγούμενο τρόπο ζωής του, για εσφαλμένες ενέργειες ή για πράγματα που δεν έκανε. Η ειλικρινής μετάνοια παράγει καρπό, δηλαδή αλλαγή στην πορεία ενέργειας.