ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 25

ΥΜΝΟΣ 7 Ιεχωβά, η Ισχύς Μας

Να Θυμάστε ότι ο Ιεχωβά Είναι «ο Ζωντανός Θεός»

Να Θυμάστε ότι ο Ιεχωβά Είναι «ο Ζωντανός Θεός»

«Ζει ο Ιεχωβά!»​—ΨΑΛΜ. 18:46.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ

Ωφελούμαστε πολύ αν θυμόμαστε ότι ο Θεός που λατρεύουμε είναι «ο ζωντανός Θεός».

1. Τι βοηθάει τον λαό του Ιεχωβά να συνεχίζει να τον λατρεύει παρά τα προβλήματα;

 «ΔΥΣΚΟΛΟΙ και επικίνδυνοι»​—έτσι χαρακτηρίζει η Αγία Γραφή τους καιρούς στους οποίους ζούμε. (2 Τιμ. 3:1) Εκτός από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι σε αυτό το σύστημα πραγμάτων, ο λαός του Ιεχωβά έχει να αντιμετωπίσει επίσης εναντίωση και διωγμό. Τι μας βοηθάει να συνεχίζουμε να λατρεύουμε τον Ιεχωβά παρά αυτά τα προβλήματα; Ένας κύριος παράγοντας είναι το ότι έχουμε γνωρίσει τον Ιεχωβά ως “τον ζωντανό Θεό”.​—Ιερ. 10:10· 2 Τιμ. 1:12.

2. Ποιος είναι ένας τρόπος με τον οποίο ο Ιεχωβά αποδεικνύεται ο ζωντανός Θεός;

2 Ο Ιεχωβά είναι ένα πραγματικό Πρόσωπο το οποίο μας στηρίζει στις δοκιμασίες μας και αναζητάει ευκαιρίες για να μας βοηθάει. (2 Χρον. 16:9· Ψαλμ. 23:4) Αν τον βλέπουμε ως τον ζωντανό Θεό, αυτό θα μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία οποιαδήποτε δοκιμασία. Σκεφτείτε πώς αλήθευε αυτό στην περίπτωση του βασιλιά Δαβίδ.

3. Τι εννοούσε ο Δαβίδ όταν είπε «ζει ο Ιεχωβά»;

3 Ο Δαβίδ γνώριζε τον Ιεχωβά και στηριζόταν σε Αυτόν. Όταν τον καταδίωκαν οι εχθροί του, περιλαμβανομένου και του βασιλιά Σαούλ, ο Δαβίδ προσευχήθηκε στον Ιεχωβά για βοήθεια. (Ψαλμ. 18:6) Όταν ο Θεός απάντησε στην προσευχή του και τον έσωσε, ο Δαβίδ δήλωσε: «Ζει ο Ιεχωβά!» (Ψαλμ. 18:46) Με αυτά τα λόγια, ο Δαβίδ δεν αναγνώριζε απλώς ότι ο Θεός υπάρχει. Ένα σύγγραμμα σχολιάζει ότι ο Δαβίδ εξέφραζε πεποίθηση στον Ιεχωβά «ως έναν ζωντανό Θεό ο οποίος συνεχώς δρα υπέρ του λαού του». Ναι, ο Δαβίδ γνώριζε από προσωπική πείρα ότι ο Θεός του ήταν ζωντανός, και αυτή η πεποίθηση ανανέωνε την αποφασιστικότητά του να υπηρετεί και να αινεί τον Ιεχωβά.​—Ψαλμ. 18:28, 29, 49.

4. Πώς ωφελούμαστε αν βλέπουμε τον Ιεχωβά ως τον ζωντανό Θεό;

4 Αν είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Ιεχωβά είναι ο ζωντανός Θεός, αυτό θα μας βοηθήσει να τον υπηρετούμε με ζήλο. Θα έχουμε τη δύναμη να υπομένουμε δοκιμασίες και το κίνητρο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά στην υπηρεσία του. Θα είμαστε επίσης αποφασισμένοι να παραμένουμε κοντά στον Ιεχωβά.

Ο ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΕΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ

5. Τι μπορεί να μας δίνει πεποίθηση όταν αντιμετωπίζουμε δοκιμασίες; (Φιλιππησίους 4:13)

5 Θα καταφέρουμε να υπομείνουμε οποιαδήποτε δοκιμασία, μεγάλη ή μικρή, αν θυμόμαστε ότι ο Ιεχωβά είναι ζωντανός και ότι είναι εκεί για να μας βοηθάει. Εξάλλου, κανένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ανυπέρβλητο για τον Θεό μας. Αυτός είναι ο Παντοδύναμος και μπορεί να μας δίνει τη δύναμη να υπομένουμε. (Διαβάστε Φιλιππησίους 4:13) Επομένως, έχουμε κάθε λόγο να αντιμετωπίζουμε τις δοκιμασίες μας με πεποίθηση. Όταν βλέπουμε πώς μας στηρίζει ο Ιεχωβά στις μικρότερες δοκιμασίες, αυτό μας πείθει ότι θα μας βοηθάει επίσης και στις μεγαλύτερες δοκιμασίες.

6. Ποιες εμπειρίες που είχε ο Δαβίδ όταν ήταν νεαρός ενίσχυσαν την πεποίθησή του στον Ιεχωβά;

6 Σκεφτείτε δύο προσωπικές εμπειρίες οι οποίες ενίσχυσαν την πεποίθηση του Δαβίδ στον Ιεχωβά. Όταν ήταν νεαρός βοσκός, μια αρκούδα και ένα λιοντάρι άρπαξαν το καθένα ένα πρόβατο του πατέρα του. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Δαβίδ θαρραλέα κυνήγησε εκείνα τα ζώα και έσωσε τα πρόβατα. Ωστόσο, δεν το θεώρησε αυτό προσωπικό του κατόρθωμα. Ήξερε ότι οφειλόταν στον Ιεχωβά. (1 Σαμ. 17:34-37) Ο Δαβίδ ποτέ δεν ξέχασε εκείνες τις εμπειρίες. Κάνοντας στοχασμούς γύρω από αυτές, αποκτούσε πεποίθηση ότι ο ζωντανός Θεός θα τον ενίσχυε στο μέλλον.

7. Από ποια σκοπιά έβλεπε την κατάσταση ο Δαβίδ, και πώς τον βοήθησε αυτό να αντιμετωπίσει τον Γολιάθ;

7 Αργότερα, πιθανόν ενόσω ο Δαβίδ ήταν ακόμα έφηβος, επισκέφτηκε το στρατόπεδο των Ισραηλιτών. Διαπίστωσε ότι οι στρατιώτες ήταν τρομοκρατημένοι επειδή ένας Φιλισταίος γίγαντας, ο Γολιάθ, είχε έρθει για να “χλευάσει το στράτευμα του Ισραήλ”. (1 Σαμ. 17:10, 11) Οι στρατιώτες φοβούνταν επειδή εστίαζαν στον γίγαντα και στους χλευασμούς που άκουγαν στο πεδίο της μάχης. (1 Σαμ. 17:24, 25) Ο Δαβίδ όμως έβλεπε την κατάσταση από διαφορετική σκοπιά. Θεώρησε αυτό που συνέβαινε πρόκληση, όχι απλώς ενάντια στο στράτευμα του Ισραήλ, αλλά ενάντια στο «στράτευμα του ζωντανού Θεού». (1 Σαμ. 17:26) Ο Δαβίδ είχε πρωτίστως κατά νου τον Ιεχωβά. Ήταν σίγουρος ότι ο Θεός που τον είχε βοηθήσει όταν ήταν βοσκός θα τον βοηθούσε και πάλι σε αυτή την κατάσταση. Βέβαιος για την υποστήριξη του Θεού, αντιμετώπισε τον Γολιάθ και, φυσικά, νίκησε!​—1 Σαμ. 17:45-51.

8. Πώς μπορούμε να έχουμε τον Ιεχωβά στον νου μας όταν αντιμετωπίζουμε δοκιμασίες; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

8 Και εμείς μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δοκιμασίες με επιτυχία αν θυμόμαστε ότι ο ζωντανός Θεός είναι πρόθυμος να μας βοηθάει. (Ψαλμ. 118:6) Μπορούμε να ενισχύουμε την πεποίθησή μας σε αυτό το γεγονός αν σκεφτόμαστε τι έχει κάνει ο Ιεχωβά στο παρελθόν. Να διαβάζετε Βιβλικές αφηγήσεις που σας υπενθυμίζουν πώς έσωσε τους λάτρεις του. (Ησ. 37:17, 33-37) Να εξετάζετε επίσης εμπειρίες στον ιστότοπό μας, jw.org, οι οποίες δείχνουν παραστατικά πώς έχει ενισχύσει ο Ιεχωβά αδελφούς και αδελφές μας στους σύγχρονους καιρούς. Επιπλέον, να αναλογίζεστε περιπτώσεις στις οποίες έχει ενεργήσει για χάρη σας. Μην ανησυχείτε αν δεν έχετε κάποια θεαματική εμπειρία όπως το να νικήσετε μια αρκούδα ή ένα λιοντάρι. Το γεγονός είναι ότι ο Ιεχωβά έχει ήδη παίξει ρόλο στη ζωή σας. Σας έχει ελκύσει ώστε να έχετε προσωπική σχέση μαζί του. (Ιωάν. 6:44) Ακόμα και τώρα, μόνο χάρη στη δική του βοήθεια παραμένετε στην αλήθεια. Ζητήστε του να σας βοηθήσει να θυμηθείτε περιπτώσεις στις οποίες απάντησε στις προσευχές σας, σας στήριξε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή ή σας βοήθησε να διαχειριστείτε μια δύσκολη κατάσταση. Ο στοχασμός γύρω από τέτοιες εμπειρίες θα ενισχύει την πεποίθησή σας ότι ο Ιεχωβά θα συνεχίσει να ενεργεί για χάρη σας.

Οι δοκιμασίες μας είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ζητήματος (Βλέπε παραγράφους 8, 9)


9. Ποια άποψη χρειάζεται να έχουμε για τις δοκιμασίες μας; (Παροιμίες 27:11)

9 Αν βλέπουμε τον Ιεχωβά ως ένα ζωντανό Πρόσωπο, αυτό θα μας βοηθήσει να έχουμε τη σωστή άποψη για τις δοκιμασίες μας. Πώς συμβαίνει αυτό; Αρχίζουμε να βλέπουμε τις δοκιμασίες μας ως μέρος ενός μεγαλύτερου ζητήματος ανάμεσα στον Ιεχωβά και στον Σατανά. Ο Διάβολος ισχυρίζεται ότι, όταν αντιμετωπίσουμε κακουχίες, θα εγκαταλείψουμε τον Ιεχωβά. (Ιώβ 1:10, 11· διαβάστε Παροιμίες 27:11) Αλλά όταν αντιμετωπίζουμε τις δοκιμασίες μας με επιτυχία, δείχνουμε την αγάπη μας για τον Ιεχωβά και αποδεικνύουμε τον Διάβολο ψεύτη. Μήπως αντιμετωπίζετε εναντίωση από την κυβέρνηση, οικονομικά προβλήματα, αρνητικές αντιδράσεις στο έργο ή κάποια άλλη δοκιμασία; Αν ναι, να θυμάστε ότι η κατάστασή σας σάς δίνει μια ευκαιρία να κάνετε την καρδιά του Ιεχωβά να χαίρεται. Να θυμάστε επίσης ότι αυτός ποτέ δεν θα σας αφήσει να δοκιμαστείτε πέρα από τα όριά σας. (1 Κορ. 10:13) Θα σας δώσει τη δύναμη να υπομείνετε.

Ο ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΘΕΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΤΑΜΕΙΨΕΙ

10. Τι θα κάνει ο ζωντανός Θεός για εκείνους που τον λατρεύουν;

10 Ο Ιεχωβά είναι ο Μισθαποδότης εκείνων που τον λατρεύουν. (Εβρ. 11:6) Μας δίνει ειρήνη και ικανοποίηση τώρα και θα μας δώσει αιώνια ζωή στο μέλλον. Μπορούμε να εναποθέτουμε την ελπίδα μας στον Ιεχωβά, πεπεισμένοι ότι έχει και την επιθυμία και τη δύναμη να μας ανταμείψει. Αυτή η πεποίθηση μας υποκινεί να μένουμε δραστήριοι στη λατρεία μας, ακριβώς όπως πιστοί υπηρέτες του Θεού στο παρελθόν. Αυτό αποδείχτηκε αληθινό στην περίπτωση του Τιμόθεου τον πρώτο αιώνα.​—Εβρ. 6:10-12.

11. Τι υποκινούσε τον Τιμόθεο να εργάζεται σκληρά στην εκκλησία; (1 Τιμόθεο 4:10)

11 Διαβάστε 1 Τιμόθεο 4:10. Ο Τιμόθεος έθετε την ελπίδα του στον ζωντανό Θεό. Επομένως, είχε βάσιμους λόγους να εργάζεται σκληρά και να αγωνίζεται. Με ποιους τρόπους; Ο απόστολος Παύλος τον πρότρεψε να προοδεύει ως δάσκαλος και ως δημόσιος ομιλητής. Ο Τιμόθεος έπρεπε επίσης να δίνει το καλό παράδειγμα στους ομοπίστους του, νέους και ηλικιωμένους. Και του είχαν ανατεθεί κάποιοι δύσκολοι διορισμοί, όπως να δώσει σταθερή αλλά στοργική συμβουλή σε όσους χρειαζόταν. (1 Τιμ. 4:11-16· 2 Τιμ. 4:1-5) Ο Τιμόθεος μπορούσε να είναι βέβαιος ότι, ακόμα και αν κατά καιρούς το έργο του περνούσε απαρατήρητο ή δεν το εκτιμούσαν οι άλλοι, ο Ιεχωβά θα τον αντάμειβε.​—Ρωμ. 2:6, 7.

12. Τι μπορεί να υποκινήσει τους πρεσβυτέρους να μένουν δραστήριοι στο έργο τους; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

12 Παρόμοια και σήμερα, οι πρεσβύτεροι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά βλέπει και εκτιμάει το καλό τους έργο. Εκτός από την ποίμανση, τη διδασκαλία και το κήρυγμα, πολλοί πρεσβύτεροι υποστηρίζουν οικοδομικά έργα και προσπάθειες παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών. Άλλοι υπηρετούν σε Ομάδες Επισκέψεων σε Ασθενείς ή σε Επιτροπές Προσέγγισης Νοσοκομείων. Οι πρεσβύτεροι που προσφέρουν τον εαυτό τους για τέτοιου είδους έργο θεωρούν την εκκλησία διευθέτηση του Ιεχωβά, όχι ανθρωποποίητο θεσμό. Ως αποτέλεσμα, επιτελούν ολόψυχα τους διορισμούς τους και είναι απόλυτα βέβαιοι ότι ο Θεός θα τους ανταμείψει για όσα κάνουν.​—Κολ. 3:23, 24.

Ο ζωντανός Θεός θα σας ανταμείψει για το ότι εργάζεστε σκληρά για την εκκλησία (Βλέπε παραγράφους 12, 13)


13. Πώς νιώθει ο Ιεχωβά για τις προσωπικές μας προσπάθειες στην υπηρεσία του;

13 Δεν μπορούν όλοι να είναι πρεσβύτεροι. Αλλά όλοι μας έχουμε κάτι να προσφέρουμε στον Ιεχωβά. Ο Θεός μας το εκτιμάει όταν κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να τον υπηρετούμε. Παρατηρεί τις συνεισφορές μας για το παγκόσμιο έργο, όσο μικρές και αν είναι. Ευαρεστείται όταν εργαζόμαστε σκληρά για να υπερνικήσουμε την ντροπαλότητά μας και σηκώνουμε το χέρι μας για να δίνουμε απαντήσεις στις συναθροίσεις, και χαίρεται όταν παραβλέπουμε μια προσβολή και συγχωρούμε. Ίσως νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε όσα θα θέλατε. Να είστε όμως βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά σάς αγαπάει για αυτά που μπορείτε να κάνετε, τα εκτιμάει και θα σας ανταμείψει.​—Λουκ. 21:1-4.

ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΖΩΝΤΑΝΟ ΘΕΟ

14. Αν παραμένουμε κοντά στον Ιεχωβά, πώς θα μας βοηθάει αυτό να μένουμε πιστοί; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

14 Αν ο Ιεχωβά είναι πραγματικός για εμάς, θα μας είναι πιο εύκολο να μένουμε πιστοί σε αυτόν. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Ιωσήφ. Εκείνος αρνήθηκε κατηγορηματικά να διαπράξει ανηθικότητα. Ο Θεός ήταν πραγματικός για αυτόν και δεν ήθελε να τον δυσαρεστήσει. (Γέν. 39:9) Προκειμένου να είναι ο Ιεχωβά πραγματικός για εμάς, πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο για να προσευχόμαστε σε αυτόν και να μελετούμε τον Λόγο του. Έτσι, η φιλία μας μαζί του θα δυναμώνει. Αν, όπως ο Ιωσήφ, έχουμε στενή φιλία με τον Ιεχωβά, δεν θα θέλουμε να κάνουμε τίποτα που θα τον δυσαρεστήσει.​—Ιακ. 4:8.

Αν πλησιάζετε τον ζωντανό Θεό, αυτό θα σας βοηθάει να παραμένετε πιστοί (Βλέπε παραγράφους 14, 15)


15. Ποιο μάθημα μπορούμε να αντλήσουμε από αυτό που συνέβη στους Ισραηλίτες στην έρημο; (Εβραίους 3:12)

15 Εκείνοι που ξεχνούν ότι ο Ιεχωβά είναι ο ζωντανός Θεός μπορούν εύκολα να αποτραβηχτούν από αυτόν. Εξετάστε τι συνέβη στους Ισραηλίτες ενόσω βρίσκονταν στην έρημο. Ήξεραν ότι ο Ιεχωβά υπάρχει, αλλά άρχισαν να αμφιβάλλουν ότι θα τους προμήθευε τα αναγκαία. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ρωτήσουν: «Είναι ο Ιεχωβά ανάμεσά μας ή όχι;» (Έξοδ. 17:2, 7) Έπειτα, στασίασαν ενάντια στον Θεό. Ασφαλώς, δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε την ανυπάκουη πορεία τους, η οποία αποτελεί προειδοποιητικό παράδειγμα για εμάς.​—Διαβάστε Εβραίους 3:12.

16. Τι θα μπορούσε να δοκιμάσει την πίστη μας;

16 Ο κόσμος μάς το κάνει δύσκολο να παραμένουμε κοντά στον Ιεχωβά. Πολλοί απορρίπτουν την ιδέα ότι υπάρχει Θεός. Συχνά, εκείνοι που αψηφούν τις απαιτήσεις του Θεού φαίνεται να ευημερούν. Όταν βλέπουμε να συμβαίνει αυτό, η πίστη μας μπορεί να δοκιμαστεί. Ενώ δεν θα αρνούμασταν την ύπαρξη του Θεού, θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε αν όντως θα ενεργήσει για χάρη μας. Ο συγγραφέας του 73ου Ψαλμού αναρωτήθηκε για αυτό. Έβλεπε τους γύρω του να αψηφούν τους νόμους του Θεού και όμως να απολαμβάνουν τη ζωή τους. Ως αποτέλεσμα, άρχισε να αμφιβάλλει για το αν άξιζε να υπηρετεί τον Θεό.​—Ψαλμ. 73:11-13.

17. Τι θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε κοντά στον Ιεχωβά;

17 Τι βοήθησε τελικά τον ψαλμωδό να διορθώσει την άποψή του; Έκανε στοχασμούς γύρω από το τι θα συμβεί σε εκείνους που ξεχνούν τον Ιεχωβά. (Ψαλμ. 73:18, 19, 27) Σκέφτηκε επίσης τις ευλογίες που απορρέουν από το να υπηρετούμε τον Θεό. (Ψαλμ. 73:24) Και εμείς επίσης μπορούμε να στοχαζόμαστε τις ευλογίες που μας έχει δώσει ο Ιεχωβά. Αντιπαραβάλετε αυτές τις ευλογίες με το πώς θα ήταν η ζωή μας αν δεν υπηρετούσαμε τον Ιεχωβά. Αυτό θα μας βοηθήσει να προσκολληθούμε σε μια πιστή πορεία και να καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα με τον ψαλμωδό: «Για εμένα . . . είναι καλό το να πλησιάζω τον Θεό».​—Ψαλμ. 73:28.

18. Γιατί μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με πεποίθηση;

18 Μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε οποιεσδήποτε δυσκολίες προκύψουν στη διάρκεια αυτών των τελευταίων ημερών επειδή “υπηρετούμε ως δούλοι έναν ζωντανό και αληθινό Θεό”. (1 Θεσ. 1:9) Ο Θεός μας είναι ένα πραγματικό Πρόσωπο που ενεργεί για χάρη εκείνων που τον λατρεύουν. Απέδειξε ότι ήταν μαζί με τους υπηρέτες του στο παρελθόν και είναι μαζί μας σήμερα. Σύντομα θα αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη θλίψη που θα συμβεί στη γη. Αλλά δεν θα την αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. (Ησ. 41:10) Είθε όλοι «να έχουμε μεγάλο θάρρος και να λέμε: “Ο Ιεχωβά είναι βοηθός μου· δεν θα φοβηθώ”».​—Εβρ. 13:5, 6.

ΥΜΝΟΣ 3 Σιγουριά μας, Ελπίδα μας, Δύναμή Μας