ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 24

ΥΜΝΟΣ 24 Ελάτε στο Βουνό του Ιεχωβά

Παραμείνετε Φιλοξενούμενοι του Ιεχωβά για Πάντα!

Παραμείνετε Φιλοξενούμενοι του Ιεχωβά για Πάντα!

«Ιεχωβά, ποιος μπορεί να φιλοξενηθεί στη σκηνή σου;»​—ΨΑΛΜ. 15:1.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ

Θα δούμε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούμε προκειμένου να διατηρήσουμε τη φιλία μας με τον Ιεχωβά και θα ανασκοπήσουμε πώς αναμένει εκείνος να συμπεριφερόμαστε στους φίλους του.

1. Γιατί θα μας ωφελήσει η εξέταση των εδαφίων Ψαλμός 15:1-5;

 ΣΤΟ προηγούμενο άρθρο, μάθαμε ότι οι αφιερωμένοι υπηρέτες του Ιεχωβά μπορούν να φιλοξενηθούν στη συμβολική σκηνή του καλλιεργώντας στενή, προσωπική σχέση μαζί του. Αλλά πώς αποκτούμε τα προσόντα για μια τέτοια σχέση; Ο 15ος Ψαλμός έχει πολλά να πει γύρω από αυτό το ζήτημα. (Διαβάστε Ψαλμός 15:1-5) Αυτός ο ψαλμός παρέχει πρακτικά διδάγματα που θα μας βοηθήσουν να πλησιάσουμε περισσότερο τον Θεό.

2. Τι ίσως υποκίνησε τον ψαλμωδό Δαβίδ να αναφέρει τη σκηνή του Ιεχωβά;

2 Ο 15ος Ψαλμός αρχίζει ως εξής: «Ιεχωβά, ποιος μπορεί να φιλοξενηθεί στη σκηνή σου; Ποιος μπορεί να κατοικήσει στο άγιο βουνό σου;» (Ψαλμ. 15:1) Όταν ανέφερε τη «σκηνή» του Ιεχωβά, ο ψαλμωδός Δαβίδ ίσως είχε κατά νου τη σκηνή της μαρτυρίας, η οποία για κάποιο διάστημα βρισκόταν στη Γαβαών. Ο Δαβίδ επίσης κάνει λόγο για το «άγιο βουνό» του Θεού, αναφερόμενος ίσως στη Σιών που βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ. Εκεί, αρκετά χιλιόμετρα νότια της Γαβαών, ο Δαβίδ έστησε μια σκηνή για να στεγάσει την κιβωτό της διαθήκης μέχρις ότου χτιστεί ένας πιο μόνιμος τόπος ανάπαυσης για αυτήν.​—2 Σαμ. 6:17.

3. Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει ο 15ος Ψαλμός; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

3 Βέβαια, στους περισσότερους Ισραηλίτες δεν επιτρεπόταν ποτέ να υπηρετήσουν στη σκηνή της μαρτυρίας, πόσο μάλλον να μπουν στον χώρο όπου φυλασσόταν η κιβωτός της διαθήκης. Όλοι όμως οι πιστοί υπηρέτες του Ιεχωβά μπορούσαν να είναι φιλοξενούμενοι στη συμβολική σκηνή του με το να γίνουν και να παραμείνουν φίλοι του. Αυτό είναι κάτι που επιθυμούμε όλοι μας. Ο 15ος Ψαλμός αναφέρει μερικές ιδιότητες που χρειάζεται να καλλιεργούμε και να εκδηλώνουμε ώστε να παραμένουμε φίλοι του Ιεχωβά.

Οι Ισραηλίτες στην εποχή του Δαβίδ μπορούσαν να φανταστούν τι σήμαινε να είναι κάποιος φιλοξενούμενος στη σκηνή του Ιεχωβά (Βλέπε παράγραφο 3)


ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΤΕ ΑΨΟΓΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ

4. Πώς ξέρουμε ότι το βάφτισμα δεν είναι το μόνο πράγμα που απαιτεί ο Ιεχωβά από εμάς; (Ησαΐας 48:1)

4 Στο εδάφιο Ψαλμός 15:2, ο φίλος του Θεού περιγράφεται ως «αυτός που περπατάει άψογα, κάνοντας το σωστό». Οι λέξεις «περπατάει» και «κάνοντας» υποδηλώνουν δράση που είναι τόσο διαρκής όσο και προοδευτική. Αλλά μπορούμε όντως να “περπατάμε άψογα”; Ναι. Αν και κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος, ο Ιεχωβά θα θεωρεί ότι “περπατάμε άψογα” αν κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να τον υπακούμε. Όταν αφιερωνόμαστε στον Θεό και βαφτιζόμαστε, αυτό είναι απλώς η αρχή του ταξιδιού μας με τον Θεό. Προσέξτε ότι, στους Βιβλικούς χρόνους, το να ανήκει κάποιος στο έθνος του Ισραήλ δεν του έδινε αυτομάτως τα προσόντα για να είναι φιλοξενούμενος του Ιεχωβά. Μερικοί τον επικαλούνταν αλλά όχι «με αλήθεια ούτε με δικαιοσύνη». (Διαβάστε Ησαΐας 48:1) Οι ειλικρινείς Ισραηλίτες έπρεπε να μάθουν για τις απαιτήσεις του Ιεχωβά και να τις τηρούν. Παρόμοια, προκειμένου να έχουμε την επιδοκιμασία του Θεού σήμερα, δεν αρκεί να βαφτιστούμε και να συνταυτιστούμε με τη Χριστιανική εκκλησία. Πρέπει να “κάνουμε το σωστό” διαρκώς. Τι περιλαμβάνει αυτό;

5. Τι σημαίνει να υπακούμε στον Ιεχωβά σε όλα τα πράγματα;

5 Στα μάτια του Ιεχωβά, το “να περπατάμε άψογα” και “να κάνουμε το σωστό” σημαίνει περισσότερα από το να συμμετέχουμε τακτικά σε κάποιες δραστηριότητες σε έναν χώρο λατρείας. (1 Σαμ. 15:22) Πρέπει να αγωνιζόμαστε να υπακούμε στον Θεό σε κάθε πτυχή της ζωής μας, ακόμα και όταν είμαστε μόνοι μας. (Παρ. 3:6· Εκκλ. 12:13, 14) Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να υπακούμε στον Ιεχωβά ακόμα και σε σχετικά μικρά ζητήματα. Αυτό δείχνει ότι τον αγαπάμε αληθινά, πράγμα που μας κάνει ακόμα πιο αγαπητούς σε εκείνον.​—Ιωάν. 14:23· 1 Ιωάν. 5:3.

6. Σύμφωνα με τα εδάφια Εβραίους 6:10-12, τι είναι πιο σημαντικό από οποιεσδήποτε πράξεις πιστότητας που κάναμε στο παρελθόν;

6 Ο Ιεχωβά εκτιμάει βαθιά όσα έχουμε κάνει για αυτόν στο παρελθόν. Ωστόσο, οι παλιές πράξεις πιστότητας από μόνες τους δεν μας δίνουν τα προσόντα για να συνεχίσουμε να φιλοξενούμαστε στη σκηνή του. Αυτό φαίνεται καθαρά στα εδάφια Εβραίους 6:10-12. (Διαβάστε) Ο Ιεχωβά δεν ξεχνάει τις παλιές καλές μας πράξεις. Θέλει όμως να συνεχίσουμε να αποδίδουμε ολόψυχη λατρεία «μέχρι το τέλος». Θα μας ανταμείψει με αιώνια φιλία «αν δεν αποκάμουμε».​—Γαλ. 6:9.

ΝΑ ΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΑΣ

7. Τι σημαίνει να λέμε την αλήθεια μέσα μας;

7 Όποιος θέλει να είναι επιδοκιμασμένος φιλοξενούμενος στη σκηνή του Ιεχωβά πρέπει να “λέει την αλήθεια μέσα του”. (Ψαλμ. 15:2) Αυτό δεν σημαίνει απλώς να μη λέει ψέματα. Ο Ιεχωβά θέλει να είμαστε έντιμοι από κάθε άποψη. (Εβρ. 13:18) Αυτό είναι σημαντικό, «διότι ο Ιεχωβά απεχθάνεται το ύπουλο άτομο, αλλά είναι στενός φίλος με τους ευθείς».​—Παρ. 3:32.

8. Ποια διαγωγή πρέπει να αποφεύγουμε;

8 Εκείνοι που “λένε την αλήθεια μέσα τους” δεν προσποιούνται ότι είναι υπάκουοι δημοσίως ενώ παραβιάζουν τους νόμους του Θεού κρυφά. (Ησ. 29:13) Δεν ενεργούν ύπουλα. Το ύπουλο άτομο ίσως αρχίσει να αμφισβητεί τη σοφία κάποιων διατάξεων του Ιεχωβά. (Ιακ. 1:5-8) Ίσως παρακούει τον Ιεχωβά σε ζητήματα που του φαίνονται ασήμαντα. Στη συνέχεια, αν φαίνεται πως δεν υπάρχουν συνέπειες για την ανυπακοή του, ίσως αποθρασυνθεί και αρχίσει να παραβιάζει τους νόμους του Θεού ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα να γίνει η λατρεία του υποκριτική. (Εκκλ. 8:11) Εμείς όμως θέλουμε να είμαστε έντιμοι σε όλα.

9. Τι μαθαίνουμε από την πρώτη συνάντηση του Ιησού με τον Ναθαναήλ; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

9 Μπορούμε να μάθουμε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ειλικρινή καρδιά από την πρώτη συνάντηση του Ιησού με τον Ναθαναήλ. Όταν ο Φίλιππος έφερε τον φίλο του τον Ναθαναήλ να γνωρίσει τον Ιησού, συνέβη κάτι αξιοσημείωτο. Μολονότι ο Ιησούς δεν είχε συναντήσει ποτέ του τον Ναθαναήλ, είπε: «Να ένας σωστός Ισραηλίτης, στον οποίο δεν υπάρχει δόλος». (Ιωάν. 1:47) Σίγουρα, ο Ιησούς θεωρούσε και τους υπόλοιπους μαθητές του έντιμους, αλλά στον Ναθαναήλ διέκρινε μια ασυνήθιστη ειλικρίνεια. Όπως εμείς, έτσι και ο Ναθαναήλ ήταν ατελής. Αλλά δεν υπήρχε τίποτα το προσποιητό ή ανειλικρινές πάνω του. Ο Ιησούς εντυπωσιάστηκε και τον επαίνεσε. Τι τιμή θα ήταν αν ο Ιησούς μπορούσε να πει το ίδιο και για εμάς!

Ο Φίλιππος σύστησε στον Ιησού τον φίλο του τον Ναθαναήλ, έναν άνθρωπο στον οποίο δεν υπήρχε δόλος. Θα μπορούσε να ειπωθεί το ίδιο για εμάς; (Βλέπε παράγραφο 9)


10. Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε κακή χρήση του δώρου της ομιλίας; (Ιακώβου 1:26)

10 Οι περισσότερες από τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στον 15ο Ψαλμό σχετίζονται με το πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους. Το εδάφιο Ψαλμός 15:3 δηλώνει ότι αυτός που φιλοξενείται στη σκηνή του Ιεχωβά «δεν συκοφαντεί με τη γλώσσα του, δεν κάνει τίποτα κακό στον πλησίον του και δεν δυσφημεί τους φίλους του». Η κακή χρήση της ομιλίας μας με τέτοιους τρόπους θα μπορούσε να προξενήσει μεγάλη ζημιά στους άλλους και να μας κάνει ακατάλληλους να φιλοξενούμαστε στη σκηνή του Ιεχωβά.​—Διαβάστε Ιακώβου 1:26.

11. Τι είναι συκοφαντία, και τι συμβαίνει στους αμετανόητους συκοφάντες;

11 Ο ψαλμωδός αναφέρει συγκεκριμένα τη συκοφαντία. Τι είναι συκοφαντία; Γενικά μιλώντας, είναι μια ψευδής δήλωση που μπορεί να καταστρέψει την υπόληψη κάποιου. Οι αμετανόητοι συκοφάντες αποβάλλονται από τη Χριστιανική εκκλησία.​—Ιερ. 17:10.

12, 13. Ποιες είναι μερικές καταστάσεις στις οποίες θα μπορούσαμε άθελά μας να γίνουμε ένοχοι δυσφήμησης των φίλων μας; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

12 Το εδάφιο Ψαλμός 15:3 μας υπενθυμίζει επίσης ότι οι φιλοξενούμενοι του Ιεχωβά δεν κάνουν τίποτα κακό στον πλησίον τους και δεν δυσφημούν τους φίλους τους. Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτό;

13 Ίσως άθελά μας να δυσφημήσουμε κάποιον διαδίδοντας αρνητικές πληροφορίες. Για παράδειγμα: (1) μια αδελφή διακόπτει την ολοχρόνια υπηρεσία, (2) ένα αντρόγυνο δεν υπηρετεί πια στο Μπέθελ ή (3) ένας αδελφός δεν υπηρετεί πλέον ως πρεσβύτερος ή διακονικός υπηρέτης. Θα ήταν άραγε σωστό να αρχίσουμε τις εικασίες για τους λόγους για τους οποίους έγιναν αυτές οι προσαρμογές και να λέμε τα συμπεράσματά μας σε άλλους; Μπορεί κάλλιστα να υπάρχουν λόγοι για αυτή την αλλαγή τους οποίους δεν γνωρίζουμε. Επιπλέον, αυτός που φιλοξενείται στη σκηνή του Ιεχωβά «δεν κάνει τίποτα κακό στον πλησίον του και δεν δυσφημεί τους φίλους του».

Είναι εύκολο να διαδίδουμε αρνητικές πληροφορίες για τους άλλους, αγγίζοντας ίσως τα όρια της συκοφαντίας (Βλέπε παραγράφους 12, 13)


ΝΑ ΤΙΜΑΤΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ

14. Εξηγήστε πώς απορρίπτουν οι φιλοξενούμενοι του Ιεχωβά «όποιον είναι αξιοκαταφρόνητος».

14 Το εδάφιο Ψαλμός 15:4 λέει ότι ο φίλος του Ιεχωβά «απορρίπτει όποιον είναι αξιοκαταφρόνητος». Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Ως ατελείς άνθρωποι, δεν είμαστε σε θέση να αποφασίζουμε αν κάποιος είναι αξιοκαταφρόνητος ή όχι. Γιατί; Εμείς μπορεί εκ φύσεως να ελκυόμαστε στην προσωπικότητα κάποιων ανθρώπων και να θεωρούμε εκνευριστική την προσωπικότητα κάποιων άλλων. Συνεπώς, πρέπει να απορρίπτουμε μόνο εκείνους τους οποίους ο Ιεχωβά θεωρεί “αξιοκαταφρόνητους”. (1 Κορ. 5:11) Σε αυτούς περιλαμβάνονται εκείνοι που αμετανόητα κάνουν το κακό, δεν δείχνουν σεβασμό για την πίστη και τις πεποιθήσεις μας ή προσπαθούν να υποσκάψουν την πνευματικότητά μας.​—Παρ. 13:20.

15. Ποιος είναι ένας τρόπος για να τιμούμε «εκείνους που φοβούνται τον Ιεχωβά»;

15 Από την άλλη πλευρά, το εδάφιο Ψαλμός 15:4 μας ζητάει να τιμούμε «εκείνους που φοβούνται τον Ιεχωβά». Ως εκ τούτου, αναζητούμε τρόπους για να δείχνουμε καλοσύνη και σεβασμό στους φίλους του Ιεχωβά. (Ρωμ. 12:10) Πώς; Ένας τρόπος, με βάση το εδάφιο Ψαλμός 15:4, είναι ότι αυτός που φιλοξενείται στη σκηνή του Ιεχωβά «δεν παίρνει πίσω την υπόσχεσή του, ακόμη και όταν αυτό είναι κακό για τον ίδιο». Η αθέτηση των υποσχέσεών μας θα μπορούσε ασφαλώς να βλάψει τους άλλους. (Ματθ. 5:37) Για παράδειγμα, ο Ιεχωβά αναμένει από τους φιλοξενουμένους του να ζουν σύμφωνα με τη γαμήλια υπόσχεσή τους. Ευαρεστείται επίσης όταν οι γονείς κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να υλοποιούν τις υποσχέσεις που δίνουν στα παιδιά τους. Η αγάπη μας για τον Θεό και για τον πλησίον θα μας αναγκάζει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να κρατάμε τον λόγο μας.

16. Ποιος είναι ένας άλλος τρόπος για να τιμούμε τους φίλους του Ιεχωβά;

16 Ένας άλλος τρόπος για να τιμούμε τους φίλους του Θεού είναι το να είμαστε φιλόξενοι και γενναιόδωροι. (Ρωμ. 12:13) Ο ελεύθερος χρόνος που περνάμε με τους αδελφούς και τις αδελφές μας ενισχύει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ μας και με τον Ιεχωβά. Επιπλέον, όταν είμαστε φιλόξενοι, μιμούμαστε τον Ιεχωβά.

ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΑΡΓΥΡΙΑ

17. Γιατί γίνεται μνεία για τα χρήματα στον 15ο Ψαλμό;

17 Διαβάζουμε ότι ο φιλοξενούμενος του Ιεχωβά «δεν δανείζει τα χρήματά του με τόκο ούτε δωροδοκείται εναντίον του αθώου». (Ψαλμ. 15:5) Γιατί γίνεται μνεία για τα χρήματα σε αυτόν τον σύντομο ψαλμό; Επειδή η μη ισορροπημένη άποψη για τα χρήματα μπορεί να βλάψει τους άλλους και να καταστρέψει τη φιλία μας με τον Θεό. (1 Τιμ. 6:10) Στους Βιβλικούς χρόνους, μερικοί εκμεταλλεύονταν τους φτωχούς αδελφούς τους χρεώνοντας τόκο για τα χρήματα που τους δάνειζαν. Επίσης, μερικοί κριτές δωροδοκούνταν και κατόπιν έκριναν άδικα τα αθώα θύματα. Τέτοιες πράξεις είναι απεχθείς στον Ιεχωβά.​—Ιεζ. 22:12.

18. Ποιες ερωτήσεις θα μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε την προσωπική μας στάση απέναντι στα χρήματα; (Εβραίους 13:5)

18 Είναι καλό να αξιολογούμε την προσωπική μας στάση απέναντι στα χρήματα. Αναρωτηθείτε: “Μήπως πιάνω συχνά τον εαυτό μου να σκέφτεται τα χρήματα και τι μπορώ να αγοράσω με αυτά; Αν δανειστώ χρήματα, μήπως αργώ να τα επιστρέψω, θεωρώντας ότι το άτομο που μου τα δάνεισε δεν τα χρειάζεται; Αν έχω χρήματα, μήπως αυτό με κάνει να νιώθω σπουδαίος και με δυσκολεύει να είμαι γενναιόδωρος; Μήπως θεωρώ τους αδελφούς και τις αδελφές μου υλιστές απλώς και μόνο επειδή έχουν χρήματα; Μήπως καλλιεργώ φιλίες με τους πλούσιους και δεν δείχνω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φτωχούς;” Μας έχει δοθεί η υπέροχη ευκαιρία να είμαστε φιλοξενούμενοι του Ιεχωβά. Μπορούμε να περιφρουρήσουμε αυτό το προνόμιο κρατώντας τη ζωή μας απαλλαγμένη από τη φιλαργυρία. Αν το κάνουμε αυτό, ο Ιεχωβά δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ!​—Διαβάστε Εβραίους 13:5.

Ο ΙΕΧΩΒΑ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ

19. Ποιος είναι ο κύριος λόγος για τις απαιτήσεις του Ιεχωβά;

19 Ο 15ος Ψαλμός τελειώνει με την εξής υπόσχεση: «Όποιος τα κάνει αυτά δεν θα κλονιστεί ποτέ». (Ψαλμ. 15:5) Εδώ ο ψαλμωδός αποκαλύπτει τον κύριο λόγο για τις απαιτήσεις του Θεού. Ο Ιεχωβά θέλει να είμαστε ευτυχισμένοι. Γι’ αυτό, μας δίνει κατεύθυνση χάρη στην οποία θα έχουμε την ευλογία του και την προστασία του.​—Ησ. 48:17.

20. Σε τι μπορούν να αποβλέπουν οι φιλοξενούμενοι του Ιεχωβά;

20 Οι επιδοκιμασμένοι φιλοξενούμενοι του Ιεχωβά μπορούν να αποβλέπουν σε ένα λαμπρό μέλλον. Οι πιστοί χρισμένοι θα γίνουν δεκτοί στους “πολλούς τόπους διαμονής” που ετοίμασε ο Ιησούς για αυτούς στον ουρανό. (Ιωάν. 14:2) Εκείνοι που έχουν την επίγεια ελπίδα αποβλέπουν σε αυτό που υπόσχεται το εδάφιο Αποκάλυψη 21:3. Σίγουρα, όλοι μας θεωρούμε τεράστια τιμή τη θερμή πρόσκληση που μας έχει απευθύνει ο Ιεχωβά να είμαστε φίλοι του, να φιλοξενούμαστε αιώνια στη σκηνή του!

ΥΜΝΟΣ 39 Καλό Όνομα Ενώπιον του Θεού