«Με Αγαπάς Περισσότερο από Αυτά;»
«Σίμων, γιε του Ιωάννη, με αγαπάς περισσότερο από αυτά;»—ΙΩΑΝ. 21:15.
ΥΜΝΟΙ: 128, 45
1, 2. Αφού πέρασε τη νύχτα ψαρεύοντας, τι συνέβη στον Πέτρο;
ΕΦΤΑ από τους μαθητές του Ιησού είχαν περάσει ολόκληρη τη νύχτα ψαρεύοντας στη Θάλασσα της Γαλιλαίας αλλά δεν είχαν πιάσει τίποτα. Από την ακρογιαλιά, ο αναστημένος Ιησούς τούς παρατηρούσε. Τότε τους είπε: «“Ρίξτε το δίχτυ στη δεξιά μεριά του πλοιαρίου και θα βρείτε”. Το έριξαν, λοιπόν, αλλά δεν μπορούσαν πια να το τραβήξουν λόγω του πλήθους των ψαριών».—Ιωάν. 21:1-6.
2 Αφού τους ετοίμασε πρωινό, ο Ιησούς στράφηκε στον Σίμωνα Πέτρο και είπε: «Σίμων, γιε του Ιωάννη, με αγαπάς περισσότερο από αυτά;» Σε τι αναφερόταν ο Ιησούς; Ο Πέτρος αγαπούσε πολύ το ψάρεμα. Έτσι λοιπόν, φαίνεται ότι ο Ιησούς τον ρωτούσε πού έθετε την πραγματική του στοργή. Ένιωθε άραγε μεγαλύτερη στοργή για τα ψάρια και την αλιευτική επιχείρηση παρά για τον Ιησού και τα πράγματα που δίδασκε; Ο Πέτρος απάντησε: «Ναι, Κύριε, εσύ γνωρίζεις ότι νιώθω στοργή για εσένα». (Ιωάν. 21:15) Ο Πέτρος ασφαλώς έζησε σε αρμονία με τα λόγια του. Από τότε και έπειτα, απέδειξε την αγάπη του για τον Χριστό παραμένοντας πολυάσχολος στο έργο μαθήτευσης, καθώς έγινε στύλος στη Χριστιανική εκκλησία του πρώτου αιώνα.
3. Σχετικά με ποιους κινδύνους πρέπει να είναι άγρυπνοι οι Χριστιανοί;
3 Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Στην παραβολή του για τον σπορέα, ο Ιησούς είπε ότι κάποιοι θα δέχονταν «το λόγο της βασιλείας» και αρχικά θα προόδευαν, αλλά «η ανησυχία αυτού του συστήματος πραγμάτων και η απατηλή δύναμη του πλούτου» θα “έπνιγαν το λόγο”. (Ματθ. 13:19-22· Μάρκ. 4:19) Πράγματι, αν δεν προσέξουμε, οι καθημερινές έγνοιες της ζωής θα μπορούσαν να παρασύρουν την καρδιά μας και να μας κάνουν να επιβραδύνουμε πνευματικά. Γι’ αυτό, ο Ιησούς προειδοποίησε τους μαθητές του: «Να προσέχετε τον εαυτό σας ώστε να μην καταβαρυνθούν ποτέ οι καρδιές σας από υπερβολικό φαγητό και υπερβολικό ποτό και ανησυχίες της ζωής».—Λουκ. 21:34.
4. Τι θα μας βοηθήσει να εξετάσουμε το βάθος της αγάπης μας για τον Χριστό; (Βλέπε εικόνα στην αρχή του άρθρου.)
4 Όπως έκανε ο Πέτρος μετά το περιστατικό με τον αναστημένο Ιησού, έτσι και εμείς αποδεικνύουμε το βάθος της αγάπης μας για τον Χριστό βάζοντας στην πρώτη θέση το έργο που μας έχει αναθέσει. Πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό; Κατά καιρούς, χρειάζεται να αναρωτιόμαστε: “Πού θέτω την πραγματική μου στοργή; Τι μου φέρνει περισσότερη χαρά, η συμμετοχή σε καθημερινές δραστηριότητες ή σε πνευματικές δραστηριότητες;” Σε σχέση με αυτό, ας εξετάσουμε τρεις τομείς της ζωής οι οποίοι, αν δεν παραμείνουν στην κατάλληλη θέση, θα μπορούσαν να εξασθενίσουν την αγάπη μας για τον Χριστό και για τα πνευματικά πράγματα—την εργασία, την αναψυχή και τα υλικά πράγματα.
ΝΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΘΕΣΗ
5. Ποια Γραφική ευθύνη έχουν οι οικογενειάρχες;
5 Για τον Πέτρο, το ψάρεμα δεν ήταν απλώς ένα χόμπι—ήταν ο τρόπος με τον οποίο έβγαζε τα προς το ζην. Οι οικογενειάρχες σήμερα αναγνωρίζουν ότι έχουν τη Γραφική ευθύνη να προμηθεύουν για τις υλικές ανάγκες της οικογένειάς τους. (1 Τιμ. 5:8) Πρέπει να εργάζονται σκληρά για να εκπληρώνουν αυτή την υποχρέωση. Ωστόσο, σε αυτές τις τελευταίες ημέρες, η εργασία είναι συχνά πηγή ανησυχίας.
6. Ποιες πιέσεις επικρατούν στον σύγχρονο εργασιακό χώρο;
6 Εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού για περιορισμένο αριθμό θέσεων εργασίας, πολλοί εργαζόμενοι νιώθουν υποχρεωμένοι να δουλεύουν περισσότερες ώρες, ενίοτε για λιγότερα χρήματα. Επιπλέον, η συνεχής πίεση για αυξημένη παραγωγή έχει σοβαρές σωματικές, διανοητικές και συναισθηματικές επιπτώσεις στους ανθρώπους. Οι εργαζόμενοι που δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν τέτοιες θυσίες για την εταιρία τους κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.
7, 8. (α) Πού θέτουμε την πρωταρχική μας οσιότητα; (β) Ποιο πολύτιμο μάθημα σχετικά με την εργασία του πήρε ένας αδελφός στην Ταϋλάνδη;
7 Ως Χριστιανοί, εμείς οφείλουμε την πρωταρχική μας οσιότητα στον Ιεχωβά Θεό, όχι στον εργοδότη μας. (Λουκ. 10:27) Η εργασία είναι απλώς ένα μέσο για την επίτευξη κάποιου σκοπού. Δουλεύουμε για να καλύπτουμε τις βασικές υλικές μας ανάγκες και να υποστηρίζουμε τη διακονία μας. Αν δεν προσέξουμε όμως, η εργασία μας θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στη λατρεία μας. Για παράδειγμα, ένας αδελφός στην Ταϋλάνδη αφηγήθηκε: «Η εργασία μου ως τεχνικός υπολογιστών ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά έπρεπε να δουλεύω ατελείωτες ώρες. Έτσι λοιπόν, δεν είχα σχεδόν καθόλου χρόνο για πνευματικά ζητήματα. Τελικά κατάλαβα ότι, για να βάζω τα συμφέροντα της Βασιλείας στην πρώτη θέση, έπρεπε να αλλάξω δουλειά». Τι έκανε αυτός ο αδελφός;
8 «Αφού το σχεδίαζα περίπου έναν χρόνο», εξήγησε ο ίδιος, «αποφάσισα να γίνω πλανόδιος πωλητής παγωτού. Στην αρχή, δυσκολευόμουν οικονομικά και απογοητεύτηκα. Όταν συναντούσα τους παλιούς μου συνεργάτες, με κορόιδευαν και με ρωτούσαν πώς μου είχε έρθει η ιδέα ότι θα ήταν καλύτερο να πουλάω παγωτό παρά να ασχολούμαι με υπολογιστές σε έναν κλιματιζόμενο χώρο. Προσευχόμουν στον Ιεχωβά, ζητώντας του να με βοηθήσει να τα βγάλω πέρα και να πετύχω τον στόχο μου—να έχω περισσότερο χρόνο για πνευματικές δραστηριότητες. Μέσα σε λίγο καιρό, τα πράγματα άρχισαν να βελτιώνονται. Έμαθα καλύτερα τα γούστα των πελατών μου και έγινα πιο επιδέξιος στο να φτιάχνω παγωτό. Σύντομα, πουλούσα όλο μου το παγωτό κάθε μέρα. Στην ουσία, η οικονομική μου κατάσταση ήταν καλύτερη από ό,τι ήταν όταν δούλευα στα κομπιούτερ. Είμαι πιο ευτυχισμένος επειδή δεν έχω το άγχος και την ανησυχία που είχα στην προηγούμενη εργασία μου. Και το σημαντικότερο είναι ότι τώρα νιώθω πιο κοντά στον Ιεχωβά».—Διαβάστε Ματθαίος 5:3, 6.
9. Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε ισορροπημένη άποψη για την εργασία μας;
9 Η εργατικότητα είναι θεϊκή ιδιότητα, και η σκληρή εργασία είναι ανταμειφτική. (Παρ. 12:14) Ωστόσο, όπως έμαθε και ο αδελφός που αναφέρθηκε προηγουμένως, η εργασία πρέπει να μένει στην κατάλληλη θέση. Ο Ιησούς είπε: «Εξακολουθήστε, λοιπόν, να επιζητείτε πρώτα τη βασιλεία και τη δικαιοσύνη του, και όλα αυτά τα άλλα πράγματα [βασικές υλικές ανάγκες] θα σας προστεθούν». (Ματθ. 6:33) Προκειμένου να διαπιστώσουμε αν έχουμε ισορροπημένη άποψη για τα κοσμικά ζητήματα και τις πνευματικές ευθύνες, είναι καλό να αναρωτηθούμε: “Μήπως θεωρώ την εργασία μου ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ενώ τις πνευματικές μου δραστηριότητες συνηθισμένες ή βαρετές;” Κάνοντας σκέψεις και στοχασμούς γύρω από το πώς νιώθουμε για τις κοσμικές και τις πνευματικές δραστηριότητές μας, μπορούμε να διαπιστώσουμε πού θέτουμε την πραγματική μας στοργή.
10. Ποιο πολύτιμο μάθημα δίδαξε ο Ιησούς σχετικά με τις προτεραιότητες;
10 Ο Ιησούς έθεσε το πρότυπο για το πώς εξισορροπούνται τα κοσμικά ενδιαφέροντα και τα πνευματικά ζητήματα. Σε κάποια περίπτωση, επισκέφτηκε το σπίτι της Μαρίας και της αδελφής της, της Μάρθας. Ενώ η Μάρθα έτρεχε εδώ και εκεί για να ετοιμάσει το φαγητό, η Μαρία επέλεξε να καθίσει στα πόδια του Ιησού και να τον ακούσει. Όταν η Μάρθα παραπονέθηκε ότι η Μαρία δεν τη βοηθούσε, ο Ιησούς είπε στη Μάρθα: “Η Μαρία εξέλεξε την καλή μερίδα, και αυτή δεν θα της αφαιρεθεί”. (Λουκ. 10:38-42) Ο Ιησούς δίδασκε στη Μάρθα ένα πολύτιμο μάθημα. Για να μην αποσπαστεί η προσοχή μας εξαιτίας κοσμικών ζητημάτων και προκειμένου να αποδείξουμε την αγάπη μας για τον Χριστό, πρέπει να συνεχίσουμε να διαλέγουμε «την καλή μερίδα», να δίνουμε προτεραιότητα στα πνευματικά πράγματα.
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
11. Τι μας διδάσκουν οι Γραφές για την ξεκούραση και τη χαλάρωση;
11 Χρειαζόμαστε κάποιον χρόνο για να χαλαρώνουμε και να αναζωογονούμαστε από τη σκληρή μας εργασία και το φορτωμένο μας πρόγραμμα. Ο Λόγος του Θεού αναφέρει: «Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για έναν άνθρωπο από το να τρώει και να πίνει και να κάνει την ψυχή του να απολαμβάνει το καλό λόγω της σκληρής εργασίας του». (Εκκλ. 2:24) Ο Ιησούς αναγνώριζε την ανάγκη που έχει κάποιος να ξεκουράζεται κάπου κάπου. Ύστερα από μια ιδιαίτερα εντατική εκστρατεία κηρύγματος, είπε στους μαθητές του: «Ελάτε μόνοι σας ιδιαιτέρως σε έναν ερημικό τόπο και αναπαυτείτε λίγο».—Μάρκ. 6:31, 32.
12. Τι πρέπει να προσέχουμε όσον αφορά την αναψυχή και τη διασκέδαση; Δώστε παράδειγμα.
12 Είναι γεγονός ότι η αναψυχή και η διασκέδαση καλύπτουν μια σημαντική ανάγκη. Εντούτοις, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει η καλοπέραση το επίκεντρο της ζωής μας. Τον πρώτο αιώνα, πολλοί είχαν τη στάση: «Ας φάμε και ας πιούμε, γιατί αύριο θα πεθάνουμε». (1 Κορ. 15:32) Το ίδιο πνεύμα επικρατεί και σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα, πριν από χρόνια, ένας νεαρός στη Δυτική Ευρώπη άρχισε να παρακολουθεί τις Χριστιανικές συναθροίσεις. Αλλά το πάθος του για τη διασκέδαση ήταν τόσο ισχυρό ώστε σταμάτησε να συναναστρέφεται με τον λαό του Ιεχωβά. Με τον καιρό όμως, κατάλαβε ότι η έμφαση που έδινε στη διασκέδαση είχε φέρει μόνο προβλήματα και απογοήτευση. Γι’ αυτό, άρχισε και πάλι τη Γραφική του μελέτη και τελικά απέκτησε τα προσόντα για να γίνει ευαγγελιζόμενος των καλών νέων. Αφού βαφτίστηκε, είπε: «Το μόνο για το οποίο μετανιώνω είναι που έχασα τόσο πολύ χρόνο μέχρι να καταλάβω ότι η υπηρεσία στον Ιεχωβά φέρνει πολύ περισσότερη ευτυχία από την επιδίωξη της διασκέδασης που προσφέρει αυτός ο κόσμος».
13. (α) Δείξτε με παράδειγμα τους κινδύνους που σχετίζονται με την αναψυχή και τη διασκέδαση. (β) Τι θα μπορούσε να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ισορροπημένη άποψη για την αναψυχή και τη διασκέδαση;
13 Ο σκοπός της αναψυχής είναι να μας αναζωογονεί και να μας ανανεώνει. Για να το πετύχουμε αυτό, πόση ώρα πρέπει να της αφιερώνουμε; Σκεφτείτε την εξής σύγκριση: Σε πολλούς από εμάς αρέσει να τρώμε κάποιο γλυκό μια στο τόσο, αλλά καταλαβαίνουμε ότι αν τρεφόμαστε συνέχεια με τούρτες και σοκολάτες θα κάνουμε κακό στην υγεία μας. Επομένως, τρώμε κυρίως θρεπτικές τροφές. Παρόμοια, αν τρεφόμαστε συνέχεια με αναψυχή και διασκέδαση, η πνευματική μας υγεία θα εξασθενήσει. Για να μη συμβεί αυτό, συμμετέχουμε τακτικά σε δραστηριότητες της Βασιλείας. Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε αν έχουμε ισορροπημένη άποψη για την αναψυχή; Θα μπορούσαμε να διαλέξουμε μια εβδομάδα και να σημειώσουμε τον αριθμό των ωρών που αφιερώνουμε σε πνευματικές δραστηριότητες, όπως είναι η παρακολούθηση των συναθροίσεων, η συμμετοχή στη διακονία αγρού, καθώς και η προσωπική και η οικογενειακή Γραφική μελέτη. Μετά, θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε αυτόν τον αριθμό με τις ώρες που αφιερώσαμε την ίδια εβδομάδα σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως είναι ο αθλητισμός, τα χόμπι, η τηλεόραση ή τα βιντεοπαιχνίδια. Τι αποκαλύπτει η σύγκριση; Μήπως χρειάζεται να μειώσουμε τα «γλυκά»;—Διαβάστε Εφεσίους 5:15, 16.
14. Τι πρέπει να μας καθοδηγεί στην επιλογή αναψυχής και διασκέδασης;
14 Τα μεμονωμένα άτομα και οι οικογενειάρχες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την αναψυχή που προτιμούν, αρκεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες που είναι σε αρμονία με τις οδηγίες του Ιεχωβά όπως γίνονται αυτές φανερές από τις Γραφικές αρχές. * Η ωφέλιμη αναψυχή είναι «δώρο Θεού». (Εκκλ. 3:12, 13) Φυσικά, αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιλογές στην αναψυχή ίσως διαφέρουν από άτομο σε άτομο. (Γαλ. 6:4, 5) Όποια μορφή διασκέδασης και αν επιλέξουμε, θέλουμε να την κρατάμε στην κατάλληλη θέση. Ο Ιησούς είπε: «Όπου είναι ο θησαυρός σου, εκεί θα είναι και η καρδιά σου». (Ματθ. 6:21) Επομένως, η εγκάρδια αγάπη μας για τον Ιησού θα μας υποκινεί να επικεντρώνουμε τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις μας κυρίως σε δραστηριότητες της Βασιλείας και όχι στις καθημερινές ασχολίες της ζωής.—Φιλιπ. 1:9, 10.
Η ΜΑΧΗ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΥΛΙΣΜΟ
15, 16. (α) Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να γίνει παγίδα ο υλισμός για έναν Χριστιανό; (β) Ποια σοφή συμβουλή έδωσε ο Ιησούς αναφορικά με τα υλικά πράγματα;
15 Πολλοί σήμερα έχουν εμμονή με την τελευταία λέξη της μόδας, με τις συσκευές τελευταίας τεχνολογίας και ούτω καθεξής. Άρα λοιπόν, κάθε Χριστιανός χρειάζεται να εξετάζει τακτικά τις επιθυμίες του κάνοντας στον εαυτό του ερωτήσεις όπως: “Μήπως τα υλικά πράγματα έχουν γίνει τόσο σημαντικά για εμένα ώστε αφιερώνω περισσότερο χρόνο κάνοντας έρευνα και σκέψεις γύρω από τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα ή τις πιο καινούριες μόδες παρά στην προετοιμασία των συναθροίσεων; Μήπως με έχουν απορροφήσει τόσο πολύ οι καθημερινές ασχολίες της ζωής ώστε αφιερώνω λιγότερο χρόνο στην προσευχή και στην ανάγνωση της Γραφής;” Αν συνειδητοποιήσουμε ότι η αγάπη μας για τα υλικά πράγματα επισκιάζει την αγάπη μας για τον Χριστό, πρέπει να συλλογιστούμε τα λόγια του Ιησού: «Να φυλάγεστε από κάθε είδους πλεονεξία». (Λουκ. 12:15) Γιατί έδωσε ο Ιησούς αυτή τη σοβαρή προειδοποίηση;
16 Ο Ιησούς δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να υπηρετεί ως δούλος δύο κυρίους». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε να υπηρετείτε ως δούλοι τον Θεό και τον Πλούτο». Ο λόγος είναι ότι και οι δύο “κύριοι” απαιτούν αποκλειστική αφοσίωση. Ή “θα μισήσουμε τον έναν και θα αγαπήσουμε τον άλλον” ή “θα προσκολληθούμε στον έναν και θα καταφρονήσουμε τον άλλον”, είπε ο Ιησούς. (Ματθ. 6:24) Ως ατελείς άνθρωποι, όλοι μας πρέπει να διεξάγουμε συνεχώς τη μάχη μας ενάντια στις «επιθυμίες της σάρκας μας», περιλαμβανομένου και του υλισμού.—Εφεσ. 2:3.
17. (α) Γιατί οι άνθρωποι με σαρκικό φρόνημα δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν ισορροπημένη άποψη για τα υλικά πράγματα; (β) Τι μας βοηθάει να καταπολεμούμε τις υλιστικές επιθυμίες;
17 Οι άνθρωποι με σαρκικό φρόνημα δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν ισορροπημένη άποψη για τα υλικά πράγματα. Γιατί; Επειδή οι πνευματικές τους αισθήσεις είναι νωθρές. (Διαβάστε 1 Κορινθίους 2:14) Εφόσον οι δυνάμεις της αντίληψής τους έχουν θολώσει, γίνεται πιο δύσκολο για αυτούς να διακρίνουν το ορθό από το εσφαλμένο. (Εβρ. 5:11-14) Ως αποτέλεσμα, μερικοί αναπτύσσουν μια ανεξέλεγκτη επιθυμία για υλικά πράγματα—μια επιθυμία που ποτέ δεν μπορεί να ικανοποιηθεί πλήρως. (Εκκλ. 5:10) Ευτυχώς, υπάρχει αντίδοτο για τη δηλητηρίαση από τον υλιστικό τρόπο σκέψης: μια καλή δόση από τον Λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή, σε τακτική βάση. (1 Πέτρ. 2:2) Όπως ο στοχασμός γύρω από τη θεϊκή αλήθεια ενίσχυσε τον Ιησού για να απορρίψει τον πειρασμό, έτσι και η εφαρμογή των Γραφικών αρχών βοηθάει εμάς να καταπολεμούμε τις υλιστικές επιθυμίες. (Ματθ. 4:8-10) Κάνοντάς το αυτό, δείχνουμε στον Ιησού ότι τον αγαπάμε περισσότερο από οποιοδήποτε υλικό πράγμα.
18. Τι είστε αποφασισμένοι να κάνετε;
18 Όταν ο Ιησούς ρώτησε τον Πέτρο: «Με αγαπάς περισσότερο από αυτά;» του υπενθύμιζε την ανάγκη να βάζει τα πνευματικά πράγματα πρώτα στη ζωή του. Ο Πέτρος, του οποίου το όνομα σημαίνει «κομμάτι βράχου», έζησε όντως σύμφωνα με το όνομά του, καθώς εκδήλωνε ιδιότητες που ήταν ισχυρές σαν βράχος. (Πράξ. 4:5-20) Σήμερα, και εμείς είμαστε το ίδιο αποφασισμένοι να διατηρήσουμε ακλόνητη την αγάπη μας για τον Χριστό, κρατώντας την εργασία, την αναψυχή και τα υλικά πράγματα στην κατάλληλη θέση. Είθε οι επιλογές μας στη ζωή να δείχνουν ότι συμμεριζόμαστε τα αισθήματα του Πέτρου, ο οποίος είπε στον Ιησού: «Κύριε, εσύ γνωρίζεις ότι νιώθω στοργή για εσένα».
^ παρ. 14 Βλέπε το άρθρο «Είναι η Αναψυχή σας Ωφέλιμη;» στη Σκοπιά 15 Οκτωβρίου 2011, σελ. 9-12, παρ. 6-15.
Η ΣΚΟΠΙΑ (ΕΚΔΟΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ)