Μην Αφήσετε την Αγάπη σας να Ψυχρανθεί

Μην Αφήσετε την Αγάπη σας να Ψυχρανθεί

«Εξαιτίας της αύξησης της ανομίας η αγάπη των περισσοτέρων θα ψυχρανθεί».​—ΜΑΤΘ. 24:12.

ΥΜΝΟΙ: 60, 135

1, 2. (α) Σε ποιους εφαρμόζονταν αρχικά τα λόγια του Ιησού στο εδάφιο Ματθαίος 24:12; (β) Πώς φανερώνει το βιβλίο των Πράξεων ότι οι περισσότεροι από τους πρώτους Χριστιανούς συνέχισαν να δείχνουν αγάπη; (Βλέπε εικόνα στην αρχή του άρθρου.)

ΜΙΑ πτυχή του σημείου που έδωσε ο Ιησούς σχετικά με “την τελική περίοδο του συστήματος πραγμάτων” ήταν ότι “η αγάπη των περισσοτέρων θα ψυχραινόταν”. (Ματθ. 24:3, 12) Τον πρώτο αιώνα, οι Ιουδαίοι, που ισχυρίζονταν ότι ήταν ο λαός του Θεού, άφησαν την αγάπη τους για τον Θεό να ψυχρανθεί.

2 Από την άλλη, οι περισσότεροι Χριστιανοί εκείνον τον καιρό έμεναν πολυάσχολοι “διακηρύττοντας τα καλά νέα για τον Χριστό” και δείχνοντας αγάπη για τον Θεό, τους συγχριστιανούς τους και τους μη ομοπίστους. (Πράξ. 2:44-47· 5:42) Εντούτοις, μερικοί ακόλουθοι του Ιησού τον πρώτο αιώνα άφησαν την αγάπη τους να ψυχρανθεί.

3. Τι μπορεί να είχε κάνει την αγάπη μερικών Χριστιανών να ψυχρανθεί;

3 Μιλώντας στους Χριστιανούς του πρώτου αιώνα που ζούσαν στην Έφεσο, ο αναστημένος Ιησούς Χριστός είπε: “Έχω αυτό εναντίον σας, το ότι αφήσατε την αγάπη που είχατε πρώτα”. (Αποκ. 2:4) Ποιος μπορεί να ήταν ένας λόγος; Εκείνοι οι πρώτοι μαθητές του Χριστού μπορεί να είχαν επηρεαστεί από τον κόσμο, ο οποίος είχε σαρκικό φρόνημα. (Εφεσ. 2:2, 3) Όπως πολλές πόλεις σήμερα, έτσι και η Έφεσος του πρώτου αιώνα ήταν βουτηγμένη στην εξαχρείωση. Ήταν αφάνταστα πλούσια πόλη, και οι κάτοικοί της έδιναν μεγάλη έμφαση στις πολυτέλειες, στην καλοπέραση και στην άνετη ζωή. Οι ιδιοτελείς απολαύσεις προφανώς κατέπνιγαν την ανιδιοτελή αγάπη. Επιπρόσθετα, η έκλυτη διαγωγή και η χονδροειδής ανηθικότητα οργίαζαν.

4. (α) Με ποιους τρόπους έχει ψυχρανθεί η αγάπη στην εποχή μας; (β) Σε ποιους τρεις τομείς θα μπορούσε να δοκιμαστεί η αγάπη μας;

4 Η προφητεία του Ιησού σχετικά με την αγάπη που θα χανόταν εφαρμόζεται και στην εποχή μας. Οι άνθρωποι σήμερα έχουν ολοένα και λιγότερη αγάπη για τον Θεό. Εκατομμύρια άτομα του έχουν γυρίσει την πλάτη και αποβλέπουν σε ανθρώπινους θεσμούς για να λύσουν τα προβλήματα της ανθρωπότητας. Συνεπώς, ανάμεσα στους ανθρώπους που δεν λατρεύουν τον Ιεχωβά Θεό, η αγάπη συνεχίζει να ψυχραίνεται. Ωστόσο, όπως φαίνεται από την κατάσταση στην εκκλησία της Εφέσου τον πρώτο αιώνα, οι αληθινοί Χριστιανοί σήμερα θα μπορούσαν να εφησυχάσουν και να αφήσουν τη δική τους αγάπη να εξασθενήσει. Θα εξετάσουμε τώρα τρεις τομείς στους οποίους θα μπορούσε να δοκιμαστεί η αγάπη μας: (1) αγάπη για τον Ιεχωβά, (2) αγάπη για τη Γραφική αλήθεια και (3) αγάπη για τους αδελφούς μας.

ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ

5. Γιατί πρέπει να έχουμε αγάπη για τον Θεό;

5 Νωρίτερα την ίδια ημέρα που ο Ιησούς προειδοποίησε ότι η αγάπη θα χανόταν, έδωσε έμφαση στην πιο σημαντική αγάπη από όλες, λέγοντας: «“Πρέπει να αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό σου με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη διάνοια”. Αυτή είναι η μεγαλύτερη και πρώτη εντολή». (Ματθ. 22:37, 38) Μάλιστα, η βαθιά αγάπη για τον Θεό μάς βοηθάει να υπακούμε στις εντολές του Ιεχωβά, να υπομένουμε, καθώς επίσης να μισούμε ό,τι είναι κακό. (Διαβάστε Ψαλμός 97:10) Ο Σατανάς και ο κόσμος του, όμως, αγωνίζονται να υποσκάψουν την αγάπη μας για τον Θεό.

6. Τι έχει προξενήσει η απώλεια της αγάπης για τον Θεό;

6 Ο κόσμος γύρω μας έχει διαστρεβλωμένη άποψη για την αγάπη. Αντί να κατευθύνουν την αγάπη τους στον Δημιουργό, οι άνθρωποι είναι «φίλαυτοι». (2 Τιμ. 3:2) Αυτός ο κόσμος που κυβερνάται από τον Σατανά προωθεί “την επιθυμία της σάρκας και την επιθυμία των ματιών και την αλαζονική επίδειξη των μέσων διαβίωσης κάποιου”. (1 Ιωάν. 2:16) Ο απόστολος Παύλος προειδοποίησε τους συγχριστιανούς του να μην ευχαριστούν τη σάρκα, λέγοντας: «Το φρόνημα της σάρκας σημαίνει θάνατο . . . επειδή το φρόνημα της σάρκας σημαίνει έχθρα με τον Θεό». (Ρωμ. 8:6, 7) Όντως, εκείνοι που σπατάλησαν τη ζωή τους στην επιδίωξη υλικών πραγμάτων ή στην ικανοποίηση σεξουαλικών επιθυμιών έχουν καταλήξει απογοητευμένοι και βαθιά πληγωμένοι.​—1 Κορ. 6:18· 1 Τιμ. 6:9, 10.

7. Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι ακόλουθοι του Χριστού σήμερα;

7 Σε μερικές χώρες, απροκάλυπτοι αθεϊστές, αγνωστικιστές και εξελικτιστές προωθούν ιδέες σχεδιασμένες να υποσκάπτουν, όχι μόνο την αγάπη για τον Θεό, αλλά και την πίστη σε αυτόν. Έχουν πείσει πολλούς ότι κάποιος πρέπει να είναι ή αφελής ή ανόητος για να πιστεύει σε έναν Δημιουργό. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες περιβάλλονται με μεγάλο σεβασμό και τιμή, γεγονός που στρέφει την προσοχή των ανθρώπων μακριά από τον Δημιουργό μας. (Ρωμ. 1:25) Αν δώσουμε σημασία σε τέτοιες διδασκαλίες, θα μπορούσαμε να απομακρυνθούμε από τον Ιεχωβά, και η αγάπη μας θα μπορούσε να ψυχρανθεί.​—Εβρ. 3:12.

8. (α) Ποιες αποθαρρυντικές καταστάσεις αντιμετωπίζουν πολλοί στον λαό του Ιεχωβά; (β) Ποια διαβεβαίωση βρίσκουμε στον 136ο Ψαλμό;

8 Κάτι άλλο που μπορεί να αποδυναμώσει την πίστη μας και να κάνει την αγάπη μας για τον Θεό να ψυχρανθεί είναι το να παραδοθούμε στην αποθάρρυνση. Σε αυτό το πονηρό σύστημα που ελέγχεται από τον Σατανά, όλοι μας κατά καιρούς ερχόμαστε αντιμέτωποι με αποθαρρυντικές καταστάσεις. (1 Ιωάν. 5:19) Ίσως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε προβλήματα που οφείλονται στα γηρατειά, στην κακή υγεία ή σε οικονομικές πιέσεις. Ή μπορεί να παλεύουμε με αισθήματα ανεπάρκειας, ανεκπλήρωτες προσδοκίες ή προσωπικές αποτυχίες. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε σε τέτοιες καταστάσεις ή αισθήματα να μας πείσουν ότι ο Ιεχωβά μάς έχει εγκαταλείψει. Αντίθετα, πρέπει να στοχαζόμαστε καθησυχαστικά λόγια σχετικά με την ανεξάντλητη αγάπη του Ιεχωβά για εμάς. Τέτοια λόγια βρίσκουμε στο εδάφιο Ψαλμός 136:23, το οποίο λέει: «Όταν ήμασταν σε ταπεινή θέση, μας θυμήθηκε: Διότι η στοργική του καλοσύνη [ή αλλιώς, όσια αγάπη] παραμένει στον αιώνα». Πράγματι, η όσια αγάπη του Ιεχωβά για τους υπηρέτες του είναι ακλόνητη. Έτσι λοιπόν, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι εκείνος ακούει “τις ικεσίες μας” και ανταποκρίνεται σε αυτές.​—Ψαλμ. 116:1· 136:24-26.

9. Τι έδωσε στον Παύλο τη δύναμη να διατηρήσει την αγάπη του για τον Θεό;

9 Όπως ο ψαλμωδός, έτσι και ο Παύλος αντλούσε δύναμη κάνοντας σκέψεις γύρω από την αδιάκοπη υποστήριξη του Ιεχωβά. Ο ίδιος έγραψε: «Ο Ιεχωβά είναι βοηθός μου· δεν θα φοβηθώ. Τι μπορεί να μου κάνει άνθρωπος;» (Εβρ. 13:6) Αυτή η ισχυρή πεποίθηση στη στοργική φροντίδα του Ιεχωβά βοηθούσε τον Παύλο να παλεύει με τα προβλήματα της ζωής. Δεν άφησε τις αρνητικές καταστάσεις να τον καταβαρύνουν. Μάλιστα, ενόσω ήταν φυλακισμένος, έγραψε αρκετές ενθαρρυντικές επιστολές. (Εφεσ. 4:1· Φιλιπ. 1:7· Φιλήμ. 1) Ναι, ακόμη και όταν δοκιμάστηκε πολύ σκληρά, ο Παύλος διατήρησε την αγάπη του για τον Θεό. Τι του έδωσε τη δύναμη να το κάνει αυτό; Συνέχισε να στηρίζεται “στον Θεό κάθε παρηγοριάς, ο οποίος μας παρηγορεί σε κάθε μας θλίψη”. (2 Κορ. 1:3, 4) Πώς μπορούμε εμείς να μιμηθούμε το παράδειγμα του Παύλου και να κρατήσουμε την αγάπη μας για τον Ιεχωβά δυνατή;

Να δείχνετε αγάπη για τον Ιεχωβά (Βλέπε παράγραφο 10)

10. Πώς μπορούμε να κρατήσουμε την αγάπη μας για τον Ιεχωβά δυνατή;

10 Ο ίδιος ο Παύλος αναφέρει έναν βασικό τρόπο ώστε να κρατήσουμε την αγάπη μας για τον Ιεχωβά δυνατή. Έγραψε στους ομοπίστους του: «Να προσεύχεστε ακατάπαυστα». Αργότερα έγραψε: «Να εγκαρτερείτε στην προσευχή». (1 Θεσ. 5:17· Ρωμ. 12:12) Η επικοινωνία μέσω προσευχής είναι το θεμέλιο μιας στενής σχέσης με τον Θεό. (Ψαλμ. 86:3) Όταν αφιερώνουμε αρκετό χρόνο για να εκφράζουμε στον Ιεχωβά τις πιο βαθιές μας σκέψεις και τα ενδόμυχα αισθήματά μας, δεν μπορούμε παρά να πλησιάζουμε περισσότερο τον ουράνιο Πατέρα μας, “Αυτόν που ακούει προσευχή”. (Ψαλμ. 65:2) Επιπρόσθετα, όταν διακρίνουμε ότι ο Ιεχωβά απαντάει στις προσευχές μας, η αγάπη μας για αυτόν μεγαλώνει. Συνειδητοποιούμε ακόμη περισσότερο ότι «ο Ιεχωβά είναι κοντά σε όλους όσους τον επικαλούνται». (Ψαλμ. 145:18) Αυτή η πεποίθηση στη στοργική υποστήριξη του Ιεχωβά θα μας βοηθάει να αντεπεξερχόμαστε σε περαιτέρω δοκιμασίες της πίστης.

ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

11, 12. Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε βαθιά αγάπη για τη Γραφική αλήθεια;

11 Ως Χριστιανοί, θεωρούμε πολύτιμη την αλήθεια και την ενστερνιζόμαστε. Ο Λόγος του Θεού είναι η απόλυτη πηγή της αλήθειας. Καθώς προσευχόταν στον Πατέρα του, ο Ιησούς είπε: «Ο λόγος σου είναι αλήθεια». (Ιωάν. 17:17) Επομένως, η αγάπη για την αλήθεια ξεκινάει με την απόκτηση ακριβούς γνώσης του Λόγου του Θεού. (Κολ. 1:10) Περιλαμβάνονται, όμως, περισσότερα από την απλή εγκεφαλική γνώση. Δείτε πώς μας βοηθάει ο θεόπνευστος συγγραφέας του 119ου Ψαλμού να καταλάβουμε τι σημαίνει το να αγαπάμε τη Γραφική αλήθεια. (Διαβάστε Ψαλμός 119:97-100) Αφιερώνουμε εμείς χρόνο για να συλλογιζόμαστε Γραφικές περικοπές, ή να εντρυφούμε σε αυτές, στη διάρκεια της ημέρας; Η εκτίμησή μας για τη Γραφική αλήθεια θα μεγαλώνει όταν στοχαζόμαστε τρόπους με τους οποίους ωφελούμαστε καθώς την εφαρμόζουμε στη ζωή μας.

12 Ο ψαλμωδός είπε στη συνέχεια: «Πόσο απαλά είναι τα λόγια σου στον ουρανίσκο μου, περισσότερο και από μέλι στο στόμα μου!» (Ψαλμ. 119:103) Παρόμοια, μπορούμε και εμείς να γευόμαστε τη νόστιμη Γραφική πνευματική τροφή που λαβαίνουμε από την οργάνωση του Θεού. Μπορούμε να αφήνουμε τη γεύση της να μένει στον συμβολικό μας ουρανίσκο, ώστε να θυμόμαστε τα «ευχάριστα λόγια» της αλήθειας και να τα χρησιμοποιούμε για να βοηθάμε άλλους.​—Εκκλ. 12:10.

13. Τι βοήθησε τον Ιερεμία να αγαπήσει τη Γραφική αλήθεια, και πώς τον επηρέασε αυτό;

13 Ο προφήτης Ιερεμίας αγαπούσε τη Γραφική αλήθεια. Προσέξτε πώς επηρέασαν τα λόγια του Θεού την καρδιά του. «Τα λόγια σου βρέθηκαν, και εγώ τα έφαγα· και ο λόγος σου γίνεται για εμένα η αγαλλίαση και η χαρά της καρδιάς μου· διότι το όνομά σου κλήθηκε πάνω μου, Ιεχωβά, Θεέ των στρατευμάτων». (Ιερ. 15:16) Ο Ιερεμίας έφαγε και χώνεψε, με μεταφορική έννοια, τα πολύτιμα λόγια του Θεού κάνοντας στοχασμούς γύρω από αυτά. Έτσι ανέπτυξε εγκάρδια εκτίμηση για το προνόμιο που του δόθηκε να έχει κληθεί πάνω του το όνομα του Θεού. Έχει υποκινήσει εμάς η αγάπη μας για τη Γραφική αλήθεια να αναγνωρίσουμε το μοναδικό προνόμιο που έχουμε να φέρουμε το όνομα του Θεού και να διακηρύττουμε τη Βασιλεία του σε αυτόν τον καιρό του τέλους;

Να δείχνετε αγάπη για τη Γραφική αλήθεια (Βλέπε παράγραφο 14)

14. Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αγάπη μας για τη Γραφική αλήθεια;

14 Εκτός από την ανάγνωση της Αγίας Γραφής και των Γραφικών μας εντύπων, τι άλλο θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε βαθιά αγάπη για τη Γραφική αλήθεια; Μπορούμε να αυξήσουμε την αγάπη μας για τη Γραφική αλήθεια παρακολουθώντας τακτικά τις συναθροίσεις. Η εβδομαδιαία μελέτη της Γραφής με τη βοήθεια της Σκοπιάς αποτελεί ένα κύριο μέσο διδασκαλίας για εμάς. Προκειμένου να καταλαβαίνουμε το νόημα του θέματος που εξετάζεται, χρειάζεται να προετοιμαζόμαστε καλά για κάθε Μελέτη Σκοπιάς. Ένας τρόπος είναι να βρίσκουμε όλα τα εδάφια που αναφέρονται. Σήμερα, μπορούμε να κατεβάσουμε τη Σκοπιά από τον ιστότοπο jw.org ή να τη δούμε σε πολλές γλώσσες στην εφαρμογή JW Library. Κάποιες μορφές ηλεκτρονικών αρχείων μάς επιτρέπουν να βρίσκουμε γρήγορα τα εδάφια που αναφέρονται στα άρθρα μελέτης. Αλλά οποιαδήποτε μέθοδο και αν χρησιμοποιούμε, η προσεκτική ανάγνωση των εν λόγω εδαφίων και ο στοχασμός γύρω από αυτά θα κάνουν πιο βαθιά την αγάπη μας για τη Γραφική αλήθεια.​—Διαβάστε Ψαλμός 1:2.

ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ

15, 16. (α) Σύμφωνα με τα εδάφια Ιωάννης 13:34, 35, ποια υποχρέωση έχουμε; (β) Πώς συνδέεται η αγάπη που έχουμε για τους αδελφούς μας με την αγάπη μας για τον Θεό και τη Γραφή;

15 Την τελευταία του νύχτα στη γη, ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: «Σας δίνω μια καινούρια εντολή, να αγαπάτε ο ένας τον άλλον· όπως εγώ σας αγάπησα, να αγαπάτε και εσείς ο ένας τον άλλον. Από αυτό θα γνωρίσουν όλοι ότι είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη μεταξύ σας».​—Ιωάν. 13:34, 35.

16 Η αγάπη για τους αδελφούς και τις αδελφές μας συνδέεται με την αγάπη που έχουμε για τον Ιεχωβά. Στην ουσία, δεν μπορούμε να έχουμε τη μία χωρίς την άλλη. Ο απόστολος Ιωάννης έγραψε: «Αυτός που δεν αγαπάει τον αδελφό του, τον οποίο έχει δει, δεν μπορεί να αγαπάει τον Θεό, τον οποίο δεν έχει δει». (1 Ιωάν. 4:20) Επιπλέον, η αγάπη μας για τον Ιεχωβά και τους αδελφούς μας συνδέεται με την αγάπη μας για τη Γραφή. Γιατί; Επειδή η αγάπη μας για τη Γραφική αλήθεια μάς υποκινεί να υπακούμε από καρδιάς στις Γραφικές εντολές που μας υπαγορεύουν να αγαπάμε τον Θεό και να αγαπάμε τους αδελφούς μας.​—1 Πέτρ. 1:22· 1 Ιωάν. 4:21.

Να δείχνετε αγάπη για τους αδελφούς και τις αδελφές (Βλέπε παράγραφο 17)

17. Ποιοι είναι ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δείχνουμε αγάπη;

17 Διαβάστε 1 Θεσσαλονικείς 4:9, 10. Ποια είναι ορισμένα παραδείγματα πρακτικών τρόπων με τους οποίους μπορούμε να δείχνουμε αγάπη στην εκκλησία μας; Κάποιος ηλικιωμένος αδελφός ή αδελφή ίσως χρειάζεται μεταφορικό μέσο για τις Χριστιανικές συναθροίσεις. Μια χήρα μπορεί να χρειάζεται βοήθεια με κάποιες επισκευές στο σπίτι της. (Ιακ. 1:27) Είτε είναι νέοι είτε ηλικιωμένοι, οι αδελφοί και οι αδελφές που νιώθουν αποθάρρυνση ή κατάθλιψη ή περνούν άλλες δοκιμασίες χρειάζονται την προσοχή, την ενθάρρυνση και την παρηγοριά μας. (Παρ. 12:25· Κολ. 4:11) Αποδεικνύουμε ότι αγαπάμε αληθινά τους αδελφούς μας όταν δείχνουμε με λόγια και πράξεις ότι ενδιαφερόμαστε βαθιά για «εκείνους με τους οποίους είμαστε συγγενείς στην πίστη».​—Γαλ. 6:10.

18. Τι θα μας βοηθάει να ξεπερνάμε τις μικροδιαφωνίες με ομοπίστους μας;

18 Η Γραφή προείπε ότι οι «τελευταίες ημέρες» αυτού του πονηρού συστήματος πραγμάτων θα χαρακτηρίζονταν από πνεύμα ιδιοτέλειας και απληστίας. (2 Τιμ. 3:1, 2) Ως Χριστιανοί, λοιπόν, πρέπει να εργαζόμαστε σκληρά ώστε να αυξάνουμε την αγάπη που έχουμε για τον Θεό, τη Γραφική αλήθεια και ο ένας για τον άλλον. Ομολογουμένως, κατά καιρούς ίσως έχουμε μικροδιαφωνίες με ομοπίστους μας. Ωστόσο, τι ευλογία είναι για όλους στην εκκλησία όταν η αγάπη μάς υποκινεί να τακτοποιούμε οποιεσδήποτε διαφορές με στοργικό τρόπο! (Εφεσ. 4:32· Κολ. 3:14) Είθε λοιπόν να μην αφήσουμε ποτέ την αγάπη μας να ψυχρανθεί! Αντίθετα, ας συνεχίσουμε να έχουμε έντονη αγάπη για τον Ιεχωβά, τον Λόγο του και τους αδελφούς μας.