ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 21

Ο Ιεχωβά θα σας Δίνει Δύναμη

Ο Ιεχωβά θα σας Δίνει Δύναμη

«Όταν είμαι αδύναμος, τότε είμαι δυνατός».​—2 ΚΟΡ. 12:10.

ΥΜΝΟΣ 73 Δώσε μας Τόλμη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ *

1, 2. Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί Μάρτυρες;

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ πρότρεψε τον Τιμόθεο, και κατ’ επέκταση κάθε Χριστιανό, να επιτελέσει τη διακονία του πλήρως. (2 Τιμ. 4:5) Όλοι παίρνουμε στα σοβαρά τη συμβουλή του Παύλου. Εντούτοις, υπάρχουν δυσκολίες. Πολλοί αδελφοί και αδελφές μας χρειάζεται πραγματικά να δείχνουν θάρρος για να συμμετέχουν στο έργο κηρύγματος. (2 Τιμ. 4:2) Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τους αδελφούς μας που ζουν σε χώρες όπου το έργο μας είναι υπό περιορισμό ή και απαγόρευση. Συμμετέχουν στη διακονία διακινδυνεύοντας την ελευθερία τους!

2 Οι υπηρέτες του Ιεχωβά αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν να τους αποκαρδιώσουν. Για παράδειγμα, πολλοί είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται ατελείωτες ώρες ίσα ίσα για να παρέχουν τα απολύτως απαραίτητα στην οικογένειά τους. Θα ήθελαν να κάνουν περισσότερα στη διακονία, αλλά στο τέλος της εβδομάδας τούς έχουν μείνει ελάχιστες δυνάμεις. Άλλοι δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα λόγω κάποιας χρόνιας ασθένειας ή της προχωρημένης ηλικίας. Ίσως είναι περιορισμένοι στο σπίτι τους. Άλλοι πάλι βασανίζονται συνεχώς από αισθήματα αναξιότητας. Η Μαίρη, * μια αδελφή που ζει στη Μέση Ανατολή, λέει: «Προσπαθώ τόσο πολύ να καταπολεμήσω τα αρνητικά μου αισθήματα ώστε εξαντλούμαι συναισθηματικά. Έπειτα, νιώθω ενοχές επειδή αυτό παίρνει χρόνο και δυνάμεις που θα μπορούσα να αφιερώσω στη διακονία μου».

3. Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;

3 Ανεξάρτητα από τις περιστάσεις μας, ο Ιεχωβά μάς δίνει τη δύναμη να αντεπεξερχόμαστε στα προβλήματά μας και παράλληλα να τον υπηρετούμε στον βαθμό που επιτρέπουν οι περιστάσεις μας. Προτού εξετάσουμε πώς μας βοηθάει ο Ιεχωβά, ας δούμε πώς ενίσχυσε τον Παύλο και τον Τιμόθεο ώστε να επιτελέσουν τη διακονία τους παρά τις δυσκολίες.

ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ

4. Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισε ο Παύλος;

4 Ο Παύλος αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες. Χρειάστηκε δύναμη ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπέστη ξυλοδαρμό, λιθοβολισμό και φυλάκιση. (2 Κορ. 11:23-25) Ο Παύλος παραδέχτηκε με κάθε ειλικρίνεια ότι κατά καιρούς πάλευε με αρνητικά συναισθήματα. (Ρωμ. 7:18, 19, 24) Επίσης, υπέμενε κάποιο «αγκάθι στη σάρκα», και ζητούσε απεγνωσμένα από τον Θεό να το αφαιρέσει.​—2 Κορ. 12:7, 8.

Τι βοήθησε τον Παύλο να επιτελέσει τη διακονία του; (Βλέπε παραγράφους 5, 6) *

5. Τι επιτέλεσε ο Παύλος παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε;

5 Ο Ιεχωβά έδωσε στον Παύλο τη δύναμη για να φέρει σε πέρας τη διακονία του παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Σκεφτείτε τι επιτέλεσε ο Παύλος. Για παράδειγμα, ενόσω βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Ρώμη, υπερασπιζόταν με ζήλο τα καλά νέα ενώπιον των Ιουδαίων ηγετών, ίσως δε και ενώπιον κυβερνητικών αξιωματούχων. (Πράξ. 28:17· Φιλιπ. 4:21, 22) Επίσης, κήρυξε σε πολλούς στην Πραιτωριανή Φρουρά, και έδινε μαρτυρία σε όλους όσους τον επισκέπτονταν. (Πράξ. 28:30, 31· Φιλιπ. 1:13) Το ίδιο διάστημα, ο Παύλος έγραψε θεόπνευστες επιστολές που ωφελούν τους αληθινούς Χριστιανούς μέχρι σήμερα. Επιπρόσθετα, το παράδειγμά του ενίσχυσε την εκκλησία της Ρώμης, με αποτέλεσμα οι αδελφοί του να έχουν «όλο και περισσότερο θάρρος για να αναγγέλλουν τον λόγο του Θεού άφοβα». (Φιλιπ. 1:14) Αν και κατά καιρούς ο Παύλος δεν μπορούσε να κάνει όλα όσα θα ήθελε, αξιοποιούσε στο έπακρο την κατάστασή του, πράγμα που «συνέβαλε τελικά στην προώθηση των καλών νέων».​—Φιλιπ. 1:12.

6. Σύμφωνα με τα εδάφια 2 Κορινθίους 12:9, 10, τι βοήθησε τον Παύλο να επιτελέσει τη διακονία του;

6 Ο Παύλος αντιλαμβανόταν ότι όλα όσα έκανε στην υπηρεσία του Ιεχωβά γίνονταν με τη δύναμη του Θεού, όχι με τη δική του. Αναγνώρισε ότι η δύναμη του Θεού «τελειοποιείται στην αδυναμία». (Διαβάστε 2 Κορινθίους 12:9, 10) Μέσω του αγίου Του πνεύματος, ο Ιεχωβά έδωσε στον Παύλο τη δύναμη να επιτελέσει πλήρως τη διακονία του​—παρά τον διωγμό, τις φυλακίσεις και άλλες δυσκολίες.

Τι βοήθησε τον Τιμόθεο να επιτελέσει τη διακονία του; (Βλέπε παράγραφο 7) *

7. Ποιες δυσκολίες έπρεπε να υπερνικήσει ο Τιμόθεος για να επιτελέσει τη διακονία του;

7 Ο Τιμόθεος, ο νεαρός συνεργάτης του Παύλου, επίσης έπρεπε να στηρίζεται στη δύναμη του Θεού για να επιτελέσει τη διακονία του. Ο Τιμόθεος συνόδευε τον Παύλο σε μεγάλα ιεραποστολικά ταξίδια. Επιπλέον, ο Παύλος τον έστελνε και σε άλλες περιπτώσεις να επισκεφτεί και να ενθαρρύνει εκκλησίες. (1 Κορ. 4:17) Ο Τιμόθεος ίσως ένιωθε ανεπαρκής. Πιθανώς γι’ αυτό ο Παύλος τού είπε: «Κανείς ας μην περιφρονεί τη νεότητά σου». (1 Τιμ. 4:12) Επιπρόσθετα, εκείνο το διάστημα ο Τιμόθεος είχε το δικό του αγκάθι στη σάρκα​—“συχνές αρρώστιες”. (1 Τιμ. 5:23) Αλλά ήξερε πως το ισχυρό άγιο πνεύμα του Ιεχωβά θα του έδινε την αναγκαία δύναμη για να κηρύττει τα καλά νέα και να υπηρετεί τους αδελφούς του.​—2 Τιμ. 1:7.

ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΠΙΣΤΟΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

8. Πώς δίνει ο Ιεχωβά δύναμη στον λαό του σήμερα;

8 Σήμερα, ο Ιεχωβά δίνει στον λαό του «δύναμη που ξεπερνάει το φυσιολογικό» για να συνεχίζουν να τον υπηρετούν πιστά. (2 Κορ. 4:7) Ας εξετάσουμε τέσσερις προμήθειες του Ιεχωβά που μας δίνουν δύναμη και μας βοηθούν να παραμένουμε πιστοί σε αυτόν: την προσευχή, την Αγία Γραφή, τη Χριστιανική συναναστροφή και τη διακονία μας.

Ο Ιεχωβά μάς δίνει δύναμη μέσω της προσευχής (Βλέπε παράγραφο 9)

9. Πώς μπορεί να μας βοηθήσει η προσευχή;

9 Δύναμη μέσω της προσευχής. Όπως έχει καταγραφεί στο εδάφιο Εφεσίους 6:18, ο Παύλος μάς προτρέπει να προσευχόμαστε στον Θεό «σε κάθε περίπτωση». Ο Θεός θα απαντήσει δίνοντάς μας δύναμη. Ο Τζόνι, ο οποίος ζει στη Βολιβία, ένιωσε αυτή την υποστήριξη όταν αντιμετώπισε μια σειρά από δοκιμασίες. Η σύζυγός του και οι δύο γονείς του αρρώστησαν σοβαρά το ίδιο διάστημα. Ο Τζόνι αγωνιζόταν για να τους φροντίζει και τους τρεις. Η μητέρα του πέθανε, ενώ η σύζυγός του και ο πατέρας του έκαναν πολύ καιρό να αναρρώσουν. Καθώς θυμάται εκείνο το διάστημα, ο Τζόνι λέει: «Όταν αντιμετώπιζα τρομερή πίεση, αυτό που πάντα με βοηθούσε ήταν το να είμαι συγκεκριμένος στις προσευχές μου». Ο Ιεχωβά έδωσε στον Τζόνι την αναγκαία δύναμη για να υπομείνει. Ο Ρόναλντ, ένας πρεσβύτερος στη Βολιβία, έμαθε ότι η μητέρα του είχε καρκίνο. Πέθανε έναν μήνα αργότερα. Τι τον βοήθησε να αντέξει; Ο ίδιος λέει: «Χάρη στην προσευχή, μπορώ να ανοίγω την καρδιά μου στον Ιεχωβά και να του εκφράζω τα αισθήματά μου. Ξέρω ότι με καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθένα, καλύτερα και από ό,τι καταλαβαίνω εγώ ο ίδιος τον εαυτό μου». Κάποιες φορές, ίσως νιώθουμε ότι έχουμε φτάσει στα όριά μας ή ίσως δεν είμαστε βέβαιοι για ποιο πράγμα να προσευχηθούμε. Αλλά ο Ιεχωβά μάς καλεί να προσευχόμαστε σε εκείνον ακόμα και αν δυσκολευόμαστε να διατυπώσουμε τα αισθήματα και τις σκέψεις μας με λόγια.​—Ρωμ. 8:26, 27.

Ο Ιεχωβά μάς δίνει δύναμη μέσω της Αγίας Γραφής (Βλέπε παράγραφο 10)

10. Όπως δείχνει το εδάφιο Εβραίους 4:12, γιατί είναι τόσο σημαντικό να διαβάζουμε τη Γραφή και να κάνουμε στοχασμούς γύρω από όσα διαβάζουμε;

10 Δύναμη από την Αγία Γραφή. Ο Παύλος στηριζόταν στις Γραφές για δύναμη και παρηγοριά, και το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και εμείς. (Ρωμ. 15:4) Καθώς διαβάζουμε τον Λόγο του Θεού και κάνουμε στοχασμούς γύρω από αυτόν, ο Ιεχωβά μπορεί να χρησιμοποιήσει το πνεύμα του για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα πώς εφαρμόζονται οι Γραφές στην περίπτωσή μας. (Διαβάστε Εβραίους 4:12) Ο Ρόναλντ λέει: «Είμαι ευγνώμων που καλλιέργησα τη συνήθεια να διαβάζω ένα τμήμα της Γραφής κάθε βράδυ. Κάνω πολλούς στοχασμούς γύρω από τις ιδιότητες του Ιεχωβά και τον στοργικό τρόπο με τον οποίο φροντίζει τους υπηρέτες του. Αυτό με βοηθάει να ανακτήσω τη δύναμή μου».

11. Πώς ενίσχυσε η Γραφή μια θλιμμένη αδελφή;

11 Ο στοχασμός γύρω από τον Λόγο του Θεού θα μας βοηθήσει να καλλιεργήσουμε τη σωστή στάση για τις περιστάσεις μας. Προσέξτε πώς ωφέλησε η Γραφή μια θλιμμένη χήρα. Ένας πρεσβύτερος της είπε ότι θα μπορούσε να πάρει ωφέλιμα διδάγματα διαβάζοντας το βιβλίο του Ιώβ. Όταν το έκανε αυτό, η πρώτη της αντίδραση ήταν να επικρίνει τον Ιώβ για την εσφαλμένη νοοτροπία του. Με τη φαντασία της τον μάλωσε: «Ιώβ! Μην είσαι τόσο αρνητικός!» Αλλά έπειτα συνειδητοποίησε ότι η δική της στάση ήταν πολύ παρόμοια με του Ιώβ. Αυτό τη βοήθησε να διορθώσει την άποψή της και της έδωσε τη δύναμη να αντέξει τον πόνο της απώλειας του συζύγου της.

Ο Ιεχωβά μάς δίνει δύναμη μέσω της Χριστιανικής συναναστροφής (Βλέπε παράγραφο 12)

12. Πώς μας δίνει ο Ιεχωβά δύναμη μέσω των συλλάτρεών μας;

12 Δύναμη από τη Χριστιανική συναναστροφή. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο Ιεχωβά δίνει δύναμη στους Χριστιανούς είναι μέσω των συλλάτρεών τους. Ο Παύλος έγραψε ότι ήθελε πολύ “να ενθαρρυνθούν αμοιβαία” με τους πνευματικούς αδελφούς και αδελφές του. (Ρωμ. 1:11, 12) Η Μαίρη θεωρεί πολύτιμη αυτή τη συναναστροφή. Λέει: «Ο Ιεχωβά έχει χρησιμοποιήσει αδελφούς και αδελφές που δεν ήξεραν καν τα προβλήματά μου. Έχει τύχει να πουν κάτι ενθαρρυντικό ή να στείλουν μια κάρτα και να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν. Με βοηθάει επίσης το να ανοίγω την καρδιά μου σε άλλες αδελφές που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα και να μαθαίνω από τις εμπειρίες τους. Οι πρεσβύτεροι με κάνουν πάντοτε να νιώθω πολύτιμο κομμάτι της εκκλησίας».

13. Πώς μπορούμε να ενισχύουμε ο ένας τον άλλον στις συναθροίσεις;

13 Ένα από τα καλύτερα μέρη όπου μπορούμε να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον είναι οι συναθροίσεις. Όταν παρακολουθείτε τις συναθροίσεις, να παίρνετε την πρωτοβουλία να ενισχύετε άλλους εκφράζοντας ειλικρινά την αγάπη και την εκτίμησή σας. Για παράδειγμα, πριν από μια συνάθροιση, ένας πρεσβύτερος, ο Πίτερ, είπε σε μια αδελφή που είχε μη ομόπιστο σύζυγο: «Δεν φαντάζεσαι πόσο ενθαρρυνόμαστε που σε βλέπουμε εδώ. Έχεις πάντα τα έξι παιδιά σου περιποιημένα και προετοιμασμένα να δώσουν απαντήσεις». Τα μάτια της βούρκωσαν από ευγνωμοσύνη και απάντησε: «Δεν έχεις ιδέα πόση ανάγκη είχα να το ακούσω αυτό σήμερα».

Ο Ιεχωβά μάς δίνει δύναμη μέσω της διακονίας (Βλέπε παράγραφο 14)

14. Πώς μας επηρεάζει η συμμετοχή στη διακονία;

14 Δύναμη από τη διακονία. Όταν μεταδίδουμε τις Βιβλικές αλήθειες σε άλλους, νιώθουμε αναζωογονημένοι, είτε εκείνοι ανταποκρίνονται είτε όχι. (Παρ. 11:25) Μια αδελφή, η Στέισι, διαπίστωσε από πρώτο χέρι πόση δύναμη δίνει η διακονία. Όταν ένα μέλος της οικογένειάς της αποκόπηκε, ένιωθε απίστευτη στενοχώρια και συνεχώς αναρωτιόταν: “Μήπως θα μπορούσα να είχα βοηθήσει περισσότερο;” Δεν μπορούσε να σκεφτεί σχεδόν τίποτα άλλο. Τι τη βοήθησε να αντέξει αυτή τη στενόχωρη κατάσταση; Η διακονία! Καθώς συμμετείχε στο έργο κηρύγματος, άρχισε να εστιάζει στους ανθρώπους στον τομέα οι οποίοι χρειάζονταν τη βοήθειά της. Η ίδια λέει: «Εκείνο το διάστημα, ο Ιεχωβά μού έδωσε μια Γραφική μελέτη με ένα άτομο που έκανε ταχύτατη πρόοδο. Αυτό με ενθάρρυνε πολύ. Ο κυριότερος σταθεροποιητικός παράγοντας στη ζωή μου είναι το να βγαίνω στο έργο».

15. Τι μαθαίνετε από αυτά που λέει η Μαίρη;

15 Λόγω των περιστάσεών τους, μερικοί ίσως νιώθουν ότι δεν είναι σε θέση να κάνουν πολλά στη διακονία. Αν έτσι νιώθετε και εσείς, να θυμάστε ότι ο Ιεχωβά ευαρεστείται αν κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Προσέξτε τι συνέβη στη Μαίρη. Όταν μετακόμισε σε έναν ξενόγλωσσο αγρό, ένιωθε ότι μπορούσε να προσφέρει πολύ λίγα. Η ίδια λέει: «Για κάποιο διάστημα, στο έργο μπορούσα μόνο να κάνω ένα απλό σχόλιο, να διαβάσω ένα εδάφιο ή να προσφέρω ένα φυλλάδιο». Ως αποτέλεσμα, ένιωθε ανεπαρκής σε σύγκριση με εκείνους που μιλούσαν καλά τη γλώσσα. Ωστόσο, διόρθωσε την άποψή της. Άρχισε να καταλαβαίνει ότι ο Ιεχωβά μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει παρά τις περιορισμένες ικανότητές της. Η Μαίρη λέει: «Οι ζωοσωτήριες αλήθειες είναι υπέροχα απλές, και αυτές οι αλήθειες είναι που αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων».

16. Τι μπορεί να δώσει δύναμη σε εκείνους που είναι περιορισμένοι στο σπίτι;

16 Ο Ιεχωβά βλέπει και εκτιμάει την επιθυμία μας να συμμετέχουμε στη διακονία, ακόμα και αν είμαστε περιορισμένοι στο σπίτι. Μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για να δώσουμε μαρτυρία σε άτομα που μας φροντίζουν ή σε γιατρούς και νοσηλευτές. Αν συγκρίνουμε αυτά που κάνουμε τώρα με αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε στο παρελθόν, ίσως να αποθαρρυνθούμε. Αλλά αν αναγνωρίζουμε το πώς μας βοηθάει ο Ιεχωβά τώρα, θα έχουμε την αναγκαία δύναμη για να υπομείνουμε οποιαδήποτε δοκιμασία με χαρά.

17. Σύμφωνα με το εδάφιο Εκκλησιαστής 11:6, γιατί πρέπει να συνεχίζουμε τη διακονία μας ακόμα και αν δεν βλέπουμε άμεσα αποτελέσματα;

17 Δεν ξέρουμε ποιοι από τους σπόρους της αλήθειας που σπέρνουμε μπορεί να ριζώσουν και να αρχίσουν να αναπτύσσονται. (Διαβάστε Εκκλησιαστής 11:6) Για παράδειγμα, η Μπάρμπαρα, μια αδελφή άνω των 80, δίνει τακτικά μαρτυρία μέσω τηλεφώνου και επιστολών. Μαζί με μια επιστολή της, έβαλε στον φάκελο και τη Σκοπιά 1 Μαρτίου 2014, η οποία περιείχε το άρθρο «Τι Έχει Κάνει ο Θεός για Εσάς». Χωρίς να το ξέρει, έστειλε την επιστολή σε ένα αντρόγυνο που δεν ήταν πια Μάρτυρες του Ιεχωβά. Εκείνοι διάβασαν το περιοδικό ξανά και ξανά. Ο σύζυγος ένιωσε σαν να του μιλούσε προσωπικά ο Ιεχωβά. Άρχισαν και οι δυο να παρακολουθούν τις συναθροίσεις και τελικά έγιναν ξανά δραστήριοι Μάρτυρες​—έπειτα από 27 και πλέον χρόνια. Φανταστείτε πόσο ενθαρρύνθηκε και ενισχύθηκε η Μπάρμπαρα βλέποντας τέτοια θετικά αποτελέσματα από εκείνη τη μία επιστολή!

Ο Ιεχωβά μάς δίνει δύναμη μέσω (1) της προσευχής, (2) της Αγίας Γραφής, (3) της Χριστιανικής συναναστροφής και (4) της διακονίας (Βλέπε παραγράφους 9, 10, 12, 14)

18. Πώς μπορούμε να ωφελούμαστε από τη δύναμη του Θεού;

18 Ο Ιεχωβά μάς δίνει πολλές ευκαιρίες να λάβουμε την άφθονη δύναμή του. Όταν αξιοποιούμε τις προμήθειές του​—όπως την προσευχή, την Αγία Γραφή, τη Χριστιανική συναναστροφή και τη διακονία—​δείχνουμε ότι εμπιστευόμαστε στην ικανότητα και στην επιθυμία του να μας βοηθάει. Ας στηριζόμαστε πάντοτε στον ουράνιο Πατέρα μας, ο οποίος χαίρεται “να δείχνει την ισχύ του υπέρ εκείνων που έχουν την καρδιά πλήρη προς αυτόν”.​—2 Χρον. 16:9.

ΥΜΝΟΣ 61 Εμπρός, Μάρτυρες!

^ παρ. 5 Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, αλλά ο Ιεχωβά παρέχει τη βοήθεια που χρειαζόμαστε για να υπομείνουμε. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς βοήθησε τον απόστολο Παύλο και τον Τιμόθεο να συνεχίσουν να τον υπηρετούν παρά τα προβλήματά τους. Θα εξετάσουμε τέσσερις προμήθειες του Ιεχωβά που μας βοηθούν να υπομένουμε σήμερα.

^ παρ. 2 Το όνομα έχει αλλαχτεί.

^ παρ. 53 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ενώ βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Ρώμη, ο Παύλος γράφει επιστολές σε αρκετές εκκλησίες και κηρύττει το άγγελμα των καλών νέων στους επισκέπτες του.

^ παρ. 55 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ο Τιμόθεος ενθαρρύνει τους αδελφούς καθώς επισκέπτεται εκκλησίες.