ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 19

Τίποτα Δεν Μπορεί να Σκανδαλίσει τους Δίκαιους

Τίποτα Δεν Μπορεί να Σκανδαλίσει τους Δίκαιους

«Άφθονη ειρήνη έχουν εκείνοι που αγαπούν τον νόμο σου· τίποτα δεν μπορεί να τους κάνει να προσκόψουν».​—ΨΑΛΜ. 119:165.

ΥΜΝΟΣ 122 Να Είστε Σταθεροί, Αμετακίνητοι!

ΠΕΡΙΛΗΨΗ *

1, 2. Τι δήλωσε ένας συγγραφέας, και τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;

ΣΗΜΕΡΑ εκατομμύρια άνθρωποι ισχυρίζονται ότι πιστεύουν στον Ιησού, αλλά δεν δέχονται τα πράγματα που δίδαξε. (2 Τιμ. 4:3, 4) Μάλιστα, ένας συγγραφέας κάποτε δήλωσε: «Αν υπήρχε ένας άλλος “Ιησούς” ανάμεσά μας σήμερα ο οποίος θα έλεγε αυτά που είπε εκείνος ο πρώτος Ιησούς . . . , θα τον απορρίπταμε σήμερα όπως τον απορρίψαμε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια; . . . Η απάντηση είναι: Ναι, αυτό θα κάναμε».

2 Πολλοί τον πρώτο αιώνα άκουσαν τον Ιησού να διδάσκει και τον είδαν να κάνει θαύματα, αλλά αρνήθηκαν να πιστέψουν σε αυτόν. Γιατί; Στο προηγούμενο άρθρο, εξετάσαμε τέσσερις λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι σκανδαλίστηκαν με όσα είπε και έκανε ο Ιησούς. Ας εξετάσουμε τώρα τέσσερις επιπλέον λόγους. Καθώς θα το κάνουμε αυτό, θα δούμε γιατί οι άνθρωποι σήμερα απορρίπτουν τους ακολούθους του Ιησού καθώς και το πώς θα αποφύγουμε να σκανδαλιστούμε.

(1) Ο ΙΗΣΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣ

Πολλοί σκανδαλίστηκαν με τις συναναστροφές που επέλεγε ο Ιησούς. Πώς θα μπορούσε το ίδιο πράγμα να σκανδαλίσει κάποιους σήμερα; (Βλέπε παράγραφο 3) *

3. Με ποια επιλογή του Ιησού σκανδαλίστηκαν κάποιοι;

3 Ενόσω βρισκόταν στη γη, ο Ιησούς επέλεγε να συναναστρέφεται με κάθε λογής ανθρώπους. Έτρωγε με τους πλούσιους και τους ισχυρούς, αλλά επίσης περνούσε πολύ χρόνο με τους φτωχούς και τους καταπιεσμένους. Επιπρόσθετα, έδειχνε συμπόνια σε εκείνους που οι άλλοι θεωρούσαν «αμαρτωλούς». Κάποια αυτοδικαιούμενα άτομα σκανδαλίστηκαν με αυτό που έκανε ο Ιησούς. Ρώτησαν τους μαθητές του: «Γιατί τρώτε και πίνετε με εισπράκτορες φόρων και αμαρτωλούς;» Ο Ιησούς απάντησε: «Δεν χρειάζονται γιατρό οι υγιείς, αλλά οι άρρωστοι. Εγώ δεν έχω έρθει να καλέσω δίκαιους ανθρώπους, αλλά αμαρτωλούς σε μετάνοια».​—Λουκ. 5:29-32.

4. Σύμφωνα με τον προφήτη Ησαΐα, τι έπρεπε να αναμένουν οι Ιουδαίοι για τον Μεσσία;

4 Τι λένε οι Γραφές; Πολύ προτού έρθει ο Μεσσίας, ο προφήτης Ησαΐας είπε ότι ο κόσμος δεν θα τον αποδεχόταν. Η προφητεία προέλεγε: «Ήταν καταφρονημένος και οι άνθρωποι τον απέφευγαν . . . Ήταν σαν να κρυβόταν από εμάς το πρόσωπό του. Ήταν καταφρονημένος, και τον θεωρήσαμε μηδαμινό». (Ησ. 53:3) «Οι άνθρωποι» θα απέφευγαν τον Μεσσία, οπότε εκείνοι οι Ιουδαίοι του πρώτου αιώνα έπρεπε να αναμένουν ότι ο Ιησούς θα αντιμετώπιζε απόρριψη.

5. Πώς βλέπουν πολλοί σήμερα τους ακολούθους του Ιησού;

5 Βλέπουμε το ίδιο πρόβλημα σήμερα; Ναι. Πολλοί κληρικοί είναι πρόθυμοι να δεχτούν ως μέλη της εκκλησίας τους ανθρώπους που είναι σπουδαίοι, πλούσιοι και κατά κόσμον σοφοί. Τους δέχονται παρότι η ηθική και ο τρόπος ζωής τους συχνά συγκρούονται με τους κανόνες του Θεού. Οι ίδιοι κληρικοί βλέπουν απαξιωτικά τους ζηλωτές, ηθικά καθαρούς υπηρέτες του Ιεχωβά επειδή δεν είναι σπουδαίοι σύμφωνα με τα κριτήρια του κόσμου. Όπως είπε ο Παύλος, ο Θεός επέλεξε εκείνους που είναι “περιφρονημένοι”. (1 Κορ. 1:26-29) Ωστόσο, για τον Ιεχωβά, όλοι οι πιστοί υπηρέτες του είναι πολύτιμοι.

6. Πώς μπορούμε να μιμούμαστε τη στάση του Ιησού, όπως εκφράζεται στα εδάφια Ματθαίος 11:25, 26;

6 Πώς θα αποφύγουμε να σκανδαλιστούμε; (Διαβάστε Ματθαίος 11:25, 26) Μην επηρεάζεστε από την άποψη που έχει ο κόσμος για τον λαό του Θεού. Αναγνωρίστε ότι ο Ιεχωβά χρησιμοποιεί μόνο ταπεινούς ανθρώπους για την επιτέλεση του θελήματός του. (Ψαλμ. 138:6) Και σκεφτείτε πόσα έχει επιτελέσει χρησιμοποιώντας εκείνους τους οποίους ο κόσμος δεν θεωρεί σοφούς ή διανοούμενους.

(2) Ο ΙΗΣΟΥΣ ΕΞΕΘΕΤΕ ΤΙΣ ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ

7. Γιατί αποκάλεσε υποκριτές ο Ιησούς τους Φαρισαίους, και πώς αντέδρασαν εκείνοι;

7 Ο Ιησούς κατήγγειλε με θάρρος τη θρησκευτική υποκρισία των ημερών του. Για παράδειγμα, εξέθεσε την υποκρισία των Φαρισαίων, οι οποίοι νοιάζονταν περισσότερο για το πώς θα πλύνουν τα χέρια τους παρά για το πώς θα φροντίσουν τους γονείς τους. (Ματθ. 15:1-11) Οι μαθητές του Ιησού ίσως ξαφνιάστηκαν με τα λόγια του. Μάλιστα, τον ρώτησαν: «Ξέρεις ότι οι Φαρισαίοι σκανδαλίστηκαν όταν άκουσαν αυτό που είπες;» Ο Ιησούς απάντησε: «Κάθε φυτό που δεν φύτεψε ο ουράνιος Πατέρας μου θα ξεριζωθεί. Αφήστε τους. Τυφλοί οδηγοί είναι. Αν λοιπόν τυφλός οδηγεί τυφλό, και οι δύο θα πέσουν σε λάκκο». (Ματθ. 15:12-14) Ο Ιησούς δεν επέτρεψε στην αρνητική αντίδραση των θρησκευτικών ηγετών να τον κάνει να σταματήσει να λέει την αλήθεια.

8. Πώς έδειξε ο Ιησούς ότι δεν είναι όλες οι θρησκευτικές πεποιθήσεις αποδεκτές στον Θεό;

8 Ο Ιησούς εξέθεσε επίσης τις ψεύτικες θρησκευτικές διδασκαλίες. Δεν είπε ότι όλες οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι αποδεκτές στον Θεό. Απεναντίας, είπε ότι πολλοί άνθρωποι θα βρίσκονταν στην ευρύχωρη οδό που οδηγεί στην καταστροφή, ενώ μόνο λίγοι θα βρίσκονταν στη στενόχωρη οδό που οδηγεί στη ζωή. (Ματθ. 7:13, 14) Κατέστησε σαφές ότι μερικοί θα έδιναν την εντύπωση ότι υπηρετούν τον Θεό, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα τον υπηρετούσαν. Έδωσε την προειδοποίηση: «Να φυλάγεστε από τους ψευδοπροφήτες, που έρχονται σε εσάς με ένδυμα προβάτου, αλλά από μέσα είναι αρπακτικοί λύκοι. Από τους καρπούς τους θα τους αναγνωρίσετε».​—Ματθ. 7:15-20.

Πολλοί σκανδαλίστηκαν με το γεγονός ότι ο Ιησούς καταδίκαζε τις ψεύτικες θρησκευτικές πεποιθήσεις και συνήθειες. Πώς θα μπορούσε το ίδιο πράγμα να σκανδαλίσει κάποιους σήμερα; (Βλέπε παράγραφο 9) *

9. Ποιες είναι μερικές ψεύτικες θρησκευτικές διδασκαλίες που εξέθεσε ο Ιησούς;

9 Τι λένε οι Γραφές; Σύμφωνα με μια Βιβλική προφητεία, ο ζήλος για τον οίκο του Ιεχωβά θα κατέτρωγε τον Μεσσία. (Ψαλμ. 69:9· Ιωάν. 2:14-17) Αυτός ο ζήλος υποκινούσε τον Ιησού να εκθέτει τις ψεύτικες θρησκευτικές πεποιθήσεις και συνήθειες. Για παράδειγμα, οι Φαρισαίοι πίστευαν ότι η ψυχή είναι αθάνατη. Ο Ιησούς δίδαξε ότι οι νεκροί κοιμούνται. (Ιωάν. 11:11) Οι Σαδδουκαίοι αρνούνταν την ανάσταση. Ο Ιησούς ανέστησε τον φίλο του τον Λάζαρο. (Ιωάν. 11:43, 44· Πράξ. 23:8) Οι Φαρισαίοι απέδιδαν τα πάντα στη μοίρα και στον Θεό. Ο Ιησούς δίδαξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν το αν θα υπηρετούν τον Θεό ή όχι.​—Ματθ. 11:28.

10. Γιατί σκανδαλίζονται πολλοί με τις διδασκαλίες μας;

10 Βλέπουμε το ίδιο πρόβλημα σήμερα; Ναι. Πολλοί σκανδαλίζονται επειδή οι Βιβλικές διδασκαλίες μας εκθέτουν τις ψεύτικες θρησκευτικές αντιλήψεις. Οι κληρικοί διδάσκουν το ποίμνιό τους ότι ο Θεός τιμωρεί τους κακούς στην κόλαση. Χρησιμοποιούν αυτή την ψεύτικη διδασκαλία για να κρατούν τους ανθρώπους υπό τον έλεγχό τους. Εμείς οι υπηρέτες του Ιεχωβά, που λατρεύουμε έναν Θεό αγάπης, εκθέτουμε αυτή την ψεύτικη διδασκαλία. Ο κλήρος διδάσκει επίσης ότι η ψυχή είναι αθάνατη. Εμείς εκθέτουμε την ειδωλολατρική προέλευση αυτής της δοξασίας, η οποία​—αν αλήθευε—​θα καθιστούσε την ανάσταση περιττή. Και σε αντίθεση με τη δοξασία του προκαθορισμού την οποία αποδέχονται πολλές θρησκείες, εμείς διδάσκουμε ότι ο άνθρωπος έχει ελεύθερη βούληση και μπορεί να επιλέξει να υπηρετεί τον Θεό. Πώς αντιδρούν οι θρησκευτικοί ηγέτες; Συχνά, εξοργίζονται!

11. Σύμφωνα με τα λόγια του Ιησού στα εδάφια Ιωάννης 8:45-47, τι απαιτεί ο Θεός από τον λαό του;

11 Πώς θα αποφύγουμε να σκανδαλιστούμε; Αν αγαπάμε την αλήθεια, πρέπει να δεχόμαστε αυτά που λέει ο Θεός. (Διαβάστε Ιωάννης 8:45-47) Ανόμοια με τον Σατανά τον Διάβολο, εμείς μένουμε σταθεροί στην αλήθεια. Δεν συμβιβάζουμε ποτέ τις πεποιθήσεις μας. (Ιωάν. 8:44) Ο Θεός απαιτεί από τον λαό του “να αποστρέφεται ό,τι είναι πονηρό” και “να προσκολλάται σε ό,τι είναι καλό”, όπως έκανε ο Ιησούς.​—Ρωμ. 12:9· Εβρ. 1:9.

(3) Ο ΙΗΣΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΔΙΩΓΜΟ

Πολλοί σκανδαλίστηκαν με τον θάνατο του Ιησού πάνω σε ξύλο. Πώς θα μπορούσε το ίδιο πράγμα να σκανδαλίσει κάποιους σήμερα; (Βλέπε παράγραφο 12) *

12. Γιατί ήταν σκάνδαλο για πολλούς Ιουδαίους ο τρόπος με τον οποίο πέθανε ο Ιησούς;

12 Ποια ήταν άλλη μια αιτία για πρόσκομμα που έβρισκαν οι Ιουδαίοι στις ημέρες του Ιησού; Ο Παύλος είπε: «Εμείς . . . κηρύττουμε Χριστό κρεμασμένο στο ξύλο, για τους Ιουδαίους σκάνδαλο». (1 Κορ. 1:23) Γιατί ο τρόπος με τον οποίο πέθανε ο Ιησούς ενοχλούσε πολλούς Ιουδαίους; Κατά την άποψή τους, ο θάνατος του Ιησού πάνω σε ξύλο δημιουργούσε για εκείνον την εικόνα του εγκληματία και του αμαρτωλού​—όχι του Μεσσία.​—Δευτ. 21:22, 23.

13. Τι δεν αναγνώρισαν εκείνοι που σκανδαλίστηκαν με τον Ιησού;

13 Οι Ιουδαίοι που σκανδαλίστηκαν με τον Ιησού δεν αναγνώρισαν ότι ήταν αθώος, ότι κατηγορήθηκε ψευδώς και ότι υπέστη άδικη μεταχείριση. Εκείνοι που τον δίκασαν διέσυραν τη δικαιοσύνη. Το ιουδαϊκό ανώτατο δικαστήριο συγκλήθηκε βιαστικά, και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν εντελώς παράτυπες. (Λουκ. 22:54· Ιωάν. 18:24) Αντί να ακούσουν με αμεροληψία τις κατηγορίες και τα στοιχεία εναντίον του Ιησού, οι ίδιοι οι δικαστές έψαχναν «για ψευδομαρτυρία εναντίον του Ιησού ώστε να τον θανατώσουν». Όταν αυτό δεν πέτυχε, ο αρχιερέας προσπάθησε να κάνει τον Ιησού να ενοχοποιήσει τον εαυτό του. Αυτό ήταν σε πλήρη αντίθεση με τους αποδεκτούς νομικούς κανόνες. (Ματθ. 26:59· Μάρκ. 14:55-64) Και όταν ο Ιησούς αναστήθηκε, εκείνοι οι άδικοι δικαστές έδωσαν στους Ρωμαίους στρατιώτες που φύλαγαν τον τάφο του «αρκετά ασημένια νομίσματα» για να διαδώσουν μια ψεύτικη ιστορία που θα εξηγούσε το γιατί ο τάφος ήταν άδειος.​—Ματθ. 28:11-15.

14. Τι προέλεγαν οι Γραφές για τον θάνατο του Μεσσία;

14 Τι λένε οι Γραφές; Αν και πολλοί Ιουδαίοι στις ημέρες του Ιησού δεν περίμεναν ότι ο Μεσσίας θα χρειαζόταν να πεθάνει, προσέξτε τι είχε προφητευτεί στις Γραφές: «Έχυσε τη ζωή του μέχρι θανάτου και συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους παραβάτες· βάσταξε την αμαρτία πολλών και μεσολάβησε για τους παραβάτες». (Ησ. 53:12) Επομένως, οι Ιουδαίοι δεν είχαν κανέναν λόγο να σκανδαλιστούν όταν ο Ιησούς εκτελέστηκε ως αμαρτωλός.

15. Ποιες κατηγορίες εναντίον των Μαρτύρων του Ιεχωβά έχουν κάνει μερικούς να σκανδαλιστούν;

15 Βλέπουμε το ίδιο πρόβλημα σήμερα; Απολύτως! Ο Ιησούς κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε άδικα, και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν υποστεί παρόμοια άδικη μεταχείριση. Δείτε μερικά παραδείγματα. Τις δεκαετίες του 1930 και του 1940 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ελευθερία μας να λατρεύουμε τον Θεό αμφισβητήθηκε επανειλημμένα στα δικαστήρια. Μερικοί δικαστές ήταν αναίσχυντα προκατειλημμένοι εναντίον μας. Στο Κεμπέκ του Καναδά, η Εκκλησία και το Κράτος συνεργάστηκαν στενά για να εναντιωθούν στο έργο μας. Πολλοί ευαγγελιζόμενοι φυλακίζονταν επειδή απλώς μιλούσαν στους συνανθρώπους τους για τη Βασιλεία του Θεού. Στη ναζιστική Γερμανία, αρκετοί πιστοί νεαροί αδελφοί θανατώθηκαν από εκείνο το ασεβές καθεστώς. Και στα πρόσφατα χρόνια, πολλοί αδελφοί μας στη Ρωσία έχουν καταδικαστεί και φυλακιστεί επειδή συζητούσαν για τη Γραφή, πράγμα που έχει χαρακτηριστεί «εξτρεμιστική δραστηριότητα». Ακόμα και η Μετάφραση Νέου Κόσμου στη ρωσική γλώσσα έχει απαγορευτεί και έχει χαρακτηριστεί «εξτρεμιστική ύλη» επειδή χρησιμοποιεί το όνομα Ιεχωβά.

16. Όπως τονίζει το εδάφιο 1 Ιωάννη 4:1, γιατί δεν πρέπει να παροδηγούμαστε από τις ψεύτικες ιστορίες για τον λαό του Ιεχωβά;

16 Πώς θα αποφύγουμε να σκανδαλιστούμε; Μάθετε τα γεγονότα. Στην Επί του Όρους Ομιλία του, ο Ιησούς προειδοποίησε τους ακροατές του ότι μερικοί “θα έλεγαν για αυτούς κάθε είδους κακόβουλα ψέματα”. (Ματθ. 5:11) Η πηγή αυτών των ψεμάτων είναι ο Σατανάς. Εκείνος επηρεάζει τους εναντίους ώστε να διαδίδουν κακεντρεχείς συκοφαντίες για εκείνους που αγαπούν την αλήθεια. (Αποκ. 12:9, 10) Πρέπει να απορρίπτουμε τα ψέματα που λένε οι ενάντιοί μας. Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε σε τέτοια ψέματα να μας φοβίσουν ή να υποσκάψουν την πίστη μας.​—Διαβάστε 1 Ιωάννη 4:1.

(4) Ο ΙΗΣΟΥΣ ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΕ

Πολλοί σκανδαλίστηκαν με το ότι ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού. Πώς θα μπορούσε το ίδιο πράγμα να σκανδαλίσει κάποιους σήμερα; (Βλέπε παραγράφους 17, 18) *

17. Πώς θα μπορούσαν να είχαν σκανδαλίσει μερικούς τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από τον θάνατο του Ιησού;

17 Λίγο πριν από τον θάνατο του Ιησού, ένας από τους 12 αποστόλους του τον πρόδωσε. Ένας άλλος απόστολος τον αρνήθηκε τρεις φορές, και όλοι οι απόστολοί του τον εγκατέλειψαν το βράδυ πριν από τον θάνατό του. (Ματθ. 26:14-16, 47, 56, 75) Ο Ιησούς δεν ξαφνιάστηκε. Είχε μάλιστα προείπει ότι αυτό θα συνέβαινε. (Ιωάν. 6:64· 13:21, 26, 38· 16:32) Βλέποντάς το αυτό, μερικοί θα μπορούσαν να είχαν σκανδαλιστεί, σκεφτόμενοι: “Αν έτσι συμπεριφέρονται οι απόστολοι του Ιησού, δεν θέλω καμιά σχέση μαζί τους!”

18. Ποιες προφητείες εκπλήρωσαν τα γεγονότα που προηγήθηκαν του θανάτου του Ιησού;

18 Τι λένε οι Γραφές; Αιώνες νωρίτερα, ο Ιεχωβά αποκάλυψε στον Λόγο του ότι ο Μεσσίας επρόκειτο να προδοθεί για 30 ασημένια νομίσματα. (Ζαχ. 11:12, 13) Ο προδότης θα ήταν ένας από τους στενούς του φίλους. (Ψαλμ. 41:9) Ο προφήτης Ζαχαρίας έγραψε επίσης: «Πάταξε τον ποιμένα, και ας διασκορπιστεί το ποίμνιο». (Ζαχ. 13:7) Αντί να σκανδαλιστούν από αυτά τα γεγονότα, τα ειλικρινή άτομα θα έπρεπε να ενισχυθούν βλέποντας αυτές τις προφητείες να εκπληρώνονται στο πρόσωπο του Ιησού.

19. Τι αναγνωρίζουν τα ειλικρινή άτομα;

19 Βλέπουμε το ίδιο πρόβλημα σήμερα; Ναι. Στους σύγχρονους καιρούς, κάποιοι επιφανείς Μάρτυρες εγκατέλειψαν την αλήθεια, έγιναν αποστάτες και κατόπιν προσπάθησαν να απομακρύνουν και άλλους. Τέτοια άτομα διαδίδουν αρνητικές ειδήσεις, μισοαλήθειες και κατάφωρα ψέματα για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά στα μέσα ενημέρωσης και στο Ίντερνετ. Αλλά τα ειλικρινή άτομα δεν σκανδαλίζονται. Αντιθέτως, αναγνωρίζουν ότι η Γραφή προείπε πως τέτοια πράγματα θα συνέβαιναν.​—Ματθ. 24:24· 2 Πέτρ. 2:18-22.

20. Πώς θα αποφύγουμε να σκανδαλιστούμε από εκείνους που έχουν εγκαταλείψει την αλήθεια; (2 Τιμόθεο 4:4, 5)

20 Πώς θα αποφύγουμε να σκανδαλιστούμε; Χρειάζεται να διατηρούμε την πίστη μας ισχυρή μελετώντας τακτικά, προσευχόμενοι συνεχώς και παραμένοντας δραστήριοι στο έργο που μας έχει αναθέσει ο Ιεχωβά. (Διαβάστε 2 Τιμόθεο 4:4, 5) Αν εκδηλώνουμε πίστη, δεν θα πανικοβαλλόμαστε όταν ακούμε αρνητικές ειδήσεις. (Ησ. 28:16) Η αγάπη μας για τον Ιεχωβά, για τον Λόγο του και για τους αδελφούς μας θα μας βοηθάει να μη σκανδαλιζόμαστε από εκείνους που έχουν εγκαταλείψει την αλήθεια.

21. Παρότι η πλειονότητα των ανθρώπων σήμερα απορρίπτουν το άγγελμά μας, για ποιο πράγμα μπορούμε να είμαστε πεπεισμένοι;

21 Τον πρώτο αιώνα, πολλοί σκανδαλίστηκαν και απέρριψαν τον Ιησού. Αλλά πολλοί άλλοι τον δέχτηκαν. Μεταξύ αυτών ήταν τουλάχιστον ένα μέλος του ιουδαϊκού Σάνχεδριν καθώς και «πολλοί ιερείς». (Πράξ. 6:7· Ματθ. 27:57-60· Μάρκ. 15:43) Παρόμοια σήμερα, εκατομμύρια άτομα δεν έχουν σκανδαλιστεί. Γιατί; Επειδή γνωρίζουν και αγαπούν τις αλήθειες που βρίσκονται στις Γραφές. Ο Λόγος του Θεού λέει: «Άφθονη ειρήνη έχουν εκείνοι που αγαπούν τον νόμο σου· τίποτα δεν μπορεί να τους κάνει να προσκόψουν».​—Ψαλμ. 119:165.

ΥΜΝΟΣ 124 Πάντα Όσιοι

^ παρ. 5 Στο προηγούμενο άρθρο, εξετάσαμε τέσσερις λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι απέρριψαν τον Ιησού στο παρελθόν και για τους οποίους απορρίπτουν τους ακολούθους του σήμερα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τέσσερις επιπλέον λόγους. Θα δούμε επίσης γιατί τα ειλικρινή άτομα που αγαπούν τον Ιεχωβά δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να σκανδαλιστεί.

^ παρ. 60 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ο Ιησούς τρώει μαζί με τον Ματθαίο και κάποιους εισπράκτορες φόρων.

^ παρ. 62 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ο Ιησούς διώχνει τους εμπόρους από τον ναό.

^ παρ. 64 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ο Ιησούς εξαναγκάζεται να μεταφέρει το ξύλο του βασανισμού.

^ παρ. 66 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ο Ιούδας προδίδει τον Ιησού με φιλί.