ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 21

ΥΜΝΟΣ 107 Το Θεϊκό Υπόδειγμα της Αγάπης

Πώς να Βρείτε έναν Πιθανό Γαμήλιο Σύντροφο

Πώς να Βρείτε έναν Πιθανό Γαμήλιο Σύντροφο

«Ποιος μπορεί να βρει άξια σύζυγο; Αυτή αξίζει πολύ περισσότερο από τα κοράλλια».​—ΠΑΡ. 31:10.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ

Βιβλικές αρχές που σχετίζονται με το πώς μπορεί κάποιος να βρει κατάλληλο γαμήλιο σύντροφο και πώς μπορούν οι άλλοι στην εκκλησία να στηρίζουν τα άγαμα άτομα που θέλουν να παντρευτούν.

1, 2. (α) Ποιους παράγοντες πρέπει να εξετάζουν οι άγαμοι Χριστιανοί προτού αρχίσουν στενή γνωριμία; (β) Τι εννοούμε με τον όρο «στενή γνωριμία»; (Βλέπε «Επεξήγηση».)

 ΘΕΛΕΤΕ να παντρευτείτε; Αν και ο γάμος δεν είναι απολύτως απαραίτητος για την ευτυχία, πολλοί άγαμοι Χριστιανοί, είτε νεαροί είτε μεγαλύτεροι σε ηλικία, θα ήθελαν να έχουν γαμήλιο σύντροφο. Βέβαια, προτού αρχίσετε μια στενή γνωριμία, πρέπει να είστε οικονομικά, πνευματικά και συναισθηματικά έτοιμοι για γάμο. a (1 Κορ. 7:36) Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιο πιθανό να έχετε επιτυχημένο γάμο.

2 Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να βρείτε κατάλληλο γαμήλιο σύντροφο. (Παρ. 31:10) Αλλά ακόμα και αν βρείτε κάποιο άτομο που θα θέλατε να γνωρίσετε καλύτερα, ίσως να μην είναι εύκολο να αρχίσετε στενή γνωριμία. b Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τι μπορεί να βοηθήσει τους άγαμους Χριστιανούς να βρουν έναν πιθανό σύντροφο και να ξεκινήσουν στενή γνωριμία. Θα μάθουμε επίσης πώς μπορούν οι άλλοι στην εκκλησία να στηρίζουν εκείνους που θέλουν να παντρευτούν.

ΠΩΣ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ

3. Ποιους παράγοντες πρέπει να εξετάσει ένας άγαμος Χριστιανός όταν αναζητάει γαμήλιο σύντροφο;

3 Αν θέλετε να παντρευτείτε, είναι καλύτερα να ξέρετε τι αναζητάτε σε έναν σύντροφο προτού ξεκινήσετε κάποια στενή γνωριμία. Διαφορετικά, θα μπορούσατε να παραβλέψετε έναν πιθανό σύντροφο ή και να αρχίσετε στενή γνωριμία με κάποιο άτομο που δεν σας ταιριάζει. Εννοείται βέβαια ότι οποιοσδήποτε υποψήφιος σύντροφος πρέπει να είναι βαφτισμένος Χριστιανός. (1 Κορ. 7:39) Αλλά δεν θα είναι κάθε βαφτισμένο άτομο καλός γαμήλιος σύντροφος για εσάς. Θα μπορούσατε λοιπόν να αναρωτηθείτε: “Ποιοι είναι οι στόχοι μου στη ζωή; Ποιες ιδιότητες θεωρώ απαραίτητες σε έναν γαμήλιο σύντροφο; Είναι λογικές οι προσδοκίες μου;”

4. Ποια αιτήματα έχουν συμπεριλάβει μερικοί στις προσευχές τους;

4 Αν θέλετε να παντρευτείτε, αναμφίβολα έχετε προσευχηθεί για αυτό το ζήτημα. (Φιλιπ. 4:6) Βέβαια, ο Ιεχωβά δεν υπόσχεται γαμήλιο σύντροφο σε κανέναν. Αλλά νοιάζεται για τις ανάγκες και τα αισθήματά σας και μπορεί να σας βοηθήσει στη διαδικασία της ανεύρεσης συντρόφου. Γι’ αυτό, συνεχίστε να του μιλάτε για τις επιθυμίες και τα αισθήματά σας. (Ψαλμ. 62:8) Να προσεύχεστε για υπομονή και σοφία. (Ιακ. 1:5) Ο Τζον, c ένας άγαμος αδελφός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξηγεί τι συμπεριλαμβάνει στις προσευχές του: «Λέω στον Ιεχωβά ποιες ιδιότητες επιθυμώ να έχει η σύζυγός μου. Προσεύχομαι να παρουσιαστούν ευκαιρίες να γνωρίσω μια πιθανή σύζυγο. Ζητάω επίσης από τον Ιεχωβά να με βοηθήσει να καλλιεργήσω ιδιότητες που θα με κάνουν καλό σύζυγο». Η Τάνια, μια αδελφή από τη Σρι Λάνκα, λέει: «Ενόσω αναζητώ κάποιον πιθανό σύζυγο, ζητάω από τον Ιεχωβά να με βοηθάει να παραμένω πιστή, θετική και ευτυχισμένη». Ακόμα και αν δεν βρείτε αμέσως κάποιον πιθανό γαμήλιο σύντροφο, ο Ιεχωβά υπόσχεται να συνεχίσει να φροντίζει για τις υλικές και τις συναισθηματικές σας ανάγκες.​—Ψαλμ. 55:22.

5. Ποιες ευκαιρίες έχουν οι άγαμοι Χριστιανοί να γνωρίσουν άτομα που αγαπούν τον Ιεχωβά; (1 Κορινθίους 15:58) (Βλέπε επίσης εικόνα.)

5 Η Αγία Γραφή μάς προτρέπει να έχουμε “πολλά να κάνουμε στο έργο του Κυρίου”. (Διαβάστε 1 Κορινθίους 15:58) Αν παραμένετε δραστήριοι στην υπηρεσία του Ιεχωβά και περνάτε χρόνο με διάφορους αδελφούς και αδελφές, όχι μόνο θα απολαμβάνετε εποικοδομητική συναναστροφή, αλλά θα έχετε και ευκαιρίες να γνωρίσετε άλλα άγαμα άτομα που είναι προσηλωμένα στην υπηρεσία του Ιεχωβά όπως εσείς. Και καθώς κάνετε το καλύτερο για να ευαρεστείτε τον Ιεχωβά, θα νιώθετε αληθινή ευτυχία.

Αν είστε δραστήριοι στην υπηρεσία του Ιεχωβά και περνάτε χρόνο με διάφορους συγχριστιανούς σας, μπορεί να γνωρίσετε άλλα άτομα που ενδιαφέρονται για γάμο (Βλέπε παράγραφο 5)


6. Τι πρέπει να θυμούνται οι άγαμοι Χριστιανοί ενόσω αναζητούν σύντροφο;

6 Προσέξτε όμως: Μην επιτρέπετε στην αναζήτηση συντρόφου να σας γίνει έμμονη ιδέα. (Φιλιπ. 1:10) Η αληθινή ευτυχία εξαρτάται, όχι από την οικογενειακή σας κατάσταση, αλλά από τη σχέση σας με τον Ιεχωβά. (Ματθ. 5:3) Επιπρόσθετα, όσο είστε άγαμοι, ίσως έχετε περισσότερη ελευθερία να επεκτείνετε τη διακονία σας. (1 Κορ. 7:32, 33) Αξιοποιήστε αυτόν τον χρόνο όσο μπορείτε καλύτερα. Η Τζέσικα, μια αδελφή από τις Ηνωμένες Πολιτείες που παντρεύτηκε όταν κόντευε τα 40, λέει: «Παρέμενα δραστήρια στη διακονία, και αυτό με βοηθούσε να είμαι ευχαριστημένη από τη ζωή μου παρότι ήθελα να παντρευτώ».

ΑΦΙΕΡΩΣΤΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΤΟΜΟ

7. Γιατί είναι σοφό να παρατηρήσετε έναν πιθανό σύντροφο για κάποιο διάστημα προτού εκφράσετε το ενδιαφέρον σας; (Παροιμίες 13:16)

7 Τι γίνεται αν νομίζετε ότι κάποιο άτομο θα ήταν καλός γαμήλιος σύντροφος για εσάς; Είναι σωστό να εκφράσετε αμέσως το ενδιαφέρον σας; Η Γραφή λέει ότι το σοφό άτομο αποκτά γνώση προτού ενεργήσει. (Διαβάστε Παροιμίες 13:16) Επομένως, θα ήταν σοφό να παρατηρήσετε αυτό το άτομο διακριτικά για κάποιο διάστημα προτού εκφράσετε το ενδιαφέρον σας. «Τα αισθήματα μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα αλλά και να εξαφανιστούν γρήγορα», λέει ο Έσγουιν από την Ολλανδία. «Αν λοιπόν αφιερώσεις χρόνο για να παρατηρήσεις κάποιο άτομο, δεν θα ξεκινήσεις στενή γνωριμία παρορμητικά». Επιπρόσθετα, καθώς παρατηρείτε το άλλο άτομο, ίσως αντιληφθείτε ότι δεν είναι ιδανικό για εσάς.

8. Πώς μπορεί ένα άγαμο άτομο να παρατηρήσει έναν πιθανό σύντροφο; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

8 Πώς θα μπορούσατε να παρατηρήσετε διακριτικά το άλλο άτομο; Στις συναθροίσεις ή σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, θα μπορούσατε να προσέξετε κάποια πράγματα σχετικά με την πνευματικότητα, την προσωπικότητα και τη διαγωγή του. Ποιοι είναι οι φίλοι του, και για ποια θέματα συζητάει; (Λουκ. 6:45) Είναι οι στόχοι αυτού του ατόμου συμβατοί με τους δικούς σας; Θα μπορούσατε να μιλήσετε με τους πρεσβυτέρους της εκκλησίας του ή με άλλους ώριμους Χριστιανούς που το γνωρίζουν καλά. (Παρ. 20:18) Θα μπορούσατε να ρωτήσετε τι φήμη έχει και τι ιδιότητες εκδηλώνει. (Ρουθ 2:11) Καθώς παρατηρείτε αυτό το άτομο, φροντίστε να μην το κάνετε να νιώθει άβολα. Να σέβεστε τα αισθήματά του, την ιδιωτική του ζωή και τον προσωπικό του χώρο.

Προτού εκφράσετε το ενδιαφέρον σας, παρατηρήστε διακριτικά το άτομο για κάποιο διάστημα (Βλέπε παραγράφους 7, 8)


9. Προτού πλησιάσετε έναν πιθανό σύντροφο, για ποια πράγματα πρέπει να έχετε βεβαιωθεί;

9 Πόσον καιρό πρέπει να παρατηρήσετε το άτομο προτού εκφράσετε το ενδιαφέρον σας; Αν κάνετε την κίνησή σας πολύ γρήγορα, μπορεί να δώσετε την εντύπωση του παρορμητικού ατόμου. (Παρ. 29:20) Από την άλλη πλευρά, αν αργήσετε υπερβολικά, μπορεί να δώσετε την εντύπωση του αναποφάσιστου, ιδίως αν το άλλο άτομο έχει αντιληφθεί το ενδιαφέρον σας. (Εκκλ. 11:4) Να θυμάστε ότι, προτού πλησιάσετε ένα άτομο, δεν χρειάζεται να έχετε βεβαιωθεί ότι θα το παντρευτείτε. Χρειάζεται όμως να έχετε βεβαιωθεί ότι εσείς είστε έτοιμοι για γάμο και ότι το άλλο άτομο θα μπορούσε να είναι κατάλληλος σύντροφος για εσάς.

10. Τι πρέπει να κάνετε αν αντιληφθείτε ότι κάποιο άτομο ενδιαφέρεται για εσάς αλλά τα αισθήματα δεν είναι αμοιβαία;

10 Τι γίνεται όμως αν αντιληφθείτε ότι κάποιο άτομο ενδιαφέρεται για εσάς; Αν τα αισθήματα δεν είναι αμοιβαία, προσπαθήστε να το δείξετε αυτό καθαρά με τις πράξεις σας. Θα ήταν άστοργο να κάνετε εκείνο το άτομο να νομίζει ότι υπάρχει πιθανότητα σχέσης ενώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο.​—1 Κορ. 10:24· Εφεσ. 4:25.

11. Σε χώρες όπου η στενή γνωριμία ή ο γάμος διευθετείται από άλλους, ποιοι παράγοντες πρέπει να λαβαίνονται υπόψη;

11 Σε ορισμένες χώρες, αναμένεται από τους γονείς ή άλλους ενηλίκους να επιλέξουν σύντροφο για τους άγαμους συγγενείς τους. Σε άλλες χώρες, συγγενείς ή φίλοι βρίσκουν έναν πιθανό σύντροφο για ένα άγαμο άτομο και κατόπιν κανονίζουν να γνωριστούν ο άντρας και η γυναίκα για να δουν αν ταιριάζουν. Αν σας ζητηθεί να διευθετήσετε μια στενή γνωριμία ή έναν γάμο, να λάβετε υπόψη τις προτιμήσεις και τις ανάγκες και των δύο πλευρών. Αν εντοπίσετε κάποιον υποψήφιο σύντροφο, μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε για την προσωπικότητα, τις ιδιότητες και πάνω από όλα την πνευματικότητα του εν λόγω ατόμου. Η στενή σχέση με τον Ιεχωβά είναι πολύ σημαντικότερη από τα χρήματα, τη μόρφωση ή την κοινωνική θέση. Να θυμάστε όμως ότι ο άγαμος αδελφός και η άγαμη αδελφή είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν την τελική απόφαση για το αν θα παντρευτούν.​—Γαλ. 6:5.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΤΕ

12. Αν ενδιαφέρεστε να αρχίσετε στενή γνωριμία με κάποιο άτομο, πώς μπορείτε να του το πείτε;

12 Αν θέλετε να αρχίσετε στενή γνωριμία με κάποιο άτομο, πώς θα μπορούσατε να εκφράσετε το ενδιαφέρον σας; d Θα μπορούσατε να κανονίσετε να συζητήσετε με αυτό το άτομο είτε σε κάποιον δημόσιο χώρο είτε από το τηλέφωνο. Πείτε ξεκάθαρα ποιες είναι οι προθέσεις σας. (1 Κορ. 14:9) Αν χρειάζεται, δώστε στο άτομο χρόνο να σκεφτεί πώς θα απαντήσει. (Παρ. 15:28) Σε περίπτωση που το άλλο άτομο δεν ενδιαφέρεται, σεβαστείτε τα αισθήματά του.

13. Τι μπορείτε να κάνετε αν κάποιο άτομο εκφράσει αισθηματικό ενδιαφέρον για εσάς; (Κολοσσαείς 4:6)

13 Τι γίνεται αν κάποιο άτομο εκφράσει ενδιαφέρον για εσάς; Πιθανότατα χρειάστηκε θάρρος για να σας πλησιάσει, γι’ αυτό φερθείτε με καλοσύνη και σεβασμό. (Διαβάστε Κολοσσαείς 4:6) Αν χρειάζεστε χρόνο για να σκεφτείτε αν δέχεστε να αρχίσετε στενή γνωριμία, πείτε το. Ωστόσο, προσπαθήστε να δώσετε μια απάντηση το συντομότερο δυνατόν. (Παρ. 13:12) Αν δεν ενδιαφέρεστε, πείτε το ευγενικά και ξεκάθαρα. Προσέξτε πώς απάντησε ο Χανς, ένας αδελφός από την Αυστρία, όταν τον πλησίασε μια αδελφή: «Της είπα την απόφασή μου ευγενικά αλλά ξεκάθαρα. Το έκανα αυτό αμέσως γιατί δεν ήθελα να της δώσω ψεύτικες ελπίδες. Για τον ίδιο λόγο, πρόσεχα επίσης πώς της συμπεριφερόμουν από τότε και έπειτα». Από την άλλη πλευρά, αν ενδιαφέρεστε να κάνετε στενή γνωριμία με αυτό το άτομο, συζητήστε τα αισθήματα και τις προσδοκίες σας όσον αφορά τη στενή γνωριμία. Οι δικές σας προσδοκίες μπορεί να διαφέρουν από του άλλου ατόμου, ανάλογα με τον πολιτισμό σας ή άλλους παράγοντες.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΑΜΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ;

14. Πώς μπορούμε να στηρίζουμε τους άγαμους Χριστιανούς με τα λόγια μας;

14 Πώς μπορούμε όλοι να στηρίζουμε τους άγαμους Χριστιανούς που θέλουν να παντρευτούν; Ένας τρόπος είναι με το να προσέχουμε τι λέμε. (Εφεσ. 4:29) Θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε: “Μήπως πειράζω αστειευόμενος εκείνους που θέλουν να παντρευτούν; Όταν βλέπω έναν άγαμο αδελφό και μια άγαμη αδελφή να κουβεντιάζουν, μήπως συμπεραίνω αυτομάτως ότι ενδιαφέρονται αισθηματικά ο ένας για τον άλλον;” (1 Τιμ. 5:13) Επιπρόσθετα, δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε τους άγαμους Χριστιανούς να νιώθουν ότι είναι με κάποιον τρόπο ελλιπείς επειδή δεν έχουν παντρευτεί. Ο Χανς αναφέρει: «Μερικοί αδελφοί λένε: “Γιατί δεν παντρεύεσαι; Πέρασαν τα χρόνια”. Τέτοια σχόλια κάνουν τους άγαμους να νιώθουν ότι οι άλλοι δεν τους εκτιμούν και αυξάνουν την πίεση που ίσως νιώθουν να παντρευτούν». Πόσο καλύτερο είναι να αναζητούμε ευκαιρίες για να επαινούμε τους άγαμους Χριστιανούς!​—1 Θεσ. 5:11.

15. (α) Σύμφωνα με την αρχή που βρίσκεται στο εδάφιο Ρωμαίους 15:2, τι πρέπει να σκεφτούμε προτού βοηθήσουμε κάποιον να βρει γαμήλιο σύντροφο; (Βλέπε επίσης εικόνα.) (β) Ποια σημεία από το βίντεο σας έκαναν εντύπωση;

15 Τι γίνεται αν νομίζουμε ότι κάποιος αδελφός και κάποια αδελφή θα ταίριαζαν; Η Γραφή μάς λέει να σκεφτόμαστε τα αισθήματα των άλλων. (Διαβάστε Ρωμαίους 15:2) Πολλά άγαμα άτομα δεν θέλουν να τους συστήσουν οι άλλοι κάποιον πιθανό σύντροφο, και οφείλουμε να σεβόμαστε τις επιθυμίες τους. (2 Θεσ. 3:11) Άλλοι ίσως θα εκτιμούσαν λίγη βοήθεια, αλλά δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε χωρίς να μας το ζητήσουν. e (Παρ. 3:27) Μερικά άγαμα άτομα προτιμούν μια πιο έμμεση προσέγγιση. Η Λίντια, μια άγαμη αδελφή από τη Γερμανία, λέει: «Θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε τον αδελφό και την αδελφή σε μια μεγάλη παρέα. Απλώς δημιουργήστε την ευκαιρία για να γνωριστούν οι δυο τους και αφήστε τα υπόλοιπα σε εκείνους».

Μια μεγάλη παρέα δίνει σε άγαμους Χριστιανούς την ευκαιρία να γνωριστούν (Βλέπε παράγραφο 15)


16. Τι πρέπει να θυμούνται οι άγαμοι Χριστιανοί;

16 Όλοι μας, άγαμοι και παντρεμένοι, μπορούμε να ζούμε ευτυχισμένη και βαθιά ικανοποιητική ζωή! (Ψαλμ. 128:1) Αν λοιπόν θέλετε να παντρευτείτε, αλλά δεν έχετε βρει ακόμα κάποιο άτομο, παραμείνετε προσηλωμένοι στην υπηρεσία του Ιεχωβά. Μια αδελφή από το Μακάο, η Σιν Γι, λέει: «Σε σύγκριση με τον χρόνο που θα είστε μαζί με τον σύντροφό σας στον Παράδεισο, το διάστημα της αγαμίας είναι σχετικά σύντομο. Να θεωρείτε πολύτιμο αυτόν τον χρόνο και να τον αξιοποιείτε». Αλλά τι γίνεται αν έχετε βρει έναν πιθανό σύντροφο και έχετε αρχίσει στενή γνωριμία; Στο επόμενο άρθρο, θα δούμε πώς μπορείτε να έχετε επιτυχία στη στενή γνωριμία.

ΥΜΝΟΣ 137 Πιστές Γυναίκες, Χριστιανές Αδελφές

a Για να μπορέσετε να εξακριβώσετε αν είστε έτοιμοι, δείτε το άρθρο «Ραντεβού​—Μέρος 1: Είμαι σε Θέση να Βγαίνω Ραντεβού;» στον ιστότοπο jw.org.

b ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Σε αυτό το άρθρο και στο επόμενο, ο όρος «στενή γνωριμία» αναφέρεται στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένας άντρας και μια γυναίκα γνωρίζονται καλύτερα για να διαπιστώσουν αν θα ήταν συμβατοί ως γαμήλιοι σύντροφοι. Σε μερικές χώρες, αναφέρονται σε αυτή την περίοδο λέγοντας ότι δύο άτομα βγαίνουν ραντεβού ή έχουν αισθηματική σχέση. Η στενή γνωριμία αρχίζει όταν ένας άντρας και μια γυναίκα λένε ξεκάθαρα ότι ενδιαφέρονται αισθηματικά ο ένας για τον άλλον και συνεχίζεται ώσπου είτε αποφασίσουν οριστικά ότι θα παντρευτούν είτε τερματίσουν τη σχέση.

c Μερικά ονόματα έχουν αλλαχτεί.

d Σε ορισμένους πολιτισμούς, συνήθως ένας αδελφός πλησιάζει μια αδελφή για να αρχίσουν στενή γνωριμία. Ωστόσο, μια αδελφή θα μπορούσε κάλλιστα να επιλέξει να πλησιάσει εκείνη έναν αδελφό. (Ρουθ 3:1-13) Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το άρθρο «Οι Νεαροί Ρωτούν . . . Πώς Μπορώ να του Πω Τι Νιώθω;» στο Ξύπνα! 22 Οκτωβρίου 2004.