ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 11

Πώς να Παίρνετε Δύναμη από τις Γραφές

Πώς να Παίρνετε Δύναμη από τις Γραφές

«Ο Θεός . . . χορηγεί υπομονή».​—ΡΩΜ. 15:5.

ΥΜΝΟΣ 94 Ευγνώμονες για τον Λόγο του Θεού

ΠΕΡΙΛΗΨΗ *

1. Τι δοκιμασίες ίσως αντιμετωπίζουν οι υπηρέτες του Ιεχωβά;

ΜΗΠΩΣ περνάτε κάποια δύσκολη δοκιμασία; Ίσως κάποιος στην εκκλησία να σας έχει πληγώσει. (Ιακ. 3:2) Ή μπορεί οι συνεργάτες σας ή οι συμμαθητές σας να σας χλευάζουν επειδή υπηρετείτε τον Ιεχωβά. (1 Πέτρ. 4:3, 4) Ή πιθανώς κάποια μέλη της οικογένειάς σας προσπαθούν να σας εμποδίσουν να παρακολουθείτε τις συναθροίσεις ή να μιλάτε σε άλλους για την πίστη σας. (Ματθ. 10:35, 36) Αν μια δοκιμασία είναι ιδιαίτερα οδυνηρή, ίσως νιώθετε ότι θέλετε να τα παρατήσετε. Αλλά μπορείτε να είστε βέβαιοι πως, όποια δυσκολία και αν αντιμετωπίζετε, ο Ιεχωβά θα σας δίνει τόσο τη σοφία να τη χειριστείτε όσο και τη δύναμη να την υπομείνετε.

2. Σύμφωνα με το εδάφιο Ρωμαίους 15:4, πώς μπορεί να μας επηρεάσει η ανάγνωση του Λόγου του Θεού;

2 Στον Λόγο του, ο Ιεχωβά συμπεριέλαβε λεπτομερείς περιγραφές για το πώς ατελείς άνθρωποι υπέμειναν δύσκολες δοκιμασίες. Γιατί; Προκειμένου να διδαχτούμε από το παράδειγμά τους. Αυτό ώθησε ο Ιεχωβά τον απόστολο Παύλο να γράψει. (Διαβάστε Ρωμαίους 15:4) Αυτές οι αφηγήσεις μάς δίνουν παρηγοριά και ελπίδα. Αλλά για να ωφεληθούμε, δεν αρκεί απλώς να διαβάζουμε τη Γραφή. Πρέπει να της επιτρέπουμε να διαπλάθει τον τρόπο σκέψης μας και να αγγίζει την καρδιά μας. Τι μπορούμε να κάνουμε αν χρειαζόμαστε κατεύθυνση για το πώς να χειριστούμε μια συγκεκριμένη δυσκολία; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εξής μέθοδο τεσσάρων βημάτων: (1Προσευχή, (2Φαντασία, (3Στοχασμός και (4Εφαρμογή. Ας δούμε τι περιλαμβάνει το καθένα από αυτά τα βήματα. * Κατόπιν, θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μέθοδο μελέτης για να διδαχτούμε από κάποιες εμπειρίες του βασιλιά Δαβίδ και του αποστόλου Παύλου.

1. ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Προτού αρχίσετε να διαβάζετε τη Γραφή, ζητήστε από τον Ιεχωβά να σας βοηθήσει να αντιληφθείτε πώς μπορείτε να ωφεληθείτε (Βλέπε παράγραφο 3)

3. Προτού αρχίσετε να διαβάζετε τη Γραφή, τι πρέπει να κάνετε, και γιατί;

3 (1Προσευχή. Προτού αρχίσετε να διαβάζετε τη Γραφή, ζητήστε από τον Ιεχωβά να σας βοηθήσει να διακρίνετε πώς μπορείτε να ωφεληθείτε από αυτά που διαβάζετε. Για παράδειγμα, αν χρειάζεστε συμβουλή για το πώς να χειριστείτε κάποιο πρόβλημα, ζητήστε από τον Ιεχωβά να σας βοηθήσει να βρείτε αρχές στον Λόγο του που μπορούν να σας καθοδηγήσουν.​—Φιλιπ. 4:6, 7· Ιακ. 1:5.

2. ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Προσπαθήστε να οραματιστείτε τον εαυτό σας στη θέση του πρωταγωνιστή της Βιβλικής αφήγησης (Βλέπε παράγραφο 4)

4. Πώς θα ζωντανέψετε μια Βιβλική αφήγηση;

4 (2Φαντασία. Ο Ιεχωβά μάς έχει δώσει μια εκπληκτική λειτουργία: τη φαντασία. Για να ζωντανέψετε μια Βιβλική αφήγηση, προσπαθήστε να φανταστείτε τη σκηνή και να οραματιστείτε τον εαυτό σας στη θέση του πρωταγωνιστή. Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα που είδε και να νιώσετε τα συναισθήματα που ίσως ένιωσε.

3. ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Σκεφτείτε προσεκτικά αυτά που διαβάζετε και το πώς εφαρμόζονται οι πληροφορίες στην περίπτωσή σας (Βλέπε παράγραφο 5)

5. Τι είναι ο στοχασμός, και πώς μπορείτε να στοχάζεστε;

5 (3Στοχασμός. Το να στοχάζεστε σημαίνει να σκέφτεστε προσεκτικά τα όσα διαβάζετε και το πώς εφαρμόζονται σε εσάς οι πληροφορίες. Ο στοχασμός σάς βοηθάει να συνδέετε σκέψεις και να αποκτάτε βαθύτερη κατανόηση ενός θέματος. Η ανάγνωση της Γραφής χωρίς στοχασμό είναι σαν να κοιτάζετε τα κομμάτια ενός παζλ πάνω στο τραπέζι χωρίς να τα ενώνετε. Ο στοχασμός είναι σαν να ενώνετε αυτά τα κομμάτια έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε την πλήρη εικόνα. Κάτι που θα σας βοηθήσει στον στοχασμό είναι να κάνετε ερωτήσεις όπως οι ακόλουθες: “Τι έκανε ο πρωταγωνιστής της αφήγησης ώστε να βρει λύση στο πρόβλημά του; Πώς τον βοήθησε ο Ιεχωβά; Πώς μπορούν να με βοηθήσουν τα διδάγματα που πήρα να υπομένω δοκιμασίες;”

4. ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Χρησιμοποιήστε όσα μαθαίνετε για να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις, να έχετε περισσότερη ειρήνη και να ενισχύετε την πίστη σας (Βλέπε παράγραφο 6)

6. Γιατί πρέπει να εφαρμόζουμε τα όσα μαθαίνουμε;

6 (4Εφαρμογή. Ο Ιησούς είπε ότι, αν δεν εφαρμόζουμε τα όσα μαθαίνουμε, θα είμαστε σαν έναν άνθρωπο που χτίζει το σπίτι του στην άμμο. Αν και εργάζεται σκληρά, ο κόπος του είναι μάταιος. Γιατί; Επειδή όταν οι καταιγίδες και οι πλημμύρες πλήξουν το σπίτι του, αυτό θα καταρρεύσει. (Ματθ. 7:24-27) Παρόμοια, αν προσευχόμαστε, φανταζόμαστε και στοχαζόμαστε αλλά δεν εφαρμόζουμε τα όσα μαθαίνουμε, ο κόπος μας θα είναι μάταιος. Όταν η πίστη μας δοκιμαστεί από προβλήματα ή διωγμό, δεν θα είναι αρκετά ισχυρή. Από την άλλη μεριά, όταν μελετάμε και εφαρμόζουμε τα όσα μαθαίνουμε, παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, έχουμε περισσότερη ειρήνη και ενισχύουμε την πίστη μας. (Ησ. 48:17, 18) Εφαρμόζοντας τα τέσσερα βήματα που μόλις εξετάσαμε, ας δούμε τι διδάγματα παίρνουμε από κάτι που συνέβη στον βασιλιά Δαβίδ.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΔΑΒΙΔ;

7. Ποια Βιβλική αφήγηση θα εξετάσουμε τώρα;

7 Μήπως κάποιος φίλος ή συγγενής σας πρόδωσε την εμπιστοσύνη σας; Αν ναι, θα ωφεληθείτε αν ανασκοπήσετε την αφήγηση για τον Αβεσσαλώμ, τον γιο του βασιλιά Δαβίδ, ο οποίος πρόδωσε τον πατέρα του και επιχείρησε να του κλέψει τη βασιλεία.​—2 Σαμ. 15:5-14, 31· 18:6-14.

8. Τι μπορείτε να κάνετε για να λάβετε τη βοήθεια του Ιεχωβά;

8 (1Προσευχή. Έχοντας κατά νου την αφήγηση, πείτε στον Ιεχωβά πώς νιώθετε για τον άσχημο τρόπο με τον οποίο σας έχουν φερθεί. (Ψαλμ. 6:6-9) Να είστε συγκεκριμένοι. Κατόπιν, ζητήστε από τον Ιεχωβά να σας βοηθήσει να διακρίνετε αρχές που μπορούν να σας καθοδηγήσουν καθώς προσπαθείτε να χειριστείτε αυτό το δύσκολο πρόβλημα.

9. Αναφέρετε εν συντομία τι συνέβη με τον Δαβίδ και τον Αβεσσαλώμ.

9 (2Φαντασία. Σκεφτείτε τα γεγονότα αυτής της αφήγησης και φανταστείτε πώς επηρεάστηκε ο βασιλιάς Δαβίδ. Ο γιος του ο Αβεσσαλώμ προσπαθεί επί χρόνια να κερδίσει την αγάπη του λαού. (2 Σαμ. 15:7) Όταν θεωρεί πως η στιγμή είναι κατάλληλη, στέλνει κατασκόπους σε όλο τον Ισραήλ για να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε ο λαός να τον δεχτεί ως βασιλιά. Μάλιστα, πείθει έναν από τους στενούς φίλους και συμβούλους του Δαβίδ, τον Αχιτόφελ, να τον ακολουθήσει στον στασιασμό. Ο Αβεσσαλώμ αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς, και κατόπιν επιχειρεί να συλλάβει και να θανατώσει τον Δαβίδ ο οποίος ενδεχομένως εκείνο το διάστημα είναι σοβαρά άρρωστος. (Ψαλμ. 41:1-9) Ο Δαβίδ μαθαίνει για την πλεκτάνη και διαφεύγει από την Ιερουσαλήμ. Τελικά, ο στρατός του Αβεσσαλώμ συγκρούεται με δυνάμεις που είναι πιστές στον Δαβίδ. Οι στασιαστές χάνουν και ο Αβεσσαλώμ σκοτώνεται.

10. Πώς θα μπορούσε να είχε αντιδράσει ο βασιλιάς Δαβίδ;

10 Κατόπιν, φανταστείτε πώς πρέπει να ένιωσε ο Δαβίδ καθώς του συνέβαιναν όλα αυτά. Αγαπούσε τον Αβεσσαλώμ και εμπιστευόταν τον Αχιτόφελ. Ωστόσο, και οι δύο αυτοί δικοί του άνθρωποι τον πρόδωσαν. Τον πλήγωσαν βαθιά και προσπάθησαν ακόμα και να τον θανατώσουν. Ο Δαβίδ θα μπορούσε να πάψει να εμπιστεύεται και τους υπόλοιπους φίλους του, με την υποψία ότι είχαν και εκείνοι πάρει το μέρος του Αβεσσαλώμ. Θα μπορούσε να σκεφτεί αποκλειστικά τον εαυτό του και να επιχειρήσει να διαφύγει μόνος. Ή θα μπορούσε να ενδώσει στην απελπισία. Δεν έκανε όμως τίποτα από αυτά. Απεναντίας, κατάφερε να υπερνικήσει αυτή τη δύσκολη δοκιμασία. Πώς;

11. Πώς αντέδρασε ο Δαβίδ στην κρίσιμη κατάσταση που προέκυψε;

11 (3Στοχασμός. Ποιες αρχές μαθαίνετε από αυτή την αφήγηση; Απαντήστε στην ερώτηση: “Τι έκανε ο Δαβίδ για να βρει λύση στο πρόβλημά του;” Ο Δαβίδ δεν πανικοβλήθηκε ώστε να πάρει βιαστικές, άσοφες αποφάσεις. Ούτε παρέλυσε από φόβο με αποτέλεσμα να χρονοτριβεί. Απεναντίας, προσευχήθηκε στον Ιεχωβά για βοήθεια. Επίσης, ζήτησε βοήθεια από τους φίλους του. Και ανέλαβε γρήγορα δράση για να υλοποιήσει τις αποφάσεις του. Αν και βαθιά πληγωμένος, δεν έγινε κυνικός και πικρόχολος. Συνέχισε να εμπιστεύεται στον Ιεχωβά καθώς και να έχει εμπιστοσύνη στους φίλους του.

12. Τι έκανε ο Ιεχωβά για να βοηθήσει τον Δαβίδ;

12 Πώς βοήθησε ο Ιεχωβά τον Δαβίδ; Κάνοντας έρευνα, θα μάθετε ότι ο Ιεχωβά έδωσε στον Δαβίδ τη δύναμη που χρειαζόταν για να υπομείνει αυτή τη δοκιμασία. (Ψαλμ. 3:1-8· επιγραφή) Ο Ιεχωβά ευλόγησε τις αποφάσεις του Δαβίδ. Επίσης, βοήθησε τους όσιους φίλους του Δαβίδ καθώς πολεμούσαν για να προστατέψουν τον βασιλιά τους.

13. Πώς μπορείτε να μιμηθείτε τον Δαβίδ αν κάποιος σας πληγώσει πολύ; (Ματθαίος 18:15-17)

13 (4Εφαρμογή. Αναρωτηθείτε: “Πώς μπορώ εγώ να μιμηθώ τον Δαβίδ;” Θα χρειαστεί να δράσετε αμέσως για να λύσετε το πρόβλημα. Ανάλογα με τις περιστάσεις, θα μπορούσατε να ακολουθήσετε τα βήματα που περιγράφονται στη συμβουλή του Ιησού η οποία αναφέρεται στο 18ο κεφάλαιο του Ματθαίου ή να εφαρμόσετε την αρχή που εμπεριέχει αυτή η συμβουλή. (Διαβάστε Ματθαίος 18:15-17) Αλλά δεν πρέπει να πάρετε βιαστικές αποφάσεις που βασίζονται στο συναίσθημα. Πρέπει να προσευχηθείτε στον Ιεχωβά να σας δώσει ήρεμη καρδιά και την αναγκαία σοφία για να χειριστείτε το ζήτημα. Μη χάσετε την εμπιστοσύνη σας στους φίλους σας. Να δέχεστε πρόθυμα τη βοήθειά τους. (Παρ. 17:17) Και κάτι ακόμα πιο σημαντικό, να ακολουθείτε τις συμβουλές που σας δίνει ο Ιεχωβά μέσα στον Λόγο του.​—Παρ. 3:5, 6.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ;

14. Σε ποιες καταστάσεις μπορούν να σας ενθαρρύνουν τα εδάφια 2 Τιμόθεο 1:12-16 και 4:6-11, 17-22;

14 Μήπως αντιμετωπίζετε εναντίωση από μέλη της οικογένειάς σας; Ή μήπως ζείτε σε μια χώρα όπου το έργο του λαού του Ιεχωβά βρίσκεται υπό αυστηρό περιορισμό ή ακόμα και απαγόρευση; Αν ναι, θα ενθαρρυνθείτε πολύ διαβάζοντας τα εδάφια 2 Τιμόθεο 1:12-16 και 4:6-11, 17-22. * Ο Παύλος έγραψε αυτά τα λόγια ενώ βρισκόταν στη φυλακή.

15. Τι θα μπορούσατε να ζητήσετε από τον Ιεχωβά;

15 (1Προσευχή. Προτού διαβάσετε αυτές τις περικοπές, μιλήστε στον Ιεχωβά για το πρόβλημά σας και για το πώς σας κάνει αυτό να νιώθετε. Να είστε συγκεκριμένοι. Κατόπιν, ζητήστε του να σας βοηθήσει να διακρίνετε αρχές στις αφηγήσεις για τις δοκιμασίες του Παύλου που θα σας δείξουν πώς να αντιδράσετε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

16. Πώς θα συνοψίζατε την κατάσταση του Παύλου;

16 (2Φαντασία. Φανταστείτε τον εαυτό σας στη θέση του Παύλου. Βρίσκεται αλυσοδεμένος σε μια φυλακή στη Ρώμη. Έχει ξαναμπεί στη φυλακή, αλλά αυτή τη φορά είναι βέβαιος ότι πρόκειται να εκτελεστεί. Μερικοί από τους φίλους του τον έχουν εγκαταλείψει, και είναι σωματικά εξουθενωμένος.​—2 Τιμ. 1:15.

17. Πώς θα μπορούσε να είχε αντιδράσει ο Παύλος;

17 Ο Παύλος θα μπορούσε να επικεντρωθεί στο παρελθόν, σκεφτόμενος ότι αν είχε κάνει διαφορετικές επιλογές μπορεί να μην τον είχαν συλλάβει. Θα μπορούσε να είχε θυμώσει με εκείνους στην περιφέρεια της Ασίας που τον είχαν εγκαταλείψει, και να αντιμετωπίζει με κυνισμό τους υπόλοιπους φίλους του. Αλλά δεν έκανε τίποτα από αυτά. Πώς κατάφερε να διατηρήσει την πεποίθησή του και την ελπίδα του;

18. Πώς αντέδρασε ο Παύλος στη δοκιμασία που αντιμετώπιζε;

18 (3Στοχασμός. Απαντήστε στην ερώτηση: «Πώς βρήκε ο Παύλος λύση στο πρόβλημά του;» Παρά την απειλή του θανάτου, ο Παύλος δεν έπαψε να βλέπει το μεγάλο ζήτημα​—την απόδοση δόξας στον Ιεχωβά. Εξακολούθησε δε να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να ενθαρρύνει άλλους. Στηριζόταν στον Ιεχωβά μέσω τακτικής προσευχής. (2 Τιμ. 1:3) Αντί να τον απασχολεί υπερβολικά το ότι κάποιοι τον είχαν εγκαταλείψει, εξέφραζε βαθιά ευγνωμοσύνη για τη στοργική υποστήριξη των όσιων φίλων του που τον βοηθούσαν με πρακτικούς τρόπους. Επιπρόσθετα, συνέχιζε να μελετάει τον Λόγο του Θεού. (2 Τιμ. 3:16, 17· 4:13) Και το σπουδαιότερο, ήταν απολύτως βέβαιος ότι ο Ιεχωβά και ο Ιησούς τον αγαπούσαν. Εκείνοι δεν τον είχαν εγκαταλείψει και επρόκειτο να τον ανταμείψουν για την όσια υπηρεσία του.

19. Πώς βοήθησε ο Ιεχωβά τον Παύλο;

19 Ο Ιεχωβά είχε προειδοποιήσει τον Παύλο ότι επρόκειτο να υποστεί διωγμό επειδή ήταν Χριστιανός. (Πράξ. 21:11-13) Πώς βοήθησε ο Ιεχωβά τον Παύλο; Απαντούσε στις προσευχές του και του έδινε δύναμη. (2 Τιμ. 4:17) Ο Ιεχωβά τον διαβεβαίωσε ότι θα λάβαινε την ανταμοιβή για την οποία είχε εργαστεί τόσο σκληρά. Επίσης, υποκίνησε τους όσιους φίλους του Παύλου να τον βοηθούν με πρακτικούς τρόπους.

20. Έχοντας υπόψη τα εδάφια Ρωμαίους 8:38, 39, πώς μπορείτε να μιμηθείτε τον Παύλο;

20 (4Εφαρμογή. Αναρωτηθείτε: “Πώς μπορώ εγώ να μιμηθώ τον Παύλο;” Όπως ο Παύλος, έτσι και εμείς πρέπει να αναμένουμε ότι θα υποστούμε διωγμό για την πίστη μας. (Μάρκ. 10:29, 30) Για να διακρατήσουμε την ακεραιότητά μας υπό δοκιμασία, χρειάζεται να στηριζόμαστε στον Ιεχωβά με προσευχή και να διατηρούμε ένα καλό πρόγραμμα μελέτης. Επίσης, πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε ότι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι το να φέρνουμε δόξα στον Ιεχωβά. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ και ότι κανείς δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να τον κάνει να πάψει να μας αγαπάει.​—Διαβάστε Ρωμαίους 8:38, 39· Εβρ. 13:5, 6.

ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

21. Πώς ξεπέρασαν τις δυσκολίες τους η Άιγια και ο Έκτορ;

21 Όποιες και αν είναι οι περιστάσεις μας, μπορούμε να πάρουμε δύναμη από Βιβλικά παραδείγματα. Λόγου χάρη, η Άιγια, μια σκαπάνισσα στην Ιαπωνία, λέει ότι η ιστορία του Ιωνά τη βοήθησε να υπερνικήσει τον φόβο της για τη δημόσια μαρτυρία. Ο Έκτορ είναι ένας νεαρός στην Ινδονησία που οι γονείς του δεν υπηρετούν τον Ιεχωβά. Το παράδειγμα της Ρουθ τον ωθεί να μαθαίνει για τον Ιεχωβά και να τον υπηρετεί.

22. Πώς μπορείτε να ωφεληθείτε τα μέγιστα από τα Βιβλικά δράματα ή από τη σειρά άρθρων «Να Μιμείστε την Πίστη Τους»;

22 Πού θα βρείτε Βιβλικά παραδείγματα που θα σας ενισχύσουν; Τα βίντεο, τα ακουστικά δράματα και η σειρά άρθρων «Να Μιμείστε την Πίστη Τους» ζωντανεύουν τα Βιβλικά γεγονότα. * Προτού παρακολουθήσετε, ακούσετε ή διαβάσετε αυτή την ύλη που είναι προϊόν προσεκτικής έρευνας, ζητήστε από τον Ιεχωβά να σας βοηθήσει να βρείτε συγκεκριμένα σημεία που μπορείτε να εφαρμόσετε. Φανταστείτε τον εαυτό σας στη θέση του πρωταγωνιστή. Στοχαστείτε τα όσα έκαναν αυτοί οι αγαπητοί υπηρέτες του Ιεχωβά και το πώς εκείνος τους βοήθησε να υπερνικήσουν δυσκολίες. Κατόπιν, εφαρμόστε τα διδάγματα στη δική σας κατάσταση. Ευχαριστήστε τον Ιεχωβά για τη βοήθεια που ήδη σας δίνει. Επίσης, δείξτε ότι εκτιμάτε αυτή τη βοήθεια αναζητώντας ευκαιρίες για να ενθαρρύνετε και να στηρίξετε άλλους.

23. Σύμφωνα με τα εδάφια Ησαΐας 41:10, 13, τι υπόσχεται ο Ιεχωβά να κάνει για εμάς;

23 Η ζωή σε αυτόν τον κόσμο που ελέγχεται από τον Σατανά μπορεί να είναι δύσκολη, ενίοτε μάλιστα να εξαντλεί τις αντοχές μας. (2 Τιμ. 3:1) Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχούμε ή να φοβόμαστε. Ο Ιεχωβά ξέρει τι περνάμε. Αν πέσουμε, υπόσχεται να μας κρατήσει γερά με το ισχυρό δεξί του χέρι. (Διαβάστε Ησαΐας 41:10, 13) Όντας απόλυτα βέβαιοι για τη στήριξή του, μπορούμε να παίρνουμε δύναμη από τις Γραφές και να υπερνικούμε οποιαδήποτε δυσκολία.

ΥΜΝΟΣ 96 Το Βιβλίο του Θεού​—Ένας Θησαυρός

^ παρ. 5 Πολλές αφηγήσεις στην Αγία Γραφή αποδεικνύουν ότι ο Ιεχωβά αγαπάει τους υπηρέτες του και τους βοηθάει να υπομείνουν οποιαδήποτε δοκιμασία. Αυτό το άρθρο εξετάζει πώς μπορείτε να κάνετε προσωπική μελέτη της Γραφής έτσι ώστε να ωφελείστε περισσότερο από τις αφηγήσεις που διαβάζετε.

^ παρ. 2 Αυτή η μέθοδος μελέτης είναι μία μόνο από τις διαθέσιμες επιλογές. Άλλες ιδέες για μελέτη της Γραφής θα βρείτε στον Οδηγό Έρευνας για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά στο θέμα «Αγία Γραφή» και στον υπότιτλο «Ανάγνωση και Κατανόηση της Αγίας Γραφής».

^ παρ. 14 Μη διαβάσετε αυτές τις αφηγήσεις στη διάρκεια της Μελέτης Σκοπιάς της εκκλησίας.

^ παρ. 22 Βλέπε «Να Μιμείστε την Πίστη Τους​—Άντρες και Γυναίκες στην Αγία Γραφή» στον ιστότοπο jw.org. (Επιλέξτε ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ > ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΘΕΟ.)