«Αγόραζε την Αλήθεια και Μην την Πουλάς Ποτέ»

«Αγόραζε την Αλήθεια και Μην την Πουλάς Ποτέ»

«Αγόραζε την αλήθεια και μην την πουλάς ποτέ, καθώς και τη σοφία, τη διαπαιδαγώγηση και την κατανόηση».​—ΠΑΡ. 23:23.

ΥΜΝΟΙ: 94, 96

1, 2. (α) Ποιο είναι το πολυτιμότερο απόκτημά μας; (β) Ποιες αλήθειες θεωρούμε πολύτιμες, και γιατί; (Βλέπε εικόνες στην αρχή του άρθρου.)

ΠΟΙΟ είναι το πολυτιμότερο απόκτημά σας; Θα ήσασταν διατεθειμένοι να το ανταλλάξετε με κάτι μικρότερης αξίας; Για τους αφιερωμένους λάτρεις του Ιεχωβά, η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι απλή. Το πολυτιμότερο απόκτημά μας είναι η σχέση μας με τον Ιεχωβά, και δεν θα την ανταλλάσσαμε με τίποτα. Εκτιμούμε επίσης ιδιαίτερα τη Γραφική αλήθεια, χάρη στην οποία μπορέσαμε να καλλιεργήσουμε αυτόν τον δεσμό με τον ουράνιο Πατέρα μας.​—Κολ. 1:9, 10.

2 Σκεφτείτε όλα όσα μας διδάσκει ο Μεγάλος Εκπαιδευτής μας μέσα στον Λόγο του, την Αγία Γραφή! Αποκαλύπτει την αλήθεια για το όνομά του, το οποίο είναι γεμάτο νόημα, καθώς και για τις ελκυστικές του ιδιότητες. Μας δίνει πληροφορίες για την εξαίσια προμήθεια του λύτρου, το οποίο μας προμήθευσε στοργικά μέσω του Γιου του, του Ιησού. Μας δίνει επίσης πληροφορίες για τη Μεσσιανική Βασιλεία, και προσφέρει την ουράνια ελπίδα στους χρισμένους και την ελπίδα του επίγειου Παραδείσου στα «άλλα πρόβατα». (Ιωάν. 10:16) Επιπρόσθετα, μας διδάσκει πώς να συμπεριφερόμαστε. Θεωρούμε πολύτιμες όλες αυτές τις αλήθειες επειδή μας δίνουν τη δυνατότητα να πλησιάσουμε τον Δημιουργό μας. Δίνουν νόημα στη ζωή μας.

3. Τι δεν σημαίνει το να αγοράζουμε την αλήθεια;

3 Ο Ιεχωβά είναι γενναιόδωρος Θεός. Δεν στερεί το καλό από όσους αναζητούν την αλήθεια. Προμήθευσε μάλιστα τη ζωή του αγαπητού του Γιου ως δωρεά. Σαφώς ο Θεός δεν απαιτεί να πληρώσουμε για την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, όταν κάποιος άνθρωπος ονόματι Σίμων πρόσφερε στον απόστολο Πέτρο χρήματα για να του δοθεί η εξουσία να μεταδίδει άγιο πνεύμα, ο Πέτρος τον επέπληξε, λέγοντάς του: «Το ασήμι σου ας αφανιστεί μαζί με εσένα, επειδή νόμισες ότι μπορείς να αποκτήσεις τη δωρεά του Θεού με χρήματα». (Πράξ. 8:18-20) Τι σημαίνει τότε η θεόπνευστη εντολή: «Αγόραζε την αλήθεια»;

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΝΑ “ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ” ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ;

4. Τι θα μάθουμε για την αλήθεια σε αυτό το άρθρο;

4 Διαβάστε Παροιμίες 23:23. Η αλήθεια του Λόγου του Θεού δεν βρίσκεται χωρίς κόπο. Πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε οποιεσδήποτε θυσίες χρειάζονται για να την αποκτήσουμε. Όπως αναφέρει ο σοφός συγγραφέας των Παροιμιών, αφού “αγοράσουμε”, ή αλλιώς αποκτήσουμε, την αλήθεια, πρέπει να προσέχουμε να μην την “πουλήσουμε”, ή αλλιώς να μην τη χάσουμε. Ας εξετάσουμε τι σημαίνει να “αγοράζουμε” την αλήθεια και ποιο είναι το τίμημα που ίσως χρειαστεί να πληρώσουμε, σαν να λέγαμε. Αυτό θα βαθύνει την εκτίμησή μας για την αλήθεια και θα μας κάνει ακόμα πιο αποφασισμένους να μην την “πουλήσουμε” ποτέ. Όπως θα δούμε, η αλήθεια αξίζει και με το παραπάνω τη δαπάνη που απαιτείται για να την αγοράζουμε.

5, 6. (α) Πώς μπορούμε να αγοράζουμε την αλήθεια χωρίς χρήματα; Δώστε παράδειγμα. (β) Πώς μας ωφελεί η αλήθεια;

5 Ακόμα και κάτι που προσφέρεται δωρεάν μπορεί να συνεπάγεται κάποιο κόστος. Η εβραϊκή λέξη που μεταφράζεται «αγοράζω» στο εδάφιο Παροιμίες 23:23 μπορεί επίσης να σημαίνει «αποκτώ». Και οι δύο λέξεις υποδηλώνουν ότι κάποιος καταβάλλει προσπάθεια ή προσφέρει κάποιο αντάλλαγμα για να πάρει στην κατοχή του ένα αντικείμενο αξίας. Θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε πώς αγοράζουμε την αλήθεια με το εξής παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι σε μια αγορά προσφέρονται δωρεάν μπανάνες. Μήπως αυτές οι μπανάνες θα εμφανιστούν θαυματουργικά στο τραπέζι μας; Όχι. Πρέπει να κάνουμε τον κόπο να πάμε στην αγορά και να τις πάρουμε. Είναι οι μπανάνες δωρεάν; Ναι, αλλά θα χρειαστεί να καταβάλουμε προσπάθεια και να δαπανήσουμε χρόνο προκειμένου να πάμε στην αγορά. Παρόμοια, δεν χρειάζεται να δίνουμε χρήματα για να αγοράζουμε την αλήθεια. Πρέπει όμως να καταβάλλουμε προσπάθεια για να την αποκτούμε.

6 Διαβάστε Ησαΐας 55:1-3. Τα λόγια του Ιεχωβά τα οποία κατέγραψε ο Ησαΐας ρίχνουν περαιτέρω φως στο τι σημαίνει να αγοράζουμε την αλήθεια. Σε αυτή τη Γραφική περικοπή, ο Ιεχωβά παρομοιάζει τα λόγια του με νερό, γάλα και κρασί. Σαν το δροσερό, κρυστάλλινο νερό, τα λόγια αλήθειας του Θεού είναι αναζωογονητικά. Και όπως το γάλα είναι δυναμωτικό και βοηθάει τα παιδιά να αναπτυχθούν, έτσι και τα «θρεπτικά» λόγια του Ιεχωβά μάς ενδυναμώνουν και μας βοηθούν να αναπτυχθούμε πνευματικά. Επιπλέον, τα λόγια του Ιεχωβά είναι σαν το κρασί. Με ποιον τρόπο; Στη Γραφή το κρασί συνδέεται με τη χαρά. (Ψαλμ. 104:15) Λέγοντας λοιπόν στον λαό του να “αγοράσει κρασί”, ο Ιεχωβά μάς διαβεβαιώνει ότι αν ζούμε σύμφωνα με τα λόγια του θα νιώθουμε χαρά. (Ψαλμ. 19:8) Αυτό το υπέροχο παράδειγμα δείχνει πώς ωφελούμαστε όταν μαθαίνουμε και εφαρμόζουμε τα λόγια αλήθειας του Θεού! Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την απαιτούμενη προσπάθεια με το τίμημα που πληρώνουμε. Ας εξετάσουμε λοιπόν πέντε πράγματα που ίσως χρειάζεται να καταβάλλουμε ως τίμημα για να αγοράζουμε την αλήθεια.

ΤΙ ΘΥΣΙΑΣΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ;

7, 8. (α) Γιατί πρέπει να δαπανούμε χρόνο για να αγοράζουμε την αλήθεια; (β) Ποιο τίμημα ήταν διατεθειμένη να πληρώσει μια νεαρή φοιτήτρια, και με ποιο αποτέλεσμα;

7 Χρόνος. Αυτό είναι ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσουν όλοι όσοι αγοράζουν την αλήθεια. Χρειάζεται χρόνος για να ακούσει κάποιος το άγγελμα της Βασιλείας, να διαβάζει τη Γραφή και τα Γραφικά έντυπα, να κάνει προσωπική Γραφική μελέτη, να προετοιμάζεται για τις συναθροίσεις και να τις παρακολουθεί. Πρέπει να “εξαγοράζουμε”, ή αλλιώς να παίρνουμε, αυτόν τον χρόνο από άλλες, λιγότερο σημαντικές δραστηριότητες. (Διαβάστε Εφεσίους 5:15, 16 και υποσημείωση) Πόσον χρόνο θα χρειαστούμε για να αποκτήσουμε ακριβή γνώση των βασικών Γραφικών διδασκαλιών; Εξαρτάται από τις περιστάσεις μας. Αυτά που μπορούμε να μάθουμε για τη σοφία, τις οδούς και τα έργα του Ιεχωβά δεν έχουν όριο. (Ρωμ. 11:33) Το πρώτο τεύχος της Σκοπιάς παρομοίασε την αλήθεια με «ένα σεμνό λουλουδάκι» και δήλωσε: «Να μη σας αρκεί ένα λουλούδι της αλήθειας. Αν αρκούσε μόνο ένα, δεν θα υπήρχαν άλλα. Να μαζεύετε συνεχώς και να αναζητάτε περισσότερα». Θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε: “Πόσο μεγάλη είναι η δική μου ανθοδέσμη της αλήθειας;” Ακόμα και με την αιωνιότητα στη διάθεσή μας, πάντα θα μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τον Ιεχωβά. Σήμερα, το σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε τον χρόνο μας σοφά ώστε να αγοράζουμε όσο περισσότερη αλήθεια επιτρέπουν οι περιστάσεις μας. Εξετάστε το παράδειγμα ενός ατόμου που διψούσε για την αλήθεια.

8 Μια κοπέλα από την Ιαπωνία, η Μάρικο, * πήγε για σπουδές στην Πόλη της Νέας Υόρκης, στις ΗΠΑ. Εκείνο το διάστημα, ανήκε σε κάποιο θρησκευτικό κίνημα που εμφανίστηκε στην Ιαπωνία στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Μια σκαπάνισσα που συμμετείχε στη διακονία από σπίτι σε σπίτι ήρθε και στη δική της πόρτα. Όταν η Μάρικο άρχισε να μαθαίνει τη Γραφική αλήθεια, η χαρά της ήταν τόσο μεγάλη ώστε ζήτησε από τη σκαπάνισσα να μελετούν τη Γραφή δύο φορές την εβδομάδα. Παρότι είχε φορτωμένο πρόγραμμα στη σχολή της καθώς και εργασία μερικής απασχόλησης, άρχισε αμέσως να παρακολουθεί τις συναθροίσεις. Επίσης, σταμάτησε να δαπανάει χρόνο σε κάποιες κοινωνικές δραστηριότητες προκειμένου να εξαγοράζει χρόνο για να μάθει την αλήθεια. Αυτές οι θυσίες συνέβαλαν στη γοργή πνευματική της πρόοδο. Μέσα σε έναν χρόνο, βαφτίστηκε. Έξι μήνες αργότερα, το 2006, άρχισε το σκαπανικό, κάτι που συνεχίζει μέχρι σήμερα.

9, 10. (α) Πώς επηρεάζεται η άποψή μας για τα υλικά πράγματα όταν αγοράζουμε την αλήθεια; (β) Ποιες προοπτικές θυσίασε μια κοπέλα, και πώς νιώθει για αυτό;

9 Υλικά οφέλη. Για να αγοράσουμε την αλήθεια, ίσως χρειαστεί να θυσιάσουμε μια επικερδή εργασία ή σταδιοδρομία. Όταν ο Ιησούς προσκάλεσε τους ψαράδες Πέτρο και Ανδρέα να γίνουν «ψαράδες ανθρώπων», εκείνοι «άφησαν . . . τα δίχτυα τους». (Ματθ. 4:18-20) Φυσικά, οι περισσότεροι που γνωρίζουν την αλήθεια σήμερα δεν μπορούν έτσι απλά να σηκωθούν και να φύγουν από τη δουλειά τους. Έχουν Γραφικές υποχρεώσεις. (1 Τιμ. 5:8) Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα που γνωρίζουν την αλήθεια πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στα υλικά πράγματα και να προσαρμόσουν τις προτεραιότητές τους. Ο Ιησούς το δήλωσε αυτό σαφώς όταν είπε: «Μη συσσωρεύετε για τον εαυτό σας θησαυρούς στη γη . . . Απεναντίας, να συσσωρεύετε για τον εαυτό σας θησαυρούς στον ουρανό». (Ματθ. 6:19, 20) Εξετάστε το παράδειγμα μιας κοπέλας.

10 Η Μαρία είχε μάθει να παίζει γκολφ προτού καλά καλά ξεκινήσει το σχολείο. Στα χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γινόταν όλο και καλύτερη στο γκολφ, και τελικά κέρδισε μια υποτροφία για το πανεπιστήμιο. Το γκολφ ήταν η ζωή της, και στόχος της ήταν να ακολουθήσει μια επικερδή σταδιοδρομία ως επαγγελματίας παίκτρια. Έπειτα όμως η Μαρία άρχισε να μελετάει τη Γραφή, και οι αλήθειες που μάθαινε της άρεσαν πολύ. Χαιρόταν με τις αλλαγές που τη βοηθούσε η αλήθεια να κάνει στη ζωή της. Η ίδια είπε: «Όσο περισσότερο προσάρμοζα τη στάση μου και τον τρόπο ζωής μου στους κανόνες της Γραφής, τόσο πιο ευτυχισμένη γινόμουν». Η Μαρία συνειδητοποίησε ότι θα ήταν δύσκολο να επιδιώκει και πνευματικά και υλικά πλούτη. (Ματθ. 6:24) Πλήρωσε το τίμημα θυσιάζοντας τον στόχο της να ασχοληθεί επαγγελματικά με το γκολφ καθώς και τις προοπτικές για πλούτη και δόξα. Επειδή όμως αγόρασε την αλήθεια, τώρα υπηρετεί ως σκαπάνισσα και, όπως λέει η ίδια, απολαμβάνει «την πιο ευτυχισμένη και γεμάτη νόημα ζωή που υπάρχει».

11. Όταν αγοράζουμε την αλήθεια, τι μπορεί να συμβεί στις σχέσεις μας με κάποιους ανθρώπους;

11 Προσωπικές σχέσεις. Όταν επιλέγουμε να ζούμε σύμφωνα με τη Γραφική αλήθεια, οι δεσμοί μας με φίλους και συγγενείς μπορεί να αλλάξουν. Γιατί; Ο Ιησούς προσευχήθηκε για τους ακολούθους του: «Αγίασέ τους μέσω της αλήθειας· ο λόγος σου είναι αλήθεια». (Ιωάν. 17:17· υποσ.) Η φράση «αγίασέ τους» μπορεί επίσης να σημαίνει «ξεχώρισέ τους». Όταν δεχόμαστε την αλήθεια, ξεχωριζόμαστε από τον κόσμο επειδή δεν ταιριάζουμε πλέον στο καλούπι του. Οι άνθρωποι μας βλέπουν διαφορετικά επειδή έχουν αλλάξει οι αξίες μας. Ζούμε σύμφωνα με τους κανόνες της Γραφικής αλήθειας. Παρότι εμείς δεν θέλουμε να προξενούμε διαιρέσεις, μερικοί φίλοι και στενοί συγγενείς μπορεί να αρχίσουν να κρατούν αποστάσεις από εμάς ή ακόμα και να εναντιώνονται στη νέα μας πίστη. Αυτό δεν μας ξαφνιάζει. Ο Ιησούς αναγνώρισε: «Πράγματι, εχθροί του ανθρώπου θα είναι άτομα από το ίδιο του το σπιτικό». (Ματθ. 10:36) Επίσης, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι ανταμοιβές που λαβαίνουμε αν αγοράζουμε την αλήθεια ξεπερνούν κατά πολύ οποιοδήποτε τίμημα.​—Διαβάστε Μάρκος 10:28-30.

12. Ποιο ήταν το τίμημα που πλήρωσε κάποιος Εβραίος για την αλήθεια;

12 Από την παιδική του ηλικία, ένας Εβραίος επιχειρηματίας ονόματι Άαρον είχε διδαχτεί ότι το όνομα του Θεού δεν πρέπει να προφέρεται. Ωστόσο, ο Άαρον διψούσε για την αλήθεια. Ενθουσιάστηκε όταν ένας Μάρτυρας του έδειξε ότι, αν συνδυαστούν φωνηεντικά σημεία με τα τέσσερα εβραϊκά σύμφωνα του ονόματος του Θεού, αυτό μπορεί να προφερθεί ως «Ιεχωβά». Περιχαρής, πήγε στη συναγωγή για να ανακοινώσει στους ραβίνους την εκπληκτική ανακάλυψή του. Η αντίδρασή τους δεν ήταν αυτή που περίμενε. Αντί να συμμεριστούν τη χαρά του που είχε μάθει την αλήθεια για το όνομα του Θεού, τον έφτυσαν και τον πέταξαν έξω. Επίσης, υπήρξε ένταση στις σχέσεις του με την οικογένειά του. Εκείνος όμως απτόητος συνέχισε να αγοράζει την αλήθεια και υπηρέτησε ως θαρραλέος Μάρτυρας του Ιεχωβά όλη την υπόλοιπη ζωή του. Όπως ο Άαρον, έτσι και εμείς, για να περπατάμε στην αλήθεια, είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το τίμημα αποδεχόμενοι οποιεσδήποτε αλλαγές στην κοινωνική μας υπόσταση ή στις οικογενειακές μας σχέσεις.

13, 14. Ποιες αλλαγές στη νοοτροπία μας και στη διαγωγή μας είναι απαραίτητες προκειμένου να αγοράζουμε την αλήθεια; Δώστε παράδειγμα.

13 Ασεβής νοοτροπία και διαγωγή. Για να δεχτούμε την αλήθεια και να ζούμε σύμφωνα με τους ηθικούς κανόνες της Γραφής, πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε αλλαγές στη νοοτροπία μας και στη διαγωγή μας. Προσέξτε τι έγραψε ο Πέτρος σε σχέση με αυτές τις προσαρμογές: «Ως υπάκουα παιδιά, μη διαπλάθεστε σύμφωνα με τις επιθυμίες που είχατε προηγουμένως μέσα στην άγνοιά σας αλλά . . . γίνετε και εσείς άγιοι σε όλη τη διαγωγή σας». (1 Πέτρ. 1:14, 15) Για τους ανθρώπους στην ηθικά διεφθαρμένη πόλη της Κορίνθου, το να αγοράσουν την αλήθεια ισοδυναμούσε με τεράστιες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. (1 Κορ. 6:9-11) Παρόμοια, για να είναι σε θέση να αγοράσουν την αλήθεια, πολλοί σήμερα έχουν γυρίσει την πλάτη στην ασεβή διαγωγή. Ο Πέτρος έδωσε ακόμα μία υπενθύμιση στους Χριστιανούς των ημερών του: «Αρκετό καιρό δαπανήσατε στο παρελθόν κάνοντας το θέλημα των εθνών, όταν επιδιδόσασταν σε πράξεις έκλυτης διαγωγής, αχαλίνωτα πάθη, μεθύσια, ξέφρενα γλέντια, συναγωνισμούς στο ποτό και άνομες ειδωλολατρικές πράξεις».​—1 Πέτρ. 4:3.

14 Για πολλά χρόνια, ο Ντέβιν και η Τζάσμιν ήταν μέθυσοι. Αν και ο Ντέβιν ήταν ικανός λογιστής, εξαιτίας του ποτού δεν μπορούσε να στεριώσει σε μια δουλειά. Όσο για την Τζάσμιν, ήταν πασίγνωστη για την επιθετική και βίαιη συμπεριφορά της. Μια μέρα που είχε πάρει τους δρόμους μεθυσμένη, συνάντησε δύο Μάρτυρες ιεραποστόλους, οι οποίοι της πρόσφεραν Γραφική μελέτη. Αλλά όταν πήγαν στο σπίτι του Ντέβιν την επόμενη εβδομάδα, τόσο ο ίδιος όσο και η Τζάσμιν ήταν μεθυσμένοι. Δεν περίμεναν ότι οι ιεραπόστολοι θα ενδιαφερθούν τόσο πολύ για αυτούς ώστε να έρθουν στο σπίτι τους. Τα πράγματα όμως ήταν διαφορετικά την επόμενη φορά. Από την πρώτη μελέτη, και οι δύο έγιναν επιμελείς σπουδαστές της Γραφής και άρχισαν να εφαρμόζουν όσα μάθαιναν. Μέσα σε τρεις μήνες, αποφάσισαν να κόψουν το ποτό και αργότερα νομιμοποίησαν τον γάμο τους. Πολλοί συγχωριανοί τους, μαθαίνοντας για τις αλλαγές που έκαναν, υποκινήθηκαν να μελετήσουν και εκείνοι τη Γραφή.

15. Ποιο ίσως είναι για ορισμένους το πιο δύσκολο τίμημα που χρειάζεται να πληρώσουν για την αλήθεια, και γιατί;

15 Αντιγραφικά ήθη και έθιμα. Για ορισμένα άτομα, ίσως το πιο δύσκολο τίμημα που χρειάζεται να πληρώσουν για την αλήθεια είναι το να απαγκιστρωθούν από αντιγραφικά ήθη και έθιμα. Ενώ μερικοί άνθρωποι το βρίσκουν εύκολο να αποδεχτούν τη Γραφική βάση για να εγκαταλείψουν τέτοιες συνήθειες, άλλοι ίσως διστάζουν να πληρώσουν το τίμημα εξαιτίας της πίεσης από συγγενείς, συναδέλφους και στενούς φίλους. Η κατάσταση μπορεί να περιλαμβάνει συναισθηματική φόρτιση, ιδίως αν κάποιο έθιμο αφορά τελετές προς τιμήν νεκρών συγγενών. (Δευτ. 14:1) Το θαρραλέο παράδειγμα άλλων μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές. Σκεφτείτε τη γενναία πράξη που έκαναν κάποιοι κάτοικοι της Εφέσου τον πρώτο αιώνα.

16. Τι έκαναν κάποιοι στην Έφεσο για να αγοράσουν την αλήθεια;

16 Η Έφεσος φημιζόταν για τις μαγικές της τέχνες. Τι έκαναν οι νεοπροσήλυτοι Χριστιανοί που προηγουμένως ασκούσαν μαγικές τέχνες ώστε να αποβάλουν αυτές τις αντιγραφικές συνήθειες και να αγοράσουν την αλήθεια; Η Γραφή εξηγεί: «Αρκετοί που ασκούσαν μαγικές τέχνες μάζεψαν τα βιβλία τους και τα έκαψαν ενώπιον όλων. Και υπολόγισαν την αξία τους και βρήκαν ότι στοίχιζαν 50.000 ασημένια νομίσματα. Έτσι ο λόγος του Ιεχωβά αύξανε και υπερίσχυε με κραταιό τρόπο». (Πράξ. 19:19, 20) Οι πιστοί Χριστιανοί έκαναν αυτή τη δαπανηρή θυσία και κέρδισαν ανεκτίμητες ευλογίες.

17. (α) Ποια πράγματα μπορεί να περιλαμβάνει το τίμημα που χρειάζεται να πληρώσουμε για την αλήθεια; (β) Ποια ερωτήματα θα εξετάσουμε στο επόμενο άρθρο;

17 Εσείς ποιο τίμημα πληρώσατε για την αλήθεια; Όλοι δαπανούμε χρόνο μαζεύοντας λουλούδια αλήθειας. Επιπρόσθετα, κάποιοι πληρώνουν για την αλήθεια θυσιάζοντας υλικά οφέλη και αντιμετωπίζοντας αλλαγές στις προσωπικές τους σχέσεις. Πολλοί χρειάζεται να κάνουν προσαρμογές στον τρόπο σκέψης τους και στη διαγωγή τους και να εγκαταλείψουν αντιγραφικά ήθη και έθιμα. Όποιο και αν είναι το κόστος, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Γραφική αλήθεια αξίζει με το παραπάνω οποιοδήποτε τίμημα χρειάζεται να πληρώσουμε. Αυτή μας δίνει το πολυτιμότερο απόκτημά μας, μια στενή σχέση με τον Ιεχωβά. Όταν συλλογιζόμαστε τις ευλογίες που έχουμε χάρη στο ότι γνωρίζουμε την αλήθεια, δυσκολευόμαστε να φανταστούμε πως κάποιος θα ήθελε να την πουλήσει. Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό, και πώς μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέτοιο μοιραίο λάθος; Θα εξετάσουμε αυτά τα ερωτήματα στο επόμενο άρθρο.

^ παρ. 8 Μερικά ονόματα σε αυτό το άρθρο έχουν αλλαχτεί.