Κάνετε Κτήμα σας τις Σκέψεις του Ιεχωβά;

Κάνετε Κτήμα σας τις Σκέψεις του Ιεχωβά;

«Να μεταμορφώνεστε ανακαινίζοντας τον νου σας».​—ΡΩΜ. 12:2.

ΥΜΝΟΙ: 56, 123

1, 2. Τι μαθαίνουμε να κάνουμε καθώς αναπτυσσόμαστε πνευματικά; Δώστε παράδειγμα.

ΕΝΑ παιδάκι παίρνει κάποιο δώρο. Οι γονείς του τού λένε: «Πες ευχαριστώ». Το παιδί υπακούει, αν και κάπως μηχανικά. Καθώς μεγαλώνει, κατανοεί καλύτερα τον τρόπο σκέψης των γονέων του και μαθαίνει να εκτιμάει την καλοσύνη των άλλων. Πλέον λέει ευχαριστώ πιο πρόθυμα, από την καρδιά του. Γιατί; Επειδή η ευγνωμοσύνη έχει γίνει μέρος του δικού του τρόπου σκέψης.

2 Παρόμοια, όταν αρχίσαμε να αποκτούμε γνώση της αλήθειας, μάθαμε πόσο σημαντική είναι η υπακοή στις βασικές απαιτήσεις του Ιεχωβά. Καθώς όμως συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε πνευματικά, μαθαίνουμε περισσότερα για τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά​—τις αρέσκειες και τις απαρέσκειές του, καθώς και την άποψή του για διάφορα ζητήματα. Μαθαίνοντας να σκεφτόμαστε όπως εκείνος και επιτρέποντας σε αυτόν τον τρόπο σκέψης να επηρεάζει τις πράξεις μας και τις προσωπικές μας επιλογές, δείχνουμε ότι κάνουμε κτήμα μας τις σκέψεις του Ιεχωβά.

3. Γιατί μπορεί να είναι δύσκολο να κάνουμε κτήμα μας τις σκέψεις του Ιεχωβά;

3 Παρότι το να μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε όπως ο Ιεχωβά είναι ευχάριστο, μπορεί να είναι και δύσκολο. Μερικές φορές, ο ατελής μας τρόπος λογίκευσης ίσως μας εμποδίζει. Για παράδειγμα, ίσως δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τις απόψεις του Ιεχωβά για την ηθική καθαρότητα, τον υλισμό, το έργο κηρύγματος, την κακή χρήση του αίματος ή κάτι άλλο. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς θα κάνουμε όλο και περισσότερο κτήμα μας τις σκέψεις του Θεού; Και πώς πρέπει αυτό να επηρεάζει τις πράξεις μας τώρα και στο μέλλον;

ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΤΗΜΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

4. Τι περιλαμβάνει η εφαρμογή της νουθεσίας του Παύλου να “ανακαινίζουμε τον νου μας”;

4 Διαβάστε Ρωμαίους 12:2. Ο απόστολος Παύλος εδώ εξηγεί τι χρειάζεται να κάνουμε για να μάθουμε να σκεφτόμαστε όπως ο Ιεχωβά. Το προηγούμενο άρθρο μάς βοήθησε να κατανοήσουμε ότι, για να “μη διαπλαθόμαστε από αυτό το σύστημα πραγμάτων”, πρέπει να αρνούμαστε να τρεφόμαστε με κοσμικές απόψεις και νοοτροπίες. Αλλά ο Παύλος ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται να “ανακαινίζουμε τον νου μας”. Αυτό περιλαμβάνει το να μελετάμε τον Λόγο του Θεού με στόχο να συλλαμβάνουμε τις σκέψεις του, να τις στοχαζόμαστε και να ευθυγραμμίζουμε τον τρόπο σκέψης μας με του Θεού.

5. Εξηγήστε τη διαφορά ανάμεσα στην επιφανειακή ανάγνωση και στη μελέτη.

5 Η μελέτη είναι κάτι πολύ περισσότερο από επιφανειακή ανάγνωση ή από το να υπογραμμίζουμε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις μελέτης. Όταν μελετάμε, εξετάζουμε τι μας λέει η ύλη για τον Ιεχωβά, τις οδούς του και τον τρόπο σκέψης του. Προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί ο Θεός προστάζει κάτι ενώ καταδικάζει κάτι άλλο. Σκεφτόμαστε επίσης ποιες αλλαγές χρειάζεται να κάνουμε στη ζωή μας και στον τρόπο σκέψης μας. Μολονότι μπορεί να μην τα εξετάζουμε όλα αυτά κάθε φορά που μελετάμε, ωφελούμαστε όταν δαπανούμε χρόνο​—ίσως και τον μισό χρόνο της μελέτης—​για να στοχαζόμαστε με εκτίμηση τα όσα διαβάζουμε.​—Ψαλμ. 119:97· 1 Τιμ. 4:15.

6. Τι συμβαίνει όταν κάνουμε στοχασμούς γύρω από τις σκέψεις του Ιεχωβά;

6 Όταν κάνουμε τακτικά στοχασμούς γύρω από τον Λόγο του Θεού, συμβαίνει κάτι εκπληκτικό. “Αποδεικνύουμε στον εαυτό μας”, ναι, πείθουμε τον εαυτό μας, ότι το σκεπτικό του Ιεχωβά για τα διάφορα ζητήματα είναι τέλειο. Αρχίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα υπό το δικό του πρίσμα, και τελικά συμφωνούμε με την άποψή του. Ο νους μας “ανακαινίζεται”, και αναπτύσσουμε νέο πρότυπο σκέψης. Προοδευτικά, κάνουμε τις σκέψεις του Ιεχωβά κτήμα μας.

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΑΣ

7, 8. (α) Ποια είναι η άποψη του Ιεχωβά για την υλική ευημερία; (Βλέπε εικόνες στην αρχή του άρθρου.) (β) Αν υιοθετήσουμε την άποψή του, σε τι θα δίνουμε πάντα προτεραιότητα;

7 Ας μη συμπεράνουμε ότι η σκέψη είναι απλώς διανοητική άσκηση. Η σκέψη και οι πράξεις πάνε χέρι χέρι. (Μάρκ. 7:21-23· Ιακ. 2:17) Αυτό μπορούμε να το κατανοήσουμε καλύτερα αν εξετάσουμε μερικά παραδείγματα. Τα Ευαγγέλια, λόγου χάρη, μας δίνουν σαφείς ενδείξεις για τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά όσον αφορά τα υλικά πράγματα. Ο Θεός επέλεξε προσωπικά τους ανθρώπινους γονείς που θα ανέτρεφαν τον Γιο του​—ένα ζευγάρι με περιορισμένους πόρους. (Λευιτ. 12:8· Λουκ. 2:24) Όταν γεννήθηκε ο Ιησούς, η Μαρία «τον έβαλε σε μια φάτνη, επειδή δεν υπήρχε χώρος για αυτούς στο κατάλυμα». (Λουκ. 2:7) Αν ήθελε ο Ιεχωβά, θα μπορούσε με χίλιους δυο τρόπους να προμηθεύσει καλύτερο κατάλυμα για τη γέννηση του Γιου του. Αλλά για Εκείνον το σημαντικό ήταν το πνευματικό περιβάλλον στο οποίο επρόκειτο να ανατραφεί ο Ιησούς.

8 Από αυτή τη Γραφική αφήγηση για τη γέννηση του Ιησού, κατανοούμε την άποψη του Ιεχωβά για τα υλικά πράγματα. Μερικοί γονείς επιμένουν να έχουν τα παιδιά τους το καλύτερο από υλική άποψη, ακόμα και εις βάρος της πνευματικής υγείας των παιδιών τους. Είναι όμως σαφές ότι ο Ιεχωβά θεωρεί τα πνευματικά ζητήματα υψίστης σημασίας. Έχετε υιοθετήσει εσείς την άποψη του Ιεχωβά; Τι αποκαλύπτουν οι πράξεις σας;​—Διαβάστε Εβραίους 13:5.

9, 10. Πώς μπορούμε να δείξουμε ότι συμμεριζόμαστε την άποψη του Ιεχωβά όσον αφορά τον σκανδαλισμό των άλλων;

9 Ένα άλλο παράδειγμα είναι η άποψη του Θεού για όποιον σκανδαλίζει τους άλλους. Ο Ιησούς είπε: «Όποιος σκανδαλίσει έναν από αυτούς τους μικρούς που έχουν πίστη, θα ήταν καλύτερα να του βάλουν γύρω από τον λαιμό μια μυλόπετρα που τη γυρίζει γαϊδούρι και να τον ρίξουν στη θάλασσα». (Μάρκ. 9:42) Τι έντονα αισθήματα εκφράζουν αυτά τα λόγια! Αφού ο Ιησούς αντανακλούσε τέλεια την προσωπικότητα του Πατέρα του, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά έχει εξίσου έντονα αρνητικά αισθήματα για οποιονδήποτε σκανδαλίζει έναν ακόλουθο του Ιησού με την αναίσθητη συμπεριφορά του.​—Ιωάν. 14:9.

10 Συμμεριζόμαστε εμείς την άποψη του Ιεχωβά και του Ιησού; Την έχουμε κάνει κτήμα μας; Τι αποκαλύπτουν οι πράξεις μας; Λόγου χάρη, ας υποθέσουμε ότι μας αρέσει ένα συγκεκριμένο στιλ ντυσίματος και εμφάνισης το οποίο πιθανώς θα ενοχλήσει μερικούς στην εκκλησία ή μπορεί να διεγείρει το πάθος στη διάνοια κάποιων άλλων. Θα βάλουμε το στοργικό ενδιαφέρον για τους ομοπίστους μας πάνω από τις προσωπικές μας προτιμήσεις;​—1 Τιμ. 2:9, 10.

11, 12. Πώς θα προστατευόμαστε από την αδικοπραγία αν υιοθετήσουμε την άποψη του Θεού για την κακία και καλλιεργούμε εγκράτεια;

11 Ένα τρίτο παράδειγμα: Ο Ιεχωβά μισεί την αδικία. (Ησ. 61:8) Ενώ γνωρίζει ότι έχουμε κάποιες εσφαλμένες τάσεις λόγω της κληρονομημένης ατέλειας, μας προτρέπει να καλλιεργούμε και εμείς μίσος για την αδικία. (Διαβάστε Ψαλμός 97:10) Αν στοχαζόμαστε γιατί απεχθάνεται ο Ιεχωβά την κακία, αυτό θα μας βοηθήσει να κάνουμε την άποψή του κτήμα μας και θα μας δώσει επιπρόσθετη δύναμη ώστε να αντιστεκόμαστε στην αδικοπραγία.

12 Αν υιοθετήσουμε την άποψη του Ιεχωβά για την αδικία, αυτό θα μας βοηθάει επίσης να καταλαβαίνουμε ότι κάποιες πράξεις είναι εσφαλμένες ακόμα και αν δεν αναφέρονται συγκεκριμένα στον Λόγο του Θεού. Για παράδειγμα, το λαπ ντάνσινγκ (χορός πάνω στα γόνατα ενός ατόμου) είναι μια μορφή χυδαίας διαγωγής που γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη στον κόσμο. Μερικοί ίσως δικαιολογούν αυτή τη διαγωγή, φέρνοντας το επιχείρημα ότι δεν είναι το ίδιο με τις κανονικές σεξουαλικές σχέσεις. * Συμφωνούν όμως τέτοιες πράξεις με τον τρόπο σκέψης του Θεού, ο οποίος αποστρέφεται καθετί κακό; Ας μένουμε μακριά από την αδικοπραγία καλλιεργώντας εγκράτεια καθώς και αποστροφή για ό,τι μισεί ο Ιεχωβά.​—Ρωμ. 12:9.

ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

13. Γιατί πρέπει να σκεφτόμαστε εκ των προτέρων πώς μπορεί να επηρεάσουν οι απόψεις του Ιεχωβά τις μελλοντικές μας αποφάσεις;

13 Όταν μελετάμε, είναι καλό να εξετάζουμε πώς μπορεί να επηρεάσουν οι σκέψεις του Ιεχωβά καταστάσεις που ίσως αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο, αν τυχόν προκύψει κάποια κατάσταση που θα απαιτεί άμεση απόφαση, δεν θα αιφνιδιαστούμε. (Παρ. 22:3) Προσέξτε μερικά Γραφικά παραδείγματα.

14. Τι μαθαίνουμε από τον τρόπο με τον οποίο απέρριψε ο Ιωσήφ τις προτάσεις της γυναίκας του Πετεφρή;

14 Απορρίπτοντας αμέσως τις προσπάθειες που έκανε η γυναίκα του Πετεφρή για να τον ξελογιάσει, ο Ιωσήφ έδειξε ότι είχε ήδη κάνει σκέψεις σχετικά με την άποψη του Ιεχωβά για τη συζυγική πιστότητα. (Διαβάστε Γένεση 39:8, 9) Επιπρόσθετα, όταν αποκρίθηκε στη γυναίκα του Πετεφρή: «Πώς . . . θα μπορούσα να κάνω αυτό το μεγάλο κακό και να αμαρτήσω εναντίον του Θεού;» έδειξε ότι είχε κάνει την άποψη του Θεού κτήμα του. Εμείς τι θα κάναμε; Υποθέστε ότι ένας συνεργάτης σας αρχίζει να σας φλερτάρει. Ή φανταστείτε ότι έρχεται στο κινητό σας ένα μήνυμα ή μια φωτογραφία με ξεκάθαρα σεξουαλικό χαρακτήρα. * Θα είναι πολύ ευκολότερο να κρατήσουμε τη θέση μας αν έχουμε ήδη αναζητήσει και υιοθετήσει την άποψη του Ιεχωβά για τέτοια ζητήματα και έχουμε αποφασίσει εκ των προτέρων τι θα κάνουμε.

15. Πώς μπορούμε, όπως οι τρεις Εβραίοι, να αντισταθούμε στην πίεση να συμβιβάσουμε την οσιότητά μας στον Ιεχωβά;

15 Σκεφτείτε τώρα το παράδειγμα των τριών Εβραίων που είναι γνωστοί με τα ονόματα Σεδράχ, Μισάχ και Αβδενεγώ. Η ανένδοτη άρνησή τους να λατρέψουν τη χρυσή εικόνα που έστησε ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ και η ξεκάθαρη απάντησή τους στον βασιλιά έδειξαν ότι είχαν ήδη σκεφτεί τι περιλάμβανε η πιστότητα στον Ιεχωβά. (Έξοδ. 20:4, 5· Δαν. 3:4-6, 12, 16-18) Ας υποθέσουμε ότι ο εργοδότης σας σάς ζητάει να συνεισφέρετε χρήματα για κάποια εκδήλωση που συνδέεται με την ψεύτικη θρησκεία. Τι θα κάνετε; Αντί να περιμένετε ώσπου να αντιμετωπίσετε κάτι παρόμοιο, καλύτερα να σκεφτείτε από τώρα ποια είναι η άποψη του Ιεχωβά για τέτοια ζητήματα. Έτσι, αν προκύψουν τέτοιες καταστάσεις, θα σας είναι ευκολότερο να κάνετε και να πείτε το σωστό, όπως οι τρεις Εβραίοι.

Έχετε κάνει έρευνα, έχετε συμπληρώσει ένα νομικό ιατρικό έγγραφο και έχετε μιλήσει με τον γιατρό σας; (Βλέπε παράγραφο 16)

16. Αν κατανοούμε σαφώς τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά, πώς θα μας βοηθήσει αυτό να προετοιμαστούμε για ένα επείγον ιατρικό περιστατικό;

16 Αν σκεφτόμαστε εκ των προτέρων την ανάγκη να παραμένουμε όσιοι, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει και στην περίπτωση ενός επείγοντος ιατρικού περιστατικού. Εννοείται ότι είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να μην κάνουμε μετάγγιση πλήρους αίματος ή οποιουδήποτε από τα τέσσερα κύρια συστατικά του. Ωστόσο, για ορισμένες διαδικασίες που περιλαμβάνουν το αίμα απαιτείται να πάρουμε προσωπική απόφαση βασισμένη σε Γραφικές αρχές που φανερώνουν τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά. (Πράξ. 15:28, 29) Ασφαλώς η καταλληλότερη στιγμή για να σταθμίσουμε τέτοια ζητήματα δεν είναι όταν θα βρεθούμε στο νοσοκομείο, όπου πιθανώς θα πονάμε και θα πιεζόμαστε να πάρουμε γρήγορα μια απόφαση. Τώρα είναι ο καιρός να κάνετε έρευνα, να συμπληρώσετε ένα νομικό ιατρικό έγγραφο δηλώνοντας τις επιθυμίες σας και να μιλήσετε με τον γιατρό σας. *

17-19. Γιατί είναι σημαντικό να μάθουμε από τώρα τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά για τα διάφορα ζητήματα; Δώστε παράδειγμα μιας κατάστασης για την οποία πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

17 Τελικά, σκεφτείτε πόσο γρήγορα απάντησε ο Ιησούς στην ασύνετη συμβουλή του Πέτρου: «Λυπήσου τον εαυτό σου, Κύριε». Προφανώς ο Ιησούς είχε σκεφτεί πολύ καλά από πριν το θέλημα του Θεού για εκείνον καθώς και τις Γραφικές περικοπές που αφορούσαν την επίγεια ζωή του και τον θάνατό του. Αυτή η γνώση τον έκανε ακόμα πιο αποφασισμένο να συνεχίσει την πιστή, αυτοθυσιαστική πορεία του χωρίς να αμφιταλαντεύεται.​—Διαβάστε Ματθαίος 16:21-23.

18 Σήμερα, θέλημα του Θεού για τον λαό του είναι να καλλιεργούν φιλία μαζί του και να συμμετέχουν όσο πληρέστερα γίνεται στο έργο του. (Ματθ. 6:33· 28:19, 20· Ιακ. 4:8) Όπως και στην περίπτωση του Ιησού, καλοπροαίρετα άτομα ίσως προσπαθήσουν να μας απομακρύνουν από αυτή την πορεία. Για παράδειγμα, τι θα κάνετε αν ο εργοδότης σας σάς προσφέρει προαγωγή και μια γενναία αύξηση, αλλά η καινούρια σας θέση θα παρεμποδίζει τις πνευματικές σας δραστηριότητες; Στα πλαίσια της σχολικής σας εκπαίδευσης, υποθέστε ότι σας προσφέρεται η ευκαιρία να μετακομίσετε μακριά από το σπίτι σας για να λάβετε επιπρόσθετη εκπαίδευση κάπου αλλού. Είναι εκείνη η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε έρευνα με προσευχή, να συμβουλευτείτε την οικογένειά σας, ίσως και τους πρεσβυτέρους, και μετά να πάρετε μια απόφαση; Είναι καλύτερα να μάθετε από τώρα τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά για τέτοια ζητήματα και να προσπαθήσετε να κάνετε τις σκέψεις του κτήμα σας. Τότε, αν σας γίνει ποτέ μια τέτοια προσφορά, ίσως να μην τη βρείτε καν δελεαστική. Οι πνευματικοί σας στόχοι θα είναι καθορισμένοι, η καρδιά σας αποφασισμένη και το μόνο που θα απομένει θα είναι να υλοποιήσετε μια απόφαση που έχετε ήδη πάρει.

19 Πιθανότατα μπορείτε να σκεφτείτε και άλλες καταστάσεις που ενδέχεται να προκύψουν ξαφνικά, απροσδόκητα. Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να προετοιμαστούμε για κάθε πιθανό σενάριο. Αλλά αν στην προσωπική μας μελέτη κάνουμε στοχασμούς γύρω από τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά, θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να θυμηθούμε όσα μελετήσαμε και να τα εφαρμόσουμε στη συγκεκριμένη κατάσταση. Ας έχουμε λοιπόν κατά νου την ανάγκη να παρατηρούμε τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά για τα διάφορα ζητήματα, να τον κάνουμε κτήμα μας και να σκεφτόμαστε πώς θα επηρεαστούν οι τωρινές και οι μελλοντικές μας πράξεις αν έχουμε την άποψη του Θεού.

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΑΣ

20, 21. (α) Γιατί θα απολαμβάνουμε σχετική ελευθερία στον νέο κόσμο; (β) Πώς μπορούμε να γευόμαστε τώρα ως έναν βαθμό αυτή τη χαρά;

20 Προσμένουμε με λαχτάρα τον νέο κόσμο. Οι περισσότεροι από εμάς αποβλέπουν σε ατελείωτη ζωή σε μια παραδεισιακή γη. Υπό τη διακυβέρνηση της Βασιλείας, η ανθρωπότητα θα ελευθερωθεί από τις θλίψεις που χαρακτηρίζουν αυτό το σύστημα πραγμάτων. Βέβαια, ακόμα και τότε οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν την ελεύθερη βούλησή τους. Ο καθένας θα κάνει επιλογές σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις επιθυμίες του.

21 Βέβαια αυτή η ελευθερία δεν θα είναι απόλυτη. Όσον αφορά το τι είναι σωστό και τι εσφαλμένο, οι πράοι θα καθοδηγούνται από τους νόμους και τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και θα φέρνει υπέρτατη χαρά και άφθονη ειρήνη. (Ψαλμ. 37:11) Στο μεταξύ, μπορούμε να γευόμαστε τώρα ως έναν βαθμό αυτή τη χαρά καθώς κάνουμε τις σκέψεις του Ιεχωβά κτήμα μας.

^ παρ. 12 Το λαπ ντάνσινγκ ορίζεται ως «δραστηριότητα κατά την οποία ένας ημίγυμνος χορευτής ή χορεύτρια κάθεται στα γόνατα του πελάτη ή της πελάτισσας και χορεύει με κυκλικές κινήσεις». Ανάλογα με τα γεγονότα σε μια δεδομένη κατάσταση, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σεξουαλική ανηθικότητα που απαιτεί δικαστική ενέργεια. Ένας Χριστιανός που έχει πάρει μέρος σε αυτή τη δραστηριότητα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τους πρεσβυτέρους.​—Ιακ. 5:14, 15.

^ παρ. 14 Η αποστολή σεξουαλικά απερίφραστων μηνυμάτων, φωτογραφιών ή βίντεο μέσω κινητού τηλεφώνου αποκαλείται σέξτινγκ. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να απαιτείται δικαστική ενέργεια. Ανήλικοι που έκαναν σέξτινγκ έχει συμβεί να διωχθούν ποινικά επειδή η πράξη τους θεωρήθηκε σεξουαλικό αδίκημα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.pr418.com/el και διαβάστε το άρθρο «Οι Νεαροί Ρωτούν​—Τι Πρέπει να Ξέρω για το Σέξτινγκ;» (Επιλέξτε ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ > ΕΦΗΒΟΙ.) Ή δείτε το άρθρο «Πώς να Μιλήσετε στο Παιδί σας για το Σέξτινγκ» στο Ξύπνα! του Νοεμβρίου 2013, σελ. 4, 5.

^ παρ. 16 Σχετικές Γραφικές αρχές έχουν εξεταστεί στα έντυπά μας. Δείτε για παράδειγμα το βιβλίο Πώς να Παραμείνετε στην Αγάπη του Θεού, σελ. 246-249.