ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 46

Συντηρείτε Εσείς τη «Μεγάλη Ασπίδα της Πίστης» Σας;

Συντηρείτε Εσείς τη «Μεγάλη Ασπίδα της Πίστης» Σας;

«Πάρτε τη μεγάλη ασπίδα της πίστης».​—ΕΦΕΣ. 6:16.

ΥΜΝΟΣ 119 Πρέπει να Έχουμε Πίστη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ *

1, 2. (α) Σύμφωνα με το εδάφιο Εφεσίους 6:16, γιατί χρειαζόμαστε «τη μεγάλη ασπίδα της πίστης»; (β) Ποια ερωτήματα θα εξετάσουμε;

ΕΧΕΤΕ εσείς «τη μεγάλη ασπίδα της πίστης»; (Διαβάστε Εφεσίους 6:16) Αναμφίβολα την έχετε. Σαν μια μεγάλη ασπίδα που προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του σώματος, η πίστη σας σάς προστατεύει από τις ανήθικες, βίαιες και ασεβείς επιρροές αυτού του διεφθαρμένου συστήματος πραγμάτων.

2 Ωστόσο, ζούμε «στις τελευταίες ημέρες», και η πίστη μας θα συνεχίσει να δοκιμάζεται. (2 Τιμ. 3:1) Πώς μπορείτε να επιθεωρείτε την ασπίδα της πίστης σας ώστε να διασφαλίζετε ότι είναι ισχυρή; Πώς μπορείτε να κρατάτε γερά την ασπίδα σας; Ας εξετάσουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

ΝΑ ΕΠΙΘΕΩΡΕΙΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ ΣΑΣ

Έπειτα από μια μάχη, οι στρατιώτες φρόντιζαν να επισκευάσουν τις ασπίδες τους (Βλέπε παράγραφο 3)

3. Πώς φρόντιζαν οι στρατιώτες τις ασπίδες τους, και γιατί;

3 Στους Βιβλικούς χρόνους, συχνά οι στρατιώτες είχαν ασπίδες με δερμάτινη επικάλυψη. Τις άλειβαν με λάδι για να διατηρείται το δέρμα και για να μη σκουριάζουν τα μεταλλικά μέρη. Αν κάποιος στρατιώτης διαπίστωνε ότι η ασπίδα του είχε πάθει ζημιά, φρόντιζε να την επισκευάσει ώστε να είναι πάντα έτοιμος για την επόμενη μάχη. Πώς εφαρμόζεται αυτό το παράδειγμα στην πίστη σας;

4. Γιατί πρέπει να επιθεωρείτε την ασπίδα της πίστης σας, και πώς θα το κάνετε αυτό;

4 Όπως οι στρατιώτες της αρχαιότητας, έτσι και εσείς πρέπει να επιθεωρείτε και να συντηρείτε τακτικά την ασπίδα της πίστης σας ώστε να είστε πάντα ετοιμοπόλεμοι. Ως Χριστιανοί, διεξάγουμε μια πνευματική μάχη, και στους εχθρούς μας περιλαμβάνονται πονηρά πνεύματα. (Εφεσ. 6:10-12) Κανείς άλλος δεν μπορεί να συντηρεί την ασπίδα της πίστης σας για λογαριασμό σας. Πώς μπορείτε να διασφαλίζετε ότι είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε δοκιμασίες; Κατ’ αρχάς, πρέπει να προσεύχεστε για τη βοήθεια του Θεού. Έπειτα, χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τον Λόγο του Θεού ως μέσο για να βλέπετε τον εαυτό σας όπως σας βλέπει ο Θεός. (Εβρ. 4:12) Η Γραφή δηλώνει: «Να εμπιστεύεσαι στον Ιεχωβά με όλη σου την καρδιά και μη βασίζεσαι στη δική σου κατανόηση». (Παρ. 3:5, 6) Με αυτό υπόψη, ίσως θα μπορούσατε να ανασκοπήσετε κάποιες αποφάσεις που πήρατε πρόσφατα. Για παράδειγμα, μήπως αντιμετωπίσατε κάποιο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα; Όταν συνέβη αυτό, σας ήρθε στον νου η υπόσχεση του Ιεχωβά που έχει καταγραφεί στο εδάφιο Εβραίους 13:5: «Δεν πρόκειται ποτέ να σε αφήσω ούτε πρόκειται ποτέ να σε εγκαταλείψω»; Σας έδωσε αυτή η υπόσχεση την πεποίθηση ότι ο Ιεχωβά θα σας βοηθήσει; Αν ναι, αυτό δείχνει ότι διατηρείτε την ασπίδα της πίστης σας σε καλή κατάσταση.

5. Τι μπορεί να διαπιστώσετε όταν εξετάσετε την πίστη σας;

5 Όταν εξετάσετε προσεκτικά την πίστη σας, ενδέχεται να εκπλαγείτε με τις διαπιστώσεις σας. Μπορεί να ανακαλύψετε αδυναμίες που πέρασαν απαρατήρητες για κάποιο διάστημα. Για παράδειγμα, ίσως συνειδητοποιήσετε ότι η υπερβολική ανησυχία, τα ψέματα και η αποθάρρυνση έχουν βλάψει την πίστη σας. Αν σας έχει συμβεί αυτό, πώς μπορείτε να προστατέψετε την πίστη σας από περαιτέρω βλάβη;

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ, ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΣΗ

6. Ποια είναι μερικά παραδείγματα θεμιτής ανησυχίας;

6 Κάποιες μορφές ανησυχίας είναι θεμιτές. Για παράδειγμα, είναι σωστό να μας απασχολεί το να ευαρεστούμε τον Ιεχωβά και τον Ιησού. (1 Κορ. 7:32) Αν διαπράξουμε σοβαρή αμαρτία, ανησυχούμε πολύ ώσπου να αποκαταστήσουμε τη φιλία μας με τον Θεό. (Ψαλμ. 38:18) Επίσης, μας απασχολεί το να ευαρεστούμε τον γαμήλιο σύντροφό μας και το να φροντίζουμε για την ευημερία της οικογένειας και των ομοπίστων μας.​—1 Κορ. 7:33· 2 Κορ. 11:28.

7. Σύμφωνα με το εδάφιο Παροιμίες 29:25, γιατί δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τους ανθρώπους;

7 Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική ανησυχία θα μπορούσε να βλάψει την πίστη μας. Για παράδειγμα, ίσως ανησυχούμε διαρκώς για το αν θα έχουμε επαρκή τροφή και ρουχισμό. (Ματθ. 6:31, 32) Για να μετριάσουμε αυτή την ανησυχία, ίσως επικεντρωθούμε στην απόκτηση υλικών αγαθών. Θα μπορούσαμε μάλιστα να γίνουμε φιλάργυροι. Αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτό, η πίστη μας στον Ιεχωβά θα εξασθενήσει και θα υποστούμε σοβαρή πνευματική βλάβη. (Μάρκ. 4:19· 1 Τιμ. 6:10) Ή θα μπορούσαμε να πέσουμε θύματα μιας άλλης μορφής υπερβολικής ανησυχίας​—να μας απασχολεί υπερβολικά η επιδοκιμασία των άλλων. Τότε ίσως να φοβόμαστε τον χλευασμό ή τον διωγμό από τους ανθρώπους περισσότερο από όσο φοβόμαστε μη δυσαρεστήσουμε τον Ιεχωβά. Για να προστατευτούμε από αυτόν τον κίνδυνο, πρέπει να ικετεύουμε τον Ιεχωβά να μας δίνει την πίστη και το θάρρος που χρειαζόμαστε για να αντεπεξέλθουμε.​—Διαβάστε Παροιμίες 29:25· Λουκ. 17:5.

(Βλέπε παράγραφο 8) *

8. Πώς πρέπει να αντιδρούμε στα ψέματα;

8 Ο Σατανάς, «ο πατέρας του ψέματος», χρησιμοποιεί εκείνους που έχει υπό τον έλεγχό του για να διαδίδει ψέματα σχετικά με τον Ιεχωβά και με τους αδελφούς και τις αδελφές μας. (Ιωάν. 8:44) Λόγου χάρη, αποστάτες δημοσιεύουν ψέματα και διαστρεβλώνουν τα γεγονότα σχετικά με την οργάνωση του Ιεχωβά σε ιστότοπους, στην τηλεόραση και σε άλλα μέσα. Αυτά τα ψέματα συγκαταλέγονται στα «πυρωμένα βέλη» του Σατανά. (Εφεσ. 6:16) Πώς πρέπει να αντιδράσουμε αν κάποιος αρχίσει να μας αναφέρει τέτοια ψέματα; Αρνούμαστε να ακούσουμε! Γιατί; Επειδή έχουμε πίστη στον Ιεχωβά και εμπιστοσύνη στους αδελφούς μας. Μάλιστα αποφεύγουμε κάθε επαφή με τους αποστάτες. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν και σε τίποτα, ούτε καν στην περιέργεια, να μας σύρει σε αντιλογίες μαζί τους.

9. Πώς μπορεί να μας επηρεάσει η αποθάρρυνση;

9 Η αποθάρρυνση μπορεί να εξασθενίσει την πίστη μας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα προσωπικά μας προβλήματα. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μας. Και είναι αλήθεια ότι ενίοτε ίσως νιώθουμε αποθαρρυμένοι. Δεν πρέπει όμως να επιτρέπουμε στα προβλήματά μας να κυριαρχούν στις σκέψεις μας. Διαφορετικά, μπορεί να ξεχάσουμε τη θαυμάσια ελπίδα που μας έχει δώσει ο Ιεχωβά. (Αποκ. 21:3, 4) Τα αισθήματα αποθάρρυνσης θα μπορούσαν να απομυζήσουν τις δυνάμεις μας και να μας κάνουν να παραιτηθούμε. (Παρ. 24:10) Αλλά δεν χρειάζεται να μας συμβεί αυτό.

10. Τι μαθαίνετε από την επιστολή μιας αδελφής;

10 Προσέξτε πώς διατήρησε την πίστη της μια αδελφή από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενόσω φρόντιζε τον σοβαρά άρρωστο σύζυγό της. Σε μια επιστολή της στα κεντρικά γραφεία, έγραψε: «Λόγω της κατάστασής μας, κατά καιρούς νιώθουμε άγχος και αποθάρρυνση, αλλά η ελπίδα μας είναι ισχυρή. Με εντυπωσιάζει βαθύτατα η ύλη που λαβαίνουμε για να ενισχύουμε την πίστη μας και να αναπτερώνουμε το ηθικό μας. Χρειαζόμαστε πραγματικά αυτές τις συμβουλές και την ενθάρρυνση. Μας βοηθούν να συνεχίζουμε τον αγώνα και να υπομένουμε τις δοκιμασίες που εξαπολύει εναντίον μας ο Σατανάς». Από τα σχόλια αυτής της αδελφής μαθαίνουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την αποθάρρυνση! Πώς; Να βλέπετε τα προβλήματά σας ως δοκιμασίες από τον Σατανά. Να αναγνωρίζετε τον Ιεχωβά ως την Πηγή της παρηγοριάς. Και να εκτιμάτε την πνευματική τροφή που εκείνος παρέχει.

Συντηρείτε εσείς τη «μεγάλη ασπίδα της πίστης» σας; (Βλέπε παράγραφο 11) *

11. Ποια ερωτήματα πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας για να ελέγξουμε την κατάσταση της πίστης μας;

11 Μήπως διακρίνετε στην ασπίδα της πίστης σας κάποιους τομείς που χρειάζονται συντήρηση; Τους τελευταίους λίγους μήνες, έχετε καταφέρει να αποφύγετε την υπερβολική ανησυχία; Έχετε αντισταθεί στην παρόρμηση να ακούσετε αποστάτες και να λογομαχήσετε μαζί τους για τα ψέματα που διαδίδουν; Έχετε καταφέρει να τα βγάλετε πέρα με την αποθάρρυνση; Αν ναι, τότε η πίστη σας είναι σε καλή κατάσταση. Πρέπει όμως να παραμένουμε σε επιφυλακή επειδή ο Σατανάς έχει και άλλα όπλα που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει εναντίον μας. Ας εξετάσουμε τώρα ένα από αυτά.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΛΙΣΜΟ

12. Τι μπορεί να μας συμβεί εξαιτίας του υλισμού;

12 Ο υλισμός μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας με αποτέλεσμα να παραμελήσουμε την ασπίδα της πίστης μας. Ο απόστολος Παύλος είπε: «Κανείς ο οποίος υπηρετεί ως στρατιώτης δεν αναμειγνύεται στις εμπορικές υποθέσεις της ζωής, προκειμένου να κερδίσει την επιδοκιμασία εκείνου που τον στρατολόγησε». (2 Τιμ. 2:4) Στην πραγματικότητα, οι Ρωμαίοι στρατιώτες δεν επιτρεπόταν να ασκήσουν κανένα επάγγελμα. Τι θα μπορούσε να συμβεί αν κάποιος στρατιώτης αψηφούσε εκείνη την απαγόρευση;

13. Γιατί δεν έπρεπε να εμπλακεί ένας στρατιώτης σε εμπορικές δραστηριότητες;

13 Φανταστείτε τη σκηνή. Μια ομάδα στρατιωτών εξασκούνται όλο το πρωί με τα σπαθιά τους, αλλά ένας λείπει. Έχει πάει στην πόλη για να στήσει ένα κατάστημα τροφίμων. Το απόγευμα, οι στρατιώτες δαπανούν χρόνο επιθεωρώντας τις πανοπλίες τους και ακονίζοντας τα σπαθιά τους. Αλλά εκείνος που έχει το κατάστημα δαπανάει τον χρόνο του στην ετοιμασία των τροφίμων που θα πουλήσει την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, το άλλο πρωί επιτίθεται αιφνιδιαστικά ο εχθρός. Ποιος στρατιώτης έχει περισσότερες πιθανότητες να ενεργήσει σωστά και να κερδίσει την επιδοκιμασία του διοικητή του; Εσείς ποιος θα θέλατε να στέκεται δίπλα σας​—ένας στρατιώτης που επικεντρώθηκε στην προετοιμασία του ή εκείνος που ασχολήθηκε με άλλα ζητήματα;

14. Τι θεωρούμε πολύτιμο ως στρατιώτες του Χριστού;

14 Σαν καλοί στρατιώτες, δεν αφήνουμε την προσοχή μας να αποσπαστεί από τον κύριο στόχο μας​—να κερδίσουμε την επιδοκιμασία των Διοικητών μας, του Ιεχωβά και του Χριστού. Το θεωρούμε αυτό πιο πολύτιμο από οτιδήποτε έχει να προσφέρει ο κόσμος του Σατανά. Φροντίζουμε να έχουμε τον χρόνο και τις δυνάμεις που χρειαζόμαστε για να υπηρετούμε τον Ιεχωβά και να διατηρούμε την ασπίδα της πίστης μας και την υπόλοιπη πνευματική μας πανοπλία σε καλή κατάσταση.

15. Ποια προειδοποίηση μας έδωσε ο Παύλος, και γιατί;

15 Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ποτέ την επαγρύπνησή μας! Γιατί; Ο απόστολος Παύλος προειδοποίησε ότι “εκείνοι που το βάζουν σκοπό να πλουτίσουν” θα “ξεστρατίσουν από την πίστη”. (1 Τιμ. 6:9, 10) Η λέξη «ξεστρατίζω» υποδηλώνει ότι η προσπάθεια να αποκτήσουμε περιττά αγαθά μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας από τον στόχο μας. Τότε θα μπορούσαμε να εκθέσουμε την καρδιά μας σε «πολλές ανόητες και βλαβερές επιθυμίες». Αντί να επιτρέπουμε να ριζώνουν αυτές οι επιθυμίες στην καρδιά μας, πρέπει να τις βλέπουμε όπως πραγματικά είναι​—ως όπλα που μπορούν να μας βλάψουν.

16. Ποια ερωτήματα πρέπει να συλλογιστούμε με αφορμή την αφήγηση των εδαφίων Μάρκος 10:17-22;

16 Ας υποθέσουμε ότι έχουμε την οικονομική άνεση να αγοράζουμε πολλά υλικά αγαθά. Είναι κακό να αγοράζουμε πράγματα που θέλουμε αλλά δεν χρειαζόμαστε πραγματικά; Όχι απαραιτήτως. Συλλογιστείτε όμως τα εξής ερωτήματα: Ακόμα και αν διαθέτουμε τα χρήματα για κάτι, έχουμε όντως τον χρόνο και τις δυνάμεις για να το χρησιμοποιούμε και να το συντηρούμε; Επίσης, μήπως υπάρχει το ενδεχόμενο να προσκολληθούμε υπερβολικά στα αποκτήματά μας; Θα μπορούσε η προσκόλλησή μας στα υλικά πράγματα να μας κάνει να ενεργήσουμε όπως ο νεαρός που απέρριψε την πρόσκληση του Ιησού να διευρύνει την υπηρεσία του προς τον Θεό; (Διαβάστε Μάρκος 10:17-22) Πόσο καλύτερα είναι να διάγουμε απλή ζωή και να δαπανάμε τον πολύτιμο χρόνο και τις δυνάμεις μας κάνοντας το θέλημα του Θεού!

ΝΑ ΚΡΑΤΑΤΕ ΓΕΡΑ ΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΣΑΣ

17. Τι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε;

17 Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο και ότι πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι κάθε μέρα. (Αποκ. 12:17) Οι αδελφοί και οι αδελφές μας δεν μπορούν να κρατούν την ασπίδα της πίστης μας για λογαριασμό μας. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να την κρατάμε γερά.

18. Γιατί κρατούσαν γερά τις ασπίδες τους οι στρατιώτες στην αρχαιότητα;

18 Στους αρχαίους καιρούς, η γενναιότητα ενός στρατιώτη στον πόλεμο του απέφερε τιμή. Θα ντροπιαζόταν όμως αν επέστρεφε χωρίς την ασπίδα του. Ο Ρωμαίος ιστορικός Τάκιτος έγραψε: «Το να εγκαταλείψει κάποιος την ασπίδα του είναι το άκρον άωτον της ατίμωσης». Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι στρατιώτες φρόντιζαν να κρατούν γερά τις ασπίδες τους.

Μια αδελφή κρατάει γερά τη μεγάλη ασπίδα της πίστης της διαβάζοντας με προσευχή τον Λόγο του Θεού, παρακολουθώντας τακτικά τις συναθροίσεις και συμμετέχοντας πλήρως στη διακονία (Βλέπε παράγραφο 19)

19. Πώς μπορούμε να κρατάμε γερά την ασπίδα της πίστης μας;

19 Εμείς κρατάμε γερά την ασπίδα της πίστης μας αν παρακολουθούμε τακτικά τις συναθροίσεις και αν μιλάμε για το όνομα και τη Βασιλεία του Ιεχωβά σε άλλους. (Εβρ. 10:23-25) Επιπρόσθετα, διαβάζουμε με προσευχή τον Λόγο του Θεού κάθε μέρα και εφαρμόζουμε τις συμβουλές και τις οδηγίες του σε ό,τι κάνουμε. (2 Τιμ. 3:16, 17) Αν ενεργούμε έτσι, κανένα όπλο που χρησιμοποιεί ο Σατανάς εναντίον μας δεν θα μας προξενήσει μόνιμη βλάβη. (Ησ. 54:17) Η «μεγάλη ασπίδα της πίστης» μας θα μας προστατεύει. Θα μείνουμε σταθεροί, ώμο προς ώμο με τους αδελφούς και τις αδελφές μας. Και δεν θα κερδίζουμε απλώς τις καθημερινές μας μάχες​—θα έχουμε την τιμή να είμαστε με το μέρος του Ιησού όταν κερδίσει τον πόλεμο εναντίον του Σατανά και των ακολούθων του.​—Αποκ. 17:14· 20:10.

ΥΜΝΟΣ 118 «Δώσε μας Περισσότερη Πίστη»

^ παρ. 5 Οι στρατιώτες βασίζονταν στην ασπίδα τους για προστασία. Η πίστη μας λειτουργεί ως ασπίδα. Και όπως μια κυριολεκτική ασπίδα, έτσι και η πίστη μας χρειάζεται συντήρηση. Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς μπορούμε να διασφαλίζουμε ότι η «μεγάλη ασπίδα της πίστης» μας είναι σε καλή κατάσταση.

^ παρ. 58 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Όταν μεταδίδεται ένα ρεπορτάζ με αποστάτες που διαδίδουν ψέματα για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, μια οικογένεια Μαρτύρων κλείνει αμέσως την τηλεόραση.

^ παρ. 60 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Αργότερα, στην οικογενειακή λατρεία, ο πατέρας χρησιμοποιεί μια Βιβλική περικοπή για να ενισχύσει την πίστη της οικογένειας.