ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 45

Να Δείχνετε Όσια Αγάπη ο Ένας στον Άλλον

Να Δείχνετε Όσια Αγάπη ο Ένας στον Άλλον

«Να φέρεστε ο ένας στον άλλον με όσια αγάπη και έλεος».​—ΖΑΧ. 7:9.

ΥΜΝΟΣ 107 Το Θεϊκό Υπόδειγμα της Αγάπης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ *

1, 2. Ποιους βάσιμους λόγους έχουμε να δείχνουμε όσια αγάπη ο ένας στον άλλον;

 ΕΧΟΥΜΕ βάσιμους λόγους να δείχνουμε όσια αγάπη ο ένας στον άλλον. Ποιοι είναι μερικοί από αυτούς; Προσέξτε πώς απαντούν σε αυτή την ερώτηση οι ακόλουθες θεόπνευστες παροιμίες: «Μην αφήσεις την όσια αγάπη και την πιστότητα να σε εγκαταλείψουν. . . . Τότε θα βρεις εύνοια και καλή ενόραση ενώπιον Θεού και ανθρώπων». «Ο άνθρωπος όσιας αγάπης ωφελεί τον εαυτό του». «Όποιος επιδιώκει δικαιοσύνη και όσια αγάπη θα βρει ζωή».​—Παρ. 3:3, 4· 11:17, υποσ.· 21:21.

2 Αυτές οι παροιμίες αναφέρουν τρεις λόγους για τους οποίους πρέπει να δείχνουμε όσια αγάπη. Πρώτον, η όσια αγάπη μάς καθιστά πολύτιμους στα μάτια του Θεού. Δεύτερον, δείχνοντας όσια αγάπη, ωφελούμε τον εαυτό μας. Για παράδειγμα, σφυρηλατούμε διαρκείς φιλίες. Τρίτον, η εκδήλωση όσιας αγάπης οδηγεί σε μελλοντικές ευλογίες, περιλαμβανομένης και της αιώνιας ζωής. Έχουμε όντως βάσιμους λόγους να ακολουθούμε την υπενθύμιση του Ιεχωβά: «Να φέρεστε ο ένας στον άλλον με όσια αγάπη και έλεος».​—Ζαχ. 7:9.

3. Ποια ερωτήματα θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;

3 Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα. Σε ποιους πρέπει να δείχνουμε όσια αγάπη; Τι μαθαίνουμε για την εκδήλωση όσιας αγάπης από το βιβλίο της Ρουθ; Πώς μπορούμε να δείχνουμε όσια αγάπη σήμερα; Πώς ωφελούνται εκείνοι που δείχνουν όσια αγάπη;

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΟΣΙΑ ΑΓΑΠΗ;

4. Πώς μπορούμε να μιμούμαστε τον Ιεχωβά στην εκδήλωση όσιας αγάπης; (Μάρκος 10:29, 30)

4 Όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο, ο Ιεχωβά κρατάει την όσια αγάπη του​—τα διαρκή του αισθήματα στοργικής προσκόλλησης—​μόνο για εκείνους που τον αγαπούν και τον υπηρετούν. (Δαν. 9:4) Θέλουμε να είμαστε «μιμητές του Θεού, ως αγαπητά παιδιά». (Εφεσ. 5:1) Γι’ αυτό, επιθυμούμε να καλλιεργούμε θερμά αισθήματα​—μια βαθιά και διαρκή προσκόλληση—​για τους πνευματικούς αδελφούς και αδελφές μας.​—Διαβάστε Μάρκος 10:29, 30.

5, 6. Σε τι είδους σχέση μπορεί να αναφέρεται η λέξη «οσιότητα», ή αλλιώς «αφοσίωση»;

5 Σίγουρα θα συμφωνήσετε ότι όσο καλύτερα κατανοούμε τη σημασία της όσιας αγάπης τόσο πιο ικανοί θα είμαστε να την εκδηλώνουμε στους συλλάτρεις μας. Προκειμένου να κατανοήσουμε βαθύτερα τι είναι η όσια αγάπη, ας την αντιπαραβάλουμε με την οσιότητα, ή αλλιώς αφοσίωση. Εξετάστε ένα παράδειγμα.

 6 Κάποιος που εργάζεται για την ίδια εταιρία επί πολλά χρόνια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφοσιωμένος υπάλληλος. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια που εργάζεται στην εταιρία μπορεί να μην έχει γνωρίσει ποτέ κάποιον από τους διευθυντές. Μπορεί να μη συμφωνεί πάντοτε με την πολιτική αυτής της εταιρίας. Δεν αγαπάει την εταιρία, αλλά χαίρεται που έχει μια εργασία η οποία του εξασφαλίζει έναν μισθό. Θα εξακολουθήσει να εργάζεται εκεί μέχρι να συνταξιοδοτηθεί, εκτός και αν του προσφερθεί μια καλύτερη θέση κάπου αλλού.

7, 8. (α) Τι υποκινεί κάποιον να δείχνει όσια αγάπη; (β) Γιατί θα εξετάσουμε μερικές περικοπές από το βιβλίο της Ρουθ;

7 Η διαφορά ανάμεσα στην αφοσίωση, όπως την εξετάσαμε στην  παράγραφο 6, και στην όσια αγάπη είναι το κίνητρο του ατόμου. Στην Αγία Γραφή, ποιο είναι το προφανές κίνητρο για τις πράξεις της όσιας αγάπης του λαού του Θεού; Εκείνοι που έδειξαν όσια αγάπη το έκαναν αυτό, όχι επειδή έπρεπε, αλλά επειδή τους ωθούσε η καρδιά τους. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Δαβίδ. Η καρδιά του τον υποκινούσε να δείχνει όσια αγάπη στον αγαπημένο του φίλο τον Ιωνάθαν παρότι ο πατέρας του Ιωνάθαν ήθελε να τον σκοτώσει. Ο Δαβίδ συνέχισε να το κάνει αυτό χρόνια μετά τον θάνατο του Ιωνάθαν, όταν έδειξε όσια αγάπη στον γιο του Ιωνάθαν τον Μεφιβοσθέ.​—1 Σαμ. 20:9, 14, 15· 2 Σαμ. 4:4· 8:15· 9:1, 6, 7.

8 Μπορούμε να μάθουμε πολλά για την όσια αγάπη εξετάζοντας μερικές περικοπές από το Γραφικό βιβλίο της Ρουθ. Ποια διδάγματα για την όσια αγάπη μπορούμε να πάρουμε από τους πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου; Πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτά τα διδάγματα στην εκκλησία μας; *

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΣΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΡΟΥΘ;

9. Γιατί συμπέρανε η Ναομί ότι ο Ιεχωβά τής εναντιωνόταν;

9 Στο βιβλίο της Ρουθ, διαβάζουμε μια ιστορία για τη Ναομί, τη νύφη της τη Ρουθ και τον θεοφοβούμενο Βοόζ, ο οποίος ήταν συγγενής του συζύγου της Ναομί. Εξαιτίας μιας πείνας που έπληξε τον Ισραήλ, η Ναομί, ο σύζυγός της και οι δύο γιοι τους πήγαν να ζήσουν στον Μωάβ. Ενόσω βρίσκονταν εκεί, ο σύζυγός της πέθανε. Οι δύο γιοι της παντρεύτηκαν, αλλά δυστυχώς πέθαναν και εκείνοι. (Ρουθ 1:3-5· 2:1) Αυτά τα χτυπήματα βύθιζαν τη Ναομί ολοένα και περισσότερο στην απελπισία. Ένιωθε τόσο καταρρακωμένη από τον πόνο ώστε συμπέρανε ότι ο Ιεχωβά τής εναντιωνόταν. Δείτε πώς εξέφρασε τα αισθήματά της για τον Θεό: «Το χέρι του Ιεχωβά στράφηκε εναντίον μου». «Ο Παντοδύναμος με πίκρανε πολύ». Επίσης είπε: «Ο Ιεχωβά μού εναντιώθηκε και ο Παντοδύναμος έφερε πάνω μου συμφορά».​—Ρουθ 1:13, 20, 21.

10. Πώς αντέδρασε ο Ιεχωβά στα πικρά λόγια της Ναομί;

10 Πώς αντέδρασε ο Ιεχωβά στα πικρά λόγια της Ναομί; Δεν στράφηκε εναντίον της συντετριμμένης υπηρέτριάς του. Απεναντίας, της έδειξε συμπόνια. Ο Ιεχωβά κατανοεί ότι «η καταπίεση μπορεί να οδηγήσει τον σοφό σε παραλογισμό». (Εκκλ. 7:7) Η Ναομί όμως χρειαζόταν βοήθεια για να δει ότι ο Ιεχωβά βρισκόταν στο πλευρό της. Πώς τη βοήθησε ο Θεός; (1 Σαμ. 2:8) Υποκίνησε τη Ρουθ να πάρει την πρωτοβουλία και να δείξει όσια αγάπη στη Ναομί. Με προθυμία και τρυφερότητα, η Ρουθ βοήθησε την πεθερά της να ανακτήσει τη συναισθηματική και την πνευματική της ισορροπία. Τι μαθαίνουμε από το παράδειγμα της Ρουθ;

11. Γιατί προσπαθούν καλοσυνάτοι αδελφοί και αδελφές να βοηθήσουν εκείνους που περνούν στενοχώριες;

11 Η όσια αγάπη μάς υποκινεί να βοηθούμε εκείνους που περνούν στενοχώριες. Όπως η Ρουθ παρέμεινε στο πλευρό της Ναομί, έτσι και σήμερα καλοσυνάτοι αδελφοί και αδελφές παραμένουν πρόθυμα στο πλευρό απελπισμένων ή καταθλιμμένων ατόμων στην εκκλησία. Αγαπούν τους αδελφούς και τις αδελφές τους, και επιθυμούν να κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να τους βοηθήσουν. (Παρ. 12:25, υποσ.· 24:10) Αυτό βρίσκεται σε αρμονία με τη νουθεσία του αποστόλου Παύλου: «Να μιλάτε παρηγορητικά στους καταθλιμμένους, να υποστηρίζετε τους αδύναμους, να είστε μακρόθυμοι με όλους».​—1 Θεσ. 5:14.

Ακούγοντας προσεκτικά, μπορούμε να βοηθήσουμε έναν αποθαρρυμένο αδελφό ή αδελφή (Βλέπε παράγραφο 12)

12. Ποιος είναι συχνά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε έναν αποθαρρυμένο αδελφό ή αδελφή;

12 Συχνά, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσετε έναν αποθαρρυμένο αδελφό ή αδελφή είναι να τον ακούσετε προσεκτικά και να τον διαβεβαιώσετε για την αγάπη σας. Η καλοσυνάτη προσοχή που θα δείξετε σε ένα από τα πολύτιμα πρόβατα του Ιεχωβά δεν θα περάσει απαρατήρητη από τον Θεό μας. (Ψαλμ. 41:1) Το εδάφιο Παροιμίες 19:17 δηλώνει: «Αυτός που δείχνει εύνοια στον ασήμαντο δανείζει στον Ιεχωβά, και Εκείνος θα τον ανταμείψει για ό,τι κάνει».

Η Ρουθ προσκολλάται στην πεθερά της, τη Ναομί, ενώ η Ορφά επιστρέφει στον Μωάβ. Η Ρουθ λέει στη Ναομί: «Όπου πας εσύ θα πάω και εγώ» (Βλέπε παράγραφο 13)

13. Πώς ενήργησε η Ρουθ διαφορετικά από την Ορφά, και γιατί ήταν η απόφασή της πράξη όσιας αγάπης; (Βλέπε εικόνα εξωφύλλου.)

13 Κατανοούμε ακόμα καλύτερα τι είναι η όσια αγάπη εξετάζοντας αυτό που συνέβη στη Ναομί μετά τον θάνατο του συζύγου της και των δύο γιων της. Όταν η Ναομί έμαθε ότι «ο Ιεχωβά είχε στρέψει την προσοχή του στον λαό του δίνοντάς του τροφή», αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα της. (Ρουθ 1:6) Και οι δύο της νύφες ξεκίνησαν να πάνε μαζί της. Καθ’ οδόν όμως, η Ναομί τρεις φορές τις πρότρεψε να γυρίσουν στον Μωάβ. Τι έγινε τελικά; Διαβάζουμε: «Η Ορφά φίλησε την πεθερά της και έφυγε. Η Ρουθ όμως προσκολλήθηκε σε αυτήν». (Ρουθ 1:7-14) Επιλέγοντας να επιστρέψει, η Ορφά ακολούθησε τη συμβουλή της Ναομί κάνοντας το αναμενόμενο. Η Ρουθ όμως έκανε κάτι παραπάνω. Είχε και αυτή το ελεύθερο να φύγει, αλλά από όσια αγάπη αποφάσισε να μείνει και να βοηθήσει την πεθερά της που βρισκόταν σε ανάγκη. (Ρουθ 1:16, 17) Η Ρουθ επέλεξε να προσκολληθεί στη Ναομί, όχι επειδή έπρεπε, αλλά επειδή το ήθελε. Η απόφασή της ήταν πράξη αληθινής όσιας αγάπης. Ποιο δίδαγμα περιέχει αυτή η αφήγηση;

14. (α) Τι επιλέγουν να κάνουν στοργικοί αδελφοί και αδελφές σήμερα; (β) Σύμφωνα με το εδάφιο Εβραίους 13:16, ποιες θυσίες ευαρεστούν τον Θεό;

14 Η όσια αγάπη προχωρεί πέρα από το αναμενόμενο. Όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα πολλοί αδελφοί και αδελφές μας επιλέγουν να δείξουν όσια αγάπη στους ομοπίστους τους, ακόμα και σε κάποιους τους οποίους δεν γνωρίζουν προσωπικά. Για παράδειγμα, όταν ακούν ότι έχει συμβεί κάποια φυσική καταστροφή, θέλουν αμέσως να μάθουν πώς μπορούν να βοηθήσουν. Όταν κάποιος στην εκκλησία αντιμετωπίζει αντιξοότητες, δεν διστάζουν να πάρουν την πρωτοβουλία και να βοηθήσουν με πρακτικούς τρόπους. Σαν τους Μακεδόνες του πρώτου αιώνα, κάνουν περισσότερα από το αναμενόμενο. Κάνουν προσωπικές θυσίες, δίνοντας «ακόμη και πέρα από τις δυνατότητές τους» προκειμένου να βοηθήσουν τους αδελφούς τους που βρίσκονται σε δυσχερή θέση. (2 Κορ. 8:3) Ασφαλώς, ο Ιεχωβά ευαρεστείται με ένα τέτοιο στοργικό πνεύμα!​—Διαβάστε Εβραίους 13:16.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΟΣΙΑ ΑΓΑΠΗ ΣΗΜΕΡΑ;

15, 16. Πώς έδειξε η Ρουθ επιμονή;

15 Μπορούμε να πάρουμε αρκετά εξαιρετικά διδάγματα εξετάζοντας το πώς βοήθησε η Ρουθ τη Ναομί. Ας δούμε μερικά.

16 Να δείχνετε επιμονή. Όταν η Ρουθ προσφέρθηκε να συνοδεύσει την πεθερά της στον Ιούδα, η Ναομί αρχικά αρνήθηκε. Αλλά η Ρουθ δεν το έβαλε κάτω. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; «Όταν η Ναομί είδε ότι η Ρουθ επέμενε να πάει μαζί της, δεν ξαναδοκίμασε να τη μεταπείσει».​—Ρουθ 1:15-18.

17. Τι θα μας βοηθήσει να μην εγκαταλείπουμε εύκολα τις προσπάθειες;

17 Εφαρμογή: Χρειάζεται υπομονή για να βοηθούμε εκείνους που είναι καταθλιμμένοι, αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες. Μια αδελφή που αντιμετωπίζει δυσκολίες μπορεί αρχικά να αρνηθεί τη βοήθειά μας. * Αλλά η όσια αγάπη θα μας υποκινήσει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να παραμείνουμε στο πλευρό της. (Γαλ. 6:2) Ελπίζουμε ότι τελικά θα δεχτεί το χέρι βοήθειας που της προσφέρουμε ώστε να βγει από την απόγνωση.

18. Τι πρέπει να ήταν οδυνηρό για τη Ρουθ;

18 Μην το παίρνετε προσωπικά. Όταν η Ναομί και η Ρουθ έφτασαν στη Βηθλεέμ, η Ναομί συνάντησε τις παλιές της γειτόνισσες και τους είπε: «Ήμουν γεμάτη όταν έφυγα, αλλά ο Ιεχωβά με έκανε να επιστρέψω με άδεια χέρια». (Ρουθ 1:21) Φανταστείτε πώς πρέπει να ένιωσε η Ρουθ ακούγοντας τη Ναομί να λέει αυτό το πράγμα! Η Ρουθ είχε κάνει το παν για να τη βοηθήσει. Είχε κλάψει μαζί της, την είχε παρηγορήσει και είχε περπατήσει μαζί της μέρες ολόκληρες. Παρ’ όλα αυτά, η Ναομί είπε: «Ο Ιεχωβά με έκανε να επιστρέψω με άδεια χέρια». Με αυτά τα λόγια, η Ναομί ούτε που αναγνώρισε την υποστήριξη της Ρουθ, η οποία στεκόταν δίπλα της. Πόσο οδυνηρό πρέπει να ήταν αυτό για τη Ρουθ! Παρ’ όλα αυτά, εκείνη παρέμεινε στο πλευρό της Ναομί.

19. Τι θα μας βοηθήσει να προσκολληθούμε σε κάποιον που περνάει στενοχώριες;

19 Εφαρμογή: Σήμερα, μια αδελφή που περνάει στενοχώριες μπορεί αρχικά να πει κάτι που θα μας πληγώσει​—παρ’ όλες τις προσπάθειές μας να τη βοηθήσουμε. Αλλά προσπαθούμε να μην το πάρουμε προσωπικά. Παραμένουμε στο πλευρό της αδελφής μας που βρίσκεται σε ανάγκη και ζητάμε από τον Ιεχωβά να μας βοηθήσει να βρούμε κάποιον τρόπο για να την παρηγορήσουμε.​—Παρ. 17:17.

Πώς μπορούν οι Χριστιανοί πρεσβύτεροι σήμερα να μιμούνται τον Βοόζ; (Βλέπε παραγράφους 20, 21)

20. Τι έδωσε στη Ρουθ τη δύναμη να συνεχίσει;

20 Να δίνετε ενθάρρυνση στην κατάλληλη στιγμή. Η Ρουθ είχε δείξει όσια αγάπη στη Ναομί, αλλά τώρα χρειαζόταν και η ίδια ενθάρρυνση. Ο Ιεχωβά υποκίνησε τον Βοόζ να την ενθαρρύνει. Ο Βοόζ είπε στη Ρουθ: «Εύχομαι να σε ανταμείψει ο Ιεχωβά για όσα έκανες και να σου δοθεί τέλειος μισθός από τον Ιεχωβά τον Θεό του Ισραήλ, κάτω από τις φτερούγες του οποίου ήρθες να ζητήσεις καταφύγιο». Αυτά τα εγκάρδια λόγια άγγιξαν βαθιά τη Ρουθ, και με τη σειρά της είπε στον Βοόζ: «Με παρηγόρησες και μίλησες καθησυχαστικά στην υπηρέτριά σου». (Ρουθ 2:12, 13) Τα λόγια που είπε ο Βοόζ ακριβώς στην κατάλληλη στιγμή έδωσαν στη Ρουθ τη δύναμη να συνεχίσει.

21. Όπως περιγράφεται στα εδάφια Ησαΐας 32:1, 2, τι προσφέρουν οι στοργικοί πρεσβύτεροι;

21 Εφαρμογή: Εκείνοι που δείχνουν όσια αγάπη στους άλλους χρειάζονται μερικές φορές και οι ίδιοι ενθάρρυνση. Όπως ο Βοόζ διαβεβαίωσε τη Ρουθ ότι η καλοσύνη της δεν είχε περάσει απαρατήρητη, έτσι και οι παρατηρητικοί πρεσβύτεροι σήμερα αναγνωρίζουν με ευγνωμοσύνη τη βοήθεια που προσφέρουν στοργικοί αδελφοί και αδελφές. Αυτός ο θερμός έπαινος στην κατάλληλη στιγμή δίνει στους αδελφούς και στις αδελφές τη δύναμη να συνεχίσουν.​—Διαβάστε Ησαΐας 32:1, 2.

ΠΩΣ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΣΙΑ ΑΓΑΠΗ;

22, 23. Πώς άλλαξε η στάση της Ναομί, και γιατί; (Ψαλμός 136:23, 26)

22 Έπειτα από κάποιο διάστημα, ο Βοόζ πρόσφερε με γενναιοδωρία μια ποσότητα τροφίμων στη Ρουθ και στη Ναομί. (Ρουθ 2:14-18) Ποια ήταν η αντίδραση της Ναομί στη γενναιοδωρία του Βοόζ; Είπε: «Ας τον ευλογεί ο Ιεχωβά, ο οποίος δεν έπαψε να δείχνει όσια αγάπη προς τους ζωντανούς και τους νεκρούς». (Ρουθ 2:20α) Πόσο είχε αλλάξει η στάση της Ναομί! Προηγουμένως, κραύγασε με πόνο: «Ο Ιεχωβά μού εναντιώθηκε», αλλά τώρα είπε με χαρά: «Ο Ιεχωβά . . . δεν έπαψε να δείχνει όσια αγάπη». Τι μπορεί να συνέβαλε σε αυτή την αλλαγή;

23 Η Ναομί άρχισε τελικά να βλέπει το χέρι του Ιεχωβά στη ζωή της. Ο Ιεχωβά είχε χρησιμοποιήσει τη Ρουθ για να τη στηρίξει στο ταξίδι προς τον Ιούδα. (Ρουθ 1:16) Η Ναομί είδε επίσης το χέρι του Ιεχωβά όταν ο Βοόζ, ένας από τους «εξαγοραστές» τους, έκανε στοργικά γενναιόδωρες προμήθειες για τις δύο γυναίκες. * (Ρουθ 2:19, 20β) “Τώρα καταλαβαίνω”, πρέπει να σκέφτηκε, “ότι ο Ιεχωβά ποτέ δεν με εγκατέλειψε. Ήταν μαζί μου όλο αυτόν τον καιρό!” (Διαβάστε Ψαλμός 136:23, 26) Πόσο ευγνώμων πρέπει να ένιωθε η Ναομί που η Ρουθ και ο Βοόζ δεν την εγκατέλειψαν! Μπορούμε να φανταστούμε πόσο θα χαίρονταν και οι τρεις τους με αυτή τη θαυμάσια κατάληξη.

24. Γιατί πρέπει να δείχνουμε όσια αγάπη στους ομοπίστους μας;

24 Τι μάθαμε για την όσια αγάπη από το βιβλίο της Ρουθ; Η όσια αγάπη μάς υποκινεί να μην εγκαταλείπουμε εύκολα τις προσπάθειες να βοηθήσουμε αδελφούς και αδελφές που περνούν στενοχώριες. Μας υποκινεί επίσης να κάνουμε θυσίες για να τους βοηθήσουμε. Οι πρεσβύτεροι χρειάζεται να δίνουν θερμή ενθάρρυνση στην κατάλληλη στιγμή σε αυτούς που δείχνουν όσια αγάπη σε άλλους. Όταν βλέπουμε εκείνους που βρίσκονται σε ανάγκη να ανακτούν την πνευματική τους δύναμη, ξεχειλίζουμε από χαρά. (Πράξ. 20:35) Αλλά γιατί πρωτίστως δείχνουμε όσια αγάπη; Επειδή θέλουμε να μιμούμαστε και να ευαρεστούμε τον Ιεχωβά, ο οποίος είναι «γεμάτος όσια αγάπη».​—Έξοδ. 34:6· Ψαλμ. 33:22.

ΥΜΝΟΣ 130 Να Είστε Συγχωρητικοί

^ παρ. 5 Ο Ιεχωβά θέλει να δείχνουμε όσια αγάπη στους αδελφούς και στις αδελφές μας στην εκκλησία. Μπορούμε να βαθύνουμε την κατανόησή μας για το τι είναι η όσια αγάπη εξετάζοντας πώς εκδήλωσαν αυτή την ιδιότητα κάποιοι υπηρέτες του Θεού στο παρελθόν. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τι μπορούμε να μάθουμε από το παράδειγμα της Ρουθ, της Ναομί και του Βοόζ.

^ παρ. 8 Προκειμένου να ωφεληθείτε πλήρως από αυτό το άρθρο, σας παροτρύνουμε να διαβάσετε μόνοι σας τα κεφάλαια 1 και 2 του βιβλίου της Ρουθ.

^ παρ. 17 Επειδή εξετάζουμε το παράδειγμα της Ναομί, αναφερόμαστε σε αδελφές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Αλλά τα διδάγματα αυτού του άρθρου εφαρμόζονται εξίσου και σε αδελφούς.

^ παρ. 23 Για περισσότερες πληροφορίες ως προς τον ρόλο του Βοόζ ως εξαγοραστή, βλέπε το άρθρο «Να Μιμείστε την Πίστη Τους​—“Έξοχη Γυναίκα”» στη Σκοπιά 1 Οκτωβρίου 2012, σελ. 20.