ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 46

Νιόπαντρα Ζευγάρια​—Οικοδομήστε τη Ζωή σας Γύρω από την Υπηρεσία του Ιεχωβά

Νιόπαντρα Ζευγάρια​—Οικοδομήστε τη Ζωή σας Γύρω από την Υπηρεσία του Ιεχωβά

«Ο Ιεχωβά είναι η ισχύς μου . . . Σε αυτόν εμπιστεύεται η καρδιά μου».​—ΨΑΛΜ. 28:7.

ΥΜΝΟΣ 131 «Αυτό που ο Θεός Συνέζευξε»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ *

1, 2. (α) Γιατί πρέπει τα νιόπαντρα ζευγάρια να εμπιστεύονται στον Ιεχωβά; (Ψαλμός 37:3, 4) (β) Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;

 ΜΗΠΩΣ ετοιμάζεστε να παντρευτείτε; Μήπως είστε νιόπαντροι; Αν ναι, τότε αναμφίβολα ανυπομονείτε να απολαύσετε τη ζωή μαζί με το άτομο που αγαπάτε τόσο βαθιά. Βέβαια, ο έγγαμος βίος έχει και τις προκλήσεις του, ενώ πρέπει να παρθούν και σημαντικές αποφάσεις. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε αυτές τις προκλήσεις και τις αποφάσεις θα επηρεάσει την ευτυχία και των δυο σας για πολλά χρόνια. Αν στηριχτείτε στον Ιεχωβά, θα πάρετε σοφές αποφάσεις, ο γάμος σας θα γίνει ισχυρότερος και εσείς θα είστε πιο ευτυχισμένοι. Αν δεν λάβετε υπόψη τον τρόπο σκέψης του Θεού, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε προβλήματα που θα δημιουργήσουν ένταση στον γάμο σας, οδηγώντας σας στη δυστυχία.​—Διαβάστε Ψαλμός 37:3, 4.

2 Αν και αυτό το άρθρο απευθύνεται στα νιόπαντρα ζευγάρια, θα αναφερθεί σε προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν όλα τα αντρόγυνα. Θα τονίσει τι μπορούμε να μάθουμε από το παράδειγμα κάποιων πιστών αντρών και γυναικών που αναφέρονται στη Γραφή. Αυτά τα Βιβλικά παραδείγματα μας δίνουν διδάγματα που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε διάφορους τομείς της ζωής, μεταξύ άλλων και στον γάμο. Θα δούμε επίσης τι μαθαίνουμε από τις εμπειρίες κάποιων σύγχρονων ζευγαριών.

ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΝΙΟΠΑΝΤΡΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ;

Ποιες αποφάσεις μπορεί να εμποδίσουν τους νιόπαντρους να επεκτείνουν την υπηρεσία τους στον Ιεχωβά; (Βλέπε παραγράφους 3, 4)

3, 4. Ποιες προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν τα νιόπαντρα ζευγάρια;

3 Μερικοί ίσως προτρέπουν ένα νιόπαντρο ζευγάρι να ζήσει τη λεγόμενη φυσιολογική ζωή. Για παράδειγμα, γονείς και άλλοι συγγενείς ίσως πιέζουν ένα ζευγάρι να αρχίσει να κάνει παιδιά το συντομότερο. Ή ίσως καλοπροαίρετοι φίλοι και συγγενείς προτρέπουν τους νιόπαντρους να αγοράσουν σπίτι και να το γεμίσουν με ωραία πράγματα.

4 Αν ένα ζευγάρι δεν προσέχει, μπορεί να πάρει αποφάσεις που θα του δημιουργήσουν δυσβάσταχτα χρέη. Τότε πιθανότατα θα πρέπει να δουλεύουν και οι δύο σύζυγοι πολλές ώρες για να αποπληρώσουν αυτά τα χρέη. Η εργασία ίσως αρχίσει να διεκδικεί τον χρόνο που θα έπρεπε να αφιερώνουν στην προσωπική μελέτη της Γραφής, στην οικογενειακή λατρεία και στη διακονία. Μπορεί μάλιστα να χάνουν συναθροίσεις προκειμένου να κάνουν υπερωρίες για να βγάλουν επιπλέον χρήματα ή για να μπορέσουν να κρατήσουν τη δουλειά τους. Ως αποτέλεσμα, χάνουν συναρπαστικές ευκαιρίες να επεκτείνουν την υπηρεσία τους στον Ιεχωβά.

5. Τι μαθαίνετε από το παράδειγμα του Κλάους και της Μαρίσα;

5 Η πείρα έχει δείξει ότι το να εστιάζουμε τη ζωή μας στην απόκτηση υλικών πραγμάτων δεν οδηγεί στην ευτυχία. Προσέξτε τι έμαθαν σε σχέση με αυτό ο Κλάους και η Μαρίσα. * Στην αρχή του έγγαμου βίου τους, δούλευαν και οι δύο με πλήρες ωράριο ώστε να μπορούν να ζουν άνετα. Κατά βάθος όμως δεν ένιωθαν ικανοποιημένοι. Ο Κλάους παραδέχεται: «Από υλική άποψη, είχαμε ό,τι χρειαζόμασταν και με το παραπάνω, αλλά δεν είχαμε πνευματικούς στόχους. Για να είμαι ειλικρινής, η ζωή μας ήταν περίπλοκη και γεμάτη άγχος». Ίσως και εσείς να έχετε παρατηρήσει ότι εστιάζοντας στην απόκτηση υλικών πραγμάτων δεν έχετε βρει ικανοποίηση. Αν είναι έτσι, μην απογοητεύεστε. Μπορείτε να ωφεληθείτε εξετάζοντας το καλό παράδειγμα άλλων. Πρώτα, ας δούμε τι μπορεί να μάθει ένας σύζυγος από το παράδειγμα του βασιλιά Ιωσαφάτ.

ΣΑΝ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΙΩΣΑΦΑΤ, ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΣΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ

6. Σε αρμονία με τη συμβουλή των εδαφίων Παροιμίες 3:5, 6, πώς χειρίστηκε ο βασιλιάς Ιωσαφάτ μια σοβαρή πρόκληση;

6 Σύζυγοι, μήπως κάποιες φορές νιώθετε ότι σας καταβάλλουν οι ευθύνες σας; Αν ναι, μπορείτε να ωφεληθείτε από το παράδειγμα του βασιλιά Ιωσαφάτ. Ως βασιλιάς, ο Ιωσαφάτ ήταν υπεύθυνος για την ευημερία ολόκληρου του έθνους! Πώς χειρίστηκε εκείνη την απαιτητική ευθύνη; Έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατεύει αυτούς που ήταν υπό τη φροντίδα του. Οχύρωσε τις πόλεις του Ιούδα και συγκέντρωσε μια ισχυρή δύναμη που αποτελούνταν από 1.160.000 και πλέον στρατιώτες. (2 Χρον. 17:12-19) Αργότερα, ο Ιωσαφάτ αντιμετώπισε μια σοβαρή πρόκληση. Ένα μεγάλο στράτευμα Αμμωνιτών, Μωαβιτών και κατοίκων της ορεινής περιοχής του Σηείρ απείλησε εκείνον, την οικογένειά του και τον λαό του. (2 Χρον. 20:1, 2) Τι έκανε ο Ιωσαφάτ; Στράφηκε στον Ιεχωβά για βοήθεια και δύναμη. Αυτό ήταν σε αρμονία με τη σοφή συμβουλή των εδαφίων Παροιμίες 3:5, 6. (Διαβάστε) Η ταπεινή προσευχή του Ιωσαφάτ, η οποία είναι καταγραμμένη στα εδάφια 2 Χρονικών 20:5-12, φανερώνει πόσο εμπιστευόταν στον στοργικό ουράνιο Πατέρα του. Πώς απάντησε ο Ιεχωβά στην προσευχή του;

7. Πώς απάντησε ο Ιεχωβά στην προσευχή του Ιωσαφάτ;

7 Ο Ιεχωβά μίλησε στον Ιωσαφάτ μέσω ενός Λευίτη, του Ιααζιήλ. Ο Ιεχωβά είπε: «Πάρτε τη θέση σας, σταθείτε και δείτε τη σωτηρία του Ιεχωβά για λογαριασμό σας». (2 Χρον. 20:13-17) Ασφαλώς, αυτός δεν είναι ο συνηθισμένος τρόπος για να δοθεί μια μάχη! Ωστόσο, εκείνες οι οδηγίες δεν προέρχονταν από ανθρώπινη πηγή, αλλά από τον Ιεχωβά. Με πλήρη εμπιστοσύνη στον Θεό του, ο Ιωσαφάτ έκανε αυτό που του ειπώθηκε. Όταν εκείνος και ο λαός βγήκαν να συναντήσουν τον εχθρό, έβαλε στην εμπροσθοφυλακή, όχι τους πιο ικανούς στρατιώτες, αλλά τους άοπλους υμνωδούς. Ο Ιεχωβά δεν απογοήτευσε τον Ιωσαφάτ. Κατατρόπωσε το εχθρικό στράτευμα.​—2 Χρον. 20:18-23.

Τα νιόπαντρα ζευγάρια μπορούν να οικοδομήσουν τη ζωή τους γύρω από την υπηρεσία του Ιεχωβά με το να προσεύχονται και να μελετούν τον Λόγο του (Βλέπε παραγράφους 8, 10)

8. Τι μπορεί να μάθει ένας σύζυγος από το παράδειγμα του Ιωσαφάτ;

8 Σύζυγοι, μπορείτε να μάθετε από το παράδειγμα του Ιωσαφάτ. Είστε υπεύθυνοι για την ευημερία της οικογένειάς σας, και γι’ αυτό εργάζεστε σκληρά ώστε να προστατεύετε και να συντηρείτε την οικογένειά σας. Όταν αντιμετωπίζετε προκλήσεις, ίσως νιώθετε ότι έχετε τη δυνατότητα να τις χειριστείτε μόνοι σας. Εντούτοις, να αντιστέκεστε στην τάση να στηρίζεστε στη δική σας δύναμη. Απεναντίας, να ζητάτε τη βοήθεια του Ιεχωβά στις προσωπικές σας προσευχές. Επιπρόσθετα, να προσεύχεστε ένθερμα μαζί με τη σύζυγό σας. Να επιζητείτε την κατεύθυνση του Ιεχωβά μελετώντας τη Γραφή και τις εκδόσεις που παρέχει η οργάνωση του Θεού, και να εφαρμόζετε τις συμβουλές που βρίσκετε. Κάποιοι ίσως να μη συμφωνούν με τις αποφάσεις που παίρνετε με βάση τη Γραφή και μπορεί μάλιστα να σας λένε ότι ενεργείτε ανόητα. Ίσως λένε ότι τα χρήματα και τα πράγματα που αγοράζονται με αυτά θα αποτελέσουν την καλύτερη προστασία για την οικογένειά σας. Αλλά να θυμάστε το παράδειγμα του Ιωσαφάτ. Εκείνος εμπιστεύτηκε στον Ιεχωβά και το απέδειξε αυτό με τις πράξεις του. Ο Ιεχωβά δεν εγκατέλειψε εκείνον τον όσιο άντρα και δεν θα εγκαταλείψει ούτε εσάς. (Ψαλμ. 37:28· Εβρ. 13:5) Τι μπορούν να κάνουν τα ζευγάρια ώστε να διασφαλίσουν ότι η κοινή τους ζωή θα είναι γεμάτη ανταμοιβές;

ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΣΑΪΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ, ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΕΙΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

9. Τι μπορούμε να πούμε για τον προφήτη Ησαΐα και τη σύζυγό του;

9 Ο προφήτης Ησαΐας και η σύζυγός του έκαναν επίκεντρο της ζωής τους την υπηρεσία του Ιεχωβά. Ο Ησαΐας ήταν προφήτης, και είναι πολύ πιθανό ότι η σύζυγός του είχε δικούς της προφητικούς διορισμούς, εφόσον αποκαλείται “η προφήτισσα”. (Ησ. 8:1-4) Ως αντρόγυνο, ο Ησαΐας και η σύζυγός του προφανώς ήταν προσηλωμένοι στη λατρεία του Ιεχωβά. Τι έξοχο παράδειγμα έθεσαν για τα σημερινά αντρόγυνα!

10. Πώς βοηθάει η μελέτη των Βιβλικών προφητειών τα αντρόγυνα να είναι αποφασισμένα να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τον Ιεχωβά;

10 Τα αντρόγυνα σήμερα μπορούν να οικοδομούν τη ζωή τους γύρω από την υπηρεσία του Ιεχωβά κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους στην υπηρεσία του. Μπορούν να ενισχύουν την εμπιστοσύνη τους στον Ιεχωβά μελετώντας μαζί Βιβλικές προφητείες και βλέποντας πώς αυτές εκπληρώνονται πάντοτε. * (Τίτο 1:2) Μπορούν να κάνουν στοχασμούς γύρω από το πώς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην εκπλήρωση ορισμένων Βιβλικών προφητειών. Για παράδειγμα, μπορούν να συμμετάσχουν στην εκπλήρωση της προφητείας του Ιησού ότι τα καλά νέα θα κηρυχτούν σε όλη τη γη προτού έρθει το τέλος. (Ματθ. 24:14) Όσο πιο βέβαιο είναι ένα αντρόγυνο ότι οι Βιβλικές προφητείες εκπληρώνονται, τόσο πιο αποφασισμένο θα είναι να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα για τον Ιεχωβά.

ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΙΣΚΙΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΥΛΑ, ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ

11. Τι κατάφεραν να κάνουν η Πρίσκιλλα και ο Ακύλας, και γιατί;

11 Τα νεαρά αντρόγυνα μπορούν να διδαχτούν από την Πρίσκιλλα και τον Ακύλα, ένα αντρόγυνο Ιουδαίων που ζούσαν στη Ρώμη. Είχαν ακούσει τα καλά νέα για τον Ιησού και είχαν γίνει Χριστιανοί. Αναμφίβολα, ήταν ικανοποιημένοι με τις περιστάσεις τους. Ωστόσο, η ζωή τους πήρε μια απρόσμενη τροπή όταν ο αυτοκράτορας Κλαύδιος διέταξε όλους τους Ιουδαίους να φύγουν από τη Ρώμη. Σκεφτείτε τι σήμαινε αυτό για τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα. Θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το οικείο τους περιβάλλον, να στήσουν καινούριο σπιτικό και να ξαναρχίσουν να εργάζονται ως σκηνοποιοί σε καινούριο τόπο. Θα τους έκανε αυτή η αναποδιά να βάλουν στο περιθώριο τα συμφέροντα της Βασιλείας; Πιθανότατα ξέρετε την απάντηση. Όταν εγκαταστάθηκαν στην Κόρινθο, ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα συνταυτίστηκαν με την τοπική εκκλησία και συνεργάστηκαν με τον απόστολο Παύλο ενισχύοντας τους αδελφούς εκεί. Αργότερα, μετακόμισαν σε άλλες πόλεις όπου υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη για κήρυκες. (Πράξ. 18:18-21· Ρωμ. 16:3-5) Τι πλούσια και γεμάτη ανταμοιβές ζωή πρέπει να απόλαυσαν μαζί!

12. Γιατί πρέπει ένα αντρόγυνο να θέτει πνευματικούς στόχους;

12 Τα σύγχρονα αντρόγυνα μπορούν να μιμούνται την Πρίσκιλλα και τον Ακύλα βάζοντας τα συμφέροντα της Βασιλείας στην πρώτη θέση. Η καλύτερη στιγμή για να συζητήσει ένα ζευγάρι σχετικά με τους στόχους του στη ζωή είναι στη διάρκεια της στενής γνωριμίας. Όταν οι δυο τους παίρνουν αποφάσεις μαζί και αγωνίζονται να πετύχουν κοινούς πνευματικούς στόχους, έχουν περισσότερες ευκαιρίες να δουν το πνεύμα του Ιεχωβά να επενεργεί στη ζωή τους. (Εκκλ. 4:9, 12) Προσέξτε την εμπειρία του Ράσελ και της Ελίζαμπεθ. Ο Ράσελ λέει: «Στη διάρκεια της στενής γνωριμίας μας, συζητήσαμε συγκεκριμένα για τους πνευματικούς μας στόχους». Η Ελίζαμπεθ λέει: «Κάναμε αυτή τη συζήτηση έτσι ώστε, όταν αργότερα θα χρειαζόταν να πάρουμε διάφορες αποφάσεις, να είμαστε βέβαιοι ότι οι επιλογές μας δεν θα μας εμποδίσουν να πετύχουμε αυτούς τους στόχους». Οι περιστάσεις τους τούς επέτρεψαν να μετακομίσουν στη Μικρονησία για να υπηρετήσουν εκεί όπου η ανάγκη για ευαγγελιζομένους ήταν μεγαλύτερη.

Τα νιόπαντρα ζευγάρια μπορούν να οικοδομήσουν τη ζωή τους γύρω από την υπηρεσία του Ιεχωβά με το να θέτουν πνευματικούς στόχους (Βλέπε παράγραφο 13)

13. Σύμφωνα με το εδάφιο Ψαλμός 28:7, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά;

13 Σαν τον Ράσελ και την Ελίζαμπεθ, πολλά ζευγάρια έχουν αποφασίσει να μείνουν απαλλαγμένα από άλλες δεσμεύσεις ώστε να αφιερώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στο έργο κηρύγματος και διδασκαλίας. Αν οι δύο σύζυγοι θέσουν αξιόλογους στόχους στην υπηρεσία του Ιεχωβά και κατόπιν συνεργαστούν για να τους πετύχουν, θα προκύψουν πολύ καλά αποτελέσματα. Θα δουν πώς τους φροντίζει ο Ιεχωβά, η εμπιστοσύνη τους σε εκείνον θα αυξηθεί και θα βρουν γνήσια ευτυχία.​—Διαβάστε Ψαλμός 28:7.

ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ, ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΣΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

14. Πώς έδειξε ο απόστολος Πέτρος και η σύζυγός του ότι εμπιστεύονταν στην υπόσχεση που βρίσκεται στα εδάφια Ματθαίος 6:25, 31-34;

14 Τα αντρόγυνα μπορούν επίσης να διδαχτούν από το παράδειγμα του αποστόλου Πέτρου και της συζύγου του. Περίπου έξι μήνες με έναν χρόνο μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Ιησού, ο απόστολος Πέτρος χρειάστηκε να πάρει μια σημαντική απόφαση. Ο Πέτρος έβγαζε τα προς το ζην από την αλιεία. Όταν λοιπόν ο Ιησούς τον προσκάλεσε να τον ακολουθεί ολοχρόνια, ο Πέτρος έπρεπε να λάβει υπόψη του την οικογενειακή του κατάσταση. (Λουκ. 5:1-11) Επέλεξε να συνοδεύει τον Ιησού στο έργο κηρύγματος. Η επιλογή του ήταν σοφή! Και έχουμε βάσιμους λόγους να συμπεράνουμε ότι η σύζυγος του Πέτρου υποστήριξε την απόφασή του. Η Γραφή δείχνει ότι, μετά την ανάσταση του Ιησού, εκείνη ταξίδευε μαζί με τον Πέτρο τουλάχιστον κάποιες φορές. (1 Κορ. 9:5) Αναμφίβολα, το παράδειγμά της ως Χριστιανής συζύγου έδωσε στον Πέτρο την παρρησία να καταγράψει θεόπνευστες συμβουλές για τους Χριστιανούς συζύγους, άντρες και γυναίκες. (1 Πέτρ. 3:1-7) Προφανώς, τόσο ο Πέτρος όσο και η σύζυγός του εμπιστεύονταν στην υπόσχεση του Ιεχωβά ότι θα τους παρείχε τα αναγκαία αν έβαζαν τη Βασιλεία στην πρώτη θέση στη ζωή τους.​—Διαβάστε Ματθαίος 6:25, 31-34.

15. Τι μαθαίνετε από την εμπειρία του Τιάγκου και της Έστερ;

15 Αν είστε παντρεμένοι εδώ και κάποια χρόνια, πώς μπορείτε να συνεχίσετε να καλλιεργείτε την επιθυμία να επεκτείνετε τη διακονία σας; Ένας τρόπος είναι με το να μαθαίνετε από τις εμπειρίες άλλων ζευγαριών. Λόγου χάρη, μπορείτε να διαβάσετε τη σειρά άρθρων «Πρόσφεραν Πρόθυμα τον Εαυτό Τους». Τέτοια άρθρα βοήθησαν τον Τιάγκου και την Έστερ, ένα αντρόγυνο από τη Βραζιλία, να αναπτύξουν την ισχυρή επιθυμία να υπηρετήσουν εκεί όπου η ανάγκη είναι μεγαλύτερη. Ο Τιάγκου εξηγεί: «Καθώς διαβάζαμε εμπειρίες για το πώς βοήθησε ο Ιεχωβά υπηρέτες του στους σύγχρονους καιρούς, θέλαμε και εμείς να νιώσουμε το χέρι του Ιεχωβά να μας καθοδηγεί και να μας φροντίζει». Τελικά, μετακόμισαν στην Παραγουάη, όπου υπηρετούν στον πορτογαλόφωνο αγρό από το 2014. Η Έστερ λέει: «Ένα εδάφιο που αγαπάμε και οι δυο πάρα πολύ είναι το Εφεσίους 3:20. Ξανά και ξανά, έχουμε δει αυτά τα λόγια να βγαίνουν αληθινά καθώς υπηρετούμε τον Ιεχωβά». Σε εκείνη την επιστολή προς τους Εφεσίους, ο Παύλος υποσχέθηκε ότι ο Ιεχωβά θα μας δίνει πολύ περισσότερα από όσα ζητάμε. Πόσο αληθινή είναι αυτή η υπόσχεση!

Τα νιόπαντρα ζευγάρια μπορούν να οικοδομήσουν τη ζωή τους γύρω από την υπηρεσία του Ιεχωβά με το να ζητούν συμβουλές από ώριμα άτομα (Βλέπε παράγραφο 16)

16. Από ποιους μπορούν να ζητήσουν συμβουλές τα νεαρά αντρόγυνα όταν αξιολογούν τους στόχους τους στη ζωή;

16 Τα νεαρά αντρόγυνα σήμερα μπορούν να ωφεληθούν από την πείρα άλλων που έχουν μάθει να στηρίζονται στον Ιεχωβά. Μερικά αντρόγυνα ίσως έχουν δαπανήσει δεκαετίες στην ολοχρόνια διακονία. Θα μπορούσατε να ζητήσετε τη συμβουλή τους αν νιώθετε την ανάγκη να αξιολογήσετε τους στόχους σας. Αυτός είναι άλλος ένας τρόπος για να δείξετε ότι εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά. (Παρ. 22:17, 19) Και οι πρεσβύτεροι επίσης μπορούν να βοηθήσουν τα νεαρά αντρόγυνα να θέσουν και να πετύχουν πνευματικούς στόχους.

17. Τι συνέβη στον Κλάους και στη Μαρίσα, και τι μαθαίνουμε από την εμπειρία τους;

17 Κατά καιρούς όμως, η απόφασή μας να επεκτείνουμε την υπηρεσία μας μπορεί να μην εξελιχθεί όπως περιμέναμε. Πάρτε για παράδειγμα τον Κλάους και τη Μαρίσα. Τρία χρόνια μετά τον γάμο τους, μετακόμισαν μακριά από τον τόπο τους και προσφέρθηκαν να υπηρετήσουν στο οικοδομικό έργο στο γραφείο τμήματος της Φινλανδίας. Ωστόσο, έμαθαν ότι δεν θα τους επιτρεπόταν να μείνουν εκεί πάνω από έξι μήνες. Αρχικά, απογοητεύτηκαν. Σύντομα όμως, προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν μια τάξη εκμάθησης της αραβικής, και τώρα έχουν τη χαρά να υπηρετούν στον αραβόφωνο αγρό σε μια άλλη χώρα. Εκ των υστέρων, η Μαρίσα παραδέχεται: «Μου φαινόταν τρομακτικό να βγω από την άνεσή μου και να εμπιστευτώ απόλυτα στον Ιεχωβά. Αλλά έχω δει πώς ο Ιεχωβά πάντοτε μας βοηθάει με απρόσμενους τρόπους. Έπειτα από αυτή την εμπειρία, η εμπιστοσύνη μου στον Ιεχωβά έχει γίνει ισχυρότερη». Όπως δείχνει αυτό το παράδειγμα, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά πάντοτε θα σας ανταμείβει αν εμπιστεύεστε απόλυτα σε εκείνον.

18. Τι μπορούν να κάνουν τα αντρόγυνα για να συνεχίσουν να εμπιστεύονται στον Ιεχωβά;

18 Ο γάμος είναι δώρο από τον Ιεχωβά. (Ματθ. 19:5, 6) Εκείνος θέλει να απολαμβάνουν τα αντρόγυνα αυτό το δώρο. (Παρ. 5:18) Νεαρά αντρόγυνα, μήπως θα ήταν καλό να σκεφτείτε πώς δαπανάτε τη ζωή σας; Κάνετε όλα όσα μπορείτε για να δείξετε στον Ιεχωβά πόσο εκτιμάτε τα δώρα που σας έχει δώσει; Μιλήστε στον Ιεχωβά με προσευχή. Αναζητήστε στον Λόγο του αρχές που ισχύουν στην περίπτωσή σας. Κατόπιν, εφαρμόστε τις συμβουλές που σας δίνει ο Ιεχωβά. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα έχετε μια ευτυχισμένη, γεμάτη ανταμοιβές ζωή αν οικοδομήσετε τον γάμο σας γύρω από την υπηρεσία του Ιεχωβά!

ΥΜΝΟΣ 132 Τώρα Είμαστε Ένα

^ παρ. 5 Κάποιες αποφάσεις μας επηρεάζουν τον χρόνο και τις δυνάμεις που μπορούμε να διαθέσουμε στην υπηρεσία του Ιεχωβά. Ιδιαίτερα τα νιόπαντρα ζευγάρια έχουν να πάρουν αποφάσεις που μπορούν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τη ζωή τους. Αυτό το άρθρο θα τα βοηθήσει να πάρουν σοφές αποφάσεις που οδηγούν σε μια ευτυχισμένη, γεμάτη νόημα ζωή.

^ παρ. 5 Μερικά ονόματα έχουν αλλαχτεί.

^ παρ. 10 Για παράδειγμα, εξετάστε τα διδάγματα που βρίσκονται στα κεφάλαια 6, 7 και 19 του βιβλίου Η Αγνή Λατρεία του Ιεχωβά Επιτέλους Αποκαθίσταται!