ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 49

Θα Απαντήσει ο Ιεχωβά στις Προσευχές Μου;

Θα Απαντήσει ο Ιεχωβά στις Προσευχές Μου;

«Θα με καλέσετε και θα έρθετε και θα προσευχηθείτε σε εμένα, και εγώ θα σας ακούσω».​—ΙΕΡ. 29:12.

ΥΜΝΟΣ 41 Παρακαλώ, Άκουσε την Προσευχή Μου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ a

1, 2. Γιατί μπορεί να νομίζουμε ότι ο Ιεχωβά δεν απαντάει στις προσευχές μας;

 «ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ εξαιρετική ευχαρίστηση στον Ιεχωβά, και αυτός θα εκπληρώσει τις επιθυμίες της καρδιάς σου». (Ψαλμ. 37:4) Τι καταπληκτική υπόσχεση! Είναι όμως σωστό να αναμένουμε ότι ο Ιεχωβά θα μας δίνει αμέσως όλα όσα ζητάμε; Γιατί θα μπορούσε να μας απασχολήσει αυτό το ερώτημα; Σκεφτείτε τα ακόλουθα σενάρια. Μια άγαμη αδελφή προσεύχεται να παρακολουθήσει τη Σχολή για Ευαγγελιστές της Βασιλείας. Αλλά περνούν αρκετά χρόνια και δεν έχει προσκληθεί ακόμα. Ένας νεαρός αδελφός που πάσχει από μια εξουθενωτική ασθένεια ζητάει από τον Ιεχωβά να τον απαλλάξει από αυτήν για να μπορεί να υπηρετεί πληρέστερα στην εκκλησία. Αλλά η υγεία του δεν βελτιώνεται. Κάποιοι Χριστιανοί γονείς προσεύχονται να παραμείνει το παιδί τους στην αλήθεια. Αλλά το παιδί τους αποφασίζει να πάψει να υπηρετεί τον Ιεχωβά.

2 Ίσως έχετε ζητήσει και εσείς κάτι από τον Ιεχωβά, αλλά δεν το έχετε λάβει. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να έχετε συμπεράνει ότι ο Ιεχωβά απαντάει σε κάποιες προσευχές αλλά όχι στις δικές σας. Ή πιθανώς νομίζετε ότι έχετε κάνει κάποιο λάθος. Μια αδελφή, η Τζάνις, b ένιωθε έτσι. Εκείνη και ο σύζυγός της προσεύχονταν για την επιθυμία τους να υπηρετήσουν στο Μπέθελ. Η ίδια λέει: «Ήμουν βέβαιη ότι θα βρισκόμασταν στο Μπέθελ σε χρόνο μηδέν». Αλλά οι μήνες έγιναν χρόνια, και δεν είχαν προσκληθεί ακόμα. Η Τζάνις λέει: «Ήμουν λυπημένη και μπερδεμένη. Αναρωτιόμουν τι είχα κάνει και είχα απογοητεύσει τον Ιεχωβά. Είχα προσευχηθεί πολύ συγκεκριμένα για την κατεύθυνσή του. Γιατί δεν είχε απαντήσει στην προσευχή μου;»

3. Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;

3 Κάποιες φορές, ίσως αναρωτιόμαστε αν ο Ιεχωβά όντως ακούει τις προσευχές μας. Αυτό είχε απασχολήσει ακόμα και μερικά πιστά άτομα της αρχαιότητας. (Ιώβ 30:​20· Ψαλμ. 22:2· Αββακ. 1:2) Τι μπορεί να σας πείσει ότι ο Ιεχωβά θα απαντήσει στις προσευχές σας; (Ψαλμ. 65:2) Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, θα χρειαστεί πρώτα να απαντήσουμε στα ακόλουθα: (1) Τι μπορούμε να αναμένουμε από τον Ιεχωβά; (2) Τι αναμένει ο Ιεχωβά από εμάς; (3) Γιατί ίσως χρειάζεται να προσαρμόσουμε ορισμένα αιτήματά μας;

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ;

4. Σύμφωνα με το εδάφιο Ιερεμίας 29:​12, τι υπόσχεται να κάνει ο Ιεχωβά;

4 Ο Ιεχωβά υπόσχεται να ακούει τις προσευχές μας. (Διαβάστε Ιερεμίας 29:​12) Ο Θεός μας αγαπάει τους πιστούς λάτρεις του, γι’ αυτό δεν πρόκειται ποτέ να αγνοήσει τις προσευχές τους. (Ψαλμ. 10:​17· 37:​28) Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ικανοποιεί όλα μας τα αιτήματα. Ίσως χρειαστεί να περιμένουμε ως τον νέο κόσμο για να λάβουμε ορισμένα από τα πράγματα που ζητάμε.

5. Τι λαβαίνει υπόψη ο Ιεχωβά όταν ακούει τις προσευχές μας; Εξηγήστε.

5 Ο Ιεχωβά λαβαίνει υπόψη το πώς σχετίζονται τα αιτήματά μας με τον συνολικό σκοπό του. (Ησ. 55:8, 9) Αυτός ο σκοπός περιλαμβάνει εν μέρει το να γεμίσει η γη με άντρες και γυναίκες που είναι ενωμένοι με χαρά υπό τη διακυβέρνησή του. Αλλά ο Σατανάς ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι θα ζούσαν καλύτερα αν αυτοκυβερνούνταν. (Γέν. 3:​1⁠-5) Προκειμένου να αποδειχτεί ψευδής ο ισχυρισμός του Διαβόλου, ο Ιεχωβά έχει επιτρέψει στους ανθρώπους να αυτοκυβερνηθούν. Εντούτοις, η ανθρώπινη διακυβέρνηση έχει προξενήσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. (Εκκλ. 8:9) Κατανοούμε ότι ο Ιεχωβά δεν θα απαλείψει όλα αυτά τα προβλήματα τώρα. Αν το έκανε αυτό, μερικοί θα μπορούσαν να συμπεράνουν ότι η ανθρώπινη διακυβέρνηση αποδίδει, ότι είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα της ανθρωπότητας.

6. Γιατί χρειάζεται να είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Ιεχωβά κάνει πάντα ό,τι είναι στοργικό και δίκαιο;

6 Ο Ιεχωβά μπορεί να απαντήσει σε παρόμοια αιτήματα με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, όταν ο βασιλιάς Εζεκίας ήταν βαριά άρρωστος, ικέτευσε τον Ιεχωβά να τον βοηθήσει να αναρρώσει. Ο Ιεχωβά απάντησε γιατρεύοντάς τον. (2 Βασ. 20:​1⁠-6) Από την άλλη πλευρά, όταν ο απόστολος Παύλος παρακάλεσε τον Ιεχωβά να αφαιρέσει το «αγκάθι στη σάρκα» που είχε, πιθανώς μια σωματική πάθηση, ο Ιεχωβά δεν απάλειψε το πρόβλημα. (2 Κορ. 12:​7⁠-9) Σκεφτείτε επίσης το παράδειγμα των αποστόλων Ιακώβου και Πέτρου. Και τους δύο τους περίμενε βέβαιος θάνατος στα χέρια του βασιλιά Ηρώδη. Η εκκλησία προσευχόταν για τον Πέτρο, πιθανότατα δε και για τον Ιάκωβο. Ωστόσο, ο Ιάκωβος θανατώθηκε, ενώ ο Πέτρος διασώθηκε θαυματουργικά. (Πράξ. 12:​1⁠-11) Ίσως αναρωτιόμαστε: “Γιατί έσωσε ο Ιεχωβά τον Πέτρο αλλά όχι τον Ιάκωβο;” Η Γραφή δεν λέει. c Πάντως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι οδοί του Ιεχωβά δεν είναι “ποτέ άδικες”. (Δευτ. 32:4) Ξέρουμε επίσης ότι τόσο ο Πέτρος όσο και ο Ιάκωβος είχαν την επιδοκιμασία του Ιεχωβά. (Αποκ. 21:​14) Κάποιες φορές, τα πράγματα ίσως εξελίσσονται με τρόπο που δεν περιμέναμε. Επειδή όμως είμαστε βέβαιοι πως οι απαντήσεις του Ιεχωβά στις προσευχές μας θα είναι πάντα στοργικές και δίκαιες, δεν αμφισβητούμε τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να μας απαντήσει.​—Ιώβ 33:13.

7. Τι προσπαθούμε να μην κάνουμε, και γιατί;

7 Προσπαθούμε να μη συγκρίνουμε την κατάστασή μας με την κατάσταση άλλων ατόμων. Λόγου χάρη, ίσως ζητάμε από τον Ιεχωβά να μας βοηθήσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αλλά το αίτημά μας δεν ικανοποιείται. Αργότερα, μαθαίνουμε πως κάποιος άλλος υπέβαλε ένα παρόμοιο αίτημα, και φαίνεται πως ο Ιεχωβά το ικανοποίησε. Μια αδελφή, η Άννα, είχε αυτή την εμπειρία. Προσευχόταν να αναρρώσει ο σύζυγός της, ο Μάθιου, από τον καρκίνο. Ταυτόχρονα, δύο ηλικιωμένες αδελφές έδιναν επίσης μάχη με τον καρκίνο. Η Άννα προσευχόταν έντονα και για τον Μάθιου και για τις αδελφές. Οι αδελφές ανέρρωσαν, αλλά ο Μάθιου πέθανε. Αρχικά, η Άννα αναρωτιόταν αν οι αδελφές έγιναν καλά επειδή παρενέβη ο Ιεχωβά. Και αν ναι, γιατί δεν απάντησε στις προσευχές της να γίνει καλά ο άντρας της; Βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε γιατί ανέρρωσαν οι δύο αδελφές. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο Ιεχωβά έχει τη μόνιμη λύση για όλα τα βάσανά μας, και λαχταράει να αναστήσει τους φίλους του που έχουν πεθάνει.​—Ιώβ 14:15.

8. (α) Σύμφωνα με το εδάφιο Ησαΐας 43:2, πώς μας στηρίζει ο Ιεχωβά; (β) Πώς μπορεί να μας βοηθήσει η προσευχή όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες δοκιμασίες; (Βλέπε το βίντεο Η Προσευχή μάς Βοηθάει να Διαχειριζόμαστε Σοβαρά Προβλήματα.)

8 Ο Ιεχωβά πάντοτε θα μας στηρίζει. Ως ο στοργικός Πατέρας μας, ο Ιεχωβά δεν θέλει να μας βλέπει να πονάμε. (Ησ. 63:9) Ωστόσο, δεν αποτρέπει όλες τις δοκιμασίες μας, οι οποίες μπορούν να παρομοιαστούν με ποταμούς ή με φλόγες. (Διαβάστε Ησαΐας 43:2) Υπόσχεται όμως πως θα μας βοηθάει να “περνάμε μέσα” από αυτές. Επιπλέον, δεν θα επιτρέψει να μας προξενήσουν οι δοκιμασίες μας μόνιμη βλάβη. Ο Ιεχωβά μάς δίνει επίσης το ισχυρό άγιο πνεύμα του για να μας βοηθάει να υπομένουμε. (Λουκ. 11:​13· Φιλιπ. 4:​13) Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε πάντα ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε για να υπομείνουμε και για να παραμείνουμε πιστοί σε αυτόν. d

ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Ο ΙΕΧΩΒΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ;

9. Σε αρμονία με τα εδάφια Ιακώβου 1:6, 7, γιατί χρειάζεται να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά θα μας βοηθήσει;

9 Ο Ιεχωβά αναμένει να θέτουμε την εμπιστοσύνη μας σε αυτόν. (Εβρ. 11:6) Κάποιες φορές, οι δοκιμασίες μας ίσως φαίνονται αξεπέραστες. Μπορεί μάλιστα να αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε για το αν θα μας βοηθήσει ο Ιεχωβά. Αλλά η Γραφή μάς διαβεβαιώνει ότι με τη δύναμη του Θεού μπορούμε “να σκαρφαλώσουμε σε τείχος”. (Ψαλμ. 18:​29) Αντί λοιπόν να ενδίδουμε στις αμφιβολίες μας, πρέπει να προσευχόμαστε με πλήρη πίστη, βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά θα απαντήσει στις προσευχές μας.​—Διαβάστε Ιακώβου 1:6, 7.

10. Δείξτε με παράδειγμα πώς μπορούμε να ενεργούμε σε αρμονία με τις προσευχές μας.

10 Ο Ιεχωβά αναμένει να ενεργούμε σε αρμονία με τις προσευχές μας. Για παράδειγμα, ένας αδελφός ίσως ζητήσει από τον Ιεχωβά να τον βοηθήσει να πάρει άδεια από την εργασία του για να παρακολουθήσει την περιφερειακή συνέλευση. Πώς μπορεί να απαντήσει ο Ιεχωβά σε αυτή την προσευχή; Μπορεί να δώσει στον αδελφό το αναγκαίο θάρρος για να πλησιάσει τον εργοδότη του. Αλλά ο αδελφός θα χρειαστεί να ενεργήσει σύμφωνα με την προσευχή του κάνοντας το βήμα να υποβάλει το αίτημα στον εργοδότη του. Ίσως χρειαστεί να το κάνει αυτό επανειλημμένα. Ίσως μάλιστα προσφερθεί να ανταλλάξει βάρδιες με κάποιον άλλον υπάλληλο. Και, αν είναι απαραίτητο, θα μπορούσε να προσφερθεί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών.

11. Γιατί πρέπει να προσευχόμαστε επανειλημμένα για ό,τι μας απασχολεί;

11 Ο Ιεχωβά αναμένει να προσευχόμαστε επανειλημμένα για ό,τι μας απασχολεί. (1 Θεσ. 5:​17) Ο Ιησούς υπονόησε ότι κάποια από τα αιτήματά μας δεν θα ικανοποιούνται αμέσως. (Λουκ. 11:9) Γι’ αυτό, μην παραιτείστε! Να προσεύχεστε ένθερμα και επανειλημμένα. (Λουκ. 18:​1⁠-7) Όταν συνεχίζουμε να προσευχόμαστε για ένα ζήτημα, δείχνουμε στον Ιεχωβά ότι το αίτημά μας δεν είναι απλώς μια παρόρμηση της στιγμής. Καταδεικνύουμε επίσης την πίστη μας στην ικανότητά του να μας βοηθήσει.

ΓΙΑΤΙ ΙΣΩΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ;

12. (α) Ποιο είναι ένα ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας όσον αφορά τα αιτήματά μας, και γιατί; (β) Πώς μπορούμε να διασφαλίζουμε ότι οι προσευχές μας δείχνουν σεβασμό για τον Ιεχωβά; (Βλέπε το πλαίσιο « Δείχνουν τα Αιτήματά μου Σεβασμό για τον Ιεχωβά;»)

12 Αν δεν λάβουμε αυτό που ζητήσαμε μέσω προσευχής, θα μπορούσαμε να θέσουμε στον εαυτό μας τρία ερωτήματα. Το πρώτο είναι: “Προσεύχομαι για το σωστό πράγμα;” Πολλές φορές, νομίζουμε ότι ξέρουμε ποιο είναι το καλύτερο για εμάς. Αλλά τα πράγματα που ζητάμε μπορεί να μη μας ωφελούν μακροπρόθεσμα. Αν προσευχόμαστε για κάποιο πρόβλημα, ίσως υπάρχει καλύτερη λύση από αυτήν που ζητάμε εμείς. Εκτός αυτού, ορισμένα πράγματα που ζητάμε ίσως να μην είναι σε αρμονία με το θέλημα του Ιεχωβά. (1 Ιωάν. 5:​14) Λόγου χάρη, σκεφτείτε το παράδειγμα των γονέων που αναφέρθηκαν στην αρχή. Είχαν ζητήσει από τον Ιεχωβά να κρατήσει το παιδί τους στην αλήθεια. Αυτό φαίνεται θεμιτό αίτημα. Εντούτοις, ο Ιεχωβά δεν εξαναγκάζει κανέναν μας να τον υπηρετεί. Θέλει όλοι μας, περιλαμβανομένων και των παιδιών μας, να επιλέξουμε να τον λατρεύουμε. (Δευτ. 10:​12, 13· 30:​19, 20) Επομένως, οι γονείς θα μπορούσαν να ζητούν από τον Ιεχωβά να τους βοηθήσει να αγγίξουν την καρδιά του παιδιού τους ώστε να υποκινηθεί να αγαπήσει τον Ιεχωβά και να γίνει φίλος Του.​—Παρ. 22:6· Εφεσ. 6:4.

13. Σύμφωνα με το εδάφιο Εβραίους 4:​16, πότε θα μας βοηθήσει ο Ιεχωβά; Εξηγήστε.

13 Ένα δεύτερο ερώτημα θα ήταν: “Είναι ο καιρός του Ιεχωβά να ικανοποιήσει το αίτημά μου;” Ίσως νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε άμεση απάντηση στις προσευχές μας. Στην πραγματικότητα όμως ο Ιεχωβά ξέρει ποιος είναι ο καλύτερος καιρός για να μας βοηθήσει. (Διαβάστε Εβραίους 4:​16) Όταν δεν λαβαίνουμε αμέσως αυτό που ζητάμε, ίσως νομίζουμε ότι η απάντηση του Ιεχωβά είναι “Όχι”. Αλλά στην πραγματικότητα, η απάντησή του μπορεί να είναι “Όχι ακόμα”. Για παράδειγμα, σκεφτείτε ξανά τον νεαρό αδελφό που προσευχόταν να θεραπευτεί από την αρρώστια του. Αν ο Ιεχωβά τον είχε θεραπεύσει θαυματουργικά, ο Σατανάς θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο αδελφός συνέχισε να υπηρετεί τον Ιεχωβά μόνο και μόνο επειδή είχε γιατρευτεί. (Ιώβ 1:​9⁠-11· 2:4) Επιπρόσθετα, ο Ιεχωβά έχει ήδη ορίσει τον χρόνο κατά τον οποίο θα θεραπεύσει όλες τις ασθένειες. (Ησ. 33:​24· Αποκ. 21:3, 4) Μέχρι τότε, δεν μπορούμε να αναμένουμε θαυματουργικές θεραπείες. Άρα ο αδελφός θα μπορούσε να ζητήσει από τον Ιεχωβά να του δώσει δύναμη και ειρήνη διάνοιας για να υπομείνει την αρρώστια του και να συνεχίσει να υπηρετεί τον Θεό πιστά.​—Ψαλμ. 29:11.

14. Τι μαθαίνετε από την εμπειρία της Τζάνις;

14 Θυμηθείτε την εμπειρία της Τζάνις, η οποία προσευχόταν να υπηρετήσει στο Μπέθελ. Πέρασαν πέντε χρόνια προτού καταλάβει πώς είχε απαντήσει ο Ιεχωβά στην προσευχή της. Η ίδια λέει: «Ο Ιεχωβά χρησιμοποίησε εκείνο το χρονικό διάστημα για να με διδάξει και να με εκλεπτύνει. Έπρεπε να μάθω να του δείχνω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Έπρεπε να βελτιώσω τις συνήθειες προσωπικής μελέτης μου. Έπρεπε επίσης να βρω εσωτερική χαρά, η οποία δεν εξαρτάται από τις περιστάσεις μου». Αργότερα, η Τζάνις και ο σύζυγός της προσκλήθηκαν να υπηρετήσουν στο έργο περιοχής. Καθώς σκέφτεται το παρελθόν, η Τζάνις λέει: «Ο Ιεχωβά όντως απάντησε στις προσευχές μου, αν και όχι με τον τρόπο που περίμενα εγώ. Χρειάστηκε καιρός ώσπου να διακρίνω πόσο υπέροχη ήταν η απάντησή του, αλλά είμαι πολύ ευγνώμων που γεύτηκα την αγάπη και την καλοσύνη του».

Αν νιώθετε ότι δεν έχετε λάβει απάντηση από τον Ιεχωβά, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προσευχηθείτε για άλλα πράγματα (Βλέπε παράγραφο 15) f

15. Γιατί ίσως χρειάζεται να διευρύνουμε τα αιτήματά μας; (Βλέπε επίσης εικόνες.)

15 Ένα τρίτο ερώτημα θα ήταν: “Μήπως θα έπρεπε να προσεύχομαι για κάτι άλλο;” Αν και είναι καλό να είμαστε συγκεκριμένοι στις προσευχές μας, ίσως μπορέσουμε να διακρίνουμε ποιο είναι το θέλημα του Ιεχωβά για εμάς αν κάνουμε το αίτημά μας ευρύτερο. Σκεφτείτε το παράδειγμα με την άγαμη αδελφή που προσεύχεται να παρακολουθήσει τη Σχολή για Ευαγγελιστές της Βασιλείας. Θέλει να παρακολουθήσει τη σχολή ώστε να υπηρετήσει εκεί όπου η ανάγκη είναι μεγαλύτερη. Ενώ λοιπόν συνεχίζει να προσεύχεται να προσκληθεί στη σχολή, θα μπορούσε παράλληλα να ζητήσει από τον Ιεχωβά να τη βοηθήσει να εντοπίσει άλλες ευκαιρίες για να επεκτείνει τη διακονία της. (Πράξ. 16:9, 10) Έπειτα, θα μπορούσε να ενεργήσει σε αρμονία με αυτή την προσευχή ρωτώντας τον επίσκοπο της περιοχής της αν κάποια κοντινή εκκλησία χρειάζεται περισσότερους σκαπανείς. Ή θα μπορούσε να γράψει σε κάποιο γραφείο τμήματος για να ρωτήσει πού υπάρχει ανάγκη για περισσότερους διαγγελείς της Βασιλείας. e

16. Για ποιο πράγμα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι;

16 Όπως μάθαμε, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά θα απαντήσει στις προσευχές μας με στοργικό και δίκαιο τρόπο. (Ψαλμ. 4:3· Ησ. 30:​18) Κάποιες φορές, ίσως να μη λάβουμε την απάντηση που αναμέναμε. Αλλά ο Ιεχωβά ποτέ δεν θα αγνοήσει τις προσευχές μας. Μας αγαπάει πάρα πολύ. Δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει ποτέ. (Ψαλμ. 9:​10) Γι’ αυτό, “να τον εμπιστεύεστε σε κάθε καιρό”, ανοίγοντάς του την καρδιά σας με προσευχή.​—Ψαλμ. 62:8.

ΥΜΝΟΣ 43 Μια Ευχαριστήρια Προσευχή

a Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει γιατί μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά θα απαντάει πάντα στις προσευχές μας με στοργικό και δίκαιο τρόπο.

b Μερικά ονόματα έχουν αλλαχτεί.

c Βλέπε το άρθρο «Εμπιστεύεστε τον Τρόπο με τον Οποίο Ενεργεί ο Ιεχωβά;» στη Σκοπιά του Φεβρουαρίου 2022, παρ. 3-6.

d Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μας βοηθάει ο Ιεχωβά να υπομένουμε δύσκολες δοκιμασίες, δείτε το βίντεο Η Προσευχή μάς Βοηθάει να Διαχειριζόμαστε Σοβαρά Προβλήματα στον ιστότοπο jw.org.

e Για οδηγίες σχετικά με το πώς μπορείτε να προσφερθείτε για να υπηρετήσετε στον τομέα κάποιου άλλου γραφείου τμήματος, δείτε Οργανωμένοι για να Κάνουμε το Θέλημα του Ιεχωβά, κεφ. 10, παρ. 6-9.

f ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΩΝ: Δύο αδελφές προσεύχονται προτού κάνουν αίτηση για τη Σχολή για Ευαγγελιστές της Βασιλείας. Αργότερα, η μία προσκαλείται ενώ η άλλη όχι. Αντί να απογοητευτεί υπερβολικά, η αδελφή που δεν προσκλήθηκε προσεύχεται στον Ιεχωβά να τη βοηθήσει να εντοπίσει άλλες ευκαιρίες για να επεκτείνει τη διακονία της. Έπειτα, γράφει επιστολή στο γραφείο τμήματος και προσφέρεται να υπηρετήσει εκεί όπου η ανάγκη είναι μεγαλύτερη.