ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 43

«Θα σας Κάνει Ισχυρούς»​—Πώς;

«Θα σας Κάνει Ισχυρούς»​—Πώς;

«[Ο Ιεχωβά] θα σας κάνει σταθερούς, θα σας κάνει ισχυρούς, θα σας θεμελιώσει γερά».​—1 ΠΕΤΡ. 5:10.

ΥΜΝΟΣ 38 Θα σε Κάνει Ισχυρό

ΠΕΡΙΛΗΨΗ a

1. Πώς ενδυναμώνονταν οι λάτρεις του Θεού στους αρχαίους καιρούς;

 Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ συχνά περιγράφει κάποιους πιστούς ανθρώπους ως δυνατούς. Αλλά ακόμα και οι ισχυρότεροι από αυτούς δεν ένιωθαν πάντα ισχυροί. Για παράδειγμα, ο βασιλιάς Δαβίδ σε κάποιες περιπτώσεις ένιωθε ότι ήταν “ισχυρός σαν βουνό”, ενώ σε άλλες περιπτώσεις “τρομοκρατήθηκε”. (Ψαλμ. 30:7) Αν και ο Σαμψών ήταν ασυνήθιστα δυνατός όταν τον ωθούσε το πνεύμα του Θεού, αναγνώρισε ότι, χωρίς τη δύναμη που έρχεται από τον Θεό, “θα γινόταν αδύναμος όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι”. (Κριτ. 14:5, 6· 16:​17) Αυτοί οι πιστοί άντρες ήταν ισχυροί μόνο επειδή ο Ιεχωβά τούς έδινε δύναμη.

2. Γιατί είπε ο απόστολος Παύλος ότι ήταν και αδύναμος και δυνατός; (2 Κορινθίους 12:9, 10)

2 Ο απόστολος Παύλος αναγνώρισε ότι και εκείνος χρειαζόταν δύναμη από τον Ιεχωβά. (Διαβάστε 2 Κορινθίους 12:9, 10) Όπως πολλοί από εμάς, έτσι και ο Παύλος πάλευε με προβλήματα υγείας. (Γαλ. 4:​13, 14) Επίσης, κάποιες φορές δυσκολευόταν να κάνει το σωστό. (Ρωμ. 7:​18, 19) Και κάποιες άλλες φορές, ένιωθε ανησυχία και αβεβαιότητα. (2 Κορ. 1:8, 9) Ωστόσο, όταν ήταν αδύναμος, γινόταν δυνατός. Πώς; Ο Ιεχωβά τού έδινε τη δύναμη που του έλειπε. Τον έκανε ισχυρό.

3. Ποιες ερωτήσεις θα απαντηθούν σε αυτό το άρθρο;

3 Ο Ιεχωβά υπόσχεται να κάνει και εμάς ισχυρούς. (1 Πέτρ. 5:​10) Αλλά δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι θα λάβουμε αυτή τη δύναμη χωρίς να κάνουμε καμία προσπάθεια. Για παράδειγμα, η μηχανή μπορεί να δώσει δύναμη σε ένα αυτοκίνητο για να κινηθεί. Αλλά αν ο οδηγός δεν πατήσει το γκάζι, δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Παρόμοια, ο Ιεχωβά είναι πρόθυμος να μας δίνει τη δύναμη που χρειαζόμαστε, αλλά πρέπει και εμείς να κάνουμε ενέργειες για να ωφελούμαστε από αυτήν. Τι έχει προμηθεύσει ο Ιεχωβά για να μας κάνει ισχυρούς; Και τι χρειάζεται να κάνουμε προκειμένου να λαβαίνουμε αυτή τη δύναμη; Θα δούμε τις απαντήσεις εξετάζοντας πώς ενίσχυσε ο Ιεχωβά τρία Βιβλικά πρόσωπα​—τον προφήτη Ιωνά, τη Μαρία τη μητέρα του Ιησού και τον απόστολο Παύλο. Θα δούμε επίσης πώς εξακολουθεί ο Ιεχωβά να ενισχύει τους υπηρέτες του σήμερα με παρόμοιους τρόπους.

ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕΣΩ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ

4. Πώς λαβαίνουμε δύναμη από τον Ιεχωβά;

4 Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να λαβαίνουμε δύναμη από τον Ιεχωβά είναι η προσευχή. Απαντώντας στις προσευχές μας, ο Ιεχωβά μπορεί να μας δώσει τη «δύναμη που ξεπερνάει το φυσιολογικό». (2 Κορ. 4:7) Ενισχυόμαστε επίσης όταν διαβάζουμε και στοχαζόμαστε τον Λόγο του. (Ψαλμ. 86:​11) Το άγγελμα που μας έχει δώσει ο Ιεχωβά στη Γραφή «ασκεί δύναμη». (Εβρ. 4:​12) Όταν προσεύχεστε στον Ιεχωβά και διαβάζετε τον Λόγο του, θα λαβαίνετε τη δύναμη που χρειάζεστε προκειμένου να υπομένετε, να διατηρείτε τη χαρά σας ή να επιτελείτε έναν δύσκολο διορισμό. Προσέξτε πώς ενίσχυσε ο Ιεχωβά τον προφήτη Ιωνά.

5. Γιατί χρειαζόταν δύναμη ο προφήτης Ιωνάς;

5 Ο προφήτης Ιωνάς χρειαζόταν δύναμη. Είχε φύγει για να γλιτώσει από έναν δύσκολο διορισμό που του είχε αναθέσει ο Ιεχωβά. Ως αποτέλεσμα, παραλίγο να χάσει τη ζωή του σε μια φοβερή τρικυμία, ενώ εξαιτίας του είχαν κινδυνέψει και οι συνταξιδιώτες του. Όταν τον έριξαν στη θάλασσα, βρέθηκε σε ένα μέρος όπου δεν είχε ξαναβρεθεί ποτέ​—την κατασκότεινη κοιλιά ενός τεράστιου ψαριού. Πώς νομίζετε ότι ένιωσε; Πίστευε άραγε ότι είχε έρθει το τέλος του; Μήπως αναρωτιόταν αν τον είχε απορρίψει ο Ιεχωβά; Ο Ιωνάς σίγουρα θα ένιωθε απίστευτη ανησυχία.

Όπως ο προφήτης Ιωνάς, πώς μπορούμε να αντλούμε δύναμη όταν αντιμετωπίζουμε μια δοκιμασία; (Βλέπε παραγράφους 6-9)

6. Με βάση τα εδάφια Ιωνάς 2:1, 2, 7, τι ενίσχυσε τον Ιωνά όταν βρισκόταν στην κοιλιά του ψαριού;

6 Τι έκανε ο Ιωνάς για να λάβει δύναμη καθώς βρισκόταν ολομόναχος σε εκείνο το απομονωμένο μέρος; Κατ’ αρχάς, προσευχήθηκε. (Διαβάστε Ιωνάς 2:1, 2, 7) Μολονότι είχε παρακούσει τον Ιεχωβά, ήταν σίγουρος ότι εκείνος θα άκουγε την ταπεινή προσευχή με την οποία εξέφραζε τη μετάνοιά του. Ο Ιωνάς επίσης έκανε στοχασμούς γύρω από τις Γραφές. Γιατί το λέμε αυτό; Επειδή η προσευχή του, η οποία έχει καταγραφεί στο 2ο κεφάλαιο του βιβλίου του, χρησιμοποιεί πολλές λέξεις και φράσεις που βρίσκουμε στους Ψαλμούς. (Για παράδειγμα, παράβαλε Ιωνάς 2:2, 5 με Ψαλμός 69:1· 86:7.) Είναι σαφές ότι ο Ιωνάς γνώριζε καλά αυτές τις περικοπές. Κάνοντας στοχασμούς γύρω από αυτές στη διάρκεια της τρομερής του δοκιμασίας, πήρε τη διαβεβαίωση ότι ο Ιεχωβά θα τον βοηθούσε. Όταν αργότερα πάτησε και πάλι στη στεριά, ήταν πρόθυμος να δεχτεί και να εκπληρώσει τον επόμενο διορισμό του.​—Ιωνάς 2:​10–3:4.

7, 8. Πώς έλαβε δύναμη ένας αδελφός στην Ταϊβάν στη διάρκεια των δοκιμασιών του;

7 Το παράδειγμα του Ιωνά μπορεί να μας βοηθήσει όταν περνάμε διάφορες δοκιμασίες. Λόγου χάρη, ο Τζίμινγκ, b ένας αδελφός στην Ταϊβάν, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Επιπλέον, χρειάζεται να υπομένει βίαιη εναντίωση από την οικογένειά του λόγω της πίστης του στον Ιεχωβά. Αντλεί δύναμη από τον Ιεχωβά μέσω προσευχής και μελέτης. «Μερικές φορές, όταν προκύπτουν προβλήματα», παραδέχεται ο Τζίμινγκ, «νιώθω τόση ανησυχία ώστε δεν μπορώ να ηρεμήσω για να κάνω την προσωπική μου μελέτη». Αλλά δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες. Ο ίδιος εξηγεί: «Πρώτα προσεύχομαι στον Ιεχωβά. Κατόπιν, φοράω τα ακουστικά μου και ακούω ύμνους της Βασιλείας. Μερικές φορές μάλιστα, τους σιγοτραγουδώ μέχρι να ηρεμήσω. Τότε αρχίζω τη μελέτη μου».

8 Η προσωπική μελέτη έχει ενισχύσει τον Τζίμινγκ με απροσδόκητους τρόπους. Για παράδειγμα, ενώ ανέρρωνε από μια σοβαρή εγχείρηση, μια νοσοκόμα τού είπε ότι, επειδή ο αιματοκρίτης του ήταν χαμηλός, θα χρειαζόταν μετάγγιση αίματος. Το βράδυ πριν από την εγχείρηση, ο Τζίμινγκ είχε διαβάσει για μια αδελφή που είχε κάνει την ίδια εγχείρηση. Ο αιματοκρίτης της είχε πέσει ακόμα περισσότερο από τον δικό του. Ωστόσο, εκείνη δεν δέχτηκε μετάγγιση αίματος και κατάφερε να αναρρώσει. Αυτή η εμπειρία ενίσχυσε τον Τζίμινγκ ώστε να παραμείνει πιστός.

9. Τι μπορείτε να κάνετε αν σας έχει εξαντλήσει μια δοκιμασία; (Βλέπε επίσης εικόνες.)

9 Όταν περνάτε μια δοκιμασία, νιώθετε ποτέ τόση ανησυχία ώστε να μην μπορείτε να εκφραστείτε καθαρά στην προσευχή σας; Μήπως νιώθετε τόση εξάντληση ώστε να μην μπορείτε να μελετήσετε; Να θυμάστε ότι ο Ιεχωβά κατανοεί την κατάστασή σας τέλεια. Έτσι λοιπόν, ακόμα και αν κάνετε μια απλή προσευχή, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι εκείνος θα σας δώσει ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. (Εφεσ. 3:​20) Αν ο σωματικός ή ο συναισθηματικός σας πόνος σάς δυσκολεύει να διαβάσετε και να μελετήσετε, δοκιμάστε να ακούσετε ηχογραφήσεις της Αγίας Γραφής ή των Βιβλικών εκδόσεών μας. Θα μπορούσατε επίσης να ακούσετε κάποιον ύμνο ή ένα από τα τραγούδια μας ή να δείτε ένα βίντεο στον ιστότοπο jw.org. Προσευχόμενοι στον Ιεχωβά και αναζητώντας την απάντηση στις πνευματικές προμήθειες που κάνει διαθέσιμες, τον προσκαλείτε να σας κάνει ισχυρούς.

ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΑΤΡΕΙΣ ΣΑΣ

10. Πώς μας ενισχύουν οι Χριστιανοί αδελφοί και αδελφές μας;

10 Ο Ιεχωβά μπορεί να χρησιμοποιήσει τους Χριστιανούς αδελφούς και αδελφές μας για να μας ενισχύσει. Αυτοί μπορούν να είναι «πηγή μεγάλης παρηγοριάς» όταν αντιμετωπίζουμε μια δοκιμασία ή δυσκολευόμαστε να εκπληρώσουμε έναν απαιτητικό διορισμό. (Κολ. 4:​10, 11) Ιδιαίτερα χρειαζόμαστε φίλους σε «καιρούς στενοχώριας». (Παρ. 17:​17) Όταν νιώθουμε αδύναμοι, οι συλλάτρεις μας μπορούν να μας βοηθήσουν από υλική, συναισθηματική και πνευματική άποψη. Εξετάστε πώς η Μαρία, η μητέρα του Ιησού, έλαβε δύναμη από άλλους.

11. Γιατί χρειαζόταν δύναμη η Μαρία;

11 Η Μαρία χρειαζόταν δύναμη. Σκεφτείτε πόσο θα αγχώθηκε όταν έλαβε έναν βαρυσήμαντο διορισμό από τον άγγελο Γαβριήλ. Δεν ήταν παντρεμένη, αλλά επρόκειτο να μείνει έγκυος. Δεν είχε αναθρέψει δικά της παιδιά, αλλά επρόκειτο να φροντίσει το παιδί που θα γινόταν ο Μεσσίας. Και εφόσον δεν είχε ποτέ της σεξουαλικές σχέσεις, πώς θα τα εξηγούσε όλα αυτά στον αρραβωνιαστικό της, τον Ιωσήφ;​—Λουκ. 1:​26⁠-33.

12. Σύμφωνα με τα εδάφια Λουκάς 1:​39⁠-45, πώς έλαβε η Μαρία τη δύναμη που χρειαζόταν;

12 Πώς έλαβε η Μαρία τη δύναμη που χρειαζόταν για να εκπληρώσει αυτόν τον ασυνήθιστο και βαρυσήμαντο διορισμό; Ζήτησε βοήθεια. Για παράδειγμα, ζήτησε από τον Γαβριήλ να της δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον διορισμό της. (Λουκ. 1:​34) Έπειτα από λίγο, ταξίδεψε ως την «ορεινή περιοχή» του Ιούδα για να επισκεφτεί τη συγγενή της την Ελισάβετ. Αυτή η επίσκεψη άξιζε τον κόπο. Η Ελισάβετ επαίνεσε τη Μαρία, και μέσω έμπνευσης από τον Ιεχωβά είπε μια ενθαρρυντική προφητεία για τον αγέννητο γιο της Μαρίας. (Διαβάστε Λουκάς 1:​39⁠-45) Η Μαρία είπε ότι ο Ιεχωβά «ενήργησε κραταιά με τον βραχίονά του». (Λουκ. 1:​46⁠-51) Μέσω του Γαβριήλ και της Ελισάβετ, ο Ιεχωβά ενίσχυσε τη Μαρία.

13. Πώς ανταμείφθηκε μια αδελφή στη Βολιβία για το ότι ζήτησε βοήθεια από τους συλλάτρεις της;

13 Όπως η Μαρία, έτσι και εσείς μπορείτε να πάρετε δύναμη από τους συλλάτρεις σας. Η Ντασουρί, μια αδελφή στη Βολιβία, χρειαζόταν τέτοια δύναμη. Όταν ο πατέρας της διαγνώστηκε με μια καταληκτική ασθένεια και μπήκε στο νοσοκομείο, η Ντασουρί ανέλαβε πρόθυμα τη φροντίδα του. (1 Τιμ. 5:4) Αυτό όμως δεν ήταν πάντοτε εύκολο. Η ίδια παραδέχεται: «Πολλές φορές ένιωθα ότι δεν άντεχα άλλο». Ζήτησε βοήθεια; Στην αρχή, όχι. Η ίδια εξηγεί: «Δεν ήθελα να ενοχλώ τους αδελφούς. Σκεφτόμουν: “Ο Ιεχωβά είναι εκείνος που θα μου δώσει τη βοήθεια που χρειάζομαι”. Αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι, μένοντας απομονωμένη από τους άλλους, προσπαθούσα να χειριστώ τα προβλήματά μου μόνη μου». (Παρ. 18:1) Η Ντασουρί αποφάσισε να γράψει σε μερικούς αδελφούς και να τους εξηγήσει την κατάστασή της. «Τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψω πόσο με ενίσχυσαν οι αγαπητοί συγχριστιανοί μου», λέει. «Έφερναν φαγητό στο νοσοκομείο και μοιράζονταν μαζί μου παρηγορητικά εδάφια. Τι υπέροχο αίσθημα είναι να ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Ανήκουμε στη μεγάλη οικογένεια του Ιεχωβά​—μια οικογένεια που είναι πρόθυμη να σου δώσει ένα χέρι βοήθειας, να κλάψει μαζί σου και να αγωνιστεί στο πλευρό σου».

14. Γιατί πρέπει να δεχόμαστε βοήθεια από τους πρεσβυτέρους;

14 Ένας τρόπος με τον οποίο ο Ιεχωβά μάς δίνει δύναμη είναι μέσω των πρεσβυτέρων. Οι πρεσβύτεροι είναι δώρα τα οποία εκείνος χρησιμοποιεί για να μας ενισχύει και να μας αναζωογονεί. (Ησ. 32:1, 2) Όταν λοιπόν νιώθετε ανησυχία, να μιλάτε για αυτό που σας απασχολεί στους πρεσβυτέρους. Όταν σας προσφέρουν βοήθεια, να τη δέχεστε με ευγνωμοσύνη. Μέσω αυτών, ο Ιεχωβά μπορεί να σας κάνει ισχυρούς.

ΝΑ ΑΝΤΛΕΙΤΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

15. Ποια ελπίδα θεωρούν πολύτιμη όλοι οι Χριστιανοί;

15 Η βασισμένη στη Γραφή ελπίδα μας μάς γεμίζει δύναμη. (Ρωμ. 4:3, 18-20) Ως Χριστιανοί, έχουμε την ανεκτίμητη προοπτική της αιώνιας ζωής​—είτε στον αποκαταστημένο επίγειο παράδεισο είτε στην ουράνια Βασιλεία. Η ελπίδα μας μάς ενισχύει για να υπομένουμε δοκιμασίες, να κηρύττουμε τα καλά νέα και να επιτελούμε διάφορους διορισμούς στην εκκλησία. (1 Θεσ. 1:3) Η ίδια ελπίδα ενίσχυε και τον απόστολο Παύλο.

16. Γιατί χρειαζόταν δύναμη ο απόστολος Παύλος;

16 Ο Παύλος χρειαζόταν δύναμη. Στην επιστολή του προς τους Κορινθίους, παρομοίασε τον εαυτό του με εύθραυστο πήλινο σκεύος. “Πιεζόταν πολύ”, “βρισκόταν σε αμηχανία”, “διωκόταν” και “τον έριχναν κάτω”. Μάλιστα είχε κινδυνεύσει και η ζωή του. (2 Κορ. 4:​8⁠-10) Ο Παύλος έγραψε αυτά τα λόγια στη διάρκεια της τρίτης ιεραποστολικής του περιοδείας. Ίσως να μην το ήξερε τότε, αλλά τα βάσανά του δεν είχαν τελειώσει. Τον περίμενε οχλοκρατική βία, σύλληψη, ναυάγιο και φυλάκιση.

17. Σε αρμονία με τα εδάφια 2 Κορινθίους 4:​16⁠-18, τι ενίσχυε τον Παύλο ώστε να υπομένει τις δοκιμασίες του;

17 Ο Παύλος βρήκε τη δύναμη να υπομείνει εστιάζοντας στην ελπίδα του. (Διαβάστε 2 Κορινθίους 4:​16⁠-18) Είπε στους Κορινθίους ότι, ακόμα και αν το σώμα του “φθειρόταν”, δεν θα επέτρεπε σε αυτή την κατάσταση να τον αποθαρρύνει. Εστίαζε στο μέλλον του. Η ελπίδα του για αιώνια ζωή στον ουρανό ήταν “ολοένα και πιο υπερέχουσας σπουδαιότητας” και άξιζε κάθε θλίψη που είχε βιώσει. Ο Παύλος έκανε στοχασμούς γύρω από εκείνη την ελπίδα και, ως αποτέλεσμα, ένιωθε ότι “ανανεωνόταν από ημέρα σε ημέρα”.

18. Πώς ενισχύει η ελπίδα τον Τιχομίρ και την οικογένειά του;

18 Ο Τιχομίρ, ένας αδελφός στη Βουλγαρία, αντλεί δύναμη από την ελπίδα του. Πριν από λίγα χρόνια, ο μικρότερος αδελφός του, ο Ζντράβκο, σκοτώθηκε σε δυστύχημα. Για καιρό έπειτα από αυτό, ο Τιχομίρ ένιωθε ανείπωτη θλίψη. Για να αντέξουν, εκείνος και η οικογένειά του φαντάζονται πώς θα είναι η ανάσταση. Ο ίδιος εξηγεί: «Για παράδειγμα, συζητάμε πού θα συναντήσουμε τον Ζντράβκο, τι θα του μαγειρέψουμε, ποιους θα καλέσουμε στην πρώτη παρέα που θα κάνουμε όταν επιστρέψει και τι θα του πούμε για τις τελευταίες ημέρες». Ο Τιχομίρ λέει ότι η προσήλωση στην ελπίδα τους τούς ενισχύει ως οικογένεια ώστε να συνεχίσουν να υπομένουν και να προσμένουν τον καιρό που ο Ιεχωβά θα αναστήσει τον αδελφό του.

Πώς φαντάζεστε τη ζωή σας στον νέο κόσμο; (Βλέπε παράγραφο 19) c

19. Πώς μπορείτε να ενισχύετε την ελπίδα σας; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

19 Πώς μπορείτε να ενισχύετε την ελπίδα σας; Αν, για παράδειγμα, έχετε την ελπίδα να ζήσετε για πάντα στη γη, να διαβάζετε και να στοχάζεστε τη Βιβλική περιγραφή για τον Παράδεισο. (Ησ. 25:8· 32:​16⁠-18) Να συλλογίζεστε πώς θα είναι η ζωή στον νέο κόσμο. Να φαντάζεστε τον εαυτό σας εκεί. Ποιους βλέπετε; Τι ήχους ακούτε; Πώς νιώθετε; Για να κεντρίσετε τη φαντασία σας, κοιτάξτε στις εκδόσεις μας καλλιτεχνικές απεικονίσεις του Παραδείσου ή παρακολουθήστε ένα μουσικό βίντεο όπως Ο Νέος Κόσμος που Περιμένω, Λίγο Ακόμα ή Φαντάσου τον Καιρό. Αν κρατάμε σταθερά στο μυαλό μας την ελπίδα του νέου κόσμου, τα προβλήματά μας θα είναι «στιγμιαία και ελαφριά». (2 Κορ. 4:​17) Μέσω της ελπίδας που σας έχει δώσει ο Ιεχωβά, θα σας κάνει ισχυρούς.

20. Ακόμα και όταν νιώθουμε αδύναμοι, πώς μπορούμε να αποκτούμε δύναμη;

20 Ακόμα και όταν νιώθουμε αδύναμοι, «χάρη στον Θεό θα αποκτήσουμε δύναμη». (Ψαλμ. 108:​13) Ο Ιεχωβά έχει ήδη προμηθεύσει ό,τι χρειάζεστε για να λαβαίνετε δύναμη από αυτόν. Όταν λοιπόν χρειάζεστε βοήθεια για να εκπληρώσετε έναν διορισμό, να υπομείνετε μια δοκιμασία ή να διατηρήσετε τη χαρά σας, πλησιάστε τον Ιεχωβά με ένθερμη προσευχή και ζητήστε την καθοδηγία του μέσω προσωπικής μελέτης. Να δέχεστε ενθάρρυνση από τους Χριστιανούς αδελφούς και αδελφές σας. Να διατηρείτε την ελπίδα σας ξεκάθαρη και λαμπρή. Τότε, θα «ενδυναμώνεστε με κάθε δύναμη σύμφωνα με την ένδοξη κραταιότητα του [Θεού] ώστε να υπομένετε πλήρως με μακροθυμία και χαρά».​—Κολ. 1:11.

ΥΜΝΟΣ 33 Ρίξε στον Ιεχωβά το Βάρος που Σηκώνεις

a Αυτό το άρθρο θα βοηθήσει εκείνους που ίσως νιώθουν να λυγίζουν από μια δοκιμασία ή να πελαγώνουν με έναν διορισμό που θεωρούν ότι ξεπερνάει τις δυνατότητές τους. Θα μάθουμε πώς μπορεί να μας ενισχύσει ο Ιεχωβά και τι μπορούμε να κάνουμε για να λάβουμε τη βοήθειά του.

b Μερικά ονόματα έχουν αλλαχτεί.

c ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Μια κουφή αδελφή συλλογίζεται τις υποσχέσεις της Αγίας Γραφής και βλέπει ένα μουσικό βίντεο για να κεντρίσει τη φαντασία της σχετικά με το πώς θα είναι η ζωή της στον νέο κόσμο.