ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 40
ΥΜΝΟΣ 30 Πατέρας μου, Θεός μου και Φίλος Μου
Ο Ιεχωβά «Γιατρεύει Όσους Έχουν Συντετριμμένη Καρδιά»
«Γιατρεύει όσους έχουν συντετριμμένη καρδιά· επιδένει τις πληγές τους».—ΨΑΛΜ. 147:3.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ
Ο Ιεχωβά νοιάζεται βαθιά για εκείνους που βασανίζονται από συναισθηματικά τραύματα. Αυτό το άρθρο θα δείξει πώς απαλύνει τον πόνο μας και πώς μας βοηθάει να παρηγορούμε άλλους.
1. Πώς νιώθει ο Ιεχωβά για τους υπηρέτες του;
ΤΙ ΒΛΕΠΕΙ ο Ιεχωβά όταν κοιτάζει τους υπηρέτες του στη γη; Εκείνος ξέρει τις χαρές και τις λύπες μας. (Ψαλμ. 37:18) Όταν βλέπει ότι τον υπηρετούμε όσο καλύτερα μπορούμε παρότι αντιμετωπίζουμε οδυνηρά συναισθήματα, ευαρεστείται πάρα πολύ! Επιπλέον, επιθυμεί διακαώς να μας στηρίξει και να μας παρηγορήσει.
2. Τι κάνει ο Ιεχωβά για όσους έχουν συντετριμμένη καρδιά, και πώς μπορούμε να ωφεληθούμε από τη φροντίδα του;
2 Το εδάφιο Ψαλμός 147:3 λέει ότι ο Ιεχωβά «επιδένει τις πληγές» όσων έχουν συντετριμμένη καρδιά. Ο Ιεχωβά απεικονίζεται εδώ να φροντίζει τρυφερά εκείνους που έχουν τραυματιστεί συναισθηματικά. Τι πρέπει να κάνουμε για να ωφεληθούμε από τη φροντίδα του; Σκεφτείτε το εξής παράδειγμα: Ένας καλός γιατρός μπορεί να κάνει πολλά για να βοηθήσει έναν τραυματία να γιατρευτεί. Ο τραυματίας όμως πρέπει να ακολουθήσει προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού για να γίνει καλά. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τι λέει ο Ιεχωβά στον Λόγο του για εκείνους που βασανίζονται συναισθηματικά και θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τις στοργικές συμβουλές του.
Ο ΙΕΧΩΒΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΜΑΣ
3. Γιατί μερικοί νομίζουν ότι δεν έχουν αξία;
3 Ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς αγάπη, και δυστυχώς αυτή η κατάσταση έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να νομίζουν ότι δεν έχουν αξία. Μια αδελφή, η Έλεν, a λέει: «Μεγάλωσα σε μια άστοργη οικογένεια. Ο μπαμπάς μου ήταν βίαιος, και κάθε μέρα δεν έχανε ευκαιρία να μας επαναλαμβάνει πόσο άχρηστοι ήμασταν». Ίσως και εσείς να έχετε υποστεί κάτι παρόμοιο. Για παράδειγμα, μπορεί να σας έχουν κακομεταχειριστεί, να σας επέκριναν συχνά ή να σας έκαναν να νιώθετε ότι δεν είναι δυνατόν να σας αγαπήσει κανείς. Αν σας έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ίσως δυσκολεύεστε να πιστέψετε ότι κάποιος ενδιαφέρεται γνήσια για εσάς.
4. Σύμφωνα με το εδάφιο Ψαλμός 34:18, ποια διαβεβαίωση μας δίνει ο Ιεχωβά;
4 Ακόμα και αν οι άλλοι σας έχουν κακομεταχειριστεί, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά σάς αγαπάει και σας θεωρεί πολύτιμους. Αυτός «είναι κοντά σε εκείνους που έχουν συντετριμμένη καρδιά». (Διαβάστε Ψαλμός 34:18) Αν έχετε «καταθλιμμένο πνεύμα», να θυμάστε ότι ο Ιεχωβά είδε καλά πράγματα στην καρδιά σας και σας έλκυσε προσωπικά. (Ιωάν. 6:44) Εκείνος είναι πάντοτε πρόθυμος να σας βοηθήσει επειδή του είστε πολύτιμοι.
5. Τι μαθαίνουμε από τον τρόπο με τον οποίο φερόταν ο Ιησούς σε εκείνους που οι άλλοι περιφρονούσαν;
5 Μπορούμε να μάθουμε για τα αισθήματα του Ιεχωβά εξετάζοντας το παράδειγμα του Ιησού. Στη διάρκεια της επίγειας διακονίας του, ο Ιησούς έδινε σημασία σε εκείνους που οι άλλοι περιφρονούσαν, και τους φερόταν με συμπόνια. (Ματθ. 9:9-12) Όταν μια γυναίκα που έλπιζε να γιατρευτεί από μια οδυνηρή ασθένεια άγγιξε το ρούχο του, ο Ιησούς την παρηγόρησε και την επαίνεσε για την πίστη της. (Μάρκ. 5:25-34) Ο Ιησούς αντανακλά τέλεια την προσωπικότητα του Πατέρα του. (Ιωάν. 14:9) Επομένως, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά σάς θεωρεί πολύτιμους και παρατηρεί τις καλές σας ιδιότητες, όπως την πίστη σας και την αγάπη σας για εκείνον.
6. Πώς μπορεί να διαχειριστεί κάποιος τα αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης;
6 Τι μπορείτε να κάνετε αν οι αμφιβολίες για την αξία σας επιμένουν ή επανεμφανίζονται; Να διαβάζετε εδάφια που σας διαβεβαιώνουν ότι είστε πολύτιμοι για τον Ιεχωβά και να κάνετε στοχασμούς γύρω από αυτά. b (Ψαλμ. 94:19) Αν δεν καταφέρατε να πετύχετε έναν στόχο ή έχετε αποθαρρυνθεί επειδή δεν μπορείτε να κάνετε όσα κάνουν οι άλλοι, μην κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας. Ο Ιεχωβά έχει λογικές προσδοκίες. (Ψαλμ. 103:13, 14) Αν έχετε υποστεί κακοποίηση στο παρελθόν, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για αυτό που έκανε ο δράστης. Δεν σας αξίζει τέτοια μεταχείριση! Να θυμάστε ότι ο Ιεχωβά θεωρεί υπόλογους τους παραβάτες, όχι τα θύματα. (1 Πέτρ. 3:12) Η Σάντρα, η οποία κακοποιήθηκε ως παιδί, λέει: «Ζητάω συχνά από τον Ιεχωβά να με βοηθάει να βλέπω τον εαυτό μου με ισορροπημένο τρόπο, όπως με βλέπει εκείνος».
7. Πώς μπορούμε να αξιοποιούμε στην υπηρεσία του Ιεχωβά τα βιώματά μας;
7 Μην αμφιβάλλετε ποτέ ότι ο Ιεχωβά μπορεί να σας χρησιμοποιήσει για να βοηθήσετε άλλους. Σας έχει δώσει την τιμή να είστε συνεργάτες του στη Χριστιανική διακονία. (1 Κορ. 3:9) Ως αποτέλεσμα των βιωμάτων σας, πιθανώς νιώθετε συμπόνια για τους άλλους και κατανοείτε πώς ίσως νιώθουν. Μπορείτε να κάνετε πολλά για να τους βοηθήσετε. Η Έλεν έλαβε βοήθεια και τώρα είναι σε καλύτερη θέση να βοηθάει τους άλλους. Η ίδια λέει: «Ένιωθα πως ήμουν ένα τίποτα. Ο Ιεχωβά πήρε αυτό το “τίποτα” και το μετέτρεψε σε άτομο που νιώθει αγαπητό και χρήσιμο». Η Έλεν υπηρετεί χαρούμενα ως τακτική σκαπάνισσα.
Ο ΙΕΧΩΒΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ
8. Ποια διαβεβαίωση βρίσκουμε στο εδάφιο Ησαΐας 1:18;
8 Μερικοί υπηρέτες του Ιεχωβά βασανίζονται από έντονη λύπη για πράγματα που έκαναν στο παρελθόν, είτε πριν είτε μετά το βάφτισμά τους. Αλλά είναι καλό να θυμόμαστε ότι ο Ιεχωβά προμήθευσε το λύτρο επειδή μας αγαπάει βαθιά. Σίγουρα θέλει να δεχτούμε το δώρο του. Ο Ιεχωβά μάς διαβεβαιώνει πως, αφού «τακτοποιήσουμε τα ζητήματα» c μαζί του, δεν μας καταλογίζει πια τις αμαρτίες μας. (Διαβάστε Ησαΐας 1:18) Τι στοργικό εκ μέρους του Ιεχωβά να μη θυμάται τις παλιές μας αμαρτίες! Ταυτόχρονα, εκείνος δεν ξεχνάει ποτέ το καλό που έχουμε κάνει.—Ψαλμ. 103:9, 12· Εβρ. 6:10.
9. Γιατί πρέπει να βάζουμε τα δυνατά μας για να επικεντρωνόμαστε στο παρόν και στο μέλλον, όχι στο παρελθόν;
9 Αν βασανίζεστε από αισθήματα λύπης για το παρελθόν, βάλτε τα δυνατά σας για να επικεντρώνεστε στο παρόν και στο μέλλον, όχι στο παρελθόν. Εξετάστε το παράδειγμα του αποστόλου Παύλου. Εκείνος λυπόταν βαθιά για το ότι κάποτε δίωκε βάναυσα τους Χριστιανούς, αλλά ήξερε ότι ο Ιεχωβά τον είχε συγχωρήσει. (1 Τιμ. 1:12-15) Έπειτα από αυτό, σκεφτόταν άραγε ξανά και ξανά τις παλιές του αμαρτίες; Αναμφίβολα, αρνούνταν να το κάνει αυτό, όπως δεν σκεφτόταν συνέχεια και τα παλιά του επιτεύγματα στον Ιουδαϊσμό. (Φιλιπ. 3:4-8, 13-15) Απεναντίας, ο Παύλος επιδιδόταν με ζήλο στη διακονία του και κοίταζε μπροστά, στο μέλλον. Όπως ο Παύλος, έτσι και εσείς δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν. Αλλά μπορείτε να τιμάτε τον Ιεχωβά υπό τις παρούσες περιστάσεις σας και να κοιτάζετε μπροστά, στο θαυμάσιο μέλλον που σας έχει υποσχεθεί.
10. Τι μπορούμε να κάνουμε αν κάποιες πράξεις μας έβλαψαν άλλους;
10 Ίσως λυπάστε βαθιά αν κάποια πράγματα που κάνατε στο παρελθόν έβλαψαν άλλους. Τι μπορεί να γίνει σε μια τέτοια περίπτωση; Κάντε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να επανορθώσετε. Ζητήστε ειλικρινά συγνώμη. (2 Κορ. 7:11) Παρακαλέστε τον Ιεχωβά να βοηθήσει εκείνους που επηρεάστηκαν από τις πράξεις σας. Εκείνος μπορεί να βοηθήσει εσάς και αυτούς που βλάψατε να υπομείνετε και να ανακτήσετε την ειρήνη σας.
11. Τι μαθαίνουμε από την περίπτωση του προφήτη Ιωνά; (Βλέπε επίσης εικόνα.)
11 Να μαθαίνετε από παλιά σας λάθη και να είστε πρόθυμοι να αφήνετε τον Ιεχωβά να σας χρησιμοποιεί όπως επιλέγει. Προσέξτε την περίπτωση του προφήτη Ιωνά. Αντί να πάει στη Νινευή όπως τον είχε προστάξει ο Θεός, έφυγε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο Ιεχωβά τον διαπαιδαγώγησε, και ο Ιωνάς έμαθε από το λάθος του. (Ιωνάς 1:1-4, 15-17· 2:7-10) Ο Ιεχωβά δεν τον θεώρησε χαμένη υπόθεση. Του έδωσε άλλη μια ευκαιρία να πάει στη Νινευή, και αυτή τη φορά ο Ιωνάς υπάκουσε αμέσως. Δεν άφησε τη λύπη για το παλιό του λάθος να τον εμποδίσει να δεχτεί αυτόν τον διορισμό από τον Ιεχωβά.—Ιωνάς 3:1-3.
Ο ΙΕΧΩΒΑ ΜΑΣ ΠΑΡΗΓΟΡΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
12. Πώς μας δίνει ο Ιεχωβά ειρήνη όταν βιώνουμε τραυματικές καταστάσεις ή απώλειες; (Φιλιππησίους 4:6, 7)
12 Μέσω του αγίου του πνεύματος, ο Ιεχωβά μάς παρηγορεί όταν βιώνουμε τραυματικές καταστάσεις ή απώλειες. Σκεφτείτε την περίπτωση του Ρον και της Κάρολ, οι οποίοι βίωσαν μια τραγική απώλεια όταν ο γιος τους αυτοκτόνησε. Οι ίδιοι λένε: «Είχαμε περάσει και στο παρελθόν δύσκολες δοκιμασίες, αλλά αυτή ήταν με διαφορά ό,τι χειρότερο μας είχε συμβεί ποτέ. Περάσαμε πολλές ξάγρυπνες νύχτες με προσευχή, και νιώσαμε αληθινά την ειρήνη που περιγράφεται στα εδάφια Φιλιππησίους 4:6, 7». (Διαβάστε) Αν περνάτε και εσείς μια οδυνηρή δοκιμασία, μπορείτε να ανοίγετε την καρδιά σας στον Ιεχωβά με προσευχή όσο συχνά και όση ώρα θέλετε. (Ψαλμ. 86:3· 88:1) Να ζητάτε από τον Ιεχωβά ξανά και ξανά το άγιο πνεύμα του. Εκείνος δεν πρόκειται ποτέ να αγνοήσει τις παρακλήσεις σας.—Λουκ. 11:9-13.
13. Πώς μπορεί το άγιο πνεύμα να μας βοηθάει να συνεχίζουμε να λατρεύουμε τον Ιεχωβά πιστά; (Εφεσίους 3:16)
13 Μήπως μια οδυνηρή δοκιμασία έχει απομυζήσει όλες σας τις δυνάμεις; Το άγιο πνεύμα μπορεί να σας δώσει τη δύναμη να συνεχίσετε να λατρεύετε τον Ιεχωβά πιστά. (Διαβάστε Εφεσίους 3:16) Πάρτε για παράδειγμα μια αδελφή, τη Φλόρα. Μαζί με τον άντρα της υπηρετούσαν ως ιεραπόστολοι όταν εκείνος την απάτησε, και πήραν διαζύγιο. Η Φλόρα λέει: «Η οδύνη που ένιωθα εξαιτίας της προδοσίας του μου έτρωγε τα σωθικά. Προσευχόμουν στον Ιεχωβά να μου δίνει το άγιο πνεύμα του για να καταφέρω να αντέξω. Ο Ιεχωβά μού έδινε ό,τι χρειαζόμουν για να γιατρευτώ και για να μπορέσω να διαχειριστώ κάτι που στην αρχή μού φαινόταν αξεπέραστο». Η Φλόρα νιώθει ότι ο Θεός τη βοήθησε να τον εμπιστεύεται ακόμα περισσότερο και είναι βέβαιη ότι θα τη στηρίζει σε όλες της τις δοκιμασίες. Επιπλέον, προσθέτει: «Το εδάφιο Ψαλμός 119:32 εφαρμόστηκε στην περίπτωσή μου: “Θα επιδιώκω ένθερμα την οδό των εντολών σου, επειδή κάνεις χώρο για αυτήν στην καρδιά μου”».
14. Πώς μπορούμε να επιτρέπουμε στο πνεύμα του Θεού να επενεργεί πάνω μας;
14 Πώς μπορείτε να ενεργείτε σε αρμονία με τα αιτήματά σας για άγιο πνεύμα; Να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που επιτρέπουν στο πνεύμα του Θεού να επενεργεί πάνω σας. Μεταξύ αυτών είναι η παρακολούθηση των συναθροίσεων και η συμμετοχή στη διακονία αγρού. Να γεμίζετε τον νου σας με τις σκέψεις του Ιεχωβά διαβάζοντας τον Λόγο του κάθε μέρα. (Φιλιπ. 4:8, 9) Καθώς διαβάζετε, να εστιάζετε την προσοχή σας σε Βιβλικά πρόσωπα που πέρασαν δοκιμασίες και να στοχάζεστε πώς τους βοήθησε ο Ιεχωβά να υπομείνουν. Η Σάντρα, που πέρασε αρκετές σοβαρές αντιξοότητες, λέει: «Η αφήγηση για τον Ιωσήφ με αγγίζει πραγματικά. Εκείνος δεν επέτρεψε στις δοκιμασίες και στις αδικίες να αποδυναμώσουν τη σχέση του με τον Ιεχωβά».—Γέν. 39:21-23.
Ο ΙΕΧΩΒΑ ΜΑΣ ΠΑΡΗΓΟΡΕΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΟΜΟΠΙΣΤΩΝ ΜΑΣ
15. Από ποιους μπορούμε να λάβουμε παρηγοριά, και πώς μπορούν να μας βοηθήσουν; (Βλέπε επίσης εικόνα.)
15 Όταν περνάμε βάσανα, οι ομόπιστοί μας μπορούν να αποδειχτούν «πηγή μεγάλης παρηγοριάς». (Κολ. 4:11) Οι αδελφοί και οι αδελφές μας είναι πραγματικά ζωντανή έκφραση της αγάπης του Ιεχωβά για εμάς. Οι ομόπιστοί μας μπορούν να μας παρηγορήσουν ακούγοντάς μας με συμπόνια ή μπορεί να μας στηρίξουν με την παρουσία τους. Ίσως μας αναφέρουν ένα καθησυχαστικό εδάφιο ή ίσως προσευχηθούν μαζί μας. d (Ρωμ. 15:4) Κάποιες φορές, ένας αδελφός ή μια αδελφή μπορεί να μας υπενθυμίσει τον τρόπο σκέψης του Ιεχωβά και έτσι να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την ισορροπία μας. Οι συγχριστιανοί μας μπορούν επίσης να μας δώσουν πρακτική βοήθεια, λόγου χάρη παρέχοντάς μας ένα γεύμα σε κάποια δύσκολη στιγμή.
16. Τι χρειάζεται ίσως να κάνουμε για να λάβουμε βοήθεια από τους άλλους;
16 Προκειμένου να λάβουμε βοήθεια από τους άλλους, ίσως χρειαστεί να τη ζητήσουμε. Οι αδελφοί και οι αδελφές μας μάς αγαπούν και θέλουν να βοηθήσουν. (Παρ. 17:17) Αλλά ίσως δεν ξέρουν πώς νιώθουμε ή τι χρειαζόμαστε. (Παρ. 14:10) Αν βασανίζεστε από συναισθηματικό πόνο, να είστε πρόθυμοι να μιλήσετε για τα αισθήματά σας σε ώριμους φίλους σας. Πείτε τους τι χρειάζεστε. Ίσως επιλέξετε να μιλήσετε σε έναν δυο πρεσβυτέρους με τους οποίους νιώθετε άνετα. Μερικές αδελφές το βρίσκουν παρηγορητικό να μιλούν σε κάποια ώριμη αδελφή.
17. Ποιες είναι μερικές δυσκολίες που θα μπορούσαν να μας εμποδίσουν να λάβουμε ενθάρρυνση, και πώς μπορούμε να τις υπερπηδήσουμε;
17 Αντισταθείτε στην τάση να απομονώνεστε. Εξαιτίας των οδυνηρών σας συναισθημάτων, ίσως δεν έχετε διάθεση να κάνετε παρέα με άλλους. Κάποιες φορές, οι αδελφοί και οι αδελφές σας ίσως δεν σας καταλαβαίνουν ή μπορεί να μην επιλέξουν τα κατάλληλα λόγια. (Ιακ. 3:2) Μην επιτρέπετε σε τέτοια πράγματα να σας εμποδίζουν να λαβαίνετε την ενθάρρυνση που χρειάζεστε. Ένας πρεσβύτερος, ο Γκάβιν, ο οποίος πάσχει από κατάθλιψη, λέει: «Πολλές φορές, η επαφή με φίλους είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να κάνω». Ωστόσο, ο Γκάβιν δεν ενδίδει στα αισθήματά του και ωφελείται από τη συναναστροφή με τους άλλους. Μια αδελφή, η Έιμι, λέει: «Εξαιτίας των βιωμάτων μου, δυσκολεύομαι να εμπιστευτώ τους ανθρώπους. Αλλά μαθαίνω να αγαπώ και να εμπιστεύομαι τους αδελφούς και τις αδελφές μου όπως κάνει ο Ιεχωβά. Ξέρω ότι αυτό δίνει χαρά στον Ιεχωβά, όπως δίνει και σε εμένα».
ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΕΙΑ
18. Σε τι μπορούμε να αποβλέπουμε στο μέλλον, και τι μπορούμε να κάνουμε τώρα;
18 Μπορούμε να αποβλέπουμε με πεποίθηση στο μέλλον, γνωρίζοντας ότι ο Ιεχωβά σύντομα θα μας γιατρέψει εντελώς από κάθε σωματικό και συναισθηματικό πόνο. (Αποκ. 21:3, 4) Εκείνον τον καιρό, οι εμπειρίες που μας έχουν πληγώσει δεν θα «ανεβαίνουν στην καρδιά». (Ησ. 65:17) Όπως είδαμε, ο Ιεχωβά “επιδένει τις πληγές μας” ακόμα και τώρα. Να αξιοποιείτε πλήρως τις στοργικές προμήθειες που έχει κάνει ο Ιεχωβά για να σας φέρνει παρηγοριά και ανακούφιση. Μην αμφιβάλλετε ούτε στιγμή ότι «αυτός ενδιαφέρεται για εσάς».—1 Πέτρ. 5:7.
ΥΜΝΟΣ 7 Ιεχωβά, η Ισχύς Μας
a Τα ονόματα έχουν αλλαχτεί.
b Βλέπε το πλαίσιο « Ο Ιεχωβά σάς Θεωρεί Προσωπικά Πολύτιμους».
c Για να «τακτοποιήσουμε τα ζητήματα» με τον Ιεχωβά, χρειάζεται να αποδείξουμε ότι έχουμε μετανοήσει ζητώντας του να μας συγχωρήσει για τις αμαρτίες μας και αλλάζοντας τη διαγωγή μας. Αν διαπράξουμε σοβαρή αμαρτία, χρειάζεται επίσης να ζητήσουμε βοήθεια από τους πρεσβυτέρους της εκκλησίας.—Ιακ. 5:14, 15.
Η ΣΚΟΠΙΑ (ΕΚΔΟΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ)