ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 43

ΥΜΝΟΣ 90 Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον

Πώς να Υπερνικήσετε τις Αμφιβολίες

Πώς να Υπερνικήσετε τις Αμφιβολίες

«Να βεβαιώνεστε για όλα τα πράγματα».​—1 ΘΕΣ. 5:21.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ

Πώς να ξεπερνάμε αμφιβολίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υπηρεσία μας προς τον Ιεχωβά.

1, 2. (α) Ποιες είναι μερικές αμφιβολίες που ίσως αντιμετωπίζουν οι υπηρέτες του Ιεχωβά; (β) Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;

 ΑΝΘΡΩΠΟΙ όλων των ηλικιών έχουν κάποιες φορές αμφιβολίες. a Για παράδειγμα, σκεφτείτε έναν νεαρό Μάρτυρα που αναρωτιέται αν ο Ιεχωβά όντως ενδιαφέρεται για αυτόν. Ίσως δεν είναι βέβαιος για το αν πρέπει να βαφτιστεί. Ή σκεφτείτε έναν μεσήλικο αδελφό ο οποίος στα νιάτα του επέλεξε να επιδιώξει τα συμφέροντα της Βασιλείας και όχι μια σταδιοδρομία σε αυτόν τον κόσμο. Καθώς τώρα τα χρήματα ίσα που φτάνουν για τις ανάγκες της οικογένειάς του, ίσως αναρωτιέται αν όντως έκανε τη σωστή επιλογή. Ή σκεφτείτε ακόμα μια ηλικιωμένη αδελφή με περιορισμένες δυνάμεις. Ίσως νιώθει αποθαρρυμένη επειδή δεν μπορεί πλέον να κάνει όσα έκανε κάποτε. Σας έχουν απασχολήσει ποτέ ερωτήσεις όπως οι εξής: “Μου δίνει όντως σημασία ο Ιεχωβά; Άξιζαν τον κόπο οι θυσίες που έκανα για τον Ιεχωβά; Παραμένω χρήσιμος για τον Ιεχωβά;”

2 Ερωτήσεις όπως αυτές μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς τη λατρεία μας αν μείνουν αναπάντητες. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πώς κάποιες Βιβλικές αρχές μπορούν να μας βοηθήσουν αν αμφιβάλλουμε (1) ότι ο Ιεχωβά ενδιαφέρεται για εμάς, (2) ότι κάποιες αποφάσεις που πήραμε στο παρελθόν ήταν σωστές ή (3) ότι παραμένουμε χρήσιμοι για τον Ιεχωβά.

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΑΤΕ ΤΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΣΑΣ

3. Ποιος είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ξεπερνάμε τις αμφιβολίες μας;

3 Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να ξεπερνάμε τις αμφιβολίες μας είναι το να στρεφόμαστε στον Λόγο του Θεού για να βρίσκουμε απαντήσεις στις ερωτήσεις μας. Αν το κάνουμε αυτό, θα ενισχυόμαστε, θα αναπτυσσόμαστε πνευματικά και θα είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να “στεκόμαστε σταθεροί στην πίστη”.​—1 Κορ. 16:13.

4. Πώς “βεβαιωνόμαστε για όλα τα πράγματα”; (1 Θεσσαλονικείς 5:21)

4 Διαβάστε 1 Θεσσαλονικείς 5:21. Προσέξτε ότι η Αγία Γραφή μάς προτρέπει να “βεβαιωνόμαστε για όλα τα πράγματα”. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Μπορούμε να βεβαιωνόμαστε ότι αυτό που πιστεύουμε είναι αλήθεια συγκρίνοντάς το με αυτό που λέει η Γραφή. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τον νεαρό που αναρωτιέται αν έχει αξία στα μάτια του Θεού. Είναι σωστό να αφήσει το ερώτημα να αιωρείται και απλώς να συμπεράνει ότι όντως δεν έχει αξία; Όχι, πρέπει να “βεβαιωθεί για όλα τα πράγματα” μαθαίνοντας τις σκέψεις του Ιεχωβά για το συγκεκριμένο ζήτημα.

5. Πώς «ακούμε» τις απαντήσεις του Ιεχωβά στις ερωτήσεις μας;

5 Καθώς διαβάζουμε τον Λόγο του Θεού, «ακούμε» τον Ιεχωβά να μας μιλάει. Αλλά για να μάθουμε τις σκέψεις του για ένα συγκεκριμένο ερώτημα, απαιτείται προσπάθεια. Καθώς διαβάζουμε τη Γραφή, χρειάζεται να εστιάσουμε στο θέμα που μας απασχολεί. Μπορούμε να κάνουμε έρευνα γύρω από αυτό, χρησιμοποιώντας τα αποτελεσματικά εργαλεία μελέτης που μας παρέχει η οργάνωση του Ιεχωβά. (Παρ. 2:3-6) Μπορούμε να προσευχηθούμε στον Ιεχωβά να κατευθύνει την έρευνά μας και να μας βοηθήσει να βρούμε τις σκέψεις του γύρω από το ερώτημά μας. Κατόπιν, μπορούμε να αναζητήσουμε Βιβλικές αρχές και πρακτικές πληροφορίες που εφαρμόζονται στην περίπτωσή μας. Ίσως επίσης να ωφεληθούμε εξετάζοντας Βιβλικές αφηγήσεις για κάποιους που βρέθηκαν σε παρόμοια κατάσταση.

6. Πώς μας βοηθούν οι συναθροίσεις να υπερνικούμε τις αμφιβολίες μας;

6 «Ακούμε» επίσης τον Ιεχωβά να μας μιλάει στις συναθροίσεις μας. Αν παρακολουθούμε τακτικά τις συναθροίσεις, μπορεί να ακούσουμε κάτι σε μια ομιλία ή ένα σχόλιο που είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να υπερνικήσουμε τις αμφιβολίες μας. (Παρ. 27:17) Ας εξετάσουμε τώρα πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε κάποιες συγκεκριμένες αμφιβολίες.

“ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΙΕΧΩΒΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ;”

7. Ποια ερώτηση μπορεί να κάνουν μερικοί;

7 Έχετε ποτέ αναρωτηθεί αν ο Ιεχωβά όντως σας δίνει σημασία; Αν νιώθετε ότι δεν έχετε αξία, το να γίνετε φίλοι με τον Δημιουργό του σύμπαντος ίσως σας φαίνεται εξωπραγματικό, εντελώς ανέφικτο. Κάτι παρόμοιο μπορεί να σκέφτηκε και ο βασιλιάς Δαβίδ. Εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι ο Ιεχωβά παρατηρούσε τους απλούς ανθρώπους, ρώτησε: «Ιεχωβά, τι είναι ο άνθρωπος και του δίνεις σημασία, ο γιος του θνητού ανθρώπου και του δίνεις προσοχή;» (Ψαλμ. 144:3) Πού μπορείτε να στραφείτε για να βρείτε την απάντηση σε αυτή την ερώτηση;

8. Σύμφωνα με τα εδάφια 1 Σαμουήλ 16:6, 7, 10-12, τι παρατηρεί ο Ιεχωβά στους ανθρώπους;

8 Από τη Γραφή μαθαίνουμε ότι ο Ιεχωβά δίνει σημασία σε εκείνους που οι άλλοι θεωρούν ασήμαντους. Για παράδειγμα, ο Ιεχωβά έστειλε τον Σαμουήλ στο σπίτι του Ιεσσαί για να χρίσει έναν από τους γιους του ως τον μελλοντικό βασιλιά του Ισραήλ. Ο Ιεσσαί είχε οχτώ γιους, αλλά παρουσίασε στον Σαμουήλ μόνο τους εφτά, παραλείποντας τον μικρότερο, τον Δαβίδ. b Ωστόσο, ο Δαβίδ ήταν εκείνος τον οποίο είχε επιλέξει ο Ιεχωβά. (Διαβάστε 1 Σαμουήλ 16:6, 7, 10-12) Ο Ιεχωβά είδε τι ήταν ο Δαβίδ αληθινά μέσα του​—ένας νεαρός που εκτιμούσε τα πνευματικά πράγματα.

9. Γιατί μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά ενδιαφέρεται για εσάς; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

9 Σκεφτείτε πώς έχει ήδη δείξει ο Ιεχωβά ότι σας δίνει σημασία. Προσφέρεται να σας δώσει συμβουλές προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας. (Ψαλμ. 32:8) Πώς θα μπορούσε να το κάνει αυτό αν δεν σας γνώριζε καλά; (Ψαλμ. 139:1) Όταν εφαρμόζετε τις συμβουλές του Ιεχωβά και βλέπετε πώς σας βοηθούν, βεβαιώνεστε ότι ο Ιεχωβά ενδιαφέρεται για εσάς. (1 Χρον. 28:9· Πράξ. 17:26, 27) Ο Ιεχωβά παρατηρεί τις προσπάθειές σας. Βλέπει τις εσωτερικές σας ιδιότητες και υποκινείται να σας πλησιάσει. (Ιερ. 17:10) Ο Ιεχωβά προσφέρεται να γίνει Φίλος σας και θέλει να ανταποκριθείτε στην πρότασή του.​—1 Ιωάν. 4:19.

«Αν . . . αναζητήσεις [τον Ιεχωβά], αυτός θα σε αφήσει να τον βρεις».​—1 Χρον. 28:9 (Βλέπε παράγραφο 9) c


“ΗΤΑΝ ΣΟΦΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ;”

10. Όταν σκεφτόμαστε αποφάσεις που πήραμε στο παρελθόν, ποια ερωτήματα ίσως προκύπτουν;

10 Έπειτα από κάποια ηλικία, μερικοί ανατρέχουν στο παρελθόν και αναρωτιούνται αν πήραν σωστές αποφάσεις. Ίσως αποφάσισαν να εγκαταλείψουν μια σταδιοδρομία με προοπτικές ή μια επιτυχημένη επιχείρηση προκειμένου να υπηρετήσουν τον Ιεχωβά πληρέστερα. Τώρα έχει περάσει καιρός, ίσως μάλιστα και δεκαετίες. Πιθανώς βλέπουν γνωστούς τους που επιδίωξαν κοσμικούς στόχους και που τώρα φαίνονται οικονομικά εξασφαλισμένοι. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αναρωτιούνται: “Άξιζαν τον κόπο οι θυσίες που έκανα για τον Ιεχωβά; Ή μήπως εξαιτίας τους έχασα άλλες ευκαιρίες;”

11. Τι προβλημάτιζε τον συγγραφέα του 73ου Ψαλμού;

11 Αν σας απασχολούν παρόμοια ερωτήματα, εξετάστε πώς ένιωθε ο συγγραφέας του 73ου Ψαλμού. Εκείνος έβλεπε άλλους να απολαμβάνουν μια ζωή που φαινόταν όλο υγεία και ευημερία, και χωρίς καθόλου άγχος. (Ψαλμ. 73:3-5, 12) Καθώς παρατηρούσε εκείνους και τη φαινομενική τους επιτυχία, ένιωθε ότι οι προσπάθειές του να υπηρετεί τον Ιεχωβά ήταν μάταιες. “Βασανιζόταν όλη την ημέρα” με αυτή την αποθαρρυντική σκέψη. (Ψαλμ. 73:13, 14) Πώς διαχειρίστηκε αυτά τα αισθήματα που τον βασάνιζαν;

12. Σύμφωνα με τα εδάφια Ψαλμός 73:16-18, πώς υπερνίκησε ο ψαλμωδός τις ανησυχίες του;

12 Διαβάστε Ψαλμός 73:16-18. Ο ψαλμωδός πήγε στο αγιαστήριο του Ιεχωβά. Σε εκείνο το γαλήνιο περιβάλλον, μπόρεσε να σκεφτεί καθαρά. Διέκρινε πως, μολονότι η ζωή κάποιων ίσως φαινόταν εύκολη, το μακροπρόθεσμο μέλλον τους ήταν δυσοίωνο. Έχοντας αυτή την κατανόηση, βρήκε ειρήνη διάνοιας γνωρίζοντας ότι η επιδίωξη πνευματικών πραγμάτων ήταν η καλύτερη επιλογή. Ως αποτέλεσμα, ένιωσε και πάλι αποφασισμένος να συνεχίσει να υπηρετεί τον Ιεχωβά.​—Ψαλμ. 73:23-28.

13. Πώς μπορείτε να βρείτε ειρήνη διάνοιας αν νιώθετε αβέβαιοι για παλιές σας αποφάσεις; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

13 Μπορείτε να βρείτε παρόμοια ειρήνη διάνοιας με τη βοήθεια του Λόγου του Θεού. Πώς; Κατ’ αρχάς, συλλογιστείτε την αξία των όσων έχετε, περιλαμβανομένων των θησαυρών στον ουρανό. Κατόπιν, συγκρίνετέ τα αυτά με την κατάληξη των ανθρώπων που έχουν ως μοναδική ανταμοιβή τα όσα προσφέρει ο κόσμος. Ίσως βασίζονται απόλυτα στα επιτεύγματά τους σε αυτή τη ζωή επειδή δεν έχουν να περιμένουν τίποτα άλλο στο μέλλον. Σε εσάς όμως, ο Ιεχωβά υπόσχεται ευλογίες που ξεπερνούν κάθε σας φαντασία. (Ψαλμ. 145:16) Επίσης, σκεφτείτε το εξής: Μπορούμε στ’ αλήθεια να γνωρίζουμε πώς θα είχε εξελιχθεί η ζωή μας αν είχαμε πάρει διαφορετικές αποφάσεις; Ένα είναι βέβαιο: Εκείνοι που κάνουν επιλογές με βάση την αγάπη τους για τον Θεό και τον πλησίον ποτέ δεν χάνουν τίποτα αληθινά καλό.

Να αποβλέπετε στις ευλογίες που έχει υποσχεθεί ο Ιεχωβά (Βλέπε παράγραφο 13) d


“ΕΙΜΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ;”

14. Ποιες καταστάσεις βιώνουν μερικοί, και ποιο ερώτημα ίσως τους απασχολεί;

14 Μερικοί υπηρέτες του Ιεχωβά νιώθουν τις συνέπειες των γηρατειών, παλεύουν με προβλήματα υγείας ή έχουν κάποια αναπηρία. Αυτές οι καταστάσεις ίσως τους κάνουν να νιώθουν αβέβαιοι για την αξία τους στα μάτια του Ιεχωβά. Ίσως ρωτούν: “Παραμένω χρήσιμος για τον Ιεχωβά;”

15. Για ποιο πράγμα ήταν πεπεισμένος ο συγγραφέας του 71ου Ψαλμού;

15 Ο συγγραφέας του 71ου Ψαλμού εξέφρασε μια παρόμοια ανησυχία όταν προσευχήθηκε: «Μη με εγκαταλείψεις όταν σβήσει η δύναμή μου». (Ψαλμ. 71:9, 18) Ωστόσο, ο ψαλμωδός παρέμενε πεπεισμένος ότι, αν υπηρετούσε τον Θεό του όσια, εκείνος θα τον καθοδηγούσε και θα τον στήριζε. Όπως έμαθε ο ψαλμωδός, ο Ιεχωβά ευαρεστείται με εκείνους που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να τον υπηρετούν παρά τους περιορισμούς τους.​—Ψαλμ. 37:23-25.

16. Με ποιους τρόπους είναι οι ηλικιωμένοι χρήσιμοι για τον Ιεχωβά; (Ψαλμός 92:12-15)

16 Ηλικιωμένοι, να βλέπετε την κατάστασή σας από την άποψη του Ιεχωβά. Εκείνος μπορεί να σας βοηθήσει να ευημερείτε πνευματικά ακόμα και αν δυσκολεύεστε από σωματική άποψη. (Διαβάστε Ψαλμός 92:12-15) Αντί να εστιάζετε στο τι δεν μπορείτε πλέον να κάνετε, επικεντρωθείτε σε αυτά που μπορείτε να κάνετε. Λόγου χάρη, μπορείτε να ενισχύετε τους άλλους με το πιστό σας παράδειγμα και το προσωπικό σας ενδιαφέρον. Μπορείτε να τους λέτε πώς σας στήριξε ο Ιεχωβά όλα αυτά τα χρόνια και να τους μιλάτε για την ισχυρή σας ελπίδα ότι οι υποσχέσεις του θα εκπληρωθούν. Και ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη που έχουν οι εγκάρδιες προσευχές σας προς όφελος των άλλων. (1 Πέτρ. 3:12) Όποιες και αν είναι οι περιστάσεις μας, όλοι μας έχουμε κάτι να προσφέρουμε στον Ιεχωβά και στους άλλους.

17. Γιατί πρέπει να αντιστεκόμαστε στον πειρασμό να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους;

17 Αν νιώθετε απογοητευμένοι για το ότι δεν μπορείτε να κάνετε περισσότερα στην υπηρεσία του Ιεχωβά, να είστε βέβαιοι ότι εκείνος θεωρεί πολύτιμο ό,τι μπορείτε να επιτελέσετε. Ίσως μπαίνετε στον πειρασμό να συγκρίνετε αυτά που κάνετε εσείς με αυτά που κάνουν οι άλλοι. Μην το κάνετε αυτό! Γιατί; Επειδή ο Ιεχωβά δεν κάνει τέτοιες συγκρίσεις. (Γαλ. 6:4) Για παράδειγμα, η Μαρία πρόσφερε στον Ιησού ένα πανάκριβο αρωματικό λάδι. (Ιωάν. 12:3-5) Από την άλλη πλευρά, η άπορη χήρα συνεισέφερε στον ναό δύο μικρά νομίσματα ελάχιστης αξίας. (Λουκ. 21:1-4) Ο Ιησούς όμως είδε και τα δύο δώρα ως εκφράσεις πίστης. Ο Πατέρας του, ο Ιεχωβά, εκτιμάει αληθινά οτιδήποτε κάνετε το οποίο υποκινείται από την αφοσίωσή σας και την αγάπη σας για εκείνον, όσο μικρό και αν ίσως φαίνεται σε εσάς.

18. Τι θα μας βοηθήσει να υπερνικήσουμε τις αμφιβολίες μας; (Βλέπε επίσης το πλαίσιο « Ο Λόγος του Ιεχωβά Μπορεί να σας Βοηθήσει να Υπερνικήσετε τις Αμφιβολίες».)

18 Όλοι έχουμε αμφιβολίες κατά καιρούς. Όπως είδαμε όμως, ο αξιόπιστος Λόγος της αλήθειας του Θεού, η Αγία Γραφή, μπορεί να μας βοηθήσει να τις καταπολεμήσουμε. Γι’ αυτό, να εργάζεστε για να ξεπεράσετε τις αμφιβολίες σας, και αφήστε την πεποίθηση να αντικαταστήσει την ανησυχία σας. Ο Ιεχωβά σίγουρα δίνει σημασία σε εσάς ως άτομο. Εκτιμάει τις θυσίες σας και έχει δεσμευτεί να σας ανταμείψει. Να είστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά θεωρεί όλους τους όσιους υπηρέτες του άξιους της αγάπης και της προσοχής του.

ΥΜΝΟΣ 111 Λόγοι για να Χαιρόμαστε

a ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τις αμφιβολίες που μας προξενούν αβεβαιότητα για την αξία μας στα μάτια του Ιεχωβά ή για το κατά πόσον ήταν σοφές οι αποφάσεις που πήραμε. Δεν πρόκειται για το είδος των αμφιβολιών που αναφέρονται στην Αγία Γραφή οι οποίες μαρτυρούν έλλειψη πίστης στον Ιεχωβά και στις υποσχέσεις του.

b Αν και η Γραφή δεν λέει ακριβώς πόσων χρονών ήταν ο Δαβίδ όταν τον επέλεξε ο Ιεχωβά, ήταν πιθανώς ακόμα έφηβος.​—Βλέπε Σκοπιά 1 Σεπτεμβρίου 2011, σελ. 29, παρ. 2.

c ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Μια νεαρή αδελφή αναζητάει τον Ιεχωβά ψάχνοντας συμβουλή στις Γραφές.

d ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ένας αδελφός κάνει χειρωνακτική εργασία για να ζήσει την οικογένειά του, αλλά ο νους του είναι προσηλωμένος στον επερχόμενο Παράδεισο.