ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 38

Να Ενεργείτε Σοφά σε Καιρό Ειρήνης

Να Ενεργείτε Σοφά σε Καιρό Ειρήνης

«Ο τόπος δεν είχε αναστάτωση. Δεν έγινε πόλεμος εναντίον του εκείνα τα χρόνια, γιατί ο Ιεχωβά τού έδωσε ανάπαυση».​—2 ΧΡΟΝ. 14:6.

ΥΜΝΟΣ 60 Το Κήρυγμα Σώζει Ζωές

ΠΕΡΙΛΗΨΗ *

1. Πότε ίσως είναι δύσκολο να υπηρετούμε τον Ιεχωβά;

ΠΟΤΕ πιστεύετε ότι είναι πιο δύσκολο να υπηρετείτε τον Ιεχωβά; Όταν αντιμετωπίζετε αντιξοότητες ή όταν η ζωή σας είναι σχετικά ειρηνική; Όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, στηριζόμαστε πρόθυμα στον Ιεχωβά. Τι κάνουμε όμως όταν η ζωή μας κυλάει ειρηνικά; Μήπως τότε αφήνουμε την προσοχή μας να αποσπαστεί από την υπηρεσία του Θεού; Ο Ιεχωβά προειδοποίησε τους Ισραηλίτες για αυτήν ακριβώς την πιθανότητα.​—Δευτ. 6:10-12.

Ο βασιλιάς Ασά έδρασε αποφασιστικά ενάντια στην ψεύτικη λατρεία (Βλέπε παράγραφο 2) *

2. Τι παράδειγμα έθεσε ο βασιλιάς Ασά;

2 Ο βασιλιάς Ασά είναι θαυμάσιο παράδειγμα ανθρώπου που ενήργησε σοφά στηριζόμενος απόλυτα στον Ιεχωβά. Υπηρετούσε τον Ιεχωβά, όχι μόνο σε δύσκολους καιρούς, αλλά και σε καιρούς ειρήνης. Από νωρίς στη ζωή του, «η καρδιά του Ασά ήταν πλήρως αφοσιωμένη στον Ιεχωβά». (1 Βασ. 15:14, υποσ.) Ο Ασά εκδήλωσε την αφοσίωσή του εξαλείφοντας την ψεύτικη λατρεία από τον Ιούδα. Η Γραφή λέει ότι «κατέστρεψε τα θυσιαστήρια των ξένων θεών και τους υψηλούς τόπους, έκανε θρύψαλα τις ιερές στήλες και έκοψε τους ιερούς στύλους». (2 Χρον. 14:3, 5) Μάλιστα απομάκρυνε από τη θέση της τη γιαγιά του, τη Μααχά, η οποία ήταν κάτι σαν πρώτη κυρία του βασιλείου. Γιατί το έκανε αυτό; Επειδή η Μααχά προωθούσε τη λατρεία ενός ειδώλου.​—1 Βασ. 15:11-13.

3. Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;

3 Ο Ασά δεν αρκέστηκε στο να εξαλείψει την ψεύτικη λατρεία. Προώθησε την αγνή λατρεία, βοηθώντας το βασίλειο του Ιούδα να επιστρέψει στον Ιεχωβά. Ο Ιεχωβά ευλόγησε τον Ασά και τους Ισραηλίτες χαρίζοντάς τους μια περίοδο ειρήνης. * Για μια δεκαετία στη διάρκεια της βασιλείας του Ασά, «ο τόπος δεν είχε αναστάτωση». (2 Χρον. 14:1, 4, 6) Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς αξιοποίησε ο Ασά εκείνον τον καιρό ειρήνης. Έπειτα θα εξετάσουμε το παράδειγμα των Χριστιανών του πρώτου αιώνα που, όπως ο Ασά, αξιοποίησαν μια ειρηνική περίοδο. Τελικά, θα απαντήσουμε στο ερώτημα: Αν ζείτε σε μια χώρα όπου υπάρχει ελευθερία λατρείας, πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σοφά αυτόν τον καιρό ειρήνης;

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΑΣΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ

4. Σύμφωνα με τα εδάφια 2 Χρονικών 14:2, 6, 7, πώς χρησιμοποίησε ο Ασά έναν καιρό ειρήνης;

4 Διαβάστε 2 Χρονικών 14:2, 6, 7. Ο Ασά είπε στον λαό ότι ο Ιεχωβά ήταν αυτός που τους «έδωσε ανάπαυση ολόγυρα». Ο Ασά δεν θεώρησε αυτή την περίοδο ειρήνης καιρό για χαλάρωση. Αντίθετα, άρχισε εντατικά να χτίζει πόλεις, τείχη, πύργους και πύλες. Είπε στον λαό του Ιούδα: «Ο τόπος βρίσκεται ακόμη στη διάθεσή μας». Τι εννοούσε ο Ασά; Ότι μπορούσαν να μετακινούνται ελεύθερα στη θεόδοτη γη τους και να χτίζουν χωρίς εναντίωση από εχθρούς. Πρότρεψε τον λαό να αξιοποιήσει αυτόν τον καιρό ειρήνης.

5. Γιατί ενίσχυσε ο Ασά τον στρατό του;

5 Ο Ασά χρησιμοποίησε επίσης εκείνον τον καιρό ειρήνης για να ενισχύσει τον στρατό του. (2 Χρον. 14:8) Σημαίνει αυτό ότι δεν εμπιστευόταν στον Ιεχωβά; Όχι. Σημαίνει ότι ήξερε πως ως βασιλιάς είχε καθήκον να προετοιμάσει τον λαό για τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζαν στο μέλλον. Ο Ασά ήξερε ότι η περίοδος ειρήνης που απολάμβανε ο Ιούδας πιθανότατα δεν θα διαρκούσε επ’ αόριστον, πράγμα που αποδείχτηκε αληθινό.

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ

6. Πώς χρησιμοποίησαν οι Χριστιανοί του πρώτου αιώνα έναν καιρό ειρήνης;

6 Αν και οι Χριστιανοί του πρώτου αιώνα διώκονταν συχνά, απολάμβαναν και περιόδους ειρήνης. Πώς χρησιμοποιούσαν οι μαθητές αυτές τις ευκαιρίες; Εκείνοι οι πιστοί άντρες και γυναίκες κήρυτταν τα καλά νέα αδιάκοπα. Η αφήγηση στις Πράξεις λέει ότι “περπατούσαν στον φόβο του Ιεχωβά”. Συνέχισαν να κηρύττουν τα καλά νέα και, ως αποτέλεσμα, “συνεχώς πλήθαιναν”. Ο Ιεχωβά προφανώς ευλόγησε τον ζήλο που έδειχναν καθώς κήρυτταν σε καιρούς ειρήνης.​—Πράξ. 9:26-31.

7, 8. Τι έκαναν ο Παύλος και άλλοι όταν είχαν την ευκαιρία; Εξηγήστε.

7 Οι μαθητές του πρώτου αιώνα αξιοποιούσαν κάθε ευκαιρία για να διαδώσουν τα καλά νέα. Για παράδειγμα, όταν ο απόστολος Παύλος αντιλήφθηκε ότι του είχε ανοιχτεί μια μεγάλη πόρτα στην Έφεσο, άδραξε την ευκαιρία για να κηρύξει και να κάνει μαθητές σε εκείνη την πόλη.​—1 Κορ. 16:8, 9.

8 Μια άλλη ευκαιρία παρουσιάστηκε στον Παύλο και σε άλλους Χριστιανούς όταν τακτοποιήθηκε το ζήτημα της περιτομής το 49 Κ.Χ. (Πράξ. 15:23-29) Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης στις εκκλησίες, οι μαθητές κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να διακηρύξουν «τα καλά νέα του λόγου του Ιεχωβά». (Πράξ. 15:30-35) Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η Γραφή λέει ότι «οι εκκλησίες σταθεροποιούνταν στην πίστη και αύξαναν σε αριθμό κάθε ημέρα».​—Πράξ. 16:4, 5.

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΗΜΕΡΑ

9. Ποια είναι η κατάσταση σε πολλές χώρες σήμερα, και τι μπορούμε να αναρωτηθούμε;

9 Σήμερα, σε πολλές χώρες μπορούμε να κηρύττουμε ανεμπόδιστα. Μήπως ζείτε σε μια χώρα όπου υπάρχει ελευθερία λατρείας; Αν ναι, αναρωτηθείτε: “Πώς χρησιμοποιώ αυτή την ελευθερία;” Σε αυτές τις συναρπαστικές τελευταίες ημέρες, η οργάνωση του Ιεχωβά επιδίδεται στη μεγαλύτερη εκστρατεία κηρύγματος και διδασκαλίας που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος. (Μάρκ. 13:10) Μπροστά στον λαό του Ιεχωβά ανοίγονται πολλές δυνατότητες.

Πολλοί έχουν ευλογηθεί πλούσια συμμετέχοντας στη διακονία σε άλλη χώρα ή δίνοντας μαρτυρία σε άτομα που μιλούν άλλη γλώσσα (Βλέπε παραγράφους 10-12) *

10. Τι μας προτρέπει να κάνουμε το εδάφιο 2 Τιμόθεο 4:2;

10 Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε έναν καιρό ειρήνης; (Διαβάστε 2 Τιμόθεο 4:2) Μια ιδέα είναι να αξιολογήσετε τις περιστάσεις σας και να δείτε αν θα μπορούσατε να έχετε εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας αυξημένη συμμετοχή στο έργο κηρύγματος, ίσως κάνοντας σκαπανικό. Δεν είναι τώρα καιρός να συσσωρεύουμε πλούτη και υλικά αποκτήματα, πράγματα που δεν θα περάσουν μαζί μας από τη μεγάλη θλίψη.​—Παρ. 11:4· Ματθ. 6:31-33· 1 Ιωάν. 2:15-17.

11. Τι έχουν κάνει μερικοί για να μεταδώσουν τα καλά νέα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους;

11 Πολλοί ευαγγελιζόμενοι έχουν μάθει μια καινούρια γλώσσα για να τη χρησιμοποιήσουν στο έργο κηρύγματος και μαθήτευσης. Η οργάνωση του Θεού τούς υποστηρίζει παράγοντας ύλη βασισμένη στη Γραφή σε όλο και περισσότερες γλώσσες. Για παράδειγμα, το 2010 οι εκδόσεις μας ήταν διαθέσιμες σε περίπου 500 γλώσσες. Σήμερα, οι γλώσσες έχουν ξεπεράσει τις 1.000!

12. Πώς ωφελούνται οι άνθρωποι όταν ακούν το άγγελμα της Βασιλείας στη μητρική τους γλώσσα; Δώστε παράδειγμα.

12 Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι όταν ακούν την αλήθεια του Λόγου του Θεού στη μητρική τους γλώσσα; Προσέξτε την εμπειρία μιας αδελφής που ωφελήθηκε από μια περιφερειακή συνέλευση στο Μέμφις του Τενεσί, στις ΗΠΑ. Η συνέλευση διεξάχθηκε στη γλώσσα κινιαρουάντα, η οποία μιλιέται κυρίως στη Ρουάντα, στο Κονγκό (Κινσάσα) και στην Ουγκάντα. Μετά τη συνέλευση, αυτή η αδελφή είπε: «Είναι η πρώτη φορά που κατάλαβα πλήρως ένα πνευματικό πρόγραμμα από τότε που μετακόμισα στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από 17 χρόνια». Είναι σαφές ότι η αδελφή επηρεάστηκε βαθιά όταν άκουσε το πρόγραμμα στη μητρική της γλώσσα. Αν οι περιστάσεις σας το επιτρέπουν, μήπως μπορείτε να μάθετε μια άλλη γλώσσα για να βοηθήσετε κάποιους στον τομέα σας; Μήπως κάποιοι άνθρωποι στον τομέα της εκκλησίας σας θα ήταν πιο πρόθυμοι να ακούσουν το άγγελμα αν τους μιλούσατε στη μητρική τους γλώσσα; Οι ανταμοιβές αξίζουν τον κόπο.

13. Πώς χρησιμοποίησαν οι αδελφοί μας στη Ρωσία έναν καιρό ειρήνης;

13 Δεν έχουν όλοι οι αδελφοί μας την ελευθερία να κηρύττουν ανοιχτά. Σε κάποιες περιπτώσεις, κυβερνητικές απαγορεύσεις έχουν περιορίσει σε σοβαρό βαθμό το πώς επιτελούμε τη διακονία μας. Σκεφτείτε για παράδειγμα τους αδελφούς μας στη Ρωσία. Έπειτα από δεκαετίες διωγμού, έλαβαν επίσημη αναγνώριση τον Μάρτιο του 1991. Τότε υπήρχαν περίπου 16.000 διαγγελείς της Βασιλείας στη Ρωσία. Είκοσι χρόνια αργότερα, αυτός ο αριθμός είχε εκτοξευτεί στους 160.000 και πλέον ευαγγελιζομένους! Είναι σαφές ότι οι αδελφοί μας ενήργησαν σοφά όταν είχαν την ευκαιρία να κηρύττουν ελεύθερα. Εκείνος ο καιρός ειρήνης δεν κράτησε. Αλλά η αλλαγή περιστάσεων δεν μείωσε τον ζήλο τους για την προώθηση της αγνής λατρείας. Συνεχίζουν να υπηρετούν τον Ιεχωβά, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ

Όταν ο βασιλιάς Ασά προσευχήθηκε ένθερμα, ο Ιεχωβά έδωσε στον Ιούδα τη νίκη επί ενός τεράστιου εχθρικού στρατού (Βλέπε παραγράφους 14, 15)

14, 15. Πώς έδειξε ο Ιεχωβά τη δύναμή του υπέρ του Ασά;

14 Στις ημέρες του Ασά, ο καιρός ειρήνης κάποια στιγμή τερματίστηκε. Ένα τεράστιο στράτευμα ενός εκατομμυρίου πολεμιστών ήρθε από την Αιθιοπία. Ο διοικητής του, ο Ζερά, ήταν βέβαιος ότι εκείνος και ο στρατός του θα κατατρόπωναν τον Ιούδα. Εντούτοις, ο βασιλιάς Ασά δεν έθεσε την εμπιστοσύνη του στους αριθμούς αλλά στον Θεό του, τον Ιεχωβά. Ο Ασά προσευχήθηκε: «Βοήθησέ μας, Ιεχωβά Θεέ μας, γιατί σε εσένα στηριζόμαστε, και στο όνομά σου έχουμε βγει εναντίον αυτού του πλήθους».​—2 Χρον. 14:11.

15 Παρότι ο αιθιοπικός στρατός είχε σχεδόν τους διπλάσιους στρατιώτες, ο Ασά αναγνώρισε τη δύναμη του Ιεχωβά και την ικανότητά του να δρα υπέρ του λαού Του. Και ο Ιεχωβά δεν τον απογοήτευσε. Ο αιθιοπικός στρατός υπέστη ταπεινωτική ήττα.​—2 Χρον. 14:8-13.

16. Πώς ξέρουμε ότι ο καιρός ειρήνης θα τερματιστεί;

16 Παρότι δεν ξέρουμε λεπτομερώς τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον καθέναν μας ατομικά, ξέρουμε ότι οποιοσδήποτε καιρός ειρήνης απολαμβάνει ο λαός του Θεού είναι προσωρινός. Μάλιστα, ο Ιησούς προείπε ότι στις τελευταίες ημέρες “όλα τα έθνη θα μισούσαν” τους μαθητές του. (Ματθ. 24:9) Παρόμοια, ο απόστολος Παύλος είπε ότι «όλοι όσοι θέλουν να ζουν με θεοσεβή αφοσίωση σε σχέση με τον Χριστό Ιησού θα υποστούν και αυτοί διωγμό». (2 Τιμ. 3:12) Ο Σατανάς έχει «μεγάλο θυμό», και γελιόμαστε αν νομίζουμε ότι μπορούμε με κάποιον τρόπο να αποφύγουμε την οργή του.​—Αποκ. 12:12.

17. Με ποιους τρόπους μπορεί να δοκιμαστεί η πίστη μας;

17 Στο εγγύς μέλλον, όλοι θα αντιμετωπίσουμε δοκιμασίες της ακεραιότητάς μας. Σύντομα, ο κόσμος θα βιώσει μια «μεγάλη θλίψη, τέτοια που δεν έχει συμβεί από την αρχή του κόσμου μέχρι τώρα». (Ματθ. 24:21) Εκείνο το διάστημα, ακόμα και μέλη της οικογένειάς μας ενδέχεται να στραφούν εναντίον μας και το έργο μας μπορεί να απαγορευτεί. (Ματθ. 10:35, 36) Θα εμπιστευτούμε εμείς προσωπικά, όπως ο Ασά, στον Ιεχωβά για βοήθεια και προστασία;

18. Σύμφωνα με τα εδάφια Εβραίους 10:38, 39, τι θα μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για τον τερματισμό της ειρήνης;

18 Ο Ιεχωβά ήδη μας προετοιμάζει πνευματικά για όσα μας περιμένουν. Καθοδηγεί τον “πιστό και φρόνιμο δούλο” ώστε να μας παρέχει θρεπτική πνευματική “τροφή στον κατάλληλο καιρό” για να μας βοηθήσει να μείνουμε σταθεροί στη λατρεία μας. (Ματθ. 24: 45) Πρέπει όμως να κάνουμε και εμείς το μέρος μας και να οικοδομούμε ακλόνητη πίστη στον Ιεχωβά.​—Διαβάστε Εβραίους 10:38, 39.

19, 20. Με βάση το εδάφιο 1 Χρονικών 28:9, τι πρέπει να αναρωτηθούμε, και γιατί;

19 Όπως ο βασιλιάς Ασά, έτσι και εμείς χρειάζεται να “αναζητούμε τον Ιεχωβά”. (2 Χρον. 14:4· 15:1, 2) Αρχίζουμε αυτή την αναζήτηση όταν γνωρίζουμε τον Ιεχωβά και βαφτιζόμαστε. Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία προκειμένου να ενισχύουμε την αγάπη μας για τον Ιεχωβά. Για να δούμε πώς τα πάμε σε αυτόν τον τομέα, ας αναρωτηθούμε: “Παρακολουθώ τακτικά τις συναθροίσεις;” Όταν παρακολουθούμε τις συναθροίσεις που παρέχει η οργάνωση του Ιεχωβά, λαβαίνουμε αληθινή πνευματική αναζωογόνηση και απολαμβάνουμε εποικοδομητική συναναστροφή. (Ματθ. 11:28) Θα μπορούσαμε επίσης να αναρωτηθούμε: “Έχω καλές συνήθειες προσωπικής μελέτης;” Αν ζείτε με την οικογένειά σας, αφιερώνετε χρόνο κάθε εβδομάδα για οικογενειακή λατρεία; Αν μένετε μόνοι, αφιερώνετε χρόνο για τον ίδιο σκοπό; Επίσης, συμμετέχετε όσο μπορείτε πληρέστερα στο έργο κηρύγματος και μαθήτευσης;

20 Γιατί πρέπει να μας απασχολήσουν αυτές οι ερωτήσεις; Η Γραφή μάς λέει ότι ο Ιεχωβά εξετάζει τις σκέψεις μας και την καρδιά μας, άρα πρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο. (Διαβάστε 1 Χρονικών 28:9) Αν διαπιστώσουμε ότι χρειάζεται να κάνουμε αλλαγές στους στόχους μας, στη στάση μας ή στη νοοτροπία μας, πρέπει να ζητάμε από τον Ιεχωβά να μας βοηθήσει να κάνουμε αυτές τις αλλαγές. Τώρα είναι ο καιρός να προετοιμαστούμε για τις δοκιμασίες που έχουμε μπροστά μας. Τίποτα ας μη σας εμποδίσει να χρησιμοποιήσετε σοφά έναν καιρό ειρήνης!

ΥΜΝΟΣ 62 Ο Νέος Ύμνος

^ παρ. 5 Αν ζείτε σε μια χώρα όπου μπορείτε να λατρεύετε τον Ιεχωβά ελεύθερα, πώς χρησιμοποιείτε αυτή την περίοδο ειρήνης; Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε πώς μπορείτε να μιμηθείτε τον βασιλιά Ασά του Ιούδα και τους Χριστιανούς του πρώτου αιώνα. Αυτοί χρησιμοποίησαν σοφά έναν καιρό κατά τον οποίο δεν υπήρχε αναστάτωση.

^ παρ. 3 ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Ο όρος «ειρήνη» δεν υποδηλώνει απλώς την απουσία πολέμου. Η εβραϊκή λέξη που αποδίδεται «ειρήνη» μεταδίδει επίσης την έννοια της καλής υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας.

^ παρ. 57 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ο βασιλιάς Ασά απομάκρυνε τη γιαγιά του από τη θέση της επειδή προωθούσε την ψεύτικη λατρεία. Οι όσιοι υποστηρικτές του Ασά ακολούθησαν το παράδειγμά του και κατέστρεψαν τα είδωλα.

^ παρ. 59 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Ένα αντρόγυνο ζηλωτών Χριστιανών απλοποιούν τη ζωή τους για να υπηρετήσουν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη για περισσότερους ευαγγελιζομένους.