ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 39

Όταν Κάποιος Δικός σας Εγκαταλείπει τον Ιεχωβά

Όταν Κάποιος Δικός σας Εγκαταλείπει τον Ιεχωβά

«Πόσες φορές . . . τον λύπησαν!»​—ΨΑΛΜ. 78:40.

ΥΜΝΟΣ 102 «Να Βοηθάτε Εκείνους που Είναι Αδύναμοι»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ *

1. Πώς μπορεί να νιώθουμε αν έχει αποκοπεί κάποιος δικός μας;

ΜΗΠΩΣ κάποιος δικός σας έχει αποκοπεί από την εκκλησία; Αυτό προξενεί αβάσταχτο πόνο! Μια αδελφή, η Χίλντα, λέει: «Όταν ο πιστός σύζυγός μου πέθανε έπειτα από 41 χρόνια γάμου, νόμιζα ότι αυτό ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να μου συμβεί. * Αλλά όταν ο γιος μου εγκατέλειψε την εκκλησία, τη σύζυγό του και τα παιδιά του, αυτό ήταν απίστευτα χειρότερο».

Ο Ιεχωβά κατανοεί πόσο οδυνηρή μάς είναι η πνευματική απώλεια κάποιου δικού μας ανθρώπου (Βλέπε παραγράφους 2, 3) *

2, 3. Σύμφωνα με τα εδάφια Ψαλμός 78:40, 41, πώς νιώθει ο Ιεχωβά όταν οι υπηρέτες του τον εγκαταλείπουν;

2 Σκεφτείτε τον πόνο που πρέπει να ένιωσε ο Ιεχωβά όταν κάποιοι άγγελοι, που ήταν μέλη της οικογένειάς του, του γύρισαν την πλάτη! (Ιούδα 6) Φανταστείτε επίσης πόσο λυπόταν βλέποντας τον αγαπημένο του λαό, τους Ισραηλίτες, να στασιάζει εναντίον του ξανά και ξανά. (Διαβάστε Ψαλμός 78:40, 41) Να είστε βέβαιοι ότι ο στοργικός ουράνιος Πατέρας μας λυπάται και όταν κάποιος δικός σας τον εγκαταλείπει. Κατανοεί τη θλίψη σας. Θα σας παρέχει συμπονετικά την ενθάρρυνση και την υποστήριξη που χρειάζεστε.

3 Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς μπορούμε να λαβαίνουμε τη βοήθεια του Ιεχωβά όταν υπομένουμε μια τέτοια απώλεια. Θα εξετάσουμε επίσης πώς μπορούμε να βοηθάμε άλλους στην εκκλησία που αντιμετωπίζουν αυτή τη δυσκολία. Πρώτα όμως ας αναφερθούμε σε έναν αρνητικό τρόπο σκέψης τον οποίο πρέπει να αποφεύγουμε.

ΜΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

4. Πώς νιώθουν πολλοί γονείς όταν ο γιος ή η κόρη τους εγκαταλείπει τον Ιεχωβά;

4 Όταν ένα πρόσωπο τόσο αγαπημένο όσο ο γιος ή η κόρη τους εγκαταλείπει τον Ιεχωβά, οι γονείς συχνά αναρωτιούνται τι άλλο θα μπορούσαν να είχαν κάνει για να βοηθήσουν το παιδί τους να μείνει στην αλήθεια. Ένας αδελφός, ο Λουκ, παραδέχτηκε μετά την αποκοπή του γιου του: «Κατηγορούσα τον εαυτό μου. Έβλεπα εφιάλτες. Μερικές φορές έκλαιγα και η καρδιά μου πονούσε». Η Ελίζαμπεθ, μια αδελφή που βρέθηκε σε παρόμοια θέση, σκεφτόταν με πόνο: «Τι λάθος έκανα ως μητέρα; Πίστευα ότι προφανώς δεν κατάφερα να ενσταλάξω την αλήθεια στον γιο μου».

5. Ποιος ευθύνεται όταν ένα άτομο εγκαταλείπει τον Ιεχωβά;

5 Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι ο Ιεχωβά έχει δώσει στον καθέναν από εμάς το δώρο της ελεύθερης βούλησης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επιλέξουμε αν θα τον υπακούμε ή όχι. Κάποιοι νεαροί που η ανατροφή τους ήταν κάθε άλλο παρά ιδανική επιλέγουν να υπηρετούν τον Ιεχωβά και έχουν επιτυχία στην υπηρεσία τους. Άλλοι, των οποίων οι γονείς έκαναν το καλύτερο για να τους αναθρέψουν σε αρμονία με τις Βιβλικές αρχές, γυρίζουν την πλάτη στην αλήθεια όταν μεγαλώνουν. Σε τελική ανάλυση, εμείς προσωπικά πρέπει να αποφασίσουμε αν θα υπηρετούμε τον Ιεχωβά. (Ιησ. Ναυή 24:15) Θλιμμένοι γονείς, καταπολεμήστε την τάση να νομίζετε ότι φταίτε εσείς για αυτή την τραγωδία!

6. Πώς μπορεί να επηρεαστεί ένα νεαρό άτομο αν ο γονέας του εγκαταλείψει τον Θεό;

6 Σε κάποιες περιπτώσεις, ένας γονέας εγκαταλείπει την αλήθεια, ίσως μάλιστα και την οικογένειά του. (Ψαλμ. 27:10) Αυτό μπορεί να τσακίσει τα παιδιά που θεωρούσαν πρότυπο τον γονέα τους. Η Έστερ, της οποίας ο πατέρας αποκόπηκε, λέει: «Έκλαιγα συχνά επειδή αντιλαμβανόμουν ότι δεν ξεμάκρυνε απλώς από την αλήθεια. Έκανε εσκεμμένα την επιλογή να εγκαταλείψει εντελώς τον Ιεχωβά. Αγαπώ τον πατέρα μου, γι’ αυτό όταν αποκόπηκε, ανησυχούσα συνεχώς για εκείνον. Μάλιστα, πάθαινα κρίσεις πανικού».

7. Ποια είναι τα αισθήματα του Ιεχωβά για ένα νεαρό άτομο του οποίου ο γονέας έχει αποκοπεί;

7 Νεαροί, αν ένας από τους γονείς σας έχει αποκοπεί, η καρδιά μας πονάει για εσάς! Σας παρακαλούμε να είστε βέβαιοι ότι και ο Ιεχωβά ξέρει καλά πόσο πονάτε. Εκείνος σας αγαπάει και εκτιμάει την οσιότητά σας, όπως και εμείς, οι αδελφοί και οι αδελφές σας. Να θυμάστε επίσης ότι δεν ευθύνεστε εσείς για τις αποφάσεις του γονέα σας. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο Ιεχωβά έχει δώσει σε κάθε άνθρωπο τη δυνατότητα επιλογής. Κάθε αφιερωμένο και βαφτισμένο άτομο πρέπει να «βαστάξει το δικό του φορτίο ευθύνης».​—Γαλ. 6:5, υποσ.

8. Τι μπορούν να κάνουν τα πιστά μέλη της οικογένειας όσο περιμένουν να επιστρέψει ο δικός τους άνθρωπος στον Ιεχωβά; (Βλέπε επίσης το πλαίσιο « Επιστρέψτε στον Ιεχωβά».)

8 Όταν κάποιος που αγαπάτε εγκαταλείπει τον Ιεχωβά, είναι κατανοητό ότι ελπίζετε πως κάποια μέρα θα επιστρέψει σε Εκείνον. Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ; Μπορείτε να φροντίζετε τη δική σας πνευματική υγεία. Με αυτόν τον τρόπο, θα δίνετε το καλό παράδειγμα στα άλλα μέλη της οικογένειάς σας, ίσως ακόμα και στο αποκομμένο μέλος. Θα αποκτήσετε επίσης την αναγκαία δύναμη για να αντέξετε τα οδυνηρά σας συναισθήματα. Ας δούμε κάποια πρακτικά βήματα που μπορείτε να κάνετε.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΙΣΧΥΡΟΙ

9. Με ποιους τρόπους μπορείτε να αντλείτε δύναμη από τον Ιεχωβά; (Βλέπε επίσης το πλαίσιο « Παρηγορητικά Εδάφια αν Κάποιος Δικός σας Έχει Εγκαταλείψει τον Ιεχωβά».)

9 Να τηρείτε ένα καλό πνευματικό πρόγραμμα. Είναι ζωτικό να συνεχίσετε να ενισχύετε τον εαυτό σας και τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας. Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Να αντλείτε δύναμη από τον Ιεχωβά διαβάζοντας τακτικά τον Λόγο του Θεού με στοχασμό και παρακολουθώντας τις συναθροίσεις. Η Τζοάνα, της οποίας ο πατέρας και η αδελφή έφυγαν από την αλήθεια, λέει: «Ηρεμώ όταν διαβάζω για Βιβλικά πρόσωπα όπως η Αβιγαία, η Εσθήρ, ο Ιώβ, ο Ιωσήφ και ο Ιησούς. Το παράδειγμά τους τρέφει την καρδιά και τον νου μου με θετικές σκέψεις που απαλύνουν τον πόνο. Με ενθαρρύνουν επίσης πολύ τα τραγούδια από τον ιστότοπό μας».

10. Τι δείχνουν τα εδάφια Ψαλμός 32:6-8 για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη στενοχώρια;

10 Να ανοίγετε την καρδιά σας στον Ιεχωβά και να του εκφράζετε όλες σας τις ανησυχίες. Όταν σας πνίγει η στενοχώρια, μην παύετε να προσεύχεστε σε εκείνον. Να ικετεύετε τον στοργικό Θεό μας να σας βοηθάει να βλέπετε την κατάσταση από τη δική του άποψη και να σας “δίνει ενόραση και να σας διδάσκει την οδό στην οποία πρέπει να πηγαίνετε”. (Διαβάστε Ψαλμός 32:6-8) Βέβαια, μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό το να λέτε στον Ιεχωβά πώς πραγματικά νιώθετε. Αλλά ο Ιεχωβά κατανοεί απόλυτα τον πόνο της καρδιάς σας. Σας αγαπάει πάρα πολύ και σας προτρέπει να του ανοίγετε την καρδιά σας.​—Έξοδ. 34:6· Ψαλμ. 62:7, 8.

11. Σύμφωνα με το εδάφιο Εβραίους 12:11, γιατί πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη στοργική διαπαιδαγώγηση του Ιεχωβά; (Βλέπε επίσης το πλαίσιο « Αποκοπή​—Η Στοργική Διαπαιδαγώγηση του Ιεχωβά σε Δράση».)

11 Να υποστηρίζετε την απόφαση των πρεσβυτέρων. Η αποκοπή είναι μέρος της διευθέτησης του Ιεχωβά. Η στοργική του διόρθωση είναι για το καλό όλων, περιλαμβανομένου και του παραβάτη. (Διαβάστε Εβραίους 12:11) Ορισμένοι ίσως κάνουν αρνητικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι πρεσβύτεροι ένα ζήτημα διαπαιδαγώγησης. Να θυμάστε όμως ότι αυτά τα άτομα πιθανότατα παραλείπουν αρνητικές λεπτομέρειες σχετικά με τον παραβάτη. Απλώς δεν γνωρίζουμε όλα τα γεγονότα. Είναι λοιπόν σοφό να έχουμε τη βεβαιότητα ότι οι πρεσβύτεροι που έκαναν τη δικαστική ενέργεια κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να τηρήσουν τις Βιβλικές αρχές και να κρίνουν «εκ μέρους του Ιεχωβά».​—2 Χρον. 19:6.

12. Ποια οφέλη έχουν αποκομίσει μερικοί επειδή υποστήριξαν τη διευθέτηση του Ιεχωβά για διαπαιδαγώγηση;

12 Υποστηρίζοντας την απόφαση των πρεσβυτέρων να αποκοπεί ο δικός σας άνθρωπος, μπορεί στην πραγματικότητα να τον βοηθήσετε να επιστρέψει στον Ιεχωβά. Η Ελίζαμπεθ παραδέχεται: «Ήταν τρομερά δύσκολο να σταματήσουμε την οικογενειακή συναναστροφή με τον ενήλικο γιο μας. Αλλά αφού επέστρεψε στον Ιεχωβά, παραδέχτηκε ότι του άξιζε να αποκοπεί. Αργότερα, εξέφρασε την εκτίμησή του για τα μαθήματα που πήρε. Αντιλήφθηκα την αξία της διαπαιδαγώγησης του Ιεχωβά». Ο σύζυγός της, ο Μαρκ, προσθέτει: «Πολύ αργότερα, ο γιος μας μου είπε ότι ένας λόγος για τον οποίο ήθελε να επιστρέψει ήταν το ότι εμείς κάναμε ακριβώς αυτό που έπρεπε. Χαίρομαι πολύ που ο Ιεχωβά μάς βοήθησε να υπακούσουμε».

13. Τι μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα οδυνηρά συναισθήματα;

13 Να εκμυστηρεύεστε τα αισθήματά σας σε φίλους με κατανόηση. Να συναναστρέφεστε με ώριμους Χριστιανούς οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε θετική στάση. (Παρ. 12:25· 17:17) Η Τζοάνα λέει: «Μέσα στην καρδιά μου, ένιωθα μοναξιά. Αλλά το ότι συζητούσα με αξιόπιστους φίλους με βοήθησε να αντέξω». Τι γίνεται όμως αν κάποιοι στην εκκλησία σάς λένε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε χειρότερα;

14. Γιατί χρειάζεται να “ανεχόμαστε ο ένας τον άλλον και να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον ανεπιφύλακτα”;

14 Να είστε μακρόθυμοι με τους αδελφούς και τις αδελφές σας. Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι όλοι θα φέρονται πάντα με ιδανικό τρόπο. (Ιακ. 3:2) Όλοι είμαστε ατελείς, γι’ αυτό μην εκπλήσσεστε αν κάποιοι δεν ξέρουν τι να πουν ή και άθελά τους κάνουν σχόλια που σας πληγώνουν. Να θυμάστε τη νουθεσία του αποστόλου Παύλου: «Να ανέχεστε ο ένας τον άλλον και να συγχωρείτε ο ένας τον άλλον ανεπιφύλακτα, ακόμη και αν κανείς έχει αιτία για παράπονο εναντίον κάποιου άλλου». (Κολ. 3:13) Μια αδελφή, της οποίας κάποιος συγγενής είχε αποκοπεί, εξηγεί: «Ο Ιεχωβά με βοηθούσε να συγχωρώ τους αδελφούς που προσπαθούσαν να κάνουν το σωστό με ατελή τρόπο». Πώς μπορεί η εκκλησία να βοηθάει τα πιστά μέλη της οικογένειας;

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ

15. Τι μπορεί να βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας κάποιου που αποκόπηκε πρόσφατα;

15 Να περιβάλλετε με θέρμη και καλοσύνη τα πιστά μέλη της οικογένειας. Μια αδελφή, η Μίριαμ, παραδέχεται ότι την άγχωνε η προοπτική να πάει στη συνάθροιση μετά την αποκοπή του αδελφού της. «Φοβόμουν τι θα έλεγαν οι άλλοι. Αλλά οι αδελφοί φέρθηκαν υπέροχα και συμμερίστηκαν τη λύπη μου χωρίς να σχολιάζουν αρνητικά τον αποκομμένο αδελφό μου. Χάρη σε αυτούς, δεν ένιωθα μόνη στη θλίψη μου». Κάποια άλλη αδελφή θυμάται: «Όταν αποκόπηκε ο γιος μας, αγαπητοί αδελφοί ήρθαν να μας παρηγορήσουν. Μερικοί ομολογούσαν ότι δεν ήξεραν τι να πουν. Έκλαιγαν μαζί μου ή μου έγραφαν δυο λόγια. Με βοήθησαν απίστευτα!»

16. Πώς μπορεί η εκκλησία να παρέχει διαρκώς υποστήριξη;

16 Συνεχίστε να στηρίζετε τα πιστά μέλη της οικογένειας. Χρειάζονται την αγάπη και την ενθάρρυνσή σας τώρα περισσότερο από ποτέ. (Εβρ. 10:24, 25) Κατά καιρούς, τα μέλη της οικογένειας αποκομμένων ατόμων έχουν νιώσει ότι έχουν αποκλειστεί και αυτά από τη συναναστροφή με την εκκλησία. Μην επιτρέπετε να συμβαίνει αυτό! Τα νεαρά άτομα των οποίων οι γονείς έχουν φύγει από την αλήθεια χρειάζονται ιδιαίτερα έπαινο και ενθάρρυνση. Η Μαρία, της οποίας ο σύζυγος αποκόπηκε και εγκατέλειψε την οικογένεια, λέει: «Μερικοί αδελφοί και αδελφές έρχονταν στο σπίτι μου για να μαγειρέψουν και να μας βοηθήσουν με την οικογενειακή μελέτη. Συμμερίζονταν τον πόνο μου και έκλαιγαν μαζί μου. Με υπερασπίζονταν όταν κυκλοφορούσαν ψευδείς φήμες. Πραγματικά μου έδιναν φτερά!»​—Ρωμ. 12:13, 15.

Η εκκλησία μπορεί να παρέχει στοργική υποστήριξη στα πιστά μέλη της οικογένειας (Βλέπε παράγραφο 17) *

17. Πώς μπορούν οι πρεσβύτεροι να παρέχουν συμπονετική υποστήριξη;

17 Πρεσβύτεροι, να αξιοποιείτε κάθε διαθέσιμη ευκαιρία για να ενισχύετε τα πιστά μέλη της οικογένειας. Έχετε την ειδική ευθύνη να παρηγορείτε τους συλλάτρεις σας των οποίων κάποιο αγαπημένο πρόσωπο έχει εγκαταλείψει τον Ιεχωβά. (1 Θεσ. 5:14) Να παίρνετε την πρωτοβουλία να τους ενθαρρύνετε πριν και μετά τις συναθροίσεις. Να τους επισκέπτεστε και να προσεύχεστε για εκείνους. Να συνεργάζεστε μαζί τους στη διακονία ή να τους προσκαλείτε κάποιες φορές στην οικογενειακή σας λατρεία. Οι πνευματικοί ποιμένες χρειάζεται να δείχνουν στα θλιμμένα πρόβατα του Ιεχωβά τη συμπόνια, την αγάπη και την προσοχή που έχουν ανάγκη.​—1 Θεσ. 2:7, 8.

ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΣΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ

18. Σύμφωνα με το εδάφιο 2 Πέτρου 3:9, τι επιθυμεί ο Θεός για τους παραβάτες;

18 Ο Ιεχωβά «δεν θέλει να καταστραφεί κανείς αλλά όλοι να φτάσουν σε μετάνοια». (Διαβάστε 2 Πέτρου 3:9) Ακόμα και αν ένα άτομο διαπράξει σοβαρή αμαρτία, η ζωή του εξακολουθεί να είναι πολύτιμη για τον Θεό. Σκεφτείτε το υψηλό τίμημα που κατέβαλε ο Ιεχωβά για τις ζωές των αμαρτωλών​—τη λυτρωτική θυσία του αγαπημένου του Γιου. Ο Ιεχωβά προσπαθεί συμπονετικά να βοηθήσει τέτοια άτομα να επιστρέψουν κοντά του. Ελπίζει ότι θα επιλέξουν να το κάνουν αυτό, όπως βλέπουμε από την παραβολή του Ιησού για τον χαμένο γιο. (Λουκ. 15:11-32) Πολλοί που έφυγαν από την αλήθεια επέστρεψαν αργότερα στον στοργικό ουράνιο Πατέρα τους, και η εκκλησία τούς υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες. Η Ελίζαμπεθ είχε τη χαρά να δει τον γιο της να επανεντάσσεται. Καθώς θυμάται εκείνη την περίοδο, λέει: «Εκτίμησα πραγματικά εκείνους που μας πρότρεπαν να μη χάσουμε την ελπίδα μας».

19. Γιατί μπορούμε να συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά;

19 Μπορούμε πάντα να εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά. Ποτέ δεν μας δίνει οδηγίες που θα μας βλάψουν. Είναι ένας γενναιόδωρος και συμπονετικός Πατέρας που τρέφει βαθιά αγάπη για όλους όσους τον αγαπούν και τον λατρεύουν. Να είστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά δεν θα σας εγκαταλείψει όταν περνάτε οδυνηρές καταστάσεις. (Εβρ. 13:5, 6) Ο Μαρκ λέει: «Ο Ιεχωβά ποτέ δεν μας εγκατέλειψε. Δεν είναι ποτέ μακριά μας όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες». Ο Ιεχωβά θα συνεχίσει να σας δίνει τη «δύναμη που ξεπερνάει το φυσιολογικό». (2 Κορ. 4:7) Ναι, μπορείτε να διατηρήσετε την πίστη και την ελπίδα σας ακόμα και όταν κάποιος δικός σας εγκαταλείπει τον Ιεχωβά.

ΥΜΝΟΣ 44 Η Προσευχή του Ταπεινού

^ παρ. 5 Πόσο οδυνηρό είναι όταν κάποιος που αγαπάμε εγκαταλείπει τον Ιεχωβά! Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς νιώθει ο Θεός μας όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αναφέρει πρακτικά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα πιστά μέλη της οικογένειας για να αντέξουν τον πόνο και να παραμείνουν ισχυρά από πνευματική άποψη. Αναφέρει επίσης πώς μπορούν όλοι στην εκκλησία να παρέχουν παρηγοριά και υποστήριξη στην οικογένεια.

^ παρ. 1 Μερικά ονόματα σε αυτό το άρθρο έχουν αλλαχτεί.

^ παρ. 79 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Όταν ένας αδελφός εγκαταλείπει την οικογένειά του και τον Ιεχωβά, η σύζυγός του και τα παιδιά τους υποφέρουν.

^ παρ. 81 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Δύο πρεσβύτεροι έχουν έρθει για να δώσουν πνευματική ενθάρρυνση σε μια οικογένεια στην εκκλησία.