ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 39

ΥΜΝΟΣ 125 «Ευτυχισμένοι Είναι οι Ελεήμονες»

Γευτείτε Μεγαλύτερη Ευτυχία Δίνοντας

Γευτείτε Μεγαλύτερη Ευτυχία Δίνοντας

«Μεγαλύτερη ευτυχία νιώθει κάποιος όταν δίνει παρά όταν λαβαίνει».ΠΡΑΞ. 20:35.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ

Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διατηρήσουμε και μάλιστα να αυξήσουμε τη χαρά που νιώθουμε όταν δίνουμε.

1, 2. Πώς μας ωφελεί το ότι δημιουργηθήκαμε με την ικανότητα να βρίσκουμε περισσότερη ευτυχία όταν δίνουμε παρά όταν λαβαίνουμε;

 ΟΤΑΝ ο Ιεχωβά δημιούργησε τους ανθρώπους, τους σχεδίασε με την ικανότητα να νιώθουν μεγαλύτερη ευτυχία όταν δίνουν παρά όταν λαβαίνουν. (Πράξ. 20:35) Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν νιώθουμε καθόλου ευτυχία όταν λαβαίνουμε κάτι; Όχι. Γνωρίζουμε εκ πείρας ότι νιώθουμε όμορφα όταν λαβαίνουμε ένα δώρο. Αλλά νιώθουμε ακόμα μεγαλύτερη ευτυχία όταν δίνουμε εμείς. Και πράγματι, είναι προς όφελός μας το ότι ο Ιεχωβά μάς έπλασε έτσι. Γιατί το λέμε αυτό;

2 Με αυτόν τον τρόπο, ο Ιεχωβά μάς έδωσε τη δυνατότητα να επηρεάζουμε οι ίδιοι την ευτυχία μας. Μπορούμε να αυξήσουμε τη χαρά μας αναζητώντας επιπρόσθετες ευκαιρίες να δίνουμε. Δεν είναι αυτό μια θαυμάσια πτυχή του τρόπου με τον οποίο είμαστε πλασμένοι;—Ψαλμ. 139:14.

3. Γιατί αποκαλείται εύλογα ο Ιεχωβά “ο ευτυχισμένος Θεός”;

3 Η Αγία Γραφή μάς διαβεβαιώνει ότι, όταν δίνουμε, νιώθουμε ευτυχία. Εύλογα λοιπόν αποκαλεί τον Ιεχωβά “ευτυχισμένο Θεό”. (1 Τιμ. 1:11) Εκείνος είναι ο πρώτος και ο μεγαλύτερος Δότης. «Χάρη σε αυτόν ζούμε, κινούμαστε και υπάρχουμε», όπως δήλωσε ο απόστολος Παύλος. (Πράξ. 17:28) Μάλιστα, «κάθε καλό και τέλειο δώρο» έρχεται από τον Ιεχωβά.—Ιακ. 1:17.

4. Τι θα μας βοηθήσει να γευτούμε μεγαλύτερη ευτυχία;

4 Πιθανότατα, όλοι μας θα θέλαμε να γευτούμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την ευτυχία που έρχεται από το να δίνουμε. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μιμούμενοι τη γενναιοδωρία του Ιεχωβά. (Εφεσ. 5:1) Καθώς θα το εξετάζουμε αυτό, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε όταν δίνουμε αλλά νιώθουμε ότι οι άλλοι δεν το εκτιμούν. Αυτές οι υπενθυμίσεις θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε και μάλιστα να αυξήσουμε τη χαρά που νιώθουμε όταν δίνουμε.

ΝΑ ΜΙΜΕΙΣΤΕ ΤΗ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΙΑ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

5. Ποια υλικά πράγματα μας δίνει ο Ιεχωβά;

5 Ποιοι είναι κάποιοι τρόποι με τους οποίους ο Ιεχωβά δείχνει γενναιοδωρία; Ας εξετάσουμε μερικά παραδείγματα. Ο Ιεχωβά μάς δίνει υλικά πράγματα. Ίσως να μην έχουμε πάντοτε πολυτέλειες, αλλά χάρη στον Ιεχωβά, οι περισσότεροι έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε. Για παράδειγμα, εκείνος φροντίζει να έχουμε τροφή, ρούχα και στέγη. (Ψαλμ. 4:8· Ματθ. 6:31-33· 1 Τιμ. 6:6-8) Μήπως ο Ιεχωβά φροντίζει για τις υλικές μας ανάγκες απλώς και μόνο από υποχρέωση; Ούτε κατά διάνοια! Γιατί λοιπόν κάνει ο Ιεχωβά αυτά τα πράγματα για εμάς;

6. Τι μαθαίνουμε από τα εδάφια Ματθαίος 6:25, 26;

6 Για να το πούμε απλά, ο Ιεχωβά φροντίζει για τις υλικές μας ανάγκες επειδή μας αγαπάει. Ας εξετάσουμε τα λόγια του Ιησού στα εδάφια Ματθαίος 6:25, 26. (Διαβάστε) Ο Ιησούς χρησιμοποιεί παραδείγματα από τη δημιουργία. Μιλώντας για τα πουλιά, λέει: «Δεν σπέρνουν ούτε θερίζουν ούτε μαζεύουν σε αποθήκες». Ωστόσο, προσέξτε τι λέει στη συνέχεια: «Ο ουράνιος Πατέρας σας τα τρέφει». Έπειτα, ο Ιησούς ρωτάει: «Δεν αξίζετε εσείς περισσότερο από αυτά;» Ποιο είναι το δίδαγμα; Ο Ιεχωβά θεωρεί τους λάτρεις του πολύ πιο πολύτιμους από τη ζωική κτίση. Αν ο Ιεχωβά φροντίζει για τις ανάγκες των ζώων, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα φροντίσει και για εμάς! Όπως ένας στοργικός ανθρώπινος πατέρας, έτσι και ο Ιεχωβά φροντίζει την οικογένειά του από αγάπη.—Ψαλμ. 145:16· Ματθ. 6:32.

7. Ποιος είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να μιμούμαστε τη γενναιοδωρία του Ιεχωβά; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

7 Όπως ο Ιεχωβά, έτσι και εμείς μπορούμε να δίνουμε υλικά πράγματα από αγάπη. Για παράδειγμα, μήπως ξέρετε κάποιον ομόπιστό σας που χρειάζεται τροφή ή ρούχα; Ο Ιεχωβά μπορεί να σας χρησιμοποιήσει ώστε να συμβάλετε στην κάλυψη αυτής της ανάγκης. Ο λαός του Ιεχωβά είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη γενναιοδωρία του σε περιπτώσεις καταστροφών. Για παράδειγμα, στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αδελφοί και αδελφές μοιράζονταν τρόφιμα, ρούχα και άλλες προμήθειες με άλλους που τα είχαν ανάγκη. Επίσης, πολλοί έκαναν γενναιόδωρες συνεισφορές για το παγκόσμιο έργο. Αυτό ενίσχυσε οικονομικά τις προσπάθειες παροχής βοήθειας παγκοσμίως. Εκείνοι οι αδελφοί έλαβαν σοβαρά υπόψη τα λόγια του εδαφίου Εβραίους 13:16: «Μην ξεχνάτε να κάνετε το καλό και να μοιράζεστε αυτά που έχετε με άλλους, γιατί με τέτοιες θυσίες ευαρεστείται ο Θεός».

Όλοι μας μπορούμε να μιμούμαστε το παράδειγμα γενναιοδωρίας του Ιεχωβά (Βλέπε παράγραφο 7)


8. Με ποιους τρόπους ωφελούμαστε από τη δύναμη του Ιεχωβά; (Φιλιππησίους 2:13)

8 Ο Ιεχωβά δίνει δύναμη. Ο Ιεχωβά χαίρεται να μοιράζεται την απεριόριστη δύναμή του με τους πιστούς λάτρεις του. (Διαβάστε Φιλιππησίους 2:13) Έχετε προσευχηθεί ποτέ για δύναμη ώστε να αντισταθείτε στον πειρασμό ή να υπομείνετε μια δύσκολη δοκιμασία; Επίσης, ίσως έχετε προσευχηθεί απλώς και μόνο για τη δύναμη που χρειαζόσασταν για να βγάλετε τη μέρα. Όταν η προσευχή σας για δύναμη απαντήθηκε, σίγουρα θα συμφωνήσατε με τον απόστολο Παύλο, ο οποίος έγραψε: «Για όλα έχω τη δύναμη μέσω αυτού που μου δίνει δύναμη».—Φιλιπ. 4:13.

9. Πώς μπορούμε να μιμούμαστε τον γενναιόδωρο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί ο Ιεχωβά τη δύναμη; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

9 Αν και είμαστε ατελείς άνθρωποι, μπορούμε να μιμούμαστε τον γενναιόδωρο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί ο Ιεχωβά τη δύναμη. Δεν μπορούμε να μεταδώσουμε κυριολεκτικά δύναμη στους άλλους. Αλλά μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη δική μας δύναμη για χάρη τους. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια εξυπηρέτηση ή δουλειές του σπιτιού για έναν ηλικιωμένο ή ανήμπορο Χριστιανό. Ή αν το επιτρέπουν οι περιστάσεις μας, θα μπορούσαμε να προσφερθούμε να βοηθάμε στην καθαριότητα και στη συντήρηση της Αίθουσας Βασιλείας. Αν χρησιμοποιούμε τη δύναμή μας με τέτοιους τρόπους, ωφελούμε και άλλους που λατρεύουν τον Ιεχωβά.

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη δύναμή μας για χάρη των άλλων (Βλέπε παράγραφο 9)


10. Πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη δύναμη που έχουν τα λόγια για να ωφελούμε άλλους;

10 Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι και τα λόγια έχουν δύναμη. Μπορείτε να σκεφτείτε κάποιον που θα τον ωφελούσε ο ειλικρινής έπαινος; Ξέρετε κάποιον που χρειάζεται παρηγοριά; Αν ναι, πάρτε την πρωτοβουλία να ενεργήσετε ανάλογα. Μπορείτε να επισκεφτείτε αυτό το άτομο, να του τηλεφωνήσετε ή ίσως να του στείλετε μια κάρτα, ένα e-mail ή ένα γραπτό μήνυμα. Μη νιώθετε ότι πρέπει να βρείτε εξεζητημένα λόγια. Λίγα απλά λόγια από καρδιάς μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο ομόπιστός σας για να παραμείνει πιστός άλλη μια μέρα ή να νιώσει καλύτερα με την κατάστασή του.—Παρ. 12:25· Εφεσ. 4:29.

11. Πώς χρησιμοποιεί ο Ιεχωβά τη σοφία του;

11 Ο Ιεχωβά δίνει σοφία. Ο μαθητής Ιάκωβος έγραψε: «Αν . . . κάποιος από εσάς υστερεί σε σοφία, ας ζητάει από τον Θεό, γιατί αυτός δίνει σε όλους γενναιόδωρα και χωρίς να επικρίνει κανέναν». (Ιακ. 1:5· υποσ.) Όπως δείχνουν αυτά τα λόγια, ο Ιεχωβά δεν κρατάει τη σοφία του για τον εαυτό του. Τη μοιράζεται γενναιόδωρα με άλλους. Προσέξτε επίσης πως, όταν ο Ιεχωβά δίνει σοφία, το κάνει αυτό «χωρίς να περιφρονεί», ή αλλιώς «χωρίς να επικρίνει». Ποτέ δεν μας κάνει να νιώθουμε άσχημα για το ότι παραδεχόμαστε ότι χρειαζόμαστε την καθοδηγία του. Μάλιστα, μας προτρέπει να τη ζητούμε.—Παρ. 2:1-6.

12. Ποιες ευκαιρίες έχουμε να μοιραζόμαστε τη σοφία μας;

12 Τι θα πούμε για εμάς; Μπορούμε να μοιραζόμαστε τη σοφία μας όπως κάνει ο Ιεχωβά; (Ψαλμ. 32:8) Οι υπηρέτες του Ιεχωβά έχουν πολλές ευκαιρίες να μοιράζονται αυτά που μαθαίνουν. Λόγου χάρη, συχνά εκπαιδεύουμε καινούρια άτομα στη διακονία. Οι πρεσβύτεροι βοηθούν υπομονετικά διακονικούς υπηρέτες και βαφτισμένους αδελφούς να μάθουν πώς να χειρίζονται τους διορισμούς τους στην εκκλησία. Και όσοι έχουν πείρα στην οικοδόμηση και στη συντήρηση βοηθούν ώστε λιγότερο έμπειρα άτομα να εκπαιδευτούν για να εργάζονται σε θεοκρατικές εγκαταστάσεις.

13. Όταν εκπαιδεύουμε άλλους, πώς μπορούμε να μιμούμαστε τον τρόπο με τον οποίο μοιράζεται ο Ιεχωβά τη σοφία του;

13 Εκείνοι που παρέχουν εκπαίδευση είναι καλό να μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο ο Ιεχωβά μοιράζεται τη σοφία του. Να θυμάστε ότι ο Ιεχωβά δίνει σοφία γενναιόδωρα. Παρόμοια, και εμείς μοιραζόμαστε ανεπιφύλακτα τη γνώση μας και την πείρα μας με εκείνους που τώρα μαθαίνουν. Δεν αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε κάποιες από τις γνώσεις μας από φόβο ότι ο εκπαιδευόμενος μπορεί αργότερα να μας αντικαταστήσει. Ούτε έχουμε την άποψη: “Εμένα κανείς δεν με εκπαίδευσε! Ας τα μάθει μόνος του”. Τέτοια νοοτροπία δεν έχει θέση στον λαό του Ιεχωβά. Απεναντίας, προσφέρουμε μετά χαράς, όχι μόνο τη γνώση μας, «αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό» σε εκείνους που εκπαιδεύουμε. (1 Θεσ. 2:8) Ελπίζουμε ότι και εκείνοι «κατόπιν θα έχουν επαρκή προσόντα για να διδάξουν και άλλους». (2 Τιμ. 2:1, 2) Με αυτή την έννοια, μπορούμε να είμαστε μέρος ενός συνεχιζόμενου κύκλου γενναιοδωρίας ο οποίος οδηγεί σε έναν κύκλο ευτυχίας.

ΑΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΠΩΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΤΙΜΟΥΝ

14. Πώς ανταποκρίνονται οι περισσότεροι στη γενναιοδωρία μας;

14 Όταν είμαστε γενναιόδωροι, ιδίως απέναντι στους αδελφούς και στις αδελφές μας, εκείνοι συνήθως εκφράζουν την εκτίμησή τους. Ίσως μας στείλουν ένα ευχαριστήριο σημείωμα ή ίσως εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους με άλλον τρόπο. (Κολ. 3:15) Τέτοιες εκφράσεις εκτίμησης αυξάνουν την ευτυχία μας.

15. Τι πρέπει να θυμόμαστε όταν κάποιοι δεν εκφράζουν εκτίμηση;

15 Για να είμαστε ρεαλιστές όμως, ίσως μερικά άτομα να μη δείχνουν πάντα εκτίμηση ή να μην την εκφράζουν. Κάποιες φορές, μπορεί να δίνουμε από τον χρόνο, τις δυνάμεις ή τους πόρους μας και κατόπιν να αναρωτιόμαστε αν ο αποδέκτης έδωσε καν σημασία σε ό,τι κάναμε. Σε μια τέτοια περίπτωση, πώς θα καταφέρουμε να μη χάσουμε τη χαρά μας ή να μην αναπτύξουμε πικρία; Θυμηθείτε τα λόγια του θεματικού μας εδαφίου, Πράξεις 20:35. Η ευτυχία που νιώθουμε όταν δίνουμε δεν εξαρτάται από την αντίδραση του άλλου ατόμου. Μπορούμε να επιλέξουμε να χαιρόμαστε όταν δίνουμε ακόμα και αν οι άλλοι φαίνεται πως δεν το εκτιμούν. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Ας εξετάσουμε μερικούς τρόπους.

16. Σε τι πρέπει να εστιάζουμε όταν δίνουμε;

16 Εστιάστε στο να μιμείστε τον Ιεχωβά. Εκείνος δίνει καλά πράγματα στους ανθρώπους είτε το εκτιμούν είτε όχι. (Ματθ. 5:43-48) Ο Ιεχωβά υπόσχεται πως, όταν και εμείς δίνουμε “μη ελπίζοντας να πάρουμε πίσω τίποτα, η ανταμοιβή μας θα είναι μεγάλη”. (Λουκ. 6:35) Σε αυτό που ελπίζουμε να πάρουμε ίσως περιλαμβάνεται και μια έκφραση εκτίμησης. Είτε τη λάβουμε είτε όχι, ο Ιεχωβά πάντοτε θα μας ανταμείβει για το καλό που κάνουμε προκειμένου να βοηθήσουμε άλλους, για το ότι “δίνουμε με χαρά”.—Παρ. 19:17· 2 Κορ. 9:7.

17. Πώς μπορούμε να διατηρούμε τη σωστή άποψη; (Λουκάς 14:12-14)

17 Μια πολύτιμη αρχή που θα μας βοηθήσει να διατηρούμε τη σωστή άποψη όταν δίνουμε βρίσκεται στα εδάφια Λουκάς 14:12-14. (Διαβάστε) Δεν είναι λάθος να δείχνουμε φιλοξενία ή γενναιοδωρία σε εκείνους που μπορούν να μας προσφέρουν κάτι ανάλογο σε ανταπόδοση. Εντούτοις, τι γίνεται αν διαπιστώσουμε ότι—τουλάχιστον κάποιες φορές—δίνουμε επειδή ελπίζουμε να λάβουμε κάτι σε ανταπόδοση; Είναι καλό να δοκιμάσουμε αυτό που πρότεινε ο Ιησούς. Μπορούμε να δείξουμε φιλοξενία σε κάποιον για τον οποίο ξέρουμε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να μας δείξει και αυτός φιλοξενία. Τότε θα είμαστε ευτυχισμένοι επειδή μιμούμαστε τον Ιεχωβά. Αυτή η στάση θα μας βοηθάει επίσης να διατηρούμε τη χαρά μας όταν οι άλλοι δεν εκφράζουν εκτίμηση.

18. Τι θα μας βοηθάει να δίνουμε το ευεργέτημα της αμφιβολίας στους άλλους;

18 Μην αμφισβητείτε τα κίνητρα των άλλων. (1 Κορ. 13:7) Αν οι άλλοι δεν εκφράσουν εκτίμηση, θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε: “Όντως δεν νιώθουν εκτίμηση ή μήπως απλώς ξέχασαν να την εκφράσουν;” Ίσως υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν ανταποκρίθηκαν όπως ίσως αναμέναμε. Μερικοί μπορεί να νιώθουν βαθιά ευγνωμοσύνη αλλά να δυσκολεύονται να την εκφράσουν. Ίσως νιώθουν άβολα να λαβαίνουν βοήθεια, ιδίως αν στο παρελθόν βοηθούσαν εκείνοι τους άλλους. Ό,τι και αν ισχύει, η Χριστιανική αγάπη θα μας υποκινεί να δίνουμε το ευεργέτημα της αμφιβολίας στους ομοπίστους μας και να συνεχίζουμε να βρίσκουμε χαρά δίνοντας.—Εφεσ. 4:2.

19, 20. Γιατί μας ωφελεί η υπομονή όταν δίνουμε στους άλλους; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

19 Να είστε υπομονετικοί. Όσον αφορά τη γενναιοδωρία, ο σοφός βασιλιάς Σολομών έγραψε: «Ρίξε το ψωμί σου στα νερά, γιατί έπειτα από πολλές ημέρες θα το ξαναβρείς». (Εκκλ. 11:1) Όπως δείχνουν αυτά τα λόγια, μερικοί μπορεί να ανταποκριθούν στη γενναιοδωρία μας έπειτα από πολύ καιρό—«έπειτα από πολλές ημέρες». Προσέξτε μια εμπειρία που το δείχνει αυτό.

20 Πριν από πολλά χρόνια, η σύζυγος ενός επισκόπου περιοχής έστειλε ένα συγκινητικό σημείωμα σε μια νεοβαφτισμένη αδελφή προτρέποντάς την να παραμείνει πιστή. Περίπου οχτώ χρόνια αργότερα, η αδελφή απάντησε με ένα γράμμα στο οποίο έλεγε: «Σου γράφω γιατί θέλω να σου πω πόσο με βοήθησες όλα αυτά τα χρόνια χωρίς καν να το ξέρεις». Και συνέχισε ως εξής: «Αυτά που μου έγραψες ήταν πολύ εγκάρδια. Αλλά αυτό που άγγιξε την καρδιά μου και που ποτέ δεν ξέχασα ήταν το εδάφιο». a Αφού μίλησε για κάποιες από τις δυσκολίες που είχε αντιμετωπίσει, η αδελφή είπε: «Κάποιες φορές, μου ερχόταν να τα παρατήσω, να παρατήσω την αλήθεια, τις ευθύνες—να τα παρατήσω όλα τέλος πάντων. Αλλά εκείνο το εδάφιο που μου είχες γράψει ήταν σαν να ταρακουνούσε την καρδιά μου, και . . . συνερχόμουν». Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά τα οχτώ χρόνια τίποτα άλλο δεν άσκησε τόση επίδραση πάνω μου». Φανταστείτε τι ευτυχία ένιωσε η γυναίκα του επισκόπου περιοχής όταν έλαβε αυτό το γράμμα «έπειτα από πολλές ημέρες»! Και εμείς μπορεί να λάβουμε εκφράσεις εκτίμησης πολύ καιρό αφότου δώσαμε από τον εαυτό μας με κάποιον τρόπο.

Μπορεί να λάβουμε μια έκφραση εκτίμησης πολύ καιρό αφότου δώσαμε από τον εαυτό μας (Βλέπε παράγραφο 20) b


21. Γιατί είστε αποφασισμένοι να συνεχίσετε να μιμείστε τη γενναιοδωρία του Ιεχωβά;

21 Όπως είδαμε, ο Ιεχωβά μάς δημιούργησε με μια ιδιαίτερη ικανότητα. Αν και χαιρόμαστε να λαβαίνουμε, νιώθουμε ακόμα μεγαλύτερη ευτυχία όταν δίνουμε. Νιώθουμε όμορφα όταν μπορούμε να βοηθούμε τους ομοπίστους μας. Και είμαστε ευτυχισμένοι όταν εκφράζουν την εκτίμησή τους. Ωστόσο, είτε εκφράζουν εκτίμηση είτε όχι, εμείς μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι για το ότι κάναμε το σωστό. Μην ξεχνάτε ποτέ πως, οτιδήποτε και αν δίνετε, “ο Ιεχωβά έχει τα μέσα να σας δώσει πολύ περισσότερα”. (2 Χρον. 25:9) Είναι αδύνατον να δώσουμε στους άλλους περισσότερα από όσα δίνει ο Ιεχωβά σε εμάς! Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να μας ανταμείβει ο ίδιος ο Ιεχωβά. Ας είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να μιμούμαστε τον γενναιόδωρο ουράνιο Πατέρα μας.

ΥΜΝΟΣ 17 «Θέλω»

a Το εδάφιο που έστειλε η αδελφή ήταν το 2 Ιωάννη 8, το οποίο λέει: «Να προσέχετε ώστε να μη χάσετε αυτά για τα οποία κοπιάσαμε, αλλά να λάβετε πλήρη ανταμοιβή».

b ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: Σε αυτή την αναπαράσταση, η σύζυγος ενός επισκόπου περιοχής έδωσε γενναιόδωρα ενθάρρυνση. Χρόνια αργότερα, έλαβε ένα γράμμα εκτίμησης.