ΑΡΘΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ 8

Να Ακολουθείτε Συνεχώς την Καθοδηγία του Ιεχωβά

Να Ακολουθείτε Συνεχώς την Καθοδηγία του Ιεχωβά

«Εγώ, ο Ιεχωβά, είμαι . . . Εκείνος που σε οδηγεί».​—ΗΣ. 48:17.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ

Αυτό το άρθρο θα μας βοηθήσει να διακρίνουμε πώς οδηγεί ο Ιεχωβά τον λαό του σήμερα και ποιες ευλογίες γευόμαστε όταν ακολουθούμε την καθοδηγία του.

1. Δείξτε με παράδειγμα γιατί πρέπει να ακολουθούμε τον Ιεχωβά ως Οδηγό μας.

 ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ότι έχετε χαθεί σε ένα δάσος. Γύρω σας παραμονεύουν κίνδυνοι: άγρια ζώα, έντομα που μεταφέρουν ασθένειες, δηλητηριώδη φυτά και βραχώδες έδαφος. Πόσο ευγνώμονες θα ήσασταν αν είχατε έναν έμπειρο οδηγό ο οποίος ξέρει πού είναι τα επικίνδυνα σημεία και πώς να σας κρατήσει μακριά από αυτά! Αυτός ο κόσμος είναι σαν εκείνο το δάσος. Είναι γεμάτος κινδύνους που απειλούν ιδιαίτερα την πνευματική μας υγεία. Αλλά έχουμε έναν τέλειο Οδηγό, τον Ιεχωβά. Εκείνος μας οδηγεί μακριά από τον κίνδυνο και προς τον προορισμό μας​—την αιώνια ζωή στον νέο κόσμο.

2. Πώς μας οδηγεί ο Ιεχωβά;

2 Πώς μας οδηγεί ο Ιεχωβά; Πρωτίστως μέσω του γραπτού του Λόγου, της Αγίας Γραφής. Εντούτοις, χρησιμοποιεί και ανθρώπινους εκπροσώπους. Για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τον “πιστό και φρόνιμο δούλο” για να παρέχει πνευματική τροφή η οποία μας βοηθάει να παίρνουμε σοφές αποφάσεις. (Ματθ. 24:45) Ο Ιεχωβά χρησιμοποιεί και άλλους ικανούς άντρες για να μας οδηγεί. Για παράδειγμα, οι επίσκοποι περιοχής και οι πρεσβύτεροι παρέχουν ενθάρρυνση και διδασκαλία που μπορούν να μας βοηθήσουν να τα βγάλουμε πέρα σε δύσκολους καιρούς. Πόσο ευγνώμονες είμαστε που έχουμε αξιόπιστη καθοδηγία σε αυτές τις κρίσιμες τελευταίες ημέρες! Αυτή η καθοδηγία μάς βοηθάει να συνεχίσουμε να έχουμε την επιδοκιμασία του Ιεχωβά και να παραμείνουμε στην οδό που οδηγεί στη ζωή.

3. Τι θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο;

3 Παρ’ όλα αυτά, κάποιες φορές ίσως δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε την καθοδηγία του Ιεχωβά, ιδίως όταν τη μεταδίδουν ατελείς άνθρωποι. Γιατί; Η συμβουλή ίσως συγκρούεται με τις δικές μας αρέσκειες ή απαρέσκειες. Ή ίσως νιώθουμε ότι η κατεύθυνση που λαβαίνουμε είναι άσοφη και έτσι συμπεραίνουμε ότι η συμβουλή δεν προέρχεται από τον Ιεχωβά. Σε τέτοιες στιγμές, χρειάζεται ιδιαίτερα να έχουμε την πεποίθηση ότι ο Ιεχωβά είναι αυτός που οδηγεί τον λαό του και ότι, αν ακολουθούμε την καθοδηγία του, ευλογούμαστε. Για να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την πεποίθησή μας, αυτό το άρθρο θα αναλύσει (1) πώς οδηγούσε ο Ιεχωβά τον λαό του στους Βιβλικούς χρόνους, (2) πώς οδηγεί εμάς σήμερα και (3) πώς ωφελούμαστε αν ακολουθούμε συνεχώς την καθοδηγία του.

Από τους αρχαίους καιρούς μέχρι σήμερα, ο Ιεχωβά χρησιμοποιεί ανθρώπινους εκπροσώπους για να οδηγεί τον λαό του (Βλέπε παράγραφο 3)



ΠΩΣ ΟΔΗΓΟΥΣΕ Ο ΙΕΧΩΒΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

4, 5. Πώς έδειξε ο Ιεχωβά ότι χρησιμοποιούσε τον Μωυσή για να οδηγεί τον Ισραήλ; (Βλέπε εικόνα εξωφύλλου.)

4 Ο Ιεχωβά διόρισε τον Μωυσή να βγάλει τους Ισραηλίτες από την Αίγυπτο. Έδωσε δε στους Ισραηλίτες ορατές αποδείξεις ότι τους οδηγούσε μέσω του Μωυσή. Για παράδειγμα, προμήθευσε μια στήλη σύννεφου την ημέρα και μια στήλη φωτιάς τη νύχτα. (Έξοδ. 13:21) Ο Μωυσής ακολούθησε τη στήλη, η οποία οδήγησε εκείνον και τους Ισραηλίτες στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο λαός πανικοβλήθηκε όταν νόμισε ότι είχε παγιδευτεί ανάμεσα στη θάλασσα και στον αιγυπτιακό στρατό. Συμπέραναν ότι ο Μωυσής είχε κάνει λάθος όταν τους έφερε στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά δεν επρόκειτο για λάθος. Ο Ιεχωβά είχε οδηγήσει σκόπιμα εκεί τον λαό του μέσω του Μωυσή. (Έξοδ. 14:2) Έπειτα, τους απελευθέρωσε με τον πιο εκπληκτικό τρόπο.​—Έξοδ. 14:26-28.

Ο Μωυσής βασιζόταν στη στήλη του σύννεφου για να οδηγεί τον λαό του Θεού μέσα στην έρημο (Βλέπε παραγράφους 4, 5)



5 Επί 40 χρόνια έπειτα από αυτό, ο Μωυσής συνέχισε να βασίζεται στη στήλη του σύννεφου για να οδηγεί τον λαό του Θεού μέσα στην έρημο. a Για κάποιο διάστημα, ο Ιεχωβά τοποθέτησε τη στήλη πάνω από τη σκηνή του Μωυσή, όπου όλος ο Ισραήλ μπορούσε να τη δει. (Έξοδ. 33:7, 9, 10) Από τη στήλη, ο Ιεχωβά μιλούσε στον Μωυσή, ο οποίος με τη σειρά του μετέδιδε τις οδηγίες Του στον λαό. (Ψαλμ. 99:7) Οι Ισραηλίτες είχαν άφθονες αποδείξεις ότι ο Ιεχωβά χρησιμοποιούσε τον Μωυσή για να τους οδηγεί.

Ο Μωυσής και ο διάδοχός του, ο Ιησούς του Ναυή (Βλέπε παραγράφους 5, 7)



6. Πώς αντέδρασαν οι Ισραηλίτες στην καθοδηγία του Ιεχωβά; (Αριθμοί 14:2, 10, 11)

6 Δυστυχώς, οι περισσότεροι Ισραηλίτες απέρριψαν τις σαφείς αποδείξεις ότι ο Ιεχωβά χρησιμοποιούσε τον Μωυσή ως εκπρόσωπό Του. (Διαβάστε Αριθμοί 14:2, 10, 11) Επανειλημμένα, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον ρόλο του Μωυσή. Ως αποτέλεσμα, δεν επιτράπηκε σε εκείνη τη γενιά Ισραηλιτών να μπουν στην Υποσχεμένη Γη.​—Αριθ. 14:30.

7. Δώστε παραδείγματα εκείνων που ακολούθησαν την καθοδηγία του Ιεχωβά. (Αριθμοί 14:24) (Βλέπε επίσης εικόνα.)

7 Εντούτοις, κάποιοι Ισραηλίτες ακολούθησαν την καθοδηγία του Ιεχωβά. Για παράδειγμα, ο Ιεχωβά είπε: «Ο Χάλεβ . . . με ακολουθούσε με όλη του την καρδιά». (Διαβάστε Αριθμοί 14:24) Ο Θεός αντάμειψε τον Χάλεβ και μάλιστα του παραχώρησε το κομμάτι γης που προτιμούσε στη Χαναάν. (Ιησ. Ναυή 14:12-14) Η επόμενη γενιά Ισραηλιτών επίσης έθεσε καλό παράδειγμα ακολουθώντας την καθοδηγία του Ιεχωβά. Όταν ο Ιησούς του Ναυή διαδέχθηκε τον Μωυσή ως ο διορισμένος ηγέτης των Ισραηλιτών, «όλες τις ημέρες της ζωής του αυτοί τον σέβονταν βαθιά». (Ιησ. Ναυή 4:14) Ως αποτέλεσμα, ο Ιεχωβά τούς ευλόγησε, φέρνοντάς τους στη γη που είχε υποσχεθεί.​—Ιησ. Ναυή 21:43, 44.

8. Εξηγήστε πώς οδηγούσε ο Ιεχωβά τον λαό του την εποχή των βασιλιάδων. (Βλέπε επίσης εικόνα.)

8 Χρόνια αργότερα, ο Ιεχωβά ήγειρε κριτές για να οδηγούν τον λαό του. Έπειτα, την εποχή των βασιλιάδων, ο Ιεχωβά διόριζε προφήτες να οδηγούν τον λαό του. Οι πιστοί βασιλιάδες έδιναν προσοχή στις συμβουλές των προφητών. Για παράδειγμα, ο βασιλιάς Δαβίδ δέχτηκε ταπεινά διόρθωση από τον προφήτη Νάθαν. (2 Σαμ. 12:7, 13· 1 Χρον. 17:3, 4) Ο βασιλιάς Ιωσαφάτ βασίστηκε στον προφήτη Ιααζιήλ για καθοδηγία και πρότρεψε τον λαό του Ιούδα να “δείξει πίστη στους προφήτες του [Θεού]”. (2 Χρον. 20:14, 15, 20) Όταν ο βασιλιάς Εζεκίας αντιμετώπισε μια τρομερά δύσκολη κατάσταση, στράφηκε στον προφήτη Ησαΐα. (Ησ. 37:1-6) Κάθε φορά που οι βασιλιάδες ακολουθούσαν την καθοδηγία του Ιεχωβά, εκείνος τους ευλογούσε και προστάτευε το έθνος. (2 Χρον. 20:29, 30· 32:22) Έπρεπε να είναι προφανές σε όλους ότι ο Ιεχωβά χρησιμοποιούσε τους προφήτες του για να οδηγεί τον λαό του. Ωστόσο, η πλειονότητα των βασιλιάδων καθώς και του λαού απέρριπτε τους προφήτες του Ιεχωβά.​—Ιερ. 35:12-15.

Ο βασιλιάς Εζεκίας και ο προφήτης Ησαΐας (Βλέπε παράγραφο 8)



ΠΩΣ ΟΔΗΓΟΥΣΕ Ο ΙΕΧΩΒΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

9. Ποιους χρησιμοποιούσε ο Ιεχωβά για να οδηγεί τους Χριστιανούς τον πρώτο αιώνα; (Βλέπε επίσης εικόνα.)

9 Τον πρώτο αιώνα Κ.Χ., ο Ιεχωβά ίδρυσε τη Χριστιανική εκκλησία. Πώς οδηγούσε εκείνους τους πρώτους Χριστιανούς; Διόρισε τον Ιησού κεφαλή της εκκλησίας. (Εφεσ. 5:23) Αλλά ο Ιησούς δεν κατηύθυνε προσωπικά κάθε μεμονωμένο μαθητή. Χρησιμοποιούσε τους αποστόλους και τους πρεσβυτέρους στην Ιερουσαλήμ για να ασκούν την ηγεσία. (Πράξ. 15:1, 2) Επίσης, διορίζονταν πρεσβύτεροι για να οδηγούν τις εκκλησίες.​—1 Θεσ. 5:12· Τίτο 1:5.

Οι απόστολοι και οι πρεσβύτεροι στην Ιερουσαλήμ (Βλέπε παράγραφο 9)



10. (α) Πώς αντέδρασαν οι περισσότεροι Χριστιανοί του πρώτου αιώνα στην καθοδηγία που έλαβαν; (Πράξεις 15:30, 31) (β) Γιατί κάποιοι στους Βιβλικούς χρόνους δεν αναγνώριζαν τους εκπροσώπους του Ιεχωβά; (Βλέπε το πλαίσιο « Γιατί Κάποιοι Έχουν Απορρίψει τις Σαφείς Αποδείξεις».)

10 Πώς αντέδρασαν οι Χριστιανοί του πρώτου αιώνα; Οι περισσότεροι ακολούθησαν μετά χαράς τις οδηγίες που έλαβαν. Μάλιστα, «χάρηκαν με την ενθάρρυνση» που τους δόθηκε. (Διαβάστε Πράξεις 15:30, 31) Πώς όμως οδηγεί ο Ιεχωβά τον λαό του σε πιο πρόσφατους καιρούς;

ΠΩΣ ΟΔΗΓΕΙ Ο ΙΕΧΩΒΑ ΕΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

11. Δείξτε με παράδειγμα πώς οδηγεί ο Ιεχωβά εκείνους που ασκούν την ηγεσία στους πρόσφατους καιρούς.

11 Ο Ιεχωβά εξακολουθεί να οδηγεί τον λαό του σήμερα. Το κάνει αυτό μέσω του Λόγου του και μέσω του Γιου του, ο οποίος είναι η κεφαλή της εκκλησίας. Βλέπουμε άραγε αποδείξεις ότι ο Θεός εξακολουθεί να χρησιμοποιεί και ανθρώπινους εκπροσώπους; Ναι. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ορισμένες εξελίξεις που έλαβαν χώρα στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Κάρολος Τέηζ Ρώσσελ και οι συνεργάτες του άρχισαν να διακρίνουν ότι το 1914 θα ήταν καθοριστικό έτος σε σχέση με την εγκαθίδρυση της Βασιλείας του Θεού. (Δαν. 4:25, 26) Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα με βάση τις Βιβλικές προφητείες. Οδηγούσε ο Ιεχωβά την έρευνα που έκαναν στη Γραφή; Σαφέστατα. Το 1914, τα παγκόσμια γεγονότα επιβεβαίωσαν ότι η Βασιλεία του Θεού είχε αρχίσει να κυβερνάει. Ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, και ακολούθησαν επιδημίες, σεισμοί και πείνες. (Λουκ. 21:10, 11) Ο Ιεχωβά όντως χρησιμοποιούσε εκείνους τους ειλικρινείς Χριστιανούς άντρες για να βοηθάει τον λαό του.

12, 13. Ποιες διευθετήσεις για αυξημένη δράση στο κήρυγμα και στη διδασκαλία έγιναν στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου;

12 Σκεφτείτε επίσης τι συνέβη στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Αφού μελέτησαν το εδάφιο Αποκάλυψη 17:8, οι υπεύθυνοι αδελφοί στα παγκόσμια κεντρικά γραφεία διέκριναν ότι ο πόλεμος θα οδηγούσε, όχι στον Αρμαγεδδώνα, αλλά σε μια περίοδο σχετικής ειρήνης η οποία θα πρόσφερε ευκαιρίες για αυξημένη δράση στο κήρυγμα. Γι’ αυτό, αν και η συγκεκριμένη κίνηση ίσως φαινόταν μη πρακτική τότε, η οργάνωση του Ιεχωβά ίδρυσε το Βιβλικό Κολέγιο (Σχολή) Γαλαάδ της Σκοπιάς, ώστε να εκπαιδεύει ιεραποστόλους για να κηρύττουν και να διδάσκουν σε χώρες σε όλη τη γη. Ιεραπόστολοι στέλνονταν να κηρύξουν ακόμα και στη διάρκεια του πολέμου. Επιπρόσθετα, ο πιστός δούλος διευθέτησε τη Σειρά Μαθημάτων εν τη Θεοκρατική Διακονία b ώστε να εκπαιδεύονται όλοι στις εκκλησίες για να γίνονται καλύτεροι κήρυκες και δάσκαλοι. Με αυτούς τους τρόπους, ο λαός του Θεού προετοιμαζόταν για το έργο που είχε μπροστά του.

13 Κοιτάζοντας το παρελθόν, βλέπουμε καθαρά ότι ο Ιεχωβά οδηγούσε τον λαό του εκείνη τη δύσκολη περίοδο. Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, ο λαός του Ιεχωβά σε πολλές χώρες έχει απολαύσει έναν βαθμό ειρήνης και ελευθερίας καθώς επιτελεί το έργο κηρύγματος. Μάλιστα, το έργο έχει σημειώσει εκπληκτική πρόοδο.

14. Γιατί μπορούμε να εμπιστευόμαστε την κατεύθυνση που έρχεται από την οργάνωση του Ιεχωβά και από τους διορισμένους πρεσβυτέρους; (Αποκάλυψη 2:1) (Βλέπε επίσης εικόνα.)

14 Σήμερα, τα μέλη του Κυβερνώντος Σώματος εξακολουθούν να αποβλέπουν στον Χριστό για καθοδηγία. Θέλουν να αντανακλούν οι οδηγίες που δίνουν στους αδελφούς την άποψη του ουρανού για τα διάφορα ζητήματα. Με τη σειρά τους, οι επίσκοποι περιοχής και οι πρεσβύτεροι δίνουν κατεύθυνση στις εκκλησίες. c Οι χρισμένοι πρεσβύτεροι βρίσκονται στο “δεξί χέρι” του Χριστού. (Διαβάστε Αποκάλυψη 2:1) Βέβαια, αυτοί οι πρεσβύτεροι είναι ατελείς και κάνουν λάθη. Ο Μωυσής και ο Ιησούς του Ναυή έσφαλλαν κάποιες φορές, όπως και οι απόστολοι. (Αριθ. 20:12· Ιησ. Ναυή 9:14, 15· Ρωμ. 3:23) Παρ’ όλα αυτά, ο Χριστός οδηγεί προσεκτικά τον πιστό δούλο και τους διορισμένους πρεσβυτέρους, και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό «όλες τις ημέρες μέχρι την τελική περίοδο του συστήματος πραγμάτων». (Ματθ. 28:20) Επομένως, έχουμε κάθε λόγο να εμπιστευόμαστε την καθοδηγία που παρέχει μέσω εκείνων που είναι διορισμένοι να ασκούν την ηγεσία.

Το Κυβερνών Σώμα σήμερα (Βλέπε παράγραφο 14)



ΩΦΕΛΟΥΜΑΣΤΕ ΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

15, 16. Τι μαθαίνετε από τις εμπειρίες ατόμων που ακολούθησαν την καθοδηγία του Ιεχωβά;

15 Αν ακολουθούμε συνεχώς την καθοδηγία του Ιεχωβά, ευλογούμαστε ακόμα και τώρα. Για παράδειγμα, ο Άντι και η Ρόμπιν έδωσαν προσοχή στην παρότρυνση να κρατήσουν τη ζωή τους απλή. (Βλέπε σημείωση μελέτης στο εδάφιο Ματθαίος 6:22, nwtsty [στην αγγλική].) Ως αποτέλεσμα, μπόρεσαν να προσφερθούν εθελοντικά για να εργαστούν σε θεοκρατικά οικοδομικά προγράμματα. Η Ρόμπιν λέει: «Έχουμε ζήσει σε πολύ μικρούς χώρους, πολλές φορές χωρίς κουζίνα. Επίσης, χρειάστηκε να πουλήσω πολύ από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσα για τη φωτογραφία, ένα χόμπι που αγαπούσα. Αυτό με έκανε να κλάψω. Αλλά σαν τη σύζυγο του Αβραάμ, τη Σάρρα, ήμουν αποφασισμένη να κοιτάζω μπροστά, όχι πίσω». (Εβρ. 11:15) Τι αποκόμισε αυτό το αντρόγυνο από την εμπειρία του; Η Ρόμπιν λέει: «Έχουμε τη βαθιά ικανοποίηση να ξέρουμε ότι δίνουμε στον Ιεχωβά όλα όσα έχουμε. Όταν εργαζόμαστε σε θεοκρατικούς διορισμούς, παίρνουμε μια πρόγευση του πώς θα είναι η ζωή στον νέο κόσμο». Ο Άντι συμφωνεί, λέγοντας: «Έχουμε την ικανοποίηση να δαπανούμε πλήρως τον εαυτό μας υποστηρίζοντας τη Βασιλεία».

16 Πώς αλλιώς ωφελούμαστε αν ακολουθούμε συνεχώς την καθοδηγία του Ιεχωβά; Αφού τελείωσε το λύκειο, η Μαρσία πήρε στα σοβαρά την παρότρυνση να επιδιώξει μια σταδιοδρομία στην υπηρεσία του Ιεχωβά. (Ματθ. 6:33· Ρωμ. 12:11) Η ίδια λέει: «Μου προσφέρθηκε τετραετής υποτροφία σε ένα πανεπιστήμιο, αλλά εγώ ήθελα να επιδιώξω πνευματικούς στόχους. Γι’ αυτό, επέλεξα να φοιτήσω σε μια τεχνική σχολή ώστε να μάθω ένα επάγγελμα με το οποίο θα μπορούσα να συντηρούμαι στη διακονία μου. Ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις που έχω πάρει ποτέ. Τώρα απολαμβάνω το τακτικό σκαπανικό, και το ευέλικτο πρόγραμμα της εργασίας μου μού επιτρέπει να υπηρετώ ως εξωτερική βοηθός στο Μπέθελ και να απολαμβάνω άλλα ειδικά προνόμια».

17. Ποιες επιπρόσθετες ευλογίες προκύπτουν αν ακολουθούμε συνεχώς την καθοδηγία του Ιεχωβά; (Ησαΐας 48:17, 18)

17 Κατά καιρούς, λαβαίνουμε συμβουλές που μας προφυλάσσουν από πράγματα όπως ο υλισμός και από δραστηριότητες που μπορούν να μας βάλουν στον κίνδυνο να παραβιάσουμε τους νόμους του Θεού. Και σε αυτόν τον τομέα, ευλογούμαστε όταν ακολουθούμε την καθοδηγία που παρέχει ο Ιεχωβά. Διατηρούμε καθαρή συνείδηση και γλιτώνουμε από περιττή ένταση. (1 Τιμ. 6:9, 10) Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να επιδιώκουμε ολόκαρδα τη λατρεία του Ιεχωβά, η οποία φέρνει τη βαθύτερη χαρά, ειρήνη και ικανοποίηση.​—Διαβάστε Ησαΐας 48:17, 18.

18. Γιατί είστε αποφασισμένοι να ακολουθείτε συνεχώς την καθοδηγία του Ιεχωβά;

18 Αναμφίβολα, ο Ιεχωβά θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ανθρώπινους εκπροσώπους για να παρέχει καθοδηγία στη διάρκεια της μεγάλης θλίψης και κατόπιν κατά τη Χιλιετή Βασιλεία. (Ψαλμ. 45:16) Θα ακολουθούμε συνεχώς αυτή την κατεύθυνση, ακόμα και όταν αυτό θα απαιτεί να βάλουμε στην άκρη τις προσωπικές μας προτιμήσεις; Πολλά ίσως εξαρτηθούν από το πώς ανταποκρινόμαστε στην καθοδηγία που παρέχει ο Ιεχωβά τώρα. Συνεπώς, ας ακολουθούμε πάντα την καθοδηγία του Ιεχωβά, περιλαμβανομένης και αυτής που παρέχεται από τους άντρες που είναι διορισμένοι να επαγρυπνούν για εμάς. (Ησ. 32:1, 2· Εβρ. 13:17) Καθώς το κάνουμε αυτό, έχουμε κάθε λόγο να δείχνουμε εμπιστοσύνη στον Οδηγό μας, τον Ιεχωβά, ο οποίος μας οδηγεί μακριά από τον πνευματικό κίνδυνο και προς τον προορισμό μας​—την αιώνια ζωή στον νέο κόσμο.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΟΥΣΑΤΕ;

  • Πώς οδηγούσε ο Ιεχωβά το έθνος του Ισραήλ;

  • Πώς οδηγούσε ο Ιεχωβά τους πρώτους Χριστιανούς;

  • Πώς ωφελούμαστε όταν ακολουθούμε την καθοδηγία του Ιεχωβά σήμερα;

a O Ιεχωβά διόρισε επίσης έναν άγγελο «που πήγαινε μπροστά από το στρατόπεδο» οδηγώντας το έθνος στην Υποσχεμένη Γη. Προφανώς, αυτός ο άγγελος ήταν ο Μιχαήλ​—ο Ιησούς στην προανθρώπινη ύπαρξή του.​—Έξοδ. 14:19· 32:34.

b Αργότερα ήταν γνωστή ως η Σχολή Θεοκρατικής Διακονίας. Σήμερα, αυτή η εκπαίδευση είναι μέρος της μεσοβδόμαδης συνάθροισής μας.

c Βλέπε το πλαίσιο «Ο Ρόλος του Κυβερνώντος Σώματος» στη Σκοπιά του Φεβρουαρίου 2021, σελ. 18.