כשיהוה ברא אותנו, הוא נתן לנו מתנה נפלאה — את כושר הדיבור. האם האופן שבו אנחנו משתמשים במתנה הזאת חשוב לו? בהחלט! (קרא יעקב א׳:26.) לכן איך נוכל להשתמש בכושר הדיבור באופן שישמח את יהוה?
1. איך עלינו להשתמש במתת הדיבור?
המקרא אומר לנו: ”המשיכו לעודד זה את זה ולבנות איש את אחיו” (תסלוניקים א׳. ה׳:11). האם אתה מכיר מישהו שזקוק לעידוד? מה תוכל לעשות כדי לשפר את הרגשתו? הראה לו שאכפת לך ממנו. אולי תוכל להגיד לו מה אתה מעריך אצלו. האם אתה יכול לחשוב על פסוק שיעודד מישהו שאתה מכיר? יש הרבה פסוקים כאלה. חשוב גם לזכור שאופן ההתבטאות יכול להשפיע על אחרים באותה מידה כמו המילים עצמן. לכן השתדל תמיד לדבר באדיבות, ברכות ובנועם (משלי ט״ו:1).
2. מאילו צורות דיבור עלינו להימנע?
המקרא אומר לנו: ”אל יצא מפיכם דבר ניבול”. (קרא אפסים ד׳:29.) זה אומר לא להשתמש בשפה גסה, ולא לומר דברים אכזריים ומעליבים במטרה לפגוע ברגשות הזולת. בנוסף לכך, אנחנו גם נמנעים מרכילות מזיקה ומהשמצות (קרא משלי ט״ז:28).
3. מה יעזור לנו לדבר בצורה בונה?
נושאי השיחה שלנו בדרך כלל חושפים את מה שבאמת טמון בליבנו או מדאיג אותנו (לוקס ו׳:45). לכן חשוב שנרגיל את עצמנו להתמקד בדברים חיוביים — בכל דבר ישר, טהור, אהוב ובכל דבר הראוי לשבח (פיליפים ד׳:8). כדי להתמקד בדברים האלה אנחנו צריכים להיות בררניים לגבי הבידור והחברים שאנחנו בוחרים לעצמנו (משלי י״ג:20). כדאי גם שנחשוב טוב לפני שנדבר, ונביא בחשבון איך המילים שלנו ישפיעו על אחרים. המקרא אומר: ”דיבור בוטה הוא כדקירות חרב, אך לשון החכמים היא מרפא” (משלי י״ב:18).
לדיון מעמיק
למד איך לדבר באופן שישמח את יהוה ויעודד אחרים.
4. רסן את לשונך
כולנו אומרים לפעמים דברים שאחר כך אנחנו מצטערים עליהם (יעקב ג׳:2). קראוגלטים ה׳:22, 23, ולאחר מכן שוחחו על השאלות הבאות:
אילו מהתכונות האלה תוכל לבקש מיהוה שיעזור לך לפתח כדי לרסן את לשונך? איך התכונות האלה יעזרו לך?