Referințe din Caietul pentru întrunirea „Viața creștină și predicarea”

Referințe din Caietul pentru întrunirea „Viața creștină și predicarea”

Referințe din Caietul pentru întrunirea „Viața creștină și predicarea”

© 2023 Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania

11-⁠17 MARTIE

COMORI DIN CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU | PSALMUL 18

„Iehova este . . . Cel ce mă scapă”

w09 1/5 14 ¶3, 4

Biblia îl aseamănă pe Iehova și cu elemente neînsuflețite din lumea înconjurătoare, de pildă cu o „stâncă“ sau cu o „fortăreață“ (2 Samuel 23:3; Psalmul 18:2; Deuteronomul 32:4). Ce au în comun aceste imagini? Așa cum o stâncă mare are stabilitate, nu se clintește din loc, Iehova este pentru noi o permanentă Sursă de ocrotire.

Paginile Psalmilor abundă în figuri de stil care creionează diversele fațete ale personalității lui Iehova. De exemplu, Psalmul 84:11 îl numește pe Iehova „un soare și un scut“ pentru că de la el avem lumină, viață, energie și ocrotire. Pe de altă parte, Psalmul 121:5 spune că Iehova este „umbra ta pe mâna ta dreaptă“. Așa cum umbra ne apără de dogoarea soarelui, Iehova îi poate ocroti pe cei ce îi slujesc de arșița necazului, ținându-i la adăpost sub „mâna“ ori sub „aripile“ lui (Isaia 51:16; Psalmii 17:8; 36:7).

w22.04 3 ¶1

2) Meditează. Îți aduci aminte unele situații dificile prin care ai reușit să treci doar cu ajutorul lui Iehova? Când reflectezi la modul în care a intervenit în viața ta, precum și a altor slujitori ai săi din trecut, te încrezi tot mai mult în el și primești puterea de a merge mai departe. (Ps. 18:17-19) Un bătrân de congregație pe nume Joshua spune: „Mi-am făcut o listă cu răspunsurile pe care le-am primit la rugăciuni. Astfel, îmi aduc cu ușurință aminte de situațiile în care i-am cerut un anumit lucru lui Iehova, iar el mi-a dat exact ceea ce aveam nevoie”. Când medităm la ajutorul pe care l-am primit deja de la Tatăl nostru ceresc, putem continua cu forțe noi lupta împotriva îngrijorărilor.

18-24 MARTIE

COMORI DIN CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU | PSALMII 19-⁠21

„Cerurile anunță gloria lui Dumnezeu”

w04 1/6 10, 11 ¶8-10

David descrie apoi o altă minune a creației lui Iehova: „În ele [cerurile vizibile], El a întins un cort soarelui. Și soarele, ca un mire care iese din camera sa de nuntă, se aruncă în alergarea sa cu bucuria unui viteaz; răsare de la un capăt al cerurilor și își termină drumul la celălalt capăt; nimic nu se ascunde de căldura sa“. — Psalmul 19:4–6.

9 În comparație cu alte stele, soarele este doar de mărime mijlocie. Însă această stea extraordinară face ca planetele ce gravitează în jurul ei să pară foarte mici. Potrivit unei lucrări, soarele are o masă de „2 miliarde de miliarde de miliarde de tone“ — ceea ce înseamnă 99,9% din masa sistemului nostru solar! Forța lui gravitațională permite pământului să se învârtă în jurul lui la o distanță de 150 de milioane de kilometri, fără să se apropie sau să se îndepărteze de soare. Doar aproximativ o jumătate de miliardime din energia soarelui ajunge pe planeta noastră, dar este suficientă pentru susținerea vieții.

10 Psalmistul vorbește despre soare în limbaj figurativ, înfățișându-l ca un „viteaz“ care străbate bolta cerească de la un capăt la altul în timpul zilei și se retrage seara într-un „cort“. Seara, această stea măreață dispare la orizont de parcă ar intra într-un „cort“ ca să se odihnească. Dimineața, ea se ivește plină de strălucire, asemenea ‘unui mire care iese din camera sa de nuntă’. Ca păstor, David știa ce înseamnă frigul cumplit al nopții (Geneza 31:40). El și-a amintit cum, dimineața, soarele învăluia pământul cu razele sale. Evident, soarele nu era epuizat de „călătoria“ sa zilnică de la est la vest, ci, asemenea „unui viteaz“, era mereu gata să se aventureze într-o nouă călătorie.

25-⁠31 MARTIE

COMORI DIN CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU | PSALMUL 22

Detalii profețite cu privire moartea lui Isus

w11 15/8 14 ¶13

13 Mesia avea să fie batjocorit. (Citește Psalmul 22:7, 8.) În timp ce Isus suferea pe stâlpul de tortură, oamenii își băteau joc de el. Matei relatează: „Trecătorii au început să-l insulte, dând din cap și zicând: «O, tu care voiai să dărâmi templul și să-l construiești în trei zile, salvează-te! Dacă ești fiul lui Dumnezeu, coboară de pe stâlpul de tortură!» La fel, preoții principali împreună cu scribii și cu bătrânii au început și ei să-și bată joc de el, zicând: «Pe alții i-a salvat, iar pe sine nu se poate salva! El este Regele lui Israel. Să coboare acum de pe stâlpul de tortură și vom crede în el! Și-a pus încrederea în Dumnezeu. Să-l scape El acum dacă îl vrea, căci el a zis: „Sunt Fiul lui Dumnezeu“»“ (Mat. 27:39-43). Isus a suportat cu demnitate toate aceste batjocuri, lăsându-ne un excelent exemplu!

w11 15/8 14 ¶14

14 Pentru îmbrăcămintea lui Mesia s-au aruncat sorții. „Își împart veșmintele mele între ei, iar pentru îmbrăcămintea mea aruncă sorții“, a scris psalmistul (Ps. 22:18). Și exact așa s-a întâmplat! După ce soldații romani l-au țintuit pe Isus pe stâlp, „au împărțit între ei veșmintele [lui] aruncând sorții“ (Mat. 27:35). (Citește Ioan 19:23, 24.)

1-⁠7 APRILIE

COMORI DIN CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU | PSALMII 23-⁠25

„Iehova este Păstorul meu

w11 1/5 31 ¶5

Iehova își hrănește oile. Oile depind de păstorul lor în privința hranei. Și noi depindem de Dumnezeu pentru a ne satisface necesitățile spirituale (Matei 5:3). Din fericire, Iehova este un Dumnezeu generos și le întinde slujitorilor săi o masă îmbelșugată (versetul 5). Biblia și publicațiile biblice, precum revista de față, constituie o sursă de hrană spirituală. Prin intermediul lor, ne satisfacem necesitatea de a cunoaște sensul vieții și scopul pe care îl are Dumnezeu cu noi.

8-⁠14 APRILIE

COMORI DIN CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU | PSALMII 26-28

Cum și-a întărit David hotărârea de a-i rămâne loial lui Iehova

w04 1/12 14 ¶8, 9

8 David s-a rugat: „Cercetează-mă, DOAMNE, încearcă-mă, curățește-mi rărunchii [rafinează-mi rinichii, NW] și inima!“ (Psalmul 26:2). Fiind situați în adâncul corpului, rinichii reprezintă cele mai profunde gânduri și sentimente ale omului. Iar inima figurativă este întreaga persoană lăuntrică — motivația, sentimentele și intelectul său. Când David l-a rugat pe Iehova să-l cerceteze, el i-a cerut de fapt să-i examineze în amănunțime cele mai profunde gânduri și sentimente.

9 David l-a implorat pe Dumnezeu să-i rafineze rinichii și inima. Cum ne rafinează Iehova omul lăuntric? Iată ce a spus David în versurile unei cântări: „Îl voi binecuvânta pe Iehova, care m-a sfătuit. Da, în timpul nopților, rinichii m-au corectat“ (Psalmul 16:7, NW). Cum ar trebui să înțelegem aceste cuvinte? În cazul lui David, sfaturile divine au ajuns până-n adâncul ființei lui și au rămas acolo, corectându-i cele mai lăuntrice gânduri și sentimente. Și noi putem fi corectați dacă medităm cu recunoștință la sfaturile pe care le primim de la Dumnezeu prin Cuvântul său, prin reprezentanții Săi și prin organizația Sa și dacă le permitem acestor sfaturi să se întipărească adânc în noi. Ne va fi mai ușor să umblăm în integritate dacă ne rugăm cu regularitate lui Iehova să ne rafineze în acest fel.

w04 1/12 16 ¶17, 18

17 Tabernacolul, cu altarul pentru jertfe, era în Israel centrul închinării la Iehova. Exprimându-și aprecierea față de acest loc, David s-a rugat: „DOAMNE, eu iubesc locașul casei Tale și locul în care este slava Ta“. – Psalmul 26:8.

18 Ne place și nouă la fel de mult să ne întrunim în locurile unde se învață despre Iehova? Fiecare Sală a Regatului, unde se ține cu regularitate un program de instruire spirituală, reprezintă centrul închinării adevărate în comunitatea respectivă. În plus, avem în fiecare an congresul de district, congresul de circumscripție și congresul special de o zi. La aceste întruniri sunt analizate „aducerile-aminte“ din partea lui Iehova. Dacă învățăm ‘să le iubim nespus de mult’, vom fi nerăbdători să participăm la întruniri și să fim atenți la ideile prezentate (Psalmul 119:167, NW). Ce înviorați ne simțim când suntem în compania colaboratorilor în credință, care ne vor binele și care ne ajută să umblăm în integritate! – Evrei 10:24, 25.

15-21 APRILIE

COMORI DIN CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU | PSALMII 29-31

Disciplinarea – o expresie a iubirii lui Dumnezeu

it-1 802 ¶3

Față

Expresia „a-și ascunde fața” are mai multe sensuri, în funcție de situație. Când spune despre Iehova Dumnezeu că își ascunde fața, Biblia se referă la retragerea favorii sale sau a sprijinului său. Aceasta s-ar putea întâmpla ca o consecință a neascultării unei persoane sau a unui grup de persoane, precum națiunea Israel. (Iov 34:29; Ps 30:5-8; Is 54:8; 59:2) În alte situații, expresia poate transmite ideea că Iehova se reține să acționeze sau să răspundă, așteptând momentul stabilit de el. (Ps 13:1-3) Prin rugămintea „întoarce-ți fața de la păcatele mele”, David îl imploră pe Dumnezeu să-l ierte sau să-i șteargă nelegiuirile. (Ps 51:9; compară cu Ps 10:11)

 

29 APRILIE – 5 MAI

COMORI DIN CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU | PSALMII 34, 35

„Îl voi lăuda pe Iehova tot timpul”

w07 1/3 22 ¶11

11 „Îl voi binecuvânta pe Iehova tot timpul, lauda lui va fi mereu în gura mea“ (Psalmul 34:1). Ca fugar, fără îndoială că David s-a îngrijorat de multe ori cu privire la lucrurile materiale necesare vieții, însă, așa cum reiese din cuvintele de mai sus, el nu a permis îngrijorărilor zilei să-i înăbușe hotărârea de a-l lăuda pe Iehova. Ce exemplu demn de imitat pentru fiecare dintre noi când ne confruntăm cu necazuri! Indiferent că suntem la școală, la serviciu, alături de colaboratorii creștini sau în lucrarea de predicare, cel mai mult ar trebui să ne dorim să-l lăudăm pe Iehova. Și gândiți-vă câte motive avem să facem acest lucru! De exemplu, niciodată nu vom înceta să învățăm lucruri noi despre creația impresionantă a lui Iehova și să ne bucurăm de ea. Să ne gândim și la ce a realizat Iehova prin partea pământească a organizației sale! În timpurile noastre, Iehova a înfăptuit lucrări extraordinare prin intermediul unor oameni imperfecți, dar fideli. Se compară ce a făcut Dumnezeu cu ce fac oamenii idolatrizați de lume? Probabil că împărtășiți sentimentele lui David, care a mai scris: „Nu este nimeni ca tine printre dumnezei, o, Iehova, și nu există lucrări ca ale tale!“ – Psalmul 86:8.

w07 1/3 22 ¶13

13 „Sufletul meu se va lăuda cu Iehova, cei smeriți vor auzi și se vor bucura“ (Psalmul 34:2). David nu s-a lăudat cu vreo realizare personală. De pildă, el nu s-a lăudat că a reușit să-l inducă în eroare pe regele Gatului. David a înțeles că Iehova l-a ocrotit când a fost în Gat și că a scăpat cu viață datorită ajutorului Său (Proverbele 21:1). Deci David nu s-a lăudat pe sine, ci s-a lăudat cu Iehova. Astfel, cei smeriți au fost atrași la Dumnezeu. În mod asemănător, Isus a preamărit numele lui Dumnezeu, iar acest lucru i-a atras la Iehova pe oamenii umili, care voiau să învețe. În prezent, oameni smeriți din toate națiunile sunt atrași spre congregația internațională a creștinilor unși, al cărei Cap este Isus (Coloseni 1:18). Inima acestor oameni smeriți este sensibilizată când aud că numele lui Dumnezeu este glorificat de slujitorii Săi umili și când aud mesajul Bibliei, pe care-l înțeleg cu ajutorul spiritului sfânt al lui Dumnezeu. — Ioan 6:44; Faptele 16:14.

w07 1/3 23 ¶15

15 „L-am întrebat pe Iehova, iar el mi-a răspuns și m-a scăpat de toate temerile mele“ (Psalmul 34:4). Acest lucru l-a ajutat mult pe David. El a spus în continuare: „Cel năpăstuit a strigat, iar Iehova l-a auzit. Și El l-a salvat din toate necazurile lui“ (Psalmul 34:6). Când suntem cu colaboratorii noștri în credință, avem ocazia să relatăm cum ne-a ajutat Iehova în momente grele. Astfel ne putem încuraja unii pe alții și ne putem întări credința, așa cum și David le-a întărit credința oamenilor lui prin cuvintele sale. Însoțitorii lui David „s-au uitat la [Iehova și] au strălucit, iar fețele lor n-au putut fi făcute de rușine“ (Psalmul 34:5). Deși fugeau de regele Saul, lor nu le-a fost rușine. Ei erau convinși că Dumnezeu îl sprijinea pe David, iar fețele lor ‘străluceau’. În mod asemănător, persoanele interesate de adevăr, precum și cei care sunt de mult timp creștini adevărați ‘se uită la Iehova’, adică au încredere că el îi va sprijini. Întrucât au simțit personal ajutorul lui Iehova, lor ‘le strălucește fața’, ceea ce arată că sunt hotărâți să-și păstreze fidelitatea.