Referințe din Caietul pentru întrunirea „Viața creștină și predicarea”
Referințe din Caietul pentru întrunirea „Viața creștină și predicarea”
© 2024 Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania
2-8 SEPTEMBRIE
COMORI DIN CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU | PSALMII 79-81
ijwbv 3 ¶4, 5
Să arătăm iubire față de numele glorios al lui Iehova
În Biblie, expresia „a chema numele lui Iehova” înseamnă mai mult decât a cunoaște numele lui Dumnezeu și a-l folosi în închinare. (Psalmul 116:12-14) Înseamnă și a ne pune încrederea în Dumnezeu și a ne îndrepta spre el pentru ajutor. (Psalmii 20:7; 99:6)
Numele lui Dumnezeu a fost important pentru Isus Cristos. Chiar primele cuvinte din rugăciunea-model Tatăl nostru dezvăluie acest lucru: „Tatăl nostru care ești în ceruri, să fie sfințit numele tău”. (Matei 6:9) Isus a arătat și că, pentru a dobândi viață veșnică, trebuie să ajungem să cunoaștem Persoana care poartă acest nume, să o iubim și să ascultăm de ea. (Ioan 17:3, 6, 26)
Nestemate spirituale
w06 15/7 12 ¶5
Psalmul 79:9. Iehova ne ascultă rugăciunile, îndeosebi când ele se referă la sfințirea numelui său.
9-15 SEPTEMBRIE
COMORI DIN CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU | PSALMII 82-84
Nestemate spirituale
wp16.6 8 ¶2, 3
Apreciază privilegiile pe care le ai
Locuitorii Ierusalimului erau familiarizați cu rândunicile, care își făceau cuib sub streașina clădirilor. Unele și-au făcut cuibul în templul lui Solomon. Probabil, rândunicile care cuibăreau an de an în zona templului se simțeau în siguranță și puteau să-și crească puii în liniște. Compozitorul Psalmului 84, unul dintre fiii lui Core, care slujea la templu câte o săptămână la fiecare șase luni, a observat cuiburile din zona templului. Dorind să fie ca rândunicile care locuiau permanent în casa lui Iehova, el a exclamat: „Cât de frumos este grandiosul tău tabernacol, o, Iehova al armatelor! Sufletul mi se umple de dor și tânjește după curțile lui Iehova. . . . Până și pasărea își găsește o casă și rândunica un cuib, unde își pune puii, la grandiosul tău altar, o, Iehova al armatelor, Regele meu și Dumnezeul meu!” (Psalmul 84:1-3). Dăm dovadă noi și copiii noștri de aceeași apreciere și dorință fierbinte de a ne asocia mereu cu congregația lui Dumnezeu? (Psalmul 26:8, 12)
w08 15/7 30 ¶3, 4
Apreciază privilegiile pe care le ai
Vârsta înaintată ori o sănătate șubredă ne-ar putea limita serviciul pentru Iehova. Dacă ești părinte, poate ai impresia că nu prea tragi foloase din studiul personal sau din întrunirile creștine deoarece îngrijirea copiilor te solicită și îți ia mult timp. Dar de ce să te concentrezi asupra limitelor tale? Oare nu tocmai acest lucru te împiedică să vezi ceea ce stă în puterea ta să faci?
Cu mii de ani în urmă, un levit a exprimat o dorință lăudabilă, dar pe care nu și-o putea împlini. Deși avea privilegiul de a sluji două săptămâni pe an la templu, el își dorea să locuiască în permanență în apropierea altarului (Ps. 84:1-3). Ce l-a ajutat pe acest bărbat fidel să-și păstreze bucuria? El a înțeles că și o singură zi petrecută în curțile templului era un privilegiu unic (Ps. 84:4, 5, 10). În mod asemănător, în loc să permitem minții să stăruie asupra limitelor noastre, să ne străduim să recunoaștem și să apreciem ceea ce putem face.
30 SEPTEMBRIE – 6 OCTOMBRIE
COMORI DIN CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU | PSALMII 90-91
wp19.3 5 ¶3-5
Dacă ne încredem în Iehova, vom avea „o viață lungă”
Nu toți oamenii de știință sunt de acord că tratamentele anti-îmbătrânire pot prelungi speranța de viață actuală. Este adevărat, speranța de viață a crescut în mod constant din secolul al XIX-lea. Totuși, aceasta se datorează, în principal, igienei mai bune, măsurilor luate împotriva bolilor infecțioase, antibioticelor și vaccinurilor. Unii geneticieni cred că durata de viață a ajuns, mai mult sau mai puțin, la limita naturală.
Acum 3 500 de ani, scriitorul biblic Moise a recunoscut: „Zilele anilor noștri ajung la șaptezeci de ani, iar pentru cei tari, la optzeci, dar strădania lor n-aduce decât necaz și durere, căci trec repede și noi zburăm”. (Psalmul 90:10) În ciuda eforturilor omului de a-și prelungi viața, ea este și astăzi așa cum a descris-o Moise.
Spre deosebire de noi, ariciul de mare roșu și o specie de scoică trăiesc peste 200 de ani, iar unii copaci, precum arborele sequoia, pot trăi mii de ani. Când ne gândim cât de puțin trăim în comparație cu unele plante și animale, este firesc să ne întrebăm: „Se sfârșește totul la 70 sau 80 de ani?”.
14-20 OCTOMBRIE
COMORI DIN CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU | PSALMII 96-99
Nestemate spirituale
w12 1/9 16 ¶1
„Proclamați… vestea bună”!
Așa cum arată imaginea din dreapta, mulți oameni își închipuie că în Ziua Judecății miliarde de suflete vor fi aduse în fața tronului lui Dumnezeu pentru a fi judecate potrivit faptelor lor din trecut – unele pentru a primi ca răsplată viața cerească, iar altele pentru a fi chinuite în iad. Însă Biblia arată că scopul Zilei Judecății este acela de a elibera omenirea de nedreptate (Psalmul 96:13). Dumnezeu l-a numit pe Isus să fie Judecătorul care va restabili dreptatea pe pământ. (Citiți Isaia 11:1-5; Faptele 17:31.)