CAPITOLUL 5

Răscumpărarea – cel mai prețios dar de la Dumnezeu

Răscumpărarea – cel mai prețios dar de la Dumnezeu

1, 2. a) Ce fel de cadou este prețios pentru tine? b) De ce este răscumpărarea cel mai prețios dar de la Dumnezeu?

 CARE este cel mai frumos cadou pe care l-ai primit vreodată? Un dar prețios nu trebuie neapărat să fie scump. Când primești un lucru de care ai mare nevoie sau care te face fericit, ești recunoscător.

2 Dintre toate darurile primite de la Dumnezeu, de unul avem nevoie cel mai mult. Este cel mai prețios dar oferit de Dumnezeu oamenilor. În acest capitol, vom afla că el și-a trimis pe pământ Fiul, pe Isus Cristos, pentru ca noi să putem trăi veșnic. (Matei 20:28) Oferindu-l pe Isus ca răscumpărare, Iehova ne-a dovedit cât de mult ne iubește.

CE ESTE RĂSCUMPĂRAREA?

3. De ce mor oamenii?

3 Răscumpărarea este măsura luată de Iehova pentru a-i elibera pe oameni din păcat și moarte. (Efeseni 1:7) Pentru a înțelege de ce a fost necesară răscumpărarea, trebuie să știm ce s-a întâmplat cu mii de ani în urmă, în grădina Edenului. Primii noștri părinți, Adam și Eva, au păcătuit și, prin urmare, au murit. Și noi murim, deoarece moștenim păcatul de la Adam și Eva. (Vezi „Note explicative”, punctul 9.)

4. Cine a fost Adam și de ce anume s-a bucurat el?

4 Când l-a creat pe primul om, pe Adam, Iehova i-a oferit ceva foarte prețios: o viață perfectă. Adam a avut o minte și un corp perfecte. Nu s-ar fi îmbolnăvit niciodată, nu ar fi îmbătrânit niciodată și nu ar fi murit niciodată. Întrucât l-a creat, Iehova a fost ca un tată pentru Adam. (Luca 3:38) Iehova a vorbit cu el, i-a explicat clar ce aștepta de la el și i-a dat să facă o muncă plăcută. (Geneza 1:28-30; 2:16, 17)

5. La ce se referă Biblia când spune că Adam a fost creat „după chipul lui Dumnezeu”?

5 Adam a fost făcut „după chipul lui Dumnezeu”. (Geneza 1:27) Iehova l-a creat cu calități asemănătoare cu ale Sale, cum ar fi iubirea, înțelepciunea, dreptatea și puterea. I-a dat și liber-arbitru, adică libertate de alegere. Adam nu a fost un robot. Dumnezeu l-a creat în așa fel încât să poată alege singur între bine și rău. Dacă Adam ar fi ales să asculte de Dumnezeu, el ar fi putut trăi veșnic în Paradis.

6. Ce a pierdut Adam, pentru că nu a mai ascultat de Dumnezeu? Cum ne afectează aceasta și pe noi?

6 Pentru că nu a mai ascultat de Dumnezeu, Adam a fost condamnat la moarte și a plătit scump: a pierdut prietenia specială cu Iehova, viața perfectă și paradisul în care trăia. (Geneza 3:17-19) Întrucât Adam și Eva au ales să nu asculte de Dumnezeu, pentru ei nu a mai fost nicio speranță. Din cauza a ceea ce a făcut Adam, „păcatul [a intrat] în lume și prin păcat moartea, și astfel moartea s-a extins la toți oamenii, fiindcă toți au păcătuit”. (Romani 5:12) Când Adam a păcătuit, el s-a „vândut” pe sine și ne-a „vândut” și pe noi ca sclavi păcatului și morții. (Romani 7:14) Există vreo speranță pentru noi? Da, există. Răscumpărarea.

7, 8. Ce este o răscumpărare?

7 Ce este o răscumpărare? Cuvântul „răscumpărare” se referă, în general, la două lucruri. În primul rând, este prețul plătit pentru eliberarea cuiva sau pentru a obține din nou un lucru vândut. În al doilea rând, este prețul care acoperă valoarea ori costul unui lucru.

8 Niciun om nu putea plăti pagubele uriașe cauzate de Adam când a păcătuit și a adus moartea asupra noastră. Însă Iehova a găsit modalitatea de a ne elibera din păcat și moarte. Să vedem ce rol are răscumpărarea și ce foloase ne aduce ea.

CUM A LUAT IEHOVA MĂSURI PENTRU A PLĂTI RĂSCUMPĂRAREA

9. Cum putea fi plătită răscumpărarea?

9 Niciunul dintre noi nu ar fi putut plăti prețul de răscumpărare pentru viața perfectă pierdută de Adam. De ce? Deoarece toți suntem imperfecți, sau păcătoși. (Psalmul 49:7, 8) Pentru a putea fi plătită răscumpărarea, era nevoie de altă viață umană perfectă. De aceea, Biblia o numește „răscumpărare corespunzătoare”. (1 Timotei 2:6) Răscumpărarea trebuia să aibă aceeași valoare ca viața pe care a pierdut-o Adam.

10. Cum a luat Iehova măsuri pentru a plăti răscumpărarea?

10 Cum a luat Iehova măsuri pentru a plăti răscumpărarea? Iehova l-a trimis pe pământ pe Fiul său mult iubit, Isus. Acesta a fost prima sa lucrare de creație. (1 Ioan 4:9, 10) Isus a fost gata să plece de lângă Tatăl său, din ceruri. (Filipeni 2:7) Iehova a făcut un miracol: a mutat viața lui Isus din ceruri pe pământ. Astfel, Isus s-a născut ca om perfect, fără păcat. (Luca 1:35)

Iehova și-a dat Fiul mult iubit ca răscumpărare pentru noi

11. Cum a putut un singur om să fie prețul de răscumpărare pentru toți oamenii?

11 Când nu a ascultat de Iehova, primul om, Adam, a pierdut viața perfectă de care s-ar fi putut bucura urmașii lui. Putea un alt om să înlăture moartea pentru copiii lui Adam? Da. (Citește Romani 5:19.) Isus, care nu a păcătuit niciodată, și-a dat viața perfectă ca răscumpărare. (1 Corinteni 15:45) Viața lui perfectă a putut fi folosită pentru a înlătura moartea în cazul tuturor copiilor lui Adam. (1 Corinteni 15:21, 22)

12. De ce a trebuit Isus să sufere atât de mult?

12 Biblia ne arată cât de mult a suferit Isus înainte de a muri. A fost biciuit cu cruzime, țintuit pe un stâlp de tortură și lăsat să moară în chinuri. (Ioan 19:1, 16-18, 30) De ce a trebuit Isus să sufere atât de mult? Deoarece Satan a susținut că niciun om nu îi va rămâne loial lui Dumnezeu în încercări foarte grele. Isus a dovedit că un om perfect poate să-i rămână loial lui Dumnezeu, chiar dacă suferă foarte mult. Gândește-te cât de mândru a fost Iehova de Isus! (Proverbele 27:11; vezi „Note explicative”, punctul 15)

13. Cum a fost plătită răscumpărarea?

13 Cum a fost plătită răscumpărarea? Isus și-a oferit viața ca jertfă de răscumpărare. În anul 33 e.n., în ziua de 14 nisan (potrivit calendarului evreiesc), Iehova le-a permis dușmanilor lui Isus să-l omoare. (Evrei 10:10) După trei zile, Iehova l-a înviat pe Isus, dar nu ca om, ci ca ființă spirituală. Mai târziu, când Isus s-a întors la Tatăl său în cer, el i-a prezentat lui Iehova valoarea vieții sale umane perfecte, date ca răscumpărare. (Evrei 9:24) Datorită faptului că răscumpărarea a fost plătită, noi putem să fim eliberați din păcat și moarte. (Citește Romani 3:23, 24.)

CE FOLOASE ÎȚI ADUCE RĂSCUMPĂRAREA

14, 15. Ce trebuie să facem pentru ca păcatele să ne fie iertate?

14 Darul prețios oferit de Dumnezeu ne aduce foloase încă de pe acum. Să observăm ce foloase ne aduce acesta atât în prezent, cât și în viitor.

15 Păcatele ne sunt iertate. E greu să facem întotdeauna ce este bine. Toți greșim, iar uneori spunem sau facem ce nu trebuie. (Coloseni 1:13, 14) Cum putem fi iertați? Trebuie să ne pară sincer rău că am greșit și să îi cerem cu umilință iertare lui Iehova. Astfel, putem avea încredere că păcatele ne vor fi iertate. (1 Ioan 1:8, 9)

16. Ce trebuie să facem pentru a avea o conștiință curată?

16 Putem avea o conștiință curată. Dacă conștiința ne spune că am făcut ceva rău, ne simțim vinovați, fără speranță, poate chiar lipsiți de valoare. Totuși, nu trebuie să ne lăsăm doborâți. Dacă îl rugăm din inimă pe Iehova să ne ierte, putem fi siguri că ne va asculta și ne va ierta. (Evrei 9:13, 14) Iehova vrea să-i vorbim despre problemele și slăbiciunile noastre. (Evrei 4:14-16) Astfel putem fi în pace cu el.

17. Ce binecuvântări putem primi deoarece Isus a murit pentru noi?

17 Avem speranța de a trăi veșnic. „Plata păcatului este moartea, însă darul pe care îl dă Dumnezeu este viața veșnică prin Cristos Isus, Domnul nostru.” (Romani 6:23) Întrucât Isus a murit pentru noi, avem posibilitatea de a trăi veșnic și de a ne bucura de o sănătate perfectă. (Revelația 21:3, 4) Dar ce trebuie să facem pentru a primi aceste binecuvântări?

VEI ACCEPTA RĂSCUMPĂRAREA?

18. De unde știm că Iehova ne iubește?

18 Gândește-te câtă bucurie și recunoștință simți când cineva îți face un cadou frumos. Răscumpărarea este cel mai prețios cadou pe care oamenii l-ar fi putut primi. Și ar trebui să-i mulțumim din inimă lui Iehova pentru acesta! În Ioan 3:16 citim: „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său unic-născut”. Da, Iehova ne iubește atât de mult, încât l-a dat pentru noi pe scumpul său Fiu, Isus. Știm că și Isus ne iubește, deoarece a fost gata să moară pentru noi. (Ioan 15:13) Darul răscumpărării ar trebui să-ți întărească încrederea că Iehova și Isus te iubesc cu adevărat. (Galateni 2:20)

Dacă îl vei cunoaște mai bine pe Iehova, iubirea ta față de el va crește și vei deveni prietenul lui

19. Cum poți să devii prietenul lui Iehova?

19 Acum, după ce ai aflat mai multe despre marea iubire a lui Dumnezeu față de noi, poate că te întrebi cum poți să-i arăți și tu iubire și să devii prietenul lui. Nu este ușor să iubești o persoană pe care nu o cunoști. În Ioan 17:3 se spune că putem ajunge să-l cunoaștem pe Iehova. Astfel, iubirea ta față de el va crește, vei dori să-i bucuri inima și vei deveni prietenul lui. Prin urmare, continuă să afli mai multe despre Iehova studiind Biblia. (1 Ioan 5:3)

20. Cum poți arăta că accepți jertfa de răscumpărare a lui Isus?

20 Acceptă jertfa de răscumpărare a lui Isus. Biblia spune: „Cine manifestă credință în Fiul are viață veșnică”. (Ioan 3:36) Ce înseamnă a manifesta credință? Înseamnă a face ce ne-a învățat Isus. (Ioan 13:15) Nu este de ajuns să spunem că credem în Isus. A accepta răscumpărarea înseamnă a ne dovedi credința, așa cum citim în Iacov 2:26: „Credința fără fapte este moartă”.

21. De ce ar trebui să fim prezenți în fiecare an la Comemorarea morții lui Cristos?

21 Fii prezent la Comemorarea morții lui Cristos. Cu o seară înainte de a muri, Isus ne-a poruncit să celebrăm moartea sa. Noi facem acest lucru în fiecare an, iar acest eveniment se numește Comemorarea morții lui Cristos, sau Cina Domnului. (1 Corinteni 11:20; Matei 26:26-28) Isus vrea să ne amintim că și-a dat viața perfectă ca răscumpărare pentru noi. El a spus: „Continuați să faceți lucrul acesta în amintirea mea”. (Citește Luca 22:19.) Când ești prezent la Comemorare, arăți că îți amintești și că prețuiești răscumpărarea și marea iubire a lui Iehova și a lui Isus față de noi. (Vezi „Note explicative”, punctul 16.)

22. Ce vom analiza în capitolele 6 și 7?

22 Răscumpărarea este cel mai prețios dar pe care l-am fi putut primi vreodată. (2 Corinteni 9:14, 15) Acest dar prețios le va aduce foloase și milioanelor de oameni care au murit. În capitolele 6 și 7 vom afla cum este posibil acest lucru.